Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Zamieszczone przez akustyk

24-120/4 tez majtek nie opuszcza (optycznie podobny do 24-105, ale jeszcze gorszy bokeh i... wyzsza cene ),
    A to jest w ogóle możliwe ?

Ileż to razy ja tu czytałem, że Canon jak nie wypuści "wszystkomającego" FF to większość się wyniesie z tego systemu i będą musieli (canon) zmienić branżę :wink:. I co.. no i jest jak zwykle czyli Canon swoje, reszta swoje, a sprzedaż nie tylko, że nie spada tylko rośnie, udziały w rynku znów deklasują konkurencję.
    Mnie ciągle zadziwia jak oni to osiągają, bo że grają wielu na nosie to rzecz bezdyskusyjna.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      A to jest w ogóle możliwe ?
      a wyobraz sobie, ze tak...

nie jest to moze jakas drastyczna przewaga 24-105, ale Nikonowi sie, owszem, udalo, zrobic cos jeszcze paskudniejszego
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      co by po proznicy nie gadac.

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11354 Nikon AF-S Nikkor 24-120mm f/4G ED VR to uniwersalny obiektyw o stałym świetle przygotowany do współpracy z pełnoklatkowymi lustrzankami. Spory zakres ogniskowych i dość kompaktowe wymiary czynią go idealnym "zoomem spacerowym", choć oczywiście sprawdzi się też w poważniejszych zadaniach.

albo cos, co rzuca na kolana:

z 24-105 nie potrafie czegos takiego wygenerowac...
      Ostatnio edytowany przez akustyk; 984. Powód: Automerged Doublepost
      www albo tez flickr

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

a wyobraz sobie, ze tak...
        A już myślałem że przesadzacie a to naprawdę jest jakaś masakra
        Digart

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Zamieszczone przez MMM
          A już myślałem że przesadzacie a to naprawdę jest jakaś masakra
          Jak czytam takie teksty to mi się przypomina jak jak kiedyś przestrzelałem (na 5D) w pełnym słońcu 70-300IS USM i 135L, np.
          W tych samych, określonych warunkach 135L wypadło fatalnie (światła poza GO/bokeh), zapiąłem eLkę bo 70-300 wypluło coś tak brzydkiego, że brak mi słów (wypadkowa najbrzydszego możliwego tele rozmycia plus efekt "DO w słońcu").
          Także dopóki się czegoś nie testuje łeb w łeb to jest tylko gdybanie, imho.

Autor tego postu, kiedy używał, bardzo sobie chwalił i 24-105 i 135 i 70-300IS

BTW. Na CR jest mapa opóźnień produkcji poszczególnych modeli. Najśmieszniejsze jest to, że niedługo Sams wypuści... 300/2.8 to tak a propos dostępności 300 II
          the silence is deafening

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

Zamieszczone przez gietrzy
            Także dopóki się czegoś nie testuje łeb w łeb to jest tylko gdybanie, imho.
            jednak sie nie zgodze.
            bo jak przegladam swoje zdjecia z 24-105, to owszem, zdarzaja sie bokehowe brzydale, i to bynajmniej nie tak, ze ich ze swieca trzeba szukac, ale czegos takiego jak N24-120 na taka skale nigdy nie widzialem. 24-105 potrafi sie wylozyc na podobnego typu tle, ale jednak nie na taka skale.

nie wiem na ile moje zrozumienie teorii jest poprawne, ale to wydaja sie optycznie zblizone obiektywy (pod wzgledem: dystorsji, winiety, charakteru bokehu, ostrosci), tyle ze te 15mm w Nikkorze wiecej wymagalo prawdopodobnie mocniejszego przekorygowania optycznego. jak widac nie za darmo.

paskudztwo z 24-105

jak widac tez jest widoczne. pewnie ktos, kto wiecej robi na f/4 znajdzie wiecej przykladow, ja raczej malo robie przy f<5.6
            www albo tez flickr

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

paskudztwo z 24-105
              Książkowy przykład dlaczego warto w Canonie wejść od razu w F/4 eLe - żadne z tych zdjęć nie jest paskudztwem... to po prostu poprawny bokeh budżetowej konstrukcji, poza tym największe jaja imho wychodzą w słońcu/w światłach a tych jakby brakuje na wystawionych samplach. Dobra kończę bo zaraz oskarkowy przyjdzie i będzie uprawiał wyższość eLi nad eLą.

Cytując moją koleżankę: tyś jeszcze w życiu paskudztwa nie widział
              the silence is deafening

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

To dla odmiany Canon 35L :-)

Digart

Komentarz

• ARN
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 757

Zamieszczone przez MMM
                  To dla odmiany Canon 35L :-)
                  No... 35tką jeszcze mi się nie udało takiego czegoś wygenerować
                  Ale kilka razy miałem podobny efekt przy (jakże wychwalanej za bokeh) 50L

Komentarz

• Sunders
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2746

Masakra
                    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez ARN
                      No... 35tką jeszcze mi się nie udało takiego czegoś wygenerować
                      Ale kilka razy miałem podobny efekt przy (jakże wychwalanej za bokeh) 50L
                      Temat standard - drzewa/gałęzie - tu rządzi niepodzielnie 14L II
                      the silence is deafening

Komentarz

• wain
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 630

Panowie .. ogladajac testy szkiel cichego gdzie sa z grubsza te same tematy przy paru roznych szklach to bokeh moge jedynie uznac za ceche szkla. ani wade ani zalete. jednemu sie podoba a drugiemu nie. kazdemu lensow sie shit happens wiec...

"Wracajac" do tematu, zalozmy taka sytuacje. Pojawia sie 5dIII:
                        -28-32Mpix,
                        -realnie 0,5 EV lepsze hi-iso,
                        -3 stopnie srawa,
                        -DigicV,
                        -wideo z Downscalingiem z pelnej klatki,
                        -60 fps w fullhd,
                        -nowy pomiar,
                        -100% wizjer,
                        -3.2" monitor z wyzsza rozdzailka,
                        -poprawione gabki w klapkach,
                        -af ten co jest tyle ze wspomagany DigicV,
                        -wbudowana lampa.
                        cena 12k na start body only.

cena 5dII - 7k, d700 - 7k...

filmowcow prosimy o opuszczenie sali.
                        palce w gore kto kupuje 5dIII?
                        40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                        www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• BeatX
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1751

Zamieszczone przez wain
                          Jnikon mial jeszcze pewne braki w szklach lub czesc szkiel dosc leciwych, dodatkowo pewne klopoty z opanowaniem koloru w specyficznych warunkach oswietleniowych. Dzisiaj sytuacja jest zupelnie inna.
                          pytam zupelnie powaznie.
                          aktualnie matryce nikona nie maja klopotow z kolorami w przypadku miesznego zrodla swiatla?
                          chodzi mi o ten okropny zolto/pomaranczowy zafarb jaki bardzo czesto widzialem na zdjeciach z D700 kiedy oswietleniem bylo swiatlo zarowe
                          Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                          Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• wain
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 630

Zamieszczone przez BeatX
                            pytam zupelnie powaznie.
                            aktualnie matryce nikona nie maja klopotow z kolorami w przypadku miesznego zrodla swiatla?
                            chodzi mi o ten okropny zolto/pomaranczowy zafarb jaki bardzo czesto widzialem na zdjeciach z D700 kiedy oswietleniem bylo swiatlo zarowe
                            ile sie orientuje to matryce d3s jest lepsza i juz nie sadzi takich kiksow, podobno juz D3X lepiej wypadal od d3 i d 700. Matryca z d7000 jeszcze mloda ale slychac glosow o jakichs problemach za to:

Wiec nie sadze aby w przyszlosci dawali cos gorszego w FF...
                            40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                            www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• MC_
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3444

O, dokładnie to samo widziałem na optycznych.
                              Nikon miażdży.

Komentarz

• BeatX
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1751

no dobra, DR, ISO - wszystko na plus nikona, ale co z tymi kolorami?
                                tylko cos sie slyszy.. nikt nie wie na pewno - a ja co spojrze na np. galerie slubna /dzial przygotowania/ robiona nikonem to w 90% albo ucieczka do b&w, albo widac jak na dloni do **** kolory, kiedy oswietleniem jest zarowka i troche swiatlo zza okna.
                                nikt nie ma jasnego potwierdzenia badz zaprzeczenia, ze nikon wkoncu wypuscil jakis firmware czy cokolwiek korygujacego kolory (w tej jednej okreslonej sytuacji) generowane przez matryce FF w zoltym obozie?
                                Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                                Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

Pracuję...