Trochę off topic ale sie przyda dla wszystkich w tym poście na 24foto.net jest zestaw 20 linków które pozwalają poznać Lightrooma
Adobe lightroom - praktyka stosowania
Zwiń
X
-
-
-
Pozwolę sobie dopytać o konkrety, bo większość linków podanych wcześniej nie działa.
- jak wyciągnąć nazwę plików na dolny pasek pod miniaturki?
- jakiś łatwiejszy sposób na eksport konkretnego przygotowanego pliku niż karkołomna kombinacja: ctrl-alt-shift-e ?
- jak ustawić wczytywanie katalogu ze stałymi moimi parametrami (powiedzmy saturacja +5 czy konkretne sztywne wyostrzanie).
- miniaturki w pionie mi się nie odwracają. Oczywiście nie mogę znaleźć tego ptaszka..
To chyba tyle. Gdyby ktoś miał jakiś fajny link do poczytania, to oczywiście poproszę.JarekKomentarz
-
tak?
ale to tylko w "Library", w "Develop" tylko info w lewym górnym rogu zdjęcia
pojęcia nie mam
tam gdzie masz strzałkę wybierasz preset - wczyta z jego ustawieniami
tu:
lub tu:
w zależności od modułu(korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
=> www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny
Komentarz
-
Odnośnie literatury, polecam pozycję:
Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby’ego
Znajdują się tam wszystkie niezbędne informację oraz wskazówki praktyczne, odnośnie obróbki zdjęć. Przerabiając tą książkę od deski do deski można poznać wszystkie najbardziej używane funkcje programu..
Komentarz
-
Dziwnie to wygląda. Mam wypisane 20 klatek z 300, muszę przy obróbce jeździć myszką i szukać właściwego pliku.
Chyba szybciej będzie zgrupować te 20 najpierw a potem pracować tylko na nich.
O, to muszę dokładnie przećwiczyć. Dzięki.
No tak, ale to każdą klatkę oddzielnie. A jak chciałbym, żeby mi się odwracało automatycznie, jak w normalnych programach. Da się jakoś?
Dorzucę jeszcze pytanie o WYGODNE kopiowanie ustawień z jednego zdjęcia na kilka kolejnych. Ja cale życie na C1 pracowałem, tam działało pod jednym przyciskiem. Tutaj tak nakręcili, że szkoda gadać. Przez chwilę udało mi się tak ustawić, że ustawiałem pierwsze z zaznaczonych zdjęć a reszta przejmowała ustawienia. Tylko się wyłączyło i nie wiem jak to cofnąć
JarekKomentarz
-
co do kopiowania ustawień: F8 włącza prawy panel, klikasz zdjęcie, z którego chcesz skopiować, z shiftem lub ctrl zaznaczasz resztę i synchronize
Komentarz
-
zaznaczając kilka zdjęć ??
pamiętając "tylko" o tym by zsynchronizować to co naprawdę potrzebujemy na kolejnych zdjęciach - bo plamkowania to niekoniecznie dotyczyZamieszczone przez tom517co do kopiowania ustawień: F8 włącza prawy panel, klikasz zdjęcie, z którego chcesz skopiować, z shiftem lub ctrl zaznaczasz resztę i synchronize :smile:
(korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
=> www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny
Komentarz
-
Da się jakoś aktywować warstwę zaznaczania pędzlem (tą czerwoną) żeby była cały czas podświetlona a nie tylko w tedy jak najadę na szarą kropeczkę??50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560IIIKomentarz
-
Szanowni Koledzy
Sporo informacji o Lightroomie zawartych jest tutaj:
http://www.dfv.pl/lightroom.html
Nie wiem czy na wszystkie pytania ale zawsze to coś.
Pozdrawiam - hazy... i nie mam czasu robić zdjęćKomentarz
-
W zasadzie pierwszy link z googli i do tego dotyczący starej wersji..Sporo informacji o Lightroomie zawartych jest tutaj:
http://www.dfv.pl/lightroom.html
Nie wiem czy na wszystkie pytania ale zawsze to coś.
JarekKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-

Komentarz