Komputer dla fotografa 2024

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lukas87
    Coś już napisał
    • 2010
    • 86

Odp: Komputer dla fotografa 2024

Zamieszczone przez Mamrot
    Dzięki. Już wiem o co chodzi. Faktycznie upierdliwe.

Ja się ratuję poprzez wciśnięcie spacji.
    Zaznaczamy plik i wciskamy spację, powiększenie zajmuje 3/4 ekranu.
    Ooo dzięki, o tym nie wiedziałem, przyda się
    R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II + EF 135 f/2

Komentarz

• cauchy
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2939

ok, jestem przy maczku, weryfikacja hintów

1. ok, F3 jest to jakaś metoda, aczkolwiek wymaga zapewne przyzwyczajenia i zmasterowania. Jednak alt-tab w windzie jest wygodny i sprawnie przeskakuje między folderami. Teraz czytam, że command + tylda tak powinna działać, cóż, u mnie nie.

2. no właśnie nie ma tego, mam status włączony (jak załączyłem na obrazku poprzednio), tylko że na nim nie ma tych informacji. Nie wiem ile miejsca zajmują wybrane pliki, nie pojawia się też żaden dymek gdy najeżdżam myszką nad plikiem, ani gdy wybieram rightclickiem informacje - odpalają mi się małe okienka z informacjami dla każdego pliku a nie dla całego zbioru. Nie działa

3. trzeba na 3 palce, co jest mega niewygodne. A właśnie przeczytałem, że MS opatentował tą funkcje i nie ma jej wprost podanej rightclikiem w menu w macosie. Jest tylko kopiuj. Nie działa

4. Nie działa Jeśli działa Tobie w widoku ikon zaznaczenie jednego pliku, naciśniecie shift i naciśniecie drugiego pliku i system zaznaczy wszystkie pliki pomiędzy to poproszę jakąś prezentacje na YT używam tego częsty podczas zgrywania fot i filmów, gdy np. na karcie mam foty z poprzedniego dnia, a chcę wybrać tylko dzisiejsze, to w win10 zaznaczam pierwszy i ostatni z shiftem i wybiera mi cały zestaw.

5. cóż, jak zostało wykazane, Nie działa

6. do ogarnięcia, mam nadzieję, że sobie z tym poradzę w jakiejś appce i np. przypiszę pod printscreena klawisz f12

7. mówisz o klawiszu minus? bo innego nie mam na klawiaturze. Nie działa to jak delete. Ani jako sam klawisz minus, ani z wszelkimi klawiszami funkcyjnymi. Może w MbPro jest klawisz delete? w Air nie ma.
      Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_4431.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 3,06 MB
ID: 2115445

8. tutaj też pewnie skończy się na ściągnieciu jakiejś appki

Jak jeszcze coś znajdę to się podzielę

Ogólnie system zjadliwy i dla ludzi, ale jeśli to jest dedykowany sprzęt i system dla foto-wideo makerów to mogliby pousprawniać trochę rzeczy...
      Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
      Flickr | YT

Komentarz

• Mamrot
        Bywalec
        • 2012
        • 224

Zamieszczone przez cauchy
        2. no właśnie nie ma tego, mam status włączony (jak załączyłem na obrazku poprzednio), tylko że na nim nie ma tych informacji. Nie wiem ile miejsca zajmują wybrane pliki, nie pojawia się też żaden dymek gdy najeżdżam myszką nad plikiem, ani gdy wybieram rightclickiem informacje - odpalają mi się małe okienka z informacjami dla każdego pliku a nie dla całego zbioru. Nie działa
        Nie wiem czy o to chodzi, ale jak zaznaczam kilka plików to mam informację o wielkości

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Zrzut ekranu 2025-05-14 o 17.27.09.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 1,42 MB
ID: 2115446

7. mówisz o klawiszu minus?
        Nie, mówię o klawiszu Beckspace. Moja wina bo źle napisałem siła przyzwyczajenia:
        Beckspace + Command = Delete

Komentarz

• cybulski
          Pełne uzależnienie
          • 2022
          • 1248

W systemie Mac są inne skróty. Z mojego punktu widzenia, gdzie mam obok siebie dwa na biurku, Win i Mac, a pliki z NASa, nie ma już znaczenia po jakimś czasie jaki to system, w sensie przeglądania i operacji na folderach. Początki są może i trudne ale to kwestia czasu.
          Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
          linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• mkamelg
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 1271

ok, jestem przy maczku, weryfikacja hintów

1. ok, F3 jest to jakaś metoda, aczkolwiek wymaga zapewne przyzwyczajenia i zmasterowania. Jednak alt-tab w windzie jest wygodny i sprawnie przeskakuje między folderami. Teraz czytam, że command + tylda tak powinna działać, cóż, u mnie nie.

3. trzeba na 3 palce, co jest mega niewygodne. A właśnie przeczytałem, że MS opatentował tą funkcje i nie ma jej wprost podanej rightclikiem w menu w macosie. Jest tylko kopiuj. Nie działa

4. Nie działa Jeśli działa Tobie w widoku ikon zaznaczenie jednego pliku, naciśniecie shift i naciśniecie drugiego pliku i system zaznaczy wszystkie pliki pomiędzy to poproszę jakąś prezentacje na YT używam tego częsty podczas zgrywania fot i filmów, gdy np. na karcie mam foty z poprzedniego dnia, a chcę wybrać tylko dzisiejsze, to w win10 zaznaczam pierwszy i ostatni z shiftem i wybiera mi cały zestaw.

5. cóż, jak zostało wykazane, Nie działa

6. do ogarnięcia, mam nadzieję, że sobie z tym poradzę w jakiejś appce i np. przypiszę pod printscreena klawisz f12

7. mówisz o klawiszu minus? bo innego nie mam na klawiaturze. Nie działa to jak delete. Ani jako sam klawisz minus, ani z wszelkimi klawiszami funkcyjnymi. Może w MbPro jest klawisz delete? w Air nie ma.

8. tutaj też pewnie skończy się na ściągnieciu jakiejś appki

Jak jeszcze coś znajdę to się podzielę

Ogólnie system zjadliwy i dla ludzi, ale jeśli to jest dedykowany sprzęt i system dla foto-wideo makerów to mogliby pousprawniać trochę rzeczy...
            Ad 1., 2., 4., 5.

W rozwiązaniu Twoich problemów być może pomoże Tobie aplikacja PhotoScape X.

Ad 6.

Ad 7.

Ad 8.

W rozwiązaniu Twojego problemu być może pomoże Tobie aplikacja Sensei.

Komentarz

• cybulski
              Pełne uzależnienie
              • 2022
              • 1248

Do przeglądania zdjęć na Macu używam Brigda z Adobe. Warto spróbować może podpasuje jeśli już się ma subskrybcje Adobe. Ten program jest tam gdzieś ukryty i trzeba go znaleźć i zainstalować.
              linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2939

spróbuję tego Bridga, może będzie wygodniej.
                Sensei - nie ma tej appki w appstorze. Wezmę jakiś monitoring app który jest dostępny tam.
                Printscreen dzięki, rzeczywiście było to prostsze niż myślałem ustawiłem sobie comand+/ i cyk, dwa palce blisko siebie i mam screena. Szkoda że appka macosowa do tego jest kiepska, będę ją musiał czymś zastąpić.
                Delete na dwie ręce?... serio?.. żyję jakoś bez tego
                Flickr | YT

Komentarz

• sal
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1122

Zamieszczone przez robertskc7
                  Laptopy z Winem to straszne dziadostwo jest. Chyba, że miałeś coś typu Dell XPS 4k. Ale to ceny macbooków Pro.

A propo kompów , bo też się przymierzam. Jak Wy gracie w gry na tych macach? (jak zamierzam wywalić kasę na nowego kompa, to zamierzam też zagrać sobie w nowego COD ) Dwa. Będę brał głównie pod akcje R4M, a tam podobno grafika jest mega potrzebna no a maczki jej nie mają. To jak to jest?
                  Nie grają.
                  Dlatego ja mam ciągle peceta z Windowsem.
                  Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Lukas87
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 86

Zamieszczone przez robertskc7
                    Laptopy z Winem to straszne dziadostwo jest. Chyba, że miałeś coś typu Dell XPS 4k. Ale to ceny macbooków Pro.

A propo kompów , bo też się przymierzam. Jak Wy gracie w gry na tych macach? (jak zamierzam wywalić kasę na nowego kompa, to zamierzam też zagrać sobie w nowego COD ) Dwa. Będę brał głównie pod akcje R4M, a tam podobno grafika jest mega potrzebna no a maczki jej nie mają. To jak to jest?
                    Właśnie niestety mało gier, w porównaniu do Windowsa, współpracuje z MacOS Szkoda, bo w trochę starszych perełek by człowiek pograł, są za grosze na Steamie, ale brak wsparcia
                    R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II + EF 135 f/2

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2939

nie gram, wyrosłem z tego w liceum
                      raz na ruski rok odpalę pierwszego Shoguna TW gdy już naprawdę nie mam co robić
                      Flickr | YT

Komentarz

• sal
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1122

Zamieszczone przez Lukas87
                        Właśnie niestety mało gier, w porównaniu do Windowsa, współpracuje z MacOS Szkoda, bo w trochę starszych perełek by człowiek pograł, są za grosze na Steamie, ale brak wsparcia
                        To już nawet nie kwestia tego - teraz jest inna architektura CPU i nie da się nawet Windowsa w Dual-boot odpalić.

--- Kolejny post ---

Ja gram zasadniczo w dwie gry - EVE Online od 2012 roku i DCS, w którym nadal obsysam, ale staram się.
                        No i różne wersje Cywilizacji
                        Acz z doskoku zdarzają się inne tytuły...
                        I nie jest mi jakoś bardzo źle z tym
                        Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2875

Póki pracowałem cały dzień przy kompie, to też w domu włączałem go tylko żeby porobić przelewy. Ale teraz sobie gram w gry. Biorę po taniości z GoGa.

Ale, przy okazji taka nieśmiała prośba: odpowiedz na pytanie wysłane na poczcie, bo mi zależy. Normalnie bym się nie prosił.
                          Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                          Ja
                          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                          Konfucjusz

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2939

już wysłałem, sorki
                            Flickr | YT

Komentarz

• Leon007
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2875

Spokospoko. Dzięki.
                              Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                              Ja
                              Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                              Konfucjusz

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4605

Właśnie zostałem zmuszony przez Adobe do upgrejdu mojego blaszaka.
                                Została karta grafiki, zasilacz, obudowa.
                                Obecny zestaw sprawuje się bardzo fajnie i nie mam zastrzeżeń co do szybkości i resposywności.
                                Aktualnie jest to:
                                1. Core Ultra 7 265K,
                                2. Gigabyte Z890 A Elite WiFi
                                3. 64 GB DDR5
                                4. dyski M2 2TB+4TB
                                5. dysk talerzowy 4TB
                                6. RTX 3060Ti

Kosztowało to jakieś 5k PLN i jak porównuję z linkowanymi tu wynikami testów Maców to jest bardzo przyzwoicie.
                                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...