Apple vs. inni

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Właśnie nie. Nie robie nic specjalnego. Po prostu działa.
    Ja tez przez wiele lat mialem peceta. I tez mi dzialal 5 razy lepiej niz innym, ale wiedzialem co to jest autoexec.bat i config.sys, umialem je sobie skonfigurowac, potrafilem sam sobie dobrac dobre "nie gryzace sie" elementy. Ale to nie o to chodzi, zeby na wszystkim sie znac i myslec caly czas o tym, czy cos zainstalowac na kompie czy moze nie zasmiecac? Czy wejsc na ta strone www, czy moze nie?
    Moze miales szczescie i je masz caly czas. To dobrze. Gratuluje. Niestety jestes w zdecydowanej mniejszosci.

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez RafalK
      Pytanie wcale nie wredne a przyczyna oczywista - bo gry dla pc na maku nie działają (..)
      Kurcze, przez tyle lat używania Linuxa (i robienia mu "advocacy") nie przyszło mi na myśl podawać tego (braku oprogramowania) jako zalety
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• RafalK
        Bywalec
        • 2005
        • 104

Zamieszczone przez muflon
        Kurcze, przez tyle lat używania Linuxa (i robienia mu "advocacy") nie przyszło mi na myśl podawać tego (braku oprogramowania) jako zalety
        No, chyba widać, że trochę żartuję . Ale poważniej - brak zbędnego /z mojego subiektywnego punktu widzenia oczywiście/ softu nie jest wadą. Brak gier na "domowy" komputer jest, z punktu widzenia rodziców, ogromną zaletą. Tezę tę, na życzenie, mogę szczegółowo uzasadnić
        Ostatnio edytowany przez RafalK; 2752.
        --

pozdrawiam,
        Rafał

Komentarz

• McKane
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2015

Zamieszczone przez Jurek Plieth
          Mariusz, z ust mi to wyjąłeś! Dokładnie takie same są i moje obserwacje w kraju jak i zagranicą.
          To i ja sie dopisze. Takiego szitu sprzetowego jaki widzialem w Compaqach pare lat temu ciezko bylo szukac w przecietnych nawet "skladakach". Chyba wtedy pierwszy raz spotkalem sie z plyta glowna Liteona ... tak tak Panowie i Panie Liteon produkuje plyty glowne i robil to w czasach kiedy nikt w tym kraju nie slyszal o ich napedach optycznych. Jakosc tego sprzetu pozostawiala wiele do zyczenia natomiast cena ... o tak ta byla kosmiczna

O macach sie nie bede wypowiadal bo z tematem mam niewiele do czynienia. Prawda jednak jest taka iz wojna na argumety przez lata wyglada tak samo i nic sie nie zmienia na lepsze. Maci nadal nie stanowia zadnej rozsadnej konkurencji dla pecetow (sa raczej mocno wyspecjalizowanym narzedziem dla wybranych). Podobnie zreszta wyglada sprawa Windowsa i Linuxa (hehe poczatek nowego offtopa?). Ciagle te same argumenty i flejmy a tak naprawde jesli ktos jest zadowolony ze swojego sprzetu to zwisa mu to jaka metke ma na obudowie. Wazne ze moze sie dzieki niemu rozerwac badz wykonac swoja prace. I nie ma znaczenia czy to apple czy szeroko pojety pecet wazne ze dziala i spelnia swoja funkcje. Przez takie smieszne dosyc dyskusje dojdziemy do sytuacji w ktorej pokazemy sobie na forum zdjecie i zamiast skupiac sie nad jego trescia i wymowa pojawi sie szereg pytan ? jakim aparatem, a na jakim komputerze obrabiane -> na pececie .. linux czy windows ? gimp czy ps a moze psp?. W ten sposob zdjecia (badz inne wytwory cyfrowe) znikaja w onanizmie hardwarowo/softowym a chyba nie o to chodzi. Nie wspominajac o osobistych wycieczkach
          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Ktoś ogląda/czyta live feed z Macworld? Sztuka dyplomacji: przez pół godziny udowadniać, że IBM robił cię w konia od 5 lat, ujmując to w taki sposób, żeby publika biła brawo :-)

Hmm, wygląda na to, że te maki na intelach będą znacznie szybciej niż przypuszczałem...

Zatem może kilka linków na odświeżenie pamięci :-P

Możemy zobaczyć m.in. Apple's explanation of the megahertz myth, that is, why a, 800 MHz G4 is as fast as an 1800 MHz Pentium.

Hahahaha hihihihi ojojoj.... niby wiadomo o tym było już od dawna, ale jakoś tak dopiero teraz zaczęło mnie to naprawdę śmieszyć

Komentarz

• snowboarder
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez muflon
              Hmm, wygląda na to, że te maki na intelach będą znacznie szybciej niż przypuszczałem...
              Taa, dzisiaj :-)
              Naprawde mam cholernie mieszane uczucia...

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Zamieszczone przez snowboarder
                Ja tez tym bardziej, ze zamierzam (zamierzalem?) przesiasc sie G5 a tu mi nagle z intelami wyskoczyli ...nic poczekamy, zobaczymy
                moze ceny na G5 spadna

Komentarz

• RafalK
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 104

Jak w owym pamiętnym roku 1994, w którym okazało się, że po dziesięciu latach zamiast starej, dobrej i koszernej Motoroli w jabłuszku będzie biło nowe serce stworzone we współpracy z BigBlue? Tym samym Wielkim Bratem z reklamy pierwszego Maka? Ech, te uczucia do kawałka krzemu w plastikowej obudowie
                  --

pozdrawiam,
                  Rafał

Komentarz

• bebop
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 755

ja się tylko obawiam, że Mac stanie się "dzięki" procesorom Intela platformą bardziej podatną na ataki wirusów etc.
                    gra i buczy bebop

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

a ja czekam na macowa winde... ciekawe kiedy ktos to odpali na tym sprzecie..
                      Instagram

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez bebop
                        ja się tylko obawiam, że Mac stanie się "dzięki" procesorom Intela platformą bardziej podatną na ataki wirusów etc.
                        Nie sadze... jesli mowa o bufer overflows etc. - shellcode pisze sie rownie latwo ;-) i to juz nie te czasy, gdy ktos znajacy assemblera innego niz x86/8-bit byl otoczony mgielka tajemniczosci ;-) A gdy pominac to - to w zasadzie poczatkowo tych atakow moze byc nawet mniej, bo jednak maki na PPC beda ciagle w wiekszosci.

Zamieszczone przez Jac
                        a ja czekam na macowa winde... ciekawe kiedy ktos to odpali na tym sprzecie..
                        A ja czekam na porta Fedory - i wtedy moze sobie takiego costamBooka (pewnie do tego czasu nazwa zmieni sie jeszcze pare razy :-P) sprawie.

Komentarz

• snowboarder
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Zamieszczone przez RafalK
                          Jak w owym pamiętnym roku 1994, w którym okazało się, że po dziesięciu latach zamiast starej, dobrej i koszernej Motoroli w jabłuszku będzie biło nowe serce stworzone we współpracy z BigBlue? Tym samym Wielkim Bratem z reklamy pierwszego Maka? Ech, te uczucia do kawałka krzemu w plastikowej obudowie
                          I przypomnij sobie, troche to zajelo czasu, za programy zaczely
                          lubic nowe kawalki krzemu w srodku.
                          Poki co Photoshop chodzi na nowym sprzecie wolniej. Adobe oficjalnie
                          mowi o 2006-2007 roku. MacBook Pro to najgorsza mozliwa nazwa.
                          Cos a la koreanska podrobka magnetofonu kasetowego...
                          Poza tym dla kogo jest ten nowy Powerbook? Nie dla pros, bo
                          profesjonalne programy jeszcze nie dzialaja na nowym systemie.
                          Usunieto FW 800 - kompletnie idiotyczna decyzja, sporo moich
                          znajomych zainwestowalo sporo pieniedzy w dyski 800.
                          Poza tym glowny argument za intelem - dluzsze zycie na baterii
                          jest umiejetnie chowany w prezentacjach. Mowi sie o 2-3 godzinach
                          gdy oficjalnie ostatnie wersje Powerbookow G4 mialy 4-5 godzin
                          (oczywiscie nieprawda, nowy Powerbook wytrzymuje 2.5 godziny).
                          Zobaczymy, ale moze to byc kleska. Dodatkowo MacBook Pro
                          jest od spodu wrecz goracy - cos co tez mialo byc odwrotnie.
                          Moim zdaniem ten pierwszy intelBook to pole testowe wszystkich
                          technologii. Trzeba byc mocno rabnietym, zeby to kupic, juz wielu
                          zamowilo - potega Jobsa ;-)
                          Intel, jak wiadomo za pare miesiecy wypusci Merom i bedzie
                          to o wiele lepszy procesor, akurat na letni Macworld. Prawdopodobnie
                          bedzie od razu nowa wersja. Wtedy moze Adobe wypusci swoje apliakcje.
                          Zobaczymy. Tylko by do tego czasu nie bylo juz tysiecy nowych
                          aplikacji zwanych wirusami...

Komentarz

• RafalK
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 104

I przypomnij sobie, troche to zajelo czasu, za programy zaczely
                            lubic nowe kawalki krzemu w srodku.

Szczerze mówiąc - znielubiłem wtedy Apple na ładnych parę lat

Poza tym dla kogo jest ten nowy Powerbook? Nie dla pros, bo
                            profesjonalne programy jeszcze nie dzialaja na nowym systemie.
                            Usunieto FW 800 - kompletnie idiotyczna decyzja, sporo moich
                            znajomych zainwestowalo sporo pieniedzy w dyski 800.
                            Poza tym glowny argument za intelem - dluzsze zycie na baterii
                            jest umiejetnie chowany w prezentacjach.
                            To tak, jak było z pierwszymi Titanicami /PB G4/ i OSX w 2001. Do dziś są ludzie, dla których ostatnim laptopem wartym uwagi jest Pismo A nowe modele z nowym softem oczywiście są dla amatorów mocnych wrażeń, którzy na tym sprzęcie nie muszą zarabiać pieniędzy /albo wręcz przeciwnie - rozpaczliwie potrzebują większej wydajności, której G4 im nie daje/. Ale zawsze tak było. Pracowałem kiedyś w firmie, która tworzyła jedne z pierwszych animacji komputerowych w PL. Właściciele sprowadzili w 1990r. z US Macintosha fx /z Motką 6830 i 100 MB RAM na pokładzie/ który kosztował majątek /przeszło 10.000 USD przy średniej pensji w Polsce stanowiącej równowartość 70 USD/ a w zawieszaniu się przy współpracy z kartą NuVista /za marne 2500 USD/ i softem do animacji stanowił pierwowzór dla Windy
                            --

pozdrawiam,
                            Rafał

Komentarz

Pracuję...