Zarabianie na zdjeciach

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

Zamieszczone przez Alzail
    Kolejna wątpliwość ;] da się na istockphoto wysyłać jakoś zdjęcia np. przez ftp? bo wysyłanie po jednym to tragedia...
    niestety nie. Było poruszane u nich kilkakrotnie na forum - nie chcą udostępnić tej opcji, ponieważ nie dałoby się przestrzegać limitów uploadu.

ja wysyłam firefoxem otwierając w kilku zakładkach strone do wysyłania i w ten sposób wysyłam im w większej ilości 'jednorazowo'.

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• sergi
      Początki nałogu
      • 2004
      • 413

można wysyłać używając programiku prostockmaster. Jednak ja mam z nim caly czas jakies problemy i nie wiem czy to przez mój komp czy przez program. Być może zakup pelnej wersji rozwiaze te problemy. W demie mozna wyslac jednocześnie do 5 zdjec na dobe do wiekszosci najpopularniejszych agencji
      Ostatnio edytowany przez sergi; 641.
      5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
      :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
      :: Motywy wordpress

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

Zamieszczone przez sergi
        można wysyłać używając programiku prostockmaster. Jednak ja mam z nim caly czas jakies problemy i nie wiem czy to przez mój komp czy przez program. Być może zakup pelnej wersji rozwiaze te problemy. W demie mozna wyslac jednocześnie do 5 zdjec na dobe do wiekszosci najpopularniejszych agencji
        http://prostockmaster.com/
        oo i mi się coś przypomniało... wertując to forum istockphoto, polecali jakiś program króry można sobie za darmo zassać z ich strony istockmanager czy jakoś tak.

Komentarz

• fotoaloja
          Bywalec
          • 2007
          • 203

a korzystacie z tej jakieś specjalnej licencji dla niektórych zdjęć?

chodzi mi o to, że jak jakieś zdjęcie wydaje mocno pomysłowe i lepsze niż większość, to sobie można je objąć tą licencją żeby drożej sprzedać czy jak to jest?
          canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• Hallgerd
            Coś już napisał
            • 2005
            • 67

Ja zaznaczam te rozszerzone licencje (oprócz sprzedania praw na dreams) przy wszystkich zdjęciach Ten, kto kupuje sam decyduje, czy to właśnie jest dla niego to specjalne.
            canon

dreamstime, istockphoto, shutterstock, fotolia, bigstockphoto, stockxpert

Komentarz

• fotoaloja
              Bywalec
              • 2007
              • 203

nie rozumiem

ja nie zaznaczam, nie są jeszcze te moje pierwsze zdjęcia aż takie 'specjalne' , ale już się szykują lepsze, więc nie wiem co robić

czy zaznaczenie tej licencji oznacza, że zdjęcie pójdzie drożej?

czy nie lepiej, jak się dopiero zaczyna nie zaznaczać tej licencji?
              canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

Zamieszczone przez fotoaloja
                nie rozumiem

ja nie zaznaczam, nie są jeszcze te moje pierwsze zdjęcia aż takie 'specjalne' , ale już się szykują lepsze, więc nie wiem co robić

czy zaznaczenie tej licencji oznacza, że zdjęcie pójdzie drożej?

czy nie lepiej, jak się dopiero zaczyna nie zaznaczać tej licencji?
                najczęście chodzi o to że osoba które je kupi będzie miała większą swobodę odnośnie wykorzystania Twojego zdjęcia - czasem wiąże się z tym lepsza cena.

Pozdr.

Komentarz

• fotoaloja
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 203

najczęście chodzi o to że osoba które je kupi będzie miała większą swobodę odnośnie wykorzystania Twojego zdjęcia - czasem wiąże się z tym lepsza cena.
                  nio chyba, coś mi się już w główce pokręciło od tego siedzenia przed kompuiterem
                  canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• 3SA
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 64

Witajcie,

Zdaję sobie sprawę z tego, że moje zdjęcia nie są zbyt specjalne (choć wcześniej były jeszcze gorsze, ale zatwierdzali), ale zastanawiam się co jest nie tak bo ile zdjęć bym nie posłał na istockphoto to ciągle odrzucają mimo, że widuję gorsze, które są dopuszczane. Tłumaczą artefaktami albo terminem "overfiltered". Tym gorzej, że jest opcja "can resubmit" i gdy poprawię obróbkę (lub po prostu jej nie zrobię) to i tak odrzucają tłumacząc tym samym lub innym problemem. Te same zdjęcia na innych stockach przyjęli. Więc zachodzę w głowę i naprawdę nie wiem już co myśleć... czy są jakieś "niepisane" przesłanki, dla których mogliby odrzucać moje foty?

Czy mieliście podobne doświadczenia?

Dla porównania próbka:

...

Komentarz

• mor_feusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1370

To samo. Dlatego czasmi zrobie Cropa (minimalnego) - podostrze i czasme przyjma czasem nie. Z nimi to zagadka, wszystko zalezy od czlowieka po 2 stronie, jak ma dobry dzien to OK

Komentarz

• sergi
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 413

Trzeba bardzo uważać z podostrzaniem zdjęć. Należy to robić bardzo delikatnie lub sobie odpuścić. Mając dobry obiektyw, odpowiednią technikę i dobre światło zdjęcie powinno być wystarczająco ostre bez wyostrzania. Artefakty i szum to dwa podstawowe powody odrzucania zdjęć.
                        Na początku również miałem odrzucane 80% zdjęć na istockphoto. Teraz 80% mam akceptowane... bo przestałem wyostrzać zdjęcia.
                        5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                        :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                        :: Motywy wordpress

Komentarz

• fotoaloja
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 203

mi odrzucili właśnie fotkę, którą mocno przerobiłam w Photoshopie, wymaziałam prześwietlone niewyraźne tło, ponakładałam warstwami konia na konia i wyszedł taki cukierkowy, że aż mdli, na większości przyjęli go ->takiego 'cukiereczka', na fotoli nie

napisali, że jest przefitrowany czy cóś, więc chyba jest tak jak pisze sergi
                          canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1719

Zamieszczone przez mor_feusz
                            To samo. Dlatego czasmi zrobie Cropa (minimalnego) - podostrze i czasme przyjma czasem nie. Z nimi to zagadka, wszystko zalezy od czlowieka po 2 stronie, jak ma dobry dzien to OK

dokładnie! nic dodać nic ująć

Komentarz

• 3SA
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 64

dzięki za info, uzbroję się w cierpliwość i popróbuję.

a powiedzcie mi jeszcze jak to jest z retuszem. Widzę sporo portretów ewidentnie retuszowanych (czasem retusz na wysokim poziomie, czasem słabszy) i zastanawia mnie czy dopuszczalne są retuszowane foty?
                              ...

Komentarz

• mor_feusz
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1370

Jak najbardziej. W opisach (jak nie przyjmuja) napisane jest ze iStock ze ich fotki to "consumer product" to oc zrobisz ot juz twoja sprawa - mozesz pozklejac rozne fotki - bedzie spoko - nie lubiane jest natomiast "cukierkowanie przesadne" czyli np z kota zrobisz tygrysa. PS to duzy % prac jeakie sie tam widuje

Komentarz

Pracuję...