Adobe lightroom - praktyka stosowania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mastercheat
    Początki nałogu
    • 2008
    • 477

A czy może komuś z was przydarzył się taki przypadek że niektóre fotki (jpg) wywołane z RAW w LR, po otwarciu w PS nie chcą się zapisać. Wyskakuje bład programu i nic generalnie nie można zrobić.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

Zamieszczone przez mastercheat
      A czy może komuś z was przydarzył się taki przypadek że niektóre fotki (jpg) wywołane z RAW w LR, po otwarciu w PS nie chcą się zapisać. Wyskakuje bład programu i nic generalnie nie można zrobić.
      zdarzalo mi sie to w PS CS3, byl to blad samego PSa, nie tylko z plikami "wywolywanymi" z RAWa
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• mastercheat
        Początki nałogu
        • 2008
        • 477

Zamieszczone przez sebcio80
        zdarzalo mi sie to w PS CS3, byl to blad samego PSa, nie tylko z plikami "wywolywanymi" z RAWa
        No właśnie w CS3 to mam :/ akurat do tej pory problemu nie miałem z niczym innym. Ale skoro tez tak miałeś więc sprawa jasna. Dzięki za info.
        40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
        5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• Loome
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1008

master, moze sprobuj wczytac w przegladarce grafiki taka fote, zapisac (ew zrobic jakas drobna zmiane i zapisac) i wtedy do photoshopa?

Komentarz

• mastercheat
            Początki nałogu
            • 2008
            • 477

Zamieszczone przez Loome
            master, moze sprobuj wczytac w przegladarce grafiki taka fote, zapisac (ew zrobic jakas drobna zmiane i zapisac) i wtedy do photoshopa?
            tak, wtedy działa to już wyczaiłem. Niestety wiadomo co robi każde zapisanie JPG.
            Ale generalnie z tego co pamiętam to nie da się zapisać tylko w JPG. Tiff chyba idzie. Więc pozostaje zapisanie w tiff i potem np. Faststone do JPG.

Komentarz

• Husky
              Zablokowany
              • 2009
              • 409

Mam pewien problem z Lr. Normalnie program powinien tworzyć kopie zdjęć ze zmianami a orginał zostaje bez zmian. Na moim nowym kompie oryginalne zdjęcie ulega zmianom. Co trzeba zrobić by tworzyły się automatycznie kopie?

Komentarz

• Mr_Black
                Bywalec
                • 2005
                • 186

Kiedyś używałem LT, lecz stał się mulasty (wersja 2.1), przesiadłem się na Bridge (katalogowanie, oceny, słowa kluczowe itd) obróbka w ACR (podgląd zmian miałem w brigde). Pojawiła się nowa Beta 3, z ciekawości zainstalowałem i masakra (w tą złą stronę) ??:
                Importuje owszem szybko, ale przed chwilą zrobiłem test, zaimportowałem katalog ze 150 zdjęciami (1 minuka). W library widzę mydło na miniaturkach, klikam fotkę, jest ostrzej, reszta miniaturek też się poprawiła, ale dotyczyło to tylko tych widocznych w oknie, gdyż kiedy zjechałem suwakiem niżej, znów mydło i znów tworzenie miniatur. Gdy powiększam zdjęcie (nie na 100%) znów widzę (loading...). Odnalazłem opcję generowania miniatur, zaznaczyłem wszystkie 150, widok 1:1, odpaliłem i maskara. Procek na 100%, komp się przycina , trwało to 20 minut . Klikam powiększenie, jest ok, klikam 100% i co widzę ... loading Fakt, że krócej ale jednak.
                Nie widzę opcji przeniesienia folderu miniatur na partycję, na której znajdują się zdjęcia (może by to przyśpieszyło wtedy). W bridge jest opcja tworzenia bufora i przeniesienia go automatycznie (już podczas tworzenia) w danym folderze ze zdjęciami. Tam trwa to zdecydowanie krócej, też miniaturki 1:1.
                Aż boję się zaimportować folder, w którym jest 1000 około fotek. U was wygląda to lepiej?
                Dodam, że PC ma AMD64 X2 6000+ (3,1), 4GB RAM DDR2, Win764bit, Dyski po 7200/16MB Cache (WD i Seagate). Będę wdzięczny za odpowiedź, gdyby nie ta "mulastość" pracowałbym na LT, jak dawniej.

Komentarz

• krzysztofr
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 233

Weź pod uwagę, że to póki co to tylko beta. Finalne wydanie powinno działać szybciej.
                  Krzysztof Rogoziński | fotografia
                  http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• mishieck

Beta 2 działa (przynajmniej u mnie) wyraźnie szybciej.

Komentarz

• Mr_Black
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 186

Zamieszczone przez mishieck
                      Beta 2 działa (przynajmniej u mnie) wyraźnie szybciej.
                      Zatem uzbrajam się w cierpliwość i czekam na fianlną odsłonę.

Komentarz

• Misiek87
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 267

Ja mam taka dziwna sytuacje - jak odpalam foto z paska na dole w Lightroomie to zaczyna sie ladowac (napis loading) i przed samym zniknieciem tego komunikatu i zaladowaniem fotki zmienia sie lekko kolorystyka pliku (jasniej)... czy to normalne?
                        Jak porownam wywolany raw bez ingerencji z DPP i LR2 to jest roznica.

Komentarz

• airhead
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2495

tak, bo się w końcu załadowała
                          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• oskarkowy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2513

Zamieszczone przez Misiek87
                            Ja mam taka dziwna sytuacje - jak odpalam foto z paska na dole w Lightroomie to zaczyna sie ladowac (napis loading) i przed samym zniknieciem tego komunikatu i zaladowaniem fotki zmienia sie lekko kolorystyka pliku (jasniej)... czy to normalne?
                            Jak najbardziej. Wczytał się preset, który mu zapewne zadałeś.
                            Jarek

Komentarz

• MC_
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3444

Wydaje mi się, że nie o preset tu chodzi.
                              Najpierw program pokazuje miniturkę jpg, a gdy załaduje całego rawa to dopiero jego. Stąd różnice.

Komentarz

• Misiek87
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 267

No wlasnie chyba nie ma zadnego presetu. Jak wylaczyc wszystko zeby default bylo wszedzie? W preferences wszystko zresetowalem - bodajze 7 jakichs resetow bylo .

Komentarz

Pracuję...