dziwne kolory w Lightroom pomocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Zamieszczone przez wjaz
    Ze strony Adobe Labs można ściągnąć nowe profile różnych aparatów. Jest ich chyba 6 albo 7.
    Dzięki za info. Jest lepiej niż było bo z nasyceniem nie trzeba już zjeżdżać ok. -20 a wystarczy ok. 5 Co prawda "natural" wciąż nie wygląda tak jak w DPP ale już mniej się trzeba namęczyć aby obrazek miał zbliżone kolory.

Komentarz

• Sober
      Uzależniony
      • 2008
      • 513

Dziwne... ja nigdy w Lightroomie nie zjeżdżałem z nasyceniem poniżej 0, a czasami go wręcz musiałem na plus przesuwać aby zdjęcie było w miarę naturalne. Zaznaczam że nie jestem maniakiem nasycenia o ksywce "suwaki w prawo". Mój aparat to 40D.

Czasem nie jest tu u Ciebie winny balans bieli na auto w lightroomie? Zauważyłem że często ustawia zupełnie inną temperaturę niż np tryb auto z aparatu. Która jest bardziej naturalna zależy od konkretnego zdjęcia. Często trzeba ręcznie to poprawiać...

Komentarz

• aptur
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3837

Zamieszczone przez Sober
        .

Czasem nie jest tu u Ciebie winny balans bieli na auto w lightroomie? ...
        Nie sądzę aby winny był balans bieli (który i tak w 80% nastawiam ręcznie). To, że LR i ACR robi dziwne rzeczy z nasyceniem kolorów (głównie czerwienie, żółcie i różowy) to fakt powszechnie znany.
        Pomijając wszelkie ułomności DPP to akurat kolory mi w nim bardzo odpowiadają. Teraz, gdy adobe udostępnił presety znacznie łatwiej o podobną kolorystykę w ACR czy LR.

Komentarz

• ZygmunD2000
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 16

Witam!
          Mam prośbę może troche na temat a troche nie, potrzebuje kilka RAWów z 40d do sprawdzenia jak sobie radza z tym programy, które używam, jakis plener i jakies z roznorodnoscia kolorow, bede wdzieczny za przesłanie mi na meila [email protected] albo jakies linki.
          Pozdrawiam
          40D, Tamron 28-75 50/1,8 70-210 f3,5-4,5 USM, i jeszcze kilka z gwintem, statywy, lampy...
          http://miniart.info

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Zamieszczone przez ZygmunD2000
            Witam!
            Mam prośbę może troche na temat a troche nie, potrzebuje kilka RAWów z 40d do sprawdzenia jak sobie radza z tym programy, które używam, jakis plener i jakies z roznorodnoscia kolorow, bede wdzieczny za przesłanie mi na meila [email protected] albo jakies linki.
            Pozdrawiam
            Bitnami: Open Source. Simplified.

Komentarz

• ZygmunD2000
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 16

Znam ta strone, ale sa tam tylko 2 rawy z 40d takie takie kiepskie dosc, chcialbym jakies z dobrego szkla, np z 50/1,8 albo innego....
              40D, Tamron 28-75 50/1,8 70-210 f3,5-4,5 USM, i jeszcze kilka z gwintem, statywy, lampy...
              http://miniart.info

Komentarz

• czecho

Zamieszczone przez Termos
                Cytuje siebie i prostuje, bo jak to teraz czytam to moglo byc wielorako rozumiane
                Chdzilo mi o to, ze edytuje sobie zdjecie w LR czy PS oczywiscie w rawie po czym robie eksport do jpg i wychodza calkiem inne kolory (W RGB, Adobe RGB i ProPhoto RGB). Ogladajac to wszystko oczywiscie tylko i wylacznie na monitorze komputera. Mozna bylo zrozumiec, ze kolory roznia sie po wywolaniu w labie od tych widzianych na kompie.
                Tak jak pisalem we wczesniejszym poscie wszystko juz naprawione. Format i instalacja wszystkiego od zera. Chyba wczeniej cos zamieszalem ze sterami do monitora teraz juz ich nie tykam:-)
                i ja podłączę się do postów o problemach jakie ma Termos...
                zdjęcia (CR2) załadowane do DPP różnią się od tego co zobaczę gdy załaduję je do LR... na dodatek po wywołaniu Rawa w LR do jpg zobaczę zdjęcie o barwach jakie widzę w DPP.

problem jak łatwo się domyśleć polega na tym że po wczytaniu RAWów do LR i ich obróbce, a następnie wywołaniu do Jpg zdjęcia maja zupełnie inne kolory niż te które obrabiam. jesli zdjęcia wywołuję w DPP wszystko jest OK.

jak zatem zmusić LR do tego żeby po wczytaniu RAWów od razu "widział" je tak jak DPP czy dajmy na to IrfanView a nie w jakiejś innej przestrzeni roboczej (która jak już napisałem różni się od tej w jakiej zapisze jpg - co skutkuje - po raz kolejny powtórzę - tym że obrabiam zdjęcie "nienaturalne" w LR doprowadzając je do stanu jaki mi się podoba, po to by po zapisie do jpg okazało się że moja zabawa suwakami była na nic bo zdjęcie zupełnie nie przypomina tego które otrzymuje na monitorze po obróbce, ale przed zapisem do jpg)

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez czecho
                  ....
                  jak zatem zmusić LR do tego żeby po wczytaniu RAWów od razu "widział" je tak jak DPP czy dajmy na to IrfanView a nie w jakiejś innej przestrzeni roboczej ...
                  Było o tym już kilkakrotnie. To nie ma nic wspólnego z "jakąś inną przestrzenią roboczą" bo takowa to mit jakiś.

http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles - zładuj profile do LR

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• czecho

Zamieszczone przez Janusz Body
                    Było o tym już kilkakrotnie. To nie ma nic wspólnego z "jakąś inną przestrzenią roboczą" bo takowa to mit jakiś.

http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles - zładuj profile do LR
                    przeczytałem jeszcze inny wątek w którym wyjaśniasz kawa na ławę rzecz o profilach monitora... usunięcie "dedykowanego" i załadowanie sRGB załatwiło sprawę.
                    dzięki za cierpliwość, wyrozumiałość i odpowiedź

Komentarz

• mmichalo

Zamieszczone przez czecho
                      przeczytałem jeszcze inny wątek w którym wyjaśniasz kawa na ławę rzecz o profilach monitora...
                      mógłbyś podzielić się linkiem do tego wątku, byłbym bardzo wdzięczny

Komentarz

• ci-nek
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 39

witam

przeczytałem cały wątek jednym tchem i zauważyłem, ze im wiecej czytam tym mniej rozumiem. niech mi ktoś proszę wyjaśni o co więc chodzi. dlaczego kiedy otwieram to samo zdjecie w firefoxie, cs2 i ligrtoomie, oraz windowsowskiej przeglądarce, kolory róznią się znacząco? wydawało mi się ze kalibracja monitora wszystko załatwi, okazuje się zę jednak nie. kalibrowałem spyderem. profil kalibracji odpala mi się jako domyślny w zależnosci od tego jaki monitor podłaćzę.

Komentarz

• ci-nek
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 39

to może ja opiszę dokładniej o co b.. Mam sobie kompa z Vistą. Jako domyślny profil monitora mam ustawiony profil ICC stworzony przez program od kolorymetru spydera. Fakt ze kalibracja zmieniła sporo. Kiedy ogladam fotki w firefoxie, kolory sa imho bardziej naturalne. kiedy fotke (zazwyczaj jpg, ale dotyczy to wszystkich innych) zapiszę an dysku i odpalę przez przegądarkę windowsowską, czy też Phtshpa czy Lr, to otrzymuję strasznei zażółcone kolory. Co moze byc tego przyczyną?

(PS w viscie, w zarządzaniu kolorami jest zakłądka zaawansowane, gdzie wybiera się domyślne ustawienia kolorów systemu windows. nic tam nie grzebałem, nie rozumiem genezy istnienia tej zakładki i sensu ponownego profilowania, już oprofilowanych kolorów)

Komentarz

• ci-nek
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 39

moze mało wyraxnie (n amoim CRT widać lepiej), ale jednak wychodzi róznica- po prawej zażółcone

Komentarz

• czecho

Zamieszczone przez mmichalo
                              mógłbyś podzielić się linkiem do tego wątku, byłbym bardzo wdzięczny
                              posłużę się cytatem

Zamieszczone przez Janusz Body

Komentarz

• 0wc4
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 26

Mam pytanie odnośnie kolorów, a nie chciałem wskrzeszać wątku sprzed półtora roku więc piszę tutaj.
                                Otóż ostatnio bawiłem się manualnym WB i robiłem zdjęcia portretowe, za WB mając zdjęcie skóry twarzy na maksymalnej ogniskowej - kolor się zachował, było nieostre, git.

Lightroom mi je zimportował, chwila myślenia i przerobił je po swojemu. Rozumiem co zrobił, ale nie rozumiem jak temu zaradzić.
                                Zdjęcia miały, jak wnioskuję bardzo zimną biel, LR ma dolną granicę 2000 i do niej przeskoczył, robiąc skórę bardziej cielistą niż była początkowo - czyli prawie biała.
                                Wydaje mi się, że nie ma to związku z profilami kolorów, srutututu, ponieważ podobny efekt, jak ten po automatycznym poprawieniu osiągam, kiedy przestawię balans na b.zimny, ale mniej zimny, jeśli rozumiecie o co mi chodzi ;-)
                                No i się chciałbym dowiedzieć co z tym fantem zrobić. O ile pamiętam, otwieranie tych samych plików Gimpem nie daje takich efektów (o ile się nie mylę, przy otwieraniu wywołuje wtyczką UFRAWa, przypuszczam, że z 'zerowymi' ustawieniami).
                                Mogę podać inny przykład, co do którego jestem w 100% pewien; Irfanview bez żadnych UFRAWów i innych cudów daje efekt taki, jak widoczny na ekraniku aparatu, a nie taki jak nie chcę żeby dawał.
                                D 400D + kit,50/1.8+70-210/4 & Praktica LLC 35/2+50/1.8+80/1.8 & dalmierzowy Kiev 53/2
                                (czyli - w sporej części - foto-spadek)
                                Nie znam się, ale nadrabiam entuzjazmem.

Komentarz

Pracuję...