Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Właśnie zostałem zmuszony przez Adobe do upgrejdu mojego blaszaka.
Została karta grafiki, zasilacz, obudowa.
Obecny zestaw sprawuje się bardzo fajnie i nie mam zastrzeżeń co do szybkości i resposywności.
Aktualnie jest to:
1. Core Ultra 7 265K,
2. Gigabyte Z890 A Elite WiFi
3. 64 GB DDR5
4. dyski M2 2TB+4TB
5. dysk talerzowy 4TB
6. RTX 3060Ti
Kosztowało to jakieś 5k PLN i jak porównuję z linkowanymi tu wynikami testów Maców to jest bardzo przyzwoicie.
No ale jak zmuszony? Jaki miałeś sprzęt?
Zamieszczone przez cauchy
Przeciez grafika jest ok. Te nowe nvidie slyszalem ze mają sporo problemow.
Był za duży hype na nowe karty, okazało się, że nie są znacząco lepsze niż seria 40... ale za to droższe. Problemy podobne, jak u poprzedników. Nic nadzwyczajnego.
Generalnie wystarczy prześledzić dane finansowe Nvidia i wtedy łatwo zrozumieć dlaczego tak traktują graczy - karty graficzne to dla nich poniżej 10% przychodu... Mogliby w zasadzie tego nie robić.
Przeciez grafika jest ok. Te nowe nvidie slyszalem ze mają sporo problemow.
Odszumianie RAWa z R5 to u mnie teraz 14s z zapisem na dysk. Nowa nvidia zrobi z tego może 12s. Dlatego nie zmieniałem karty.
Procek musiałem zmienić bo LR odmówił upgrade na i7 2-generacji (brak jakiejś funkcjonalności ).
Z racji kompatybilności z moją firmą muszę pracować na W11.
A tak z ciekawości - jakie masz chłodzenie procka i jak temperatury w stresie?
Zestaw masz aż nadto do zdjęć
Chłodzenie niezbyt ambitne : Thermalright Phantom Spirit 120 ale daje radę.
Nie gram więc trudno mi rozruszać ten procek
Może puszczę robienie filmu z pokazu slajdów i zmierzę temperatury. Ale to w domu...
Chłodzenie niezbyt ambitne : Thermalright Phantom Spirit 120 ale daje radę.
Nie gram więc trudno mi rozruszać ten procek
Może puszczę robienie filmu z pokazu slajdów i zmierzę temperatury. Ale to w domu...
Gdy gram w grę, to raczej jest spokojnie we wnętrzu. Ale gdy wrzucę kilka RAWów z 50-megowej matrycy równocześnie, to ruszają procek i karta na pełnych obrotach.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
Zwalnia się u mnie Mac mini M1 16 GB RAM 512 GB SSD z powodu zakupu takiej samej konfiguracji tylko z innym procesorem (M2 Pro). Osoby zainteresowane ewentualnym zakupem zapraszam do odpowiedniego działu na forum, albo do samodzielnego wyszukania sobie mojej oferty na Allegro Lokalnie (AL) po tytule "Apple Mac mini M1 16 GB RAM 512 GB SSD model A2348 Z12P00099 macOS Sequoia" wpisanym bez cudzysłowów w wyszukiwarce AL.
Większość pochwał i zadowolenia z używania kierowanych jest tutaj - co zrozumiałe - ku mini Macom. Chciałbym jednak zapytać o zajmujące mało miejsca a wydajne "mini PC" z systemem Windows - czy ktoś uzywa? jakie dobre opcje sa na rynku? Które warte sa rozważenia pod wzgledem wydajności, trwałości i zadowolenia z pracy?
Moja mama używa intel NUC z I3 ileś tam, ale to jest dobre tylko do pracy biurowej i przegladania netu, żadnej obróbki foto/video..
Może się mylę, ale chyba jeszcze nie ma na Windę tak dobrze opracowanej architektury ARM jak zrobił to Apple.
chyba jeszcze nie ma na Windę tak dobrze opracowanej architektury ARM jak zrobił to Apple.
Dzieki. Wydaje mi się, że GEEKOM nad tym pracował i cos wypuścił, ale nie mam jakoś przekonania....
Potrzebowałbym coś takiego - prznośne, szybkie, efektywne i może ktoś ma jakies doświadczenia....:
"It provides robust hardware support for 8K video editing, real-time 3D rendering, and local AI model training, making it an ideal choice for high-load computing tasks. "
jakoś to nie wygląda aż tak dobrze, na pewno nie ideał choice, raczej sounds like marketing crap
trzeba by przetestować na YT ale może da się coś z tego wycisnąć
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Dzieki. Wydaje mi się, że GEEKOM nad tym pracował i cos wypuścił, ale nie mam jakoś przekonania....
Potrzebowałbym coś takiego - prznośne, szybkie, efektywne i może ktoś ma jakies doświadczenia....: https://www.khadas.com/post/khadas-m...-more-powerful
Nie jestem dilerem jakichkolwiek komputerów, ale akurat mam Della, więc spojrzałem na stronę Della i jeśli interesują Cię komputery w małej obudowie to włala!: https://www.dell.com/pl-pl/shop/cty/...-fcm2250-micro
W zasadzie dowolna konfiguracja, patrząc na listę możliwych podzespołów.
Myślę, że każdy renomowany i ulubiony przez Ciebie producent komputerów ma takie opcje.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
no powiem Wam, że odpaliłem tego macmini... no i jestem troche w du***. Otóż nie da sięna nim zainstalować LR 6.14 bo za stary. No żesz !*$#%^$%&$%@#$#$
Komentarz