Apple vs. inni

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

Zamieszczone przez Pikczer
    Ale prosze - kilka konkretow:
    1. NIE mam ZADNYCH problemow z wirusami !!!! Od 5 lat w firmie (a jest w niej non stop internet) nie mielismy ZADNEGO wirusa.

2. Sytem jest o wiele ladniejszy (kwestia gustu) i stabilniejszy (wlasne doswiadczenie) niz XP.

3. Nie mialem na OS X ZADNYCH problemow z podlaczeniem sprzetu zewnetrznego. Na XP kilka razy bylo - a to inne sterowniki, a to cos nie tak (wlasne doswiadczenie)

4. Design moze dla Ciebie nie jest wazny, ale przeciez pecetowcy kupuja przezroczyste obudowy, swiecace lampki do srodka itd. wydajac na to kase, wiec dlaczego jak ja wydaje na mojego pieknego srebrnego maczka G5 z fantastycznie wygodnym ulozeniem "bezkablowym" w srodku, to nie moge tego uwazac za zalete???????? Nad tym pracowal sztab ludzi i chwala im za to. I mi sie podoba. I ja chce za to zaplacic.
    Uwazam, ze warto dac nawet 1500pln za taka wspaniala obudowe. To tez zaleta. Nie mozesz odbierac designu czemus, co na oryginalnosci sie wychowalo A to ile to kosztuje i czy Ty chcesz za to placic to inna sprawa (bylo kupic 2 razy tansze obiektywy sigmy a nie Canona - roznica w jakosci tez nie jest taka duza jak roznica w cenie). Ja lubie rzeczy ladne, dobre i oryginalne. Dlatego Maca traktuje jako ozdobe mojego gabinetu a nie jak blaszaka, ktorego chce wepchnac pod biurko i moge zobaczyc u kazdego. I za to place. I to moj wybor.

5. Chocby program Aperture. Moge sie nim bawic - Ty nie I choc Ty mozesz milionem innych ja bym go nie zamienil na tysiace smieci

To i tak bez sensu, bo oczywiscie zawsze znajda sie tacy, ktorzy beda podwazac zalety maca. Ale prawda jest taka, ze jak nie potrzebujesz Maka, to widocznie nie masz takiej potrzeby go miec. Na szczescie, nie wszyscy musza jezdzic tym samym samochodem, robic zdjecia tym samym aparatem i pracowac na tym samym systemie komputerowym. Dlatego kupuj co chcesz, najwazniejsze zebys byl zadowolony. Dobrze, ze jest konkurencja i ze moge wybrac co chce. Moj wybor padl na Maca po wielu latach pracy na pecetach i nie mam zamiaru nikogo do niego przekonywac.

ps
    a co kompaktow, to wiem czym sie roznia kompakty od dSLR-ow. Ale sa tacy, ktorzy w zyciu za te roznice nie zaplaciliby 25 000pln. Tak jak ci, ktorzy nie daliby 4 000pln wiecej za maca.

no to ja sobie pozwole wypunktowac te w/w zalety i sie do nich odniesc
    1.klawiszologia - czyli ergonomia... chmm nie podyskutuje bo na macu nie pracowalem ale na zdrowy rozum to bym wskazal PC z myszka 3-4 guzikowa i ta sama liczba klawiszy na klawiaturze...
    2. Wirusy... to punktuje mac, bez dwoch zdan
    3. stabilnosc - XP sprawdzales na IBM'ie, Dellu czy 'skladaku'??? no wlasnie w/g mnie remis
    4. instalowanie oprogramowania - plus dla maca
    5. design... plus dla PC, bo wiecej mozliwosci a o gustach sie nie dyskutuje
    6. oprogramowanie - no chyba PC nie ma tutaj konkurencji mozna wybierac w systemach operacyjnych, programch darmowych i platnych... plus dla PC

no i kazdy sam wybiera co mu odpowiada, ale nadal nie widze tych zastosowan PRO dla ktorych sa te maciu wybierane, czyzby marketing tez tu odgrywal jakas role?
    Instagram

Komentarz

• Riccardo
      Uzależniony
      • 2005
      • 691

Zamieszczone przez Jac

no to ja sobie pozwole wypunktowac te w/w zalety i sie do nich odniesc
      1.klawiszologia - czyli ergonomia... chmm nie podyskutuje bo na macu nie pracowalem ale na zdrowy rozum to bym wskazal PC z myszka 3-4 guzikowa i ta sama liczba klawiszy na klawiaturze...
      2. Wirusy... to punktuje mac, bez dwoch zdan
      3. stabilnosc - XP sprawdzales na IBM'ie, Dellu czy 'skladaku'??? no wlasnie w/g mnie remis
      4. instalowanie oprogramowania - plus dla maca
      5. design... plus dla PC, bo wiecej mozliwosci a o gustach sie nie dyskutuje
      6. oprogramowanie - no chyba PC nie ma tutaj konkurencji mozna wybierac w systemach operacyjnych, programch darmowych i platnych... plus dla PC
      ad1 - uwierz mi, do maca mozna podlaczyc myszke wieloprzyciskowa, chociazby mighty mouse a wiecej klawiszy na klawiaturze to najpierw mac mial, na macowej klawiaturze od dawna jest przycisk "japko", co daje wiecej skrotow klawiaturowych np. w quarku
      ad2 - wiadomo
      ad3 - w/g mnie tez ale - jak ktos sie nie zna na grzebaniu w sys. to mac wygrywa.
      ad4 - wiadomo
      ad5 - wlasnie, dla mnie plus dla mac
      ad6 - tu sie zgodze, na pc jest duzo wiecej, zwlaszcza gier.
      Ale jak napisales - kazdy wybiera co mu pasuje.
      Pozdrawiam
      Riccardo
      --
      Fuji & Ricoh

Komentarz

• Riccardo
        Uzależniony
        • 2005
        • 691

Zamieszczone przez Jac
        no i kazdy sam wybiera co mu odpowiada, ale nadal nie widze tych zastosowan PRO dla ktorych sa te maciu wybierane, czyzby marketing tez tu odgrywal jakas role?
        DTP - zarzadzanie kolorem, fontami, postscriptem, obecnie w systemie X PDFem oraz praca w Quarku.
        Pozdrawiam
        Riccardo
        --
        Fuji & Ricoh

Komentarz

• Pikczer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2578

Zamieszczone przez Jac
          Widze, ze Ricarrdo mnie uprzedzil co do kilku odpowiedzi. Ja sie odniose do 2:

"stabilnosc - XP sprawdzales na IBM'ie, Dellu czy 'skladaku'??? no wlasnie w/g mnie remis"

Jaki remis??? Kumpel ma w firmie IBM-y - tragedia. Same problemy ma z nimi administrator sieci. Poza tym jak sie znasz na czesciach, to zobacz jakie g...o pakuja do tych sprzetow i ile za nie krzycza.
          U zony w pracy sa kompy - HP. Nie widzialem wiekszego badziewia. Jeszcze jak jej firma kupowala rok temu kilka komputerow to im sprzedali za duza kase monitory 15'' beczki, na ktorych rozdzielczosci i odswiezanie jest z kosmosu. A informatyk co rusz musi chodzic po stanowiskach i zainstalowywac i sprawdzac, bo cos nie dziala lub nie tak jak powinno.

"...no i kazdy sam wybiera co mu odpowiada, ale nadal nie widze tych zastosowan PRO dla ktorych sa te maciu wybierane, czyzby marketing tez tu odgrywal jakas role?"

Jac, my sie nie rozumiemy. Ty caly czas myslisz o Maku jak o pecetowej konkurencji. Dlatego jeszcze raz: MAK NIE JEST DLA MAS, tylko dla konkretnych zastosowan I dlatego nie musi konkurowac z milionem beznadziejnych i nigdy nie wykorzystywanych programow czy gierek. Od tego wlasnie masz peceta i jak widac Cie to bawi i dobrze.
          Poniewaz o zastosowaniach DTP kolega juz powiedzial, ja podam kolejne:
          - od kilku lat caly TVN 24 jedzie na Makach i programie Final Cut Pro. Idz, i powiedz im, ze wydali kase w bloto, bo (wg Ciebie):
          1. programow jest wiecej na pecetach.
          2. pecety maja wieksza mozliwosc dobrania obudowy.
          3. jest wiecej gierek
          4. a ergonomia wydaje ci sie gorsza.

Ten program bije na glowe wszystkie setki innych na rynku. A platforma makintoszowa pozwala wydobyc z niego max mozliwosci. I kazdy, kto bawi sie profesjonalnie filmem o tym wie.

To samo Apple chce (jak sie domyslam) zrobic z naszym tematem, czyli z programem Apple Aperture. I swietnie. Na pececie dalej bedziesz mial miliony programikow do odszumiania, wywolywania RAW itp. Aperture ma byc jeden - ale kierowany do profesjonalistow.
          Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.

Komentarz

• RafalK
            Bywalec
            • 2005
            • 104

Hm. Znowu się flejm Apple contra reszta świata buduje

No to dorzucę jeszcze jeden subiektywny argument. Od kiedy wychodząc z domu zostawiam żonie i dzieciom maczka, skończyły się telefony typu "co mam zrobić, bo mi xxx nie bangla a jeszcze wczoraj działał?", skończyło się instalowanie paskudztwa z internetu, skończył się wyścig, czy antywir zdąży się zaktualizować, zanim ktoś im podeśle wirusa w poczcie, skończyło się trucie w Empiku albo innym MM: "Tata, kup mi tą grę, wszyscy ją mają", skończyło się rozważanie, czy do kompa kupić nowy procesor, nową płytę a może w ogóle kupić sobie nowego, skończyło się wymienianie dysków na większe /na fotki, filmy, muzykę dokładam sobie zewnętrzne na firewire a soft nie puchnie tak, żeby się na tych parudziesięciu GB co fabryka dała nie mieścił/, skończyły się dylematy co zrobić ze starym komputerem /zawsze można dać dziecku, starej matce albo kuzynce i będzie happy/, skończyły się nie dające się odinstalować śmieci po programie sprzed 2 lat, którego niby już dawno na dysku nie ma a jednak trochę jest itd. Ogólnie wiele rzeczy, z którymi, rzecz jasna, można żyć, się skończyło. Pojawiły się nowe problemy - związane z małą popularnością platformy, brakiem IE w wersji dla Windows, szczątkową lokalizacją softu - ale to też ma pewien walor edukacyjny. W każdym razie dzieci chodząc na tzw. informatykę do szkoły /podstawówka/ jak dotąd nie mają problemów wynikających z braku komputera z Windą w domu. Zobaczymy, jak będzie w przyszłości...
            --

pozdrawiam,
            Rafał

Komentarz

• Pikczer
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2578

Zamieszczone przez RafalK
              No to dorzucę jeszcze jeden subiektywny argument.
              Ale Ci sie udalo emocje pohamowac Gratuluje :razz:
              Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Kurde, Kuchatek i spółka: zrobiłem Wam specjalnie osobny wątek na tego flejma. Może kłóćcie się tutaj, co? ;-)

Zamieszczone przez RafalK
                skończyło się trucie w Empiku albo innym MM: "Tata, kup mi tą grę, wszyscy ją mają"
                Zadam wredne, ale nasuwające się pytanie: Dlaczego?
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• RafalK
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 104

Zamieszczone przez muflon
                  Zadam wredne, ale nasuwające się pytanie: Dlaczego?
                  Pytanie wcale nie wredne a przyczyna oczywista - bo gry dla pc na maku nie działają . Gdyby działały - tobym musiał półki z grami omijać w sklepach szerokim łukiem, boby mi syn dziurę w brzuchu wywiercił. A tak - nie działają więc nie ma trucia, nie ma zapychania dysku grami, nie ma instalowania wraz z tymi grami jakiś śmieci, nie ma dyskusji, czy nie należałoby zmienić grafiki, bo koledze śmiga. A jak tata będzie miał ochotę postrzelać sobie do Niemców, to jakiś sposób na zdobycie gierek na maka znajdzie /www.aspyr.com/ Słowem - jest tak, jakby tata miał komputer z Linuxem, ale jednak trochę przyjemniej...

PS wyraźnie pisałem, że moje argumenty są subiektywne :grin:
                  --

pozdrawiam,
                  Rafał

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Kurcze, czuje się poszkodowany. Od 10lat nie miałem na pececie żadnego wirusa...
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Riccardo
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 691

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                      Kurcze, czuje się poszkodowany. Od 10lat nie miałem na pececie żadnego wirusa...
                      bo umiesz go dobrze skonfiguraowac i zabezpieczyc - a nie jest to wiedza przecietnego uzytkownika kompa, choc i moim zdaniem powinna byc.
                      Pozdrawiam
                      Riccardo
                      --
                      Fuji & Ricoh

Komentarz

• Jurek Plieth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2087

Zamieszczone przez Pikczer
                        Kumpel ma w firmie IBM-y - tragedia. Same problemy ma z nimi administrator sieci. Poza tym jak sie znasz na czesciach, to zobacz jakie g...o pakuja do tych sprzetow i ile za nie krzycza.
                        U zony w pracy sa kompy - HP. Nie widzialem wiekszego badziewia...
                        Mariusz, z ust mi to wyjąłeś! Dokładnie takie same są i moje obserwacje w kraju jak i zagranicą.
                        http://plieth.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez Riccardo
                          bo umiesz go dobrze skonfiguraowac i zabezpieczyc - a nie jest to wiedza przecietnego uzytkownika kompa, choc i moim zdaniem powinna byc.
                          Właśnie nie. Nie robie nic specjalnego. Po prostu działa.
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Riccardo
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 691

Właśnie nie. Nie robie nic specjalnego. Po prostu działa.
                            Linux?
                            Pozdrawiam
                            Riccardo
                            --
                            Fuji & Ricoh

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Linux też ale parę windowsów również. Nawet z jakimiś osiołkami i innym świństwem :>

Komentarz

• Riccardo
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 691

Linux też ale parę windowsów również. Nawet z jakimiś osiołkami i innym świństwem :>
                                no to masz fart, bo ja mam zgola inne obserwacje. Ale wyjatek tylko potwierdz regule
                                Pozdrawiam
                                Riccardo
                                --
                                Fuji & Ricoh

Komentarz

Pracuję...