Powrot do Polski ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Raff
    Uzależniony
    • 2005
    • 778

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Nie, chodzi o to, że rodzice mogą przejąć (odzyskać) odpowiedzialność za edukację swoich dzieci.
    (Wywaliło mnie wczoraj z neta!)

Zajarzyłem o co Ci idzie jak już napisałem. Coś w tym co pisałem jednak jest, bo rodzice nie mają kontroli nad dzieciakami w tzw. "czasie szkolnym". Wszak wyemancypowana mama zazwyczaj pragnie się realizować w pracy i robić karierę. Bo dom i wychowanie dzieci to jakies staroświeckie zababony. Dziećmi niech się zajmie instytucja. No chyba, że femistki tatę wyślą do zajmowania się domem i wychowaniem dzieciaków

System musi się normować całościowo. Jestem za tym, by rodzice mieli kontrolę nad dziećmi, ale ewolucyjne rozwiązania mogą budzić wątpiliwości. Jednak nie będę się przeciwstawiał Gdzie drwa rąbią, tam wiory lecą. Od czegoś zacząć trzeba.

Komentarz

• Przemoc
      Początki nałogu
      • 2005
      • 319

Zamieszczone przez Raff
      ............... Dziećmi niech się zajmie instytucja. ...............
      Nauka i wychowanie dziecka w szkole to problem bardzo skomplikowany, sam mam 4-o latka w przedszkolu (zwykłe państwowe w nienajlepszej dzielnicy Poznania - Jeżyce). Obserwuję często dzieci i ich rodziców, wnosek mam taki, że 25-30% rodziców naprawdę interesuje się rozwojem i wychowaniem swoich dzieci, poświecają na to czas, pieniądze, itd.. Pozostali mają olewkę i oczekują tego od systemu. Pytanie, na którą grupę ukierunkowany jest system? Na pewno nie na obie.

Ja oczekuję od szkoły by moje dziecko dobrze uczyła, pomagała mi szukać w nim talentów i talenty rozwijać. Wychowanie, religia, patriotyzm, wiedza o seksie to prywatna sprawa mojej rodziny i jako rodzice sami chcemy decydować o tych sprawach. Niestety wiem, że przy takim rozwiązaniu 70% dzieci po latach zagłosuje na Samoobronę.
      Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

No niestety tak jest, że dobre szkolnictwo, dobrowolne i demokracja są ze sobą sprzeczne.

A z kolei państwowe przymusowe szkolnictwo w demokracji staje się tubą propagandową dla rządzących...
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• mor_feusz
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1370

Zamieszczone przez Raff
          Weź nie chrzań o socjalistycznej "Służbie Zdrowia
          Sluzba zdrowia w UK tez nie jest godna polecenia - ale przynajmniej wszystko da sie zalatwic. Pozatym edukacja w PL jest na niesamowicie (byla za moich czasow a nan 30 na karku) wysokim poziomie. Wiemy 10000000000000000 razy wiecej niz "angole"
          Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• AGO
            Początki nałogu
            • 2005
            • 351

w DE (a Berlin w szczegolnosci) nauka tez nie jest na najwyzszym poziomie. N szczescie w Berku jest szkola polsko-niemiecka

Komentarz

• Zigi
              Uzależniony
              • 2005
              • 532

Zamieszczone przez mor_feusz
              Pozatym edukacja w PL jest na niesamowicie (byla za moich czasow a nan 30 na karku) wysokim poziomie. Wiemy 10000000000000000 razy wiecej niz "angole"
              Poczekaj jeszcze trochę już niedługo reformy wybiją wiedzę z głowy kolejnych pokoleń. Z pokolenia na pokolenia uczy się coraz mniej. Inna sprawa to to, iż ta edukacja guzik w Polsce znaczy.
              40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
              Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• nikczemnik
                Coś już napisał
                • 2006
                • 58

Końcem czerwca wyjeżdżam do GB.Chciałbym na stałe. Nie mam załatwionej pracy ani mieszkania. Jadę w ciemno. Ale wolę to niż życie w Polsce. Tutaj mam i mieszkanie i pracę( co prawda nie rewelacyjną, ale podobno inni mają gorzej:-) ). Jak nic nie znajdę w GB to wrócę jak syn marnotrawny:-)

Komentarz

• lemina
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 69

Zamieszczone przez Raff
                  No chyba, że femistki tatę wyślą do zajmowania się domem i wychowaniem dzieciaków
                  A dlaczegóżby nie? Czy facet mneij sie nadaje do zajmowania dziećmi? Jeśli to kobieta ma akurat lepiej płatną pracę, to nie widzę problemu, aby to facet zajął się domem... Masz coś przeciw temu?

Komentarz

• mor_feusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1370

A dlaczegóżby nie? Czy facet mneij sie nadaje do zajmowania dziećmi? Jeśli to kobieta ma akurat lepiej płatną pracę, to nie widzę problemu, aby to facet zajął się domem... Masz coś przeciw temu?
                    Tez bym tak chcial (jakbym mial dziecko i zona by wiecej zarabiala). Spoko

Komentarz

• AGO
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 351

Zamieszczone przez lemina
                      Otoz tak, kobieta lepiej sie nadaje do wychowywania dzieci - inny instynkt, potrzeby, itd. ... naukowo udowodnione.
                      Gdy kobieta ma dobra prace itp. to inna sprawa zalezna od sytuacji materialnej rodziny ... zawsze nianke mozna najac

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

Zamieszczone przez Zigi
                        Poczekaj jeszcze trochę już niedługo reformy wybiją wiedzę z głowy kolejnych pokoleń. Z pokolenia na pokolenia uczy się coraz mniej. Inna sprawa to to, iż ta edukacja guzik w Polsce znaczy.
                        Wlasnie tego sie obawiam. Kiesdys myslalem ze sie nauczylem tylu ******* niepotrzebnych............................. do czasu wyjazdu od UK, teraz zaluje ze sie nie przykladalem bardziej. My wiemy wszystko (mowie o 30kach wzwyz) a anglicy nic. Np. Studia, kolega ukonczyl IT & Sience - po 3 godziny dziennie sie studiuje, widzielam jego ksiazke od matematyki - i sie chwalil czego oni tam nie robia - zobaczylem i przez 20min zaliczalem glebe ze smiechu taki poziom. Osoba z PL ukonczywaszy liceum o profilu ma-fiz wie chyba 5 razy wiecej niz nauczyciel. Na dzien dzisiejszy doceniam "socjalistyczny, pamieciowo-idiotyczny" system nauczania i sie ciesze. Niestety nie wiem jak jest teraz z gimnazjami ............ Ale Anglicy do piet nam nie dorastaja.

Komentarz

• mor_feusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1370

Zamieszczone przez nikczemnik
                          Końcem czerwca wyjeżdżam do GB.Jadę w ciemno. Jak nic nie znajdę w GB to wrócę jak syn marnotrawny:-)
                          Sprobowac warto - jak nie masz nic do stracenia - wal smialo. Podstawa to dobre CV, doswiadczenie w PL i odwaga - reszta sama przyjdzie z czasem. Tylko 1 na poczatku trzeba zanizyc ambizje do min. poniewaz nie odrazu udaj e sie znalezc prace w zawodzie (ciezko jest z referencjami, ktore sie licza). Jaki masz zawod, jeli IT to mozesz sie powolac na mnie - wystawie Ci swietne referencje (1 gosciowi poznanmemu przez neta wystawilem - potem w robocie potrzebowali developera i napisalem do niego - powiedzialem ze moj brat sypial (byl) z jego sioatra - bylo interview i pracuje). Jelis inna branza to niestety nic nie wiem (sam 1wsze 2 miesiace pracowalem na budowie). Jesli masz leb na karku to dasz rade

Komentarz

• lemina
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 69

Zamieszczone przez AGO
                            Gdy kobieta ma dobra prace itp. to inna sprawa zalezna od sytuacji materialnej rodziny ... zawsze nianke mozna najac
                            I naprawdę sądzisz, że niańka wychowa Ci dziecko tak jakby rodzice sobie tego życzyli?

Komentarz

• popmart
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1721

ta nieposyłajcie dzieci do szkół i róbcie z nich społecznych "idiotów" pod własnym troskliwym okiem rodzicielskim

Komentarz

• lemina
                                Coś już napisał
                                • 2005
                                • 69

Zamieszczone przez popmart
                                ta nieposyłajcie dzieci do szkół i róbcie z nich społecznych "idiotów" pod własnym troskliwym okiem rodzicielskim
                                Przesadzasz. Czasem takie nieposyłanie może okazać isę zdrowsze nież posyłanie. Nie twierdzę, że zawsze, ale w niektórych przypadkach jak najbardziej.

Komentarz

Pracuję...