Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotoaloja
    Bywalec
    • 2007
    • 203

rypson a gdzie można oglądać te Twoje świetne zdjęcia bo na stronie w stopce jakoś ich nie widzę. Widzisz w stokach liczy się przede wszystkim jakość zdjęć ich wartość artystyczna jest nie istotna za to istotna jest wartość użytkowa. Stocki to nie sztuka tylko manufaktura. Czysta produkcja masowa i tyle.
    nie zgadzam się z tym
    z moich skromnych na razie obserwacji wynika, że na stockach są różne TYPY fotografów, tak jak są różne kategorie fotografii
    jedni preferują fotografię taką, którą bardziej nazwałabym "przedmiotową" czy "dokumentalną" inni- robią zdjęcia mniej lub bardziej artystyczne, koncepcyjne czy 'odjechane'
    zarówno jedni jak i drudzy znajdują swoich kupców, zależy co komu leży w danej chwili
    zresztą, aby zdjęcie zostało zaakceptowane, musi mieć poprawną kompozycję, to jest warunek niezbędny chyba na każdym portalu,
    zatem może nie od razu dzieła sztuki, ale neizłe fotki mają wzięcie
    chociaż z drugiej strony ...
    wiele fotek wydaje mi się naprawdę ciekawych i aż żal patrzeć, że nie mają wcale DL bo albo zginęły w natłoku innych fajnych zdjęć, albo są dopiero co wrzucone?. albo mają pewnie jakieś braki techniczne albo bóg jeden wie co jeszcze powoduje, że ciekawe zdjęcia nie mają wzięcia, przynajmniej w/g mnie tak też tam bywa na tych stockach
    o
    daleko szukać nie trzeba
    moje fotki są najpiękniejsze na świecie a świat je jakoś na razie słabo ogląda i kupuje;DDD
    to się pochwaliłam, a teraz lulu;P
    canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

Zamieszczone przez Alzail
      Nie i nie napisałem tego posta żeby się pochwalić sprzedażą, a zadałem pytanie na które dostałem w sumie odpowiedź. Zapewniam że nie piszę co minutę nowego posta na forum, a tym bardziej żeby się czymś pochwalić.
      spoko... mój post nie był pisany z chęcią ataku, choć tak zapewne go odczytałeś...

pozdr.
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• fotoaloja
        Bywalec
        • 2007
        • 203

och cizus, właśnie wysyłam na shutter pierwsze fotki do zakwalifikowania, emołszen, emołszen
        canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• Reno
          Początki nałogu
          • 2004
          • 271

Zamieszczone przez fotoaloja
          och cizus, właśnie wysyłam na shutter pierwsze fotki do zakwalifikowania, emołszen, emołszen
          Trzymam kciuki!

Komentarz

• bartosz108
            Bywalec
            • 2006
            • 197

moje foty na shutterstocku odrzucili i kazali mi czekać pół roku na kolejną prubę

a dzisiaj:
            Shutterstock is a global marketplace for artists and creators to sell royalty-free images, footage, vectors and illustrations. We want to see the world through your eyes.

moja fotka na 42 miejscu w top 50 images ever po wybraniu opcji photos only
            BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• Hallgerd
              Coś już napisał
              • 2005
              • 67

Ogromne gratulacje, mi się raz tylko udało top 50 this week ok. 40 miejsca. Zdradź ile razy ściągnięta (zawsze mnie to ciekawiło)
              canon

dreamstime, istockphoto, shutterstock, fotolia, bigstockphoto, stockxpert

Komentarz

• fotoaloja
                Bywalec
                • 2007
                • 203

bartosz 108

hehe, pocieszyłeś mnie, chociaż mnie jeszcze nie rozpatrzyli i nie odrzucili, to jakoś tak się nastawiam na przyjęcie ewentualnej porażki, bo i tak być może, kurde czy długo rozpatrują?
                canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• Qbexus
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 562

bartosz108 a możesz pokazać te zdjęcia które Ci odrzucili będą ludzie wiedzieli czego nie wysyłać.

Komentarz

• bartosz108
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 197

Fotka poszła do dziś 1105 razy a zdjęcia które odrzucili dosyć dobrze opisali, dziś nie pamiętam o co poszło, aleraczej o jakieś pierdoły.
                    Głównie na co trzeba zwracać uwagę to znaki firmowe i szumy.
                    To są totalne szumofoby!
                    Ja wszystkie foty do microstocków odszumiam programowo w Noiseware professional.
                    BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• fotoaloja
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 203

Ja wszystkie foty do microstocków odszumiam programowo w Noiseware professional.
                      wiesz, ja też.
                      co z tego, jak i tak ktoś zawsze gdzieś jakieś szumy wypatrzy
                      niestety mogę próbować na shutterstock dopiero za miesiąc
                      a gdzie tam się ogląda nowości, bo ja się boję, że ktoś mi zerżnie moje pomysły, może odrzucają te fotki, co są z jakimś tam fajnym pomysłem i potem je sobie robią i wrzucają jako swoje?
                      canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1719

Zamieszczone przez fotoaloja
                        wiesz, ja też.
                        co z tego, jak i tak ktoś zawsze gdzieś jakieś szumy wypatrzy
                        niestety mogę próbować na shutterstock dopiero za miesiąc
                        a gdzie tam się ogląda nowości, bo ja się boję, że ktoś mi zerżnie moje pomysły, może odrzucają te fotki, co są z jakimś tam fajnym pomysłem i potem je sobie robią i wrzucają jako swoje?
                        wiesz... nie zdziwiłbym się :P

zawsze można popatrzeć na fotki co zakwalifikowały się do 'free section', pomyśleć co można poprawić i samemu strzelić coś w ten fason... na shutterstocku też mi wyrzucają aplikacje ze względu na szumy (a fotki wale moim 400d przy iso 100) - mam dziwne uczucie że nie potrafią wymyślić lepszego powodu... ten pomysł z dodatkowymi odszumiaczami brzmi całkiem nieźle - przy następnej aplikacji je zastosuje...

Pozdrawiam,
                        Robert
                        Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• rypson
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 225

No panie i panowie zaczalem stocki nie wiedzialem ze to tyle zajmuje ale pierwsze koty za ploty... na shutterstock przeszedlem test 10 zdjeciowy :P na bigstock 20 zdjeciowy i na Istock 5 zedjeciowy wiec jestem czlonkiem 3 spolecznosci a teraz zobaczymy co z tego bedzie...

Martwi mnie tylko jedna rzecz... po co oni pytaja o moj social security number... dziwna sprawa...

Komentarz

• Alzail
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 574

szumy powstają również wtedy, gdy jest długi czas naświetlania (wiem ameryki nie odkryłem ), ale wydaje mi się że im też chodzi nie o szumy, ale o np. fakturę różnych powierzchni, gdy powstaje mi lekki cień pod obiektem, a obiekt leży na kartce papieru to wtedy ten cień wygląda jakby był tam szum, a to tylko faktura papieru...

robgr85 - nie ma sprawy, może trochę za poważnie podszedłem do sprawy.
                            350D

Komentarz

• robootb
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 77

Witam,
                              Jako amator rowniez bym chcial zaczac z sprzedaza zdjec na stockach ... Nie licze na $$$ ale zawsze na jakas karte CF 2gb :P ...
                              Moj wybor padkl na istockphoto
                              moje pytania:
                              1. Czy czesto odrzucaja zdjecia?
                              2. Czego sie przyczepiaja?
                              3. Jesli moje zdjecia beda czesto odrzucane moga mnie "wyrzucic"?
                              Pozdrawiam Robootb
                              O to moj nowy sprzecik ...
                              Canon EOS400D + Sigma 70-300 APO MACRO+ Canon 50mm F1.8 + Kit + duzo checi

Komentarz

• Alzail
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 574

1. co to znaczy ? ;] jak im wyślesz fotkę która im się nie spodoba to ją odrzucą, jak będziesz wysyłać takie 10 razy na dzieńto według mnie będzie to często...
                                2. są to totalne szumofoby, ale również przepalenia i oczywiście znaki towarowe
                                3. chyba nie

Aha i polecam raczej ShutterStock jeśli chcesz tylko na jednym, a chyba najbardziej opłaca się na wszystkich najważniejszych stockach mieć zdjęcia, choć u mnie to się na razie nie potwierdza, mam tylko znaczącą ilość DL na SS bo na reszcie to po kilka...
                                350D

Komentarz

Pracuję...