Sns-hdr

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pebal
    Początki nałogu
    • 2009
    • 322

Zamieszczone przez misieek
    Hm. Program fajny ale wg mnie nie warty 30€
    Myślę, że gdybyś musiał taki program napisać samemu, zmieniłbyś zdanie.
    Zawsze możesz kupić trzykrotnie droższego Photomatixa.

Komentarz

• Fatman_1
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 28

Pebal, napisz proszę w krótkich zołnierskich słowach jaką przewagę/niedowagę ma Twój program w stosunku do Photomatixa tak, zeby ludzie czytajacy ten wątek a uzywający do tej pory PM wiedzieli od razu czy sie na niego porwać czy nie.
      Na stronie projektu link "instrukcje" jest wyszarzony. Nie mam wprawy w posługiwaniu sie programem "z linii poleceń". Jak sobie z tym poradzić, żeby go wypróbbować?
      Pozdrawiam.
      5DmkII, 50D, C17-40 f/4L, C24-105L, C70-300 f/4-5,6 IS USM, C10-22, C100 f/2,8 Macro

Komentarz

• szuler
        Uzależniony
        • 2007
        • 829

czym się rózni wersja home od pro, czy tylko możliwością używania zarobkowo ?
        A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Masz tak koszmarnie powolny algorytm "tone maping" że nie sądzę aby ktokolwiek kupił od ciebie twoje dzieło w cenie 30euro. Oczekiwanie 15 minut na obróbkę jednego zdjęcia z matrycy 21mpix na dwurdzeniowym procesorze to spora przesada.

Zamieszczone przez Pebal
          Doszedłem do wniosku, że tak prosta rzecz jak łączenie ekspozycji, nie powinna wymagać od użytkowników wiedzy, jakiej wymagają dostępne na rynku narzędzia, dedykowane do tego celu. Doszedłem do wniosku, że można obyć się bez tych wszystkich suwaczków...
          Szybko zmieniasz zdanie. Tak jak przewidywałem od początku, okazało się że będziesz robił podróbkę "Machinery" a nie jakiś program "bez tych wszystkich suwaczków" :-)
          Digart

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Zamieszczone przez Pebal
            Myślę, że gdybyś musiał taki program napisać samemu, zmieniłbyś zdanie.
            Zawsze możesz kupić trzykrotnie droższego Photomatixa.
            albo trzykrotnie tańszego Machinery od MMM
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez MMM
              Tak jak przewidywałem od początku, okazało się że będziesz robił podróbkę "Machinery" a nie jakiś program "bez tych wszystkich suwaczków" :-)
              Nie przesadzasz? Machinery nie jest pierwszym softem do HDR, więc przy takim rozumowaniu jest podróbką np. Photomatixa. Fajnie, że będziecie ze sobą konkurować. Myślę, że oba projekty na tym mogą zyskać
              Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Pebal
                Początki nałogu
                • 2009
                • 322

Zamieszczone przez Fatman_1
                Pebal, napisz proszę w krótkich zołnierskich słowach jaką przewagę/niedowagę ma Twój program w stosunku do Photomatixa tak, zeby ludzie czytajacy ten wątek a uzywający do tej pory PM wiedzieli od razu czy sie na niego porwać czy nie.
                Polecam zainstalować i porównać samemu. Trudno jest mi pisać o zaletach i wadach, gdyż różne osoby mają różne priorytety.
                Na pewno program jest jedną z lepszych wołarek RAW, choć aby móc je masowo obrabiać i nie dostać tzw. kota, trzeba pliki wstępnie skonwertować do formatu pośredniego. Operacja konwersji jest czasochłonna, ale można ją wykonać np. w nocy.

Zamieszczone przez Fatman_1
                Na stronie projektu link "instrukcje" jest wyszarzony. Nie mam wprawy w posługiwaniu sie programem "z linii poleceń". Jak sobie z tym poradzić, żeby go wypróbbować?
                Pozdrawiam.
                Zainstaluj wersję Pro, ma interfejs graficzny.

Zamieszczone przez szuler
                czym się rózni wersja home od pro, czy tylko możliwością używania zarobkowo ?
                Wersji Home nie można używać komercyjnie, nie umożliwia ona zapisywania obrazów w formacie TIFF (to może się zmienić), nie posiada przetwarzania wsadowego. Można ją za to w przeciwieństwie do wersji Pro, instalować na dowolnej ilości komputerów w ramach jednego gospodarstwa domowego.

Zamieszczone przez MMM
                Masz tak koszmarnie powolny algorytm "tone maping" że nie sądzę aby ktokolwiek kupił od ciebie twoje dzieło w cenie 30euro. Oczekiwanie 15 minut na obróbkę jednego zdjęcia z matrycy 21mpix na dwurdzeniowym procesorze to spora przesada.
                Nie słyszałem aby ktoś obrazy HDR przygotowywał w krótszym czasie. Tych obrazów się masowo nie obrabia. Jednak mój program ma możliwość masowego przeliczenia obrazów i zapisania ich do formatu pośredniego. Takie obrazy ładują się w programie błyskawicznie. Późniejsza obróbka jest czystą przyjemnością, nie trzeba czekać na odświeżenie obrazu po ruszeniu jakimś suwakiem.

O cenę programu zaś się nie martw, gdyż są tacy, którzy chcą wydać 85 euro za wersję Pro.

Zamieszczone przez MMM
                Tak jak przewidywałem od początku, okazało się że będziesz robił podróbkę "Machinery" a nie jakiś program "bez tych wszystkich suwaczków" :-)
                Sory, ale chyba masz problemy z oczami.

Zamieszczone przez arturs
                albo trzykrotnie tańszego Machinery od MMM
                Oprogramowanie to nie bułki, nie ma co się licytować. Każdy program ma swoje wady i zalety. O tym czy jest wart swojej ceny, decyduje indywidualnie jego użytkownik.
                Ostatnio edytowany przez Pebal; 25070.

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

Zamieszczone przez MMM
                  U mnie na laptopie trwa to szybciej..

Zamieszczone przez MMM
                  Szybko zmieniasz zdanie. Tak jak przewidywałem od początku, okazało się że będziesz robił podróbkę "Machinery" a nie jakiś program "bez tych wszystkich suwaczków" :-)
                  Hmm.. o ile pamiętam to zaczęliście się mniej więcej w tym samym czasie "chwalić" pracami nad tego rodzaju programem - a właściwie to napadłeś Pebala że ściąga od Ciebie pomysł.. z boku to tak nie wygląda..

A co do porównania programów - porównuję pełną wersję Machinery i ostatnie wersje udostępnione przez Pebala - wg mnie SNS na domyślnych ustawieniach generuje nieco ładniejszy obrazek - piszę o wersji PRO oraz o tej z przeciąganiem na ikonę. Więc dla kogoś kto potrzebuje szybko efektów bez wnikania co jak i dlaczego to SNS trochę lepiej działa (nie wnikam w algorytmy i szybkość tylko patrzę na efekt domyślnych ustawień)..
                  Natomiast jak ktoś lubi się bawić to oczywiście Machinery ma dużo więcej "suwaczków" - czasem nawet myślę że trochę za dużo - ale możliwość sterowania i wpływania na wszystko są nieporównywanie większe..
                  I trzecia rzecz - to interfejs użytkownika - tu SNS mnie bardziej pasuje - to raczej kwestia koloru niż ergonomii - czarne tło po prostu bardziej pasuje do obróbki..

Zamieszczone przez Pebal
                  Sory, ale chyba masz problemy z oczami.
                  Oj oj oj... nie wkładaj mi w usta czegoś czego nie napisałem bo to cytaz z MMM.. lepiej cytuj dokładnie bo pomyślimy że coś z oczami u Ciebie nie tak ..

Pozdr
                  Ostatnio edytowany przez arturs; 4076. Powód: Automerged Doublepost
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Pebal
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 322

Oj oj oj... nie wkładaj mi w usta czegoś czego nie napisałem bo to cytaz z MMM.. lepiej cytuj dokładnie bo pomyślimy że coś z oczami u Ciebie nie tak ..
                    Sory. Oczywiście to nie Twoje słowa i nie Tobie na nie odpowiadałem.

Komentarz

• Krzychu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3611

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie zachowanie MMM wypisującego dokładnie identyczne kwestie jak tu na forum Nikona jest żenujące (btw - nie używam ani jednego ani drugiego softu żeby było jasne)
                      Pozdrowienia,
                      KZ
                      KZ Aviation Photography

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Zamieszczone przez Pebal
                        Na pewno program jest jedną z lepszych wołarek RAW
                        Jak dla mnie dcraw to jedna z gorszych.

Zamieszczone przez Pebal
                        Operacja konwersji jest czasochłonna, ale można ją wykonać np. w nocy.
                        Bomba!

Hmm.. o ile pamiętam to zaczęliście się mniej więcej w tym samym czasie "chwalić" pracami nad tego rodzaju programem - a właściwie to napadłeś Pebala że ściąga od Ciebie pomysł.. z boku to tak nie wygląda..
                        Żartujesz prawda? Swój program pokazałem 4 miesiące wcześniej, wystarczy popatrzeć na daty pierwszych postów obu projektów:

http://www.canon-board.info/showpost...93&postcount=1
                        http://www.canon-board.info/showpost...68&postcount=1
                        Digart

Komentarz

• Pebal
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 322

Zamieszczone przez MMM
                          Jak dla mnie dcraw to jedna z gorszych.
                          Ta wołarka jest jedną z lepszych, trzeba tylko umieć z niej skorzystać. Inna sprawa, ze to co generuje dcraw poddawane jest późniejszej obróbce.

Zamieszczone przez MMM
                          Zamieszczone przez Pebal
                          Operacja konwersji jest czasochłonna, ale można ją wykonać np. w nocy.
                          Bomba!
                          Wiem, że bomba. Innym też się ten pomysł podoba.

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4250

Zamieszczone przez Pebal
                            Wiem, że bomba. Innym też się ten pomysł podoba.
                            Mój pomysł na stronę www tez ci się najwyraźniej spodobał bo go skopiowałeś. Weź sobie wymyśl coś swojego bo to trochę żenujące.
                            Digart

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Zamieszczone przez MMM
                              Żartujesz prawda? Swój program pokazałem 4 miesiące wcześniej
                              MMM, o co Ci do cholery chodzi? Twój program nie jest ani pierwszym ani ostatnim, ani najlepszym ani najgorszym na świecie softem do HDR-ów. Ględzenie kto komu podpieprza pomysły jest w tym przypadku idiotyczne.

Krzychu dobrze prawi i weź sobie jego słowa do serca, bo budujesz wokół siebie i swojego dzieła bardzo brzydki PR, który nie przysporzy Ci klientów.

Komentarz

• Pebal
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 322

Zamieszczone przez MMM
                                Mój pomysł na stronę www tez ci się najwyraźniej spodobał bo go skopiowałeś. Weź sobie wymyśl coś swojego bo to trochę żenujące.
                                Odwiedź okulistę.

Komentarz

Pracuję...