Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Problem w tym że ekolodzy mają wielkie oparcie społeczne w miastach na zachód od podlaskiego.
I prawie każdy mieszczuch będzie za ochroną tego cennego ekosystemu.
Powód wiadomy.
Nasir! Mój ulubieńcu :wink:!
Problem w tym, że jeżeli społeczeństwo zauważy i zrozumie, że nim manipulowano i nadal się manipuluje operując półprawdami i „faktami medialnymi”, to zapomnij o jakimkolwiek poparciu dla „zielonych” teraz i w przyszłości. I to niezależnie od tego, czy będą mieli rację, czy nie!
Pozdrawiam
Też miałem takie myśli, ale bałem się wrzucać, bo by mnie znowu posądzono o bicie piany. Co będzie jeżeli jest tak jak mówi rząd - nie złamano prawa, a nie dotrzymano procedur (nie dostarczono pewnych dokumentów), mediacje w Brukseli powiodą się i KE wyrazi zgodę. (Oczywiście jest to teza czysto hipotetyczna, ale nie niemożliwa). Cała linia obrony ekologów legnie w gruzach. Rozumiem, że chcą ochronić dolinę, ale na czym oprą poparcie społeczne dla swoich działań. Przecież przekonali, wmówili społeczeństwu (moim zdaniem manipulując faktami), że administracja polska złamała prawo. Będą musieli chyba wmówić ludziom, że KE też jest bleee, chociaż na dzień dzisiejszy to jest suuuuper
O, to teraz powinni się wypowiedzieć Podgajniak i Żelichowski
Nasir! Mój ulubieńcu :wink:!
Problem w tym, że jeżeli społeczeństwo zauważy i zrozumie, że nim manipulowano i nadal się manipuluje operując półprawdami i „faktami medialnymi”, to zapomnij o jakimkolwiek poparciu dla „zielonych” teraz i w przyszłości. I to niezależnie od tego, czy będą mieli rację, czy nie!
Pozdrawiam
Czy pisząc "zieloni" masz na myśli NGO-sy (POE)? Mimo obserwowanych przeze mnie na przestrzeni ostatnich lat róznorakich protestów i różnic zdań z ich strony jednak zawsze istniała współpraca ze stroną rządową. Sądzę, że i teraz tak będzie...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Pogonus
Szczególnie ten pierwszy :-D!
Wydaje mi się, że wiem do czego zmiarzasz.
Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.
Powód: Automerged Doublepost
O, to teraz powinni się wypowiedzieć Podgajniak i Żelichowski
Pomijając sympatie, czy antypatie polityczne - to oni są chyba jednak lepiej merytorycznie przygotowani do dyskusji od znakomitej większości zabierających w tej sprawie głos.
Też miałem takie myśli, ale bałem się wrzucać, bo by mnie znowu posądzono o bicie piany. Co będzie jeżeli jest tak jak mówi rząd - nie złamano prawa, a nie dotrzymano procedur (nie dostarczono pewnych dokumentów), mediacje w Brukseli powiodą się i KE wyrazi zgodę. (Oczywiście jest to teza czysto hipotetyczna, ale nie niemożliwa).
No jak ktoś czyta ze zrozumieniem, to nawet aktualnie z wiadomości prasowych wynika raczej, iż Polska złamała prawo nie dotrzymując wymaganych przez Unię procedur a nie tym, że w ogóle chce coś budować.
Więc scenariusz, że po dotrzymaniu procedur budowa dalej ruszy jest też oczywiście możliwy.
Mnie tam nadmiernie zabudowanie doliny nie cieszy ale... tak czy inaczej myślę , że rozpętanie tej burzy wyszło sprawie na dobre, może nawet jesli Unia poprze tą budowę to pod warunkiem bardziej restrykcyjnego przestrzegania norm, może jakieś dodatkowe kompensacje, technologie, monitoring itp. bo w te zapewnienia naszych włodarzy, że będzie to zrobione dobrze to nie wierzę...
Pomijając sympatie, czy antypatie polityczne - to oni są chyba jednak lepiej merytorycznie przygotowani do dyskusji od znakomitej większości zabierających w tej sprawie głos.
Do pewnego stopnia tak.
Ale w praktyce Ci Wiedzący są ukryci. To oni przygotowują "wsad" merytoryczny pod pisma podpisywane przez np. ww.
Czy pisząc "zieloni" masz na myśli NGO-sy (POE)? Mimo obserwowanych przeze mnie na przestrzeni ostatnich lat róznorakich protestów i różnic zdań z ich strony jednak zawsze istniała współpraca ze stroną rządową. Sądzę, że i teraz tak będzie...
Piszę „zieloni”, bo znając znaczenie terminu „ekolog” nie chcę go używać w sposób niewłaściwy, a na myśli mam przede wszystkim tych, którzy teraz dojrzewają na drzewach (wyjątkowo głupia forma protestu) oraz tych, którzy nimi manipulują.
Zamieszczone przez KMV10
Wydaje mi się, że wiem do czego zmiarzasz.
To przecież nie wymaga komentarza, ani dodatkowych wyjaśnień, prawda?
PS
Biperek! Sprawa przejścia przez Rospudę to przede wszystkim zasługa tego ministra!
No jak ktoś czyta ze zrozumieniem, to nawet aktualnie z wiadomości prasowych wynika raczej, iż Polska złamała prawo nie dotrzymując wymaganych przez Unię procedur a nie tym, że w ogóle chce coś budować.
Więc scenariusz, że po dotrzymaniu procedur budowa dalej ruszy jest też oczywiście możliwy.
Mnie tam nadmiernie zabudowanie doliny nie cieszy ale... tak czy inaczej myślę , że rozpętanie tej burzy wyszło sprawie na dobre, może nawet jesli Unia poprze tą budowę to pod warunkiem bardziej restrykcyjnego przestrzegania norm, może jakieś dodatkowe kompensacje, technologie, monitoring itp. bo w te zapewnienia naszych włodarzy, że będzie to zrobione dobrze to nie wierzę...
Tylko, że większość ludzi opierających swoją wiedzę o sprawie na doniesieniach medialnych uważa, że ta obwodnica ma być budowana wbrew prawu (wiele tego typu stwierdzeń pojawiało się w postach na tym forum) Są nawet tacy, którzy są święcie przekonaniu, że tu ma być budowana autostrada, a przecież takich na obszarach Natura 2000 budowac nie wolno.
(Nasir na tym forum takich stwierdzeń nie widziałem).
cała linia obrony oparta jest na apelu do rozumu. To rozum powinien podpowiadać politykierom i urzędasom dlaczego warto realizować tę inwestycję w inny sposób. Ale ponieważ w tym kraju nikt nie słucha głosu rozumu, a już na samym końcu politycy odwoływano się więc do siły wyższej jaką jest Unia. I do jej zastrzeżeń. Przecież pisałem wielokrotnie w tym wątku, że choćby z finansowego i wykonawczego punktu widzenia obecny wariant jest idiotyzmem godnym planowania szczytowej epoki Gierka. Jasne, jak EU cofnie protest i się ostatecznie zgodzi, wszyscy stracimy potężnego sprzymierzeńca. Ja do tej pory jakoś nie widziałem komentarzy o EU jako o zbawcy Polski. Widziałem straszenie Strasburgiem.
cała linia obrony oparta jest na apelu do rozumu. To rozum powinien podpowiadać politykierom i urzędasom dlaczego warto realizować tę inwestycję w inny sposób. Ale ponieważ w tym kraju nikt nie słucha głosu rozumu, a już na samym końcu politycy odwoływano się więc do siły wyższej jaką jest Unia. I do jej zastrzeżeń. Przecież pisałem wielokrotnie w tym wątku, że choćby z finansowego i wykonawczego punktu widzenia obecny wariant jest idiotyzmem godnym planowania szczytowej epoki Gierka. Jasne, jak EU cofnie protest i się ostatecznie zgodzi, wszyscy stracimy potężnego sprzymierzeńca. Ja do tej pory jakoś nie widziałem komentarzy o EU jako o zbawcy Polski. Widziałem straszenie Strasburgiem.
Czy na pewno? W takim razie wytłumacz, dlaczego według Ciebie (poza demonizowaniem kosztów przyjętego do realizacji projektu, trudności technicznych z wykonawstwem i wróżeniem katastroficznych wizji zniszczeń po zakończeniu budowy) propozycja alternatywna jest jedynym dobrym rozwiązaniem, skoro:
— przebiegać ma przez grunty kilkunastu wsi użytkowane rolniczo,
— wymaga budowy „od zera” na całym ponad 40 kilometrowym odcinku (w projekcie realizowanym do zbudowania jest około 17 km, a pozostały odcinek wymaga tylko modernizacji — nie ma tu potrzeby wykupywania gruntów i ich komasacji),
— i tak potrzebna będzie przeprawa przez Rospudę,
— tereny, przez które ma przebiegać trasa alternatywna już znajdują się na „liście cieniowej” sieci Natura 2000 z mocy dyrektywy habitatowej,
— budowa w wersji alternatywnej spowodowałaby bardzo ostry, słuszny sprzeciw mieszkańców wsi, przez których tereny trasa miałaby przebiegać.
Jak Cię wcześniej informowałem, zastrzeżenia Unii dotyczą zapisu w SFD dotyczącym potencjalnych zagrożeń mogących wynikać z fragmentacji terenu przez budowę autostrad. Obwodnica augustowska w rozumieniu prawa europejskiego autostradą nie będzie! Inne zastrzeżenie dotyczy jedynie kwestii formalnej i jest obecnie wyjaśniane. Dotyczy ono zaniedbania ze strony polskiej zwrócenia się w stosownym czasie (to znaczy przed podjęciem decyzji o pozwoleniu na inwestycję) do KE o opinię w sprawie budowy i przedstawienia kompletnej dokumentacji (a ściślej jej uzupełnienia) przewidywanych działań kompensacyjnych.
I jeszcze jedna sprawa. Jeżeli „obrońcy Doliny Rospudy” odwołują się „do rozumu”, to dlaczego uciekają się do manipulacji (tu wspomnę o np. bardzo podejrzanej z prawnego punktu widzenia sprawie wykupu działek) i operowania półprawdami?
Pogonus, kiedy chodzi o raporty rządowe, wykonane nota bene m.in. przez twojego znajomego, to mówisz o profesjonalnej ocenie i oszołomstwie ekologów w obalaniu tych danych. Kiedy mówimy o kosztach tej drogi porównywalnymi z kosztami budowy 50 kilometrowego odcinka pełnoprawnej autostrady wraz z kompletną infrastrukturą, to mówisz o "demonizowaniu".
Sorry, ale tracisz ten swój obiektywizm i profesjonalizm, którym tak zabłysnąłeś wcześniej :neutral:
Komentarz