Weź preset 'Zero'ed'.
Adobe lightroom - praktyka stosowania
Zwiń
X
-
-
Podrzucam mały test wywoływania plików RAW nowym silnikiem zastosowanym w ACR 6.1 RC i Lightroom 3 Beta 2:
Test wywoływania plików RAW w Adobe Camera Raw 6.1 i Adobe Lightroom 3Komentarz
-
no cóż odeślę Was do archiwum magazynu .pSD. Od niedawana na stronie udostępniliśmy wszystkie numery za darmo. O najnowszym Lightroom 3 w jest trochę o w aktualnym wydaniu, a wcześniej o nim pisaliśmy na podstawie bety i materiał znajdziecie w wydaniu 01/2010.
tu archiwum: http://psdmag.org/pl/archiwum
a tu aktualne wydanie: http://psdmag.org/pl/magazine/1262-p...nej-fotografiiKomentarz
-
Odp: Adobe lightroom - praktyka stosowania
Witam forumowiczów. Mam mały problem z lihgtroomem. Miałem wersję 3 i zainstalowałem 4.4 - przy wersji 3 stworzyłem sobie sporo ciekawych presetów i przy obróbce zdjęc wiedziałem co i do czego dopasować aby było dobrze. Po zainstalowaniu 4.4 i wrzuceniu wczesniej stworzonych presetów zauważyłem, że gdy owe presety stosuje to strasznie trace na jakości zdjęć. Głównie chodzi mi o jakiś dziwny efekt jakby przeostrzania i pojawiają sie takie brzydki jakby ostre zaokrąglenia(nie wiem nawet jak to nazwać). Po długich sledzeniach doszedłem do rozwikłania problemów. Jeżeli w zakładce kalibracja aparatu fotograficzenego zmienię w zakładce process na 2012 z 2010 to zdjęcie ponownie jest ostre ale znikaja wszystkie niedoskonałości(szumy, kreski i efekty przeostrzeń). Wszystko byłoby oki \, gdyby nie fakt, że wyżej opisane presety dają zdecydowanie inny efekt niż ten który stworzyłem i stosowałem w wersji 3. Czy ktoś może pomóc co zrobić aby było wszystko jak wcześniej. Czy poprostu odinstalowac 4.4 i ponownie wrzucić 3. Z góry dziękuje za odpowiedź.Komentarz
-
Jeden obraz wart tysiąca słów.
Generalnie jestem zdziwiony, że u ciebie jest jakakolwiek różnica pomiędzy Lr 4 + process 2010 i Lr 3. Powinno być identycznie.Po długich sledzeniach doszedłem do rozwikłania problemów. Jeżeli w zakładce kalibracja aparatu fotograficzenego zmienię w zakładce process na 2012 z 2010 to zdjęcie ponownie jest ostre ale znikaja wszystkie niedoskonałości(szumy, kreski i efekty przeostrzeń). Wszystko byłoby oki \, gdyby nie fakt, że wyżej opisane presety dają zdecydowanie inny efekt niż ten który stworzyłem i stosowałem w wersji 3. Czy ktoś może pomóc co zrobić aby było wszystko jak wcześniej. Czy poprostu odinstalowac 4.4 i ponownie wrzucić 3. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ale z drugiej strony - jeśli zamierzasz korzystać ze starej wersji silnika, to po co w ogóle upgradować?
Chyba nie masz wyjścia i musisz stworzyć presety od nowa.Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
To powiedz mi czemu tak się dzieje skoro nie powinno. Co najlepsze zauważyłem ze raz preset wrzucony na 2012 jest taki jak prwie ten na 2010 czasem całkowicie jakies inny daje efekt. Czy np. przeinstalowanie Lightrooma moze pomóc??. Czy po prostu odinstalowac 4.4 i wrzucic 3 i czekać na 5. DziekiJeden obraz wart tysiąca słów.
Generalnie jestem zdziwiony, że u ciebie jest jakakolwiek różnica pomiędzy Lr 4 + process 2010 i Lr 3. Powinno być identycznie.
Ale z drugiej strony - jeśli zamierzasz korzystać ze starej wersji silnika, to po co w ogóle upgradować?
Chyba nie masz wyjścia i musisz stworzyć presety od nowa.Komentarz
-
no ale to chyba jasne, że preset zrobiony w procesie 2010 (inny mechanizm, inaczej działające "suwaczki") inaczej wyglądał będzie w 2012.
ja sobie niektóre presety zamieniłem z 2010 na 2012, a jeśli jest jakiś wybitny w 2010, to po prostu zostawiam i działam w starym procesie (lecz wybitnie rzadko)ebe ebeKomentarz
-
Wyedytuj plik z template`m .lrtemplate i zmień 2010 na 2012. Powinno pomóc ;-) (wyedytuj choćby notatnikiem)Komentarz
-
Forumowicze a powiedzcie mi czy jest możliwość abym na jednym komputerze miał dwie wersje Lightrooma czyli 3 i 4.4. Wole zapytać, ponieważ na 4.4 mam już sporo obrobionych zdjęć i w razie instalacji starszej wersji oby mi czegoś tak nie pozmieniało ze sporo mojej pracy pójdzie na marne.Komentarz
-
Komentarz
-
Ja niestety jak miałem 3 i zainstalowałem 4.4 to mi wycięło 3 ale na szczescie wszystkie ustawienia z 3 zapisały sie w nowym - na szczęście.Komentarz
-
Panie i Panowie,
szybkie pytanko dot. lightrooma. Miałem obrobione zdjęcia i przez przypadek podczas usuwanie jednego zdjęcia, usunąłem z lightrooma wszystkie, korzystając z opcji "Delete from disk". Zdjęcie poleciały do Kosza, przywróciłem je, zsynchronizowałem lightrooma, ale niestety zdjęcie są "surowe". Czy jest jakaś szansa na odzyskanie presetów do zdjęć, tak aby nie trzeba było ponownie wszystkiego obrabiać?
Liczy się pomysł.Komentarz
-
jezeli zapis ustawien ACR byl tworzony do plików .xmp i jezeli te pliki rowniez przywrociles z kosza, to nie trzeba bedzie robic wszystkiego od nowa.
w przypadku brakow plikow .xmp czeka Cie praca od poczatku..Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/Komentarz
-
Komentarz
-
A backupu katalogu sprzed usunięcia nie masz? Jak nie to na przyszłość - włącz w ustawieniach backupy codzienne, naprawdę się przydaje.Komentarz
Komentarz