Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Zwiń
X
-
-
po polskiemu to będzie:
plik / przechwytywanie obrazu / zacznij przechwytywanie obrazuCMEHA - reszta to upgradeKomentarz
-
Mam ja takie zapytanie, być może było ale nie rozumiem więc nadal drążę temat. Importuję zdjęcia, biorę pierwsze zdjęcie i ma ono w Develop/ camera calibration/ profil: Adobe Standard. Czy jest jakaś opcja aby wszystkie były np. z camera neutral?
Pisaliście coś o presetach podczas importu ale ja nie widzę żadnych możliwości dodania tam takiego presetu podczas importu.
Już znalazłem, czy tylko w taki sposób można to zrobić?
I jeszcze jedno czy ja powinienem poszukać profil mojego aparatu czy w LR3 jest już wszystko?Ostatnio edytowany przez Kabu; 9272.Komentarz
-
Poszukaj jeszcze raz. Małe okienko importu można przeistoczyć w duże okienko importu klikając w coś (nie pamiętam w co, ale jest dosyć jednoznaczne, chyba jakaś taka ukośna strzałka)Komentarz
-
-
Tak.
Z tego co wiem, to wszystkie wyświetlane profile w dropdown liście "Camera Calibration" są przygotowane pod dany model aparatu.
Na szybko znalezione w google, fraza camera calibration lightroom acr 4.6 :
Zatem nie ma się co zajmować tą zakładką w celu osiągnięcia "rewelacyjnej, nadzwyczajnej, super ogromnej" poprawy.Zamieszczone przez http://www.flickr.com/groups/adobe_lightroom/discuss/72157607515429984/Even the older profiles (e.g., ACR 3.3, ACR 4.4) are camera-specific.
A jak jesteś onanistą kolorystycznym, to możesz też zrobić swój profil dokładnie pod twój egzemplarz (sztukę) aparatu, tutoriale znajdziesz w necie.
EDIT : Aha, i jeszcze jedno - profile w aparacie mają wpływ wyłącznie na JPGa który wychodzi z puszki. RAW jest zawsze taki sam!Ostatnio edytowany przez micles; 8127.Komentarz
-
Tak, wiem tylko że zawsze jak importuję zdjęcia do LR i zawsze mam profil Adobe Standard, okazuje sie ze czasem kolor skóry robi się dziwny ale jak przełącze na Camera Natural to jest lepiej.
Pytanie do wszystkich, na jakim Wy profilu pracujecie, Adobe Standard?Komentarz
-
A może faktycznie był "dziwny"
Ja dokonałem świadomego wyboru Camera Standard na podstawie wieloletnich badań
i od 2 lat już nie przejmuję się tą kartą.
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
mam pytanie
czy flagi lub gwiazdki zapisują się w *.xmp? albo inna forma wybrania zdjęć lepszych i gorszych?
chcę jakoś obejść potrzebę archiwizowania katalogu LrKomentarz
-
-
Ja robię tak że dla danej serii zdjęć robionych w tych samych warunkach oświetleniowych ustawiam sobie preset z jednym WB i resztą ustawień. Później żeby nie bawić się ciągle suwakami wrzucam na zdjęcie ten przygotowany preset. WB już nie ruszam, ani kolorów tylko ekspozycję koryguję gdy trzeba. W nielicznych przypadkach lekko modyfikuję kolor jeśli uznam że jest zbyt intensywny w porównaniu do reszty ujęć.Słuchaj, to trochę nie tak. Każdy ma swój workflow, każdy stosuje swoje indywidualne metody fotografowania i późniejszej obróbki. Jedni wolą ciągnąć ze świateł, inni z cieni.. Jeszcze inni potrafią naświetlać w punkt.. W każdym z tych wypadków masz inne ustawienia zarówno kontrastu jak i saturacji.
Jedno, co mogę podpowiedzieć, to nigdy nie zmieniaj hurtowo wartości WB, zostaw je "as shot".Komentarz
-
Ciekawe, dedykowany soft Nikona Nikon View widzi również * a nie korzysta z plików xmf. LR widzi gwiazdki nadane w NV nawet gdy nie ma plików xmp. Więc chyba te informacje są zapisywane w znacznikach meta pliku ze zdjęciem.Pozdrawiam
rlatKomentarz

Komentarz