Adobe lightroom - praktyka stosowania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mastercheat
    Początki nałogu
    • 2008
    • 477

Zamieszczone przez marekb
    więc na podstawie starego presetu zrób sobie nowy tylko odznaczając WB - jesli to oczywiście jak mówisz spowodowane jest ustawiueniem WB. Druga opcja: po zastosowaniu preseta pobaw się jeszcze suwakami od WB
    No faktycznie, nie pomyślałem do odznaczeniu WB , ale gorzej jeśli dany preset bazuje na zmianie WB

No nic, trzeba kombinować :rolleyes:
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• mastercheat
      Początki nałogu
      • 2008
      • 477

Żeby nie wprowadzać nikogo w błąd.

potestowałem troszkę i wychodzi na to że zastosowanie preseta nie ma wpływy na próbkowanie balansu bieli.

tj. jeśli po zastosowaniu preseta pipetką wybierzemy biały obiekt (np. kołnierzyk koszuli) to balans ustawi się prawidłowo, bez wzgledu na to czy jest czy nie jest zastosowany preset.

Problem jest jedynie z presetami, które bazują właśnie na zmianie Balansu Bieli (akurat takich mam kilka). Zastosowanie takich presetów na fotkach ze zrąbanym WB nie ma sensu (nie będziemy w stanie tego poprawić zgodnie z zamysłem autora). Nadają się one tylko do zdjęć z poprawnym WB.
      40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
      5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• oskarkowy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2513

Zamieszczone przez mastercheat
        Problem jest jedynie z presetami, które bazują właśnie na zmianie Balansu Bieli (akurat takich mam kilka). Zastosowanie takich presetów na fotkach ze zrąbanym WB nie ma sensu (nie będziemy w stanie tego poprawić zgodnie z zamysłem autora). Nadają się one tylko do zdjęć z poprawnym WB.
        Wałkujesz oczywistą sprawę. W swoim presecie masz określoną wartość WB. Taką, która akurat była właściwa na zdjęciu, dla którego pisałeś preset. Każda inna jest już "zrąbana".
        W rzeczywistości wszystko działa jak należy, tylko Ty nie możesz tego ogarnąć. W rzeczywistości nie ma jednego i właściwego WB. Nawet w warunkach studyjnych.
        Jarek

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez oskarkowy
          W rzeczywistości nie ma jednego i właściwego WB. Nawet w warunkach studyjnych.
          Jak to nie ma? Przecież lampy studyjne świecą zawsze 5500K

Żartuję, bo np w Sergiuszowym studio najczęściej mam okolice 4950K a i to zależy od ilości lamp, odległości od lamp, rodzaju lamp użytych (niektóre są mniej lub bardziej wypalone) a nawet czasami od koloru tła...

Komentarz

• oskarkowy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2513

Zamieszczone przez Vitez
            Jak to nie ma? Przecież lampy studyjne świecą zawsze 5500K

Żartuję, bo np w Sergiuszowym studio najczęściej mam okolice 4950K a i to zależy od ilości lamp, odległości od lamp, rodzaju lamp użytych (niektóre są mniej lub bardziej wypalone) a nawet czasami od koloru tła...
            Czasem też od koloru produktów lub efektu, który się chce osiągnąć. Nie dalej jak wczoraj kończyłem kolekcję butów na zewnątrz w pięknym letnim słońcu. Jeszcze dziś mnie bolą plecy od wnoszenia paczek gresów po schodach :-D
            Jarek

Komentarz

• mastercheat
              Początki nałogu
              • 2008
              • 477

Zamieszczone przez oskarkowy
              Wałkujesz oczywistą sprawę.
              Oczywiste to dla mnie jest to, że powinno dać się ustawić swoje wartości dla danej fotki, a następnie jakimś przyciskiem sprawić aby przy tych ustawieniach suwaki wruciły do wartości "o" zachowjąć te ustawienia.

taki prosty zabieg a życie było by o tle prostsze.

Komentarz

• Kabu
                Początki nałogu
                • 2007
                • 370

No to ustaw sobie swoje wartości dla danej fotki, wyeksportuj ją do JPG a następnie zaimportuj ją jako JPG a suwaki będą na wartościach domyślnych.

Komentarz

• mastercheat
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 477

Zamieszczone przez Kabu
                  No to ustaw sobie swoje wartości dla danej fotki, wyeksportuj ją do JPG a następnie zaimportuj ją jako JPG a suwaki będą na wartościach domyślnych.
                  Żeby tobyło takie proste.... NIestety presety działają całkiem inaczej na JPG niż na RAW. Inny efekt wychodzi. ALe jż mniejsza z tym. Jak mi się będzie chciało to napiszę kiedyś do Adobe, może wprowadzą takie rozwiązanie

Komentarz

• Piasek1989
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 153

A ja mam problem taki

Wywołuję rawa w LR ale widzę że ma jakieś niedoskonałości i wiem że PS da sobie z tym rade więc klik prawym i edit in adobe photoshop cs3. Tam robię co miałem zrobić i chcę zapisać do JPEG ale nie mam takiej możliwości inne formaty typu TIF PSD i kilka innych.

Jest to normalne i trzeba zapisywać najpierw do TIFa a potem w LR eksportować do JPEG czy mam coś źle ustawione. Ktoś może wie jak temu zaradzić
                    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Komentarz

• Kabu
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 370

Nie jestem expertem w dziedzinie PS-a ani LR ale taka prosta sprawa. Czy kiedykolwiek otwierałeś katalog w którym masz swoje RAW-y? Tam w tym katalogu każdy plik RAW który zostanie otwarty w jakimkolwiek programie do obróbki takich plików pozostawia już mały ślad po sobie w postaci dodatkowego pliku XMP w którym są zawarte informacje o zrobionym zdjęciu jak i o zmianach jakich się dokonało w programie (mam na myśli zmiany wartości różnych parametrów). Jak sam wiesz i jak to się ciągle mówi plik RAW można modyfikować na tysiące sposobów i w żaden sposób te modyfikacje nie są trwałe jak w przypadku JPG czyli zawsze po jakimś czasie można wrócić do wartości zarejestrowanych przez aparat i obrobić to zdjęcia inaczej bo akurat widzisz je inaczej. Nie możesz RAW-a modyfikować, zapisywać i zaś modyfikować jak byś zaczynał od wartości domyślnych i tak w nieskończoność.
                      Tak jak wspomniałem wcześniej możliwe to jest jedynie w JPG albo w Photoshopie na warstwach ale nie w LR. No ale to już wyższa szkoła jazdy.

Pozdrawiam
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez Piasek1989
                      A ja mam problem taki

Wywołuję rawa w LR ale widzę że ma jakieś niedoskonałości i wiem że PS da sobie z tym rade więc klik prawym i edit in adobe photoshop cs3. Tam robię co miałem zrobić i chcę zapisać do JPEG ale nie mam takiej możliwości inne formaty typu TIF PSD i kilka innych.

Jest to normalne i trzeba zapisywać najpierw do TIFa a potem w LR eksportować do JPEG czy mam coś źle ustawione. Ktoś może wie jak temu zaradzić
                      Ja daję tylko "zapisz" a nie "zapisz jako"
                      Ostatnio edytowany przez Kabu; 9272. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Piasek1989
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 153

to to ja wiedziałem
                        tylko mi chodzi o to że jak komuś daję zdjęcia to rawów przecież nie dam a JPEG jest formatem ogólne dostępnym i wszyscy moi znajomi chcą tylko ode mnie JEPG bo wiedzą że czasami z imprezy potrafie dać im 4-5 GB rawów a tak maja o 2GB JEPG tylko do odczytu i to im wystarcza.
                        Ja sam osobiście to mam dwa zapisy jednego zdjęcia w rawie i w jepg tak dla zasady i szybkiego otwierania chodź by i w windowsoskiej przeglądarce
                        50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Komentarz

• Kabu
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 370

Piasek1989 teraz to ja nie rozumiem o co Ci chodzi, piszesz że masz problem z wyeksportowanym plikiem do PS-a z LR-a a ja odpisuję że ja jak tak robię to naciskam zapisz a nie zapisz jako a Ty mi piszesz coś o dawaniu RAW-ów itd. To co powyżej Twojego cytatu nie odnosi się do Ciebie.

Komentarz

• mastercheat
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 477

Zamieszczone przez Kabu
                            Nie jestem expertem w dziedzinie PS-a ani LR ale taka prosta sprawa. Czy kiedykolwiek otwierałeś katalog w którym masz swoje RAW-y? Tam w tym katalogu każdy plik RAW który zostanie otwarty w jakimkolwiek programie do obróbki takich plików pozostawia już mały ślad po sobie w postaci dodatkowego pliku XMP w którym są zawarte informacje o zrobionym zdjęciu jak i o zmianach jakich się dokonało w programie (mam na myśli zmiany wartości różnych parametrów). Jak sam wiesz i jak to się ciągle mówi plik RAW można modyfikować na tysiące sposobów i w żaden sposób te modyfikacje nie są trwałe jak w przypadku JPG czyli zawsze po jakimś czasie można wrócić do wartości zarejestrowanych przez aparat i obrobić to zdjęcia inaczej bo akurat widzisz je inaczej. Nie możesz RAW-a modyfikować, zapisywać i zaś modyfikować jak byś zaczynał od wartości domyślnych i tak w nieskończoność.
                            Tak jak wspomniałem wcześniej możliwe to jest jedynie w JPG albo w Photoshopie na warstwach ale nie w LR. No ale to już wyższa szkoła jazdy.
                            Akurat ustawienia LR trzyma w swoim katalogu. ale tutaj nie o tym.
                            Oczywiście RAW-ów jako takich się nie zmienia tylko każdy program trzyma gdzieś swoje ustawienia dla rawów. Ale co to za problem ustawić np. żeby ustawienia tego "pliczku" miały wyższy priorytet niż ustawienia samego Raw-a. Wiadomo najłatwiej powiedzieć, że się nie da bo się nie da bo jest tak jak jest i jest dobrze. ale nie ma co strzępić klawiatury bo ten wątek i tak nic w tym temacie nie zmieni

Komentarz

• Kabu
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 370

Według mnie było by to możliwe gdyby te pliki z ustawieniami RAW nie były modyfikowalne czyli grzebiesz sobie w RAW-ie i zapisujesz. Oczywiście zapis zastępuje informacje pierwotne informacjami po modyfikacji. Następne otwarcie RAW-a wówczas pokazało by nam dokładnie to co chcesz czyli RAW zmieniony poprzednimi zabawami i z wartościami suwaków ustawionymi na domyślne. Wówczas aby wrócić do ustawień pierwotnych RAW-a trza było by ręcznie w katalogu usunąć dopisany do niego plik.

Komentarz

• More86
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 138

Zamieszczone przez Piasek1989
                                A ja mam problem taki

Po prostu zmień obraz na 8 bitów

Komentarz

Pracuję...