dziwne kolory w Lightroom pomocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Termos
    Coś już napisał
    • 2005
    • 61

Zamieszczone przez Janusz Body
    Canon wyprodukował DPP (i aparat). Adobe wyprodukowało LR i ACR (wyniki z LR i ACR muszą być identyczne bo to ten sam engine - tak przynajmniej mówi Adobe) ale wyniki z DPP i ACR już niekoniecznie.
    Dzieki Janusz za bardzo wyczerpujaca odpowiedz. Naprawde to doceniam.
    Wszystko to co napisales bylo dla mnie oczywiste z powodu dosc duzej lektury forum:-).
    Mysle, ze nie do konca mnie zroumiales i odpowiadales na inny problem. Otoz chodzilo mi o to, ze w LR to co widzialem w oknie edycji mocno roznilo sie od tego co dostawalem 5 sekund pozniej po eksporcie. To, ze rozne jpgi otrzymam z LR i DPP to doskonale wiedzialem. Na szczescie problem sam sie rozwiazal po formacie i po ponownej instalacji LR, DPP juz nie chce (strasznie meczy mnie psychicznie jego interfejs). Nie wiem w czym byl tak na prawde problem, mysle, ze mogl byc on powiazany ze sterownikami monitora.
    Jeszcze pytanko w sprawie presetow kalibracji body. Czy to jest dodatek do odpowiedniego WB czy preset robi sie do danych warunkow oswietleniowych i mozna powiedziec ze go zastepuje... mam nadzieje, ze cos rozumiecie z tego pytania
    Powtorze jeszcze raz pytanie: Czy uzywacie takich presetow (Camera Calibration) pod LR i PS? Czy macie tam wszystko na zero?
    Pozdrawiam
    5D

Komentarz

• asdfasfd
      Zablokowany
      • 2007
      • 341

Kilka odpowiedzi wcześniej ktoś napisał, że na początku wyświetla się miniaturka z aparatu a dopiero po kilku sekundach pokazuje się prawdziwy plik przerobiony przez program "Lightroom".

Mam dwa pytanka do tych, którzy orientują się lepiej (właśnie przesiadłem się z analoga Na początku pokazuje się ta miniaturka, potem po kilku sekundach gdy kliknę na zdjęcie jest odświeżona i pokazany jest "prawdziwy", przetworzony podkląd z surowego pliku, tak?

Nasycenie barw i kontrast stają się sporo lepsze. Z tego co wiem to gdy robię na RAW+JPG to lightroom obrabia tylko RAWy. Czy to nie jest tak, że gdy zaczynam obrabiać zdjęcie to Lightroom wprowadza moje korekcje z aparatu np. Sharpness +2, Saturation +1, Contrast +1 do plików RAW i tak je pokazuje?

PS: Nie mam okazji sam sprawdzić bo mi dysk padł mam nadzieję, że RAID był dobrze ustawiony...
      Ostatnio edytowany przez asdfasfd; 12296.

Komentarz

• Termos
        Coś już napisał
        • 2005
        • 61

Zamieszczone przez asdfasfd
        Na początku pokazuje się ta miniaturka, potem po kilku sekundach gdy kliknę na zdjęcie jest odświeżona i pokazany jest "prawdziwy", przetworzony podkląd z surowego pliku, tak?
        Na poczatku pokazuje sie obraz przetworzony przez body. Taki maly jpg zaszyty w rawie (nawet jak masz ustawione tylko RAW). Pozniej wyswietlany jest podglad obliczony przez ACR czyli tak jakby inny silnik niz canonowski:-)
        Zamieszczone przez asdfasfd
        Nasycenie barw i kontrast stają się sporo lepsze. Z tego co wiem to gdy robię na RAW+JPG to lightroom obrabia tylko RAWy. Czy to nie jest tak, że gdy zaczynam obrabiać zdjęcie to Lightroom wprowadza moje korekcje z aparatu np. Sharpness +2, Saturation +1, Contrast +1 do plików RAW i tak je pokazuje?
        Wszystkie te ustawienia o ktorych piszesz dotycza tylko i wylacznie jpgow. Zaczynajac obrobke rawa w LR czy PS masz wszystkie ustawienia na '0'.
        Czyz nie:-)?
        5D

Komentarz

• Mellan
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1851

Niestety nie. Zaczynając obróbkę pewne wartości są ustawione inaczej niż na 0: zaczernienie na 5, podostrzanie i krzywa na średni kontrast.
          C-F-K - forever

Komentarz

• Termos
            Coś już napisał
            • 2005
            • 61

Zamieszczone przez Mellan
            Niestety nie. Zaczynając obróbkę pewne wartości są ustawione inaczej niż na 0: zaczernienie na 5, podostrzanie i krzywa na średni kontrast.
            Chodzilo mi o wartosci z body...
            5D

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez Termos
              ....
              Jeszcze pytanko w sprawie presetow kalibracji body. Czy to jest dodatek do odpowiedniego WB czy preset robi sie do danych warunkow oswietleniowych i mozna powiedziec ze go zastepuje... mam nadzieje, ze cos rozumiecie z tego pytania
              Powtorze jeszcze raz pytanie: Czy uzywacie takich presetow (Camera Calibration) pod LR i PS? Czy macie tam wszystko na zero?
              Pozdrawiam
              Do tego potrzebna jest tablica gretaga 24-polowa plus program z www.chromoholics.com (http://fors.net/chromoholics/) bez tablicy próby kalibracji to się raczej nie da. Można zamiast skryptu Forsa używać inCamera. Skrypt Forsa jest paskudnie wolny. InCamera robi błyskawicznie profil który potem podstawia się pod profil z aparatu. Tylko pytanie czy to wogóle potrzebne - tak jeśli zależy Ci na najwierniejszym oddaniu kolorów i nigdzie poza tym. Może się przydać w jakichś specyficznych oświetleniach i może pomóc w zbalansowaniu.

Presetów i owszem używa się mocno do osiągnięcia efektów specjalnych. Gotowe można kupić np. www.martapotoczek.com

Janusz,
              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Termos
                Coś już napisał
                • 2005
                • 61

Zamieszczone przez Janusz Body
                Do tego potrzebna jest tablica gretaga 24-polowa plus program z www.chromoholics.com (http://fors.net/chromoholics/) bez tablicy próby kalibracji to się raczej nie da. Można zamiast skryptu Forsa używać inCamera. Skrypt Forsa jest paskudnie wolny. InCamera robi błyskawicznie profil który potem podstawia się pod profil z aparatu. Tylko pytanie czy to wogóle potrzebne - tak jeśli zależy Ci na najwierniejszym oddaniu kolorów i nigdzie poza tym. Może się przydać w jakichś specyficznych oświetleniach i może pomóc w zbalansowaniu.

Presetów i owszem używa się mocno do osiągnięcia efektów specjalnych. Gotowe można kupić np. www.martapotoczek.com
                Czyli jest to dodatek do odpowiedniego WB. Moze kiedys jak sie bede nudzil zainwestuje 74$ i zobacze jak poprawia kolorystyka zdjec8)
                Dzieki Janusz.
                Pozdrawiam
                5D

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Czyli jest to dodatek do odpowiedniego WB. Moze kiedys jak sie bede nudzil zainwestuje 74$ i zobacze jak poprawia kolorystyka zdjec8)
                  Dzieki Janusz.
                  Pozdrawiam
                  Mam. Szkoda kasy. Zabawa dla pasjonatów - praktycznie to bez znaczenia zyzk jest minimalny. To jest naprawdę potrzebne tylko tym co robią zdjęcia farb do katalogu - wierność barw z gatunku "must be". Tak naprawdę wiernobarwność w fotografi nie ma aż takiego znaczenia. Niktóre zdjęcia wyglądają nawet gorzej wiernobarwnie - vide nocne z miasta.

Niewiele tym osiągniesz.

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• SylwiaSz
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 53

Zamieszczone przez Musical box
                    SylwiaSz, jaki masz model aparatu?

400 D

Komentarz

• iREM
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 951

Czytam ten watek chyba juz dziesiaty raz, ze dwa razy przeczytalem mega wykład #03 Zarządzanie barwą i nadal nie potrafie zrozumiec dlaczego kolory wyswietlane z rawa w LR i CS3 tak bardzo sie roznia od tych ktore otrzymuje po wywolaniu w jpgu.
                      Nie wiem czy to w czymś pomoże, ale Scott Kelby zaleca używanie w CS3 jak i w LR - profilu ProPhoto RGB. Co do pozostałych różnic, niestety jestem przyzwyczajony. Codziennie obcuję z sytuacją różnego wyglądu zdjęć - wystarczy porównać foty RGB i po zamianie do druku a więc cmyk. Tu się zaczynają dopiero schody, kiedy ta śliczna niebieska koszulka nagle się robi fioletowa... ;-)
                      Ale jest jeszcze gorszy problem. Przesyłanie klientowi fotek do wglądu - mailem. Co zrobić kiedy klient skręcił sobie do minimum jasność monitora, bo go oczy bolą? I pyta przez telefon dlaczego te foty takie wyprane? :-)
                      Wszystko można zrobić lepiej.
                      www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Musical box
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 40

iREM, czy wiesz gdzie można znaleźć ten profil ProPhoto RGB do Lightrooma?

Komentarz

• Termos
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 61

Chdzi chyba o to do jakiego profilu sie eksportuje ew. w jakim sie zewnetrznie edytuje
                          Tego gdzie to wybrac nie trzeba chyba tlumaczyc...
                          5D

Komentarz

• iREM
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 951

Może najpierw poszukaj u siebie na dysku pliku ProPhoto.icm
                            Nie wiem gdzie windows to trzyma, chyba że masz maca...
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Chdzi chyba o to do jakiego profilu sie eksportuje ew. w jakim sie zewnetrznie edytuje
                            Tego gdzie to wybrac nie trzeba chyba tlumaczyc...
                            LR domyślnie pracuje w ProPhotoRGB. Wybrać - zalecane jest jako przestrzeń roboczą photoshopa również ProPhotoRGB, aby wyświetlały identycznie zdjęcia i żeby nie dokonywały konwersji w te i "nazad".
                            Co do eksportu np. do wysłania fotki mailem do cioci - zalecane jest sRGB.

Tu jest fajny opis tych baloników:
                            Ostatnio edytowany przez iREM; 3293. Powód: Automerged Doublepost
                            Wszystko można zrobić lepiej.
                            www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Termos
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 61

Czytam ten watek chyba juz dziesiaty raz, ze dwa razy przeczytalem mega wykład #03 Zarządzanie barwą i nadal nie potrafie zrozumiec dlaczego kolory wyswietlane z rawa w LR i CS3 tak bardzo sie roznia od tych ktore otrzymuje po wywolaniu w jpgu.
                              Cytuje siebie i prostuje, bo jak to teraz czytam to moglo byc wielorako rozumiane
                              Chdzilo mi o to, ze edytuje sobie zdjecie w LR czy PS oczywiscie w rawie po czym robie eksport do jpg i wychodza calkiem inne kolory (W RGB, Adobe RGB i ProPhoto RGB). Ogladajac to wszystko oczywiscie tylko i wylacznie na monitorze komputera. Mozna bylo zrozumiec, ze kolory roznia sie po wywolaniu w labie od tych widzianych na kompie.
                              Tak jak pisalem we wczesniejszym poscie wszystko juz naprawione. Format i instalacja wszystkiego od zera. Chyba wczeniej cos zamieszalem ze sterami do monitora teraz juz ich nie tykam:-)
                              5D

Komentarz

• Mellan
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1851

A wykonywałeś konwersję do docelowej przestrzeni przed jotpeegiem?
                                C-F-K - forever

Komentarz

Pracuję...