Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
mysle, ze nie ma co kontynuowac pojedynku slownego, bo to raczej nic nie zmieni. do dzisiaj minal termin min. szyszko na wytlumaczenie sie KE ze swojej "blednej" decyzji.
nie ukrywam, ze licze drogi pogonusie, ze KE przyzna jednak racje nam ale pozyjemy zobaczymy, mam nadzieje, ze do tego czasu nie zostana rozpoczete roboty nad rospuda.
Też tak myślę! Pisałem o tym wcześniej, że rola Don Kichota już mi się znudziła :grin:.
Ale... Mam dla Ciebie i innych „obrońców przyrody” pewną propozycję, tym razem z pełnym poparciem merytorycznym . Dotyczy bardzo pilnej potrzeby objęcia ochroną czynną solnisk w Kołobrzegu. Dla niezorientowanych napiszę tu, że solnisko w Kołobrzegu jest obecnie jedynym w Polsce naturalnym stanowiskiem, na którym występuje soliród zielny (Salicornia herbacea) i wiele innych nadzwyczaj rzadko spotykanych halofitów. Tylko tu są również unikalne gatunki zwierząt preferujące miejsca o podwyższonej zawartości soli w glebie (halobionty)...
Niestety, mimo wielokrotnego sygnalizowania władzom Kołobrzegu problemu potrzeby ochrony tych unikalnych siedlisk nie zrobiono dotąd nic, a solnisko jest dewastowane przez obecnego dzierżawcę gruntów, a także ulega zanikowi w wyniku ekspansji trzciny pospolitej (co dla tych środowisk jest naturalne i co wymusza potrzebę ochrony czynnej!).
Nadmieniam i podkreślam jednocześnie, że solniska i słonawy są środowiskami chronionymi z mocy aneksu dyrektywy siedliskowej oraz rozporządzenia ministra środowiska; więcej — są środowiskami o znaczeniu priorytetowym!!!
Temat mogę rozwinąć w dalszych postach, ale uzależniam to od Waszego zainteresowania sprawą .
Bardzo obawiam się, że po biwakowaniu dużej liczby osób na tak małej powierzchni, jaką przeznaczono pod budowę estakady będzie więcej szkód w przyrodzie niż byłoby w wyniku zrealizowania inwestycji!
Temat mogę rozwinąć w dalszych postach, ale uzależniam to od Waszego zainteresowania sprawą .
ja jestem zainteresowana. czy probowales zainteresowac tym problemem jakies organizacje ekologiczne? wladze niezaleznie czy lokalne czy nie zazwyczaj takie rzeczy maja gleboko w d..... niestety
ja jestem zainteresowana. czy probowales zainteresowac tym problemem jakies organizacje ekologiczne? wladze niezaleznie czy lokalne czy nie zazwyczaj takie rzeczy maja gleboko w d..... niestety
Temat nie jest świeży, bo tak naprawdę ciągnie się już od ponad 20 lat (w roku 1984 odkryłem to stanowisko i już wówczas zgłaszałem potrzebę jego ochrony!), jednak ze względu na różne po drodze okoliczności, a także dobrą w tamtym czasie kondycję solnisk kołobrzeskich nie podnosiłem larum. Sytuacja zaczęła się komplikować w połowie lat 90, kiedy to planowano pobudowanie obwodnicy kołobrzeskiej, która miałaby przebiegać przez solniska. Na szczęście (prawdopodobnie z braku dostatecznych funduszy) od pomysłu odstąpiono (na jak długo???). W ostatnich jednak latach, mniej więcej od roku 2000 pojawiły się inne, poważne zagrożenia dla egzystencji solnisk kołobrzeskich. Zrezygnowano bowiem z ekstensywnego użytkowania terenu na którym są one zlokalizowane (a użytkowanie to ograniczało ekspansję trzciny i tym samym umożliwiało egzystencję halofitom), a cały obszar wydzierżawiono. Dzierżawca wpadł na „genialny” pomysł zagospodarowania terenu pod parking i pobudowania tu garaży. I znowu można mówić o dużym szczęściu, że pomysłu tego nie zrealizował do końca (niestety, ale i na szczęście, niewielka część solniska została już zasypana gruzem)...
W temat pilnej potrzeby ochrony solnisk kołobrzeskich zaangażowanych jest obecnie kilku profesjonalistów, a problem osobiście wstępnie omawiałem już z Głównym Konserwatorem Przyrody oraz (tym razem za pośrednictwem koleżanki botaniczki) Wojewódzkim Konserwatorem Ochrony Przyrody dla woj. zachodniopomorskiego. Na razie niewiele to jednak dało... Potrzebne jest tu bowiem bezpośrednie wsparcie ze strony samorządu lokalnego, a jak dotąd nie jest on zainteresowany problemem.
Tyle w bardzo dużym skrócie. Mam nadzieję, że temat będę mógł rozwinąć w następnych postach, oczywiście jeżeli będzie odpowiednie nim zainteresowanie :-D.
Wyobraź sobie, że tak! Zapoznaj się jednak z treścią postu wyżej...
czytałem go wiec niewiem po co mi o tym piszesz
chcesz w ten sposób pokazac nam jaki jestes wspaniały ??
pokazałes czytajac wczesniejsze twoje posty
juz podobna sytułacje mam u siebie zniszczyc obszar zielony gdzie sa ptaki pod scisłą ochrona bąk bączek a wzamian posadzic koniczyne i kilka krzaków
i czytałem plan zagospodarowania terenu przez takich profesorów jak ty autorytety naszych uczelni i nieodbiega to od twoich postów wiec wybacz ale zygac mi sie chce jak czytam takie banialuki i niemow mi czasami o mojej kulturze bo wy nie macie jej za grosz
czytałem go wiec niewiem po co mi o tym piszesz
chcesz w ten sposób pokazac nam jaki jestes wspaniały ??
pokazałes czytajac wczesniejsze twoje posty
juz podobna sytułacje mam u siebie zniszczyc obszar zielony gdzie sa ptaki pod scisłą ochrona bąk bączek a wzamian posadzic koniczyne i kilka krzaków
i czytałem plan zagospodarowania terenu przez takich profesorów jak ty autorytety naszych uczelni i nieodbiega to od twoich postów wiec wybacz ale zygac mi sie chce jak czytam takie banialuki i niemow mi czasami o mojej kulturze bo wy nie macie jej za grosz
Dobrze, że sam zauważasz, czego Ci brak. Źle, że nie chcesz z tym nic zrobić . Bez komentarza...!
Mało kto wie - ale wiedzieć może każdy, wystarczy wziąć do ręki mapę Polski - że forsowany w ostaniej chwili przez zielonych przebieg obwodn...
Mało kto wie - ale wiedzieć może każdy, wystarczy wziąć do ręki mapę Polski - że forsowany w ostaniej chwili przez zielonych przebieg obwodnicy Augustowa także przebiega przez Rospudę; tyle, że nie w jej dolnej, a środkowej części.
Płynie tam taka sama woda. Rosną takie same rośliny, kwitną te same storczyki i śpiewają te same ptaki. Są jednak różnice.
"
Po pierwsze nazwa: dolny bieg to obszar chroniony Natura 2000 doliny Rospudy. Bieg środkowy to po prostu Rospuda. Będzie go trzeba kiedyś jakoś ładnie nazwać. Jakimś rezerwatem, parkiem... Najlepiej, gdy już się przeforsuje nowy przebieg drogi. Będzie na to sporo czasu: zmiana przebiegu obwodnicy w tej chwili to odroczenie budowy na 15 lat. "
Mało kto wie - ale wiedzieć może każdy, wystarczy wziąć do ręki mapę Polski - że forsowany w ostaniej chwili przez zielonych przebieg obwodnicy Augustowa także przebiega przez Rospudę; tyle, że nie w jej dolnej, a środkowej części.
Płynie tam taka sama woda. Rosną takie same rośliny, kwitną te same storczyki i śpiewają te same ptaki. Są jednak różnice.
"
Po pierwsze nazwa: dolny bieg to obszar chroniony Natura 2000 doliny Rospudy. Bieg środkowy to po prostu Rospuda. Będzie go trzeba kiedyś jakoś ładnie nazwać. Jakimś rezerwatem, parkiem... Najlepiej, gdy już się przeforsuje nowy przebieg drogi. Będzie na to sporo czasu: zmiana przebiegu obwodnicy w tej chwili to odroczenie budowy na 15 lat. "
Widzę, że jednak nie jestem osamotniony ! A może tylko tak mi się wydaje ?
Fajnie Ale ja tylko rzucilem linkiem ktory wydal sie ciekawym glosem w dyskusji. Ale, ale patrzac na mape mam wrazenie, ze nie ma tu rozwiazania ktore zadowoli wszystkich. Najpewniej wygra silniejszy (nie)stety. I chyba nie warto sie tak zacietrzewiac
Dziś o 15:00 pod Ministerstwem było nas jeszcze więcej niż dzień wcześniej i dziękujemy Wam za to. Była z nami także Janina Ochojska, która osobiście dostarczyła pączki przepasane zieloną wstążką ministrowi środowiska. Wszystkich
Dziś o 15:00 pod Ministerstwem było nas jeszcze więcej niż dzień wcześniej i dziękujemy Wam za to. Była z nami także Janina Ochojska, która osobiście dostarczyła pączki przepasane zieloną wstążką ministrowi środowiska.
Wszystkich zapraszam na piątek o 15:00, a także w niedzielę pod Belweder o godzinie 13:00. Badźcie koniecznie z nami i z duma noście zielone wstążki.
Dziś minister środowiska poprosił Komisję Europejską o odroczenie terminu dostarczenia wyjaśnień w sprawie inwestycji drogowych w województwie podlaskim, które zagrażają terenom Natura 2000, w tym dolinie Rospudy. Polskie władze miały na ich przygotowanie całe dwa miesiące. Jeszcze w poniedziałek minister Szyszko utrzymywał, że do 15 lutego ministerstwo udzieli odpowiedzi na pismo Komisji Europejskiej, w której zostaną przedstawione wszelkie sprawy związane z obwodnicą Augustowa.
Jeśli chcecie wesprzeć protest finansowo, przekazujcie swoje darowizny na nasze konto:
54 1130 1017 0200 0000 0005 5598
Dochód zostanie przeznaczony m.in. na billboard z hasłem ,,Rospuda - nie tędy droga'' widoczny z gabinetu Ministra Środowiska. Na ten cel potrzeba ok. 3000 złotych.
ZIELONE MAZOWSZE, Nowogrodzka 46/6, 00-695 Warszawa, tel./fax. 0-22/621-77-77 [email protected], www.zm.org.pl, nr konta BGK I o/W-wa 54113010170200000000055598
Komentarz