Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ale ma Macach nie masz karty graficznej też. Nie odszumiam zdjęć. W gry też mało gram. Chodzi mi tylko o wydajność C1 i PS. Taki i9 to nie i5 jednak. Czy to ma sens właśnie pod Win bez grafiki.
Zamieszczone przez cauchy
Nie ma to sensu, zresztą pierwszy raz się spotykam o pomyśle z i9 i zintegrowaną grafiką. Wszystko co będziesz robił w tych programach dostanie mega kopa z dedykowaną grafiką.
Pod win ciagle ni ma tak dobrego ARM jak na Makach i to taka jest różnica.
Aktualnie Mac Studio M4 Max jest jedynie ok 20% procent wydajniejszy niż mój i7-12700kf z 3060ti i to mnie trochę blokuje przed przesiadką, oczekiwałem większego wzrostu.
C1 nie ma odszumiania AI mają w planach od kilku lat ale ciągle nie ma więc do odszumiania karta z natury się nie przyda - może kiedyś
C1 wykorzystuje kartę do maskowania AI jest już druga iteracja narzędzi (ta druga jest bardziej portretowa znaczy do maskowania na ludziach ) - daje się tego używać tzn. jest szybciej niż ręką ale ja i tak zawsze coś ręcznie poprawiam - ale może się nie znam
C1 wykorzystuje kartę przy wywoływaniu - jeśli wołasz duże ilości zdjęć hurtowo to karta się przyda - różnica może być spora, jeśli wołasz pojedynczo to też się przyda
C1 w konfiguracji i7-12700kf + 2070 + 64GB RAM pracuje się bezproblemowo ale ja nie robię nigdy hurtowo - można se kilkanaście warstw z maskami AI (lub nie AI oczywiście bo filnalnie to tylko maska) (i na każdej różne ustawienia) założyć na zdjęcie i nic nie zwalnia tzn. nie widzę różnicy
czyli jeśli chodzi o C1 to kartę bym jednak kupował
Zaskakująco mała różnica jak na taką reklamę w internetach, chociaż pewnie ktoś powie że 20% to go zaorał, ale po tych wszystkich opowieściach o zintegrowanej pamięci o ogromnej przepustowości zoptymalizowanych programach co to na 640kb zmieszczą każdy program i każdy nawet największy obrazek, a czekaj pomyliło mi się - to miała być na 16GB i śmigają szybciej niż pecety z czterokrotnie wiekszą pamięcia itd itd ....
M4 nie są szybsze niż dobry konfig na pc. Syn u mnie mieszkal parę mies, ma jakiś mocny konfig pc sprzed dwóch lat typu i9 i któryś topowy rtx, wydajność rewelacja, to średnie zużycie prądu dobowe było wyższe o 4KW, pracował zdalnie, wiem bo mam monitoring z fotowoltaiki i bank energii. Normalnie bank energii starczy do 6rano gdy się naładuje a jak mieszkał to już koło 23 był pusty, bank 10KW. Dwa lata temu jak składał pc to też wydał z jakieś 12tysi.
O syn się wyprowadził i proszę 6.10 rano, od zachodu słońca do teraz cały dom na banku energii działała jeszcze
W domu mam włączone non stop dwa NASy i dwa mini plus inne rzeczy a tylko jeden komp syna podwajal zużycie "stałe".
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
7:30 nadal chodzi na banku energii i mimo że pochmurno już fotowoltaika coś daje
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
Na maczku pewnie pociagnalby dluzej
Nie mowie ze te dwadziescia procent to źle, na taką konstrukcje to znakomity wynik, tylko skoro mam maszynę mającą tylko lekko gorsze wyniki to nie mam parcia na wydatek nastu koła. Dla tych paru sekund krócej na denoisie. Poczekam jeszcze pewnie z rok.
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Chciałem tylko unaocznić, że pracując wiele godzin dziennie na mocnym konfigu pc, i to nawet bez grania, dzienne zużycie prądu mocno idzie w górę.
Chciałem tylko unaocznić, że pracując wiele godzin dziennie na mocnym konfigu pc, i to nawet bez grania, dzienne zużycie prądu mocno idzie w górę.
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że to nie była zwykła praca biurowa! Albo grał w międzyczasie, albo montował video, itp. Przy zwykłej pracy biurowej mocny pecet zużywa naprawdę niewiele prądu.
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że to nie była zwykła praca biurowa! Albo grał w międzyczasie, albo montował video, itp. Przy zwykłej pracy biurowej mocny pecet zużywa naprawdę niewiele prądu.
jest programistą, rzadko gra, milion okien na 42 calowym monitorze, konferencje, puszczanie testów, komplikacje, jakieś usługi chodzące na pc w tle całą dobę itp itd wiem ile płaci za prąd miesięcznie u siebie... A na koparkę to za słaby sprzęt...
jest programistą, rzadko gra, milion okien na 42 calowym monitorze, konferencje, puszczanie testów, komplikacje, jakieś usługi chodzące na pc w tle całą dobę itp itd wiem ile płaci za prąd miesięcznie u siebie... A na koparkę to za słaby sprzęt...
Pod Win nie ma jeszcze tak dobrze zintegrowanej architektury ARM. Były jakieś próby, coś tam Qualcom miał robić, na razie cisza, a przy obecnych niskich cenach nowych Maców z M4 właściwie nie mają konkurencji. Intel/Amd/M$ po prostu przespały ten czas.
Przecież MS podpisał umowę na wyłączność ARM z Qualcommem, która wygasła dopiero w tym roku, więc jak inne firmy miały coś pokazać? Na Computex 2025 NVIDIA ogłosiła procesor ARM opracowany z MediaTekiem wykorzystujący architekturę GB10 Blackwell.
mnie nie interesuje co kto z kim podpisał
fakty są takie, że dziś na rynku komputerów ARM do wytężonej pracy jest tylko Apple, a od wprowadzenia M1 minie za chwilę 5 lat
EDIT o, właśnie się zreflektowałem, że podobnie było z ajfonem, też wszyscy po 5 latach zaczęli gonić
mnie nie interesuje co kto z kim podpisał
fakty są takie, że dziś na rynku komputerów ARM do wytężonej pracy jest tylko Apple, a od wprowadzenia M1 minie za chwilę 5 lat
Rozumiem. Ja jak się czymś nie interesuję lub czegoś nie wiem to staram się nie wypowiadać na ten temat, bo później wychodzi jak powyżej. Ale to ja
Fakty są takie, że Qualcomm nie robił "jakiś prób", tylko możesz kupić lapka ze Snapdragonem X Elite. Sporo jest też już programów pod ARM64, w tym chyba cały już pakiet Adobe.
Nie wiem jaki cel miał MS podpisując umowę na wyłączność z Qualcommem. Sam Windows oraz programy pod niego wreszcie by mogły mieć też lepszą optymalizację, bez konieczności wstecznej kompatybilności ze wszystkim. Po co jednak ruszać? Działa? Działa. Kij z tym, że by mogło być stabilniej, lepiej i wydajniej.
Apollo One
testowałem kilka, ta jak do tej pory najlepsza, choć brakuje skrótu klawiszowego do resizingu
odpalasz folder ze zdjęciami i sobie strzałeczkami przeglądasz, a backspacem kasujesz zbędne (trzeba ustawić w opcjach). na pasku stanu masz na jakich ustawieniach robiłeś zdjęcie, iso czas przesłona itp
Podziękował. Sprawdzę.
Znalazłem na własną rękę XnView i nawet jest spoko poza szybkim dostępem do exifa na podglądzie zdjęcia.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Mamrot
Kiedyś używałem Faststone, obecnie do zdjęć z aparatu używam Bride i niczego mi nie brakuje.
Do zdjęć z telefonu używam wbudowanej aplikacji Zdjęcia.
Ten program ma mnustwo możliwości katalogowania, wyszukiwania i spore możliwości edycji.
Moim zdaniem w paru kwestiach jest lepszy od Faststone.
Próbowałem, ale odrzucił mnie jakoś tak inną obsługą. To znów kwestia przyzwyczajenia, może kiedyś wrócę do tego pomysłu i spróbuję jeszcze raz.
Komentarz