Dolina Rospudy - protest!
Zwiń
X
-
-
Oczywiście, że nie ma sensu. Dyskusja to wymiana merytorycznych argumentów. Nie da się zwalczać oporu "nie bo nie". Prowadzi to co coraz większego zaślepienia i wymyślania bądź powielania nieprawdziwych tez, byle tylko popierały swoje racje. Żenująca jest ta sprawa, która z niewiele wartego robi coraz gorsze bagno.Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: [email protected]Komentarz
-
POZDROWIENIA DLA POGONUSA
Oczywiście wszystko co napisałem poniżej kierowane jest do Nasira, ale jesli ktoś będzie miał ochotę to przeczytać to nie zabraniam 
Nasir jestem zbyt poważnym człowiekiem, żeby nazywac ludzi, których nie znam IGNORANTAMI. Ja napisałem, że w sprawie zabierają głos ludzie "którzy nie mają pojecia o czym piszą", bo sprawę znają z map i opracowań. Z mapy, do której odsyłasz jasno wynika, że praktycznie cała trasa alternatywna przebiega przez tereny uprawne (ja te tereny znam z autpsji) i ludzie którzy mówią o kilku, czy kilkunastu gospodarstwach są poprostu kłamcami. Ponadto źle zrozumiałeś moje stwierdzenie: "...nie jest tu problemem uciążliwość dla mieszkańców..." chodziło mi o fakt, że dużo większym problemem są możliwości lokalizacyjne. Nadużyłeś też mojej wypowiedzi stwierdzając, że jestem dwulicowy, gdyż mienię się przyjacielem Rozpudy. Ja stwierdziłem, że nie jestem jej wrogiem. A tak na poważnie to chodzi o to, że świat nie jest czarno-biały i naprawdę jestem świadom zagrożeń, jakie wynikają z forsowanej lokalizacji, ale też wiem jakie konsekwencje może mieć przerwanie tej budowy. Obym się mylił, a zmiana lokalizacji opóźni ją o... powiedzmy 3 lata. Chętnie przyznam ci i tobie podobnym rację. My jednak na tę obwodnicę czekamy juz 15 lat i boję się, że możemy poczekać następne 10
Ciekaw jestem, czy byłbyś taki radykany w sądach, gdybś musiał uciekać przed TIRem, który wymusił ci pierwszeństwo na rondzie i miałbyś na tylnym siedzeniu dwójkę kilkumiesiecznych dzieciaczków.
Wiem, że internet daje anonimowość i dla wielu daje to odwagę do obrażania innych, ale mam prośbę: zastanów się i może ugryź w język zanim nazwiesz kogoś ignorantem, głupcem lum jakimś poobnym mianem. To, że ktoś na podstawie swoich doświadczeń i posiadanej wiedzy ma inne zdanie niż ty nie oznacza, że możesz go tak nazywać. Daleko ci do ludzi, którzy siedzą na drzewach w lesie. Byłem dzisiaj w ich obozowisku, rozmawiałem z niektórymi i mimo, że nie ukrywałem swoich poglądów i argumentów wszyscy moi rozmówcy traktowali mnie ze zrozumieniem i pełną sympatią, jako i ja ich. AMENOstatnio edytowany przez Biperek; 9134.Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
-
Biperek! Zauważyłem błąd i już poprawiłem. Sorry.
Ej, ale Ty chyba też pomyliłeś adresata odpowiedzi ;-)? Poza pierwszym zdaniem Twojego postu reszta odnosi się do Nasira — czy tak? Proszę, popraw zapis na bardziej czytelny!
Dziękuję i też pozdrawiam serdecznie!
Uwaga! Wiadomość z ostatniej chwili.
Jest nadzieja na zmianę decyzji odnośnie rozpoczęcia prac w Dolinie Rospudy! Swoją zdecydowaną dezaprobatę dla budowy wyraził Prezydent Lech Kaczyński.Komentarz
-
Pytanie tylko kto pozwolił na taką wersję. Wiele lat ludzie walczą o alternatywny, tańszy bezpieczniejszy dla mieszkańców Augustowa wariant.POZDROWIENIA DLA POGONUSA
Oczywiście wszystko co napisałem poniżej kierowane jest do Nasira, ale jesli ktoś będzie miał ochotę to przeczytać to nie zabraniam 
Nasir jestem zbyt poważnym człowiekiem, żeby nazywac ludzi, których nie znam IGNORANTAMI. Ja napisałem, że w sprawie zabierają głos ludzie "którzy nie mają pojecia o czym piszą", bo sprawę znają z map i opracowań. Z mapy, do której odsyłasz jasno wynika, że praktycznie cała trasa alternatywna przebiega przez tereny uprawne (ja te tereny znam z autpsji) i ludzie którzy mówią o kilku, czy kilkunastu gospodarstwach są poprostu kłamcami. Ponadto źle zrozumiałeś moje stwierdzenie: "...nie jest tu problemem uciążliwość dla mieszkańców..." chodziło mi o fakt, że dużo większym problemem są możliwości lokalizacyjne. Nadużyłeś też mojej wypowiedzi stwierdzając, że jestem dwulicowy, gdyż mienię się przyjacielem Rozpudy. Ja stwierdziłem, że nie jestem jej wrogiem. A tak na poważnie to chodzi o to, że świat nie jest czarno-biały i naprawdę jestem świadom zagrożeń, jakie wynikają z forsowanej lokalizacji, ale też wiem jakie konsekwencje może mieć przerwanie tej budowy. Obym się mylił, a zmiana lokalizacji opóźni ją o... powiedzmy 3 lata. Chętnie przyznam ci i tobie podobnym rację. My jednak na tę obwodnicę czekamy juz 15 lat i boję się, że możemy poczekać następne 10
Ciekaw jestem, czy byłbyś taki radykany w sądach, gdybś musiał uciekać przed TIRem, który wymusił ci pierwszeństwo na rondzie i miałbyś na tylnym siedzeniu dwójkę kilkumiesiecznych dzieciaczków.
Wiem, że internet daje anonimowość i dla wielu daje to odwagę do obrażania innych, ale mam prośbę: zastanów się i może ugryź w język zanim nazwiesz kogoś ignorantem, głupcem lum jakimś poobnym mianem. To, że ktoś na podstawie swoich doświadczeń i posiadanej wiedzy ma inne zdanie niż ty nie oznacza, że możesz go tak nazywać. Daleko ci do ludzi, którzy siedzą na drzewach w lesie. Byłem dzisiaj w ich obozowisku, rozmawiałem z niektórymi i mimo, że nie ukrywałem swoich poglądów i argumentów wszyscy moi rozmówcy traktowali mnie ze zrozumieniem i pełną sympatią, jako i ja ich. AMEN
A teraz kiedy w grudniu KE zgłosiła zastrzeżenia nagle przyśpieszono decyzję. Przykro wam to mówić , ale jesteście naiwni. Nie chodzi o Tiry które jeżdżą po Augustowie. I tak będą jeździć i ocierać się o to miasto według obecnego wariantu. Chodzi o to żeby szybko zacząć budowę bez względu na koszty, pociągnąć maksymalnie ile się da a potem za wielkie pieniądze się wycofać. Możliwy jest drugi wariant. Przeciągania struny w sporze z KE. Rządzący zdali sobie sprawę że z KE nie będzie łatwo i będą kombinować jakby tu przeciągnąć spór bo się sami nie wycofają bo stracą stołki.
Prezydent Polski każdego dnia , ba nawet godziny mówi co innego na temat Rospudy, więc nie robi na mnie wrażenia jego wypowiedzi. Dla mnie lawiruje tak jak Szyszko. Stracili już moje poparcie mimo że głosowałem na PIS.
Co do nazwania was ignorantami. Przyznaję zapędziłem się. Cholera mnie bierze jak można 10 lat walczyć o alternatywny tańszy , czystszy wariant i nic. Z uporem godnym maniaka władze forsują najbardziej szkodliwą wersję. I dla mieszkańców Augustowa i dla Przyrody, nie rozwodząc się nad innymi ludźmi, bo torfowiska na Rospudzie to dziedzictwo każdego Polaka ale i Europejczyka.
Ciekawym jest co zrobiły władze lokalne dla poprawienia bezpieczeństwa. Rozmawiałem z lokalnymi. Niestety nic, brak świateł (bo tamują ruch) , brak tuneli po przejściami, brak kładek. Wasi włodarze mają was w głębokim poważaniu niestety. Liczy się kasa.
Homo sovieticus ma się świetnie.
Ciekawe ile jeszcze wody upłynie zanim zatrute socjalizmem umysły zaczną myśleć w kierunku innym niż do Władywostoka.EOS 400D , EF 400/5.6 L USMKomentarz
-
Otrzymałem już część materiałów na temat wariantu przez Chodorki i... po pobieżnym zapoznaniu się z nimi muszę przyznać, że może to być bardzo dobre rozwiązanie (przynajmniej z przyrodniczego punktu widzenia). Pal już licho zlokalizowane po drodze stanowisko tłustosza (wspominałem o nim wcześniej w dyskusji) — pewnie w dolinie w innych miejscach również występuje
.
Komentarz
-
a powiedzieli ci czemu nie brali wczesniej chodorek pod uwage?
bedziesz robil tam jakies badania?Ostatnio edytowany przez monisiek; 4536.totalny zoltodziob z aparatem
-----------------------------------------
i Ty mozesz pomoc:
http://www.serce-malwiny.pl/index.php
http://www.wiktor.netoh.pl/historia.html
http://pancho2006.googlepages.com/malagosia
http://www.zuzannaszkudlarek.jms.pl/Komentarz
-
Nie, nie powiedzieli
.
Ja tam już wcześniej wykonałem rozpoznanie faunistyczne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, a wręcz wskazane jest, aby ocenę powtórzyć (jak dotąd nie znalazłem tam nic interesującego — skład gatunkowy zgrupowań typowy dla środowisk i regionu).
PS
Tych przysłowiowych trzech chatek przy mostku nie kojarzyłem z nazwą Chodorki! :wink:Ostatnio edytowany przez Pogonus; 8902.Komentarz
-
czyli na serio istniala taka alternatywa. wiec dlaczego ktos usilnie staral przepchnac obecna wersje drogi. tego nie potrafie zrozumiec. ciezko nie doszukiwac sie watkow lapowkarskich.totalny zoltodziob z aparatem
i Ty mozesz pomoc:
-
Coś w tym musi być! Na dziś możemy się jedynie tego domyślać. Sprawa z pewnością już niebawem ukaże się w zupełnie nowym świetle
.
Komentarz
-
Ciekawi mnie jedna zabawna sprawa: jeśli chodzi o jazdę na światłach przez cały rok, to wszyscy wierzący w media są zgodni, że życie ludzkie jest wartością najwyższą i trzeba je chronić za każdą cenę dążąc do minimalizowania ilości ofiar śmiertelnych. Pomijając absurd i logiczną sprzeczność takiego myślenia, to przecież każde opóźnienie budowy obwodnicy jest wyrokiem śmierci na kilka osób! A celowe działanie prowadzące do sprowadzenia niebezpieczeństwa publicznego jest karalne na mocy KK!
PS. Ten post jest prowokacją. Osobiście nie uważam życia ludzkiego za wartość najwyższą.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
No i przeczytałem wszystko co do przecineczka
Pora spać. Mam nadzieję, że ludzie z KE dokaldnie rozpatrzą argumenty obu stron i poodejmą właściwą decyzję (przez włąściwą wcale nie rozumiem - zgodna z moimi poglądami). A puki co jutro rano znowu będe się zastanawiał na jednym z dwóch głównych rond w mieście - czy ten litwin z prawej to on ma zamiar uszanować moje pierwszeństwo przejazdu ? Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. Nasira też
Strasznie łatwo ferujesz wyroki. Żeby oceniać działanie władz w sprawie udrożnienia ruchu pieszych trzeba znać specyfikę miejsca. Nawet sobie nie wyobrażasz co by się stało po dostawieniu chociażby dwóch przejść z sygnalizatorami. Teraz światła są tylko na jednym skrzyżowaniu i bywa, że są zatory. Na budowe kładek i przejść podziemnych potrzebne jest miejsce, a takowego np. na ul 29 Listopada nie ma.
Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
-
[QUOTE=Tomasz Golinski;285265]Ciekawi mnie jedna zabawna sprawa: jeśli chodzi o jazdę na światłach przez cały rok, to wszyscy wierzący w media są zgodni, że życie ludzkie jest wartością najwyższą i trzeba je chronić za każdą cenę dążąc do minimalizowania ilości ofiar śmiertelnych.QUOTE]
nie wiem o co to wielkie halo z jezdzeniem na swiatlach caly rok. ja jezdze-z przyzwyczajenia i nie odczuwam jakos wiekszych strat finansowych z tego powodu. wiecej idzie paliwa na ogrzanie lub ochladzanie samochodu. ale to tak na marginesie.totalny zoltodziob z aparatem
i Ty mozesz pomoc:
-
Bardzo śmiała teza nie pozbawiona racji :-)! Nie znaczy to jednak, że nie należy szukać rozwiązania optymalnego, skoro rysuje się taka możliwość. Forsując budowę za wszelką cenę możemy się spotkać z efektem bumerangu!Ciekawi mnie jedna zabawna sprawa: jeśli chodzi o jazdę na światłach przez cały rok, to wszyscy wierzący w media są zgodni, że życie ludzkie jest wartością najwyższą i trzeba je chronić za każdą cenę dążąc do minimalizowania ilości ofiar śmiertelnych. Pomijając absurd i logiczną sprzeczność takiego myślenia, to przecież każde opóźnienie budowy obwodnicy jest wyrokiem śmierci na kilka osób! A celowe działanie prowadzące do sprowadzenia niebezpieczeństwa publicznego jest karalne na mocy KK!
PS. Ten post jest prowokacją. Osobiście nie uważam życia ludzkiego za wartość najwyższą.Komentarz
-
Augustów jest chyba jedynym miastem gdzie światła tamują ruch. Obecnie istnieją takie systemy jak światła "inteligentne" - wiem że się sprawdzają z autopsji. Podobnie sprawdzają się wysepki na przejściach dla pieszych i inne rozwiązania. Uważam - tak jak jeden z uczestników dyskusji - że Wasi samorządowcy nie robią nic zasłaniając się obwodnicą. Dodatkowo dajecie się robić w ....... Białemustokowi, który chce wymusić przebieg Via Balti-ki przez tzw. stolicę Podlasia. I jeszcze jedno: Nie liczcie że bez dofinansowania z UE zobaczycie jakąkolwiek drogę czy przez Rospudę czy inną. Mieszkam przy drodze którą łatano i "modernizowano" co najmniej 20 lat. Dwa lata temu UE dofinansowała modernizację i od kilku miesięcy droga jest.Żeby oceniać działanie władz w sprawie udrożnienia ruchu pieszych trzeba znać specyfikę miejsca. Nawet sobie nie wyobrażasz co by się stało po dostawieniu chociażby dwóch przejść z sygnalizatorami. Teraz światła są tylko na jednym skrzyżowaniu i bywa, że są zatory. Na budowe kładek i przejść podziemnych potrzebne jest miejsce, a takowego np. na ul 29 Listopada nie ma.
Jeżeli zostałby zatwierdzony którykolwiek projekt z opracowywanych aktualnie przez firmę Scott Wilson to obwodnica Augustowa nie jest potrzebna - bo w każdym przypadku Via Baltica idzie bokiem.Ostatnio edytowany przez Krzyciech; 8381.Komentarz
Komentarz