Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

To inaczej... Wez zdjecie 1800 na 1200 pixeli i wydrukuj standardowa odbitke (15x10). Wez teraz zmniejsz to zdjecie do 450 na 300 pixeli i znow wydrukuj z niego standardowa odbitke... Kwadraty? No wlasnie to samo sie dzieje przy drukowaniu wiekszych formatow z pustym pompowaniem poprzez mnozenie pixeli. Nie ma to najmniejszego sensu i nazwanie tego "brakiem utraty" to jednak imho nie za dobry pomysl. Co z tego ze masz wiecej pixeli na wydruku nie ma zmiany?
    ...

Komentarz

• rysiaczek
      Uzależniony
      • 2005
      • 897

Zamieszczone przez minek
      Gdyby tak było jak piszesz, obraz wyglądał by coraz gorzej - zamiast jednego pixela miał być pixel wielkości czterech, i był by to już widoczny kwadrat.
      Przy zwiększaniu algorytmy interpolujące zrobią na tych czterech pixelach kolor zbliżony do tego powiększanego jak i paru sąsiednich, ale na każdym inny, zależnie od pikseli sąsiadujących, żeby nie było ostrych, kwadratowych krawędzi. Praktycznie cały obraz się zmienia, po zmniejszeniu z powrotem x2 - z pewnością będzie mniej ostry.
      tak, to jest oczywiste

Zamieszczone przez KuchateK
      To inaczej... Wez zdjecie 1800 na 1200 pixeli i wydrukuj standardowa odbitke (15x10). Wez teraz zmniejsz to zdjecie do 450 na 300 pixeli i znow wydrukuj z niego standardowa odbitke... Kwadraty? No wlasnie to samo sie dzieje przy drukowaniu wiekszych formatow z pustym pompowaniem poprzez mnozenie pixeli. Nie ma to najmniejszego sensu i nazwanie tego "brakiem utraty" to jednak imho nie za dobry pomysl. Co z tego ze masz wiecej pixeli na wydruku nie ma zmiany?
      a tu uwazam przyklad za nietrafiony. przy skalowaniu w dol i pozniejszym w gore jest oczywista strata informacji. przy najprostszym powiekszaniu w gore (x2 itd) straty informacji nie ma. I tylko o to mi chodzi! A ze bedzie to wygladalo badziewnie, to calkiem inna rzecz:rolleyes:

anyway - konczmy OT'a - myslimy podobnie, inaczej rozumiemy 'bezstratna'
      Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• minek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1386

Zamieszczone przez rysiaczek
        a tu uwazam przyklad za nietrafiony. przy skalowaniu w dol i pozniejszym w gore jest oczywista strata informacji. przy najprostszym powiekszaniu w gore (x2 itd) straty informacji nie ma. I tylko o to mi chodzi! A ze bedzie to wygladalo badziewnie, to calkiem inna rzecz:rolleyes:
        Jest, właśnie to starłem Ci się napisać tam, gdzie potwierdziłeś, że to oczywiste. Jest _zmiana_ informacji, po przeskalowaniu w górę. Po przeskalowaniu z powrotem w dół otrzymasz _inny_ obraz (choć łudząco podobny, ale inny, na pewno mniej ostry).

Komentarz

• bartosz108
          Bywalec
          • 2006
          • 197

Proponuję wydzielić nowy wątek z "zarabianie na zdjęciach" o temacie "powiększanie i zmniejszanie zdjęć, pixele kwadratowe i inne".
          BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• rysiaczek
            Uzależniony
            • 2005
            • 897

Zamieszczone przez minek
            Jest, właśnie to starłem Ci się napisać tam, gdzie potwierdziłeś, że to oczywiste. Jest _zmiana_ informacji, po przeskalowaniu w górę. Po przeskalowaniu z powrotem w dół otrzymasz _inny_ obraz (choć łudząco podobny, ale inny, na pewno mniej ostry).
            oczywiscie, ze jest zmiana! Ale zmiana, ktora nie powoduje utraty informacji! Utrata jest dopiero przy skalowaniu w dol
            Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• wd

Co do tematy "zwiększanie, zmniejszanie", to chciałem tylko zauważyć, że użyłem określenia "podobno" a zaraz za nim "niemal bezstratna" - chodzi mi o to "niemal", które podobnie jak "prawie" robi czasem dużą różnicę

Zamieszczone przez mmw
              Wynika z tego, że nie lubisz [...] oraz wiele innych...
              OT: Zgadłeś Dokładnie tak jest. Płacę za wszystko i mam z tego niewiele. Ale to chyba nie na to forum duskusja.
              Ostatnio edytowany przez Gość; 8278.

Komentarz

• perqsista
                Początki nałogu
                • 2005
                • 429

Mam pytanie do osób rozliczających się ze stockmi za pośrednictwem Paypal
                (chodzi mi głównie o ShutterStock). W jaki sposób stock realizuje przekaz na Paypal: ze swojego konta Paypal czy przelewem/kartą? Jeżeli to drugie to znaczy, że powinienem mieć konto firmowe zamiast osobistego w Paypal-u (w kontekście tego co napisał Vitez w tym poście)?
                www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez perqsista
                  Jeżeli to drugie to znaczy, że powinienem mieć konto firmowe zamiast osobistego w Paypal-u (w kontekście tego co napisał Vitez w tym poście)?
                  Nie musisz miec firmowego. Mozesz miec konto specjalne (rozszerzone konto osobiste).

Komentarz

• perqsista
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 429

Zamieszczone przez Vitez
                    Mozesz miec konto specjalne (rozszerzone konto osobiste).
                    OK, tylko czy jest taka konieczność w kontekście stocków (żeby przekaz doszedł do skutku), czy też samo osobiste wystarczy?
                    www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• matka_Wariatka
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 120

Zamieszczone przez perqsista
                      OK, tylko czy jest taka konieczność w kontekście stocków (żeby przekaz doszedł do skutku), czy też samo osobiste wystarczy?
                      konto osobiste jak najbardziej ok nie trzeba tu zadnych kombinacji.
                      matka
                      ((((()))))

Komentarz

• klaus
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 17

Witam!
                        Matko rzeknij słówko jak rozliczasz się z tych dochodzików w drapieznym U.S. potem i czy ten sposób płatności przez PayPal jest bezpieczny?
                        CANON 5D (i coś jeszcze )
                        [email protected]

Komentarz

• matka_Wariatka
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 120

Zamieszczone przez klaus
                          Witam!
                          Matko rzeknij słówko jak rozliczasz się z tych dochodzików w drapieznym U.S. potem i czy ten sposób płatności przez PayPal jest bezpieczny?
                          PP jak najbardziej bezpieczny
                          o rozliczeniach poczytaj pare stron wstecz, wszystko jest napisane.
                          matka
                          ((((()))))

Komentarz

• szpindek

Mam pytanie, przeczytałem wątek i nie znalazłem odpowiedzi. Więc jako, że nie mam 18 lat mogłem się zarejestrować na dreamstime, shutterstock, bigstockphoto i stockexpert. Wiem, że fotolia i istockphoto chcą użytkowników pow. 18. Na wszystkich mnie zaakceptowali, poza, no właśnie stockexpert, napisali, że nie są zainteresowani moimi zdjęciami (że mają już fotografów z takowymi) No i następną szanse mam 27.12. Możecie mi jakoś podpowiedzieć co powinienem im wysłać. Chcą 5 fotek. Jakie łatwo przejdą? Jakieś pomysły, najlepiej z autopsji
                            Pozdr. Mateusz

Komentarz

• wd

No i dalej ciągnę temat. Tym razem pytanie o płatności. Lepiej przez PayPal czy Moneybookers? Moneybookers jakoś mi tak "przyjaźniej" wygląda, bo mają proste przewodniki a ja jakoś taki mało kumaty w tym temacie jestem W zasadzie "prowadzą za rączkę". Ale czy wszystkie stocki mają opcję płatności przez MB?
                              OT: Martwię się, jakbym już zarabiał

[Edit]Aha, i czy samo posiadane konta na MB czy PP coś kosztuje? Czy można sobie założyć konto a potem nie wykonywać na nim żadnych ruchów? Czyli inaczej mówiąc czy utrzymanie konta na MB czy PP jest płatne?
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 8278.

Komentarz

• Routlaw
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 983

Mam konta i na PP i na MB jednak korzystam tylko z tego drugiego. Korzystanie(utrzymywanie) konta nic nie kosztuje. Jedyne koszty z jakimi się spotkałem w MB to przelew na konto. W przypadku inteligo płacę 6,5zł. Pewnie w innych bankach jest tak samo.
                                14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

Pracuję...