Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

I po raz kolejny kłótnia z serii 2.8 vs 4.0 IS. Wszystko zależy od tego co się fotografuje i jak się fotografuje.

Komentarz

• siudym
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2249

Jak dla mnie to IS w szerokich katach ma wiekszy sens niz w dlugich.
      Szerokim najczesciej robi sie sceny, gdzie jest mala dynamika np. krajobraz, budynki itd. Robiac to wieczorem czy nad ranem to fajnie miec IS i klepac z reki w slabym swietle. Dla przykladu mialem 70-200 2.8 IS i tam IS w wiekszosci scen wylaczany poniewaz i tak trzymalem wysokie czasy fotografujac sport itd.
      Identycznie 300mm 2.8 - IS OFF, bo wiekszosc zastosowan go nie wymaga, a znowu w takiej 12-24 fajnie miec OS, bo czesto w mega slabym swietle cos pstrykam, czasy graniczne z sensownymi z reki (statywu nie dzwigam).

Jak dla mnie IS/OS w szerokich ma ten sam sens co w tele.

Komentarz

• trampek
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1546

Zamieszczone przez micles
        I po raz kolejny kłótnia z serii 2.8 vs 4.0 IS. Wszystko zależy od tego co się fotografuje i jak się fotografuje.
        w zadnym wypadku...
        jak pisze wiekszosc osob to najlepiej byloby 1,4-2,8@IS.........
        R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Siudym : nie zapominaj o ptasiarzach, którzy ze swoimi telasami nierzadko koczują o dziwnych porach dnia i w ich wypadku każde ISO niżej to wielka korzyść. Podobna sytuacja w reporterce - konferencje prasowe...

Trampek : wyższa cena, wyższa waga, wyższa awaryjność. 24L IS? 35L IS? Nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić...

Komentarz

• trampek
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1546

Siudym : nie zapominaj o ptasiarzach, którzy ze swoimi telasami nierzadko koczują o dziwnych porach dnia i w ich wypadku każde ISO niżej to wielka korzyść. Podobna sytuacja w reporterce - konferencje prasowe...

Trampek : wyższa cena, wyższa waga, wyższa awaryjność. 24L IS? 35L IS? Nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić...
            czy 70-200 Is jest wiekszy od brata bez Is.
            Czy kity 18-55... itd itp.. szkoda gadac.
            Nie wyskakuj tez cena, skoro mozna wsadzic to urzadzenie do szkla ponizej 400zl (kit canona, nikon do wszystkich budzetowych szkiel juz daje ) to mysle ze w szklach za 6-7k tez by sie zmiescil....

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Zamieszczone przez trampek
              Nie wyskakuj tez cena, skoro mozna wsadzic to urzadzenie do szkla ponizej 400zl (kit canona, nikon do wszystkich budzetowych szkiel juz daje ) to mysle ze w szklach za 6-7k tez by sie zmiescil....
              Ja nie mówię o kosztach produkcyjnych, tylko o cenach detalicznych. Jak na moje to co najmniej 1k przy stałkach by sobie doliczali za ISa.

Komentarz

• trampek
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1546

Ja nie mówię o kosztach produkcyjnych, tylko o cenach detalicznych. Jak na moje to co najmniej 1k przy stałkach by sobie doliczali za ISa.
                spoko . przy mozliwosci wyboru szkiel tych samymch non-is byloby pieknie. ja bym dorzucil .. i o to sie rozchodzi, o brak zrozumienia polityki canona z mojej strony, no chyba ze oczyms nie wiem. Mysle jednak ze to nastepny upgrejd z aktory kase wezmiesz, choc braku gumeczki w 85LII nie pojmuje

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

Kto by nie chciał móc sobie samemu wybrać ficzerki, w które zaopatrzony będzie jego sprzęt... Niestety, takie rzeczy to nie u Canona. Mi brakuje (będzie brakowało jak będę miał jedynkę) uszczelki w 35L, no ale co zrobić.

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

Akurat w tym wypadku nie mówiłem o ślubach, a bardziej o architekturze.
                    F/4 przy architekturze? To nawet na olympusach brzmi śmiesznie. Trochę w życiu napstrykałem architektur, i chyba niczego poniżej f/8 nie zrobiłem.
                    Jarek

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

Zamieszczone przez oskarkowy
                      F/4 przy architekturze? To nawet na olympusach brzmi śmiesznie. Trochę w życiu napstrykałem architektur, i chyba niczego poniżej f/8 nie zrobiłem.
                      Rozważałem sytuację, gdy nie dźwigamy statywu i chcemy zrobić fotę w kościele. Wtedy na 16mm przy 4.0 mamy GO 1.3m-nieskończoność, do tego dorzucamy ISa i wychodzi nam 1/10 4.0 i jakieśtam iso. Fota zrobiona.

Komentarz

• oskarkowy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2513

Rozważałem sytuację, gdy nie dźwigamy statywu i chcemy zrobić fotę w kościele. Wtedy na 16mm przy 4.0 mamy GO 1.3m-nieskończoność, do tego dorzucamy ISa i wychodzi nam 1/10 4.0 i jakieśtam iso. Fota zrobiona.
                        Już Ci to pisałem, napiszę jeszcze raz: Ty rozważasz i teoretyzujesz, inni wiedzą jak to zrobić. Fota może i zrobiona, jednak znów nie przez Ciebie.

A jak już się dorobisz 1ki i 35L to zrozumiesz, że uszczelka naprawdę nie jest tam najważniejsza.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        A w ogóle idziesz fotografować architektury i statywu nie bierzesz? Aparat w ogóle zamierzasz w takiej sytuacji zabrać? Doświadczeni fotografowie latami dobierają sobie głowice i nogi do architektury a Ty obędziesz się bez statywu z IS na f/4?
                        Smarujesz setki nic nie wnoszących postów, później nikt niczego nie może znaleźć. Odpuść trochę, szkoda klawiatury na takie twórcze wyliczenia.
                        Ostatnio edytowany przez oskarkowy; 29. Powód: Automerged Doublepost
                        Jarek

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez allxages
                          Sorry Panowie, ale jak zapominam statywu idąc robić landszafty albo kościół to po prostu wracam do domu po ten statyw
                          Ja czasem jak byłem w ciemnym kościele i chciałem coś cyknąć to używałem jako statywu ławki - nie jest to najwygodniejsze - i mało mobilne w szczególności . Dlatego IS w szerokim szkle do takiej fotografii turystycznej - typu wchodzę do ciemnego wnętrza - o! chcę coś cyknąć - nie objuczając się zbytnio - nie jest złym pomysłem IMHO.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

ja sie przylacze do sympatykow IS-a w szerokim kacie. sa sytuacje, kiedy by mi sie przydal, wlacznie z landszaftami (bo zwyczajnie nie wszedzie da sie trojnog rozstawic). jakbym mial przez IS-a dokladac do ceny to by mnie bolalo i np. takiego 16-50 za wyzsza cene niz 24-105 raczej nie kupie. ale jakby sie pojawil w okolicach 800~900 EUR, to bym zdecydowanie pomyslal. oczywiscie, o ile rogi bylyby warte zamiany z 17-40, bo to nie jest bynajmniej pewnik
                            www albo tez flickr

Komentarz

• dzik
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 884

Zamieszczone przez trampek
                              Stabilizacja w matrycy zabiera ci stabilizowany wizjer. zaloz 70-200 IS @ 200mm a zrozumiesz. Dlatego stabilizowana optuka jest lepsza, przynajmniej w Lustrach ( nie mowie o LV)
                              To wiem, nie chcialbym kosztem IS w szklach a jako dodatek, wiem ze do tego nie dojdzie ale wtedy jasne stalki by zyskaly.

Tak na marginesie, jakie jest najjasniejsze szklo IS? Narazie mam w glowie tylko 200/2IS

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12226

stabilizacja akurat w wizjerze to jest bonus. stabilizowany obraz w czujniku AF to jest ten big-deal
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...