Machinery HDR Effects

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Szykuję zmianę interfejsu programu i chciałbym zasięgnąć waszej opinii co o tym sądzicie. Jest też to dobry moment na zgłaszanie poprawek i pomysłów zmian.

Postanowiłem zmniejszyć ilość zakładek przy górnej listwie do trzech:
    - Presety
    - Wczytywanie Obrazów
    - Przetwarzanie

Zakładki "Presety" i "Wczytywanie Obrazów" pozostają bez zmian.

Wszystkie dotychczasowe parametry są umieszczone w rozwijanych panelach.
    Dodatkowo, nazwa panelu pokazuje czy dana warstwa jest neutralna czy nie. Jeśli tekst jest pogrubiony to znaczy że parametry nie są neutralne i wpływają na wygląd obrazka. Dzięki temu można bez rozwijania paneli szybko zobaczyć, które efekty wpływają na obraz.
    Kolejną rzeczą jest chceckbox przy każdym panelu, którym można szybko włączyć / wyłączyć panel bez ruszania suwaków (tak jakby stał się neutralny). Dzięki temu np. po wybraniu presetu można szybko podejrzeć jak obrazek wygląda bez pewnych parametrów np. bez winiety czy gradientu kolorów.

Zmieniony jest też sposób działania podglądu oryginalnego obrazu. W zakładce "Wczytywanie obrazów" w ogóle takiej opcji nie ma, natomiast w "Przetwarzaniu" podgląd pokazuje obrazek już po przetworzeniu w zakładce "Wczytywanie Obrazów" czyli po balansie bieli i krzywej kontrastu.
    Digart

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4250

Wersja 2.1.9 (BETA) (28-10-2011)
      Edytor:

Nowy interfejs użytkownika.
      Podgląd oryginalnego obrazu pod prawym przyciskiem myszy.
      Zwiększona szybkość pracy programu około 10%.
      Zmniejszone zużycie pamięci.
      Poprawiona opcja Cofnij / Ponów.

Zmiany myślę że zdecydowanie na lepsze.
      Zgrupowanie opcji w jednym miejscu przyśpiesza edycję. Dwa osobne widoki ("Wczytywanie obrazów" i "Przetwarzanie") w zupełności wystarczają. Wrócił też stary dobry podgląd oryginału pod prawym przyciskiem myszy znany z wersji 1.5.
      Przy okazji także doszlifowałem mechanizm aktualizacji wartości kontrolek i zarządzania wątkami co wyraźnie przyśpieszyło program.
      Digart

Komentarz

• JarQ
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 37

Jak dla mnie poprawiona ergonomia i to znacznie. Program na prawdę dobry pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Nie żałuję ani złotówki. Gratuluję inwencji i wiedzy. Pozdrawiam.

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Na serwerze jest dostępna poprawka działania efektu Światła / Cienie w trybie Panoramicznym. W poprzedniej wersji złożona panorama miała widoczne łączenie krawędzi jeśli został użyty ten efekt.
          Digart

Komentarz

• tiroy
            Coś już napisał
            • 2006
            • 68

Zamieszczone przez JarQ
            Jak dla mnie poprawiona ergonomia i to znacznie.
            Popieram.
            40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
            Capture One 5, GIMP, Machinery

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Dostępna jest kolejna wersja beta 2.1.9(1)

W programie pojawił się nowy algorytm łączenia obrazów (Panel HDR).
              Jest to modyfikacja algorytmu obecnego w pierwszej wersji Machinery do oznaczenia 1.5.
              Algorytm cechuje się rewelacyjną prędkością i co najważniejsze całkowitym brakiem efektu poświaty ("halo"). W tej chwili nie ma dostępnych dla niego żadnych dodatkowych parametrów, wszystko robione jest automatycznie. Algorytm ze względu na swoją naturę, może czasem generować obrazy o niskim kontraście. Należy wtedy użyć filtra "Detale".

Nowa metoda łączenia jest teraz ustawiona domyślnie. Dwa poprzednie algorytmy są cały czas dostępne w menu panelu "HDR". Za kilka dni będzie kompletny opis programu wraz ze szczegółowym wyjaśnieniem różnic.
              Digart

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Wszystkie nowe zmiany, w tym także nowy algorytm łączenia HDR, dostępne są także w wersji Natural 2.3.9

Digart

Komentarz

• strideer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1905

Marek, wprowadzasz te zmiany tak znaczące i z taką prędkością, że co chwilę się zastanawiam czy nie powinienem jeszcze raz "przewołać" zdjęć zrobionych parę dni wcześniej :-)

Mam dodatkową propozycję: czy mógłbyś włączyć do programu algorytm radzący sobie z problemem "mazingu". Jest to opisane np. tutaj: https://sites.google.com/site/corner...aze-patterns-1. U mnie to pojawia się co jakiś czas na zdjęciach robionych pod światło.

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez strideer
                    Mam dodatkową propozycję: czy mógłbyś włączyć do programu algorytm radzący sobie z problemem "mazingu". Jest to opisane np. tutaj: https://sites.google.com/site/corner...aze-patterns-1. U mnie to pojawia się co jakiś czas na zdjęciach robionych pod światło.
                    Widzę ze usunięcie tego efektu jest kwestią sposobu demozaikowania przez konwerter RAW. Za parę dni do wersji 2.2 będę robił aktualizację drawa i zobaczę czy posiada on jakieś ustawienia, które pozwolą usuwać problem o którym piszesz.
                    Digart

Komentarz

• strideer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1905

Tak, dokładnie. Od strony funkcjonalnej taka zamiana powinna być jako opcja, jako że w przypadku braku efektu na zdjęciu może sama z siebie powodować utratę szczegółów lub wzmacnianie zaszumienia. Do tej pory obchodziłem problem korzystając z tego programu cornerfix i przetwarzając CR2 skonwertowane do DNG. Nie trzeba tłumaczyć, że takie dłubanie nie jest zbyt efektywne. Z góry dzięki za wszelkie starania w celu dodaniu takiego mechanizmu.

Komentarz

• amroz
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 772

Marek, pomyśl nad tym pluginem do photoshopa, to byłby HIT!

Komentarz

• MMM
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4250

Zamieszczone przez amroz
                          Marek, pomyśl nad tym pluginem do photoshopa, to byłby HIT!
                          Chciałbym mieć tyle czasu żeby zrealizować wszystkie pomysły :-). Mogę do tego filtra dodać jeszcze jeden lub więcej suwaków do dokładniejszego podziału na poziomy. Co sądzisz o tym, jest taka potrzeba?

Uaktualniłem instrukcję do zmian interfejsu. Jutro będzie też dostępny szczegółowy opis wszystkich parametrów wszystkich paneli przetwarzania.

Machinery HDR Effects 3 generates fantastic effects and is unbelievably easy to use! You do not need to be an expert to achieve dazzling effects, even from a single image saved in JPG format!
                          Digart

Komentarz

• amroz
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 772

Zamieszczone przez MMM
                            Mogę do tego filtra dodać jeszcze jeden lub więcej suwaków do dokładniejszego podziału na poziomy. Co sądzisz o tym, jest taka potrzeba?
                            nie wiem ile to pracy kosztuje ale na pewno nie zaszkodzi :-P

Komentarz

• gervee
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 371

Czy Machinery faktycznie wyrównuje zdjęcia przed pozostałymi operacjami na nich (korzystałem z wersji demo)? Wczoraj próbowałem z kilkoma zdjęciami i nie wyrównywało (zdjęcia w pionie, z ręki - każde trochę przemieszczone względem poprzedniego).
                              ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Komentarz

• MMM
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4250

Zamieszczone przez gervee
                                Czy Machinery faktycznie wyrównuje zdjęcia przed pozostałymi operacjami na nich (korzystałem z wersji demo)? Wczoraj próbowałem z kilkoma zdjęciami i nie wyrównywało (zdjęcia w pionie, z ręki - każde trochę przemieszczone względem poprzedniego).
                                Jeśli jest włączona opcja w Menu Obraz "Wyrównaj Obrazy" to wyrównuje.
                                Digart

Komentarz

Pracuję...