dziwne kolory w Lightroom pomocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • albercikk
    Początki nałogu
    • 2006
    • 258

Zamieszczone przez Jerry_R

HISTORIA - DPP vs LR
    U mnie zaczelo sie nastepujaco. Plik RAW (JPG zreszta tez) otwarty w DPP i LR byl inny. W DPP mocniejsza czerwien. W LR bardziej zolto-zielony. Bylem przekonany, iz cos jest nie tak z LR, uznajac DPP za wzorzec. W LR szukalem przyczyny (Camera calibration, presets, itp.). Az przy jakiejs okazji, wszedlem w DPP w "Tools \ Preferences" i zmienilem "Color matching settings" z "sRGB" (domyslne ustawienie) na "Use the OS settings". Od tej pory LR i DPP pokazuje kolory po otwarciu RAW'ow (JPG'ow tez) w bardzo zblizony sposob. Dodam, ze jesli w ustawieniach zmienie "Use the OS settings" na "Monitor profile" i wybiore "AdobeRGB1998.icc" - to pokazuje tak samo jak "Use the OS settings". Jedynie wybor "sRGB" pokazuje wiecej czerwieni...
    Jeśli dobrze rozumiem to udało ci sie uzyskać w DPP takie same/podobne kolory co w LR - jestem za .... a nawet przeciw - teraz trzeba rozkminić w drugą stronę i będzie git.

Pzdr
    - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• Jerry_R
      Uzależniony
      • 2008
      • 722

Zamieszczone przez albercikk
      Jeśli dobrze rozumiem to udało ci sie uzyskać w DPP takie same/podobne kolory co w LR - jestem za .... a nawet przeciw - teraz trzeba rozkminić w drugą stronę i będzie git.

Pzdr
      Tak, a zeby byc jak najbardziej precyzyjnym: otwieram w DDP RAW'a, ustawiam dowolny picture style. Otwieram tego samego RAW'a w LR, wybieram ten sam picture style (Camera Calibration).

Wazne, zeby przypadkiem nie porownac stylu Canona "Neutral" z "Adobe Standard", tylko zeby porownywac odpowiadajace sobie style.

PS: RAW'a mam z 5D II, dla ktorego LR potrafi zasymulowac wszystkie style Canona, ma rowniez swoja interpretacje - "Adobe Standard", ktorej uzywa jako domyslnej. Czyli porownujac z DPP - trzeba koniecznie zmienic profil na ten sam ktory mamy w DPP!
      Pozdrawiam!

Komentarz

• Janczewski
        Bywalec
        • 2007
        • 143

Takie oto zagadnienie chciałbym Wam przedstawić: zdjęcia w Lightroomie (ProPhoto RGB) wyglądają świetnie, przynajmniej ja jestem zadowolony, po wyeksportowaniu do jpg'a w Pohtoshop Elements 7 również wszystko z kolorami jest ok (są takie same), w Zoner 10 Professional również. Natomiast w FastStone jest kibelek, kolory tracą temp. barwy, niebo blaknie itd. To samo dotyczy Internetu. Monitor jest skalibrowany spyderem, coby śmieszniej było fotki drukuję w "Ankarze" eksportuję z Lightrooma z ich profilem i jestem z efektów zadowolony. Natomiast co do neta nie mam pomysłu co z tym zrobić. Co najmniej problematycznym wydaje mi się sens przesyłania fotek do banków "stockowych".... Nie mam pomysłu jak to rozwiązać.... help!!!
        PS. oczywiście eksport jest z sRGB
        blog

Komentarz

• Janczewski
          Bywalec
          • 2007
          • 143

Zamieszczone przez czecho
          przeczytałem jeszcze inny wątek w którym wyjaśniasz kawa na ławę rzecz o profilach monitora... usunięcie "dedykowanego" i załadowanie sRGB załatwiło sprawę.
          dzięki za cierpliwość, wyrozumiałość i odpowiedź
          zgadza się wszystko wróciło do normy po załadowaniu sRGB, Lightroom "widzi"(ja widzę) tak samo kolorki jak je eksportuje do jpg'a. Teraz sens kręcenia suwakami powrócił tylko po co u licha w takim razie kalibracja monitora??? Troszkę zgłupiałem
          blog

Komentarz

• Jerry_R
            Uzależniony
            • 2008
            • 722

Zamieszczone przez Janczewski
            zgadza się wszystko wróciło do normy po załadowaniu sRGB, Lightroom "widzi"(ja widzę) tak samo kolorki jak je eksportuje do jpg'a. Teraz sens kręcenia suwakami powrócił tylko po co u licha w takim razie kalibracja monitora??? Troszkę zgłupiałem
            Hej Janczewski, piszesz o tym samym problemie, ktory mial czesniej Ci-nek, potem ja - i piszemy o nich na poprzedniej stronie watku. Jak do tej pory - nikt na forum nie znalazl rozwiazania. Problemem nie jest LR, ale najprawdopodobniej system operacyjny, ktory zachowuje sie w sposob niespojny pokazujac zdjecia. Inaczej robi to w Windows Photo Gallery w trybie okna, inaczej na pelnym ekranie, inaczej Internet Explorer, inaczej miniaturki 'Thumbnails'.

A propo tego co napisales wyzej, wg mnie nie rozwiazales problemu, ale zamiotles go pod dywan. Aplikacje takie jak LR, PS i wiele innych poprawnie pokazuja kolory. Windows za to nie zawsze, roznie w roznych wersjach i roznych aplikacjach... Tak jak napisales, jak tu teraz exportowac zdjecia na portale WWW... To jedyny kawalek mojego workflow, jeszcze nie rozgryziony do konca... Bede robil kilka testow wkrotce, podziele sie rezultatami.
            Pozdrawiam!

Komentarz

• Jerry_R
              Uzależniony
              • 2008
              • 722

Moze pokaze przyklad. Zdjecie zrobione jako RAW, w aparacie ustawione Adobe RGB. Nastepnie otworzone w DPP. Nastepnie wyeksportowane jako:
              - DPP Adobe RGB.JPG
              - DPP sRGB.JPG

Otwarte w przegladarce Windows oraz w Internet Explorerze 7:

Windows Photo Gallery - OKNO
              Plik Adobe RGB - dobrze, tak samo jak DPP w 'workspace Adobe RGB'
              Plik sRGB - dobrze, tak samo jak DPP w 'workspace sRGB', czyli ciut bladziej, ale akceptowalnie! (nie drazni oka)

Windows Photo Gallery - PELNY EKRAN
              Plik Adobe RGB - pokazuje tak jak w trybie okno, OK.
              Plik sRGB - pokazuje inaczej, niz w trybie okna!, duzo bardziej czerwono. Widac system operacyjny (Windows) uzywa innego profilu w trybie pelnoekranowym, niz w trybie okna. Wyglada to tak jak w IE otwarty sRGB. Drazni oko nienaturalne nasycenie, zaczerwienienie.

Internet Explorer 7
              Plik Adobe RGB - pokazuje OK, tak samo jak DPP, tak samo jak Windows Photo Gallery w trybie okno.
              Plik sRGB - wszystko bardziej czerwone, inaczej niz DPP w 'workspace sRGB', inaczej niz Windows Photo Gallery... Tragedia. Drazni oko nienaturalne nasycenie, zaczerwienienie.

Wniosek?
              Lepiej eksportowac jako JPG Adobe RGB - jak widac powyzej - w praktyce sprawia najmniej problemow.
              Watpliwosc?
              Jest to sprzeczne ze wszystkimi zaleceniami a propo eksportu JPG na WWW i do lab'ow... gdzie zaleca sie eksport jako sRGB...

Zatem dlaczego zapisanie JPG w przestrzeni sRGB, ktore teoretycznie ma skutkowac utrata kolorow, spadkiem nasycenia, wyblaknieciem - CO WIDAC bezposrednio w DPP przy zmianie WORKSPACE!!! (akceptowalne) - dziala inaczej przy otwarciu w IE oraz przegladarce przy pelnym ekranie... (nieakceptowalnie zaczerwienienie)

PS:
              1) Uzywam MS Windows VISTA 64-bit.
              2) Ta sama operacja exportu wykonana z LR - te same efekty. Stad, uwazam, ze to nie jest problem LR, tylko bardziej profili, systemu operacyjnego...
              Pozdrawiam!

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

..... Jak do tej pory - nikt na forum nie znalazl rozwiazania...i.

Oczywiscie, ze znalazł tylko "rence opadywują" i nie chce sie ludziom pisać tego samego po raz pięćsetny.

Wniosek?
                Lepiej eksportowac jako JPG Adobe RGB - jak widac powyzej - w praktyce sprawia najmniej problemow. ...
                Ja mam inny wniosek i to dość zasadniczo różny. Poczytać.

PS. Witam wszystkich po przerwie

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Janczewski
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 143

Witaj Janusz
                  Oczywiście czytałem Twoje opracowania, są mega wspaniałe, niemniej jak zrozumiałem, piszesz, że do prezentacji w sieci używać sRGB. Wszystko ok, tylko mnie interesuje nie tylko sieć, rzekłbym, że bardziej interesują mnie fotki "prawdziwe" czyli drukowane. Tutaj mam wszystko w porządku. Zainstalowałem sobie "Safari" i ja mam problem z czaszki, pozostaje mieć tylko nadzieję, że oglądający moje fotki w necie też używają przeglądarek obsługujących profile.., obawiam się, że jednak jest inaczej. Jak rozumiem nie da się z tym nic zrobić, IE nie obsługuje profili wcale, Firefox wymaga poznania tajemnej komendy(przy czym potrafi być niestabilny) by móc to uruchomić. Szczerze mówiąc nie chce mi się "robić" zdjęcia dwa razy, raz na potrzeby wydruku (moje potrzeby) a drugi raz z monitorem ustawionym w sRGB na potrzeby oglądających w IE cz "gołym" Firefoxie pozostaje mieć tylko nadzieję, że "stockowcy" oglądają fotki w sposób właściwy, bo że internauci na forach fotograficznych spoglądają na zdjęcia niewłaściwie to rzecz pewna...
                  blog

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

.... Firefox wymaga poznania tajemnej komendy(przy czym potrafi być niestabilny) by móc to uruchomić....
                    Bez przesadyzmu. To przecież plug-in i raz zainstalowany działa bez problemu.

Większość oglądających zdjęcia w necie ma:
                    - nieskalibrowany, nieoprofilowany monitor (np. LCD z MM) z niebieskim tak podbitym, że się niedobrze robi.
                    - niech ma pojęcia o "Color Management", nie chce mieć pojęcia i nawet nie musi,

Na rozmaitych forach (CB nie wylączając) jest jak wyżej. Tu jest nawet nieco gorzej bo ludziska się upierają, że mają monitor skalibrowany i oprofilowany. Kalibrowali ustawiając temperaturę barwową w menu a profil wzięli sobie z CD. Ogólnie zgroza.

Obawiam się, że na to powyższe lekarstwa nie ma. Natomiast zamieszczanie w necie zdjęć w AdobeRGB czy jakiejkolwiek innej niż sRGB przestrzeni powinno być karane chłostą i mękami piekielnymi. Ci którzy mają nieco lepsze monitory będą zapewne wdzięczni dozgonnie. Innym to i tak nie sprawi różnicy.

Janusz,

Komentarz

• Janczewski
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 143

Zamieszczone przez Janusz Body
                      Bez przesadyzmu. To przecież plug-in i raz zainstalowany działa bez problemu.
                      Ja znam taką metodę uruchomienia obsługi profili w Firefoxie:
                      about:config gfx.color_management.enabled
                      Ty piszesz o plug-in'e, mógłbyś podłączyć linka?
                      Oczywiście, że konwertuję, w Lightroomie eksportuję do jpg z profilem sRGB, ale wtedy jak już pisałem w IE i Firefoxie bez obsługi profili kolory są "uprane" z temperatury barwowej i są po prostu blade...
                      Ostatnio edytowany przez Janczewski; 11278.
                      blog

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Ja znam taką metodę uruchomienia obsługi profili w Firefoxie:
                        about:config gfx.color_management.enabled
                        Ty piszesz o plug-in'e, mógłbyś podłączyć linka?..
                        W menu Narzędzia->Dodatki wybierz "Pobierz dodatki" - potem wpisz Color Management. Obecna wersja 0.4. Działa w FF 3.x

Janusz,

Komentarz

• Janczewski
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 143

Dzięki wielkie Janusz!!!
                          blog

Komentarz

• Jerry_R
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 722

Zamieszczone przez Janusz Body
                            Oczywiscie, ze znalazł tylko "rence opadywują" i nie chce sie ludziom pisać tego samego po raz pięćsetny.
                            Sorki Janusz, ale chyba zbyt sie pospieszyles chyba. Nikt jak do tej pory nie znalazl rozwiazania problemu opisanego przeze mnie i pare osob wczesniej. A jest to problem podejrzewam bardziej informatyczny, niz fotograficzny.

System operacyjny (Windows) nie radzi sobie z profilami. Tak sie sklada, ze czytalem Twoje bardzo interesujace posty. Wiele sie z nich dowiedzialem. Naleze do uzytkownikow swiadomie kalibrujacych monitor EIZO zewnetrznym kalibratorem i tego profilu uzywam, nie z CD. Operacje kalibracji powtarzam regularnie. Czytam tez inne fora. I widzialem, ze ludzie tez maja podobne problemy z profilami. I jak do tej pory nie znalazlem nigdzie rozwiazania. Dodam wiecej, sporo osob tez czytalo wczesniej Twoje posty, ale nadal maja problemy. Wiec z pewnoscia temat nie jest wyczerpany, zamkniety. Moze za malo przykladow ze zdjeciami?

Pytanie jest proste, mam zdjecie RAW otwarte w DPP. Zmieniajac przestrzen barwna miedzy Adobe RGB a sRGB - widze jakie sa roznice oraz jak zdjecie wyglada w kazdej. Po eksporcie, ogladajac zdjecie w Windows Photo Gallery w trybie okna - widze te same poprawne rezultaty. Dlaczego zatem to samo Windows Photo Gallery - w trybie pelnoekranowym daje inne rezultaty?

Moze prosciej - krotkie pytanie: - dlaczego JPG zapisany jako sRGB wyglada w IE inaczej, niz RAW na ekranie DPP po zmianie workspace na sRGB?

Moje posty co wyraznie zaznaczam - sa wlasnie wynikiem czytania wielu infomacji w necie i na tym forum, wlaczajac Twoje Janusz. Zaleca sie eksport do sRGB przed umieszczeniem na WWW, zeby informacje o zdjeciu byly zapisane w jezyku, ktory potrafi odczytac i pokazac przegladarka internetowa. Wykonujac ta operacje straci sie niektore informacje, ale uniknie powazniejszcyh znieksztalcen i zaskoczen.

Zaczalem tak robic i... efekty mam niestety gorsze niz jak export do Adobe RGB. Stad prosze o pomoc.
                            Nie jest tak, ze nie czytalem wczesniej i nie uzywalem 'search'...
                            Pozdrawiam!

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

..... Po eksporcie, ogladajac zdjecie w Windows Photo Gallery w trybie okna - widze te same poprawne rezultaty. Dlaczego zatem to samo Windows Photo Gallery - w trybie pelnoekranowym daje inne rezultaty? ...

No przecież sam sobie odpowiadasz na pytanie. Odpowiedz jest prosta =>> Windows Photo Gallery.

Windows Photo Gallery nie ma nic wspólnego z Color Management. Windows Photo Gallery to część produkcji M$, który nie może się dorobić CMSa. Cholera wie jakich algorytmów używa WPG do podglądu a jakich do Full Screen - zapewne różnych. Tylko co to ma wspólnego z Lightroomem i zarządzaniem barwą. Jedno jest pewne - używanie na www i dawanie znajomym zdjęc w AdobeRGB to zły pomysł. Na pocieszenie jest gorszy - dawanie zdjec w ProPhoto. Dopiero wychodzi kaszana. No i po co używać Photo Gallery?

Janusz,

Komentarz

• Jerry_R
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 722

Dzis jestem w pracy, i na komputerze z Windows XP sytuacja wyglada inaczej niz wczoraj opisywana na Viscie... Wiec problem wydaje sie byc informatyczny, zwiazany z profilami, ich obsluga (badz brakiem) w systemie operacyjnym i aplikacjach. Nie mam niestety teraz czasu sie rozpisywac, postaram sie pozniej, moze jutro.

Jak ktos ma chwile:

The International Color Consortium....promoting and encouraging the standardization of an open color management system

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30859278

Caly czas wystepuje nurtujace pytanie: jak tu obrabiac RAW i zapisywac jako JPG, skoro inni widza cos innego na roznych komputerach, a nawet na tych samych, ale w roznych aplikacjach. Nawet przy plikach wyeksportowanych jako sRGB - co mialo ponoc rozwiazac problem... Jak ktos ma chwile, niech przeczyta watek na DPP od poczatku.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

PS:

Janusz, jak przychodza znajomi, to chce czasem im pokazac slideshow na pelnym ekranie, a w tle puscic jakas muzyke ;-)
                                Inna sytuacja - jestem w pracy - i chce pokazac kolegom kilka zdjec.

Do obu sytuacji - windowsowa przegladarka plikow graficznych wydaje sie najwygodniejsza. Juz wiem, ze nie jest. Ci moi znajomi - u siebie w domu, czy w pracy - wlasnie jej uzywaja... Nie moge wymagac, aby odbiorcy mieli u siebie zainstalowanego PS.

Wracajac do Twojego postu, wlasnie chce dac znajomym JPGi, zgodnie z Twoimi i innych radami, eksportuje do sRGB i dostaje kaszane w IE i przegladarce windows na pelnym ekranie. Jak eksportuje jako Adobe RGB - nie mam kaszany... Zalamac sie mozna.

Sprobuje pootwierac te same pliki jeszcze na innych komputerach w najblizszym czasie...
                                Ostatnio edytowany przez Jerry_R; 22139. Powód: Automerged Doublepost
                                Pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...