Adobe lightroom - praktyka stosowania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SebaWolf
    Początki nałogu
    • 2006
    • 324

brightness +50 i contrast +25

A ja mam pytanie - Czy zostawiacie defaultowo ustawione: brightness +50 i contrast +25 ? Nie chodzi o pojedyńcze przypadki, tylko ogólnie przy masowej obróbce rawów. Dlaczego Adobe tak to sobie wymyślił nie wiem, może ktoś z szanownych forumowiczów mnie oświeci

Komentarz

• iREM
      Uzależniony
      • 2005
      • 951

Zamieszczone przez SebaWolf
      A ja mam pytanie - Czy zostawiacie defaultowo ustawione: brightness +50 i contrast +25 ? Nie chodzi o pojedyńcze przypadki, tylko ogólnie przy masowej obróbce rawów. Dlaczego Adobe tak to sobie wymyślił nie wiem, może ktoś z szanownych forumowiczów mnie oświeci
      No właśnie też mnie to wnerwia.
      Zajrzyj tu:
      http://canon-board.info/showthread.p...141#post400141

U mnie to fajnie działa.
      Wszystko można zrobić lepiej.
      www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• miklo
        Uzależniony
        • 2006
        • 681

ACR (i LT) nie czyta przecież ustawień jasności z RAWa (tzn tych ustawionych w menu aparatu) a ustawia swoje dafaulty. W czym problem? Do każdej foty dobiera się to i tak oddzielnie. To są wartości "na start".

Komentarz

• iREM
          Uzależniony
          • 2005
          • 951

Zamieszczone przez miklo
          ACR (i LT) nie czyta przecież ustawień jasności z RAWa (tzn tych ustawionych w menu aparatu) a ustawia swoje dafaulty. W czym problem? Do każdej foty dobiera się to i tak oddzielnie. To są wartości "na start".
          Skoro wartości na start są na plus 50 jasność, to jest uczucie jakby robiło się bardzo ciemne foty, a tak nie jest. Chcielibyśmy mieć to na zero po prostu - ot tak na dzień dobry.

Komentarz

• dr11
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1143

A to nie jest tak, ze przy B - 0, C - 0 oraz zresetowaniu krzywej kontrastu, dostaje sie liniowy obraz z surowego rawa? Dopiero wprowadzenie jakiejs krzywej oraz podniesienie jej (B) i zmiana kata nachylenia (C) doprowadza do tego, ze z liniowego, mdlego zlepku pikseli, pojawia sie wywolany rawik?
            .

Komentarz

• iREM
              Uzależniony
              • 2005
              • 951

Zamieszczone przez dr11
              A to nie jest tak, ze przy B - 0, C - 0 oraz zresetowaniu krzywej kontrastu, dostaje sie liniowy obraz z surowego rawa? Dopiero wprowadzenie jakiejs krzywej oraz podniesienie jej (B) i zmiana kata nachylenia (C) doprowadza do tego, ze z liniowego, mdlego zlepku pikseli, pojawia sie wywolany rawik?
              teoria teorią, ale sprawiedliwość musi być po naszej... ;-)
              odpal tego samego rawa w DPP i w ACR. Zobacz parametry na dzień dobry.

Komentarz

• dr11
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1143

Zamieszczone przez iREM
                teoria teorią, ale sprawiedliwość musi być po naszej... ;-)
                odpal tego samego rawa w DPP i w ACR. Zobacz parametry na dzień dobry.
                Zapewne DPP nie pokazuje, ze RAW zostal potraktowany krzywa w celu wstepnego "wywolania". DPP musi poddac surowego RAWa obrobce krzywa, inaczej widziany obraz bylby mdly i bez kontrastu (wynika to z prawie-liniowosci matrycy). Dopiero taki obraz prezentuje jako wejsciowy do korekcji B & C. Mysle, ze dlatego wartosci tych parametrow sa ustawione na 0. To, o ile namieszal najpierw w krzywych, jest niewiadoma. My mozemy to skorygowac przesuwajac B & C na +/-. Ale juz PO jakims tam nadaniu krzywej.
                Natomiast dla ACR/LR RAW jest punktem startu, jesli chcesz zobaczyc jak wyglada RAW po demozaikowaniu, skrec wszystko na zero (o ile pamietam jest tam taki profil). To co DPP robi "po cichu", ACR/LR pokazuje jako default, stad wartosci poczatkowe, miedzy innymi, B & C. Przynajmniej ja to tak rozumiem...
                .

Komentarz

• Sempoo
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 273

Zamieszczone przez dr11
                  [...]jesli chcesz zobaczyc jak wyglada RAW po demozaikowaniu, skrec wszystko na zero (o ile pamietam jest tam taki profil). To co DPP robi "po cichu", ACR/LR pokazuje jako default, stad wartosci poczatkowe, miedzy innymi, B & C. Przynajmniej ja to tak rozumiem...
                  I ten profil nazywa się Zero'ed - przy imporcie RAWów w LR można ustawić jaki profil zostanie przypisany. Osobiście zawsze zasysam wszystko wyzerowane - lubię się bawić w wywoływanie samemu, a nie że program tą pracę za mnie wykonuje.
                  60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• Myszoor
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 149

Zamieszczone przez Sempoo
                    I ten profil nazywa się Zero'ed - przy imporcie RAWów w LR można ustawić jaki profil zostanie przypisany.
                    w którym miejscu ??
                    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
                    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Komentarz

• Sempoo
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 273

Zamieszczone przez Myszoor
                      w którym miejscu ??
                      W oknie importu - Information to Apply: Develop Settings (3 rubryka od dołu).

Komentarz

• Myszoor
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 149

Zamieszczone przez Sempoo
                        W oknie importu - Information to Apply: Develop Settings (3 rubryka od dołu).
                        he he w jakiej sytuacji jesteś w stanie doprowadzić do pojawienia się tego okienka ?? Krótko dziś spałem, ale to jednak nie powinno tłumaczyć tego, że tego nie widzę. U mnie to okno wygląda tak:

co skopałem ??
                        (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
                        => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Komentarz

• werek
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 404

badz zmienic calkowicie domyslny profil. lightroom w ten sposob przypisze nowy domyslny profil do aparatu jakim zostalo zrobione zdjecie a ty wybrales takie ustawienia jako domyslne.

Kelby napisal akurat taki sposob w swojej ksiazce "Adobe Photoshop Lightroom for digital photographers" (wlasciwie wspomnial o takiej mozliwosci, niestety canon w AL jest traktowany po macoszemu - te glupie kolory)
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          he he w jakiej sytuacji jesteś w stanie doprowadzić do pojawienia się tego okienka ?? Krótko dziś spałem, ale to jednak nie powinno tłumaczyć tego, że tego nie widzę. U mnie to okno wygląda tak:

co skopałem ??
                          muszisz najpierw stworzyc sobie preset. na dowolnym zdjeciu (bezposrednio po imporcie) zmien sobie ustawienia B&C a nastepnie po lewej w okienku presets klikajac na plus dodaj swoje ustawienia.

a pozniej w oknie importu w grupie "information to apply" z menu develop settings wybierz swoj preset.
                          Ostatnio edytowany przez werek; 11140. Powód: Automerged Doublepost
                          Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• Sempoo
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 273

co skopałem ??
                            Przecież jak byk stoi napisane Develop Settings LR ma wbudowanych kilka presetów fabrycznych, Zero'ed to jeden z nich, więc wybierasz go i tyle. (używam LR 1.2 nie wiem jak Ty)

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

(...)Krótko dziś spałem, ale to jednak nie powinno tłumaczyć tego, że tego nie widzę.(...)
                              co skopałem ??
                              Ale chyba jednak tłumaczy, bo nie widzisz czegoś, co jak byk stoi na ekranie.
                              Lemme help:

Komentarz

• Myszoor
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 149

Pytałem o wspomniany wcześniej "Zero'ed" - a, że mam tych presetów tak ze dwa ekrany to nie zauważyłem, że idzie (chyba) o coś co się zwie "General - Zeroed". Załapałem idę - dzięki

Komentarz

Pracuję...