Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Giraff
    Bywalec
    • 2006
    • 100

Zamieszczone przez allxages
    Czy da się w jakiś sposób (bezpośrednio chyba nie) modyfikować krzywą na poszczególnych kanałach RGB?
    Lightroom operuje ciut inaczej na krzywych niż Photoshop, stąd brak wsparcia dla tego typu opracji.

Gdzieś czytałem, że w wersji 4 Adobe ma umożliwić pracę na osobnych kanałach, tylko jakoś nie bardzo w to wierzę... Lightroom nie ma na celu zastąpienia PS, więc pewnie to tylko plotka.
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• strideer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1905

Zamieszczone przez Giraff
      Lightroom operuje ciut inaczej na krzywych niż Photoshop, stąd brak wsparcia dla tego typu opracji.

Gdzieś czytałem, że w wersji 4 Adobe ma umożliwić pracę na osobnych kanałach, tylko jakoś nie bardzo w to wierzę... Lightroom nie ma na celu zastąpienia PS, więc pewnie to tylko plotka.
      I raczej nigdy nie zastąpi, bo wątpię, by dodane zostały jakieś funkcje do retuszu. A korekcja koloru na krzywych to jedno z najbardziej podstawowych narzędzi, zresztą już chyba oferowane przez większość aplikacji u konkurencji.

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

A co ma korekcja na krzywych do retuszu, bo na retuszu to się nie znam wcale, a korekcja na kanałach kojarzy mi się z ustawieniem kolorów jednak?

Komentarz

• strideer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1905

A co ma korekcja na krzywych do retuszu, bo na retuszu to się nie znam wcale, a korekcja na kanałach kojarzy mi się z ustawieniem kolorów jednak?
          No właśnie nie ma nic, dlatego wprowadzenia operacji na krzywych do Lightrooma można się spodziewać i oczekiwać :-)

Komentarz

• allxages
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2549

A OK. Prawie nie spałem od 2 dni i źle przeczytałem Twój post.

Swoją drogą, wiadomo coś kiedy LR4 można się spodziewać?

Komentarz

• strideer
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1905

Pakiet CS6 to chyba czerwiec, więc zapewne w podobnym czasie.

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Tak sobie czytam to: http://www.computer-darkroom.com/lig...troom_b4_1.htm

I w sumie raczej pierdoły niż jakieś nowe funkcje. A lokalne zmiany WB/czegokolwiek + korekcja poszczególnych kanałów byłaby przydatna.

W przyszłym tygodniu chyba usiądę do Aperture i Capture One. Chociaż przyzwyczaiłem się i lubię LR, to może warto sprawdzić konkurencję

Komentarz

• maki1000
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 148

Zamieszczone przez blackninja
                  Zrób sobie kolego w module Develop preseta. Na jednym z rawów ustaw WB Auto i Auto Tone. Potem utwórz preseta, w którym tylko te ustawienia będą kopiowane. Możesz potem z tymi ustawieniami wczytywać rawy do LR albo ustawić na jednym i synchronizować. U mnie działa.

Pozdrawiam.
                  Dzięki o to mi chodziło teraz działa jak trzeba.
                  Macie może jakieś swoje magiczne presety do ustawień auto? PM oddaję 300 obrobionych zdjęć, jednak niektórzy strasznie chcą resztę bez obróbki. Więc przydało by się przynajmniej automatem liznąć te fotki. Co poza auto tone i auto wb ustawiacie w takim presecie?

Swoją drogą, też Wam tak auto WB w Lightroom 3 ucieka w niebieski? Pipetką jak kliknę na naturalnej szarości jest ok.
                  Ostatnio edytowany przez maki1000; 21002.

Komentarz

• blackninja
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 378

Zamieszczone przez maki1000
                    Dzięki o to mi chodziło teraz działa jak trzeba.
                    Macie może jakieś swoje magiczne presety do ustawień auto? PM oddaję 300 obrobionych zdjęć, jednak niektórzy strasznie chcą resztę bez obróbki. Więc przydało by się przynajmniej automatem liznąć te fotki. Co poza auto tone i auto wb ustawiacie w takim presecie?

Swoją drogą, też Wam tak auto WB w Lightroom 3 ucieka w niebieski? Pipetką jak kliknę na naturalnej szarości jest ok.
                    Ja nie używam żadnych ustawień Auto. Nie po to robię w rawach, żeby zamiast softu aparatu soft komputerowy za mnie decydował jak ma zdjęcie wyglądać. Jeżeli "odrawiam" zdjęcia, które nie muszą być dopieszczone to pracuję partiami podobnych pod względem naświetlenia i WB. Obrabiam pierwsze, resztę synchronizuję itd. Aż tak dużo czasu to nie zajmuje a efekty duuużo lepsze niż na jakiś tam Auto. Chyba, że robisz zdjęcia zawsze na tej samej sali, w tym samym kościele i w identycznych warunkach oświetleniowych.
                    Marki trzy.

Komentarz

• niechcemisie
                      Początki nałogu
                      • 2010
                      • 277

Panowie gdzie w LR ustawić jako profil wyjściowy kolorów ten, który mam ustawiony w puszcze? Będę wdzięczny za informację.
                      500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

• Giraff
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 100

allxages
                        W przyszłym tygodniu chyba usiądę do Aperture i Capture One. Chociaż przyzwyczaiłem się i lubię LR, to może warto sprawdzić konkurencję
                        Z tego co się orientuję to w przypadku Aperture 3 praca na osobnych kanałach jest jak najbardziej możliwa.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Zamieszczone przez niechcemisie
                        Panowie gdzie w LR ustawić jako profil wyjściowy kolorów ten, który mam ustawiony w puszcze? Będę wdzięczny za informację.
                        Niechcemisie,
                        dla plików TIFF, JPEG, PSD Lightroom używa profilu kolorów który jest ustawiony w aparacie użytkownika do wyświetlania zdjęcia, histogramu, itp. Do pracy w module "Develop" Lightroom przyjmuje szerszą przestrzeń kolorów - ProPhoto RGB.

I tu ważna uwaga : jeżeli zdjęcie pozbawione jest informacji o użytym profilu Lightroom przyjmuje, że użyty został profil sRGB - dlatego też można się spodziewać różnic w wyświetlanych kolorach na monitorze w tym przypadku.
                        Ostatnio edytowany przez Giraff; 5934. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• niechcemisie
                          Początki nałogu
                          • 2010
                          • 277

Ok dzięki. Generalnie korzystam tylko z RAWa a import kolorów z puszki ułatwiłby mi późniejszą obróbkę.
                          500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

• allxages
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2549

Zamieszczone przez Giraff
                            Z tego co się orientuję to w przypadku Aperture 3 praca na osobnych kanałach jest jak najbardziej możliwa.
                            Tak. To akurat jest możliwe. Dodatkowo, z tego co czytam to mój główny aparat najlepiej radzi sobie z kolorami w Aperture.

Ale...

1 - używam aktualnie 4 aparatów cyfrowych i, mimo że główny akurat lepiej spisałby się w Aperture, to pozostałe niekoniecznie. A osobno obrabiać tu i tu to nie ma sensu

2 - czytając np. to porównanie (http://www.twin-pixels.com/raw-proce...dxo-lightroom/) wychodzi z mojego, że Lr ogólnie jest dużo lepszy jednak (szumy, ogólnie kolorystyka, ostrość)

No nic, w wolnej chwilii zainstaluje Aperture i coś popatrzę.

Komentarz

• strideer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1905

Komentarz

• Giraff
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 100

W/g ich informacji póki co brak wsparcia dla Microsoft Windows XP. tylko vista lub Siódemka To się niektórzy zdenerwują...

I jeszcze jedna uwaga - nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale nie ma możliwości importu/ konwersji katalogów z wersji 1,2 lub 3. Póki co beta obsługuje tylko swój własny format.
                                Ostatnio edytowany przez Giraff; 5934.

Komentarz

Pracuję...