Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Szykuję zmianę interfejsu programu i chciałbym zasięgnąć waszej opinii co o tym sądzicie. Jest też to dobry moment na zgłaszanie poprawek i pomysłów zmian.
Postanowiłem zmniejszyć ilość zakładek przy górnej listwie do trzech:
- Presety
- Wczytywanie Obrazów
- Przetwarzanie
Zakładki "Presety" i "Wczytywanie Obrazów" pozostają bez zmian.
Wszystkie dotychczasowe parametry są umieszczone w rozwijanych panelach.
Dodatkowo, nazwa panelu pokazuje czy dana warstwa jest neutralna czy nie. Jeśli tekst jest pogrubiony to znaczy że parametry nie są neutralne i wpływają na wygląd obrazka. Dzięki temu można bez rozwijania paneli szybko zobaczyć, które efekty wpływają na obraz.
Kolejną rzeczą jest chceckbox przy każdym panelu, którym można szybko włączyć / wyłączyć panel bez ruszania suwaków (tak jakby stał się neutralny). Dzięki temu np. po wybraniu presetu można szybko podejrzeć jak obrazek wygląda bez pewnych parametrów np. bez winiety czy gradientu kolorów.
Zmieniony jest też sposób działania podglądu oryginalnego obrazu. W zakładce "Wczytywanie obrazów" w ogóle takiej opcji nie ma, natomiast w "Przetwarzaniu" podgląd pokazuje obrazek już po przetworzeniu w zakładce "Wczytywanie Obrazów" czyli po balansie bieli i krzywej kontrastu.
Nowy interfejs użytkownika.
Podgląd oryginalnego obrazu pod prawym przyciskiem myszy.
Zwiększona szybkość pracy programu około 10%.
Zmniejszone zużycie pamięci.
Poprawiona opcja Cofnij / Ponów.
Zmiany myślę że zdecydowanie na lepsze.
Zgrupowanie opcji w jednym miejscu przyśpiesza edycję. Dwa osobne widoki ("Wczytywanie obrazów" i "Przetwarzanie") w zupełności wystarczają. Wrócił też stary dobry podgląd oryginału pod prawym przyciskiem myszy znany z wersji 1.5.
Przy okazji także doszlifowałem mechanizm aktualizacji wartości kontrolek i zarządzania wątkami co wyraźnie przyśpieszyło program.
Jak dla mnie poprawiona ergonomia i to znacznie. Program na prawdę dobry pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Nie żałuję ani złotówki. Gratuluję inwencji i wiedzy. Pozdrawiam.
Na serwerze jest dostępna poprawka działania efektu Światła / Cienie w trybie Panoramicznym. W poprzedniej wersji złożona panorama miała widoczne łączenie krawędzi jeśli został użyty ten efekt.
W programie pojawił się nowy algorytm łączenia obrazów (Panel HDR).
Jest to modyfikacja algorytmu obecnego w pierwszej wersji Machinery do oznaczenia 1.5.
Algorytm cechuje się rewelacyjną prędkością i co najważniejsze całkowitym brakiem efektu poświaty ("halo"). W tej chwili nie ma dostępnych dla niego żadnych dodatkowych parametrów, wszystko robione jest automatycznie. Algorytm ze względu na swoją naturę, może czasem generować obrazy o niskim kontraście. Należy wtedy użyć filtra "Detale".
Nowa metoda łączenia jest teraz ustawiona domyślnie. Dwa poprzednie algorytmy są cały czas dostępne w menu panelu "HDR". Za kilka dni będzie kompletny opis programu wraz ze szczegółowym wyjaśnieniem różnic.
Marek, wprowadzasz te zmiany tak znaczące i z taką prędkością, że co chwilę się zastanawiam czy nie powinienem jeszcze raz "przewołać" zdjęć zrobionych parę dni wcześniej :-)
Mam dodatkową propozycję: czy mógłbyś włączyć do programu algorytm radzący sobie z problemem "mazingu". Jest to opisane np. tutaj: https://sites.google.com/site/corner...aze-patterns-1. U mnie to pojawia się co jakiś czas na zdjęciach robionych pod światło.
Mam dodatkową propozycję: czy mógłbyś włączyć do programu algorytm radzący sobie z problemem "mazingu". Jest to opisane np. tutaj: https://sites.google.com/site/corner...aze-patterns-1. U mnie to pojawia się co jakiś czas na zdjęciach robionych pod światło.
Widzę ze usunięcie tego efektu jest kwestią sposobu demozaikowania przez konwerter RAW. Za parę dni do wersji 2.2 będę robił aktualizację drawa i zobaczę czy posiada on jakieś ustawienia, które pozwolą usuwać problem o którym piszesz.
Tak, dokładnie. Od strony funkcjonalnej taka zamiana powinna być jako opcja, jako że w przypadku braku efektu na zdjęciu może sama z siebie powodować utratę szczegółów lub wzmacnianie zaszumienia. Do tej pory obchodziłem problem korzystając z tego programu cornerfix i przetwarzając CR2 skonwertowane do DNG. Nie trzeba tłumaczyć, że takie dłubanie nie jest zbyt efektywne. Z góry dzięki za wszelkie starania w celu dodaniu takiego mechanizmu.
Marek, pomyśl nad tym pluginem do photoshopa, to byłby HIT!
Chciałbym mieć tyle czasu żeby zrealizować wszystkie pomysły :-). Mogę do tego filtra dodać jeszcze jeden lub więcej suwaków do dokładniejszego podziału na poziomy. Co sądzisz o tym, jest taka potrzeba?
Uaktualniłem instrukcję do zmian interfejsu. Jutro będzie też dostępny szczegółowy opis wszystkich parametrów wszystkich paneli przetwarzania.
Machinery HDR Effects 3 generates fantastic effects and is unbelievably easy to use! You do not need to be an expert to achieve dazzling effects, even from a single image saved in JPG format!
Czy Machinery faktycznie wyrównuje zdjęcia przed pozostałymi operacjami na nich (korzystałem z wersji demo)? Wczoraj próbowałem z kilkoma zdjęciami i nie wyrównywało (zdjęcia w pionie, z ręki - każde trochę przemieszczone względem poprzedniego).
Czy Machinery faktycznie wyrównuje zdjęcia przed pozostałymi operacjami na nich (korzystałem z wersji demo)? Wczoraj próbowałem z kilkoma zdjęciami i nie wyrównywało (zdjęcia w pionie, z ręki - każde trochę przemieszczone względem poprzedniego).
Jeśli jest włączona opcja w Menu Obraz "Wyrównaj Obrazy" to wyrównuje.
Komentarz