Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • m_o_b_y
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1095

Zamieszczone przez TomS
    Mi pewnie około 15-20 kg ale z tego to trochę waży jedzenie i picie, którego trochę dużo biorę.
    Będziesz gruby !
    Ja nigdy w góry nie biorę żadnego jedzenia.
    Czasem, w drodze wyjątku, zabieram jednego banana.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez amroz
      Oczywiście że taka korelacja powinna w tym przypadku być bardzo mocna.
      Poco taszczyć kilkogramy szkła skoro nie potrafi sie jednym dobrego zdjęcia zrobić. Taszczyć żeby taszczyć?
      Taszczyć żeby się nauczyć bo bez sprzętu ciężko (uczyć się) robić zdjęcia ?
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• terminator
        Początki nałogu
        • 2007
        • 325

To jeszcze napiszcie, po jakich górach chodzicie, że nie przeszkadzają Wam 20kg plecaki wyładowane sprzętem. Jakoś mam wrażenie i chyba się nie mylę, że po Krupówkach i kolejką na Gubałówkę...
        __________________________________________________ ____
        " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
        chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez terminator
          To jeszcze napiszcie, po jakich górach chodzicie, że nie przeszkadzają Wam 20kg plecaki wyładowane sprzętem. Jakoś mam wrażenie i chyba się nie mylę, że po Krupówkach i kolejką na Gubałówkę...
          Pisałem przecież. Oczywiście że się nie mylisz, jakbyś mógł...
          Czas wziąć się za trenowanie zamiast się nie mylić w takich kwestiach
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• terminator
            Początki nałogu
            • 2007
            • 325

Zamieszczone przez Krzychu
            Pisałem przecież. Oczywiście że się nie mylisz, jakbyś mógł...
            Czas wziąć się za trenowanie zamiast się nie mylić w takich kwestiach
            Trenuj, skoro Cię to rajcuje. Kilka razy miałem przyjemność z plecakiem na kilkudziesięcio kilometrowe wymarsze w wojsku i z własnej nieprzymuszonej woli - never. Thats all.

Komentarz

• jadeit
              Początki nałogu
              • 2004
              • 466

orion aw
              wypełniony 70-200/2.8 28-75/2.8, kitem, body z gripem, pierscienie makro
              + w górnej czesci plecaka: picie w stylu woda 2x1.5l, piwo max 2 puszki(świetnie smakuje po schłodzeniu w 1 z 5 stawów ), kanapki , kurtka wodo/wiatro(lekka)

trasy:
              1.palenica -> rysy -> powrót
              2.palenica -> dolina roztoki -> 5 stawów-> kozi wierch-> gąsienicowa-> kuznice
              3. koscieliska -> ornak-> dolina tomanowa->czerwone wierchy -> konradowa ->kuznice
              4. kuznice->murowaniec->gąsienicowa->karb->przeł. swinicka-> kasprowy-> zielonym w dół

pozdrawiam
              un point c'est toi
              fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• piszczal
                Początki nałogu
                • 2006
                • 459

Zamieszczone przez amroz
                Oczywiście że taka korelacja powinna w tym przypadku być bardzo mocna.
                Poco taszczyć kilkogramy szkła skoro nie potrafi sie jednym dobrego zdjęcia zrobić. Taszczyć żeby taszczyć?
                po czym wnioskujesz że piszący tu o swoich doświadczeniach w noszeniu sprzętu nie potrafią robić zdjęć?
                może to być uogólnienie krzywdzące bardzo
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                mylisz się zapewne w większości przypadków, ale biorąc pod uwagę Twoją świetną znajomość ulic i przydatków zakopca, chyba się na szlaku nie spotkamy z garbami ;-)

planowana trasa, domyśl się jak chcesz które etapy w pełnym obciążeniu
                Kuźnice - Boczań - Murowaniec
                Murowaniec - Kozi - świnica - Murowaniec
                Murowaniec - Zawrat - Piątka
                Piątka - Kozi - Krzyżne - Piątka
                Piątka - świstówka - Moko
                Moko - Rysy - Waga
                Waga - Rysy - Moko - Chłopek - Moko - Zakopane

nie to że nie przeszkadza, ale szukam kompromisu
                Ostatnio edytowany przez piszczal; 4097. Powód: Automerged Doublepost
                aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• bebesky
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1231

Zamieszczone przez amroz
                  szkoda tylko, że u tych którzy te rekordy z obciążeniem biją w portfolio cienko. Poza niewielkimi wyjątkami oczywiście.
                  Są tacy którzy nie chcą umieszczać swoich zdjęć w galeriach internetowych z uwagi na panujący i bardzo powszechny debilizm moderatorów a nie potrafią sami zająć się własną stroną lub nie mają odpowiedniego dostępu do internetu (np. ja mam takowy tylko w pracy)
                  Niektórzy traktują fotografię jako przyjemność, i wcale nie odczuwają potrzeby dzielenia się swoimi dokonaniami ze wszystkimi. Pozostawiają swoją twórczość dla siebie i swoich przyjaciół/znajomych co nie oznacza że nie mają osiągnięć.
                  Są też tacy którzy używają slajdów, negatywów, sami robią odbitki i głęboko w ... mają skanery, komputery, internety, a mimo to ich zdjęcia znajdują się na wystawach i są przedmiotem uznania ludzi naprwadę znających się na fotografii a nie internetowej gawiedzi często uznającej "przysłowiową dodę" za wysoką kulturę a zdjęcie z gołym cyckiem lub dupą za szczyt profesjonalnej fotograii.

A co do noszenia sprzętu to: nikt nikogo nie zmusza do noszenia czegokolwiek, gdziekolwiek. Jak ktoś chce i da radę to moze na Czomolungmę wnieść kamerę wielkoformatową z zestawem 10 obiektywów i statywem i ... nie zrobić ządnego zdjęcia. I nie widzę w tym nic co mogłoby być dla inteligentnego człowieka powodem do kpin. Natomiast widze powód dla maluczkich zazdrośników.

Komentarz

• swnw
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 275

Zamieszczone przez piszczal
                    Zastanawiam się, jak dużo sprzętu zabieracie na wędrówki po szlakach górskich?
                    Albo jaki to sprzęt.
                    Prosze o podzielenie się waszymi uwagami.

Pozdrawiam
                    1 EOS, 17-40 L, 70-200 L, torba LowePro A4? Nie pamietam symbolu. Plecak Salomon 35 litrów - dobrze wypełniony bo moje spacery trwają zwykle 8-10 godzin, nawet wiecej. Niekiedy statyw.
                    Po 5-6 godzinach mam wrażenie, że mam na sobie trzykrotnie wiekszy cięzar i marzę o kompakcie, który potrafiłby zrobić wszystko to co mój zestaw. Zaznaczam iż słaby nie jestem, wręcz przeciwnie w grupie rówieśników pod tym wzgledem zawsze byłem na czołowych miejscach .

Pozdrowienia swnw.

Komentarz

• terminator
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 325

Zamieszczone przez jadeit
                      orion aw
                      wypełniony 70-200/2.8 28-75/2.8, kitem, body z gripem, pierscienie makro
                      + w górnej czesci plecaka: picie w stylu woda 2x1.5l, piwo max 2 puszki(świetnie smakuje po schłodzeniu w 1 z 5 stawów ), kanapki , kurtka wodo/wiatro(lekka)

trasy:
                      1.palenica -> rysy -> powrót
                      2.palenica -> dolina roztoki -> 5 stawów-> kozi wierch-> gąsienicowa-> kuznice
                      3. koscieliska -> ornak-> dolina tomanowa->czerwone wierchy -> konradowa ->kuznice
                      4. kuznice->murowaniec->gąsienicowa->karb->przeł. swinicka-> kasprowy-> zielonym w dół

pozdrawiam
                      Takich opisów oczekiwałem, gdy przeczytałem pierwszy post. A zrobił się z tego wątek dla kulturystów, których znajduje GOPR po 2 dniach zamarzniętych na słowackiej stronie, bo wyszli z 20 kg szkła na plecach, a z rozładowaną komórką i bez zapałek.

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez m_o_b_y
                        Będziesz gruby ! ...
                        Tomek gruby ? Musiał by chyba przez pół roku nie wychodzić z MacDonalda :-)
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

Zamieszczone przez MacGyver
                          Tomek gruby ? Musiał by chyba przez pół roku nie wychodzić z MacDonalda :-)
                          Bedzie ,będzie ,ale najwcześniej zajakies dwadziescia lat.Ja tez kiedys motylem byłem ale....Serdecznie pozdrawiam Łukasz,Tomku, Marek.

Komentarz

• bebesky
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1231

Takich opisów oczekiwałem, gdy przeczytałem pierwszy post. A zrobił się z tego wątek dla kulturystów, których znajduje GOPR po 2 dniach zamarzniętych na słowackiej stronie, bo wyszli z 20 kg szkła na plecach, a z rozładowaną komórką i bez zapałek.
                            ponieważ jest to forum fotograficzne a nie turystyczne wszyscy przyjęli że chodzi o sprzęt fotograficzny a nie sprzęt turystyczny.
                            Gdyby to pytanie padło na forum turystycznym to wątpliwe by ktokolwiek pisał o sprzęcie fotograficznym - a jeżeli już to wydaje mi się że określiłby to dwoma słowami "aparat fotograficzny"
                            Ponadto dlaczego nie można się wybrać w góry z plecakiem 30 - 40 kg(w tym 20 kg szkieł i 20 kg sprzętu turystycznego - choć nie wiem co trzeba by zapakować żeby to tyle ważyło - może hantle do poćwiczenia na szczycie ). Jak ktoś tyle uniesie, da radę i wytrzyma wędrówkę/wspinaczkę to dlaczego nie
                            Niewiele osób na forum ma sprzęt fotograficzny ważący w sumie 20 kg własnie może zrobić ankietę: ile aży cały twój sprzet foto? (oczywiście bez koreksów, powiększalników, labów, komputerów, lamp studyjnych )

a tak BTW po co komu zapałki w górach na grani poza granicą lasu i w dodatku zimą
                            Ja preferuję zapalniczki benzynowe typu zippo bo na nich można chociaż zagotować kubek wody .

Komentarz

• piszczal
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 459

Zamieszczone przez bebesky
                              a tak BTW po co komu zapałki w górach na grani poza granicą lasu i w dodatku zimą
                              Kilka lat temu, co prawda latem, zrobiłem herbatę, gotując wodę na grani Liptowskich Murów. Za opał posłużyły mi suche trawy i patyczki suchych krzewinek. Co prawda było to latem, ale zapałki się przydały (a może to była zapalniczka ;-)
                              aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Kubak82
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2348

zrobił się z tego wątek dla kulturystów, których znajduje GOPR po 2 dniach zamarzniętych na słowackiej stronie, bo wyszli z 20 kg szkła na plecach, a z rozładowaną komórką i bez zapałek.
                                lubisz ubarwiac, oj lubisz

bronisz swojego zdania z uporem godnym lepszej strawy, podczas gdy ludzie po porstu pisza co zabieraja ze soba w gory.. jesli ktos xx lat chodzi po gorach to ma opisac kazda trase i co mial w plecaku

szukasz stary dziury w calym

Komentarz

Pracuję...