Dolina Rospudy - protest!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pogonus
    Początki nałogu
    • 2007
    • 295

Zamieszczone przez minek
    Ale nie nazywaj ich ekologami, dobra?
    Tu akurat Cię popieram w pełnej rozciągłości. Jako przyrodnik realizujący prace badawcze z zakresu ekologii nie raz musiałem tłumaczyć niezorientowanym (a ściślej zdezorientowanym nadużywaniem terminu „ekologia”), że z „zielonymi” w nieuzasadniony sposób nazywającymi siebie „ekologami” (i nazywanymi tak też przez media!) nie mam nic wspólnego.
    Z przykrością stwierdziłem, że próba wyprostowania tego stereotypu myślenia jest z góry skazaną na porażkę walką z wiatrakami , dlatego w tym temacie już sobie odpuściłem.

Komentarz

• Biperek
      Uzależniony
      • 2007
      • 593

Nasir:
      Ad.1. Nie wiem o co chodzi.
      Ad.2. Chodziło mi o to, że ciągle pisz: komisarz nałoży kary, złamali prawo, stwierdzł, że budowa obwodnicy łamie prawo, to są kompetencje sądów, a one się jeszcze nie wypowiedziały - na to z uporem maniaka zwraca ci uwagę Pogonus. Podobna jest też różnica między propozycją, a projektem.
      Ad.3. Rzecznik może stwierdzić, że według niego złamano prawo. Dalej czytaj Ad.2.
      Ad.4. Nie rozumiem zarzutu.
      Ad.5. Podaj jeden cytat z mego postu gdzie pisałem o nich źle. Było wręcz odwrotnie. Oczywiście poza tym ostatnim.
      Ad.6. W wiadomościach lokalnych pokazywano jednego z ekologów z obozowiska (widziałem też podobną wypowiedź pana Wajraka), który twierdził, że jest (bądź organizacja, którą reprezentuje) jednym z właścicieli działki i inwestor nie uzgadniał z nimi przeznaczenia tych gruntów, działka nie jest wywłaszczona, w związku z tym budowa nie może być prowadzona. Jest to ewidentne mijanie się z prawdą. Są potwierdzone informacje, że w chwili wykupu przez organizacje ekologiczne w księdze wieczystej tej działki była już adnotacja o rozpoczęciu procedury wywłaszczeniowej pod budowę drogi. Ludzie, którzy znają się na tych sprawach nieco lepiej niż ja twierdzą, że taka działka nie powinna być już przedmiotem transakcji, ale to znowu sprawa dla ekspertów-prawników i ewentualny problem notariusza, który sprządził akt notarialny.
      Nie dorabiaj mi proszę rogów, kopyt i diabelskiego ogona Ćiągle wkładasz mi w "usta" słowa, których nie wypowiedziałem i przypisujesz intencje, o które bym siebie nawet nie podejrzewał.
      Ostatnio edytowany przez Biperek; 9134.
      Pozdrawiam
      Marek/Biperek

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

Zamieszczone przez Pogonus
        nie raz musiałem tłumaczyć niezorientowanym (a ściślej zdezorientowanym nadużywaniem terminu „ekologia”)
        podobnie jak z "inteligentnymi" mikrofalówkami czy "multimedialną" lodówką.
        Oczywiście zgoda. Tylko czy to jest aż taki ważny punkt w całej dyskusji, aby go tak długo wałkować? Jakie to ma znaczenie dla sprawy?
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Nasir
          Bywalec
          • 2007
          • 107

Zamieszczone przez Biperek
          Nasir:
          Ad.1. Nie wiem o co chodzi.
          Ad.2. Chodziło mi o to, że ciągle pisz: komisarz nałoży kary, złamali prawo, stwierdzł, że budowa obwodnicy łamie prawo, to są kompetencje sądów, a one się jeszcze nie wypowiedziały - na to z uporem maniaka zwraca ci uwagę Pogonus. Podobna jest też różnica między propozycją, a projektem.
          Ad.3. Rzecznik może stwierdzić, że według niego złamano prawo. Dalej czytaj Ad.2.
          Ad.4. Nie rozumiem zarzutu.
          Ad.5. Podaj jeden cytat z mego postu gdzie pisałem o nich źle. Było wręcz odwrotnie. Oczywiście poza tym ostatnim.
          Ad.6. W wiadomościach lokalnych pokazywano jednego z ekologów z obozowiska (widziałem też podobną wypowiedź pana Wajraka), który twierdził, że jest (bądź organizacja, którą reprezentuje) jednym z właścicieli działki i inwestor nie uzgadniał z nimi przeznaczenia tych gruntów, działka nie jest wywłaszczona, w związku z tym budowa nie może być prowadzona. Jest to ewidentne mijanie się z prawdą. Są potwierdzone informacje, że w chwili wykupu przez organizacje ekologiczne w księdze wieczystej tej działki była już adnotacja o rozpoczęciu procedury wywłaszczeniowej pod budowę drogi. Ludzie, którzy znają się na tych sprawach nieco lepiej niż ja twierdzą, że taka działka nie powinna być już przedmiotem transakcji, ale to znowu sprawa dla ekspertów-prawników i ewentualny problem notariusza, który sprządził akt notarialny.
          Nie dorabiaj mi proszę rogów, kopyt i diabelskiego ogona Ćiągle wkładasz mi w "usta" słowa, których nie wypowiedziałem i przypisujesz intencje, o które bym siebie nawet nie podejrzewał.
          A ja zapodałem tylko linka a ty się mnie czepiasz , potem nie rozumiesz.
          Może dajmy sobie spokój z tym biciem piany.
          EOS 400D , EF 400/5.6 L USM

Komentarz

• KMV10
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2320

Tu akurat Cię popieram w pełnej rozciągłości. Jako przyrodnik realizujący prace badawcze z zakresu ekologii nie raz musiałem tłumaczyć niezorientowanym (a ściślej zdezorientowanym nadużywaniem terminu „ekologia”), że z „zielonymi” w nieuzasadniony sposób nazywającymi siebie „ekologami” (i nazywanymi tak też przez media!) nie mam nic wspólnego.
            Z przykrością stwierdziłem, że próba wyprostowania tego stereotypu myślenia jest z góry skazaną na porażkę walką z wiatrakami , dlatego w tym temacie już sobie odpuściłem.
            Podobnie jest z cracker i hacker - wielu ludzi to utożsamia, ba nawet nie słyszało o crackerach. Porażka.

Komentarz

• Pogonus
              Początki nałogu
              • 2007
              • 295

Zamieszczone przez Kubaman
              podobnie jak z "inteligentnymi" mikrofalówkami czy "multimedialną" lodówką.
              Oczywiście zgoda. Tylko czy to jest aż taki ważny punkt w całej dyskusji, aby go tak długo wałkować? Jakie to ma znaczenie dla sprawy?
              To tylko przerywnik w przynudnawej już dyskusji ! Zresztą napisałem, że już sobie odpuściłem.
              Pozdrawiam serdecznie
              Ostatnio edytowany przez Pogonus; 8902.

Komentarz

• Nemeo
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1757

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                Mamy juz odpowiedz ekologow na pomysl premiera
                http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos....html?skad=rss
                Jeśli już ma to być w formie referendum i do tego przeprowadzonym tylko na Podlasiu / a nie w całej Polsce /, to kompletnie mija się to z celem, to tak jakby przeprowadzić referendum na Śląsku :
                Czy jesteś za odłączeniem Śląska od Polski ?
                Zgadnijcie jakie będą wyniki, bo ja wynik znam. Przewidywalność takich idiotycznych referendum jest bliska 100%.

Komentarz

• minek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1386

(...) że z „zielonymi” w nieuzasadniony sposób nazywającymi siebie „ekologami” (i nazywanymi tak też przez media!) nie mam nic wspólnego.
                  No właśnie niedawno zajrzałem do mediów widocznych (telewizja) i czytelnych (gazety) i spostrzegłem że powstały jakieś obozy ekologów mieszkających na drzewach itp. Stąd może moja reakcja.

A co do papieru - to sami zobaczcie - przejdę raz dziennie piotrkowską i nie wezmę 10 zaproponowanych mi ulotek - oszczędzam 3 kartki A4.
                  A jak tak dziennie przejdzie i nie weźmie 300 osób, to już jest ryza papieru.
                  A tam chodzi więcej ludzi i nie tylko raz dziennie.
                  Ot, po prostu nie biorę ulotek i to między innymi mój wkład w ochronę środowiska. Wolę to niż przyczepianie się do drzew.

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

tyle tylko minek, że w ten sposób uratujesz lub pewniej i nie drzewa posadzone w równych rzędach na zaoranej porębie, przeznaczone do wycinki niezależnie od tego ile ulotek będzie potrzebne. Jak nie ulotki to pójdą na parkiety, a jak nie na parkiety to na brykiety do grilla. Tego typu przemysłowe uprawy są oczywiście lepsze niż nic, ale można je z łatwością odbudować. Naturalnych, niezmienionych obszarów z ich różnorodnością się nie odbuduje sadząc "choinki" co 1,5 metra na zaoranym poletku***.

A premier dał popis obłudy. Chce referendum w sprawie w której chodzi o złamanie prawa. Kurczę, no może zagłosujemy czy wypuszczać bandytów z paki A najważniejsze w sprawie usłyszałem dziś rano. referendum ma być połączone z lokalnymi wyborami samorządowymi. Czyli jeśli drogi mieszkańcu Augustowa chcesz obwodnicy, to głosuj przy okazji na PIS, bo ci idzie na rękę, a nie głosuj na PO bo oni wam tego nie załatwili. Rzygać mi się chce.

*** a tak sobie teraz pomyślałem, że warto by przy okazji sprawdzić, do kogo należą i jak mają być realizowane te niby kompensacyjne zalesienia wymagane przez ministra. Wiadomo wszak, że zalesienia to w Polsce intratny interes odkąd Unia za to płaci.
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• monisiek
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 185

za interia.pl: "Jarosław Kaczyński mówi, że szanuje ekologów. - Ale musimy znaleźć pewną miarę. Jak jej nie znajdziemy, to wybijmy sobie z głowy, że wybudujemy jakieś autostrady. Samo wytyczanie trasy będzie trwało 15 lat. I stracimy pieniądze z UE - mówi."

czy ten idiota nie potrafi zrozumiec, ze jesli inwestycja okaze sie niezgodna z prawem unijnym to nie dostaniemmy zadnych nowych dotacji z UE, a stare moga zostac wstrzymane :-x za poza tym UE nie doklada nam sie przeciez do obwodnicy.
                      totalny zoltodziob z aparatem
                      -----------------------------------------
                      i Ty mozesz pomoc:
                      http://www.serce-malwiny.pl/index.php
                      http://www.wiktor.netoh.pl/historia.html
                      http://pancho2006.googlepages.com/malagosia
                      http://www.zuzannaszkudlarek.jms.pl/

Komentarz

• Biperek
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 593

To gadanie to retoryka przedwyborcza do wojewódzkiego sejmiku w podlaskim jak pisał Kubaman i kilka osób wcześniej.
                        Pozdrawiam
                        Marek/Biperek

Komentarz

• KMV10
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2320

Mimo, że to HydePark to jakieś foto musi się pojawić od czasu do czasu. Zatem ciekawostka - taki oto plakacik:

Komentarz

• Biperek
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 593

Też miałem takie myśli, ale bałem się wrzucać, bo by mnie znowu posądzono o bicie piany. Co będzie jeżeli jest tak jak mówi rząd - nie złamano prawa, a nie dotrzymano procedur (nie dostarczono pewnych dokumentów), mediacje w Brukseli powiodą się i KE wyrazi zgodę. (Oczywiście jest to teza czysto hipotetyczna, ale nie niemożliwa). Cała linia obrony ekologów legnie w gruzach. Rozumiem, że chcą ochronić dolinę, ale na czym oprą poparcie społeczne dla swoich działań. Przecież przekonali, wmówili społeczeństwu (moim zdaniem manipulując faktami), że administracja polska złamała prawo. Będą musieli chyba wmówić ludziom, że KE też jest bleee, chociaż na dzień dzisiejszy to jest suuuuper
                            Ostatnio edytowany przez Biperek; 9134.
                            Pozdrawiam
                            Marek/Biperek

Komentarz

• Nasir
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 107

Zamieszczone przez Biperek
                              http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3944201.html

Też miałem takie myśli, ale bałem się wrzucać, bo by mnie znowu posądzono o bicie piany. Co będzie jeżeli jest tak jak mówi rząd - nie złamano prawa, a nie dotrzymano procedur, mediacje w Brukseli powiodą się i KE wyrazi zgodę. Cała linia obrony ekologów legnie w gruzach. Rozumiem, że chcą ochronić dolinę, ale na czym oprą poparcie społeczne dla swoich działań. Przecież przekonali, wmówili społeczeństwu (moim zdaniem manipulując faktami), że administracja polska złamała prawo.
                              O mój ulubieneic

Problem w tym że ekolodzy mają wielkie oparcie społeczne w miastach na zachód od podlaskiego.
                              I prawie każdy mieszczuch będzie za ochroną tego cennego ekosystemu.
                              Powód wiadomy.
                              EOS 400D , EF 400/5.6 L USM

Komentarz

• mungo
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 535

Jutro o 13 pod kolumną Zygmunta na Placu Zamkowym. Protest w tej sprawie. Ktoś się wybiera? Ja pewnie tak.

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

Pracuję...