Komputer dla fotografa 2024

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mamrot
    Bywalec
    • 2012
    • 224

Odp: Komputer dla fotografa 2024

Zamieszczone przez cauchy
    .... UX dla fotografa w tym systemie kuleje mocno
    Co rozumiesz przez kuleje?
    Przecież w większości programów dla fotografa interfejs jest prawie identyczny dla obu platform.

Komentarz

• cauchy
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2939

Mam na mysli guzikologie/ obsluge plikow/ folderow. Wroce z krzakow to opisze ze screenami glowne bolaczki. Mam nadzieje, ze choc czesc z nich uda sie naprawic.
      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
      Flickr | YT

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2939

1. nie działa alt-tab dla folderówgdy chcę się szybko przełączyć między nimi. Odpala się po prostu w widoku aplikacji finder i pozostałe appki, np. safari. Ale nie zmienia widoku folderów.

2. nie ma informacji na pasku zadań folderu o rozmiarze zaznaczonych plików
        Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Zrzut ekranu 2025-05-13 o 22.17.05.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 255,1 KB
ID: 2115440

3. dla plików nie działa ctrlx-ctrlv (wiem że można to na 3 palce, ale wolałbym na 2)

4. w widoku ikon nie działa zaznaczanie plików z shiftem, aby zaznaczyć zbiór plików. Wiem, że to działa w widoku listy, ale dla fot to jest zupełnie nieprzydatne. Tego bardzo mi brakuje i z tego co poświęciłem czas żeby to rozkminić to nie ma na to metody.

5. nie ma dużego podglądu fot jakie pojawiają się w okienku do załadowania do sieci, te miniaturki są mikroskopijne, oczy bolą patrzeć. Da się to jakoś powiększyć?

Nazwa: Zrzut ekranu 2025-05-13 o 22.10.15.png
Rozmiar: 1,10 MB
ID: 2115441

6. brak sensownego printscreena (do tej pory nie ściągnąłem żadnej apki na to, domyślam się że jest jakiś snagit czy cuś).

7. brak klawisza delete. w AppolloOne ustawiłem sobie delete pod backspacem i jest ok, ale np. w edycji tekstu brakuje tego.

8. brakuje graficznej informacji o zajętości dysków (pewnie też jest na to jakaś appka, ale chciałbym to mieć od razu pod Moim Komputerem). Są tylko cyferki i krzaczki jak w DOSie. W dobie wizualnej prezentacji danych to jest mega słabe.

to tak na szybko
        Flickr | YT

Komentarz

• cybulski
          Pełne uzależnienie
          • 2022
          • 1249

3 z cmd nie działa?
          6 jest, jak będę przy komp to napisze, ale chyba cmd shift 4 lub 5 (albo zamiast cmd któryś obok, już robię to odruchodowo)
          Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
          linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• cauchy
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2939

3. nie działa dla plików, dla tekstu owszem
            6. tak wiem, mówię o sensownym printscreenie pod jednym klawiszem a nie bezsensownym na 3 palce
            Flickr | YT

Komentarz

• dan_jo
              Coś już napisał
              • 2012
              • 72

1. F3 i wybierasz okno
              5. finder - widok - pokaż opcje widoku
              tam możesz powiększyć ikony
              | R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |

Komentarz

• robertskc7
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 1513

Zamieszczone przez mwitek
                właśnie zamówiłem. kumpel mnie namówił, żę ********e. Podejrzewam spory przeskok wydajnościowy z mojego lapka na i5 6gen. Tak czy inaczej zostaje na razie przy lr6 i czasem jakieś filmiki składam w capcut.

Nie używałem nigdy macOS i trochę nie wiem jak to będzie...
                Laptopy z Winem to straszne dziadostwo jest. Chyba, że miałeś coś typu Dell XPS 4k. Ale to ceny macbooków Pro.

A propo kompów , bo też się przymierzam. Jak Wy gracie w gry na tych macach? (jak zamierzam wywalić kasę na nowego kompa, to zamierzam też zagrać sobie w nowego COD ) Dwa. Będę brał głównie pod akcje R4M, a tam podobno grafika jest mega potrzebna no a maczki jej nie mają. To jak to jest?
                www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Mamrot
                  Bywalec
                  • 2012
                  • 224

1. nie działa alt-tab dla folderówgdy chcę się szybko przełączyć między nimi. Odpala się po prostu w widoku aplikacji finder i pozostałe appki, np. safari. Ale nie zmienia widoku folderów.
                  Nad F3 masz taką ikonkę, ona otwiera widoki otwartych folderów.

2. nie ma informacji na pasku zadań folderu o rozmiarze zaznaczonych plików
                  Widok-Pasek Statusu

3. dla plików nie działa ctrlx-ctrlv (wiem że można to na 3 palce, ale wolałbym na 2)
                  Nie wiem co to ctrlx?
                  Cmd+C I Cmd+V działa jako kopiuj wklej na wszystkim.

4. w widoku ikon nie działa zaznaczanie plików z shiftem, aby zaznaczyć zbiór plików. Wiem, że to działa w widoku listy, ale dla fot to jest zupełnie nieprzydatne. Tego bardzo mi brakuje i z tego co poświęciłem czas żeby to rozkminić to nie ma na to metody.
                  U mnie dział zarówno z przytrzymanym shiftem jak i przytrzymanym Cmd.
                  Mogę zaznaczać pojedynczo jak i przeciągając grupowo.

5. nie ma dużego podglądu fot jakie pojawiają się w okienku do załadowania do sieci, te miniaturki są mikroskopijne, oczy bolą patrzeć. Da się to jakoś powiększyć?
                  Nie wiem czym się różni podgląd do sieci od normalnego, ale miniaturki można powiększyć do gargantuicznych wielkości klikając w otwartym folderze Cmd +
                  lub w pokaż opcję widoku, również ze zmianą wielkości czcionki itp.

6. brak sensownego printscreena (do tej pory nie ściągnąłem żadnej apki na to, domyślam się że jest jakiś snagit czy cuś).
                  Nie potrzeba żadnej zewnętrznej appki. W Launchpad-Inne masz zrzut ekranu. Jak często z tego korzystasz to przeciągnij to na belkę.
                  Poza zrzutem masz możliwość nagrania ekranu.

7. brak klawisza delete. w AppolloOne ustawiłem sobie delete pod backspacem i jest ok, ale np. w edycji tekstu brakuje tego.
                  Po prawej stronie plusa i znaku równości jest Delate.

8. brakuje graficznej informacji o zajętości dysków (pewnie też jest na to jakaś appka, ale chciałbym to mieć od razu pod Moim Komputerem). Są tylko cyferki i krzaczki jak w DOSie. W dobie wizualnej prezentacji danych to jest mega słabe.
                  Klikasz na dysk prawą myszą lub dwa palce w lapie i klikasz na zarządzaj dyskiem.
                  Masz pasek graficzny z tęczą ze Zbawiksa.
                  Ostatnio edytowany przez Mamrot; 46600.

Komentarz

• Lukas87
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 86

#5 i #7 też dla mnie trochę irytujące po przesiadce na Maca. Co do #5, to wszyscy tu piszą o opcjach widoku gdy sobie przeglądamy folder, a cauchy pisze gdy chcemy załadować zdjęcia na jakąś platformę, np. Google Zdjęcia, FB, itp. Wtedy wielkość tych miniatur jest dużo mniejsza niż podczas zwykłego przeglądania plików. Przez takie coś często jestem zmuszony kopiować wybrane fotki do innego folderu i dopiero z niego ładuje wyselekcjonowane pliki.

Jeszcze jedna rzecz, która denerwuje to ciągłe zmiany widoku folderów. Niby w opcjach ustawiam domyślnie że ma być lista, a za jakiś czas i tak mam miniatury, innym razem foldery. Ale pomimo tego i tak jestem mega zadowolony z wydajności, mam M4 Mini 256/24.
                    R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II + EF 135 f/2

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2939

Wroce z roboty to porozkminiam te rzeczy, zwlaszcza interesuje mnie to zaznaczanie zbioru z shiftem, bo przekopalem caly net i wszyscy mowi ze sie nie da. Np tu od 3:20

Flickr | YT

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2939

A ctrlx ctrlv - wytnij, wklej (nie kopiuj)
                        Flickr | YT

Komentarz

• Mamrot
                          Bywalec
                          • 2012
                          • 224

Zamieszczone przez Lukas87
                          to wszyscy tu piszą o opcjach widoku gdy sobie przeglądamy folder, a cauchy pisze gdy chcemy załadować zdjęcia na jakąś platformę, np. Google Zdjęcia, FB, itp. Wtedy wielkość tych miniatur jest dużo mniejsza niż podczas zwykłego przeglądania plików. Przez takie coś często jestem zmuszony kopiować wybrane fotki do innego folderu i dopiero z niego ładuje wyselekcjonowane pliki.
                          To ja poproszę powoli, dużymi literami a najlepiej pismo obrazkowe, bo jestem z innej epoki.
                          Nie mam twarzoksiążki i nie korzystam z Google-zdjęcia.
                          Otwieram folder, zaznaczam pliki bezwartościowe i te lądują w koszu przez delete, te wartościowe grzecznie proszę aby otworzyły się w danej aplikacji.
                          Jeżeli dane pliki są różnego typu, to otwierają się w domyślnych programach, wcześniej ustawionych jako domyślne przeze mnie.
                          Kiedy tworzy się ten załadunkowy folder?

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2939

Chodzi o okno jakie sie otwiera gdy chcesz wybrac zdjecia do załadowania do sieci - na fejsa, na forum, na flickra, gdziekolwiek. Klikasz na stronie „wybierz zdjecia”, zaleznie od strony, i system otwiera okno wyboru plikow. I tam w tym oknie podglad ikon jest mikro. W win10 można to sobie ładnie powiekszyć żeby widzieć jakie zdjecie załadować.

Jeśli nie wrzucasz zdjęć do netu jak piszesz to widocznie Ciebie to nie boli
                            Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                            Flickr | YT

Komentarz

• Lukas87
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 86

Proszę bardzo, na przykładzie forum.

Nazwa: a.png
Rozmiar: 99,6 KB
ID: 2115442

Przy wyborze plików nie mam w opcjach możliwości powiększenia miniaturek. Jeśli jest taka możliwość, to prośba o wskazanie gdzie.

Nazwa: B.png
Rozmiar: 141,0 KB
ID: 2115443

A tutaj widok gdy ten sam folder przeglądam w Finderze.

Nazwa: C.png
Rozmiar: 927,4 KB
ID: 2115444
                              R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II + EF 135 f/2

Komentarz

• Mamrot
                                Bywalec
                                • 2012
                                • 224

Dzięki. Już wiem o co chodzi. Faktycznie upierdliwe.
                                Zamieszczone przez Lukas87
                                Jeśli jest taka możliwość, to prośba o wskazanie gdzie.
                                Ja się ratuję poprzez wciśnięcie spacji.
                                Zaznaczamy plik i wciskamy spację, powiększenie zajmuje 3/4 ekranu.

A ctrlx ctrlv - wytnij, wklej (nie kopiuj)
                                Na macu to cmd+x, działa wszędzie za wyjątkiem folderów.
                                Nawet nie zwróciłem uwagi, bo od lat stosuję metodę przeciągania.
                                Ostatnio edytowany przez Mamrot; 46600.

Komentarz

Pracuję...