Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Zwiń
X
-
-
Witam serdecznie
Mam jeden spory problem z programem lightroom. Otóż po zainstalowaniu wersji 3.4.1. (instalacja przechodzi prawidłowo), mam ogromny problem. Po włączeniu programu i wybraniu opcji importowania zdjęć, program przywiesza się i bardzo długo myśli. Żadne zaimportowanie zdjęć nie jest możliwe, ponieważ wyświetlenie zakładki library trwa kilka minut! Nawet przesuwanie suwakiem zdjęć działa na tyle długo, że mogę iść śmiało zrobić sobie herbatę lub kawę
Mam nadzieję, iż drodzy użytkownicy pomożecie mi z tym problemem.
Sprzęt na jakim pracuje to laptop Zepto, 2@2,2 Ghz, GeForce 130 GT, 4 GB Ram, Windows 7. Komputer ostatnio czyszczony, Photoshop CS 2 i CS 5 chodzą bez problemu.
Pozdrawiam,Ostatnio edytowany przez levybike; 11081.Aparat firmy Kanion
Komentarz
-
Metadanych nie edytuję wiec nie wypowiem się, ale chyba będę musiał w jakiś sposób spróbowac jeszcze raz tego Lightroom'a, bo wspomnianej szybkości i łatwiejszości nie odnalazłem
Czy mógłbyś mnie proszę naprowadzić, gdzie jest przepaść między ergonomią Bridge, a Lightroom? Oczywiście w odniesieniu do LR3 i CS5.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Podejrzewam, bo miałem podobny problem z nowym komputerem, WIN7 i CS, że możesz mieć problem ze zbyt małym plikiem wymiany. Powiększ go i zobacz co wtedy.Witam serdecznie
Mam jeden spory problem z programem lightroom. Otóż po zainstalowaniu wersji 3.4.1. (instalacja przechodzi prawidłowo), mam ogromny problem. Po włączeniu programu i wybraniu opcji importowania zdjęć, program przywiesza się i bardzo długo myśli. Żadne zaimportowanie zdjęć nie jest możliwe, ponieważ wyświetlenie zakładki library trwa kilka minut! Nawet przesuwanie suwakiem zdjęć działa na tyle długo, że mogę iść śmiało zrobić sobie herbatę lub kawę
Mam nadzieję, iż drodzy użytkownicy pomożecie mi z tym problemem.
Sprzęt na jakim pracuje to laptop Zepto, 2@2,2 Ghz, GeForce 130 GT, 4 GB Ram, Windows 7. Komputer ostatnio czyszczony, Photoshop CS 2 i CS 5 chodzą bez problemu.
Pozdrawiam,Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
Ergonomia to sprawa raczej indywidualna. Jeden woli Canony, drugi Nikony, jeden Apple, drugi PC, jeden stałki, drugi zoomy. Moje doświadczenia z Bridge są negatywne do neutralnych, natomiast Lightroom jest jak rękawiczka idealnie dopasowana do dłoni. Nie musisz oczywiście podzielać tego poglądu, niemniej jest on całkowicie prawdziwy jeśli chodzi o mnie :-)Komentarz
-
Strideer - małą uwaga ode mnie. Ergonomia to nie jest rzecz indywidualna. Zajmuję się użytecznością rozwiązań webowych na co dzień, więc to nie jest moja subiektywna opinia
, ale whatever. Lightroom to genialne narzędzie. Nie wyobrażam sobie pracy z repo ślubnym bez lightrooma. Zajmowałoby mi to przynajmniej 3x dłużej. Niestety wymaga lepszego kompa niż sam PS czy Bridge. Swojego 5letniego kompa (c2d E6300@2,8GHz z 4GB RAM) pozbyłem się bo szlak mnie trafiał jak to wolno działa :/. Jak się zarabia na zdjęciach to warto zainwestować w lightrooma, jeśli ma się na czym go odpalić.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5Komentarz
-
Samo słowo ergonomia to oczywiście dość szerokie pojęcie, niemniej w ogólnym sensie dotyczy ono zasad dopasowania jakiejś pracy do wykonania do możliwości człowieka. Każdy z nas jest inny, ma inne doświadczenia i nawyki, stąd mój wtręt o pewnej dopuszczalnej indywidualności. Według mnie Lightroom jest narzędziem niezwykle intuicyjnym i ergonomicznym właśnie, ale ponieważ na pierwszy rzut oka wyda się specyficzny dla osób przez wiele lat przyzwyczajonych do pracy z aplikacjami o innej "architekturze", stąd może brać się odczucie dyskomfortu czy dezorientacji w pierwszym kontakcie.Strideer - małą uwaga ode mnie. Ergonomia to nie jest rzecz indywidualna. Zajmuję się użytecznością rozwiązań webowych na co dzień, więc to nie jest moja subiektywna opinia
, ale whatever. Lightroom to genialne narzędzie. Nie wyobrażam sobie pracy z repo ślubnym bez lightrooma. Zajmowałoby mi to przynajmniej 3x dłużej. Niestety wymaga lepszego kompa niż sam PS czy Bridge. Swojego 5letniego kompa (c2d E6300@2,8GHz z 4GB RAM) pozbyłem się bo szlak mnie trafiał jak to wolno działa :/. Jak się zarabia na zdjęciach to warto zainwestować w lightrooma, jeśli ma się na czym go odpalić.
Najprostszy sposób na przyśpieszenie Lightrooma to wsadzenie bazy danych i plików podglądów (nie koniecznie zdjęć źródłowych) na dysk SSD. Tak to jest zrobione w mojej konfiguracji, w której program po prostu zasuwa.Komentarz
-
Spoko, wiem co masz na myśli. Nie będę mąciwodą i ciągnął tematu ergonomii
Faktycznie jest różnica w pracy lightrooma na dysku SSD. Szczególnie jak jeszcze dodatkowo na SSDku są zdjęcia
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5Komentarz
-
czesciowo zgadzam sie, ale to nie jest takie proste.
SSD przyspiesza prace, na pewno, ale procesor tez ma spore znaczenie w momencie, kiedy wchodzisz w Develop.
otoz, nie wiem czym to jest spowodowane, a na pewno jest to sprzeczne z tym co wyczytalem o LR (ze przechowuje wstepnie wywolane RAW-y w cache'u), ale na moim domowym desktopie (DualCore E7300) przeskoczenie do kolejnej fotki w Develop jest lekko liczac 2 krotnie wolniejsze niz na sluzbowym lapsie (i5-2500k) - mam na mysli czas, ktory mija do zgasniecia tego zegareczka "Loading" i uwolnienia fotki do dalszej obrobki. i to bardzo wyraznie odbija sie na predkosci pracy.
kompy, jesli chodzi o konfiguracje, sa nieporownywalne, poza procem, tzn. dekstop jest zoptymalizowany, ma szybkie dyski w tym SSD na wlasnie katalog i cache LR. ale wlasnie ten proc ma w jednym malym momencie spore znaczenie i niestety, przynajmniej w moim przypadku, mocno sie to odbija na wydajnosci pracy w programie.
skutek jest taki, ze po wakacjach klepie nowego desktopa juz z i5...
Komentarz
-
Mam wydawac sie moze głupie pytanie. W PSie jest w opcjach mozliwośc zadeklarowania ilości max pamieci uzywanej dla programu, w LR nie znalazłem takiego czegoś czy źle szukam??Komentarz
-
LR3 30% taniej do 29.08.11 bezposrednio z adobe.com
Nie pytanie ale moze komus sie przyda info ze bezposrednio od adobe mozna kupic LR3 z 30% znizka do 29 sierpnia 2011. Tak jak najbardziej komercyjna wersje, mi bezposrednio w sklepie adobe na adobe.com pokazuje 210EUR z VAT, co jest nadal sporo taniej niz najtansze oferty znalezione np na ceneo
Z ciekawostek to na rynek UK kosztuje tylko £165.60, a wiec ciut taniej niz 210EUR, przynajmniej liczac po dzisiejszych kursach walut
Mam nadzieje ze komus sie przyda i zaoszczedzi pare groszyEOS x2, sloik x5, blyskotki x6Komentarz
-
To brzmi raczej jak problem z dyskiem, z systemem lub z ustawieniami, niż z procesorem. Lightroom faktycznie przechowuje podglądy plików RAW (dokładnie w tym samym podfolderze w systemowym folderze użytkownika co Camera Raw - czyli nie jest to folder z katalogiem Lightrooma i podglądami do tego katalogu!), a wielkość i położenie tego bufora można regulować w opcjach wtyczki ACR. Być może zwiększenie cache pomoże, ale z drugiej strony jak masz np. na jednym dysku system, pliki wymiany i oryginały zdjęć, no to poprawa może nie nastąpić.otoz, nie wiem czym to jest spowodowane, a na pewno jest to sprzeczne z tym co wyczytalem o LR (ze przechowuje wstepnie wywolane RAW-y w cache'u), ale na moim domowym desktopie (DualCore E7300) przeskoczenie do kolejnej fotki w Develop jest lekko liczac 2 krotnie wolniejsze niz na sluzbowym lapsie (i5-2500k) - mam na mysli czas, ktory mija do zgasniecia tego zegareczka "Loading" i uwolnienia fotki do dalszej obrobki. i to bardzo wyraznie odbija sie na predkosci pracy.
kompy, jesli chodzi o konfiguracje, sa nieporownywalne, poza procem, tzn. dekstop jest zoptymalizowany, ma szybkie dyski w tym SSD na wlasnie katalog i cache LR. ale wlasnie ten proc ma w jednym malym momencie spore znaczenie i niestety, przynajmniej w moim przypadku, mocno sie to odbija na wydajnosci pracy w programie.
skutek jest taki, ze po wakacjach klepie nowego desktopa juz z i5...
Ja mam pod maską i7 z 4 GB RAM-u i do tej pory nie udało mi się go obciążyć w takim stopniu żeby jęczał. A próbowałem już wszystkiego - łącznie z jednoczesnym odpaleniem wywoływania RAWów z 5D i włączonymi dwoma filmami w HD, tak dla hecy :-)Komentarz
-
no wlasnie zdaje sie, ze nie w tym folderze (przynajmniej niekoniecznie) a tam, gdzie uzytkownik wybierze, zeby mial cache. i ten cache jest u mnie na SSD. wiec z punktu widzenia wydajnosci nie powinno to absolutnie byc waskim gardlem. no a przynajmniej nie moze byc w wiekszym stopniu niz to ma miejsce na lapsie, gdzie jeden dysk twardy przechowuje i repozytorium plikow i katalog LR i cache i jeszcze do kompletu system operacyjny...Komentarz
-
To tym bardziej sugeruje problem systemowy, jako że procki laptopowe nie są tak wydajne, jak ich stacjonarne odpowiedniki (jakkolwiek nie znam parametrów Core z Twojego peceta i i5 z laptopa).no wlasnie zdaje sie, ze nie w tym folderze (przynajmniej niekoniecznie) a tam, gdzie uzytkownik wybierze, zeby mial cache. i ten cache jest u mnie na SSD. wiec z punktu widzenia wydajnosci nie powinno to absolutnie byc waskim gardlem. no a przynajmniej nie moze byc w wiekszym stopniu niz to ma miejsce na lapsie, gdzie jeden dysk twardy przechowuje i repozytorium plikow i katalog LR i cache i jeszcze do kompletu system operacyjny...Komentarz
-
Polecam co jakiś czas wykonać:
File > Optimize Catalog
Pomaga :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hmm może jestem odosobnionym przypadkiem, ale...
Moja stara poczciwa Toshiba ma pod maską:
Intel Core2 Duo T5450 2x 1.66 GHZ,
3.00 GB RAM
ATI Mobility RADEON HD 2600 512 MB,
Win XP
i...
LR 3 działa tak jak powinien, bez przywieszek.
Warte podkreślenie, że "3", gdyż faktycznie z "2" bywało różnie.Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EXKomentarz
-
A odpalałeś może Silver Efex Pro 2 x64 ? Ja mam straszną przymułę nawet na obecnym kompie. Szkoda kasy na wersję 2 :/ 1ka działała świetnie na starym kompie.Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5Komentarz
Komentarz