Co nowego u Canona? [Plotki]

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jaś
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2601

Zamieszczone przez allxages
    Sorry Panowie, ale jak zapominam statywu idąc robić landszafty albo kościół to po prostu wracam do domu po ten statyw

@MacGyver: tylko, że 17-40 czy to 16-50 to NIE JEST uniwersalne szkło. To jest UWA. Do tego nie jest problemem na ultraszerokim kącie zrobić zdjęcie na 1/15 z ręki. Da się.

Ale ok, zgadzam się z filmowaniem i panoramowaniem. Chociaż z tym drugim to tak średnio. bo panaromowanie przy 16mm to raczej obiektów bardzo blisko. A obiekty bardzo blisko bez problemu można panoramować bez IS.

Ale ja się cieszę, że w szkłach poniżej 85mm nie ma IS. Szkło robiłoby się niepotrzebnie bardziej delikatne i droższe. Od 85mm to i OK. Widzę dużo sensu w stabilizacji.

Takie moje zdanie, kłócić się nie zamierzam jednak
    Co do tej stabilizacji to mi to generalne lotto, jeśli różnica w cenie będzie na poziomie 5-8 stówek (polskich) to ok, ja generalnie zawsze focę ze statywem, od wielkiego dzwonu mi się zdarzy że statywu nie mam i wtedy jak najbardziej zastosowanie ISa widzę, 16-50/4 jeśli chodzi o mnie to byłoby uniwersalne szkło (na FF oczywiście bo na cropie to to prawie tele jest ) tak na serio to praktycznie nic więcej nie potrzebuję jeśli takie coś nie powstanie to pewnie kiedyś kupię FF i 17-40 lub FF nikona i 16-35VR/4 bo mi to generalnie lotto jakim system fotografuję. Co do uniwersalności UWA to indywidualna sprawa, ja mam UWA praktycznie na stałe przyspawane do korpusu i dla mnie to może nie uniwersalne, a podstawowe szkło.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• allxages
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2549

Zamieszczone przez jaś
      Co do tej stabilizacji to mi to generalne lotto, jeśli różnica w cenie będzie na poziomie 5-8 stówek (polskich) to ok, ja generalnie zawsze focę ze statywem, od wielkiego dzwonu mi się zdarzy że statywu nie mam i wtedy jak najbardziej zastosowanie ISa widzę, 16-50/4 jeśli chodzi o mnie to byłoby uniwersalne szkło (na FF oczywiście bo na cropie to to prawie tele jest ) tak na serio to praktycznie nic więcej nie potrzebuję jeśli takie coś nie powstanie to pewnie kiedyś kupię FF i 17-40 lub FF nikona i 16-35VR/4 bo mi to generalnie lotto jakim system fotografuję. Co do uniwersalności UWA to indywidualna sprawa, ja mam UWA praktycznie na stałe przyspawane do korpusu i dla mnie to może nie uniwersalne, a podstawowe szkło.
      Piszesz o tym lotto tyle, ale że co? Trafiłeś szóstke?

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Zamieszczone przez oskarkowy
        A w ogóle idziesz fotografować architektury i statywu nie bierzesz? Aparat w ogóle zamierzasz w takiej sytuacji zabrać? Doświadczeni fotografowie latami dobierają sobie głowice i nogi do architektury a Ty obędziesz się bez statywu z IS na f/4?
        Nie wystarczają ci moje teorie, to masz wypowiedź praktyka :
        Zamieszczone przez akustyk
        sa sytuacje, kiedy by mi sie przydal, wlacznie z landszaftami (bo zwyczajnie nie wszedzie da sie trojnog rozstawic).
        Certified by akustyk - dość porządny fotograf landszaftów.

Komentarz

• jaś
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 2601

Zamieszczone przez allxages
          Piszesz o tym lotto tyle, ale że co? Trafiłeś szóstke?
          gdyby tak było - to by mi było lotto czy canon coś wypuści czy nie wypuści
          Jestem szumofobem
          S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
          Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• oskarkowy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2513

Zamieszczone przez micles
            Nie wystarczają ci moje teorie, to masz wypowiedź praktyka : Certified by akustyk - dość porządny fotograf landszaftów.
            Twoje teorie są fajne, dobrze się je czyta, a to, że niewiele mają wspólnego z praktyką to już mały detal. Podpierasz się tu Akustykiem jak Lepper Schopenhauerem. Różnica jest taka, że ten drugi tutaj zagląda, czyta i może odnieść do konkretnego kontekstu.
            Jarek

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Twoje teorie są fajne, dobrze się je czyta, a to, że niewiele mają wspólnego z praktyką to już mały detal.
              To ja was pogodzę
              Architektura to nie tylko statyw, ale przede wszystkim tse: 24 albo 17.
              Napisał praktykujący inaczej
              the silence is deafening

Komentarz

• bebesky
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1231

a ja żałowałem że nie mam IS jak fotografowałem leśną rzeczułkę z małym wodospadem )) na którą natknąłem się całkiem przypadkiem.

I o ile IS nie pogarsza jakości obrazu to "łatwiej kijek pocieniasić, niż go potem pogrubasić" - czyli kowboj ma rację lepiej mieć niż nie mieć.

Wielokrotnie zdarzało mi się że w trakcie plenerku, który nie zakładał fotografowania ze statywem, trafiało się jakieś ujęcie które wymagałoby dłuższego czasu a nie zawsze można znaleźć coś na czym można położyć aparat.
                Chociaż w sumie zawsze można nosić ze sobą sznurek - zamiast statywu i stabilizacji. Nie sprawdzałem ale podobno działa.

Komentarz

• oskarkowy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2513

Zamieszczone przez gietrzy
                  To ja was pogodzę
                  Architektura to nie tylko statyw, ale przede wszystkim tse: 24 albo 17.
                  Napisał praktykujący inaczej
                  Słabe godzenie. Wolę piony prostować w PS niż dostać ruszone z TS-E z łapki lub szczegółowość f/4 z zooma
                  Ja mogę na wyjazd drugich spodni nie wziąć, ale po co jechać bez statywu i dobrej głowicy?
                  Jarek

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Ja mogę na wyjazd drugich spodni nie wziąć, ale po co jechać bez statywu i dobrej głowicy?
                    Ja byłem dwa razy naiwny i dwa razy w góry bez statywu pojechałem... Teraz już nie popełnię tego błędu. Nie ukrywajmy jednak, że dobry statyw lekki i wygodny w noszeniu nie jest.

Powracając do tematu :
                    Zamieszczone przez enter
                    stałe 4/ 100-300 z IS?
                    osobiście wolałbym 4/200-400is
                    byłoby git

mi najbardziej brakuje 4/12-24is pod FF
                    Dokładnie te szkła chciałbym zobaczyć w ofercie Canona. 12-24 + 24-70 (u mnie zastąpione przez 35 i 50) + 70-200 + 200-400 = idealny zestaw z 2.8+ w środku i 4.0 na skrajach.

Komentarz

• comatus
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 725

Wszyscy chcą 200-400. Ciekawe ile osób psioczyłoby na ten obiektyw, że jest za duży i za drogi (patrz 200-400 konkurencji). A ile kupiłoby go?

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

Ja już od dawna zaksięgowałem sobie w głowie, że po uzbieraniu jasnego sprzętu następną kasę na foto wydam na sigmę 12-24 i canony 24-105 i 100-400, ale jak zrobią 200-400 to mogę podźwigać więcej i zamiast 24-105 na wycieczki nosiłbym na przykład 35 i 70-200.

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Zamieszczone przez comatus
                          Wszyscy chcą 200-400. Ciekawe ile osób psioczyłoby na ten obiektyw, że jest za duży i za drogi (patrz 200-400 konkurencji). A ile kupiłoby go?
                          Dobre pytanie - ja się nad tym nawet zastanawiałem i doszedłem do wniosku że jakbym miał wydać tyle kasy to bym kupił 500-kę... Więc generalnie to nie muszą wcale go wypuszczać, raczej niech nowe 100-400 z nowszym ISem wypuszczą ;-)
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Teraz dopiero zobaczyłem - 19,5 tysia? Czemu! To ja biorę 400 2.8 IS.

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

Zamieszczone przez Krzychu
                              ... raczej niech nowe 100-400 z nowszym ISem wypuszczą ;-)
                              No i może z "kręconym" zoomem. Wiem że niektórym to pasuje ale ja strasznie nie lubię tych suw-zoomów (jednego mam, gdyby nie wartość sentymentalno - kolekcjonerska pewnie wymieniłbym na co innego).
                              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Krzychu
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 3611

Zamieszczone przez micles
                                Teraz dopiero zobaczyłem - 19,5 tysia? Czemu! To ja biorę 400 2.8 IS.
                                LOL. A coś Ty myślał, że to szkło dla spotterów za 5kpln ? Fajnie by było...
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez MacGyver
                                No i może z "kręconym" zoomem. Wiem że niektórym to pasuje ale ja strasznie nie lubię tych suw-zoomów (jednego mam, gdyby nie wartość sentymentalno - kolekcjonerska pewnie wymieniłbym na co innego).
                                Mi tam obojętne, byleby był - do starego się mierzyłem ze cztery razy i prawdopodobnie jakbym go kupił to Canon natychmiast wydał by nową wersję, więc jeżeli chcecie nowego to zrzutka dla Krzycha na starego ;-)
                                Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475. Powód: Automerged Doublepost
                                Pozdrowienia,
                                KZ
                                KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...