Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
no powiem Wam, że odpaliłem tego macmini... no i jestem troche w du***. Otóż nie da sięna nim zainstalować LR 6.14 bo za stary. No żesz !*$#%^$%&$%@#$#$
Tutaj jest dyskusja na ten temat i rozwiązanie (?)
można i tak, pytanie czy to pójdzie, będzie stabilne i na jak długo
to mega stara wersja, jak widzę ostatni upgrade był w 2017r
od tamtego czasu doszło LR sporo nowych rzeczy i prostszych do zrobienia, jeśli będziesz regularnie korzystać to naprawdę warto wykupić suba. Denoise, presety maskowania, ostatnio coraz lepszy retuszing naprawdę są tego warte szkoda zwracać fajną maszynę tylko dlatego że się korzysta ze staroci..
[MENTION=19623]cauchy[/MENTION] Ano tak mnie poniosła rozumiesz fantazja. Mógłbym się jeszcze tłumaczyć, że po pijaku kupiłem ale nie. Trzeźwy jak niemowle pojechałem do media expert
Jeszcze mam za zadanie od kolego sprawdzić czy uruchomi się z Rosettą (cokolwiek by to nie było) bo objaśnienie problemu które podał Max dotyczy zdaje się nowych systemów ale nie od Steeva tylko od Billa.
Odpaliłem subskrypcje na LR CC i działa to to nawet fajnie, ale znowu się będzie trzeba przyzwyczajać jeśli przy nim zostanę. No i cebuliony co miesiąc, fuj.
Odpaliłem subskrypcje na LR CC i działa to to nawet fajnie, ale znowu się będzie trzeba przyzwyczajać jeśli przy nim zostanę. No i cebuliony co miesiąc, fuj.
Pracuj na LR Classic to żadnego przyzwyczajania nie będzie
R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II + EF 135 f/2
Przyzwyczailiśmy się do abonamentu za Adobe. Ale TV to również abonament, telefon = abonament, mieszkanie w hipotece, życie to abonament... Dlaczego tak samo nie potraktować kompa?
Kupujemy kompy, a one po 2-3 latach ze względu na pomysły Adobe czy innych firm wymagają modernizacji lub wręcz wymiany. Czy próbowaliście innego podejścia, mam na myśli np. wirtualną maszynę w Azure z porządną kartą graficzną? Może jakaś inna platforma IaaS? To są niby drogie zabawki, gdyby pracowały 24h/d. Ale my taką maszynę możemy odpalać tylko podczas obróbki zdjęć, później możemy ją wyłączać i nie ponosić dodatkowych kosztów lub ponosić bardzo małe. A do netu, filmów, forum, poczty itp wystarczy 10-letni grat. Ciekawi mnie po pierwsze wydajność takiego rozwiązania, po drugie koszty versus posiadanie własnej silnej maszyny i konieczność jej cyklicznej wymiany. Taki własny komp jest super na początku po zakupie, po jakimś czasie ledwo wystarczająco wydajny, a na koniec zaczynamy się z nim męczyć do kolejnej modernizacji lub wymiany. Cały proces od zakupu do zmiany trwa kilka lat a nasze zadowolenie tylko spada. Tymczasem taki komp w Azure można modyfikować codziennie - zmieniać mu dyski, pamięć, kartę graficzną, wszystko w ramach istniejącego abonamentu.
no powiem Wam, że odpaliłem tego macmini... no i jestem troche w du***. Otóż nie da sięna nim zainstalować LR 6.14 bo za stary. No żesz !*$#%^$%&$%@#$#$
Albo to oddam w cholerę albo wykupię lr cc. Eh
Sorry że to napiszę, ale to chyba było do przewidzenia?
Albo wygooglania...
--- Kolejny post ---
Ale Azure albo dowolne inne "remote desktop", to opóźnienia, kwestia przesłania dużej ilości danych w te i we wte, opóźnienia przy pracy zdalnej (sorry, nie wyobrażam sobie obróbki zdjęć w LR na czymś w Internecie, inaczej niż wsadowo). I sporo innych problemów - jakoś nie widzę tego zastosowania przy obróbce zdjęć, to są platformy które się nadają do obróbki danych albo tzw. distributed computing, ale absolutnie nie interaktywnie...
Przyzwyczailiśmy się do abonamentu za Adobe. Ale TV to również abonament, telefon = abonament, mieszkanie w hipotece, życie to abonament... Dlaczego tak samo nie potraktować kompa?
Kupujemy kompy, a one po 2-3 latach ze względu na pomysły Adobe czy innych firm wymagają modernizacji lub wręcz wymiany.
Moje wymiany były co 7-8 lat. Obecny PC po 3 latach od zakupu ciągle jest UFO, więc raczej na kolejne 2 lata mam spokój, chyba ze przekonam się do całkowitej przesiadki na Maczka.
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
mac M1 ciągle jest sprawnym sprzętem i spokojnie radzi sobie z obróbką fotowideo, optymalizacja procesów w maszynach appla ciągle mnie zdumiewa
mnie do przesiadek skłaniała coraz głośniejsza praca i zadyszki przy przeglądaniu netu, odtwarzeniem YT, a ostatnia przesiadka była podyktowana montażem wideo 4k/60, która na starym lapku szła jak krew z nosa. 17x wzrost wydajności jest dla mnie ciągle satysfakcjonujący
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Czy próbowaliście innego podejścia, mam na myśli np. wirtualną maszynę ...
Tak próbowałem. Albo interesujące mnie programy nie jestem w stanie uruchomić (wymagają dongle),
albo responsywność z uwagi na ograniczony internet dyskwalifikuje takie rozwiązanie.
[MENTION=19623]cauchy[/MENTION] Ano tak mnie poniosła rozumiesz fantazja. Mógłbym się jeszcze tłumaczyć, że po pijaku kupiłem ale nie. Trzeźwy jak niemowle pojechałem do media expert
Jeszcze mam za zadanie od kolego sprawdzić czy uruchomi się z Rosettą (cokolwiek by to nie było) bo objaśnienie problemu które podał Max dotyczy zdaje się nowych systemów ale nie od Steeva tylko od Billa.
Komentarz