Apple vs. inni

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Zamieszczone przez Diodak
    chodziło mi o soft na Mac'a jak widać na załączonym obrazku .
    Mac ssie... Jak ich Dell nie wyciagnie z dziury upychajac osx'a po swoich kompach to i maktelami wiele nie zdzialaja. A jak dell wezmie to zobaczycie jak szybko sie okaze ze osx jest tak samo dziurawy i nedzney jak ten znienawidzony windows...

Sam system mimo sliczniusich ikonkof to zadna rewolucja. Liczac ile softu wzieli gotowego z Unixow to M$ tutaj wypada znacznie lepiej ze swoim windowsem liczac ile sami napisali. O porazce appla z ich polityka niech swiadczy chociaz to jak wiele lat udowadniali jakie to intele sa nedzne a M$ zly i gdzie obecnie wyladowali. OSX (bedacy w rzeczywistosci pececiarskim unixem) na intelach pedzony internet exploderem i MS office

A co do wydajności Aperture to filmiki promujące mnie rozwaliły, szczególnie szybki import i manipulacje. Program ma miec sporą akcelerację ze strony karty graficznej więc może być ciekawie .
    Co u appla na stronie slicznie sie prezentuje w rzeczywistosci wyglada calkiem inaczej. Te ich testy to zwykle niezla bzdura marketingowa.
    Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
    ...

Komentarz

• bebop
      Uzależniony
      • 2005
      • 755

Zamieszczone przez KuchateK
      M$ tutaj wypada znacznie lepiej ze swoim windowsem liczac ile sami napisali.
      przez "napisali" masz na myśli te dziesiąt stron licencji do zaakceptowania ZANIM coś zainstalujesz czy jakiś konkretny fragment softu nie ukradzionego lub napisanego od zera a nie kupionego od małych i pomysłowych firm, które M$ doprowadził do bankructwa i kupił/przejął za parę zielonych?
      gra i buczy bebop

Komentarz

• Diodak
        Uzależniony
        • 2005
        • 696

Co u appla na stronie slicznie sie prezentuje w rzeczywistosci wyglada calkiem inaczej. Te ich testy to zwykle niezla bzdura marketingowa.
        Specjalnie dla Ciebie zrobię filmik z testu... wtedy nie będzie można zarzucić że jest coś nie tak .
        EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• Diodak
          Uzależniony
          • 2005
          • 696

Zamieszczone przez bebop
          przez "napisali" masz na myśli te dziesiąt stron licencji do zaakceptowania ZANIM coś zainstalujesz czy jakiś konkretny fragment softu nie ukradzionego lub napisanego od zera a nie kupionego od małych i pomysłowych firm, które M$ doprowadził do bankructwa i kupił/przejął za parę zielonych?
          KuchateK z założenia jest anty Apple i anty wszystko co się z jabłkiem kojarzy . Nawet mu iPody przeszkadzają . Ja swojej "miłości" do Jabłuszek będę bronił, tak jak Ty bebop, ale z Kuchatkiem flejma o Apple nie radzę zaczynać .
          Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.

Komentarz

• Diodak
            Uzależniony
            • 2005
            • 696

Zamieszczone przez Vitez
            Raczej ty mieszasz i piszesz od konca .

Najpierw napisales o "obu platformach" , czyli Windows+Mac.
            Mówiąc o obu platformach miałem na myśli Mac z procesorem Intel (za rok) i Mac z procesorem PowerPC... nic nie wspomniałem o PC/Windows... proszę się niczego nie domyślać .

Zamieszczone przez Vitez
            Obrazek ma sie do tego nijak... bo jest jeszcze ponad tekstem o "obu platformach" .
            Przyglądnij się dobrze... jest to biurko z systemu Maca... a jaki jest tam procesor? To jest ta druga platforma o której mówiłem. To samo tyczyło się Aperture i innego softu do foto ale na Maca (narazie na starą platformę) bo jak przypuszczam Aperture na Mac/Intel pojawi się za około rok. A Aperture na wypowego PC/Windows to bym się nie spodziewał... pozostałe aplikacje do zastosowań profesjonalnych Apple zostawiło tylko na swoją platformę.

pozdrawiam

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

Zamieszczone przez bebop
              Fakt... Kupili DOS'a, kupili IE i co tam jeszcze sobie wydlubiesz... Tylko zobacz ile lat temu i co od tamtej pory stalo sie z tymi programami. To sa dlugie lata zmian i rozwoju. To robili ludzie oplacani przez MS. Nie kupili gotowego XP ot tak i nie dorzucili paru ikonek upychajac jako rewolucje.

A apple? Mieli chyba swego czasu nawet lepszy start jak MS (tez przeciez podprowadzili graficzny interfejs xeroxowi kiedy ibm i ms nic nie mieli) i gowno z tego wyszlo. W porywach pojedyncze procenty na rynku komputerow. Jak by nie ipody to chyba juz dawno by mozna wience skladac na gruzach firmy...

A teraz? Wzieli teraz gotowego unixa z kupa gotowego darmowego softu do ktorego w porywach dorobili ikonki i klikane konfiguratory zmieniajace zawartosc plikow tekstowych. MS to chociaz sie wysilil, kupil i sporo do tego wsadzil wlasnej pracy i rozwoju. Oni bez wiekszych zmian tluka bsd kompilowane za pomoca ostatniego gcc przykryte paroma ikonkami z ogryzkiem. Nawet uklad desktopu i narzedzia zostaly zywcem zdarte razem z calym NeXTStepem. Niektorzy twierdza nawet ze to nextstep przejal appla liczac ludzi ktorzy teraz tym rzadza. A zeby bylo smieszniej to nawet patch'a na system nie potrafia napisac zeby nie zwalic po drodze czegos innego.

Im bardziej zaglebiam temat bebechow tego systemu tym w wiekszej ilosci miejsc wychodzi ze oni tam malo co zrobili. MS tutaj staje sie malutki jesli chodzi o zbieranie gotowcow i wciskanie jako swoje.

Applowcom racze poczytac wiecej jak ulotki, testy i bzdury wypisane na stronie appla. Wtedy wyjdzie co kto i ile bierze od innych.
              Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
              ...

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Kuchatek, pod względem technicznym się zgadzam - rozwiązując ostatnio różne problemy "od drugiej strony" (supportu) doszedłem do tych samych wniosków. Jednak tu wychodzi to samo co w Windows: 99% użytkowników to zwisa - a że generalnie działa dobrze i do tego interfejsy są zaprojektowane z głową - to ludzie Maki kochają. To co jest pod maską jest mało ważne, a nawet jeśli coś będzie nie tak, to zawsze można poprosić znajomego "co się zna", żeby pogrzebał
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• bebop
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 755

Fakt...

KuchateK, daj se na luz. nie jestem wyznawcą ani Apple ani Canona. jak mi przestanie odpowiadać... to zmienię system. produktów M$ nie używam, bo uważam to za gówno. wolno działa, wiesza się, nieprzyjazne dla użytkownika. Apple używam, bo nie sprawia mi problemów. raz zainstalowany system stoi dwa lata, dopóki go nie wyczyszczę celem postawienia nowszego... odkąd pozbyłem się z 8 lat temu ostatniego peceta, to nie zaglądam do środka komputera w innym celu niż odkurzenie go... no może dołożenie RAMu czy drugi dysk :-) ale ponieważ mam sporo rzeczy na FW to generalnie było by prawdą. nie chcę znać się na UNIXie, nie chcę w tym grzebać. jestem grafikiem a nie programistą. że jakiś komp z win xp działa szybciej? przez jak długi czas?
                  gra i buczy bebop

Komentarz

• Riccardo
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 691

Nawet uklad desktopu i narzedzia zostaly zywcem zdarte razem z calym NeXTStepem. Niektorzy twierdza nawet ze to nextstep przejal appla liczac ludzi ktorzy teraz tym rzadza.
                    NeXT to firma Jobsa, zalozona po tym jak odszedl z Apple.
                    Pozdrawiam
                    Riccardo
                    --
                    Fuji & Ricoh

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Przyglądnij się dobrze... jest to biurko z systemu Maca...
                      Przyjrzalem sie (nie umiem sie przygladnowac ) ale nadal twierdze ze obrazek ma sie nijak - bo o dwoch platformach wspomniales juz po obrazku a nie przed wiec mozg zapomnial o obrazku a przeszedl na temat dwoch platform.

Wydaje mi sie ze piszemy obok siebie... mi chodzi o ciaglosc procesu logicznego i skojarzeniowego a ty ciagle tkwisz w obszarze systemow operacyjnych .

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

No to ja sie teraz wyzale... Intuicyjny system operacyjny i sprzet.. ha ha ha

Mam na biurku do zainstalowania Apple XServe G5. Rackmounted, zero wyjscia VGA/klawiatury. No ale jest port szeregowy! - dobra nasza. Podlaczam wiec kabelek do Suna i wlaczam Xserva. Cisza...

(5 minut googlania)

Mam! Magiczna kombinacja uaktywniajaca openfirmware przez serial to:
                        - przytrzymac system ID button
                        - wlaczyc maszyne
                        - poczekac az gorny rzad LED zacznie chodzic na przemian prawo-lewo
                        - puscic system ID
                        - wcisnac system ID krotko 6 razy
                        - przytrzymac system ID przez 2 sekundy
                        Tak tez zrobilem.. nadal kupa.

(5min. googlania)

Mam! Oczywiscie domyslne ustawienia portu szeregowego nie sa standardowe, bo niby po co maja byc No ale dobra, to tylko dwa parametry tipa. Zatem ponawiam procedure - jest! mamy na konsoli bannerek

To ze domyslnie konsola bedzie ustawiona na wyjscie VGA (ktorego nie ma) i klawiature (ktorej rowniez nie ma) to domyslilem sie bez sprawdzania zatem printenv, setenv to, setenv tamto, 5min. googlania... no to siup - wpisujemy 'mac-boot', ENTER

... i cisza.. tylko z rzadka dysk poblyskuje, ale w koncu i on przestaje...

Mysle sobie: to moze go wpisze do DHCP (znalazlem MAC adresy xserva - latwo nie bylo!), odpale, moze sie jakos automagicznie zrobi, potem sprobuje ssh czy cos, no ping chociazby!. Wpisuje, restartuje... nic, nawet jednego pakietu przez kabelek nie wysyla.

Mysle sobie, dobra. Moze ja jestem wychowany na Sunach i podchodze do sprawy od d* strony. Zatem wyciagam z szuflady Powerbooka. 5min. googlania - aha, na drugiej plycie instalacyjnej jest jakis 'server admin tool'. Dobra nasza, wkladam plytke, klikam na stosowny *.pkg, license agreement, checking... 'You cannot install this software on this volume'. Zero wyjasnienia dlaczego, zero mozliwosci wcisniecia 'Help', nie i kupa. Nic, zero, jak w starym polskim filmie: "nie zainstalujemy i co nam Pan zrobi"

No w koncu zdesperowany siegnalem po instrukcje ;-) Z 90 stron pierwsze 60 wyjasnia nam dokladnie dlaczego Maki sa fajne, ze nadaja sie i do szkoly, i do enterprise, i dla gospodyni domowej, mozna je bootowac nawet z iPoda, no ogolnie miodzio. Ostatnie 10 - indeks i slowniczek. W srodku - glownie instrukcje operowania 'gotowym' systemem - czyli kliknac w to, czy w tamto, czasami (lojezu) nawet command line. Na temat mnie interesujacy - dwie strony, z tego jedna dotyczaca instalacji 'lokalnej' (z podlaczonym monitorem i klawiatura), druga - zarzadzania przez siec, sprowadzajaca sie do akapitu powyzej.

Ciag dalszy nastapi...

Komentarz

• djtermoz
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 995

Buehehe, ... ladne przewaly z tym XServe. Maki sa fajne ale na biurku. Nie wiem jak jest na serwerze (jakies testy widzialem ze SQL nie jest jakos wybitnie wydajny).

Ale takie pytanie - kupiles tego XServe bez supportu? Potorturuj helpdeska pytaniami tak zeby nie wiedzial jak sie nazywa. W koncu po co on tam siedzi po drugiej stronie linii telefonicznej?
                          djtermoz@pbase

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Poki co stanelo na tym, ze ten software administracyjny wymaga OSX 10.4 (mam 10.3) - oczywiscie nie dowiedzialem sie tego z dokumentacji/komunikatow, ale z googli :-). Niech tam, moja strata, jutro zalatwie nowszego maka :-/

Komentarz

• RafalK
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 104

W tej książeczce, co się z niej nabijasz i Getting Started się nazywa / http://images.apple.com/server/pdfs/...rted_v10.4.pdf / - to na stronie 58 jak byk jest napisane, że administrować możesz z maszyny z systemem 10.4. To samo powtórzyli na stronie 59, ale, jak widać, niektórzy wolą to samo znależć w googlach. Czekamy na kolejne komunikaty z pola walki

PS. Pasuje każda klawiatura na USB.
                              PS1. Gdybyś obraził się na tego xserva i postanowił go wywalić na śmietnik - daj znać
                              --

pozdrawiam,
                              Rafał

Komentarz

• birez
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 609

Moze postanowili sobie za cel dorownac IBM'owi i jego AS/400
                                Zaczeli od komplikowania zycia administratorowi i wymyslania roznych dziwnych 'konsol administracyjnych' nie przystajacych do niczego (nie dosc ze musisz kupic serwer, to jeszcze macka zeby nim administrowac - jak dla mnie bomba)

/me konotuje w pamieci - jak najdalej od apple...

P.S. Sun Power !

Komentarz

Pracuję...