Adobe lightroom - praktyka stosowania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nicram
    Bywalec
    • 2005
    • 232

Trochę off topic ale sie przyda dla wszystkich w tym poście na 24foto.net jest zestaw 20 linków które pozwalają poznać Lightrooma
    jakieś D + sporo zapału

Komentarz

• szups

czy orientuje sie ktos jak zrobic preset z wlasnym logiem?

Komentarz

• Memoriz
        Bywalec
        • 2008
        • 188

chodzi Ci o taki efekt? Druga opcja w menu programu..
        Ostatnio edytowany przez Memoriz; 17898.
        .

Komentarz

• oskarkowy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2513

Pozwolę sobie dopytać o konkrety, bo większość linków podanych wcześniej nie działa.

- jak wyciągnąć nazwę plików na dolny pasek pod miniaturki?
          - jakiś łatwiejszy sposób na eksport konkretnego przygotowanego pliku niż karkołomna kombinacja: ctrl-alt-shift-e ?
          - jak ustawić wczytywanie katalogu ze stałymi moimi parametrami (powiedzmy saturacja +5 czy konkretne sztywne wyostrzanie).
          - miniaturki w pionie mi się nie odwracają. Oczywiście nie mogę znaleźć tego ptaszka..

To chyba tyle. Gdyby ktoś miał jakiś fajny link do poczytania, to oczywiście poproszę.
          Jarek

Komentarz

• Myszoor
            Bywalec
            • 2006
            • 149

Zamieszczone przez oskarkowy
            - jak wyciągnąć nazwę plików na dolny pasek pod miniaturki?
            tak?

ale to tylko w "Library", w "Develop" tylko info w lewym górnym rogu zdjęcia

- jakiś łatwiejszy sposób na eksport konkretnego przygotowanego pliku niż karkołomna kombinacja: ctrl-alt-shift-e ?
            pojęcia nie mam

- jak ustawić wczytywanie katalogu ze stałymi moimi parametrami (powiedzmy saturacja +5 czy konkretne sztywne wyostrzanie).
            tam gdzie masz strzałkę wybierasz preset - wczyta z jego ustawieniami

- miniaturki w pionie mi się nie odwracają. Oczywiście nie mogę znaleźć tego ptaszka..
            tu:

lub tu:

w zależności od modułu
            (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
            => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Komentarz

• Memoriz
              Bywalec
              • 2008
              • 188

Odnośnie literatury, polecam pozycję:
              Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby’ego
              Znajdują się tam wszystkie niezbędne informację oraz wskazówki praktyczne, odnośnie obróbki zdjęć. Przerabiając tą książkę od deski do deski można poznać wszystkie najbardziej używane funkcje programu.
              .

Komentarz

• oskarkowy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2513

Zamieszczone przez Myszoor
                tak?

ale to tylko w "Library", w "Develop" tylko info w lewym górnym rogu zdjęcia
                Dziwnie to wygląda. Mam wypisane 20 klatek z 300, muszę przy obróbce jeździć myszką i szukać właściwego pliku.
                Chyba szybciej będzie zgrupować te 20 najpierw a potem pracować tylko na nich.

tam gdzie masz strzałkę wybierasz preset - wczyta z jego ustawieniami
                O, to muszę dokładnie przećwiczyć. Dzięki.

tu:
                No tak, ale to każdą klatkę oddzielnie. A jak chciałbym, żeby mi się odwracało automatycznie, jak w normalnych programach. Da się jakoś?

Dorzucę jeszcze pytanie o WYGODNE kopiowanie ustawień z jednego zdjęcia na kilka kolejnych. Ja cale życie na C1 pracowałem, tam działało pod jednym przyciskiem. Tutaj tak nakręcili, że szkoda gadać. Przez chwilę udało mi się tak ustawić, że ustawiałem pierwsze z zaznaczonych zdjęć a reszta przejmowała ustawienia. Tylko się wyłączyło i nie wiem jak to cofnąć
                Jarek

Komentarz

• tom517
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 495

co do kopiowania ustawień: F8 włącza prawy panel, klikasz zdjęcie, z którego chcesz skopiować, z shiftem lub ctrl zaznaczasz resztę i synchronize

Komentarz

• Myszoor
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 149

No tak, ale to każdą klatkę oddzielnie. A jak chciałbym, żeby mi się odwracało automatycznie, jak w normalnych programach. Da się jakoś?
                    zaznaczając kilka zdjęć ??

Zamieszczone przez tom517
                    co do kopiowania ustawień: F8 włącza prawy panel, klikasz zdjęcie, z którego chcesz skopiować, z shiftem lub ctrl zaznaczasz resztę i synchronize :smile:
                    pamiętając "tylko" o tym by zsynchronizować to co naprawdę potrzebujemy na kolejnych zdjęciach - bo plamkowania to niekoniecznie dotyczy
                    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
                    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Komentarz

• Piasek1989
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 153

Da się jakoś aktywować warstwę zaznaczania pędzlem (tą czerwoną) żeby była cały czas podświetlona a nie tylko w tedy jak najadę na szarą kropeczkę??
                      50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Komentarz

• hazy
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 39

Szanowni Koledzy

Sporo informacji o Lightroomie zawartych jest tutaj:
                        http://www.dfv.pl/lightroom.html

Nie wiem czy na wszystkie pytania ale zawsze to coś.

Pozdrawiam - hazy
                        ... i nie mam czasu robić zdjęć

Komentarz

• oskarkowy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2513

Zamieszczone przez hazy
                          Sporo informacji o Lightroomie zawartych jest tutaj:
                          http://www.dfv.pl/lightroom.html

Nie wiem czy na wszystkie pytania ale zawsze to coś.
                          W zasadzie pierwszy link z googli i do tego dotyczący starej wersji..
                          Jarek

Komentarz

• tom517
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 495

Zamieszczone przez Piasek1989
                            Da się jakoś aktywować warstwę zaznaczania pędzlem (tą czerwoną) żeby była cały czas podświetlona a nie tylko w tedy jak najadę na szarą kropeczkę??
                            Literka "O" jak pOkaż maskę

Komentarz

• SebaWolf
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 324

W zasadzie pierwszy link z googli i do tego dotyczący starej wersji..
                              Dlaczego starej opisane są nowości wersji 2, dzięki temu artykułowi odkryłem funkcję "Print to file"

Komentarz

• Janczewski
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 143

Czy ktoś wie jak zmusić Lightrooma do pracy w sRGB?, konwersja/export jpg'a z srgb niestety zmienia kolory...
                                blog

Komentarz

Pracuję...