To inaczej... Wez zdjecie 1800 na 1200 pixeli i wydrukuj standardowa odbitke (15x10). Wez teraz zmniejsz to zdjecie do 450 na 300 pixeli i znow wydrukuj z niego standardowa odbitke... Kwadraty? No wlasnie to samo sie dzieje przy drukowaniu wiekszych formatow z pustym pompowaniem poprzez mnozenie pixeli. Nie ma to najmniejszego sensu i nazwanie tego "brakiem utraty" to jednak imho nie za dobry pomysl. Co z tego ze masz wiecej pixeli na wydruku nie ma zmiany?
Zarabianie na zdjeciach
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
tak, to jest oczywisteGdyby tak było jak piszesz, obraz wyglądał by coraz gorzej - zamiast jednego pixela miał być pixel wielkości czterech, i był by to już widoczny kwadrat.
Przy zwiększaniu algorytmy interpolujące zrobią na tych czterech pixelach kolor zbliżony do tego powiększanego jak i paru sąsiednich, ale na każdym inny, zależnie od pikseli sąsiadujących, żeby nie było ostrych, kwadratowych krawędzi. Praktycznie cały obraz się zmienia, po zmniejszeniu z powrotem x2 - z pewnością będzie mniej ostry.
a tu uwazam przyklad za nietrafiony. przy skalowaniu w dol i pozniejszym w gore jest oczywista strata informacji. przy najprostszym powiekszaniu w gore (x2 itd) straty informacji nie ma. I tylko o to mi chodzi!To inaczej... Wez zdjecie 1800 na 1200 pixeli i wydrukuj standardowa odbitke (15x10). Wez teraz zmniejsz to zdjecie do 450 na 300 pixeli i znow wydrukuj z niego standardowa odbitke... Kwadraty? No wlasnie to samo sie dzieje przy drukowaniu wiekszych formatow z pustym pompowaniem poprzez mnozenie pixeli. Nie ma to najmniejszego sensu i nazwanie tego "brakiem utraty" to jednak imho nie za dobry pomysl. Co z tego ze masz wiecej pixeli na wydruku nie ma zmiany?
A ze bedzie to wygladalo badziewnie, to calkiem inna rzecz:rolleyes:
anyway - konczmy OT'a - myslimy podobnie, inaczej rozumiemy 'bezstratna'
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...Komentarz
-
Jest, właśnie to starłem Ci się napisać tam, gdzie potwierdziłeś, że to oczywiste. Jest _zmiana_ informacji, po przeskalowaniu w górę. Po przeskalowaniu z powrotem w dół otrzymasz _inny_ obraz (choć łudząco podobny, ale inny, na pewno mniej ostry).a tu uwazam przyklad za nietrafiony. przy skalowaniu w dol i pozniejszym w gore jest oczywista strata informacji. przy najprostszym powiekszaniu w gore (x2 itd) straty informacji nie ma. I tylko o to mi chodzi!
A ze bedzie to wygladalo badziewnie, to calkiem inna rzecz:rolleyes: Komentarz
-
Proponuję wydzielić nowy wątek z "zarabianie na zdjęciach" o temacie "powiększanie i zmniejszanie zdjęć, pixele kwadratowe i inne".Komentarz
-
oczywiscie, ze jest zmiana! Ale zmiana, ktora nie powoduje utraty informacji! Utrata jest dopiero przy skalowaniu w dol
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...Komentarz
-
Co do tematy "zwiększanie, zmniejszanie", to chciałem tylko zauważyć, że użyłem określenia "podobno" a zaraz za nim "niemal bezstratna" - chodzi mi o to "niemal", które podobnie jak "prawie" robi czasem dużą różnicę
OT: Zgadłeś
Dokładnie tak jest. Płacę za wszystko i mam z tego niewiele. Ale to chyba nie na to forum duskusja.
Ostatnio edytowany przez Gość; 8278.Komentarz
-
Mam pytanie do osób rozliczających się ze stockmi za pośrednictwem Paypal
(chodzi mi głównie o ShutterStock). W jaki sposób stock realizuje przekaz na Paypal: ze swojego konta Paypal czy przelewem/kartą? Jeżeli to drugie to znaczy, że powinienem mieć konto firmowe zamiast osobistego w Paypal-u (w kontekście tego co napisał Vitez w tym poście)?Komentarz
-
Nie musisz miec firmowego. Mozesz miec konto specjalne (rozszerzone konto osobiste).Jeżeli to drugie to znaczy, że powinienem mieć konto firmowe zamiast osobistego w Paypal-u (w kontekście tego co napisał Vitez w tym poście)?Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Witam!
Matko rzeknij słówko jak rozliczasz się z tych dochodzików w drapieznym U.S. potem i czy ten sposób płatności przez PayPal jest bezpieczny?Komentarz
-
Komentarz
-
Mam pytanie, przeczytałem wątek i nie znalazłem odpowiedzi. Więc jako, że nie mam 18 lat mogłem się zarejestrować na dreamstime, shutterstock, bigstockphoto i stockexpert. Wiem, że fotolia i istockphoto chcą użytkowników pow. 18. Na wszystkich mnie zaakceptowali, poza, no właśnie stockexpert, napisali, że nie są zainteresowani moimi zdjęciami (że mają już fotografów z takowymi) No i następną szanse mam 27.12. Możecie mi jakoś podpowiedzieć co powinienem im wysłać. Chcą 5 fotek. Jakie łatwo przejdą? Jakieś pomysły, najlepiej z autopsji
Pozdr. MateuszKomentarz
-
No i dalej ciągnę temat. Tym razem pytanie o płatności. Lepiej przez PayPal czy Moneybookers? Moneybookers jakoś mi tak "przyjaźniej" wygląda, bo mają proste przewodniki a ja jakoś taki mało kumaty w tym temacie jestem
W zasadzie "prowadzą za rączkę". Ale czy wszystkie stocki mają opcję płatności przez MB?
OT: Martwię się, jakbym już zarabiał
[Edit]Aha, i czy samo posiadane konta na MB czy PP coś kosztuje? Czy można sobie założyć konto a potem nie wykonywać na nim żadnych ruchów? Czyli inaczej mówiąc czy utrzymanie konta na MB czy PP jest płatne?Ostatnio edytowany przez Gość; 8278.Komentarz
-
Komentarz