Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
rypson a gdzie można oglądać te Twoje świetne zdjęcia bo na stronie w stopce jakoś ich nie widzę. Widzisz w stokach liczy się przede wszystkim jakość zdjęć ich wartość artystyczna jest nie istotna za to istotna jest wartość użytkowa. Stocki to nie sztuka tylko manufaktura. Czysta produkcja masowa i tyle.
nie zgadzam się z tym
z moich skromnych na razie obserwacji wynika, że na stockach są różne TYPY fotografów, tak jak są różne kategorie fotografii
jedni preferują fotografię taką, którą bardziej nazwałabym "przedmiotową" czy "dokumentalną" inni- robią zdjęcia mniej lub bardziej artystyczne, koncepcyjne czy 'odjechane'
zarówno jedni jak i drudzy znajdują swoich kupców, zależy co komu leży w danej chwili
zresztą, aby zdjęcie zostało zaakceptowane, musi mieć poprawną kompozycję, to jest warunek niezbędny chyba na każdym portalu,
zatem może nie od razu dzieła sztuki, ale neizłe fotki mają wzięcie
chociaż z drugiej strony ...
wiele fotek wydaje mi się naprawdę ciekawych i aż żal patrzeć, że nie mają wcale DL bo albo zginęły w natłoku innych fajnych zdjęć, albo są dopiero co wrzucone?. albo mają pewnie jakieś braki techniczne albo bóg jeden wie co jeszcze powoduje, że ciekawe zdjęcia nie mają wzięcia, przynajmniej w/g mnie tak też tam bywa na tych stockach
o
daleko szukać nie trzeba
moje fotki są najpiękniejsze na świecie a świat je jakoś na razie słabo ogląda i kupuje;DDD
to się pochwaliłam, a teraz lulu;P
Nie i nie napisałem tego posta żeby się pochwalić sprzedażą, a zadałem pytanie na które dostałem w sumie odpowiedź. Zapewniam że nie piszę co minutę nowego posta na forum, a tym bardziej żeby się czymś pochwalić.
spoko... mój post nie był pisany z chęcią ataku, choć tak zapewne go odczytałeś...
Shutterstock is a global marketplace for artists and creators to sell royalty-free images, footage, vectors and illustrations. We want to see the world through your eyes.
moja fotka na 42 miejscu w top 50 images ever po wybraniu opcji photos only
hehe, pocieszyłeś mnie, chociaż mnie jeszcze nie rozpatrzyli i nie odrzucili, to jakoś tak się nastawiam na przyjęcie ewentualnej porażki, bo i tak być może, kurde czy długo rozpatrują?
Fotka poszła do dziś 1105 razy a zdjęcia które odrzucili dosyć dobrze opisali, dziś nie pamiętam o co poszło, aleraczej o jakieś pierdoły.
Głównie na co trzeba zwracać uwagę to znaki firmowe i szumy.
To są totalne szumofoby!
Ja wszystkie foty do microstocków odszumiam programowo w Noiseware professional.
Ja wszystkie foty do microstocków odszumiam programowo w Noiseware professional.
wiesz, ja też.
co z tego, jak i tak ktoś zawsze gdzieś jakieś szumy wypatrzy
niestety mogę próbować na shutterstock dopiero za miesiąc
a gdzie tam się ogląda nowości, bo ja się boję, że ktoś mi zerżnie moje pomysły, może odrzucają te fotki, co są z jakimś tam fajnym pomysłem i potem je sobie robią i wrzucają jako swoje?
wiesz, ja też.
co z tego, jak i tak ktoś zawsze gdzieś jakieś szumy wypatrzy
niestety mogę próbować na shutterstock dopiero za miesiąc
a gdzie tam się ogląda nowości, bo ja się boję, że ktoś mi zerżnie moje pomysły, może odrzucają te fotki, co są z jakimś tam fajnym pomysłem i potem je sobie robią i wrzucają jako swoje?
wiesz... nie zdziwiłbym się :P
zawsze można popatrzeć na fotki co zakwalifikowały się do 'free section', pomyśleć co można poprawić i samemu strzelić coś w ten fason... na shutterstocku też mi wyrzucają aplikacje ze względu na szumy (a fotki wale moim 400d przy iso 100) - mam dziwne uczucie że nie potrafią wymyślić lepszego powodu... ten pomysł z dodatkowymi odszumiaczami brzmi całkiem nieźle - przy następnej aplikacji je zastosuje...
No panie i panowie zaczalem stocki nie wiedzialem ze to tyle zajmuje ale pierwsze koty za ploty... na shutterstock przeszedlem test 10 zdjeciowy :P na bigstock 20 zdjeciowy i na Istock 5 zedjeciowy wiec jestem czlonkiem 3 spolecznosci a teraz zobaczymy co z tego bedzie...
Martwi mnie tylko jedna rzecz... po co oni pytaja o moj social security number... dziwna sprawa...
szumy powstają również wtedy, gdy jest długi czas naświetlania (wiem ameryki nie odkryłem ), ale wydaje mi się że im też chodzi nie o szumy, ale o np. fakturę różnych powierzchni, gdy powstaje mi lekki cień pod obiektem, a obiekt leży na kartce papieru to wtedy ten cień wygląda jakby był tam szum, a to tylko faktura papieru...
robgr85 - nie ma sprawy, może trochę za poważnie podszedłem do sprawy.
Witam,
Jako amator rowniez bym chcial zaczac z sprzedaza zdjec na stockach ... Nie licze na $$$ ale zawsze na jakas karte CF 2gb :P ...
Moj wybor padkl na istockphoto
moje pytania:
1. Czy czesto odrzucaja zdjecia?
2. Czego sie przyczepiaja?
3. Jesli moje zdjecia beda czesto odrzucane moga mnie "wyrzucic"?
Pozdrawiam Robootb
O to moj nowy sprzecik ...
Canon EOS400D + Sigma 70-300 APO MACRO+ Canon 50mm F1.8 + Kit + duzo checi
1. co to znaczy ? ;] jak im wyślesz fotkę która im się nie spodoba to ją odrzucą, jak będziesz wysyłać takie 10 razy na dzieńto według mnie będzie to często...
2. są to totalne szumofoby, ale również przepalenia i oczywiście znaki towarowe
3. chyba nie
Aha i polecam raczej ShutterStock jeśli chcesz tylko na jednym, a chyba najbardziej opłaca się na wszystkich najważniejszych stockach mieć zdjęcia, choć u mnie to się na razie nie potwierdza, mam tylko znaczącą ilość DL na SS bo na reszcie to po kilka...
Komentarz