Co do tej stabilizacji to mi to generalne lotto, jeśli różnica w cenie będzie na poziomie 5-8 stówek (polskich) to ok, ja generalnie zawsze focę ze statywem, od wielkiego dzwonu mi się zdarzy że statywu nie mam i wtedy jak najbardziej zastosowanie ISa widzę, 16-50/4 jeśli chodzi o mnie to byłoby uniwersalne szkło (na FF oczywiście bo na cropie to to prawie tele jest
) tak na serio to praktycznie nic więcej nie potrzebuję jeśli takie coś nie powstanie to pewnie kiedyś kupię FF i 17-40 lub FF nikona i 16-35VR/4 bo mi to generalnie lotto jakim system fotografuję. Co do uniwersalności UWA to indywidualna sprawa, ja mam UWA praktycznie na stałe przyspawane do korpusu i dla mnie to może nie uniwersalne, a podstawowe szkło.
Co nowego u Canona? [Plotki]
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień -
Piszesz o tym lotto tyle, ale że co? Trafiłeś szóstke?Co do tej stabilizacji to mi to generalne lotto, jeśli różnica w cenie będzie na poziomie 5-8 stówek (polskich) to ok, ja generalnie zawsze focę ze statywem, od wielkiego dzwonu mi się zdarzy że statywu nie mam i wtedy jak najbardziej zastosowanie ISa widzę, 16-50/4 jeśli chodzi o mnie to byłoby uniwersalne szkło (na FF oczywiście bo na cropie to to prawie tele jest
) tak na serio to praktycznie nic więcej nie potrzebuję jeśli takie coś nie powstanie to pewnie kiedyś kupię FF i 17-40 lub FF nikona i 16-35VR/4 bo mi to generalnie lotto jakim system fotografuję. Co do uniwersalności UWA to indywidualna sprawa, ja mam UWA praktycznie na stałe przyspawane do korpusu i dla mnie to może nie uniwersalne, a podstawowe szkło.
Komentarz
-
Nie wystarczają ci moje teorie, to masz wypowiedź praktyka : Certified by akustyk - dość porządny fotograf landszaftów.Komentarz
-
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścieńKomentarz
-
Twoje teorie są fajne, dobrze się je czyta, a to, że niewiele mają wspólnego z praktyką to już mały detal. Podpierasz się tu Akustykiem jak Lepper Schopenhauerem. Różnica jest taka, że ten drugi tutaj zagląda, czyta i może odnieść do konkretnego kontekstu.JarekKomentarz
-
Komentarz
-
a ja żałowałem że nie mam IS jak fotografowałem leśną rzeczułkę z małym wodospadem
)) na którą natknąłem się całkiem przypadkiem.
I o ile IS nie pogarsza jakości obrazu to "łatwiej kijek pocieniasić, niż go potem pogrubasić" - czyli kowboj ma rację lepiej mieć niż nie mieć.
Wielokrotnie zdarzało mi się że w trakcie plenerku, który nie zakładał fotografowania ze statywem, trafiało się jakieś ujęcie które wymagałoby dłuższego czasu a nie zawsze można znaleźć coś na czym można położyć aparat.
Chociaż w sumie zawsze można nosić ze sobą sznurek - zamiast statywu i stabilizacji. Nie sprawdzałem ale podobno działa.Komentarz
-
Słabe godzenie. Wolę piony prostować w PS niż dostać ruszone z TS-E z łapki lub szczegółowość f/4 z zooma
Ja mogę na wyjazd drugich spodni nie wziąć, ale po co jechać bez statywu i dobrej głowicy?JarekKomentarz
-
Ja byłem dwa razy naiwny i dwa razy w góry bez statywu pojechałem... Teraz już nie popełnię tego błędu. Nie ukrywajmy jednak, że dobry statyw lekki i wygodny w noszeniu nie jest.
Powracając do tematu :
Dokładnie te szkła chciałbym zobaczyć w ofercie Canona. 12-24 + 24-70 (u mnie zastąpione przez 35 i 50) + 70-200 + 200-400 = idealny zestaw z 2.8+ w środku i 4.0 na skrajach.Komentarz
-
Wszyscy chcą 200-400. Ciekawe ile osób psioczyłoby na ten obiektyw, że jest za duży i za drogi (patrz 200-400 konkurencji). A ile kupiłoby go?
Komentarz
-
Ja już od dawna zaksięgowałem sobie w głowie, że po uzbieraniu jasnego sprzętu następną kasę na foto wydam na sigmę 12-24 i canony 24-105 i 100-400, ale jak zrobią 200-400 to mogę podźwigać więcej i zamiast 24-105 na wycieczki nosiłbym na przykład 35 i 70-200.Komentarz
-
Dobre pytanie - ja się nad tym nawet zastanawiałem i doszedłem do wniosku że jakbym miał wydać tyle kasy to bym kupił 500-kę... Więc generalnie to nie muszą wcale go wypuszczać, raczej niech nowe 100-400 z nowszym ISem wypuszczą ;-)Komentarz
-
-
-
LOL. A coś Ty myślał, że to szkło dla spotterów za 5kpln ?Teraz dopiero zobaczyłem - 19,5 tysia? Czemu! To ja biorę 400 2.8 IS.
Fajnie by było...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mi tam obojętne, byleby był - do starego się mierzyłem ze cztery razy i prawdopodobnie jakbym go kupił to Canon natychmiast wydał by nową wersję, więc jeżeli chcecie nowego to zrzutka dla Krzycha na starego ;-)Komentarz
Komentarz