Dolina Rospudy - protest!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • guest1
    Bywalec
    • 2005
    • 164

Dobrze, że sam zauważasz, czego Ci brak. Źle, że nie chcesz z tym nic zrobić
    i wcale sie nie pomyliłem jesli chodzi o twoja osobe wystarczyło cie podpuscic jak małolata
    naprawde szkoda było tyle lat edukacji
    bez odbioru
    www.marekpaluch.pl
    www.fotoptaki.art.pl

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Nie wiecie, kiedy będą tych oszołomów wywozic stamtąd? Chętnie bym taką akcję sfotografował
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• arra
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1023

Jak to sie mowi, "I po ptokach".

www.pbase.com/arra
        R1+5D2
        Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• Pogonus
          Początki nałogu
          • 2007
          • 295

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          Nie wiecie, kiedy będą tych oszołomów wywozic stamtąd? Chętnie bym taką akcję sfotografował
          Ale po co ich wywozić? I dokąd? Niech zostaną tam gdzie są do czasu aż dojrzeją :-D. A wówczas (może) zrozumieją, że „nie tędy droga” .

Zamieszczone przez guest1
          i wcale sie nie pomyliłem jesli chodzi o twoja osobe wystarczyło cie podpuscic jak małolata
          naprawde szkoda było tyle lat edukacji
          bez odbioru
          Jak widzę, zatrzymałeś się na etapie mechanicznych zabawek :grin:. To wiele tłumaczy, ale nie usprawiedliwia. Masz kompleks niedowartościowania? Przykro mi, ale nie mogę Ci tu pomóc (nie znam się na tym!).
          Ostatnio edytowany przez Pogonus; 8902. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kuba60

Zamieszczone przez Pogonus
            Ale po co ich wywozić? I dokąd? Niech zostaną tam gdzie są do czasu aż dojrzeją :-D. A wówczas (może) zrozumieją, że „nie tędy droga” .
            Jesteście obaj bardzo aroganccy Panowie naukowcy. Ci ludzie to nie oszołomy! Naukowe podejście do ochrony przyrody polega na zbieraniu eksponatów do przepastnych gabinetów. Złapane, zasuszone i opisane znaczy zbadane i poznane. A jak poznane to można wspaniałomyślnie chronić.
            "Ekolodzy" mają natomiast podejście emocjonalne. Po pierwsze nie niszczyć, nawet gdy się tego nie zna. Nie niszczyć miejsc pięknych, nie oświetlać ciemnych, nie budować fabryk w lasach itp... Czy to oszołomstwo Panowie w piśmie uczeni?
            Ostatnio edytowany przez Gość; 9089.

Komentarz

• Pogonus
              Początki nałogu
              • 2007
              • 295

Zamieszczone przez Kuba60
              Jesteście obaj bardzo aroganccy Panowie naukowcy. Ci ludzie to nie oszołomy! Naukowe podejście do ochrony przyrody polega na zbieraniu eksponatów do przepastnych gabinetów. Złapane, zasuszone i opisane znaczy zbadane i poznane. A jak poznane to można wspaniałomyślnie chronić.
              "Ekolodzy" mają natomiast podejście emocjonalne. Po pierwsze nie niszczyć, nawet gdy się tego nie zna. Nie niszczyć miejsc pięknych, nie oświetlać ciemnych, nie budować fabryk w lasach itp... Czy to oszołomstwo Panowie w piśmie uczeni?
              Kolego Kuba60!
              Kilka postów wcześniej opisałem naprawdę istotny i pilny problem potrzeby ochrony jedynego w Polsce i najlepiej zachowanego naturalnego solniska. Zwróciłem się tam między innymi do Ciebie, jako zdeklarowanego miłośnika przyrody o zainteresowanie tematem i ewentualne wsparcie. Zapoznaj się więc z treścią tamtego postu, przemyśl, a dopiero potem wyrokuj. OK.?

Komentarz

• CYNIG
                Uzależniony
                • 2005
                • 694

... "Ekolodzy" mają natomiast podejście emocjonalne.
                Dobrze ze tych "ekologow" napisales w cudzyslowie. Niestety, przykre jest to ze ich skrajne akcje sa doskonalym pretekstem do podwazania i osmieszania wielu innych inicjatyw pro przyrodniczych. (pojawiaja sie argumenty: przeciez z takimi oszolomami nikt nie bedzie rozmawial bo argument przypinania sie do drzewa trudno uznawac za podstawe w dyskusji)

Po pierwsze nie niszczyć, nawet gdy się tego nie zna. Nie niszczyć miejsc pięknych, nie oświetlać ciemnych, nie budować fabryk w lasach itp... Czy to oszołomstwo Panowie w piśmie uczeni?
                Nie sprowadzajmy problemow cywilizacyjnych do absurdu. Te fabryki, skladowiska smieci, spalarnie itd itp to chcesz budowac w srodku miast???
                Jasne ze trzeba wybierac mozliwie najmniejsze zlo, ale i tak odbywa sie to kosztem natury. Szkoda ze emocje nadmiernie przeszkadzaja w dyskusjach merytorycznych (tu uklon w strone Pogonusa za kulture i merytoryke wypowiedzi).
                https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Kuba60

Zamieszczone przez CYNIG
                  Szkoda ze emocje nadmiernie przeszkadzaja w dyskusjach merytorycznych (tu uklon w strone Pogonusa za kulture i merytoryke wypowiedzi).
                  Tak, szkoda! A co do Pogonusa, to czapka z głowy. Wielki szacunek dla wiedzy i kultury wypowiedzi. Serio!

Moje stanowisko wynika z doświadczeń z budową A4. W naszym przypadku wybrano najgłupszą lokalizacje. Puszczono autostradę przez sam wierzchołek jedynej góry w okolicy. Góra co prawda niezbyt wielka, ale wymagała podjazdów z różnicą poziomów +250m. Do tego na szczycie jest parking dla podróżnych. I to wszystko na terenie parku krajobrazowego. Tutaj zadecydowała ekonomia. Po prostu te tereny były własnością skarbu i nie trzeba było ich wykupić. A ile było wokół kłamstw, dezinformacji, uczonych ekspertyz i obiecywania miejscowym kokosów czy gruszek na wierzbie. Z tego się bierze mój stosunek do merytorycznych argumentów.
                  Nasze państwo jest za biedne i wszelkie inwestycje drogowe będą realizowane w pierwszej kolejności na gruntach, których nie trzeba wykupywać. A gadka o ochronie przyrody to, że się wyraże kolokwialnie, gigantyczna ściema.

Komentarz

• ucho

Od jakiegos czasu (kilkunastu stron) przyglądam się dyskusji na forum i przyznam, że zainteresowała mnie szczególnie wymiana argumentów pomiędzy Pogonusea a Kubamanem (szkoda, że wygasła). Stwierdzić muszę, że jestem laikiem w poruszonej tu kwestii i pod względem merytorycznym spierać się z nikim nie odważę. Ponadto (co by może przekreśli moją poniższą argumentację w opinii Pogonusa) do całej sprawy podchodzę emocjonalnie, tak jak emocjonalnie podchodzi się do piękna.

Obserwując tę dyskusje zrodziło się we mnie pytanie, które chciałbym zadac Pogonusowi i jego poplecznikom w omawianej w wątku materii, oraz wyrazić swoja opinię.

Wyobraźmy sobie sytuację czystą, przed stanem, który mamy teraz. Przed wykupieniem przez ”przewidujących”, „zacierających łapki” inwestorów” działek, które w przyszłości przyniosą krocie, przed projektem/projektami przebiegu trasy, przed lawiną działań prawnych potrzebnych do przeprowadzenia procesu inwestycji, oraz przed tym wszystkim co w tej chwili stanowi zaporę nie do przeforsowania (sam Pogonus przyznaje, ze względów głównie ekonomicznych oraz czasowych) .Załóżmy, że przeprowadzone zostały już, jednak wszelkie potrzebne ekspertyzy dotyczące oddziaływań środowiskowych, gruntu itd.
                    Reasumując: załóżmy, że mamy czystą, białą kartkę do zapisania wniosków i czystą, kolorowa mapę, do wyrysowania na niej wariantów obwodnicy i wybranie tego najlepszego (najlepszego w szerokim względzie). Który powinien byłby być wybrany, ten omijający tereny rozlewiska i lasu, czy ten przez przecinający zieloną plamę na mapie? Proszę odpowiedzieć na to pytanie.
                    Jak dotąd argumentacja Pańska opiera się na się na sytuacji zastanej, czyli, cytując Pańską wypowiedź z posu na stronie 11: ”Ktoś w niezbyt odległej przeszłości „dał ciała” i teraz nie można już tego odwrócić (za duże straty...).”, z gruntu opierającej się na „daniu ciała” co ja odczytuję, ogólnie mówiąc, jako: wywęszenie szybkiego i stosunkowo łatwego zysku, przedłożenie tego zysku nad dobro bardziej ogólne i długoterminowe, sytuacja, w której jak sam Pan stwierdza „(...) chodzi o kasę, i to bardzo dużą(...)”
                    Jestem w stanie uwierzyć Pańskim argumentom, iż w chwili obecnej, z punktu widzenia ekonomicznego zastanawianie się nad drugim wariantem jest nieopłacalne. Jak pisałem wcześniej, zdaję sobie sprawę, że tego typu inwestycje mają w sobie coś z ciężkiej lokomotywy, nie łatwo je zatrzymać czy skierować na inny tor. Wszystko jeszcze ładnie owiniemy w ekspertyzę, że przecież nie ma tam nic takiego co by było wartościowsze niż to co występuje w okolicy, przytoczymy kilku „oszołomów” przypinających się do drzew z transparentem w tle i po temacie.
                    No cóż...nie zgadzam się z tym. Uważam, że choćby ktoś miał na tym stracić grubą kasę, należy stworzyć precedens dla tego typu spraw: powleczonych przekrętem i prywatnym interesem bez zwracania uwagi na resztę. Może kilka osób by zbankrutowało, może budowa obwodnicy odwleczona zostałaby na kilka, nawet kilkanaście lat, może władze Augustowa zmuszone zostaną do założenia paru świateł na skrzyżowaniach, ale (pomijając bezdyskusyjny według nie fakt uratowania doliny) może następnym razem ktoś weźmie się do tego typu sprawy nie od d.py strony.

Komentarz

• CYNIG
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 694

Moje stanowisko wynika z doświadczeń z budową A4. W naszym przypadku wybrano najgłupszą lokalizacje. Puszczono autostradę przez sam wierzchołek jedynej góry w okolicy. Góra co prawda niezbyt wielka, ale wymagała podjazdów z różnicą poziomów +250m...
                      Pokonuje ta trase (tj miedzy Legnica a Krakowem) srednio 4 x w tygodniu i wiem co sie dzieje na podjazdach przy najmniejszych oblodzeniach. TIRy stojace w poprzek, gigantyczne korki itd itp. Z mojego punktu widzenia jest to konstrukcyjny bubel, ale z drugiej strony nie mam wystarczajacej wiedzy zeby oceniac czy inna trasa bylaby duzo lepsza (np moze sie okazac ze prowadzi w poblizu kilku wiosek i ludzi w nich mieszkajacych).
                      Szkoda ze tak naprawde rzadko mozna uslyszec racjonalne argumenty za i przeciw i na ich podstawie wyrabiac sobie opinie. Od jakiegos czasu mam dosc politycznego belkotu zwolennikow takich inwestycji a z drugiej strony zielonej demagogi gloszonej przez bojownikow jadacych na miejsce akcji samochodami, ubranych w goretexy itd (czyli uzywajacych zdobyczy technologicznych powstalych kosztem srodowiska o ktore walcza)
                      https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Nemeo
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1757

Pogonus, czy sprawdzałeś kto jest właścicielem gruntów leżących na wytyczonej trasie budowy ?

To jest klucz do odpowiedzi na pytanie dlaczego droga będzie przebiegać tak, a nie inaczej.
                        Inne alternatywy, / z wiadomych względów / są od razu zabijane w zarodku.
                        Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez Pogonus
                          Ale po co ich wywozić? I dokąd? Niech zostaną tam gdzie są do czasu aż dojrzeją :-D.
                          Lepiej nie. W końcu zielony to niedojrzały czerwony

Nemeo, a sprawdziłeś, kto jest właścicielem gruntów leżących na alternatywnej trasie? To też by wiele mogło wyjaśnić
                          Ostatnio edytowany przez Tomasz Golinski; 416. Powód: Automerged Doublepost
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Nemeo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1757

Nemeo, a sprawdziłeś, kto jest właścicielem gruntów leżących na alternatywnej trasie? To też by wiele mogło wyjaśnić
                            Jeśli z dużym wyprzedzeniem wiem gdzie pobiegnie ta trasa, to nie wykupuje sąsiednich działek, tylko te przez które pobiegnie droga.
                            A każdą alternatywną trasę zabijam w zarodku.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Co nie wyklucza, że druga grupa "inwestorów" kupuje tereny w innym miejscu, przekupuje paru pożytecznych idiotów w mediach i robi nagonkę To tylko takie spekulacje, ale całkiem prawdopodobne

Komentarz

• aqua
                                Uzależniony
                                • 2004
                                • 727

W obronie Doliny Rospudy - co jeszcze możesz zrobic?

W obronie Doliny Rospudy - co jeszcze możesz zrobic?
                                Na znak solidarności przypnij zieloną wstążkę.

Im więcej nas będzie i im bardziej będziemy widoczni, tym większą szansę mamy na przekonanie kolejnych osób i w rezultacie na zachowanie Doliny Rospudy w jej naturalnym kształcie!

Pomóż zmobilizować jak największą liczbę osób, aby wyraziły publicznie swoje poparcie dla uratowania Doliny Rospudy w Twoim mieście.

Pobierz, wydrukuj i rozprowadź ulotki:
                                - Ulotka o Dolinie Rospudy (PDF)

Zrób swój własny banner na demonstrację.
                                Możesz do tego celu użyć gotowego szablonu:
                                - Szablon (PDF)

Mobilizuj ludzi do demonstracji za pomocą plakatów. Do tego celu możesz użyc poniższego wzoru:
                                - Plakat (PDF)

Jak przygotować manifestację - użyteczne informacje:
                                - Zrób to sam (PDF)

Promuj nas w Internecie!

Masz własną stronę internetową lub prowadzisz weblog?
                                Umieść zieloną wstążkę na logo/nagłówku!
                                Wstążki do pobrania znajdziesz tutaj:

Umieść na swojej stronie/weblogu nasz banner kierujący do protestu w sprawie Doliny Rospudy.

Umieść w stopce twojego maila informację i link do naszej strony.
                                Przykładowe hasło to:

Powstrzymaj zniszczenie Zielonych Płuc Polski!

Zatrzymaj zniszczenie Doliny Rospudy!

Dolina Rospudy - nie niszczmy tego co najcenniejsze!

Używasz komunikatorów internetowych (np. gadu-gadu, skype, tlen, MSN?)
                                Umieść w swoim opisie informację o proteście i link do naszej strony
                                Np. Ocalmy Dolinę Rospudy! www.greenpeace.pl

Przekaż informację o planach zniszczenia Doliny Rospudy i budowę drogi przez jej najszerszą, najcenniejszą część lokalnej gazecie, telewizji lub stacji radiowej!
                                Wykorzystaj metariały, które znajdują się na podstronie kampanii na rzecz obrony Doliny Rospudy.

Korzystasz z czatów, forów internetowych i list dyskusyjnych?
                                Zachęć innych użytkowników, aby dołączyli się do naszego protestu!

Wesprzyj finansowo tę i inne kampanie Greenpeace!

Jeśli już jesteś naszym darczyńcą, możesz nam pomóc zwiększając swoją dotację!

Zadzwoń do nas, aby dowiedzieć się jak to zrobić! +48 22 851 26 42 w 13.

Komentarz

Pracuję...