A czy może komuś z was przydarzył się taki przypadek że niektóre fotki (jpg) wywołane z RAW w LR, po otwarciu w PS nie chcą się zapisać. Wyskakuje bład programu i nic generalnie nie można zrobić.
Adobe lightroom - praktyka stosowania
Zwiń
X
-
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole. -
zdarzalo mi sie to w PS CS3, byl to blad samego PSa, nie tylko z plikami "wywolywanymi" z RAWaKomentarz
-
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.Komentarz
-
master, moze sprobuj wczytac w przegladarce grafiki taka fote, zapisac (ew zrobic jakas drobna zmiane i zapisac) i wtedy do photoshopa?Komentarz
-
tak, wtedy działa
to już wyczaiłem. Niestety wiadomo co robi każde zapisanie JPG.
Ale generalnie z tego co pamiętam to nie da się zapisać tylko w JPG. Tiff chyba idzie. Więc pozostaje zapisanie w tiff i potem np. Faststone do JPG.40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.Komentarz
-
Mam pewien problem z Lr. Normalnie program powinien tworzyć kopie zdjęć ze zmianami a orginał zostaje bez zmian. Na moim nowym kompie oryginalne zdjęcie ulega zmianom. Co trzeba zrobić by tworzyły się automatycznie kopie?Komentarz
-
Kiedyś używałem LT, lecz stał się mulasty (wersja 2.1), przesiadłem się na Bridge (katalogowanie, oceny, słowa kluczowe itd) obróbka w ACR (podgląd zmian miałem w brigde). Pojawiła się nowa Beta 3, z ciekawości zainstalowałem i masakra (w tą złą stronę)
??:
Importuje owszem szybko, ale przed chwilą zrobiłem test, zaimportowałem katalog ze 150 zdjęciami (1 minuka). W library widzę mydło na miniaturkach, klikam fotkę, jest ostrzej, reszta miniaturek też się poprawiła, ale dotyczyło to tylko tych widocznych w oknie, gdyż kiedy zjechałem suwakiem niżej, znów mydło i znów tworzenie miniatur. Gdy powiększam zdjęcie (nie na 100%) znów widzę (loading...). Odnalazłem opcję generowania miniatur, zaznaczyłem wszystkie 150, widok 1:1, odpaliłem i maskara. Procek na 100%, komp się przycina , trwało to 20 minut
. Klikam powiększenie, jest ok, klikam 100% i co widzę ... loading
Fakt, że krócej ale jednak.
Nie widzę opcji przeniesienia folderu miniatur na partycję, na której znajdują się zdjęcia (może by to przyśpieszyło wtedy). W bridge jest opcja tworzenia bufora i przeniesienia go automatycznie (już podczas tworzenia) w danym folderze ze zdjęciami. Tam trwa to zdecydowanie krócej, też miniaturki 1:1.
Aż boję się zaimportować folder, w którym jest 1000 około fotek. U was wygląda to lepiej?
Dodam, że PC ma AMD64 X2 6000+ (3,1), 4GB RAM DDR2, Win764bit, Dyski po 7200/16MB Cache (WD i Seagate). Będę wdzięczny za odpowiedź, gdyby nie ta "mulastość" pracowałbym na LT, jak dawniej.Komentarz
-
Weź pod uwagę, że to póki co to tylko beta. Finalne wydanie powinno działać szybciej.Komentarz
-
-
Komentarz
-
Ja mam taka dziwna sytuacje - jak odpalam foto z paska na dole w Lightroomie to zaczyna sie ladowac (napis loading) i przed samym zniknieciem tego komunikatu i zaladowaniem fotki zmienia sie lekko kolorystyka pliku (jasniej)... czy to normalne?
Jak porownam wywolany raw bez ingerencji z DPP i LR2 to jest roznica.Komentarz
-
tak, bo się w końcu załadowałaKomentarz
-
Jak najbardziej. Wczytał się preset, który mu zapewne zadałeś.JarekKomentarz
-
Wydaje mi się, że nie o preset tu chodzi.
Najpierw program pokazuje miniturkę jpg, a gdy załaduje całego rawa to dopiero jego. Stąd różnice.Komentarz
-
No wlasnie chyba nie ma zadnego presetu. Jak wylaczyc wszystko zeby default bylo wszedzie? W preferences wszystko zresetowalem - bodajze 7 jakichs resetow bylo
.
Komentarz
Komentarz