Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

Oglądnąłem tak na szybko ten filmik i rewelacja. W sumie to powoli LR robi się kompletny. Zostało jeszcze dodanie masek, bez których w sumie spokojnie się obędę i mogliby USM dodać albo akcje JanuszaBody ;-)

Ale ogólnie LR4 to rewelka!

Komentarz

• gadget_zary
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1046

Jak tak dalej będzie się to rozwijać to LR całkowicie zastąpi mi niedługo PS'a Patrząc ze tego 2 prawie nie używam

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

Zainstalowałem LR4Beta na zupełnie nowiutkim Win7x64 i wykrzaczało się znowu, po kazdym wciśnięciu pędzla korekty. Przestało, kiedy Winda uruchomiła go w trybie zgodności. Ale w zamian znikneła korekta WB pod pędzlem
        Ciekawe.
        Wyrzuciłem. Szkoda czasu na betę. Poczekam na Triala.
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

Ja właściwie już przestałem używać PS. Jeszcze kontrola ostrzenia po resize w LR by sie przydała i byłoby git

Komentarz

• Giraff
            Bywalec
            • 2006
            • 100

Zamieszczone przez gadget_zary
            Jak tak dalej będzie się to rozwijać to LR całkowicie zastąpi mi niedługo PS'a Patrząc ze tego 2 prawie nie używam
            Myślę, że PS jeszcze długo się obroni. Tak dla przykładu, biorąc pod uwagę kogoś, kto profesjonalnie pracuje w CMYK albo jakimś innym profilu i drukuje wszystko co "wyprodukuje" - to Lr nie jest dla niego. Niby jest ten soft proofing, ale jakoś nie wyobrażam sobie by przełączać się z RGB na CMYK przy każdym zdjęciu... i być może jeszcze raz wracać do Lr i coś poprawiać.

Wciąż uważam, że oba programy, jakkolwiek dzielnie się uzupełniają, to są dedykowane innym osobom i trafiają w inne nisze.
            Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• vaas
              Bywalec
              • 2007
              • 136

Zamieszczone przez Giraff
              Wciąż uważam, że oba programy, jakkolwiek dzielnie się uzupełniają, to są dedykowane innym osobom i trafiają w inne nisze.
              no i jestem dwiema różnymi osobami
              ...ale prawdą jest, że używam w innych zastosowaniach Lr (wołanie) i PS (PSucie)
              Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
              Flickr Facebook

Komentarz

• Giraff
                Bywalec
                • 2006
                • 100

Zamieszczone przez vaas
                ...ale prawdą jest, że używam w innych zastosowaniach Lr (wołanie) i PS (PSucie)
                Dokładnie to miałem na myśli, tylko kiepsko napisałem :/
                Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• gadget_zary
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1046

Giraff masz racje i tu nie ma wątpliwości. Ja pisałem akurat o swoim konkretnym przypadku gdzie PS'a używam głównie od wyostrzania i ew. drobnych poprawek na maskach których nie da się zrobić w Lightroomie

Komentarz

• ely13
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 85

Znalazłem taką oto informację, dotyczącą Adobe Photoshop Lightroom 4 beta :

"Nowy mechanizm korygowania tonów wydobywać ma cały zakres dynamiczny aparatu, odzyskując szczegóły w cieniach i rozjaśnieniach, a dodatkowe funkcje regulacji lokalnej pozwalać mają na efektywną redukcję szumów, usuwanie mory i dostosowywanie balansu bieli. Dodana w module Develop funkcja podglądu pozwala fotografowi dopasowywać obrazy do docelowej przestrzeni kolorów."

W zawiązku z tym pytanie do użytkowników: czy w wersji LR4 można lokalnie (np. narzędziem Adjustment Brush) korygować balans bieli na wskazanym ręcznie obszarze fotografii?
                    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Komentarz

• marszull
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 126

tak, mozna

Komentarz

• ely13
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 85

super.
                        dzisiaj potestuję triala.

Kolejne pytanie:
                        Nie wiem czy dobrze wytłumaczę: czy można w LR wymusić rodzielczość (ilość punktów na jednostkę powierzchni) podczas kadrowania?
                        Do tej pory kadrując w LR 3 jedynie ustalałem proporcje boków oraz wielkość obszaru wyciętego z całego kadru, nie mając wpływu na rozdzielczość uzyskanego w ten sposób wyciętego obrazka.
                        Nie wiem, czy się to jakąś funkcją włącza gdzieś w opcjach (której to fukcji w wersji 3 jak narazie nie znalazłem), więc za każdym razem musiałem jeszcze raz kadrować w PS, gdzie mam określone np. 300dpi, aby wszystkie skadrowane obrazki miały tą samą rozdzielczość.
                        Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo.

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez ely13
                          Kolejne pytanie:
                          Nie wiem czy dobrze wytłumaczę: czy można w LR wymusić rodzielczość (ilość punktów na jednostkę powierzchni) podczas kadrowania?
                          Doczytaj o co chodzi z DPI i dlaczego ta informacja nie ma żadnego praktycznego znaczenia (do momentu drukowania).
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• ely13
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 85

Właśnie chodzi mi o proces przygotowania do drukowania (np do Labu), żeby gotowe kadry miały 240dpi.

Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłem, może to ujmę tak:
                            Chcę, aby zdjęcie wykadrowane w LR miało Ycm x Zcm i 240dpi, tak jak to ma miejsce, gdy kadruję w PS. Teraz gdy kadruję w LR ma Ycm x Zcm, ale każda fotka jest innej wielkości.
                            Można to zmienić, czy mnie czeka kadrowanie w PS?

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez ely13
                              Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłem, może to ujmę tak:
                              Chcę, aby zdjęcie wykadrowane w LR miało Ycm x Zcm i 240dpi, tak jak to ma miejsce, gdy kadruję w PS. Teraz gdy kadruję w LR ma Ycm x Zcm, ale każda fotka jest innej wielkości.
                              Można to zmienić, czy mnie czeka kadrowanie w PS?
                              No właśnie źle to tłumaczysz, bo chyba źle to rozumiesz. Przy kadrowaniu w Lr nie dostajesz zdjęcia "w centymetrach", tylko "w pikselach", bo obrabiasz materiał który z definicji tak ma.

Informację o DPI "podpinasz" dopiero przy zapisywaniu pliku wyjściowego.
                              Brakuje informacji w jaki sposób to robisz - czy eksportujesz pliki do PS, czy też może przez menu File/Export.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• marszull
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 126

jak chcesz zeby kazde zdjecie (z kadrowaniem czy bez) mialo ZcmxYcm i 240 dpi
                                to ustawiasz to w image sizing przy eksporcie

Komentarz

Pracuję...