dziwne kolory w Lightroom pomocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SylwiaSz
    Coś już napisał
    • 2008
    • 53

Zamieszczone przez Janusz Body
    Trzeba się przyzwyczaić. W trakcie wczytywania wyświetlane są zaszyte w RAWach jpegi a chwilę później LR, Bridge, C1, RSP/RSE i inne konwertery dokonuje własnej obróbki zdjęć i wyświetla własne podglądówki. To zresztą jest dość logiczne - widzisz to tak jak zobaczysz po otwarciu obrazka w danym programie.

ZoomBrowser i DPP nie mają tej przypadłości wyświetlają to samo co wylatuje z aparatu bo algorytmy konwersji mają takie same jak aparat.

Dzięki śliczne za szybką odpowiedź!
    W DPP wszystko było ok, dlatego tak mnie ten Lightroom zdezorientował...
    Chyba rzeczywiście muszę się przyzwyczaić ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez schabu
    pewnie masz włączoną opcję automatycznej ekspozycji przy imporcie. EDIT->PREFERENCES->PRESETS->APPLY AUTO TONE.

hmmm...
    sprawdzałam, opcja wyłaczona....

może powinnam zaznaczyć o "defaults specific to camera serial number"???
    Ostatnio edytowany przez SylwiaSz; 15724. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez SylwiaSz
      ...
      może powinnam zaznaczyć o "defaults specific to camera serial number"???
      To by pomogło jeśli miałabyś porobione profile dla tego konkretnego aparatu, presety właściwie. Tylko najpierw trzeba by się pobawić tablicą Gretaga i skryptem z www.chromoholics.com. Zabawa z presetami bez tablicy Gretaga (http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=78) raczej jest mało efektywna. Rzekłbym nawet, że bez wzornika się nie da...

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• schabu
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1352

jaj mam wszystko odhaczone i jest gites. może wrzucisz tu dwa te same zdjęcia, z tym że jedno eksportowane z LR a drugie np z C1 czy tym co tam jeszcze masz

Janusz - a jest skuteczne kalibrowanie tego? daje jakieś wymierne korzyści - pewnie tak - i jakie?
        Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

)
          ...
          Janusz - a jest skuteczne kalibrowanie tego? daje jakieś wymierne korzyści - pewnie tak - i jakie?
          Jest bardzo skuteczne. Tyle, że "kalibracja" tym skryptem trwa paskudnie długo - u mnie ok 20 min ale na laptoku z godzine. Za to potem kolorki oddane są dość wiernie, dużo lepiej niż po samym WB na dobry wzorzec. Tablica Gretaga ma rządek z szarościami i też za wzorzec może robić. Wada - upierdliwe to jest paskudnie bo taki profil trzeba by robić do każdej sesji - w studio pół biedy ale na dworze (na polu jak mówią w małopolsce ) to zaczyna być mało ciekawe. Zrobiłem takich profili kilkaset. Daje się pogrupować i używać uśrednionych dla zbliżonych warunków.

Można szybciej oprofilować aparat używając inCamera ale to kolejne 100 queens. (http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=84) i też trzeba to robić do każdej sesji.

W obydwu przypadkach silniejsze dominanty w oświetleniu dość znacznie zmieniają presety (profile).

Ogólnie to "tak" jeśli zależy nam na możliwie wiernym oddaniu barw i "nie" jeśli wiernobarwność ma drugorzędne znaczenie - czyli w większości "normalnej" fotografii.

Janusz,

Komentarz

• schabu
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1352

a to jednak podziękuję
            i dzięki za wyjaśnienie

fotografia biznesowa

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

a to jednak podziękuję
              i dzięki za wyjaśnienie
              Tak myślałem, że gdzieś już o tym pisałem http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19896

Janusz,

Komentarz

• SylwiaSz
                Coś już napisał
                • 2008
                • 53

jaj mam wszystko odhaczone i jest gites. może wrzucisz tu dwa te same zdjęcia, z tym że jedno eksportowane z LR a drugie np z C1 czy tym co tam jeszcze masz

O ile w pierwszym przypadku LR lepiej sobie poradził - fajnie wygląda ten płaszczyk, IMO...
                O tyle w drugim przypadku twarz jest zdecydowanie przepalona...

Eksport prosto z Ligtrooma i z DPP, żadnych innych obróbek - tylko pomniejszenie i wyostrzenie...

Janusz, skomplikowanie wygląda ta polecana przez Ciebie kalibracja...
                Wolałabym ją obejść ;-)
                chociaż pewnie nie da rady....

Dzięki za chęć pomocy!

Komentarz

• schabu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1352

ale pipeta w szopie pokazuje że ta po prawej jest niemalże tak samo przepalona - te same punkty mają prawie tą samą wartość. jak na moje oko to poza zmianą barwy, żadnego rozjaśniania nie ma. złudzenie, bo w DPP bardziej czerowne foty są przez to są bardziej kontrastowe i wydają się być ciemniejsze.

i w LR lepiej wyglądają

fotografia biznesowa

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

ale pipeta w szopie pokazuje że ta po prawej jest niemalże tak samo przepalona - te same punkty mają prawie tą samą wartość. jak na moje oko to poza zmianą barwy, żadnego rozjaśniania nie ma. złudzenie, bo w DPP bardziej czerowne foty są przez to są bardziej kontrastowe i wydają się być ciemniejsze.

i w LR lepiej wyglądają
                    Też mi się tak wydaje. Fotki są sporo za czerwone - winien balans bieli. Poniżej kulawe próby wyrównania (kulawe bo na malutkim jpegu). Widać wyraźnie, że prawa fotka jest mocniej nasycona i właściwie nic więcej. Skóra tej po lewej wydaje mi się bardziej naturalna - mniej jest magenty i czerwieni.

Janusz,

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez SylwiaSz
                      O tyle w drugim przypadku twarz jest zdecydowanie przepalona...
                      Hmmmm... chyba czas na kalibrację/zmianę monitora?
                      Mój staruszek CRT widać nie taki zły, bo ja tam przypalenia nie widzę za to sporo większe nasycenie (negatywnie przeze mnie odbierane) w zdjęciach z DPP.

Komentarz

• SylwiaSz
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 53

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :-)
                        Naprawdę to doceniam!

Mi też LR bardziej się podoba, dlatego jakoś znoszę to "rozjaśnianie" zdjęć..

Ale chyba faktycznie muszę skalibrować monitor.... :-)

Komentarz

• Musical box
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 40

SylwiaSz, jaki masz model aparatu? Sam chciałbym by lightroom tylko tyle zmieniał w kolorach co tobie. Czasem osoba z jasnobrązowymi włosami po wywołaniu w LR ma je po porostu w kolorze herbacianym, jak sobie spojrzę na JPG- to aż mnie się chce płakać i wyć do wiernie oddanych kolorów przez niego.

Komentarz

• Termos
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 61

Czytam ten watek chyba juz dziesiaty raz, ze dwa razy przeczytalem mega wykład #03 Zarządzanie barwą i nadal nie potrafie zrozumiec dlaczego kolory wyswietlane z rawa w LR i CS3 tak bardzo sie roznia od tych ktore otrzymuje po wywolaniu w jpgu. Jedynie w DPP po wywolaniu dostaje identyczny obraz ktory widze przed eksportem do jpga. Probowalem zapisywac jpegi w wielu roznych profilach kolorow i zawsze byly duze roznice, ktore mocno odbiegaly od tego co widzialem w oknie programu. Mam za soba rowniez 'Set Default Settings - Resore Adobe Default Settings'.
                            Zamieszczone przez werek
                            balans bieli to jedno a interpretacja natezenia filtra RGB przed matryca to drugie (od tego wlasnie jest "Camera Profile"). Słabe światło zawsze sprawialo problemy, jak bys nie kalibrowal zawsze przy zmianie sceny bedziesz musial zmienic profil na nowy, niestety adobe nie ma konwertera jak DPP (plus i minus za jednym razem) i stad roznica w wywolywaniu.
                            Czy problem lezy w profilu do body? Nie majac takiego 'cuda' nigdy nie otrzymam identycznego zjdecia jaki widzie przed konwersja? Dodatkowo nigdzie na necie nie moge znalezc profilii do 5D, zeby sprobowac czy to pomaga, a do samej zabawy suwaczkami w zakladce Camera Calibration w LR czy CS3 nie wiem jak sie zabrac . Z gory dziekuje za pomoc.
                            Pozdrawiam
                            Prawa strona to LR...
                            Ostatnio edytowany przez Termos; 2274.
                            5D

Komentarz

• Termos
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 61

Pobawilem sie troche dwoma presetami jakie znalazlem do 5D (jeden ACR LR 5D, drugi ACR 5D pod CS3, ktore maja zapisane ustawienia 'Camera Calibration' i jest jakby troszke lepiej tzn roznice sa mniejesze ale i tak nadal sa mocno zauwazalne.
                              Domyslam sie, ze w tym lezy problem, ale czy na pewno?
                              Czy uzywacie takich presetow pod LR i PS? Czy macie tam wszystko na zero? Jak nie to czy jpgi roznia sie od tego co widzicie przed eksportem?
                              Pozdrawiam
                              5D

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Zamieszczone przez Termos
                                Pobawilem sie troche dwoma presetami jakie znalazlem do 5D (jeden ACR LR 5D, drugi ACR 5D pod CS3, ktore maja zapisane ustawienia 'Camera Calibration' i jest jakby troszke lepiej tzn roznice sa mniejesze ale i tak nadal sa mocno zauwazalne.
                                Domyslam sie, ze w tym lezy problem, ale czy na pewno?
                                Czy uzywacie takich presetow pod LR i PS? Czy macie tam wszystko na zero? Jak nie to czy jpgi roznia sie od tego co widzicie przed eksportem?
                                Pozdrawiam
                                Canon wyprodukował DPP (i aparat). Adobe wyprodukowało LR i ACR (wyniki z LR i ACR muszą być identyczne bo to ten sam engine - tak przynajmniej mówi Adobe) ale wyniki z DPP i ACR już niekoniecznie.

Wyobraź sobie taki prosty przykład - interpolacja barw z matrycy Bayera - równanie 0.675*x*x*x+1.234*x*x-14.234*x-11.876 = R to mniej więcej tak wygląda. Canon może używać 0.677 w pierwszym wyrazie i już końcowy rezultat jest inny. Ktoś określił jakiś (dobry dla niego) współczynnik i tak zostało. Ty przesuwasz suwaczki w stylu "exposure" w ACR a tak naprawdę zmieniasz jedynie wartość np. pierwszego współczynnika w równaniu aproksymacji wielomianem. To wręcz nie może być dokładnie tak samo.

To w sumie jest zupełnie bez znaczenia bo "jakość" konwerterów wychodzi dopiero po porównaniu jak sobie radzą z ceniami, prześwietleniami, ostrzeniem wstępnym, itp, itd....

Praktycznie każdym konwerterem da się uzyskać ten sam (OK -mocno zbliżony) rezultat. Jedyna kwestia to ile czasu trzeba poświęcić żeby do tego dojść

DPP na pierwszy "rzut oka" ładnie wysyca barwy. Czerwień jest "canonowsko piękna". No ale inne rzeczy robi już nie tak dobrze...

Wszyscy poza producentem aparatu (C czy N) używają dcrawa - algorytm napisany przez mr. Coffina. Rezultaty muszą być podobne

Janusz,

Komentarz

Pracuję...