Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aqua
    Uzależniony
    • 2004
    • 727

Zamieszczone przez terminator
    Na razie każdy z wypowiadających się gra twardziela. Kto więcej udźwignie. A przecież, nie o to chodzi. Może się mylę? Nie wiem.

Zadnego twardziela, pisze sie jak jest
    A ze czlowiek robi sie wygodny i wiec czasem uzywam wozka, ale nie w chaszcze

To moze jakies zawody kto wiecej i dalej ze szklarnia w plecaku
    Ostatnio edytowany przez aqua; 885.

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4605

Zawsze biorę to co w stopce i kilka drobiazgów spakowane w Mini Trekker. Wypraktykowałem, że więcej nie dam rady a mniej uniemożliwia focenie a masy niewiele ubywa. Jedzenie i statyw 055 z glowicą ProBall 308 w osobnym pokrowcu dźwiga Asystentka Fotografa.
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• -=Festyk=-
        Uzależniony
        • 2005
        • 666

Zamieszczone przez aqua
        To moze jakies zawody kto wiecej i dalej ze szklarnia w plecaku
        Ja może wiele w plecaku nie miałem bo tylko D70+50mm.,ale w konkurencji na odległość chodzenia ze sprzętem chyab wygram-z Bydgoszczy do Częstochowy (pielgrzymka:wink: ).

||Galeria

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Zależy w jakie góry :-)
          W Tatrach targałem najwięcej: 300D z gripem + 33 z gripem + T12+24 + 35/2 + 50/1.4 + 28-105 + 70-200 + lekki statyw ~1kg + filtry, zapasowe aku itp. 28-105 wyleciało po pierwszej wycieczce, reszta została i nie było mi z tym specjalnie ciężko.
          W Karkonosze biorę więcej, ostatnio targałem: 40D z gripem + 33 z gripem + T12+24 + 17-40 + 20/2.8 + 24/2.8 + 50/1.4 + 70-200 + TCx1.4 + Bilora 1122 ~3kg + filtry, zapasowe aku i fajnie było przez pierwsze 22 - 23 km, potem już gorzej, gdy wszystko wylądowało w plecaku i cały ciężar poszedł na ramiona. Wczoraj z tym zestawem (35/2 zamiast 20/2.8 ), przy krótszej wycieczce, było już ok.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• kris75
            Początki nałogu
            • 2006
            • 413

u mnie na wycieczki w wyzsze partie Tatr sprawdza sie body z 1 zoomem (jaki to wybor to zalezy oczywiscie od fotografa, wiec tu nic Ci nie podpowiadam) zapakowane do lekkiego jacka wolfskina
            ________
            Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
            Immanuel Kant

Komentarz

• bebesky
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1231

tfardym trza być nie mientkim
              jak znajomi (nie chodzacy po górach) podnieśli mój plecak do tatrołażenia to stwierdzili tylko że głupi jestem

i mieli świętą rację - tyle tylko że oni nigdy po górach nie chodzili więc zrozumieć nie zrozumieją
              a do plecaka oprócz ciuchów, sprzętu, picia itp. wchodzi 4,5 kg gratów fotograficznych + statyw

Komentarz

• piszczal
                Początki nałogu
                • 2006
                • 459

no to nie zaszaleję z 6 kg, jak widzę koledzy niektórzy są mocniejsi, dzięki za wasze opinie i doświadczenia
                aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• liquidsound
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1956

Ze tak zapytam, po co targac tele w gory??
                  1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                  Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• bebesky
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1231

Zamieszczone przez liquidsound
                    jeżeli chcesz zrobić np.
                    zbliżenie kolegi/koleżanki wiszącego na linach,
                    zdjęcie kozic, świstaków, niedźwiedzi itp.
                    zdjęcie śmigłowca ratunkowego podczas akcji
                    wąskie ujęcia szczytu do którego nie podejdziesz

mało??

Komentarz

• Krzychu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3611

Zamieszczone przez liquidsound
                      Bo to jeden z najbardziej przydanych w górach obiektywów...
                      Pozdrowienia,
                      KZ
                      KZ Aviation Photography

Komentarz

• orzeh
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 98

Zamieszczone przez piszczal
                        właśnie planuję wziąć w tatry statyw 2480 g, 40d 740g, 70-200 760 g, 17-40 475g i starą 500N do slajdów 350g, i zastanawiam się nad pentaconem six około 1kg
                        razem to by było z 6 kg
                        w sumie tylko przejścia pomiędzy schronami na full weight, reszta na szlakach tylko z foto i asekuracją turystyczną.
                        Kiedyś jak się brało sporo jedzenia do plecaka to ważyły 24 kg, więc chyba te 6 kg zamiast konserw będzie ok
                        skoro tak, to bierz wszystko - jakos tam ten wor poniesiesz, a na akcje wezmiesz to co w danym momencie bedzie potrzebne.
                        udanych kadrow.
                        pozdrawiam
                        orzeh

Komentarz

• Martusia B

ja ostatnio w górach miałam moją 30'tkę + 70-300 + 50 i 18-55.. może to i tak mało sprzętu, ale jak narazie tyle mam i się przyzwyczajam do coraz cięższych rzeczy, bo plenuje zakup nowego obiektywu.. możę nawet ze dwóch :P

Komentarz

• amroz
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 772

szkoda tylko, że u tych którzy te rekordy z obciążeniem biją w portfolio cienko. Poza niewielkimi wyjątkami oczywiście.

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Zamieszczone przez amroz
                              szkoda tylko, że u tych którzy te rekordy z obciążeniem biją w portfolio cienko. Poza niewielkimi wyjątkami oczywiście.
                              W końcu specjalizują się w noszeniu sprzętu a nie używaniu go, nie ? ;-)
                              Rozumiem że oczekujesz jakiejś korelacji pomiędzy jakością zdjęć a formą fizyczną ? Byłoby super, ale chyba ta korelacja niestety jest dość słaba
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

• amroz
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 772

Zamieszczone przez Krzychu
                                W końcu specjalizują się w noszeniu sprzętu a nie używaniu go, nie ? ;-)
                                Rozumiem że oczekujesz jakiejś korelacji pomiędzy jakością zdjęć a formą fizyczną ? Byłoby super, ale chyba ta korelacja niestety jest dość słaba
                                Oczywiście że taka korelacja powinna w tym przypadku być bardzo mocna.
                                Poco taszczyć kilkogramy szkła skoro nie potrafi sie jednym dobrego zdjęcia zrobić. Taszczyć żeby taszczyć?

Komentarz

Pracuję...