Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wd

A ja pociągnę wątek i pytania dalej
    Na stockach widzę, że zdjęcia wystawiane są (zazwyczaj) w wersjach małe, średnie i duże. Czy to znaczy, że jakbym wrzucał swoje, to muszę przygotować zdjęcia odpowiedniego rozmiaru czy to jakoś automatycznie przez stocka jest załatwiane?

Komentarz

• Routlaw
      Uzależniony
      • 2005
      • 983

wrzucasz najwieksze jakie masz.. Te rozmiarówki to oni sami robią. Chociaż nie wiem jak oni z moich 6.1mpix (3070x2046) robią 6140x4092
      14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• Oakhallow
        Początki nałogu
        • 2005
        • 258

To ja mam jeszcze pytanko odnośnie tego pita. Czy to są dochody uzyskiwane za granicą czy dochody z działalności twórczej, czyli pozycja "inne" ??

Oakhallow

Komentarz

• wd

Zamieszczone przez Routlaw
          Chociaż nie wiem jak oni z moich 6.1mpix (3070x2046) robią 6140x4092
          Widziałem taki program PhotoZoom - podobno niemal bezstratnie powiększa. Chociaż przy dwukrotnym powiększeniu o jakim mówisz to chyba nie wierzę w "bezstratność".
          Dzięki za odpowiedź.

Zamieszczone przez Oakhallow
          Czy to są dochody uzyskiwane za granicą czy dochody z działalności twórczej??
          Z działalności twórczej uzyskiwane za granicą Tak by na chłopski rozum mi wychodziło, ale US ma pewnie inne zdanie na ten temat. Jak zwykle...

Komentarz

• pazurek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1294

akurat dwukrotne powiekszanie jest w 100% bezstratne bo mozna po prostu z kazdego jednego piksela zrobic kwadrat z czterech
            http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• mmw
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 30

Zamieszczone przez wd2001
              Z działalności twórczej uzyskiwane za granicą Tak by na chłopski rozum mi wychodziło,
              Z działalności twórczej, ale nie uzyskanej za granicą? Byłeś "za granicą" i pracowałeś tam?

ale US ma pewnie inne zdanie na ten temat. Jak zwykle...
              nie US, a przepis "ma inne zdanie"...
              Owszem mamy kretyńskie przepisy, ale nie wymyślają ich US.

Komentarz

• bialy94

witam wszystkich!
                Ja mam pytanie dla ludzi działających na iistockphoto.com. Na czym polega opcja "creative Network" ?? Poza tym że mozna z portfolio jednego użytkownika wskoczyć do portfolio innego. Czy warto przyłączać się do takich sieci ?

Komentarz

• matka_Wariatka
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 120

To ja mam jeszcze pytanko odnośnie tego pita. Czy to są dochody uzyskiwane za granicą czy dochody z działalności twórczej, czyli pozycja "inne" ??
                  zrodla przychodow - przychody z tytulow okreslonych w art. 13 pkt 2, 4 i 6-9 ustawy, bez posrednictwa platnika - pozycja 24 na picie.
                  matka
                  ((((()))))

Komentarz

• wd

Zamieszczone przez pazurek
                    akurat dwukrotne powiekszanie jest w 100% bezstratne bo mozna po prostu z kazdego jednego piksela zrobic kwadrat z czterech
                    To chyba nie tak Bo to by znaczyło, że równie dobrze możemy bezstratnie powiększać 4x, 8x itd. Tylko coś co powszechnie określa się "pikselozą" będzie coraz bardziej widoczne, a więc straty na jakości obrazu muszą być. Cienias jestem, ale podstawy jak tworzony jest obraz na matrycy i potem w kompie, to sobie jakieś przyswoiłem.
                    Zamieszczone przez mmw
                    Z działalności twórczej, ale nie uzyskanej za granicą? Byłeś "za granicą" i pracowałeś tam?
                    Ja nie, ale płatnik i jego siedziba tak Ale to dalej "na chłopski rozum" :P
                    Off topic (moderatorzy, wybaczcie albo skasujcie):
                    Zamieszczone przez mmw
                    Owszem mamy kretyńskie przepisy, ale nie wymyślają ich US.
                    Fakt, ale i tak ich nie lubię Jak większości państwowych urzędów, które bezproduktywnie przeżerają moje podatki

Komentarz

• rysiaczek
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 897

To chyba nie tak Bo to by znaczyło, że równie dobrze możemy bezstratnie powiększać 4x, 8x itd. Tylko coś co powszechnie określa się "pikselozą" będzie coraz bardziej widoczne, a więc straty na jakości obrazu muszą być. Cienias jestem, ale podstawy jak tworzony jest obraz na matrycy i potem w kompie, to sobie jakieś przyswoiłem.
                      OT: no to powtorka tych podstaw Cie czeka! Samo slowo 'bezstratnie' wyjasnia wszystko - bez utraty informacji. Dlaczego mialbys utracic informacje przy powiekszaniu x2, x4 itd? Przeciez kazdy pixel jest kopiowany odpowiednia ilosc razy. A pikseloza to cos innego jest...:rolleyes:
                      Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Rysiaczek... To nie jest bezstratne, gdyz zwiekszajac rozmiar tracisz rozdzielczosc obrazu a co za tym idzie ilosc detali.
                        ...

Komentarz

• mmw
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 30

Fakt, ale i tak ich nie lubię Jak większości państwowych urzędów, które bezproduktywnie przeżerają moje podatki
                          Wynika z tego, że nie lubisz szkolnictwa, policji, straży pożarnej, służby zdrowia, wojska, urzędów miast/gmin/powiatów, drogowców (którzy robią drogi za pieniądze z budżetu) oraz górnictwa i stoczni do których podobno rząd dopłaca oraz wiele innych...

Komentarz

• JerzyC
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 103

Oakhallow
                            Bardzo łopatologicznie jest to opisane razem z instrukcją wypełniania pita 53 na stronie : http://partner.ebiznes.org.pl/podatek,zza,granicy.htm

Komentarz

• rysiaczek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 897

Zamieszczone przez KuchateK
                              Rysiaczek... To nie jest bezstratne, gdyz zwiekszajac rozmiar tracisz rozdzielczosc obrazu a co za tym idzie ilosc detali.
                              ejjj no bez jaj... wytlumacz mi to jak czterolatkowi - powiekszam ze stalym wspolczynnikiem - x2, x4 itd - gdzie tu stracę choćby jeden pixel ze szczegolow? Nie zyskuje na rozdzielczosci, to oczywisty fakt, ale tez nie trace informacji! Ilosc detali jest przeciez dokladnie taka sama, z tym ze sa one wieksze...

edit: cholera, znowu OT - odpowiedz na PM prosze
                              Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• minek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1386

Zamieszczone przez rysiaczek
                                ejjj no bez jaj... wytlumacz mi to jak czterolatkowi - powiekszam ze stalym wspolczynnikiem - x2, x4 itd - gdzie tu stracę choćby jeden pixel ze szczegolow? Nie zyskuje na rozdzielczosci, to oczywisty fakt, ale tez nie trace informacji! Ilosc detali jest przeciez dokladnie taka sama, z tym ze sa one wieksze...
                                Gdyby tak było jak piszesz, obraz wyglądał by coraz gorzej - zamiast jednego pixela miał być pixel wielkości czterech, i był by to już widoczny kwadrat.
                                Przy zwiększaniu algorytmy interpolujące zrobią na tych czterech pixelach kolor zbliżony do tego powiększanego jak i paru sąsiednich, ale na każdym inny, zależnie od pikseli sąsiadujących, żeby nie było ostrych, kwadratowych krawędzi. Praktycznie cały obraz się zmienia, po zmniejszeniu z powrotem x2 - z pewnością będzie mniej ostry.

Komentarz

Pracuję...