Komputer dla fotografa 2024

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Odp: Komputer dla fotografa 2024

dobre
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• mirror
      Pełne uzależnienie
      • 2018
      • 1535

Zamieszczone przez robertskc7
      Ale ma Macach nie masz karty graficznej też. Nie odszumiam zdjęć. W gry też mało gram. Chodzi mi tylko o wydajność C1 i PS. Taki i9 to nie i5 jednak. Czy to ma sens właśnie pod Win bez grafiki.
      Zamieszczone przez cauchy
      Nie ma to sensu, zresztą pierwszy raz się spotykam o pomyśle z i9 i zintegrowaną grafiką. Wszystko co będziesz robił w tych programach dostanie mega kopa z dedykowaną grafiką.
      Pod win ciagle ni ma tak dobrego ARM jak na Makach i to taka jest różnica.
      Aktualnie Mac Studio M4 Max jest jedynie ok 20% procent wydajniejszy niż mój i7-12700kf z 3060ti i to mnie trochę blokuje przed przesiadką, oczekiwałem większego wzrostu.
      C1 nie ma odszumiania AI mają w planach od kilku lat ale ciągle nie ma więc do odszumiania karta z natury się nie przyda - może kiedyś
      C1 wykorzystuje kartę do maskowania AI jest już druga iteracja narzędzi (ta druga jest bardziej portretowa znaczy do maskowania na ludziach ) - daje się tego używać tzn. jest szybciej niż ręką ale ja i tak zawsze coś ręcznie poprawiam - ale może się nie znam
      C1 wykorzystuje kartę przy wywoływaniu - jeśli wołasz duże ilości zdjęć hurtowo to karta się przyda - różnica może być spora, jeśli wołasz pojedynczo to też się przyda
      C1 w konfiguracji i7-12700kf + 2070 + 64GB RAM pracuje się bezproblemowo ale ja nie robię nigdy hurtowo - można se kilkanaście warstw z maskami AI (lub nie AI oczywiście bo filnalnie to tylko maska) (i na każdej różne ustawienia) założyć na zdjęcie i nic nie zwalnia tzn. nie widzę różnicy

czyli jeśli chodzi o C1 to kartę bym jednak kupował

Zaskakująco mała różnica jak na taką reklamę w internetach, chociaż pewnie ktoś powie że 20% to go zaorał, ale po tych wszystkich opowieściach o zintegrowanej pamięci o ogromnej przepustowości zoptymalizowanych programach co to na 640kb zmieszczą każdy program i każdy nawet największy obrazek, a czekaj pomyliło mi się - to miała być na 16GB i śmigają szybciej niż pecety z czterokrotnie wiekszą pamięcia itd itd ....
      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• cybulski
        Pełne uzależnienie
        • 2022
        • 1249

M4 nie są szybsze niż dobry konfig na pc. Syn u mnie mieszkal parę mies, ma jakiś mocny konfig pc sprzed dwóch lat typu i9 i któryś topowy rtx, wydajność rewelacja, to średnie zużycie prądu dobowe było wyższe o 4KW, pracował zdalnie, wiem bo mam monitoring z fotowoltaiki i bank energii. Normalnie bank energii starczy do 6rano gdy się naładuje a jak mieszkał to już koło 23 był pusty, bank 10KW. Dwa lata temu jak składał pc to też wydał z jakieś 12tysi.

O syn się wyprowadził i proszę 6.10 rano, od zachodu słońca do teraz cały dom na banku energii działała jeszcze
        W domu mam włączone non stop dwa NASy i dwa mini plus inne rzeczy a tylko jeden komp syna podwajal zużycie "stałe".

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Screenshot_20250529_061002_com.isolarcloud.manager_edit_67012699201750.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 179,1 KB
ID: 2115665
        Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
        linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• cybulski
          Pełne uzależnienie
          • 2022
          • 1249

7:30 nadal chodzi na banku energii i mimo że pochmurno już fotowoltaika coś daje
          Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Screenshot_20250529_072946_com.isolarcloud.manager_edit_70175412130434.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 186,5 KB
ID: 2115666
          linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• cauchy
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2939

Na maczku pewnie pociagnalby dluzej
            Nie mowie ze te dwadziescia procent to źle, na taką konstrukcje to znakomity wynik, tylko skoro mam maszynę mającą tylko lekko gorsze wyniki to nie mam parcia na wydatek nastu koła. Dla tych paru sekund krócej na denoisie. Poczekam jeszcze pewnie z rok.
            Flickr | YT

Komentarz

• cybulski
              Pełne uzależnienie
              • 2022
              • 1249

Chciałem tylko unaocznić, że pracując wiele godzin dziennie na mocnym konfigu pc, i to nawet bez grania, dzienne zużycie prądu mocno idzie w górę.

Komentarz

• solti
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1159

Zamieszczone przez cybulski
                Chciałem tylko unaocznić, że pracując wiele godzin dziennie na mocnym konfigu pc, i to nawet bez grania, dzienne zużycie prądu mocno idzie w górę.
                Stawiam dolary przeciwko orzechom, że to nie była zwykła praca biurowa! Albo grał w międzyczasie, albo montował video, itp. Przy zwykłej pracy biurowej mocny pecet zużywa naprawdę niewiele prądu.
                Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                galeria na forum Canon-board
                galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                galeria.solti.pl

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5500

Zamieszczone przez solti
                  Stawiam dolary przeciwko orzechom, że to nie była zwykła praca biurowa! Albo grał w międzyczasie, albo montował video, itp. Przy zwykłej pracy biurowej mocny pecet zużywa naprawdę niewiele prądu.
                  Ewentualnie kopał krypto. Żarcik
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net
                  SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• cybulski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2022
                    • 1249

Zamieszczone przez solti
                    jest programistą, rzadko gra, milion okien na 42 calowym monitorze, konferencje, puszczanie testów, komplikacje, jakieś usługi chodzące na pc w tle całą dobę itp itd wiem ile płaci za prąd miesięcznie u siebie... A na koparkę to za słaby sprzęt...
                    Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5500

Zamieszczone przez cybulski
                      jest programistą, rzadko gra, milion okien na 42 calowym monitorze, konferencje, puszczanie testów, komplikacje, jakieś usługi chodzące na pc w tle całą dobę itp itd wiem ile płaci za prąd miesięcznie u siebie... A na koparkę to za słaby sprzęt...
                      No to ma prawo generować duże zużycie.
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• MstrG
                        Początki nałogu
                        • 2013
                        • 297

Pod Win nie ma jeszcze tak dobrze zintegrowanej architektury ARM. Były jakieś próby, coś tam Qualcom miał robić, na razie cisza, a przy obecnych niskich cenach nowych Maców z M4 właściwie nie mają konkurencji. Intel/Amd/M$ po prostu przespały ten czas.
                        Przecież MS podpisał umowę na wyłączność ARM z Qualcommem, która wygasła dopiero w tym roku, więc jak inne firmy miały coś pokazać? Na Computex 2025 NVIDIA ogłosiła procesor ARM opracowany z MediaTekiem wykorzystujący architekturę GB10 Blackwell.

Komentarz

• cauchy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2939

mnie nie interesuje co kto z kim podpisał
                          fakty są takie, że dziś na rynku komputerów ARM do wytężonej pracy jest tylko Apple, a od wprowadzenia M1 minie za chwilę 5 lat

EDIT o, właśnie się zreflektowałem, że podobnie było z ajfonem, też wszyscy po 5 latach zaczęli gonić
                          Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                          Flickr | YT

Komentarz

• MstrG
                            Początki nałogu
                            • 2013
                            • 297

mnie nie interesuje co kto z kim podpisał
                            fakty są takie, że dziś na rynku komputerów ARM do wytężonej pracy jest tylko Apple, a od wprowadzenia M1 minie za chwilę 5 lat
                            Rozumiem. Ja jak się czymś nie interesuję lub czegoś nie wiem to staram się nie wypowiadać na ten temat, bo później wychodzi jak powyżej. Ale to ja
                            Fakty są takie, że Qualcomm nie robił "jakiś prób", tylko możesz kupić lapka ze Snapdragonem X Elite. Sporo jest też już programów pod ARM64, w tym chyba cały już pakiet Adobe.

Nie wiem jaki cel miał MS podpisując umowę na wyłączność z Qualcommem. Sam Windows oraz programy pod niego wreszcie by mogły mieć też lepszą optymalizację, bez konieczności wstecznej kompatybilności ze wszystkim. Po co jednak ruszać? Działa? Działa. Kij z tym, że by mogło być stabilniej, lepiej i wydajniej.

Komentarz

• Bangi
                              Moderator
                              • 2010
                              • 5500

A propos Snapdragon-a X Elite.
                              https://geex.x-kom.pl/recenzje/qualc...st-wydajnosci/
                              SAMOLOTY CB
                              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• mwitek
                                Uzależniony
                                • 2011
                                • 550

Apollo One
                                testowałem kilka, ta jak do tej pory najlepsza, choć brakuje skrótu klawiszowego do resizingu
                                odpalasz folder ze zdjęciami i sobie strzałeczkami przeglądasz, a backspacem kasujesz zbędne (trzeba ustawić w opcjach). na pasku stanu masz na jakich ustawieniach robiłeś zdjęcie, iso czas przesłona itp
                                Podziękował. Sprawdzę.

Znalazłem na własną rękę XnView i nawet jest spoko poza szybkim dostępem do exifa na podglądzie zdjęcia.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Mamrot
                                Kiedyś używałem Faststone, obecnie do zdjęć z aparatu używam Bride i niczego mi nie brakuje.
                                Do zdjęć z telefonu używam wbudowanej aplikacji Zdjęcia.
                                Ten program ma mnustwo możliwości katalogowania, wyszukiwania i spore możliwości edycji.
                                Moim zdaniem w paru kwestiach jest lepszy od Faststone.
                                Próbowałem, ale odrzucił mnie jakoś tak inną obsługą. To znów kwestia przyzwyczajenia, może kiedyś wrócę do tego pomysłu i spróbuję jeszcze raz.
                                facebook.com/jurajskiejaskinie
                                facebook.com/mwitkowskifoto
                                instagram.com/mwitkowski_foto
                                flickr

Komentarz

Pracuję...