Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Canon wyprodukował DPP (i aparat). Adobe wyprodukowało LR i ACR (wyniki z LR i ACR muszą być identyczne bo to ten sam engine - tak przynajmniej mówi Adobe) ale wyniki z DPP i ACR już niekoniecznie.
Dzieki Janusz za bardzo wyczerpujaca odpowiedz. Naprawde to doceniam.
Wszystko to co napisales bylo dla mnie oczywiste z powodu dosc duzej lektury forum:-).
Mysle, ze nie do konca mnie zroumiales i odpowiadales na inny problem. Otoz chodzilo mi o to, ze w LR to co widzialem w oknie edycji mocno roznilo sie od tego co dostawalem 5 sekund pozniej po eksporcie. To, ze rozne jpgi otrzymam z LR i DPP to doskonale wiedzialem. Na szczescie problem sam sie rozwiazal po formacie i po ponownej instalacji LR, DPP juz nie chce (strasznie meczy mnie psychicznie jego interfejs). Nie wiem w czym byl tak na prawde problem, mysle, ze mogl byc on powiazany ze sterownikami monitora.
Jeszcze pytanko w sprawie presetow kalibracji body. Czy to jest dodatek do odpowiedniego WB czy preset robi sie do danych warunkow oswietleniowych i mozna powiedziec ze go zastepuje... mam nadzieje, ze cos rozumiecie z tego pytania
Powtorze jeszcze raz pytanie: Czy uzywacie takich presetow (Camera Calibration) pod LR i PS? Czy macie tam wszystko na zero?
Pozdrawiam
Kilka odpowiedzi wcześniej ktoś napisał, że na początku wyświetla się miniaturka z aparatu a dopiero po kilku sekundach pokazuje się prawdziwy plik przerobiony przez program "Lightroom".
Mam dwa pytanka do tych, którzy orientują się lepiej (właśnie przesiadłem się z analoga Na początku pokazuje się ta miniaturka, potem po kilku sekundach gdy kliknę na zdjęcie jest odświeżona i pokazany jest "prawdziwy", przetworzony podkląd z surowego pliku, tak?
Nasycenie barw i kontrast stają się sporo lepsze. Z tego co wiem to gdy robię na RAW+JPG to lightroom obrabia tylko RAWy. Czy to nie jest tak, że gdy zaczynam obrabiać zdjęcie to Lightroom wprowadza moje korekcje z aparatu np. Sharpness +2, Saturation +1, Contrast +1 do plików RAW i tak je pokazuje?
PS: Nie mam okazji sam sprawdzić bo mi dysk padł mam nadzieję, że RAID był dobrze ustawiony...
Na początku pokazuje się ta miniaturka, potem po kilku sekundach gdy kliknę na zdjęcie jest odświeżona i pokazany jest "prawdziwy", przetworzony podkląd z surowego pliku, tak?
Na poczatku pokazuje sie obraz przetworzony przez body. Taki maly jpg zaszyty w rawie (nawet jak masz ustawione tylko RAW). Pozniej wyswietlany jest podglad obliczony przez ACR czyli tak jakby inny silnik niz canonowski:-)
Zamieszczone przez asdfasfd
Nasycenie barw i kontrast stają się sporo lepsze. Z tego co wiem to gdy robię na RAW+JPG to lightroom obrabia tylko RAWy. Czy to nie jest tak, że gdy zaczynam obrabiać zdjęcie to Lightroom wprowadza moje korekcje z aparatu np. Sharpness +2, Saturation +1, Contrast +1 do plików RAW i tak je pokazuje?
Wszystkie te ustawienia o ktorych piszesz dotycza tylko i wylacznie jpgow. Zaczynajac obrobke rawa w LR czy PS masz wszystkie ustawienia na '0'.
Czyz nie:-)?
....
Jeszcze pytanko w sprawie presetow kalibracji body. Czy to jest dodatek do odpowiedniego WB czy preset robi sie do danych warunkow oswietleniowych i mozna powiedziec ze go zastepuje... mam nadzieje, ze cos rozumiecie z tego pytania
Powtorze jeszcze raz pytanie: Czy uzywacie takich presetow (Camera Calibration) pod LR i PS? Czy macie tam wszystko na zero?
Pozdrawiam
Do tego potrzebna jest tablica gretaga 24-polowa plus program z www.chromoholics.com (http://fors.net/chromoholics/) bez tablicy próby kalibracji to się raczej nie da. Można zamiast skryptu Forsa używać inCamera. Skrypt Forsa jest paskudnie wolny. InCamera robi błyskawicznie profil który potem podstawia się pod profil z aparatu. Tylko pytanie czy to wogóle potrzebne - tak jeśli zależy Ci na najwierniejszym oddaniu kolorów i nigdzie poza tym. Może się przydać w jakichś specyficznych oświetleniach i może pomóc w zbalansowaniu.
Presetów i owszem używa się mocno do osiągnięcia efektów specjalnych. Gotowe można kupić np. www.martapotoczek.com
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Do tego potrzebna jest tablica gretaga 24-polowa plus program z www.chromoholics.com (http://fors.net/chromoholics/) bez tablicy próby kalibracji to się raczej nie da. Można zamiast skryptu Forsa używać inCamera. Skrypt Forsa jest paskudnie wolny. InCamera robi błyskawicznie profil który potem podstawia się pod profil z aparatu. Tylko pytanie czy to wogóle potrzebne - tak jeśli zależy Ci na najwierniejszym oddaniu kolorów i nigdzie poza tym. Może się przydać w jakichś specyficznych oświetleniach i może pomóc w zbalansowaniu.
Presetów i owszem używa się mocno do osiągnięcia efektów specjalnych. Gotowe można kupić np. www.martapotoczek.com
Czyli jest to dodatek do odpowiedniego WB. Moze kiedys jak sie bede nudzil zainwestuje 74$ i zobacze jak poprawia kolorystyka zdjec8)
Dzieki Janusz.
Pozdrawiam
Czyli jest to dodatek do odpowiedniego WB. Moze kiedys jak sie bede nudzil zainwestuje 74$ i zobacze jak poprawia kolorystyka zdjec8)
Dzieki Janusz.
Pozdrawiam
Mam. Szkoda kasy. Zabawa dla pasjonatów - praktycznie to bez znaczenia zyzk jest minimalny. To jest naprawdę potrzebne tylko tym co robią zdjęcia farb do katalogu - wierność barw z gatunku "must be". Tak naprawdę wiernobarwność w fotografi nie ma aż takiego znaczenia. Niktóre zdjęcia wyglądają nawet gorzej wiernobarwnie - vide nocne z miasta.
Niewiele tym osiągniesz.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Czytam ten watek chyba juz dziesiaty raz, ze dwa razy przeczytalem mega wykład #03 Zarządzanie barwą i nadal nie potrafie zrozumiec dlaczego kolory wyswietlane z rawa w LR i CS3 tak bardzo sie roznia od tych ktore otrzymuje po wywolaniu w jpgu.
Nie wiem czy to w czymś pomoże, ale Scott Kelby zaleca używanie w CS3 jak i w LR - profilu ProPhoto RGB. Co do pozostałych różnic, niestety jestem przyzwyczajony. Codziennie obcuję z sytuacją różnego wyglądu zdjęć - wystarczy porównać foty RGB i po zamianie do druku a więc cmyk. Tu się zaczynają dopiero schody, kiedy ta śliczna niebieska koszulka nagle się robi fioletowa... ;-)
Ale jest jeszcze gorszy problem. Przesyłanie klientowi fotek do wglądu - mailem. Co zrobić kiedy klient skręcił sobie do minimum jasność monitora, bo go oczy bolą? I pyta przez telefon dlaczego te foty takie wyprane? :-)
iREM, czy wiesz gdzie można znaleźć ten profil ProPhoto RGB do Lightrooma?
Może najpierw poszukaj u siebie na dysku pliku ProPhoto.icm
Nie wiem gdzie windows to trzyma, chyba że masz maca...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Termos
Chdzi chyba o to do jakiego profilu sie eksportuje ew. w jakim sie zewnetrznie edytuje
Tego gdzie to wybrac nie trzeba chyba tlumaczyc...
LR domyślnie pracuje w ProPhotoRGB. Wybrać - zalecane jest jako przestrzeń roboczą photoshopa również ProPhotoRGB, aby wyświetlały identycznie zdjęcia i żeby nie dokonywały konwersji w te i "nazad".
Co do eksportu np. do wysłania fotki mailem do cioci - zalecane jest sRGB.
Czytam ten watek chyba juz dziesiaty raz, ze dwa razy przeczytalem mega wykład #03 Zarządzanie barwą i nadal nie potrafie zrozumiec dlaczego kolory wyswietlane z rawa w LR i CS3 tak bardzo sie roznia od tych ktore otrzymuje po wywolaniu w jpgu.
Cytuje siebie i prostuje, bo jak to teraz czytam to moglo byc wielorako rozumiane
Chdzilo mi o to, ze edytuje sobie zdjecie w LR czy PS oczywiscie w rawie po czym robie eksport do jpg i wychodza calkiem inne kolory (W RGB, Adobe RGB i ProPhoto RGB). Ogladajac to wszystko oczywiscie tylko i wylacznie na monitorze komputera. Mozna bylo zrozumiec, ze kolory roznia sie po wywolaniu w labie od tych widzianych na kompie.
Tak jak pisalem we wczesniejszym poscie wszystko juz naprawione. Format i instalacja wszystkiego od zera. Chyba wczeniej cos zamieszalem ze sterami do monitora teraz juz ich nie tykam:-)
Komentarz