Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez m-a-r
    aktualna wersja ACR jest taka sama jak akutalna wersja LR. Jeśli masz PSE 6 to porównaj to do LR 2 - będzie to samo. Jeśli porownujesz starą wersję ACR z PSE 6 do LR 3 to jest to porównywanie poprzedniej generacji z nową nie ma sensu.
    Porównuję najnowsze PSE 9. Tam po prostu ACR jest specjalnie okrojony, zobacz na ilość zakładek:

A to nie są wszystkie różnice...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Regis
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 15

Powodem, dla którego zacząłem rozważać przejście z ACR w PSE na LR 3 jest właśnie to, że w PSE ACR jest okrojony i najzwyczajniej w świecie kilku narzędzi mi brakuje. Miałem też okres korzystania z dużego PS i tamtego ACR, więc mam porównanie. Jednak z uwagi, że mam wyłącznie legalne programy, dużego PS nie kupię, natomiast LR 3 mogę, mieści się w budżecie. Zastanawiam się tylko nad tym czy, skoro premiera obecnej wersji LR odbyła się rok temu, kiedy może wejść wersja następna, czyli LR 4.0?. Natomiast odpowiadając na rozważania szanownych forumowiczów, PSE 6 a wiec ACR z nim związany, jeśli wymienię to w dalszej przyszłości i mimo tego taki ACR wciąż będzie okrojony. A ja właśnie możliwości obróbki na poziomie RAW chciałbym zwiększyć.

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

Patrząc na to, że LR2 był wypuszczony w 2008 roku, to raczej nie aż tak szybko. Poza tym upgrade do LR4 będzuesz miał za 1/3 ceny więc moim zdaniem nie ma co czekać.

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

Takie pytanko z ciekawości. Jeżeli importuje JPGa do katalogu i coś na nim robię, to oryginał pozostaje nie naruszony. Zmiany są zapisywane gdzie? W pliku katalogu tak?

Komentarz

• strideer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1905

W bazie Lightrooma i/lub w metadanych XMP, osadzonych w oryginalnym pliku lub w pliku .xmp zapisanym w tym samym folderze co oryginał.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Komentarz

• _igi
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2035

Zamieszczone przez allxages
              Takie pytanko z ciekawości. Jeżeli importuje JPGa do katalogu i coś na nim robię, to oryginał pozostaje nie naruszony. Zmiany są zapisywane gdzie? W pliku katalogu tak?
              Była taka opcja do zapisywania plików xmp obok zdjęć, dokładnie na modłę ACR-a, ale za chiny nie pamiętam gdzie to było (i w gruncie rzeczy po to tutaj zaglądam )
              5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Mr_Black
                Bywalec
                • 2005
                • 186

Zamieszczone przez _igi
                Była taka opcja do zapisywania plików xmp obok zdjęć, dokładnie na modłę ACR-a, ale za chiny nie pamiętam gdzie to było (i w gruncie rzeczy po to tutaj zaglądam )
                Edit/Catalog Setings/Metadata i dać ptaszka przy Automatically write changes into XMP

Komentarz

• allxages
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2549

Ale ja o JPG a nie o RAW pytałem...

a jeszce inne pytanie, jestem przekonany że gdzieś było, tylko nie mogę teraz znaleźć...chciałbym aby Metadata preset był załączany do wszystkich importowanych zdjęć do katalogu. Da się? Jak?

Komentarz

• strideer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1905

Lightroom zapisuje metadane XMP do plików RAW, DNG, JPEG i TIFF.

Preset z metadanymi i ustawieniami wywoływania możesz włączyć w oknie importu, w panelu Apply During Import (po prawej stronie).

Komentarz

• allxages
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2549

Ah! Dzięki!

Komentarz

• ac3
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 109

Szukalem ,szukalem i zdecydowalem sie zadac pytanie w tym dziale...
                        Jak sadzicie czy do obrobki zdjec studyjnych uzywac:
                        a. Lightrooma
                        b.Photoshopa

Zdaje sobie sprawe ,ze nawet z darmowego programu mozna wyciagnac wiele.Dylemat polega na zakupie oprogramowania do studia.
                        Osobiscie bardziej preferuje LR i to za jego prostote w obsludze. Do PS nigdy nie moglem przywyknac.
                        Czekam na Wasze opinie na ten temat
                        Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

LR to przede wszystkim katalog zdjec. plus sensowna wywolywarka.
                          PS to przede wszystkim program do obrobki plikow graficznych. plus ta sama wywolywarka.

funkcjonalnie pod wzgledem konwersji RAW jest podobnie, moze z lekka funkcjonalna przewaga LR. kwestia do rozstrzygniecia pozostaje to, czy potrzebujesz dodatkowych mozliwosci edycyjnych PS-a i chcesz za nie zaplacic. z Twojej specyfikacji wychodzi mi, ze z tych mozliwosci tak czy siak nie korzystasz, wiec moze jednak LR. plusem jest to, ze licencja jest od razu na 3 kompy, wiec mozesz tez sobie na jakim lapsie zainstalowac do pracy w terenie. z PS-em nie wiem czy taka rozpusta (3 stanowiska na jedna licencje) jest...
                          www albo tez flickr

Komentarz

• strideer
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1905

Zamieszczone przez ac3
                            Szukalem ,szukalem i zdecydowalem sie zadac pytanie w tym dziale...
                            Jak sadzicie czy do obrobki zdjec studyjnych uzywac:
                            a. Lightrooma
                            b.Photoshopa

Zdaje sobie sprawe ,ze nawet z darmowego programu mozna wyciagnac wiele.Dylemat polega na zakupie oprogramowania do studia.
                            Osobiscie bardziej preferuje LR i to za jego prostote w obsludze. Do PS nigdy nie moglem przywyknac.
                            Czekam na Wasze opinie na ten temat
                            Jak potrzebujesz wykonać szparowanie czy retusz zdjęć, raczej typowe czynności w odniesieniu do zdjęć studyjnych, to wybór jest raczej prosty :-) Lightroom lepiej sprawdza się przy obróbce dużych serii zdjęć reportażowych, koncertowych, ślubnych. Kiedy trzeba coś dopieścić, to raczej tylko w PS.

Lightrooma można było (nie wiem czy jeszcze ta oferta jest aktualna) otrzymać prawie za darmo przy zakupie tabletu Wacom Intuos4 od rozmiaru M w górę. Przy czym sam tablet to przynajmniej 1500 zł, ale jeśli planujesz wydatki na studio to może PS i tablet z LR w pakiecie jest jakąś opcją?

Komentarz

• ac3
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 109

Hmmm powiem,ze PS tak strasznie mi nie lezy,ze podswiadomie bardziej akceptuje LR. Musze dokladnie przeanalizowac emat,dlatego prosze Was o rade.
                              Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

• strideer
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1905

Zamieszczone przez ac3
                                Hmmm powiem,ze PS tak strasznie mi nie lezy,ze podswiadomie bardziej akceptuje LR. Musze dokladnie przeanalizowac emat,dlatego prosze Was o rade.
                                No ale nie da się jednym programem zastąpić drugiego. To są narzędzia przeznaczone do różnych celów, które łączy silnik do wywoływania RAW-ów (jakkolwiek implementacja tegoż w Lightroomie jest zdecydowanie wygodniejsza w obsłudze). W praktyce najlepiej mieć po prostu oba.

Komentarz

Pracuję...