Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Tu akurat Cię popieram w pełnej rozciągłości. Jako przyrodnik realizujący prace badawcze z zakresu ekologii nie raz musiałem tłumaczyć niezorientowanym (a ściślej zdezorientowanym nadużywaniem terminu „ekologia”), że z „zielonymi” w nieuzasadniony sposób nazywającymi siebie „ekologami” (i nazywanymi tak też przez media!) nie mam nic wspólnego.
Z przykrością stwierdziłem, że próba wyprostowania tego stereotypu myślenia jest z góry skazaną na porażkę walką z wiatrakami , dlatego w tym temacie już sobie odpuściłem.
Nasir:
Ad.1. Nie wiem o co chodzi.
Ad.2. Chodziło mi o to, że ciągle pisz: komisarz nałoży kary, złamali prawo, stwierdzł, że budowa obwodnicy łamie prawo, to są kompetencje sądów, a one się jeszcze nie wypowiedziały - na to z uporem maniaka zwraca ci uwagę Pogonus. Podobna jest też różnica między propozycją, a projektem.
Ad.3. Rzecznik może stwierdzić, że według niego złamano prawo. Dalej czytaj Ad.2.
Ad.4. Nie rozumiem zarzutu.
Ad.5. Podaj jeden cytat z mego postu gdzie pisałem o nich źle. Było wręcz odwrotnie. Oczywiście poza tym ostatnim.
Ad.6. W wiadomościach lokalnych pokazywano jednego z ekologów z obozowiska (widziałem też podobną wypowiedź pana Wajraka), który twierdził, że jest (bądź organizacja, którą reprezentuje) jednym z właścicieli działki i inwestor nie uzgadniał z nimi przeznaczenia tych gruntów, działka nie jest wywłaszczona, w związku z tym budowa nie może być prowadzona. Jest to ewidentne mijanie się z prawdą. Są potwierdzone informacje, że w chwili wykupu przez organizacje ekologiczne w księdze wieczystej tej działki była już adnotacja o rozpoczęciu procedury wywłaszczeniowej pod budowę drogi. Ludzie, którzy znają się na tych sprawach nieco lepiej niż ja twierdzą, że taka działka nie powinna być już przedmiotem transakcji, ale to znowu sprawa dla ekspertów-prawników i ewentualny problem notariusza, który sprządził akt notarialny.
Nie dorabiaj mi proszę rogów, kopyt i diabelskiego ogona Ćiągle wkładasz mi w "usta" słowa, których nie wypowiedziałem i przypisujesz intencje, o które bym siebie nawet nie podejrzewał.
nie raz musiałem tłumaczyć niezorientowanym (a ściślej zdezorientowanym nadużywaniem terminu „ekologia”)
podobnie jak z "inteligentnymi" mikrofalówkami czy "multimedialną" lodówką.
Oczywiście zgoda. Tylko czy to jest aż taki ważny punkt w całej dyskusji, aby go tak długo wałkować? Jakie to ma znaczenie dla sprawy?
Nasir:
Ad.1. Nie wiem o co chodzi.
Ad.2. Chodziło mi o to, że ciągle pisz: komisarz nałoży kary, złamali prawo, stwierdzł, że budowa obwodnicy łamie prawo, to są kompetencje sądów, a one się jeszcze nie wypowiedziały - na to z uporem maniaka zwraca ci uwagę Pogonus. Podobna jest też różnica między propozycją, a projektem.
Ad.3. Rzecznik może stwierdzić, że według niego złamano prawo. Dalej czytaj Ad.2.
Ad.4. Nie rozumiem zarzutu.
Ad.5. Podaj jeden cytat z mego postu gdzie pisałem o nich źle. Było wręcz odwrotnie. Oczywiście poza tym ostatnim.
Ad.6. W wiadomościach lokalnych pokazywano jednego z ekologów z obozowiska (widziałem też podobną wypowiedź pana Wajraka), który twierdził, że jest (bądź organizacja, którą reprezentuje) jednym z właścicieli działki i inwestor nie uzgadniał z nimi przeznaczenia tych gruntów, działka nie jest wywłaszczona, w związku z tym budowa nie może być prowadzona. Jest to ewidentne mijanie się z prawdą. Są potwierdzone informacje, że w chwili wykupu przez organizacje ekologiczne w księdze wieczystej tej działki była już adnotacja o rozpoczęciu procedury wywłaszczeniowej pod budowę drogi. Ludzie, którzy znają się na tych sprawach nieco lepiej niż ja twierdzą, że taka działka nie powinna być już przedmiotem transakcji, ale to znowu sprawa dla ekspertów-prawników i ewentualny problem notariusza, który sprządził akt notarialny.
Nie dorabiaj mi proszę rogów, kopyt i diabelskiego ogona Ćiągle wkładasz mi w "usta" słowa, których nie wypowiedziałem i przypisujesz intencje, o które bym siebie nawet nie podejrzewał.
A ja zapodałem tylko linka a ty się mnie czepiasz , potem nie rozumiesz.
Może dajmy sobie spokój z tym biciem piany.
Tu akurat Cię popieram w pełnej rozciągłości. Jako przyrodnik realizujący prace badawcze z zakresu ekologii nie raz musiałem tłumaczyć niezorientowanym (a ściślej zdezorientowanym nadużywaniem terminu „ekologia”), że z „zielonymi” w nieuzasadniony sposób nazywającymi siebie „ekologami” (i nazywanymi tak też przez media!) nie mam nic wspólnego.
Z przykrością stwierdziłem, że próba wyprostowania tego stereotypu myślenia jest z góry skazaną na porażkę walką z wiatrakami , dlatego w tym temacie już sobie odpuściłem.
Podobnie jest z cracker i hacker - wielu ludzi to utożsamia, ba nawet nie słyszało o crackerach. Porażka.
podobnie jak z "inteligentnymi" mikrofalówkami czy "multimedialną" lodówką.
Oczywiście zgoda. Tylko czy to jest aż taki ważny punkt w całej dyskusji, aby go tak długo wałkować? Jakie to ma znaczenie dla sprawy?
To tylko przerywnik w przynudnawej już dyskusji ! Zresztą napisałem, że już sobie odpuściłem.
Pozdrawiam serdecznie
Jeśli już ma to być w formie referendum i do tego przeprowadzonym tylko na Podlasiu / a nie w całej Polsce /, to kompletnie mija się to z celem, to tak jakby przeprowadzić referendum na Śląsku :
Czy jesteś za odłączeniem Śląska od Polski ?
Zgadnijcie jakie będą wyniki, bo ja wynik znam. Przewidywalność takich idiotycznych referendum jest bliska 100%.
(...) że z „zielonymi” w nieuzasadniony sposób nazywającymi siebie „ekologami” (i nazywanymi tak też przez media!) nie mam nic wspólnego.
No właśnie niedawno zajrzałem do mediów widocznych (telewizja) i czytelnych (gazety) i spostrzegłem że powstały jakieś obozy ekologów mieszkających na drzewach itp. Stąd może moja reakcja.
A co do papieru - to sami zobaczcie - przejdę raz dziennie piotrkowską i nie wezmę 10 zaproponowanych mi ulotek - oszczędzam 3 kartki A4.
A jak tak dziennie przejdzie i nie weźmie 300 osób, to już jest ryza papieru.
A tam chodzi więcej ludzi i nie tylko raz dziennie.
Ot, po prostu nie biorę ulotek i to między innymi mój wkład w ochronę środowiska. Wolę to niż przyczepianie się do drzew.
tyle tylko minek, że w ten sposób uratujesz lub pewniej i nie drzewa posadzone w równych rzędach na zaoranej porębie, przeznaczone do wycinki niezależnie od tego ile ulotek będzie potrzebne. Jak nie ulotki to pójdą na parkiety, a jak nie na parkiety to na brykiety do grilla. Tego typu przemysłowe uprawy są oczywiście lepsze niż nic, ale można je z łatwością odbudować. Naturalnych, niezmienionych obszarów z ich różnorodnością się nie odbuduje sadząc "choinki" co 1,5 metra na zaoranym poletku***.
A premier dał popis obłudy. Chce referendum w sprawie w której chodzi o złamanie prawa. Kurczę, no może zagłosujemy czy wypuszczać bandytów z paki A najważniejsze w sprawie usłyszałem dziś rano. referendum ma być połączone z lokalnymi wyborami samorządowymi. Czyli jeśli drogi mieszkańcu Augustowa chcesz obwodnicy, to głosuj przy okazji na PIS, bo ci idzie na rękę, a nie głosuj na PO bo oni wam tego nie załatwili. Rzygać mi się chce.
*** a tak sobie teraz pomyślałem, że warto by przy okazji sprawdzić, do kogo należą i jak mają być realizowane te niby kompensacyjne zalesienia wymagane przez ministra. Wiadomo wszak, że zalesienia to w Polsce intratny interes odkąd Unia za to płaci.
za interia.pl: "Jarosław Kaczyński mówi, że szanuje ekologów. - Ale musimy znaleźć pewną miarę. Jak jej nie znajdziemy, to wybijmy sobie z głowy, że wybudujemy jakieś autostrady. Samo wytyczanie trasy będzie trwało 15 lat. I stracimy pieniądze z UE - mówi."
czy ten idiota nie potrafi zrozumiec, ze jesli inwestycja okaze sie niezgodna z prawem unijnym to nie dostaniemmy zadnych nowych dotacji z UE, a stare moga zostac wstrzymane :-x za poza tym UE nie doklada nam sie przeciez do obwodnicy.
Też miałem takie myśli, ale bałem się wrzucać, bo by mnie znowu posądzono o bicie piany. Co będzie jeżeli jest tak jak mówi rząd - nie złamano prawa, a nie dotrzymano procedur (nie dostarczono pewnych dokumentów), mediacje w Brukseli powiodą się i KE wyrazi zgodę. (Oczywiście jest to teza czysto hipotetyczna, ale nie niemożliwa). Cała linia obrony ekologów legnie w gruzach. Rozumiem, że chcą ochronić dolinę, ale na czym oprą poparcie społeczne dla swoich działań. Przecież przekonali, wmówili społeczeństwu (moim zdaniem manipulując faktami), że administracja polska złamała prawo. Będą musieli chyba wmówić ludziom, że KE też jest bleee, chociaż na dzień dzisiejszy to jest suuuuper
Też miałem takie myśli, ale bałem się wrzucać, bo by mnie znowu posądzono o bicie piany. Co będzie jeżeli jest tak jak mówi rząd - nie złamano prawa, a nie dotrzymano procedur, mediacje w Brukseli powiodą się i KE wyrazi zgodę. Cała linia obrony ekologów legnie w gruzach. Rozumiem, że chcą ochronić dolinę, ale na czym oprą poparcie społeczne dla swoich działań. Przecież przekonali, wmówili społeczeństwu (moim zdaniem manipulując faktami), że administracja polska złamała prawo.
O mój ulubieneic
Problem w tym że ekolodzy mają wielkie oparcie społeczne w miastach na zachód od podlaskiego.
I prawie każdy mieszczuch będzie za ochroną tego cennego ekosystemu.
Powód wiadomy.
Komentarz