Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8

xxkomarxx
20-09-2016, 01:15
jeśli chodzi o 85 1.4 to też się może okazać że elka canona jest jednak konkurencyjna :)

Być może tyko cenowo :)

tombas
20-09-2016, 07:42
to jesli posiadacz 85L bedzie sie przesiadał na Arta to ja chetnie przygarne jego szkło :-)

jaś
20-09-2016, 07:47
Być może tyko cenowo :)

nie martw się, nie martw - napisze się na forum że bokeh nie taki kremowy (lub za bardzo kremowy) lub mało wyrazisty albo nerwowy jak będzie wyrazisty, feeling słaby i lansu brak i na pewno nie będzie trafiła w stodołe z 10 metrów, a ogólnie to szybko wyjdzie że zabytek 85 1.8 jest lepszy.

kmeg
20-09-2016, 08:16
30 tyś - już widzę te kolejki w sklepach ;)

U nas takie szkła to pewnie promil.
Ten obiektyw musiałby być lepszy (lub tak samo dobry) niż stalka Canona aby ktoś skusil na różnice 3 tys USD. Bardzo dziwny ruch Sigmy.

Ernest_DLRS
20-09-2016, 11:04
Bo pewnie jest bardzo ostry. Ciekawe jak z AF.

xxkomarxx
20-09-2016, 11:07
Bo pewnie jest bardzo ostry. Ciekawe jak z AF.
Jak bedzie za dobrze to Canon wypusci nowy soft dla aparatow :-)

kmeg
20-09-2016, 11:08
Zakładam, ze AF nie jest gorszy niż 150-600s.

szwayko
20-09-2016, 11:29
Ja raczej nie, tak jak wolę 50L niż art. Arty są za długie i ciężkie jak dla mnie. Nie zależy mi aż tak na technicznie doskonałym obrazie.

pan.kolega
20-09-2016, 11:30
U nas takie szkła to pewnie promil.
Ten obiektyw musiałby być lepszy (lub tak samo dobry) niż stalka Canona aby ktoś skusil na różnice 3 tys USD. Bardzo dziwny ruch Sigmy.

Jeżeli są w stanie tą cenę później obniżyć, to ruch jest racjonalny. Na supertele Canon ma chyba niezłe przebicie, możliwe dzięki unikalnym możliwościom w budowie takich szkieł. Jeżeli Sigmie się udało zrobić tanio coś, co uzyska opinię "prawie jak Canon, tylko za drogi", to po obniżce może się dobrze sprzedawać. Sigma twierdzi,że ich soczewki FLD i SLD są równie dobre jak soczewki z fluorytu. Wątpię, ale skoro zaatakowali szkło dość nowe (5 lat) które nie jest słabym punktem, to może coś naprawdę mają do pokazania. Ale jeśli będzie opinia "eee to nie to samo" wtedy będzie klops. Raczej wykluczam, żeby mógł być lepszy niz Canon.

aptur
20-09-2016, 11:40
a ogólnie to szybko wyjdzie że zabytek 85 1.8 jest lepszy.

No wiesz, AF to akurat może mieć lepszy i szybszy :)

kmeg
20-09-2016, 12:01
Jeżeli są w stanie tą cenę później obniżyć, to ruch jest racjonalny. Na supertele Canon ma chyba niezłe przebicie, możliwe dzięki unikalnym możliwościom w budowie takich szkieł. Jeżeli Sigmie się udało zrobić tanio coś, co uzyska opinię "prawie jak Canon, tylko za drogi", to po obniżce może się dobrze sprzedawać. Sigma twierdzi,że ich soczewki FLD i SLD są równie dobre jak soczewki z fluorytu. Wątpię, ale skoro zaatakowali szkło dość nowe (5 lat) które nie jest słabym punktem, to może coś naprawdę mają do pokazania. Ale jeśli będzie opinia "eee to nie to samo" wtedy będzie klops. Raczej wykluczam, żeby mógł być lepszy niz Canon.

Sigma ma już jedną stałkę 500/4.5 i nie wiem czy świat nią zawojowała. Mam wrażenie, że oni czasem robią sztukę dla sztuki i chcą pokazać, że potrafią. Ta nowa 500tka albo musi potem zjechać z ceną albo być wybitna. W przypadku 150-600S mają sprawę dość prostą bo nie mają żadnej konkurencji. Teraz trochę sprawy się zmieniają bo AF od f8 nie jest już tylko w środkowym punkcie - mimo wszystko mają przewagę cenową i światłosiły (typowe 400 + extender nie jest ani tańsze ani nie daje lepszego obrazu). Supertele to już wchodzenie na śliski grunt...

zdebik
02-10-2016, 22:03
http://www.canonrumors.com/canon-eos-6d-mark-ii-talk-cr1-2/

6d2, uchylny ekran, dwa sloty sd, 25mpix.

aptur
02-10-2016, 22:13
Canon EOS 6D Mark II Talk [CR1] (http://www.canonrumors.com/canon-eos-6d-mark-ii-talk-cr1-2/)

6d2, uchylny ekran, dwa sloty sd, 25mpix.

To ja dziękuję, postoję. Jak padnie 6D i stara piątka to trzeba będzie powrócić do serii 5.

zdebik
02-10-2016, 22:19
To ja dziękuję, postoję. Jak padnie 6D i stara piątka to trzeba będzie powrócić do serii 5.
Co znowu ekran?

xxkomarxx
02-10-2016, 23:30
A ja sie zastanawiam co dadza do tego 6d by nie byl zbytnia konkurencja dla 5d4.
Jeden punkt af juz nie przejdzie. Matryca na bank.bedzie na poziomie min 80d,
Gorsza ergonomia, czas do 1/4000, wolniejszy zapis przy 2sd, brak dzoja i cena pod 12k.
W sumie to moze byc ciekawy aparat, a gibany ekran bylby fajnym dodatkiem.

aptur
03-10-2016, 08:37
Co znowu ekran?

Niestety. Nie mogę się przyzwyczaić do uchylnego LCD.

xxkomarxx
03-10-2016, 08:46
Tez tak kiedys myślałem ale zmieniłem zdanie :-)

zdebik
03-10-2016, 08:52
A ja nie mam oporow, zaczynalem od 60D i bardzo mi sie podoba to rozwiazanie canona. Czasem brakuje mi go w 5d ;)

marfot
03-10-2016, 22:54

Tak z ciekawości: na czym miałoby polegać przyzwyczajanie się do nieużywania uchylnego LCD?

salas
03-10-2016, 22:59
Zawsze go mozna ustawić tak jak normalny nieruchomy ?

xxkomarxx
03-10-2016, 23:21
Bedziemy biadolic jak wyjdzie :-)

Kolekcjoner
03-10-2016, 23:27
Bedziemy biadolic jak wyjdzie :-)

W sumie to by jednak była jakaś nowa jakość gdybyśmy zaczęli biadolić zanim wyjdzie ;)

akustyk
04-10-2016, 00:58
W sumie to by jednak była jakaś nowa jakość gdybyśmy zaczęli biadolić zanim wyjdzie ;)

to znaczy co byloby "nowego" ? :)

r_m
04-10-2016, 01:43
Model aparatu :D

xxkomarxx
04-10-2016, 08:45
Tysz prawda :-)
Sprzet obiadolony ponoc lepiej dziala.

akustyk
04-10-2016, 09:11
Tysz prawda :-)
Sprzet obiadolony ponoc lepiej dziala.

a nie... to po prostu lata na rynku swoje robia ;)

okazuje sie, ku nieodmiennemu szokowi i niedowierzaniu, ze w sumie to jednak dziala i zdjecia robi i nie jest takie zle.

zreszta, potem zawsze przychodzi nowszy model i jego ojaciekurczakpindolechybaichpogibalo cena... i wtedy nagle ten obiadolony starszy model jest calkiem sa-wa a nawet swietny.

a po kolejnym nowym modelu to nawet staje sie kultowy :lol:

w miedzyczasie oczywiscie kazdy nowy model Nikona czy Playstation wyciera Canonem podloge i w ciagu 2 lat niszczy Maeda-sana doszczetnie... no ale co ja tam wiem...

flankerp
07-10-2016, 17:42
No ja tam się nie mogę doczekać premiery 6D m2. Moj dokonał żywota a plotkowane dwa sloty na karty SD mnie najbardizej powstrzymują od kupowania aktualnej 6-stki.

radiki
07-10-2016, 18:07
Jakoś jak na razie nie dostrzegam potrzeby płacenia 5 koła więcej za dodatkowy slot SD :D.

xxkomarxx
07-10-2016, 18:08
No ja tam się nie mogę doczekać premiery 6D m2. Moj dokonał żywota a plotkowane dwa sloty na karty SD mnie najbardizej powstrzymują od kupowania aktualnej 6-stki.
To moze kup sobie 5dmk3 jak chcesz 2 sloty bo jak wyjdzie, jesli wyjdzie 6dmk2 to cena moze zaskoczyc.

Kolekcjoner
07-10-2016, 18:16
To moze kup sobie 5dmk3 jak chcesz 2 sloty bo jak wyjdzie, jesli wyjdzie 6dmk2 to cena moze zaskoczyc.
Dokładnie, biorąc pod uwagę obecną tendencję to może być całkiem dobry deal.

aptur
07-10-2016, 19:21

Kupujcie póki możecie. 6D MkII będzie kosztować cos koło aktualnej ceny 5DIII :mrgreen:

pan.kolega
07-10-2016, 19:53

Dwa sloty na karty lepsze niż jeden, ale po co mieliby to pakować do korpusu amatorskiego? To jest właśnie jeden z tych ficzerów, których brak ma zachęcić zawodowców do dopłacenia do 5d więc zdziwiłbym się gdyby to dali. Ja np. mam inne priorytety bo gubienie zdjęć na kartach nie jest moim problemem.

xxkomarxx
07-10-2016, 21:17
Dwa sloty na karty lepsze niż jeden, ale po co mieliby to pakować do korpusu amatorskiego? To jest właśnie jeden z tych ficzerów, których brak ma zachęcić zawodowców do dopłacenia do 5d więc zdziwiłbym się gdyby to dali. Ja np. mam inne priorytety bo gubienie zdjęć na kartach nie jest moim problemem.
Dadza wiecej punktow af bez dzoja i juz jest to upierdliwe.

Kolekcjoner
07-10-2016, 21:20
Dadza wiecej punktow af bez dzoja i juz jest to upierdliwe.
Sądzę że pójdzie to w innym kierunku.

xxkomarxx
07-10-2016, 21:31
Sądzę że pójdzie to w innym kierunku.
Funkcjonalność bedzie gorsza niz 5d4, co wiecej, zobaczymy jesli powstanie.

flankerp
11-10-2016, 16:13
No dwa sloty przydają się jeżeli podczas focenia karta siądzie... Zawsze backup :)
Myuslalem o 5D III ale nie ma WiFI wiec nie bede mogl obslugiwac z telefonu :(
Ceny so faktycznie dobre, zwłaszcza na pixmanii...
No i gibany ekran koniecznie.. Mialem okazje focic kolegi 60D i kurcze tak sie przyzwyczailem, ze koniecznei chce taki ekran :)

xxkomarxx
11-10-2016, 17:12
No dwa sloty przydają się jeżeli podczas focenia karta siądzie... Zawsze backup :)
Myuslalem o 5D III ale nie ma WiFI wiec nie bede mogl obslugiwac z telefonu :(
Ceny so faktycznie dobre, zwłaszcza na pixmanii...
No i gibany ekran koniecznie.. Mialem okazje focic kolegi 60D i kurcze tak sie przyzwyczailem, ze koniecznei chce taki ekran :)
Lista zyczen :-)
A jak nie bedzie to jest nikon d750 :-)

merida
11-10-2016, 17:38
d750 lekiem na wszystko, na to wychodzi :D

jaś
11-10-2016, 20:08
tylko bez gibanych ekranów :mrgreen: jest tyle korpusów z gibanym ekranem co co jeszcze jeden :mrgreen:

xxkomarxx
11-10-2016, 20:56
d750 lekiem na wszystko, na to wychodzi :D

No niestety nie :P
Nikony są po prostu brzydkie, a obiektywy wkręcają się w złą stronę :)

jinks
11-10-2016, 21:20
Ostatnio pociągnąłem kilka rawów d750 z dpreview.com i nawet kolory się bardzo ładnie wykręcają w C1, wszystkie stałki ze średniej półki odświeżyli, AF na pewno lepszy niż w 6d, podobno lepiej to chodzi z sigmami ART...ale już tak mi się nie chce zmieniać :D Z ciekawością oczekuję nowego 6dmk2 :)

akustyk
11-10-2016, 23:08
AF na pewno lepszy niż w 6d
kaman... z korpusow wyprodukowanych po 2014 to to chyba tylko 700D ma gorszy AF niz 6D ;)

no i calkiem sporo bezlusterkowcow, ale one sa hip i emejzing, tam AF jest fantastyczny i nie wolno twierdzic, ze jest inaczej, nawet jesli ssie kompletnie ;)

pan.kolega
12-10-2016, 06:25
kaman... z korpusow wyprodukowanych po 2014 to to chyba tylko 700D ma gorszy AF niz 6D ;)

no i calkiem sporo bezlusterkowcow, ale one sa hip i emejzing, tam AF jest fantastyczny i nie wolno twierdzic, ze jest inaczej, nawet jesli ssie kompletnie ;)

Jest jeszcze lepiej, bo 700D to 2013Q1. Czyli z korpusów od 2014 do dziś, 6D konkuruje tylko z 1200D i 1300D. Oczywiście zakładając, że lepszość AF wyznacza liczba kwadracików w wizjerze.:p

Eberloth
12-10-2016, 07:01
Przy założeniu że korzystamy tylko z punktu centralnego i obiekty w ruchu nie stanowią większości naszych zdjęć, 6D ma o niebo lepszy AF niż 7D mkI

Cichy
12-10-2016, 08:33

Niestety się zgodzę. Zamydlili marketingowo, że czułość środkowego krzyża w 6d jest och i ach, ale w praktyce to bida niestety.

jaś
12-10-2016, 09:07
bezlusterkowce m4/3 a zaraz potem nikony są najlepsze - 6D zdjęć nie robią to było wiadomo jeszcze przed premierą tego korpusu, m4/3 są nawet lepsze od 5DIII :mrgreen:

i jeszcze zapomniałem dodać że nawet telefony są lepsze np. taki najlepszy z telefonów w którym obie kamerki kosztują ponoć 19$ (szacunkowe koszty z gazety) też produkuje obrazek przez wielu uważany za niewiele różniący się lub lepszy od ff canona :mrgreen:

akustyk
12-10-2016, 10:52
Przy założeniu że korzystamy tylko z punktu centralnego i obiekty w ruchu nie stanowią większości naszych zdjęć, 6D ma o niebo lepszy AF niż 7D mkI
tak i nie. nie wszystkie moje zdjecia maja motyw w samym centrum ;) a jak mam kadr zablokowany na glowicy, to duzo wygodniej jest skorzystac z innego punktu AF niz ten jedyny sluszny. i wtedy w 6D jest d*.

w glupim 100D, ktory uzywam za telerurke, wlaczam LV i klikam sobie na ekraniku gdzie chce ostrosc. i dziala jak zloto. a 6D pod tym wzgledem to wielka frustracja i cwiczenia z laciny ;)

Niestety się zgodzę. Zamydlili marketingowo, że czułość środkowego krzyża w 6d jest och i ach, ale w praktyce to bida niestety.

srodkowy akurat jest dobry i zauwazalnie lepszy niz w poprzednikach. ale juz taki 40D robi 6D z d* jesien sredniowiecza jak przychodzi do szybkosci pracy z AF :/

Jest jeszcze lepiej, bo 700D to 2013Q1. Czyli z korpusów od 2014 do dziś, 6D konkuruje tylko z 1200D i 1300D. Oczywiście zakładając, że lepszość AF wyznacza liczba kwadracików w wizjerze.:p
lepszosc dla mnie - jak mam ustawiony na statywie kadr to jestem w stanie sobie zlapac ostrosc. gdzies. gdzie ja sam wybiore a nie aparat (tak jak 5D mkI/mkII) ;)

nie mam problemu z tym, ze szukanie ostrosci jest wolniejsze w 6D, bo z moich doswiadczen to jednak daje lepsza dokladnosc niz "szybszy" AF w xxD. natomiast mam problem z ogolnym bladzeniem bocznych punktow AF-u w 6D. to nawet przy statycznych zdjeciach jest duzy problem.

Kolekcjoner
25-10-2016, 00:44
Canon Full Frame Mirrorless [CR2] (http://www.canonrumors.com/canon-full-frame-mirrorless-cr2/)

szwayko
25-10-2016, 08:39
Canon Full Frame Mirrorless [CR2] (http://www.canonrumors.com/canon-full-frame-mirrorless-cr2/)

W obudowie ala Leica,

https://canon-board.info/imgimported/2016/10/canonqmockup728x403-2.jpg
źródło (http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2016/01/canonqmockup-728x403.jpg)

a tutaj w stylu Sony.
Canon Fullframe Mirrorless to use EF Lenses Ť NEW CAMERA (http://thenewcamera.com/canon-fullframe-mirrorless-to-use-ef-lenses/)

https://canon-board.info/imgimported/2016/10/Canonfullframemirrorless-2.jpg?w=700
źródło (http://i0.wp.com/thenewcamera.com/wp-content/uploads/2016/10/Canon-fullframe-mirrorless.jpg?w=700)

A tu w stylu AE-1
Canon first FF mirrorless camera may be EF mount only :( - mirrorlessrumors (http://www.mirrorlessrumors.com/canon-first-ff-mirrorless-camera-may-ef-mount/)

https://canon-board.info/imgimported/2016/10/canonaed1024x576700x394-1.jpg
źródło (http://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2015/10/canon-ae-d-1024x576-700x394.jpg)

A tu jeszcze inny projekt
Canon Full Frame Mirrorless Still In The Works [Rumor] | Ubergizmo (http://www.ubergizmo.com/2016/10/canon-full-frame-mirrorless-in-the-works-rumor/)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://cdn2.ubergizmo.com/wp-content/uploads/2016/09/canon_eos_m5_10-640x512.jpg)

Ciekawy który się sprawdzi :-)

cauchy
25-10-2016, 08:40
Hmm te punkty ostrosci w 5d/5d2/6d sa tak blisko siebie, a nie rozsuniete jakos w kadrze żeby obejmowac wieksza jego czesc, że bardzo rzadko z nich korzystam i tez glownie na statywie.

kmeg
25-10-2016, 10:17
Hmm te punkty ostrosci w 5d/5d2/6d sa tak blisko siebie, a nie rozsuniete jakos w kadrze żeby obejmowac wieksza jego czesc, że bardzo rzadko z nich korzystam i tez glownie na statywie.

Bez przesady z tą bliskością - jakieś 30% w pionie i blisko 50% w poziomie. Bardzo chętnie bym ich używał, gdyby się do tego nadawały...

Ernest_DLRS
22-11-2016, 12:53
85L/1.4 IS USM najprawdopodobniej w 2017.

Sunders
11-12-2016, 20:59
Plotki głoszą, że Canon szykuje odpowiedź: Canon EF 85mm f/1.4L IS USM on the Way [CR3] (http://www.canonrumors.com/canon-ef-85mm-f1-4l-is-usm-on-the-way-cr3/)

Cichy
11-12-2016, 22:14
Plotki głoszą, że Canon szykuje odpowiedź: Canon EF 85mm f/1.4L IS USM on the Way [CR3] (http://www.canonrumors.com/canon-ef-85mm-f1-4l-is-usm-on-the-way-cr3/)

Niech zgadnę, 12k PLN ? :) ładna mi będzie odpowiedź.

Tom77
11-12-2016, 22:19

Ale w komplecie ma być futerał

solti
11-12-2016, 23:40
I osłona przeciwsłoneczna;)

marfot
11-12-2016, 23:41

12k nie brzmi tak tragicznie jak 1,2kg ;)
Całe szczęście że Canon waży swoje obiektywy zanim się pojawią na rynku. Sigma miesiąc ważyła swojego kloca i nie mogła wyjść ze zdumienia.

jinks
11-12-2016, 23:47
12k nie brzmi tak tragicznie jak 1,2kg ;)
Całe szczęście że Canon waży swoje obiektywy zanim się pojawią na rynku. Sigma miesiąc ważyła swojego kloca i nie mogła wyjść ze zdumienia.

Ogólnie te nowe szkła są coraz większe i cięższe. Czasami się zastanwaiam, czy potrzebujemy aż takich high-endowych szkieł w małym obrazku. Choć chętni są więc chyba tak:)

marfot
12-12-2016, 00:22
Ogólnie te nowe szkła są coraz większe i cięższe. Czasami się zastanwaiam, czy potrzebujemy aż takich high-endowych szkieł w małym obrazku.

Jeżeli obiektyw ma wygrywać testy to wychodzi taki grzmot. Jak ktoś się uprze, że nie toleruje winiety to musi mieć wielką przednią soczewę.
Obejrzałem tą sigmę pod kątem poręczności i uważam, że to sprzęt nie dla każdego. Jak Canon miałby spreparować to samo tylko 2 razy drożej to tragedia.

akustyk
12-12-2016, 09:06
Ogólnie te nowe szkła są coraz większe i cięższe. Czasami się zastanwaiam, czy potrzebujemy aż takich high-endowych szkieł w małym obrazku. Choć chętni są więc chyba tak:)

te stalki (zwlaszcza Sigmy) sa projektowane pod kotleciarzy. tam wielkie gabaryty i nierzadko kosmiczne ceny nie sa zaporowe.

natomiast jesli ktos kiedys slyszal o czyms takim jak np. Olympus OM*, no to oczywiscie tego juz nie graja i nie beda grali. nawet Sony do tych swoich mydelniczek A7 nie pali sie z robieniem malych stalek. po co, jesli mozna sprzedawac drozsze wiaderka :/

* polecam pogooglowac i popatrzyc jakiej wielkosci byl korpus FF i stalki FF do niego ;) dla niezaprzyjaznionych z Googlem gotowa odpowiedz: korpus mniejszy od 100D, ergonomicznie od niego duzo sensowniejszy (fakt, ze AF jeszcze gorszy :) ). a szkielka generalnie wielkosci pomiedzy 50/1.8 mkII a 60 macro... tylko cale metalowe, nie z tandetnego plastiku ;)

Eberloth
12-12-2016, 09:22
Głosowanie na te wiaderka odbywa się portfelami. Sigma sondowała rynek wprowadzając coraz większe, coraz droższe, coraz cięższe szkła. Pewnie sprzedawały się na poziomie lub powyżej oczekiwań firmy, skoro nowe modele są rekordowe pod tym względem.

MC_
12-12-2016, 09:47
@akustyk, oczywiście masz rację, ale klisza nie była taka wymagająca dla optyki jak nowe matryce. Także tutaj chyba należy dopatrywać się przyczyn tycia.

akustyk
12-12-2016, 09:49
Głosowanie na te wiaderka odbywa się portfelami. Sigma sondowała rynek wprowadzając coraz większe, coraz droższe, coraz cięższe szkła. Pewnie sprzedawały się na poziomie lub powyżej oczekiwań firmy, skoro nowe modele są rekordowe pod tym względem.

ale sa?

pytam tak konkretnie, czy sa jakies dane/informacje na ten temat. bo ze wygenerowalo to "szum w internetach" to sie zgadza - ale to nie oznacza wcale automatycznie, ze to sie sprzedaje. ani tym bardziej, ze rekordowo.

dobrym przykladem, ze to tak nie dziala jest Sony - ich premiery generuja duzy szum i mnostwo achow i ochow. w odroznieniu od premier Canona. mimo to z roku na rok Canon jest coraz blizej 50% rynku a Sony jak bylo tak jest trzecie z podobnym procentem rynku jak przed rokiem

akustyk
12-12-2016, 09:58
@akustyk, oczywiście masz rację, ale klisza nie była taka wymagająca dla optyki jak nowe matryce. Także tutaj chyba należy dopatrywać się przyczyn tycia.

nope

to jest czesc problemu, ale duzo mniejsza niz sie wydaje. i zdecydowanie nie wyjasnia takiego wzrostu gabarytow szkiel. lepszym wyjasnieniem jest zwyczajne: "bo moga". profesjonalne DSLR sa wieksze niz niegdysiejsze profesjonalne SLR i te szkla sa po prostu dopasowywane gabarytowo z jednej strony, a z drugiej jest efekt szumu, bo w duzym opakowaniu latwiej zaprojektowac szklo generujace lepsze cyferki w testach. one sa po prostu duze, bo nie musza byc robione male :(
alternatywa do takiej Sigmy moglo byc spokojnie niewiele gorsze optycznie szklo 85/2 wielkosci canonowskiego 85/1.8. ale niestety cyferka f/2 nie wygeneruje takiego pitolenia w internetach, wiec lepsze jest wiaderko f/1.4, ktorego sprzeda sie w calej Polsce w ciagu roku moze 20 sztuk... ;)

MC_
12-12-2016, 10:06
To też prawda.
Ja bym w sumie wolał C 85/2 is. Jak dla mnie (i znakomitej większości amatorów) w zupełności wystarczające. Przy cenie 2,5k schodziłoby elegancko. Wystarczy popatrzeć jak przy cenie minimalnie powyżej 2k schodzi 35 is.

crazy
12-12-2016, 10:13
To też prawda.
Ja bym w sumie wolał C 85/2 is. Jak dla mnie (i znakomitej większości amatorów) w zupełności wystarczające. Przy cenie 2,5k schodziłoby elegancko. Wystarczy popatrzeć jak przy cenie minimalnie powyżej 2k schodzi 35 is.
Zawsze postawę Ci tamron ;-)

MC_
12-12-2016, 10:15
Wiem, ale jednak obawiam się AF.

crazy
12-12-2016, 10:16
Czytam ten wątek, bo dalej się zastanawiam nad sensem posiadania jakiejkolwiek 85 będąc w posiadaniu 135

kmeg
12-12-2016, 10:45
Pamiętajmy, ze kiedyś tez nie było takiego onanizmu sprzętowego i tak dokładnych testów wszystkiego dostępnych na jedno kliknięcie...

crazy
12-12-2016, 10:57
Pamiętajmy, ze kiedyś tez nie było takiego onanizmu sprzętowego i tak dokładnych testów wszystkiego dostępnych na jedno kliknięcie...
Dokładnie, ludzie również robili świetne zdjęcia

Eberloth
12-12-2016, 11:16
ale sa?

pytam tak konkretnie, czy sa jakies dane/informacje na ten temat. bo ze wygenerowalo to "szum w internetach" to sie zgadza - ale to nie oznacza wcale automatycznie, ze to sie sprzedaje. ani tym bardziej, ze rekordowo.

Nigdzie nie napisałem, że mam sprawdzone informacje o sprzedaży ani tym bardziej, że ta sprzedaż jest rekordowa. Napisałem "Pewnie sprzedawały się..." w znaczeniu "Prawdopodobnie sprzedawały się...". W dziale dotyczącym plotek raczej jest to uzasadnione gdybanie.

Nie mniej nie znam żadnego korpo nastawionego na zysk, a Sigma z pewnością zalicza się do takich firm, która np. wtopiłaby z takim modelem 50/1.4 (drogim, dużym, ciężkim), i brnęła w 85/1.4. W korpoświatku priorytetem jest kasa. Po tym wskaźniku długo, długo nic. Później może budowanie marki, satysfakcja klienta jest jeszcze niżej.

akustyk
12-12-2016, 11:30
W korpoświatku priorytetem jest kasa. Po tym wskaźniku długo, długo nic. Później może budowanie marki, satysfakcja klienta jest jeszcze niżej.
zgoda, tylko ze te wiele z tych szkiel pelni role "misia". one maja tylko pokazywac na co nas stac, ale nie zarabiaja na siebie - ich misiowosc ma poprawiac marke, dzieki czemu lepiej sprzedaja sie produkty budzetowe.

w samym Canonie na takiej zasadzie dzialaja 1Dx - one sprzedaja setki tysiecy Rebeli za cene co najmniej kilkanascie procent wyzsza niz wynikaloby z ich technologii. i ta marza pokrywa z okladem koszty R&D tych 1Dx.

mysle, ze linia Art w Sigmie pelni podobna funkcje. sama z siebie jest pod czerwona kreska w dziale R&D (nawet przy wysokich marzach) ale zwraca sie to w przychodach z wszelkich 17-70 i przede wszystkim 18-(x)00...

jinks
12-12-2016, 15:20
Czytam ten wątek, bo dalej się zastanawiam nad sensem posiadania jakiejkolwiek 85 będąc w posiadaniu 135
Mam C135L i C85/1.8 Ten drugi mimo słabszej optyki częściej gości na body. Ze względu na wagę i ogniskową jest po prostu bardziej uniwersalny. Może lepiej oba zamienić na nową Sigmę?:)

crazy
12-12-2016, 15:23
Dla mnie 85/1.8 jest słaby optycznie. Mydełko i gubi kontrast pod światło, nie wspomnę o kosmicznej CA, moja Sigma 50 ex dg jest pod tymi względami dużo lepsza.

jinks
12-12-2016, 15:33
Jest tak jak piszesz. To dobre szkło, ale te nowsze są odczuwalnie lepsze optycznie. Najgorsza jest CA. Mam wrażenie, że to wpływa ogólnie na kolorystykę zdjęć z tego obiektywu. Nie tylko na krawędzie obiektów. Zdjecia z 135L łatwiej sie obrabia jeśli chodzi o kolory.

crazy
12-12-2016, 15:39
Jest tak jak piszesz. To dobre szkło, ale te nowsze są odczuwalnie lepsze optycznie. Najgorsza jest CA. Mam wrażenie, że to wpływa ogólnie na kolorystykę zdjęć z tego obiektywu. Nie tylko na krawędzie obiektów. Zdjecia z 135L łatwiej sie obrabia jeśli chodzi o kolory.
Dlatego plenery to u mnie praktycznie zawsze 135 na body

jinks
12-12-2016, 15:53
Z aktualnych 85tek biorąc pod uwagę cenę, jakość optyczną i gabaryty na razie sklaniam się ku Tamronowi.

Mam jednak podejrzenie, że bedzie nowa 85/1.8 canona:) YongNuo właśnie zaprezentowało klon tego szkła. Przy prezentacji 35/2.0 i 50/1.8 pojawiały się też odświeżone canony. Pewnie kupują od nich stary patent;)

crazy
12-12-2016, 17:20
Z aktualnych 85tek biorąc pod uwagę cenę, jakość optyczną i gabaryty na razie sklaniam się ku Tamronowi.

Mam jednak podejrzenie, że bedzie nowa 85/1.8 canona:) YongNuo właśnie zaprezentowało klon tego szkła. Przy prezentacji 35/2.0 i 50/1.8 pojawiały się też odświeżone canony. Pewnie kupują od nich stary patent;)
Mam takie samo zdanie. Nie mam parcia, bo mam 80/2.8 Volna freestyler od biedy. Poczekać mogę

mcgyver
13-12-2016, 01:30
He, ja właśnie przymierzam się do 135 f2.. Mam nadzieję na lepszą separację tła.
A tak wracając do tematu nie słychać nic na temat jakiejś nowej technologii matryc od Canona? Nie chodzi mi o te zakrzywiony tylko coby toto miało lepszy zakres tonalny i no i kolorki jeszcze lepsze, choć tu nie ma co narzekać.. ;)

pan.kolega
13-12-2016, 09:17
W korpoświatku priorytetem jest kasa. Po tym wskaźniku długo, długo nic. Później może budowanie marki, satysfakcja klienta jest jeszcze niżej.

Tu jest trochę inaczej, bo Sigma to rodzinny biznes a nie zwykła publiczna korporacja. Stary Yamaki zmarł cztery lata temu a młody teraz pokaże jak to się robi.

marfot
17-12-2016, 11:00
nie słychać nic na temat jakiejś nowej technologii matryc od Canona? Nie chodzi mi o te zakrzywiony ...

Ten chyba nie jest zakrzywiony ;) a względnie świeży:
Patent: Canon RGBW 12 Image Sensor (http://www.canonrumors.com/patent-canon-rgbw-12-image-sensor/)

marfot
28-12-2016, 21:56
No to się szykuje hit cenowy :mrgreen::
Patent: Canon EF 135 f/2L w/Apodization Filters (http://www.canonrumors.com/patent-canon-ef-135-f2l-wapodization-filters/)

Nie dość, że nie zanosi sie na wyczekiwany przeze mnie C135/2 IS to jeszcze taki sposób na podbicie ceny: "apodyzacja":cry:

jotes25
28-12-2016, 22:23
No to się szykuje hit cenowy :mrgreen::
Patent: Canon EF 135 f/2L w/Apodization Filters (http://www.canonrumors.com/patent-canon-ef-135-f2l-wapodization-filters/)

Nie dość, że nie zanosi sie na wyczekiwany przeze mnie C135/2 IS to jeszcze taki sposób na podbicie ceny: "apodyzacja":cry:

Śmiem wątpić czy będzie kiedykolwiek taki produkt.

pan.kolega
28-12-2016, 23:19
Śmiem wątpić czy będzie kiedykolwiek taki produkt.

Już był taki od Minolty i potem Sony, więc czemu nie. Najlepiej żeby byłw dwóch wersjach: z apodyzacją i bez z IS.
https://en.wikipedia.org/wiki/Minolta_STF_135mm_f/2.8_T4.5

Apodyzacja to dosłownie pozbawienie stóp, więc cena może faktycznie ścinać z nóg.

marfot
10-01-2017, 17:54
No chyba śnię :shock:
Canon EF 135mm f/2L IS Coming in 2017 [CR2] (http://www.canonrumors.com/canon-ef-135mm-f2l-is-coming-in-2017-cr2/)

No chyba że chcieli napisać "is coming" ;)

tombas
10-01-2017, 18:02
No chyba śnię :shock:
Canon EF 135mm f/2L IS Coming in 2017 [CR2] (http://www.canonrumors.com/canon-ef-135mm-f2l-is-coming-in-2017-cr2/)

nie,to nie sen, ale przebudzenie będzie bolesne (to wyrażone w PLN) :mrgreen:

marfot
10-01-2017, 18:19
Fajnie by było, gdyby był mniejszy, lżejszy i tańszy od obecnego C200/2L :mrgreen:
Bo obecne tendencje napawają przerażeniem

pan.kolega
10-01-2017, 18:48
Obecne tendencje rzeczywiście są niepokojące. Ja chcę żeby nowy 135/2 był optycznie lepszy, oczywiście z IS, ale też tańszy i lżejszy. I jeszcze żeby na świecie zapanował powszechny pokój.:p

Tom77
10-01-2017, 18:52
Fajnie by było, gdyby był mniejszy, lżejszy i tańszy od obecnego C200/2L :mrgreen:
Bo obecne tendencje napawają przerażeniem

... i za 3 tys był w komplecie z 200 1,8 L IS

akustyk
10-01-2017, 19:18
Obecne tendencje rzeczywiście są niepokojące. Ja chcę żeby nowy 135/2 był optycznie lepszy, oczywiście z IS, ale też tańszy i lżejszy. I jeszcze żeby na świecie zapanował powszechny pokój.:p

ze co?

jako mieszkaniec USA ostatnim czego powinienes chciec na swiecie jest pokoj ;) w tej niefortunnej sytuacji (zakonczenia wojen) ekonomia USA padlaby doszczetnie juz tylko od realnej rynkowej ceny ropy. a biorac pod uwage, ze w tej sytuacji odcieli by jej tez sektor zbrojeniowy (https://rwer.wordpress.com/2016/01/12/the-15-largest-arms-exporters-per-capita/) i jeszcze dodatkowo wyslali na bezrobocie 1,5 miliona obywateli (29 Largest Armies In The World - WorldAtlas.com (http://www.worldatlas.com/articles/29-largest-armies-in-the-world.html))... dude, naprawde tego nie chcesz...

tombas
10-01-2017, 19:20
cena... zakładam ca 6,5-7K, ale ze to mój podstawowy obiektyw na plenery, to jesli bedzie znaczaco lepszy (obrazek,optycznie i pozostanie magia plastyki no w "gratisie" IS) to...:mrgreen:

zdebik
10-01-2017, 19:49
A ja mysle, ze cenowo wypadnie jak nowa 35'ka.

pan.kolega
10-01-2017, 21:53
ze co?

jako mieszkaniec USA ostatnim czego powinienes chciec na swiecie jest pokoj ;) w tej niefortunnej sytuacji (zakonczenia wojen) ekonomia USA padlaby doszczetnie juz tylko od realnej rynkowej ceny ropy. a biorac pod uwage, ze w tej sytuacji odcieli by jej tez sektor zbrojeniowy (https://rwer.wordpress.com/2016/01/12/the-15-largest-arms-exporters-per-capita/) i jeszcze dodatkowo wyslali na bezrobocie 1,5 miliona obywateli (29 Largest Armies In The World - WorldAtlas.com (http://www.worldatlas.com/articles/29-largest-armies-in-the-world.html))... dude, naprawde tego nie chcesz...

To może szczera prawda, ja jednak sympatyzuję poczciwymi Japończykami, którzy potrafią jakimś cudem utrzymywać się z mizernych profitów z gadżetów konsumenckich, typu kamery, printery, telewizory... To ciężki kawałek chleba. Wiadomo, że poważny biznes wart zachodu dla dojrzałych chłopców to rakiety, hornety, karakale, abramsy a nie sony i canony.
Ale z jednym się nie zgodzę - jak zapanuje powszechny pokój to ropa będzie tania jak barszcz.8-)

Przed 135/2 ma być jednak 85/1.4 L. I tu chyba nie ma zbyt wielkiego pola manewru - wiadomo jaka będzie ~cena.

marfot
10-01-2017, 22:06
Cena jest ważna ale dla mnie jest też istotne czy dążenie do jakości optycznej nie zaowocuje bezsensowną postacią konstrukcyjną jak w przypadku sigmy 85/1.4A.
Obecny C135/2L jest poręczny i ma akceptowalną masę. Zniosę filtr 77mm i masę 100g+ ale ponad kilowe bydlę z filtrem 86mm to już nie dla mnie.

pan.kolega
10-01-2017, 22:47
Cena jest ważna ale dla mnie jest też istotne czy dążenie do jakości optycznej nie zaowocuje bezsensowną postacią konstrukcyjną jak w przypadku sigmy 85/1.4A.
Obecny C135/2L jest poręczny i ma akceptowalną masę. Zniosę filtr 77mm i masę 100g+ ale ponad kilowe bydlę z filtrem 86mm to już nie dla mnie.

Obecnie kierunek na tym rynku dyktują zawodowcy i ich naśladowcy, którym zależy na oficjalnie uznanym rekordzie jakości obrazka, ale nie mają nic przeciwko kolosalnym rozmiarom (a nawet wielu preferuje imponujące poważne gabaryty i budzące respekt ceny).

Kiedy (i jeżeli) producenci zechcą dogodzić wymagającym amatorom z zasobami i jednocześnie konkurować z telefonami, kierunkiem w przyszłości będą specjalne rodzaje szkła i inne wynalazki plus optymizacja optyki na ostrość/kontrast przy zaniedbaniu dystorsji/winiety/niektórych aberracji, które będą korygowane w aparacie przez obróbkę cyfrową. Czyli tropem Fuji, ale z potężniejszym komputerem w aparacie. Oczywiście można to robić w postprocesie, ale to nie to samo - użytkownik nie może zobaczyć jaki brzydki jest surowy obrazek. Taki kierunek uderzy boleśnie w Sigmy i Tamrony.

jinks
10-01-2017, 23:21
cena... zakładam ca 6,5-7K, ale ze to mój podstawowy obiektyw na plenery, to jesli bedzie znaczaco lepszy (obrazek,optycznie i pozostanie magia plastyki no w "gratisie" IS) to...:mrgreen:
Obstawiam górna granice a nawet trochę więcej - 8000zł :) W aktualnej 135L jak na taką ogniskową faktycznie trochę brakuje IS. Jak dla mnie lepszej jakości optycznej już nie potrzebujemy i też nie spodziewałbym się drastycznej poprawy.

aptur
11-01-2017, 09:44
Trzeba będzie kupić starą 135/2 jak wejdzie na rynek nowa.

akustyk
11-01-2017, 09:55
Trzeba będzie kupić starą 135/2 jak wejdzie na rynek nowa.

ja to bym kupil zanim stanie sie kultowa i ceny uzywek dojda do pulapu nowek ;)

a z innej beczki... to jednak nie jestem pewny co do IS w takim szkle. mimo jego gigantycznej uzytecznosci... to sie jednak przeklada na ostrosc (rzadko kiedy osiaga sie z IS-em taka ostrosc jak po bozemu ze statywu). a poza tym dokladanie IS zwieksza ilosc soczewek, w tym ruchomych. a to moze spaszkecic bokeh szkla. a z tym juz nie ma zartow w tego rodzaju szkle.

crazy
11-01-2017, 11:46
ja to bym kupil zanim stanie sie kultowa i ceny uzywek dojda do pulapu nowek ;)

a z innej beczki... to jednak nie jestem pewny co do IS w takim szkle. mimo jego gigantycznej uzytecznosci... to sie jednak przeklada na ostrosc (rzadko kiedy osiaga sie z IS-em taka ostrosc jak po bozemu ze statywu). a poza tym dokladanie IS zwieksza ilosc soczewek, w tym ruchomych. a to moze spaszkecic bokeh szkla. a z tym juz nie ma zartow w tego rodzaju szkle.
Dokładnie tak, zresztą na przestrzeni lat i tak to szklo podrożało. Dla mnie is w takim też jest zbyteczny, bo w większości to szklo na plenery ale co kto lubi, wiadomo.

Ernest_DLRS
11-01-2017, 11:51
Dokładnie. W dzień przy f/2 to 1/4000 może być za jasno jak mocno słonko świeci.

akustyk
11-01-2017, 12:58
osobiscie bym bardzo chcial 135/3.2 IS jesli by to w tych parametrach bylo sensowne, tzn. za mniejsza jasnosc dostaje naprawde maly gabaryt (rzedu starego 135/2.8), wzorowa ostrosc od pelnej dziury w calej klatce, przyzwoita obudowe (50 STM jest zupelnie wystarczajacy) i naprawde sympatyczny bokeh. no i cena sklepowa w okolicach 500~600 EUR, tak zebym sobie 3 lata po premierze uzywke w okolicach 400450 EUR mogl zanabyc...

z tym ze dla mnie takie szklo jest do detali natury, a nie do ludzi. wiec raczej mocno niszowo ;)

Pawel92
11-01-2017, 17:14
osobiscie bym bardzo chcial 135/3.2 IS ... no i cena sklepowa w okolicach 500~600 EUR, tak zebym sobie 3 lata po premierze uzywke w okolicach 400450 EUR mogl zanabyc.

Obawiam się, ze przy obecnej orientacji w cenniku Canona, to za te pieniądze biedzie można raczej nabyć filtr pola do tego obiektywu, a nie obiektyw ;)

jinks
11-01-2017, 17:56
Takie szkło f3.2, czy nawet f2.8 raczej nie powstanie. Ludzie w tej chwili jeśli kupują stałki to liczą na jasność, małą GO i bokeh. Bez względu na rozmiary. Przykładem niech będą 24mm/f2.8 is i 28mm/2.8 is - praktycznie brak zainteresowania. Mi też się marzy żeby canon odświeżył stałki typu 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8 - nawet w wersjach f2, ale tak samo małe i lepsze optycznie. Coś jak 35mm/f2 IS. Przecież to są konstrukcje z początku lat 90tych. Nikon wszystkie odnowił.

mkkaczy
11-01-2017, 18:06
Obawiam się, ze przy obecnej orientacji w cenniku Canona, to za te pieniądze biedzie można raczej nabyć filtr pola do tego obiektywu, a nie obiektyw ;)
A większość i tak by kupiła 70-200/4 L IS

akustyk
11-01-2017, 18:11
Takie szkło f3.2, czy nawet f2.8 raczej nie powstanie. Ludzie w tej chwili jeśli kupują stałki to liczą na jasność, małą GO i bokeh.
kotleciarze tak.

ale sa jeszcze inne dzialki fotografii. i ludzie ktorzy zupelnie dobrze foca stalkami nie majacymi wielkosci wiaderka. to moze malo widac w systemie Canona (zwlaszcza cropie), ale juz chocby w bezlusterkowcach instytucja ciemniejszej ale za to mniejszej i lzejszej stalki ma sie wyraznie lepiej.

Bez względu na rozmiary. Przykładem niech będą 24mm/f2.8 is i 28mm/2.8 is - praktycznie brak zainteresowania.

ale skad wiesz, ze brak zainteresowania?

jeszcze raz powtorze: rozroznijmy internetowe bicie piany od faktycznej sprzedazy sprzetu. wedlug tego pierwszego Olympus, Sony i Fuji rozniosly rynek DSLR juz jakies 5 lat temu. w realu... jest nieco inaczej ;)

ale zgadzam sie, ze cenowo 24 czy 28 IS nie sa jakies powalajace na tle innych szkiel Canona. z drugiej strony... male, lekkie stalki do OM-a albo do Fuji potrafia kosztowac jeszcze wiecej (vide Fuji 35/2 za 450EUR!) i wbrew pozorom sie sprzedaja!

a tak z zupelnie innej beczki - w Canonie sa tez takie ciemne stalki 24/2.8 STM czy 40/2.8 STM. albo chociaz 50/1.8 STM. i nie bedziemy sie klocic o ich popularnosc ;)

Mi też się marzy żeby canon odświeżył stałki typu 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8 - nawet w wersjach f2, ale tak samo małe i lepsze optycznie. Coś jak 35mm/f2 IS. Przecież to są konstrukcje z początku lat 90tych. Nikon wszystkie odnowił.
mnie z kolei EF-S 22/1.8 IS w rozmiarze 50/1.8 STM. w zasadzie jedyna stalka Canona, ktorej mi naprawde brakuje...

jinks
11-01-2017, 18:35
@Akustyk Żeby zrobić zdjęcie kotletów to może lepiej jakieś macro;) jasne szkła kupują do fotografii ludzi -portret, akt, album rodzinny, czy nawet reportaż. F2 to ciągle jasne, bardzo plastyczne obiektywy, ale ostatnio klimat jest taki, że są traktowane jakby to było f5.6. Szkoda, bo przy takim trendzie idziemy w coraz większe jak to nazwaliście "wiaderka".
Co do 24 i 28 IS to nie mam danych liczbowych, ale przeglądając różne galerie nigdzie nie widzę zdjęć z tych szkieł. Nawet do ukochanych przez Ciebie landszaftów nikt ich nie używa. Najczęściej zoomy UWA i tele.

pan.kolega
11-01-2017, 21:39

Tu są dwa oddzielne problemy; jeden, czy stabilizacja zapewnia wystarczającą stabilność kiedy jest włączona w porównaniu ze statywem, i drugi, czy stabilizacja psuje optykę czy jest włączona czy nie.

Z mojego doświadczenia nie ma ani jednego ani drugiego problemu. Nic nie jest lepsze niż statyw solidny jak skała, i jeżeli się taki ma i kiedy się go używa, to nie ma po co zawracać sobie głowy stabilizacją. Znam tylko IS Canona i ostrość zapewniona przez IS była dla mnie zawsze wystarczająca, choć niewykluczone, że z dobrego statywu byłoby jeszcze ostrzej. Natomiast według mnie stabilizacja pomaga z marnym wątłym statywem i oczywiście z monopodem.

Dodawanie soczewek to dobra rzecz, bo przecież "odnawianie" przestarzałych obiektywów polega właśnie na dodawaniu soczewek. To dlatego głównie wychodzą wiaderka. 50/1.4 nie da się poprawić przez przeprojektowanie nowszym komputerem:lol:, bo on już jest optymalny, po prostu trzeba dorzucić soczewek. Sigma 50 A jest ostrzejsza na 1.4 i w rogach dlatego, że ma kupę soczewek. Jeśli ktoś chce mało soczewek, niechaj się cieszy bokiechem z 50/1.2 albo jakiegoś małego Zeissa, ale ostrzej nie będzie.

Chodzi tylko o to, że obiektyw trzeba z reguły zaprojektować od nowa, a nie tylko "dodać IS". Wtedy będzie ostrzejszy niż wersja bez IS. Np. w serii 70-200 wersja IS jest wyraźnie lepsza dla f/4, ale ponoć nieco gorsza dla f/2.8. W kitach też wszyscy uważają, że wersja IS jest ostrzejsza. A jak boke wyjdzie to już Boża wola.

akustyk
11-01-2017, 22:55
Tu są dwa oddzielne problemy; jeden, czy stabilizacja zapewnia wystarczającą stabilność kiedy jest włączona w porównaniu ze statywem,
to nie jest nawet kwestia stabilnosci. chodzi o to, ze uklad optyczny pracuje (soczewki sie ruszaja).

i drugi, czy stabilizacja psuje optykę czy jest włączona czy nie.

jesli miales na mysli "kiedy jest wylaczona" to oczywiscie nie powinna. przynajmniej przy zalozeniu, ze wylaczenie stabilizacji oznacza mechaniczne "uwiezienie" soczewki/grupy w dokladnie do tego przewidzianym wzorcowym miejscu (a to musi byc z bardzo duza precyzja). o ile wiem to zalozenie bynajmniej nie musi byc spelnione.

(...)
Znam tylko IS Canona i ostrość zapewniona przez IS była dla mnie zawsze wystarczająca, choć niewykluczone, że z dobrego statywu byłoby jeszcze ostrzej.

wlasnie o to chodzi, ze jest. i to wyraznie lepiej.

Dodawanie soczewek to dobra rzecz, bo przecież "odnawianie" przestarzałych obiektywów polega właśnie na dodawaniu soczewek.

moze i tak jest. tu niestety nie wiem.
ale zrobmy rozgraniczenie pomiedzy: dodac soczewke a zwiekszyc rozmiar ukladu. to nie sa koniecznie tozsame rzeczy.

To dlatego głównie wychodzą wiaderka. 50/1.4 nie da się poprawić przez przeprojektowanie nowszym komputerem:lol:, bo on już jest optymalny, po prostu trzeba dorzucić soczewek.

nie no... nie uogolniajmy. 50/1.8 mkII dalo sie wyraznie poprawa samym tylko trywialnym zabiegiem wstawienia 7 listkow przeslony ;) roznica w zdjeciach jest bardzo wyrazna. STM rysuje fajnie, mkII ssal donkeyballs ;)

Sigma 50 A jest ostrzejsza na 1.4 i w rogach dlatego, że ma kupę soczewek. Jeśli ktoś chce mało soczewek, niechaj się cieszy bokiechem z 50/1.2 albo jakiegoś małego Zeissa, ale ostrzej nie będzie.

zaaaaaraz... ale od kiedy ostrosc jest jedynym kryterium oceny optyki? albo nawet podstawowywm.

w kategorii standardu f/1.4 dla mnie osobiscie mistrzostwem swiata jest Nikkor 58/1.4 - szklo, ktore zadnych rekordow rozdzielczosci nie bije. bije bez watpienia za to po kieszeni. ale obrazek ma taki, ze sigmowskie wiaderka moga sobie pomarzyc...

Chodzi tylko o to, że obiektyw trzeba z reguły zaprojektować od nowa, a nie tylko "dodać IS". Wtedy będzie ostrzejszy niż wersja bez IS.

prawda, to brzmi bardzo sensownie.

Np. w serii 70-200 wersja IS jest wyraźnie lepsza dla f/4, ale ponoć nieco gorsza dla f/2.8. W kitach też wszyscy uważają, że wersja IS jest ostrzejsza.
z 18-55 mialem po drodze rozne wersje. IMHO ta z IS byla lepsza od bez IS, tzn. jeszcze obleciala optycznie w odroznieniu od nonIS, ktory byl kaszana.
faktem jest, ze nowy kit STM jest juz zupelnie niezly. L-ka to nie jest (nawet ukryta ;) ), ale da sie tym sympatycznie zdjecia robic.

A jak boke wyjdzie to już Boża wola.
no wlasnie... mialem drzewiej Tamrona 90 SP, potem 90 VC. i to byl dramatyczny przypadek jak z swietnego szkla (malego, lekkiego, umiarkowanym mikrokontrastem i przeslicznym bokehem) zrobic syf (wielki, zbyt kontrastowy, i juz z nerwowym bokiechem). i jeszcze chciec wiecej kasy...

jotes25
11-01-2017, 23:49
Nowa 135-ka mogłaby być znacznie większa, jeśli Canon cyzelowałby układ optyczny na wzór Sigmy. Ale na szczęście ma chyba znacznie większe możliwości poprzez zastosowanie elementów specjalnych. W dotychczasowej 135-ce było dość skromnie pod tym względem (2 x UD). Zatem wystarczy sięgnąć po fluoryt, BR lub DO ;) Ten ostatni wariant praktycznie nieprawdopodobny, bo dodatkowy zysk na rozmiarach nie będzie aż tak spektakularny jak wzrost ceny :lol: Dodatkowo Canon ma ciągle problemy z wytwarzaniem elementów DO na większą skalę. Fluoryt wg mnie też mało prawdopodobny, bo pewnie byłby to spory element z pierwszej grupy i oprócz wzrostu ceny trzeba by 135-kę przemalować na biało, co mogłoby się nie przyjąć ;) Nie wykluczam jednak, że będzie jakiś inny schemat optyczny oparty o fluoryt. Zatem najbardziej prawdopodobna wydaje się aplikacja elementu BR?

pan.kolega
12-01-2017, 00:57
Nowa 135-ka mogłaby być znacznie większa, jeśli Canon cyzelowałby układ optyczny na wzór Sigmy.

Może niech cyzeluje na wzór Zeissa.8-)

Tak za bardzo Canon z ceną 135mm nie poszaleje, chyba, że naprawdę się postara optycznie. Staruszek z zeszłego stulecia jest całkiem dobry i całkiem niedrogi. A obecnie Sonnar APO sprzedaje się na Amazon za jedne ~$1650, czyli dosyć tanio jak na Zeissa, a jakość jest kusząca, oczywiście nie wszystkich, bo MF.

Przy czym Sonnar nie ma wewnętrznego fokusa i się znacznie wydłuża przy ostrzeniu z bliska, co byłoby raczej kłopotliwe rzeźbiąc w plastiku i z AF, bo to spore kawałki szkła, a być może jest korzystniejsze optycznie. Tylko jedna więcej soczewka niż Canon i jest "ukryty Otus".:lol:

jotes25
12-01-2017, 10:59
O pieniądzach gentlemani nie rozmawiają ;)
Wystarczy, że przestaną sprzedawać obecną 135-kę i popyt na nową będzie spory, niezależnie od ceny. Zwłaszcza jeśli dorzucą IS. Faktem jest, że z nowego obiektywu największą korzyść będą mieć posiadacze 5dsr i przyszłych puszek. Dla reszty obecny jest zupełnie wystarczający. Ja nawet używając 5dsr nie kupię nowej 135-tki, bo brzegi kadru są dla mnie mało interesujące.

jotes25
12-01-2017, 12:03
A tak szerzej patrząc, to w ostatnich paru latach daje się zauważyć pewne spowolnienie we wprowadzaniu nowych obiektywów Canona na rynek. Zakładając, że rzeczywiście pojawią się wspomniane 135 i 85 (wcale nie jestem tego pewien), to zostaje miejsce na jeden, góra dwa obiektywy EF i pewnie po jednym EF-S i EF-M.
O tyle słabo, że sporo nowych rzeczy, w które Canon zainwestował jakieś tam mniejsze (PZ1) czy większe (BR, nano USM) koszty R&D na razie nie będzie mieć szans na rozwinięcie skrzydeł.

PS. Czasami łatwiej wymienić rzeczy, które się nie pojawią. Moim kandydatem numer 1. jest zoom 200-600, pogłoski o którym uważam za spore nieporozumienie.

Cichy
12-01-2017, 12:19
To jak obstawiamy cenę nowej 135 ? 9000 PLN ?

aptur
12-01-2017, 18:18
Takie szkło f3.2, czy nawet f2.8 raczej nie powstanie.

Szkoda. Taki Olympus onegdaj popełnił 135/3.5 (w erze OM). Do dzisiaj fajnie chodzi z FF Canona...

marfot
12-01-2017, 18:56
W mojej ocenie popularność ogniskowej 135mm spada na korzyść 85-100mm. Nie wiem jak to się przełoży na cenę. Z kolei stary C135/2L dowodzi że dość prymitywnymi środkami można uzyskać przyzwoitą jakość optyki. Mi brakuje tylko IS. Na pewno nie kupiłbym nic ciemniejszego niż f/2 bo mi nie pasuje do koncepcji. Cena ok. 7k będzie ok.

Tom77
12-01-2017, 19:17
Cena będzie pewnie w okolicach 8-9 tys

xxkomarxx
13-01-2017, 22:14
To 85 bedzie musiala kosztowac pod 13

LuC01
14-01-2017, 23:26
Jak dla mnie 85 1.4 nie powinno być droższe od 1.2.

A 8-9 tyś za 135 IS jak najbardziej realne

jotes25
18-01-2017, 20:19
2 marca przypada 30. rocznica wprowadzenia na rynek pierwszej lustrzanki EOS.

Z tej okazji Canon zaprezentuje:

a. lustrzankę Canon 6d mark II
b. pełnoklatkowego bezlusterkowca
c. rewolucyjny teleobiektyw 600/4 DO L IS
d. informację o przejęciu firmy Nikon :lol:
e. urodzinowy cashback ;)

Który wariant obstawiacie? A może jakiś inny pomysł? ;)

aptur
18-01-2017, 20:28
A może jakiś inny pomysł?

Podniosą ceny.

akustyk
18-01-2017, 20:55

Rebele 800D/810D

jako ukoronowanie tej linii aparatow, ktore daly tej firmie obecne 2/3 udzialu w rynku ;)

jotes25
18-01-2017, 21:27
Rebele 800D/810D

jako ukoronowanie tej linii aparatow, ktore daly tej firmie obecne 2/3 udzialu w rynku ;)

To jest ciekawa koncepcja ;) Ale dość minimalistyczna. Raz, że one i tak pewnie już w lutym miałyby premierę. Dwa, że pewnie nic w nich specjalnego nie będzie poza drobiazgami typu bluetooth czy bezprzewodowe ładowanie. Ale może się mylę?

jinks
18-01-2017, 21:29
Rebele 800D/810D

W punkt :)

Kolekcjoner
18-01-2017, 23:11
Podniosą ceny.
To robią bez jubileuszu ;).

Rebele 800D/810D

Na to bym stawiał 8-).

marfot
18-01-2017, 23:37
Rebele 800D/810D

No przecie zapowiedziany jest 77D.
Canon EOS 77D Coming Soon [CR2] (http://www.canonrumors.com/canon-eos-77d-coming-soon-cr2/)
Właśnie na przełomie lutego /marca. No to on będzie "jubileuszowy".
I tyle na razie.

akustyk
18-01-2017, 23:41
No przecie zapowiedziany jest 77D.
Canon EOS 77D Coming Soon [CR2] (http://www.canonrumors.com/canon-eos-77d-coming-soon-cr2/)
Właśnie na przełomie lutego /marca. No to on będzie "jubileuszowy".
I tyle na razie.

to plotki z canonrumorsa sa teraz zapowiedziami? :)

pan.kolega
19-01-2017, 00:58
Nie wiem, co zrobi Canon, ale ja bym na miejscu Canona na ten jubileusz rzucił 130D, który byłby nieco mniejszy niż 100D i miał wszystko co najlepsze z 80D i 7d2 plus baterię na 1000 zdjęć.8-)

Kolekcjoner
19-01-2017, 01:17
To może będzie bezlusterkowiec dla ludu. Choć 110D powinno mieć swój czas, bo ploty mówią że dla przeciętnego "kowalskiego" poza Japonią bezlusterkowce są niezrozumiałe i się nie sprzedają. Ciekawe jak wygląda sprzedaż tych małych g... /mowa o małych dslr jak 100d/.

tomfoot
19-01-2017, 02:05
2 marca przypada 30. rocznica wprowadzenia na rynek pierwszej lustrzanki EOS.

Z tej okazji Canon zaprezentuje:

a. lustrzankę Canon 6d mark II
b. pełnoklatkowego bezlusterkowca
c. rewolucyjny teleobiektyw 600/4 DO L IS
d. informację o przejęciu firmy Nikon :lol:
e. urodzinowy cashback ;)

Nowe, żółte logo i program wymiany obudowy w starych korpusach na te z nowym żółtym logo za jedyne 699usd.

jaś
19-01-2017, 09:01
zrobią nowy korpus na film małoobrazkowy bo klisza powraca :mrgreen:
bezlusterkowiec właśnie wyszedł więc nowy niepotrzebny
cashback to możliwe - taki prezent dla dystrybucji i sprzedawców - w końcu na cashbacku sprzedawcy zarabiają najwięcej
albo wypuszcza coś retro np, canona 1100 w obudowie retro - i bedzie hit - każdy hipster to kupi bo nie ważne jakie zdjęcia robi ważne jak wygląda.
ewentualnie reedycja staruszka 5D w wersji białej dla ślubnych

tombas
19-01-2017, 09:12
ewentualnie reedycja staruszka 5D w wersji białej dla ślubnych
to może byc to!
nie bez przyczyny najnowsze DPP wreszcie wspłpracuje ze "staruszkiem"

jinks
19-01-2017, 12:01
Dodałbym do tego trochę stylu glamour...jakieś kryształki svarowskiego, brokaty ;)

marfot
19-01-2017, 17:32
to plotki z canonrumorsa sa teraz zapowiedziami? :)

Przedmiotem plotek jest specyfikacja ale nazwa 77D już się przyjęła w tzw. "środowisku";)

jaś
19-01-2017, 17:37
Dodałbym do tego trochę stylu glamour...jakieś kryształki svarowskiego, brokaty ;)

i coś retro - ze trzy pokrętła więcej :mrgreen:

akustyk
19-01-2017, 21:10
i coś retro - ze trzy pokrętła więcej :mrgreen:
Ta.. wajche do naciagu kliszy i okienko na papierek identyfikacyjny filmu. Na ekraniku tylnym...

Maro66
19-01-2017, 21:52
Raczej zamiast ekraniku, który będzie można dokupić oddzielnie.

jaś
20-01-2017, 00:21
Ta.. wajche do naciagu kliszy i okienko na papierek identyfikacyjny filmu. Na ekraniku tylnym...

to okienko na papierek to już bardzo retro to może nie przejść, użytkownicy nie są przyzwyczajeni, to idzie za daleko :mrgreen:

Kolekcjoner
20-01-2017, 00:57
Można zrobić oled-owe ;).
BTW: różnica pomiędzy wyświetlaczem lcd, a oled to jest niesamowita przepaść. Mam porównanie w kamerach i oled wymiata :).

marfot
26-01-2017, 16:41
Chyba szykuje się usuwanie z oferty znakomitych ale i ewidentnie za tanich szkieł:
Canon EF 70-200mm f/4L IS II in Development [CR2] (http://www.canonrumors.com/canon-ef-70-200mm-f4l-is-ii-in-development-cr2/)
Skoro ma to być najbardziej zaawansowany zoom to wstyd żeby był rozdawany za śmieszne 4k.

akustyk
26-01-2017, 16:47
Chyba szykuje się usuwanie z oferty znakomitych ale i ewidentnie za tanich szkieł:
Canon EF 70-200mm f/4L IS II in Development [CR2] (http://www.canonrumors.com/canon-ef-70-200mm-f4l-is-ii-in-development-cr2/)
Skoro ma to być najbardziej zaawansowany zoom to wstyd żeby był rozdawany za śmieszne 4k.

jak bedzie mial cichutki IS (w odroznieniu od tej suszarki, ktora jest w mkI), skuteczniejszy niz w obecnej wersji, mniej winietowal i mial kolory nowych elek (a nie takie chlodno-zimne jak mkI)... to czemu nie? co do ceny to jeszcze sie okaze, ale dzieki 70-200/2.8 raczej nie pozwola sobie na zbytnie szalenstwo. co oczywiscie nie znaczy, ze bedzie tanio... ;)

marfot
26-01-2017, 16:51
jak bedzie mial cichutki IS (w odroznieniu od tej suszarki, ktora jest w mkI), skuteczniejszy niz w obecnej wersji, mniej winietowal i mial kolory nowych elek (a nie takie chlodno-zimne jak mkI)... to czemu nie? co do ceny to jeszcze sie okaze, ale dzieki 70-200/2.8 raczej nie pozwola sobie na zbytnie szalenstwo. co oczywiscie nie znaczy, ze bedzie tanio... ;)

Z ceną to jak dotąd tylko przy C16-35/4L IS ktoś coś pokiełbasił w Canonie. Drugi taki incydent chyba niemożliwy :)

radiki
26-01-2017, 18:28
Zgadza się, aż nie chce się wierzyć, że za taką ciemnicę ktoś chce płacić tyle kasy ...

mcgyver
27-01-2017, 13:07
A ja ciekaw jestem co Sigma ostatecznie wypuści w ogniskowej 24-70.. Ciekawe czy zejdą poniżej 2.8? Ja bym szczerze bardziej wolał jakby zeszli na szerzej - np. 22-60 f2.8 ;)

jotes25
29-01-2017, 17:00
Pono nadchodzi kolejna (trzecia? :lol:) stałka EF-S. Jak pisałem przy okazji premiery 50/1.8 STM spodziewałbym się EF-S ca. 30mm w takiej samej obudowie i z napędem STM.

michalab
29-01-2017, 23:22
Pono nadchodzi kolejna (trzecia? :lol:) stałka EF-S. Jak pisałem przy okazji premiery 50/1.8 STM spodziewałbym się EF-S ca. 30mm w takiej samej obudowie i z napędem STM.
pomarzmy: f1.4

akustyk
29-01-2017, 23:40
ja bym bardzo chcial 22/2... o 1.4 to nawet nie marze... to tylko EF-S...

jinks
29-01-2017, 23:52
Eee tam. Sigma 30mm/1.4 jest do cropa a gabaryty jak C50/1.4usm. Z tym, że dla mnie taki obiektyw w canonie powinien powstać 10 lat temu.

luso
30-01-2017, 09:42
Ciekawe jak wypadnie porównanie optyki i ceny nowego ciemnego Canona 70-200mm i nowego jasnego Tamrona o tym zakresie ogniskowych.

pan.kolega
30-01-2017, 12:53

To zadziwiające, jakie subiektywne mogą być opinie na tematy organoleptyczne. Dla mnie ten obiektyw jest ciepły, po południu w słońcu daje bardzo żółte kolory.

akustyk
30-01-2017, 13:14
To zadziwiające, jakie subiektywne mogą być opinie na tematy organoleptyczne. Dla mnie ten obiektyw jest ciepły, po południu w słońcu daje bardzo żółte kolory.

nie mam duzej probki, bo korzystam z niego okazyjnie, jak z kumplem plenerujemy i on mi 100 macro podbierze.

ale z tego co zauwazylem - ma kolory zblizone do starszych L-ek: 17-40 czy 24-105. w porownaniu z nimi nowsze 70-300, 16-35/4 czy 24-70/4 daja cieplejszy obrazek. w domu sprobuje wygrzebac przyklad tego samego ujecia zrobionego 70-200/4 IS i 70-300 L, bedzie widac...

jotes25
30-01-2017, 14:08
Kolorystyka to pewnie wypadkowa użytych elementów optycznych, powłok, korpusu (!) i indywidualnych preferencji.

Na podstawie własnych obserwacji ukułem sobie "teorię" fluorytową (pewnie nie do końca prawdziwą :lol:), ale trochę sprawdza się w praktyce ;)
Najbardziej lubię kolorystykę 300/2.8 i 500/4, ona jest bardzo "czysta", wysublimowana, ale przy tym odrobinę sterylna i chłodna. Z bardziej popularnych szkiełek, to dość zbliżoną charakterystykę do wymienionych ma 100-400 II. Natomiast 200/2.8 i 400/5.6, które nie mają elementów fluorytowych potrafią dawać piękne, dość mocno nasycone kolory w jednych warunkach oświetleniowych, a w innych niestety dość "brudne". Podobnie chyba jest z 55-250 STM, ale zbyt mało nim zdjęć zrobiłem, żeby bardziej kategorycznie się wypowiedzieć.

Zgodnie z tą "teorią"/obserwacjami, to 70-200/4 IS powinien dawać kolory z pierwszej wymienionej przeze mnie kategorii (ciut chłodniejsze), a 70-300 L IS, z tej drugiej, czyli cieplejsze.

--- Kolejny post ---

Eee tam. Sigma 30mm/1.4 jest do cropa a gabaryty jak C50/1.4usm. Z tym, że dla mnie taki obiektyw w canonie powinien powstać 10 lat temu.

Niestety się zgodzę, że mocno byłby to spóźniony obiektyw. Popularność APS-C chyba spadła. Dziesięć lat temu pewnie kupiłbym od razu, teraz pewnie już nie. Z drugiej strony mieli spooooro czasu, żeby odrobić lekcje, więc pewnie będzie bardzo udane szkiełko w przyzwoitej cenie.

akustyk
30-01-2017, 14:10
Zgodnie z tą "teorią"/obserwacjami, to 70-200/4 IS powinien dawać kolory z pierwszej wymienionej przeze mnie kategorii (ciut chłodniejsze), a 70-300 L IS, z tej drugiej, czyli cieplejsze.

tak to mi mniej wiecej wychodzilo. osobiscie w przyczyny nie wnikam. widze tylko kiedy musze suwakami w LR ruszyc, zeby wyrownac kolorystyke zdjec.

michalab
30-01-2017, 14:43
Sigma była fajna, ale AF ... - zrezygnowałem. Ja przez brak takich szkieł przeszedłem na FF.

jinks
30-01-2017, 14:56
Jeśli chodzi o AF to raczej nie miałem problemów na 40d, ale co do reszty to pełna zgoda. Szczególnie brakowało czegoś w okolicach 18mm/f1.4 lub 1.8

michalab
30-01-2017, 15:07
40D miała mikrokalibrację? Ja miałem 400D i obiektyw jak nie trafiał, nie było rady.

Sigma 20f1.8 - ta sama historia. Dałem sobie spokój z Sigmami i cropem naraz.

jinks
30-01-2017, 15:22
Nie miała, ale af był dobry. Na 400d faktycznie znacznie słabiej :)

pan.kolega
30-01-2017, 23:29
Kolorystyka to pewnie wypadkowa użytych elementów optycznych, powłok, korpusu (!) i indywidualnych preferencji.

Na podstawie własnych obserwacji ukułem sobie "teorię" fluorytową (pewnie nie do końca prawdziwą :lol:), ale trochę sprawdza się w praktyce ;)
Najbardziej lubię kolorystykę 300/2.8 i 500/4, ona jest bardzo "czysta", wysublimowana, ale przy tym odrobinę sterylna i chłodna. Z bardziej popularnych szkiełek, to dość zbliżoną charakterystykę do wymienionych ma 100-400 II. Natomiast 200/2.8 i 400/5.6, które nie mają elementów fluorytowych potrafią dawać piękne, dość mocno nasycone kolory w jednych warunkach oświetleniowych, a w innych niestety dość "brudne". Podobnie chyba jest z 55-250 STM, ale zbyt mało nim zdjęć zrobiłem, żeby bardziej kategorycznie się wypowiedzieć.

Przeglądnąłem sobie w lr kilkaset spzdjęć z tego obiektywu i trochę zmieniłem zdanie. Ten obiektyw jest po prostu bardzo neutralny i dlatego pokazuje kolory które już są, (a których gołym okiem się nie widzi). Więc zależy w jakich warunkach się robi zdjęcia. Na przykład w cieniu, albo np. w lesie potrafi być dość chłodny i siny, a o zachodzie słońca bardzo żółto- czerwony. Natomiast wyrównane lekko słoneczne obrazki z równowagą różnych kolorów wypadają bardzo naturalnie np. kolor skóry pokazuje bardzo ładnie. W odróżnienu np. od niektórych innych szkieł, które ze skórami wpadać lubią w brudne rdzawe magenty. Najważniejsze, że można łatwo podkręcić kolory w obróbce bez niespodzianek i walki. Dlatego lubię robić portrety 70-200/4LIS.

Camilo
04-02-2017, 00:01
Zapewne przeczytamy w niedziele w plotkch na optyczne http://www.canonwatch.com/the-canon-eos-m6-is-the-companys-next-mirrorless-camera-cw5/

Kolekcjoner
04-02-2017, 00:11
Canon EOS M6 Coming This Month. (http://www.canonrumors.com/canon-eos-m6-coming-this-month/)
W sumie to samo. Ciekawe czy skończy się na innym kolorze obudowy ;)...

Camilo
08-02-2017, 11:33
Eos M6 http://photorumors.com/2017/02/07/this-is-the-new-canon-eos-m6-mirrorless-camera/

Skąd ta nazwa skoro m5 jest wyższym modelem.

marfot
09-02-2017, 23:16
Kakofonia typów i oznaczeń. "Zalew nowości":
EOS 800D - Rebel T7i/s (http://www.northlight-images.co.uk/eos-800d-rebel-t7i/)
Images & Specifications for the EOS Rebel T7i (http://www.canonrumors.com/images-specifications-for-the-eos-rebel-t7i/)
A przed nami jeszcze 810D czy może ten 77D :mrgreen:.

jotes25
10-02-2017, 10:58
Kakofonia typów i oznaczeń. "Zalew nowości":
EOS 800D - Rebel T7i/s (http://www.northlight-images.co.uk/eos-800d-rebel-t7i/)
Images & Specifications for the EOS Rebel T7i (http://www.canonrumors.com/images-specifications-for-the-eos-rebel-t7i/)
A przed nami jeszcze 810D czy może ten 77D :mrgreen:.

Najwyraźniej obecność dwóch niewiele różniących się korpusów (750d, 760d) w najpopularniejszym segmencie rynku nie była zbyt szczęśliwym pomysłem. Teraz będzie tylko 800d (następca 750d), a drugi korpus powędruje półkę wyżej (albo pół :lol:) jako 77d. Od 80d będzie się różnić znacznie i formą i możliwościami.

jotes25
10-02-2017, 11:53
Ciekawi mnie czy będą jakieś różnice 77d w stosunku do 80d "na plus". Ze względu choćby na użycie DIGiC 7 (bo na minus będą na pewno, ze względu na pozycjonowanie korpusu tzn. okrojenie niektórych możliwości). Na pewno dzięki DIGiC 7 będzie "stabilizacja" filmowania, ale (niestety) raczej na plus tego nie zaliczę.

Kolekcjoner
10-02-2017, 12:01
Faktem jest że w tych oznaczeniach robi się coraz większy bałagan.

jotes25
15-03-2017, 13:59
Canon EF-S 35mm f/2.8 M(acro?) IS STM na początku kwietnia (w sprzedaży pewnie w wakacje :lol:)
Domyślam się, że powielono koncept z wbudowanymi LED-ami jak w szkle EF-M.

akustyk
15-03-2017, 15:28
Canon EF-S 35mm f/2.8 M(acro?) IS STM na początku kwietnia (w sprzedaży pewnie w wakacje :lol:)
Domyślam się, że powielono koncept z wbudowanymi LED-ami jak w szkle EF-M.

scem taki!

i 22/2 STM, jak im nie odbije cenowo, tzn. nie wiecej niz 350 EUR nowka, bo wtedy EF 24/2.8 IS za 400 EUR bym przelknal

jotes25
15-03-2017, 16:30
i 22/2 STM, jak im nie odbije cenowo, tzn. nie wiecej niz 350 EUR nowka, bo wtedy EF 24/2.8 IS za 400 EUR bym przelknal

Tego nie będzie, jest już przecież EF-S 24/2.8.
Swoją drogą, czy mi się wydaje, że ostatnio obiektywy EF-S powstają jako "kalki" EF-M? 22/2 -> 24/2.8, 11-22 IS -> 10-18 IS i teraz 28/3.5 IS -> 35/2.8 IS. Oczywiście są pewne różnice wynikające z rozmiarów bagnetu i odległości sensora. Idąc dalej tym tokiem rozumowania następny EF-S to będzie 18-150 (może raczej 200mm)?

Suchy
15-03-2017, 22:28
Noo, spacerzoom Canona 18-200 ewidentnie wymaga odświeżenia. A jotes25 bywa dobrze poinformowany ;-)

jaś
17-05-2017, 22:12
plotki o bezlusterkowcu FF canona z mocowaniem FF obsługiwanym natywnie (niektóry twierdzą że to niemożliwe, a niektórzy na ten przykład ja że to byłby bardzo sensowny krok) :) na 2018 rok ja zaczekam :)

Canon Full Frame Mirrorless Talk [CR1] (http://www.canonrumors.com/canon-full-frame-mirrorless-talk-cr1/)

zdebik
18-05-2017, 10:48
Niech zrobia 5D mk V bez lustra i po sprawie. Obudowe niech zostawia taka jak jest.

akustyk
18-05-2017, 11:08
Niech zrobia 5D mk V bez lustra i po sprawie. Obudowe niech zostawia taka jak jest.

ja bym obstawial hybrydowe 6D. z celownikiem przelaczalnym miedzy OVF a EVF (i wtedy lustrem albo polprzepuszczalnym albo podnoszonym/opuszczanym wedle potrzeb).

widze to bardziej w 6D bo to mialo by wiecej sensu w polaczeniu z ograniczeniem rozmiaru i pod nizsza polke cenowa...

jotes25
18-05-2017, 11:24
Taka hybryda brzmi interesująco, ale w produkcji będzie wyraźnie droższa od obecnego 6d. Dojdzie koszt EVF i matrycy DualPixel. Temat bezlusterkowca FF u Canona wydaje się tak odległy i... zbędny :lol:, że aż mało interesujący. Raczej spodziewam się wkrótce tradycyjnego 6d mark II.

Ciekawi mnie natomiast (w kontekście najpóźniej przyszłego roku) jak Canon uporał się z automatyzacją produkcji elementów DO. Bo to co jest w tej chwili trochę zahacza o rękodzieło - tylko jedno, trochę niszowe szkło (fakt, że wreszcie bardzo dobre!) i ograniczona podaż. A przy okazji ten temat również dotyczy pośrednio bezlusterkowca, bo DO = mniejsze szkła. Tak od 70-200/2.8 mogliby już wystartować. Choć pamiętam również patenty 16-35 DO, choć w tym przypadku niekoniecznie chodziło o redukcję masy/rozmiarów.

jaś
18-05-2017, 11:24
stawiam raczej poziom serii 5 a nie 6 i cena będzie taka jak u topowej konkurencji bo produkt będzie dojrzały i z pełnym wyborem doskonałej optyki :mrgreen: - najpierw wyjdzie lepszy model a potem uproszczony i trochę tańszy - obawiam się że tak to chyba działa.

marfot
14-06-2017, 19:10
Mam nadzieję, że to ponury żart z tym sensorem:
Canon EOS 6D Mark II to Get New 26mp Sensor [CR3] (http://www.canonrumors.com/canon-eos-6d-mark-ii-to-get-new-26mp-sensor-cr3/)

Chyba liczą na efekt miłego zaskoczenia, chociaż CR często trafiały z przepowiedniami :cry:

MC_
14-06-2017, 19:59
Dlaczego zart? Co ma w nim byc zlego?

Cichy
14-06-2017, 20:09
6d przecież też miał inną matrycę niż 5d mk2 i 3 ? 26Mpx wygląda całkiem obiecująco, zwłaszcza MRaw 13 Mpx :D

Ja więcej poza tilt screenem i DP AF nie potrzebuję.

MAF
14-06-2017, 20:54
6d przecież też miał inną matrycę niż 5d mk2 i 3 ? 26Mpx wygląda całkiem obiecująco, zwłaszcza MRaw 13 Mpx :D

Ja więcej poza tilt screenem i DP AF nie potrzebuję.
Sterownik do lamp wbudowany by się przydał. Może być radiowy :-D

aptur
14-06-2017, 20:57
Trzeba kupować kolejne stare 6d dopóki jeszcze są :)

Tom77
14-06-2017, 21:00
Trzeba kupować kolejne stare 6d dopóki jeszcze są :)

... kultowe, legendarne 6D Mark I classic

aptur
14-06-2017, 21:01
Taki classic jak 5d to nie będzie. Nie ma szans.

Tom77
14-06-2017, 21:22
Taki classic jak 5d to nie będzie. Nie ma szans.

zaczekajmy 5 lat :) Nowe pokolenie już nie pamięta 5DI a niektóre opisy aparatów na allegro sugerują ze i kilkuletnie body może być kultowe

jinks
14-06-2017, 21:24
5d classic był na dyskietki?

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Tom77
14-06-2017, 21:26
5d classic był na dyskietki?

Na dyskietki to miałem FVD-MC7, zresztą dalej mam :)

jaś
14-06-2017, 21:37
ciekawe wytną czujnik zbliżenia oka taki za 50 centów w ramach oszczędności, w 26mpixelach nic tragicznegonie widzę - ani mało ani dużo, liczba 26 jest dziwna ale cóż może to ma jakiś ukryty sens, tylko ten gibany ekranik.
6D classic brzmi dumnie kupuuuuuj bo tak tanio już nigdy nie będzie :mrgreen: nikon sprzedaje nowego cropa (żadne tam cudo dla pro, taki dla entuzjasty) za 6200 - trzeba mieć nieźle pod sufitem żeby tak wycenić, a jeszcze bardziej żeby kupić - ale może nikon jest już tak kultowy że wszystko za każdą cenę się sprzeda.

aptur
14-06-2017, 21:45
Matryca będzie lepsza niż w 5div. Niestety gibany ekran dla mnie dyskwalifikuje to body.
Z rozpaczy sobie kupię kolejne 5d :)

Tom77
14-06-2017, 22:05
Matryca będzie lepsza niż w 5div. Niestety gibany ekran dla mnie dyskwalifikuje to body.
Z rozpaczy sobie kupię kolejne 5d :)

ejjj, gibany ekran to najlepsze co wymyślili od wielu lat

kupisk3
14-06-2017, 22:08
Zagadką jest AF, liczba punktów krzyżowych ?? zakres jasności ??

marfot
14-06-2017, 22:25
Zagadką jest AF, liczba punktów krzyżowych ??

Po rozwoju sensora wnioskuję, że dołożą drugi punkt AF :mrgreen:

Tom77
14-06-2017, 22:30

...po jednym af na Pana i Pannę młodą

marfot
15-06-2017, 06:19
CR wzbogacili specyfikację:
Updated Canon EOS 6D Mark II Specifications [CR2] (http://www.canonrumors.com/updated-canon-eos-6d-mark-ii-specifications-cr2/)

Wygląda, że zamiast GPS będzie z dawna oczekiwane NFC, co powinno umożliwić bezproblemowe płacenie aparatem w sklepie :mrgreen:.

tomfoot
15-06-2017, 09:36

Tia,wzbogacili niczym islamscy imigranci ubogacają zachodnią Europę. Jak tak dalej pójdzie to w CR3 obetną dalej, a przy premierze okaże się, że jest nowy odcień obudowy oraz nowa cena.

akustyk
15-06-2017, 09:51
bez GPS-a to niech go sobie wsadza w te waskie japonskie odwloczki ;)

to juz 5D mkIII nieprzechodzony kupie, jesli* mnie przycisnie onanizm sprzetowy.

* - a ja bardzo dobrze rozgraniczam miedzy "jesli" a "kiedy". wiec jak Canon chce moj bakszisz to niech sie postara :)

akustyk
15-06-2017, 09:54
Tia,wzbogacili niczym islamscy imigranci ubogacają zachodnią Europę. Jak tak dalej pójdzie to w CR3 obetną dalej, a przy premierze okaże się, że jest nowy odcień obudowy oraz nowa cena.

masz na mysli, ze w kraju takim jak Holandia po godzinie 19:00 ulice nie sa wymarle i da sie cos cieplego zjesc? bo taki mniej wiecej byl wplyw powojennych emigrantow na to protestackie zadupie :)

tomfoot
15-06-2017, 10:09
masz na mysli, ze w kraju takim jak Holandia po godzinie 19:00 ulice nie sa wymarle i da sie cos cieplego zjesc? bo taki mniej wiecej byl wplyw powojennych emigrantow na to protestackie zadupie :)

Eee, ale ja pisałem o zachodniej Europie, a nie o jakiejś depresji :-)

Co do 6dII to mialem przy niedawnych zajawkach o możliwej specyfikacji myśl straszną, by mojego 5d3 popchnąć dalej. Wychodzi, że nieźle bym popłynął. No i w ramach przeprosin trójka zostanie ze mną chyba do śmierci (mojej lub jej).

jaś
15-06-2017, 10:25
Updated Canon EOS 6D Mark II Specifications [CR2] (http://www.canonrumors.com/updated-canon-eos-6d-mark-ii-specifications-cr2/)

Wygląda, że zamiast GPS będzie z dawna oczekiwane NFC, co powinno umożliwić bezproblemowe płacenie aparatem w sklepie :mrgreen:.

NFC to akurat sie przyda, myślę że GPS zostaje

z plotek akurat wynika że sensor może być lepszy, może nawet tradycyjnie dla serii 6 najlepszy ze wszystkiego co oferuje nasza ulubiona firma :mrgreen: ma być lepszy o 1.5EV na wysokim iso plus nowa technologia - to może dać efekt

akustyk
15-06-2017, 10:39
Eee, ale ja pisałem o zachodniej Europie, a nie o jakiejś depresji :-)

tysz prawda. w tym kraju ludzie sa bardzo racjonalni (ci autochtoniczni i ci naplywowi) przez co nie ma takiej akceptacji dla je* muzulmanow jak to ma miejsce w sasiedniej Belgii czy tez Francy albo UK. i moze byc tak, ze dodatnia korelacja pomiedzy racjonalnoscia mieszkancow Holandii a faktem, ze tutaj nie wybuchaja bomby ani auta nie wjezdzaja w przechodniow - jest jednak nieprzypadkowa :)

tak ze... jesli jako zachodnie rozumiemy te kraje, gdzie politycy latwo obwiniaja o wszystko przyjezdnych, bo ich wyborcy maja wzorowa katolska islamofobie... no to Holandia sie tu nie kwalifikuje :) odkad mieszkam (10 lat) widzialem troche politycznych dziwek sprzedajacych glodne teksty o zalewaniu kraju przez: Marokanczykow, Egipcjan (najpierw) potem byla Polakofobia ("schowaj zone, schowaj kury, Polacy nadchodza) gdzie gazety uwielbialy wszelkie newsy negatywne o Polsce/Polkach... potem jak Bulgaria i Rumunia weszly do Unii to nagle Polacy przestali przeszkadzac (niespodzianka!) i zaczelo sie medialne je* Bulgarow i Rumunow...

w miedzyczasie normalni ludzie zyja normalnie... ;) Bulgarzy 3 domy dalej sa normalni (sasiad robi w Europolu, dzieci w holenderskiej szkole, po holendersku pelne energii i wesole), sasiedzi Francuzi zwyczajowo glosno gadaja i raczej nie parkuje sie auta kolo ich pojazdu (karoseria zdradza objawy suboptymalnych umiejetnosci parkowania), moj listonosz Turek wydaje mi paczke do reki, jak mnie mija na ulicy na spacerze z pikusiem, sasiadka w chuscie na glowie (halalna, ale za diabli nie odgadlbym skad dokladnie) robi oczy sarenki Bambi i usmiech od ucha do ucha jak zobaczy tegoz pikusia, az jej komorka spod tej chusty wypada...

slowem... jak nie ma mediow i politykow, to swiat okazuje sie zupelnie normalny ;)

Co do 6dII to mialem przy niedawnych zajawkach o możliwej specyfikacji myśl straszną, by mojego 5d3 popchnąć dalej. Wychodzi, że nieźle bym popłynął. No i w ramach przeprosin trójka zostanie ze mną chyba do śmierci (mojej lub jej).

w sumie, to chyba nie dziwie sie, ze nie sprzedales posiadanego aparatu, zeby nie kupic nie istniejacego jeszcze zamiennika... tak tylko mowie :)

marfot
15-06-2017, 11:09
z plotek akurat wynika że sensor może być lepszy, może nawet tradycyjnie dla serii 6 najlepszy ze wszystkiego co oferuje nasza ulubiona firma :mrgreen: ma być lepszy o 1.5EV na wysokim iso plus nowa technologia - to może dać efekt

Jak usłyszałem, że nie będzie 4K to wpadłem w euforię, że dorzucą trochę pixeli. No a tu taki knot.
Za 2k$ to jest Pentax K-1 a tu Canon flaki sobie wypruwa, żeby 6DII nie miało nic lepszego niż D750.

--- Kolejny post ---

NFC to akurat sie przyda

Pewnie do transmisji danych GPS ze smartfona. Taką "funkcjonalność" ma G7X :mrgreen:

jaś
15-06-2017, 11:18
Jak usłyszałem, że nie będzie 4K to wpadłem w euforię, że dorzucą trochę pixeli. No a tu taki knot.
Za 2k$ to jest Pentax K-1 a tu Canon flaki sobie wypruwa, żeby 6DII nie miało nic lepszego niż D750.

--- Kolejny post ---

Pewnie do transmisji danych GPS ze smartfona. Taką "funkcjonalność" ma G7X :mrgreen:

nigdy nie podejrzewałem żeby mieli przekroczyczyć 28mpixeli więc nie jestem zaskoczony - jak dla mnie dużo megapixeli to dobrze, mniej drugie dobrze - oba rozwiązania mają zalety i wady ja chyba skłaniam się do mniejszych megapikseli - tak 24mpix mnie już wystarczają i komputera nie trzeba zmieniać bo 32gb ramu jeszcze chwilę pociągnie :mrgreen:

do tego żeby nie konfigurować wi-fi bo wi-fi w 6D używam

4k nie będzie? - ja akurat nie filmuję ale to błąd marketingowy - można dać coś ze sporą kompresją co nie będzie konkurować z rzeczywiście użytecznymi rozwiązaniami a na paierze będzie 4K

michalab
15-06-2017, 11:48
Zagadką jest AF, liczba punktów krzyżowych ?? zakres jasności ??
Co za różnica ile ich będzie, joysticka nie oddadzą, więc czy będzie 1 czy 45 krzyżowych nie wielka różnica.

Uchylany ekranik dotykowy z chęcią przywitam i DP AF też. GPSa nie będę żałował, nowa matryca 26mpix OK, a jeśli będzie sRAW 13mpix to jeszcze bardziej OK.

Może w końcu kupię sobie nowy aparat.

akustyk
15-06-2017, 12:50
Co za różnica ile ich będzie, joysticka nie oddadzą, więc czy będzie 1 czy 45 krzyżowych nie wielka różnica.

no w praktyce mysle, ze pokrycie kadru bedzie robic roznice, nawet landszafciarzom. jesli do tego AF bedzie w koncu uzyteczny, to skonczy sie focus-and-recompose. a to bardzo duzy skok jakosciowy w linii 6D

GPSa nie będę żałował,

jesli to bedzie mialo opcjonalny zewnetrzny modul, ktory bez szemrania laczy sie z aparatem i nie kosztuje fortuny (no, co do tego to mam watpliwosci) to ja tez potrafie przezyc. zwlaszcza jakby to bylo od reki kompatybilne tez z moim trabantem 750D.

jaś
15-06-2017, 17:17
wątpię żeby zrezygnowali z gps, gps chyba nikomu nie przeszkadza zawsze można wyłączyć i po sprawie w przeciwieństwie do gibanego ekranika - tego się łatwo nie da wyłączyć, af będzie z 5DIII lub bardzo podobny - pytanie co jeszcze są w stanie spier...., z czegoś realnie potrzebnego przydałoby się uszcelnienie ale o tym rumorsy milczą w końcu to mało popularny temat - takie dxo nie bierze uszczelnień pod uwagę w obliczeniach :mrgreen: jeszce wracając do tego ekranika to pewnie będzie nie tylko gibany ale i miziany :mrgreen: bo to jest rozwój - mizianie.

pan.kolega
15-06-2017, 22:32
Na razie tylko dwie niedobre rzeczy słyszałem - rzekomy brak GPS i że ma być "wyższy i głębszy". Jeśli Canon ma zamiar serię 6 podwyższać i pogłębiać to ja być może pewnego dnia włożę luźne kapcie i pójdę w ślady jp.

Chyba rynek się kurczy i być może z aparatu turystycznego 6d będzie ewoluował w stronę aparatu kotletowego dla drugiego sortu albo trzeciego świata. Bo już teraz 6d classiic pełni tą rolę. Turystów z FF natomiast coraz trudniej spotkać. Już spacer z 6d / 24-105 w niektórych okolicach przyciąga różnych troli. "Dlaczego masz taki wielki aparat" albo "Jesteś zawodowym fotografem? Bo ja redaguję czasopismo..."

Poza tym jest nieźle, szczególnie spodziewam się wiele po matrycy.

Suchy
15-06-2017, 22:37
Gibany ekranik bez problemu da się wyłączyć - ustawiasz ekranem do użytkownika na obudowie a nie w pozycji odchylonej i na wieki zapominasz, ze masz odchylany ekran. A zaletą jest to, że kiedyś możesz chcieć sobie przypomnieć, że jednak jest odchylany ;-) Właściciele stałych ekranów nigdy sobie tego nie przypomną ;-)
Dlatego nie rozumiem narzekań niektórych fotografów na taki gibany ekranik łącznie z pomysłem, że może on się urwać. Przecież nikt nie każe go odchylać.

jaś
15-06-2017, 23:26
jeśli jest odrobina prawdy i sensor polepszył się o 1.5EV na wysokim iso (a ten co jest w 6D już jest genialny na wysokim iso) to może być graalem dla ślubnych albo tych co drogę mleczną lubią mieć na zdjęciach, dodatkowo nowa technologia polepszy DR, a te bidne 6 megapixeli więcej niewiele zepsują - nawet DXO może nie mieć skali na takie cudo :mrgreen: - tylko te ostre zdjęcia trzeba nauczyć się robić :mrgreen: - ale może LV z dual pixelem, rozpoznawaniem twarzy i oczu i regulacja ostrości po zrobieniu zdjęcia pomogą :mrgreen: przeskoczyć ten ostatni problem.

gibany zakleję estetycznie taśmą już dawno mam to przemyślane :mrgreen: ale wolałbym bez gibanego a z uszczelnieniami.

jotes25
16-06-2017, 07:53
Na razie tylko dwie niedobre rzeczy słyszałem - rzekomy brak GPS i że ma być "wyższy i głębszy". Jeśli Canon ma zamiar serię 6 podwyższać i pogłębiać to ja być może pewnego dnia włożę luźne kapcie i pójdę w ślady jp.

Relax, to raczej tylko kosmetyczne zmiany związane z ruchomym ekranem.

zdebik
16-06-2017, 09:37
Nie kupie nowej 6'ki ale jak narazie fajnie sie prezentuje.

Na plus:

26 mpix z dpaf
45 punktowy af
Obracany dotykowy ^^

Minusy:

Brak 4K
Nic nie mowia o 2 slotach sd.

Obojetnie podchodze do wifi/nfc, ale Zona ma i chwali... i uzywa...

marfot
16-06-2017, 11:07
Nie kupie nowej 6'ki ale jak narazie fajnie sie prezentuje.

Prawdopodobnie kupię tego kartofla z racji ceny, chociaż prezentuje się jak nowość z ubiegłej dekady.
Głównie dla odchylanego, dotykowego ekranika - może jakoś będzie można nosem wybierać punkt AF.

Liczę, że Canon zatrudni jakiegoś ruskiego programistę, który z DP wyciśnie trochę detalu - coś w stylu Pixel Shift Pentaxa. Bo do tej pory oprogramowanie czegokolwiek w Canonie (śledzenie AF, auto ISO) to masakra. Mam wrażenie, że marnuje się jakiś spory potencjał informacji bo nikt tego nie oprogramował. Póki co 26MPix wystarcza żeby sfocić gładko wygoloną gębę albo kotlet.

Sensor w 5DIV jest o klasę gorszy od D810, K-1 czy A7RII - nie tam w jakimś DxO - tylko po prostu w LR (brzydki szum w zakresie luminancji, mało detalu, zieleń słaba). Może też LR jakoś marnie współpracuje z tym RAWem. Nie wierzę, żeby w 6DII ugrdulili cokolwiek lepiej. Zapowiadana poprawa DR o 1,5 EV to z gruba dociągnięcie do poziomu 5DIV na niskim ISO.

jotes25
16-06-2017, 11:51
Liczę, że Canon zatrudni jakiegoś ruskiego programistę, który z DP wyciśnie trochę detalu - coś w stylu Pixel Shift Pentaxa. Bo do tej pory oprogramowanie czegokolwiek w Canonie (śledzenie AF, auto ISO) to masakra. Mam wrażenie, że marnuje się jakiś spory potencjał informacji bo nikt tego nie oprogramował. Póki co 26MPix wystarcza żeby sfocić gładko wygoloną gębę albo kotlet.

To raczej niemożliwe (więcej detalu), bo obie połówki piksela są pod wspólną mikrosoczewką.

Co do pozostałych, ogólnych zarzutów, to zgodzę się, że Canon (niestety) nie jest firmą software'ową. Ale to w jaki sposób robią firmware i inny software coraz bardziej mi się podoba po tym jak w moje ręce trafiło Sony :lol:

jinks
16-06-2017, 11:55
Straszna lipa to body. Kupię, ale jako backup backupu. Niech leży w torbie ;)

aptur
16-06-2017, 11:56
Prawdopodobnie kupię tego kartofla z racji ceny,

Skąd wiesz jaka będzie cena? :)

marfot
16-06-2017, 12:01
To raczej niemożliwe (więcej detalu), bo obie połówki piksela są pod wspólną mikrosoczewką.

Ja sobie wyobrażam, że jeśli te połówki zarejestrowały inną informację to można z tego jakoś wysupłać softwerowo dodatkową ilość detalu - może nie z dwóch połówek ale kilku. W końcu ten pixel shift Pentaxa też jakoś pokrętnie generuje detal ale działa.

--- Kolejny post ---

Skąd wiesz jaka będzie cena? :)

No jak? 2k $.

zdebik
16-06-2017, 12:06
Prawdopodobnie kupię tego kartofla z racji ceny, chociaż prezentuje się jak nowość z ubiegłej dekady.
Głównie dla odchylanego, dotykowego ekranika - może jakoś będzie można nosem wybierać punkt AF.

Ja tam lubie szybki focus w LV, a jeszcze jak go sobie moge wybrac palcem patrzec na ekran pod wygodnym dla mnie kątem, to juz odplywam ;).

A 6'ki nie kupie bo na 5d3 mam moze 50K stukniete i ta kase bede wolal wydac na b1x.

marfot
16-06-2017, 12:13
Ja tam lubie szybki focus w LV, a jeszcze jak go sobie moge wybrac palcem patrzec na ekran pod wygodnym dla mnie kątem, to juz odplywam ;).

Właśnie kupiłem G7XII z takim ekranikiem i uważam, że to jest super.

akustyk
16-06-2017, 12:50
Co do pozostałych, ogólnych zarzutów, to zgodzę się, że Canon (niestety) nie jest firmą software'ową. Ale to w jaki sposób robią firmware i inny software coraz bardziej mi się podoba po tym jak w moje ręce trafiło Sony :lol:

to nie jest do konca tak.

programistow akurat maja dobrych o tyle, ze jak cos wyklepia to to dziala i nie wiesza sie. aparat to moze nie jest rakieta kosmiczna, ale tez trzeba powiazac sporo luznych watkow (i na to sie nakladaja rozne modele). jak ktos kiedys robil w firmie software'owej i widzial ile syfu moze sie wydarzyc na prostych mentalnie projektach... to naprawde nie powie zlego slowa o dzialaniu sprzetu foto Canona.

problemem sa bardziej ludzie od UI w Canonie, a dokladniej kompletny marazm azjatyckiej kultury, gdy przychodzi do myslenia uzytkowego i komfortowej funkcjonalnosci urzadzen. rozwiazanie Wifi w 6D mkI to jest wzorcowy przypadek jak mozna spitolic wielki potencjal. na to zeby aparat nie zzeral baterii na wlasny GPS (skoro ma go w polaczonej przez wifi komorce), zeby mogl robic automatyczny backup zdjec, synchronizowac zegar i strefe czasowa, automatycznie sprawdzac i aktualizowac firmware body/obiektywu (bo na jaki piernik uzytkownik ma to robic recznie, skoro nie musi), czy chocby wykorzysta komorke jako pilota do bardzo dlugich ekspozycji czy time-lapsow...

nad tym, ze w rozwiazaniu z 6D aparat jest serwerem a komorka klientem sie nawet nie bede znecal. najwyrazniej szanujacy sie Azjata nosi po jednej komorce do kazdego z posiadanych aparatow foto i zupelnie mu nie przeszkadza, ze to spokojnie moglby wszystko zalatwic jeden smarfton. no ale kto bogatemu zabroni :/

jaś
16-06-2017, 13:23
Sensor w 5DIV jest o klasę gorszy od D810, K-1 czy A7RII - nie tam w jakimś DxO - tylko po prostu w LR (brzydki szum w zakresie luminancji, mało detalu, zieleń słaba). Może też LR jakoś marnie współpracuje z tym RAWem. Nie wierzę, żeby w 6DII ugrdulili cokolwiek lepiej. Zapowiadana poprawa DR o 1,5 EV to z gruba dociągnięcie do poziomu 5DIV na niskim ISO.

wydaje się ze jest gorszy o 1EV w "wyciąganiu z cieni" co i tak jest cudem bo 5DIII lub 5DII są gorsze o 3EV (lub nawet więcej) więc w tej nomenklaturze to trzy klasy - ale w realistycznych zastosowaniach tej przepaści nie widać - trzeba lepiej poznać sprzęt a właściwie jego wady i można sobie jakoś (znaczy dobrze) radzić na fulfrejmach bo na canonowych cropach wady słabej matrycy są potęgowane przez małe pixele i tam radzenie sobie jest już trochę walką często skazana na niepowodzenie (syf, sraczka i brak szczegółow w cieniach).

ale jeśli oderwiemy się na moment od "wyciągania cieni" to 6D ma doskonałe wysokie iso, jeśli 6DII będzie miał wysokie iso lepsze o 1.5EV to bardziej niz doskonały - oczywiście to wszystko moim zdaniem - bo zawsze się znajdą zastosowania w których przyda się lepiej

używam C1 ściągnij demo i zobacz jak wychodzi C1 z tym 5DIV, C1 nie zastąpi LR w aspekcie katalogowania ale ja osobiście nie produkuję tylu (dobrych znaczy wartych zajmowania się nimi) zdjęć żebym musiał używać LRa. od pewnego czasu nawet nie oglądam nowych wersji LRa - bo nie czuję takiej potrzeby :mrgreen:

zawsze można kupić playstation jeśli jest rzeczywiście taki dobry i jako jedyny sprzęt na świecie robi ostre zdjęcia :mrgreen: ceny pewnie będą podobne do słabszego playstation - po co się męczyć z canonem

pan.kolega
16-06-2017, 18:00
problemem sa bardziej ludzie od UI w Canonie, a dokladniej kompletny marazm azjatyckiej kultury, gdy przychodzi do myslenia uzytkowego i komfortowej funkcjonalnosci urzadzen. rozwiazanie Wifi w 6D mkI to jest wzorcowy przypadek jak mozna spitolic wielki potencjal. na to zeby aparat nie zzeral baterii na wlasny GPS (skoro ma go w polaczonej przez wifi komorce)

Wifi zeżre więcej baterii niż odbiornik GPS.
Nie wiem skąd się bierze przekonanie o żarciu baterii przez GPS. W 6d włączam GPS kiedy jestem w plenerze i zwykle zapominam wyłączyć kiedy aparat jest w domu czasem przez tygodnie. Czyli szuka satelitów. Nie zuważyłem zżerania baterii, nawet zamienniki się nie wyczerpują.
Wyłączam GPS tylko dla zasady bo nie widzę wpływu na baterie.

Natomiast robienie backupów gigabajtów rawów przez nadajnik wifi na baterii jest raczej niewykonalne.

gnd
17-06-2017, 11:30
Parę razy mi zjadło baterię przez noc przy wyłączonym aparacie a GPS w tle.

7four
17-06-2017, 15:31
....
Nie wiem skąd się bierze przekonanie o żarciu baterii przez GPS. W 6d włączam GPS kiedy jestem w plenerze i zwykle zapominam wyłączyć kiedy aparat jest w domu czasem przez tygodnie. Czyli szuka satelitów. Nie zuważyłem zżerania baterii, nawet zamienniki się nie wyczerpują.
Wyłączam GPS tylko dla zasady bo nie widzę wpływu na baterie.

...

To był chyba pierwszy zarzut jaki się pojawił jeżeli chodzi o 6D.
Informacji o tym znajdziesz pod dostatkiem. Nie doszukiwałem się czy jakiś FW update rozwiązał ten problem.

gnd
17-06-2017, 16:08
Informacji o tym znajdziesz pod dostatkiem. Nie doszukiwałem się czy jakiś FW update rozwiązał ten problem.
Mam ostatni 1.06 chyba i nic się nie zmieniło.

pan.kolega
17-06-2017, 16:14

Ja nie potrzebuję żadnych informacji, ja udzielam informacji.8-) GPS mam ciągle włączony, używam oryginałów i zamienników baterii i nie widzę problemu.

Może dotknięci tym problemem ustawiają czytanie GPS co sekundę...:lol:

--- Kolejny post ---

Mam ostatni 1.06 chyba i nic się nie zmieniło.

To chyba stary.... Ja mam przedostatni 1.1.6.

gnd
17-06-2017, 16:24
No tak 1.1.6, pamiętałem, że końcówkę 6. Problem jest i nic go nie naprawiło. 1.1.7 też nic nie wnosi. W podróży to może zrobić różnicę.

marfot
17-06-2017, 17:39
CR potwierdza zestaw parametrów 6DII:
Pricing & More Information About the EOS 6D Mark II [CR3] (http://www.canonrumors.com/pricing-more-information-about-the-eos-6d-mark-ii-cr3/)

No i cenę 2k$.
Nie ma GPS i drugiego slotu karty.

jaś
17-06-2017, 18:08
CR potwierdza zestaw parametrów 6DII:
Pricing & More Information About the EOS 6D Mark II [CR3] (http://www.canonrumors.com/pricing-more-information-about-the-eos-6d-mark-ii-cr3/)

No i cenę 2k$.
Nie ma GPS i drugiego slotu karty.

to że nie ma go w specyfikacji rumorsow jeszcze nie znaczy że go nie ma, mnie osobiście brak gps nie bardzo rusza, używalem go raz na trzytygodniowej wycieczce (uważam że może się przydać) ale ogólnie to radzę sobie bez gpsa :)

drugi slot karty dla mnie bez znaczenia

4K jak pisałem to spory błąd marketingowy ale ja nie filmuję więc mnie nie rusza

approx 100% viewfinder wzbudza mój niepokój - żeby ktoś mi nie wmawiał że 98% to jest approx 100% bo #u$%%@# nie jest - 99,8% to dla mnie jest approx 100% ale miejmy nadzieję że nikt sobie jaj z pogrzebu nie robi

gibany ekranik cały czas mam nadzieję że będzie taki góra-dół - nadzieja umiera ostatnia :mrgreen:

jak się spodziewałem miziany ekranik - żeby tyko ktoś wpadł na pomysł żeby się dało debilne komunikaty wyłączyć na tym ekraniku - taka jedna pozycja w menu "nie jestem idiotą i wiem co robię - nie informuj mnie co robię" ale to chyba tylko nierealizowalne marzenie.

co z af na f8 - tego sie pewne szybko nie dowiemy

wzorem akustyka mogę napisać że brakuje mi kurtyny do zasłaniania wizjera - jak kupuję korpus to ściągam muszlę oczną na dzień dobry i zakładam ją jak korpus sprzedaję :) i soczewki w okularach mi się !@###$$$ rysują - ale jestem realistą - tego to się nigdy nie doczekamy.

ciekawe czy uszczelniena będzie miał jakieś :mrgreen: - ale chyba znam odpowiedź

ogólnie to standard canona - "tym razem dostaniecie autofocus i cieszcie się nim" :mrgreen:

7four
17-06-2017, 18:16
Parę razy mi zjadło baterię przez noc przy wyłączonym aparacie a GPS w tle.

... GPS mam ciągle włączony, używam oryginałów i zamienników baterii i nie widzę problemu.

Może dotknięci tym problemem ustawiają czytanie GPS co sekundę...:lol:

...

To ustalcie zeznania, co kto ma ustawione i problem z głowy.

--- Kolejny post ---

to że nie ma go w specyfikacji rumorsow jeszcze nie znaczy że go nie ma, mnie osobiście brak gps nie bardzo rusza, używalem go raz na trzytygodniowej wycieczce (uważam że może się przydać) ale ogólnie to radzę sobie bez gpsa :)

drugi slot karty dla mnie bez znaczenia

4K jak pisałem to spory błąd marketingowy ale ja nie filmuję więc mnie nie rusza

approx 100% viewfinder wzbudza mój niepokój - żeby ktoś mi nie wmawiał że 98% to jest approx 100% bo #u$%%@# nie jest - 99,8% to dla mnie jest approx 100% ale miejmy nadzieję że nikt sobie jaj z pogrzebu nie robi

gibany ekranik cały czas mam nadzieję że będzie taki góra-dół - nadzieja umiera ostatnia :mrgreen:

jak się spodziewałem miziany ekranik - żeby tyko ktoś wpadł na pomysł żeby się dało debilne komunikaty wyłączyć na tym ekraniku - taka jedna pozycja w menu "nie jestem idiotą i wiem co robię - nie informuj mnie co robię" ale to chyba tylko nierealizowalne marzenie.

co z af na f8 - tego sie pewne szybko nie dowiemy

wzorem akustyka mogę napisać że brakuje mi kurtyny do zasłaniania wizjera - jak kupuję korpus to ściągam muszlę oczną na dzień dobry i zakładam ją jak korpus sprzedaję :) i soczewki w okularach mi się !@###$$$ rysują - ale jestem realistą - tego to się nigdy nie doczekamy.

ciekawe czy uszczelniena będzie miał jakieś :mrgreen: - ale chyba znam odpowiedź

ogólnie to standard canona - "tym razem dostaniecie autofocus i cieszcie się nim" :mrgreen:

Ciekawe po co by Canon miał wypuszczać dwie takie same puszki w różnych cenach?
Wiadomo że nowy czegoś nie może mieć jeśli droższy model z czegoś się musi składać aby był właśnie droższy.

krolewicz
17-06-2017, 18:18
dobrze rozumiem, że nowe 6d będzie miało AF na poziomie podobnym do 5d3?

jinks
17-06-2017, 18:19
Trzeba poczekać na testy. Na papierze to 6d miało lepszy centralny niż w 5dmkIII. W praktyce jednak nie ;)

marfot
17-06-2017, 18:21
Brak GPS to skutek powrotu to magnezowego korpusu ;)
No bo niby plastikowy korpus był wynikiem zabudowy czujnika GPS :lol:

gnd
17-06-2017, 18:46
6f classic front magnezowy ma;)

jaś
17-06-2017, 22:03
Ciekawe po co by Canon miał wypuszczać dwie takie same puszki w różnych cenach?
Wiadomo że nowy czegoś nie może mieć jeśli droższy model z czegoś się musi składać aby był właśnie droższy.

to chyba rozumie każdy i nikt tego nie oczekuje, przy takiej puszce jak 6D liczy się generowany obrazek jak będzie dobry to kupią jak słaby to kupią cropa, jak się wkzdenerwują to crop bedzie fuji :mrgreen: albo fulfrejma nikona albo nawet playstion co ostre zdjecia robi jak już deklarowało parę osób na tym forum, użytkownik tej klasy sprzetu jest wymagający - to taki balans na cienkiej linie - seria 6D moze być najwyżej lepsza od poprzeniego modelu 5D, tak jak 6D zdeklasował 5DII tak 6DII może zdeklasować 5DIII :mrgreen: tyle i tylko tyle - jak to mawiają u mnie na wsi wyżej nerek nie podskoczysz :mrgreen: ale wielu użytkownikom to wystarcza, cena korpusu to jeden aspektów ale tak po prostu potencjał takiego 5DIV może być dla wielu trudny do wykorzystania :mrgreen:

i jeszcze tacy jak ja co już posiadają 6D mogą po prostu nie kupić nic i pojechać na dwie piękne wyprawy lub jedną wypasioną :mrgreen: dlatego nasza ulubiona firma musi się postarać bo nic nie kupowanie to bardzo pociągająca opcja

Brak GPS to skutek powrotu to magnezowego korpusu ;)
No bo niby plastikowy korpus był wynikiem zabudowy czujnika GPS :lol:

jaki plastikowy korpus, tyle szumu o jedną nędzną :mrgreen: (znaczy z wysokiej jakości plastiku) przykrywkę, 6D jest metalowy :) pełno zdjęć w internetach jest w tym temacie jest nawet canon coś pokazuje

jaś
18-06-2017, 10:48
jeszcze jedno takie przemyślenie - nie ma 4K ale jest HDR Movie - jednym zdaniem - estetyka discopolo rządzi

pan.kolega
18-06-2017, 12:01
Zabawne jest to, że dosłownie kilka lat temu ludzie na tym forum płakali i złorzeczyli, że znowu megapikseli dowalili (bo komu potrzebne więcej niż 10) i że dodali "filmiki" do 5dII (a po co w tak poważnym sprzęcie głupie filmiki).

Teraz forumowicze płaczą, że 26 Mpix to zastój i propozycja dla ubogich, i że brak filmów 4k to poważna ułomność w nowym body.

A Canon był od dawna mądrzejszy i wiedział lepiej niż schizofreniczny konsument, czego konsument potrzebuje. Systematycznie dodawał pikseli i nie miał bynajmniej zamiaru kiedykolwiek odjąć filmowania w lustrzankach. Jeśli ktoś ma ochotę krytykować różne strategie Canona, najczęściej lepiej się powstrzymać i tylko krzyknąć ochoczo "hai!" co wg. Wikipedii oznacza "I agree with you".;)

marfot
18-06-2017, 12:23
Teraz forumowicze płaczą, że 26 Mpix to zastój i propozycja dla ubogich

To ja :oops:

"Przepuściłem" 5D i kupiłem dopiero 5DII bo dowalili pixeli :) i wyświetlacz. Przebolałem brak AF.
"Przepuściłem" 6D bo odjęli pixeli i wprowadzili jeden punkt AF.
Teraz dają AF i wydzielają pixele jak mięso na kartki :mrgreen:. Wkurza mnie to, bo muszę kupić to body a tu znowu kompromis.
Nie wierzę też w jakiś cud z DR i sprawnością śledzenia AF.
Na dodatek jakoś drętwo się obrabia RAWy z 5DIV. Canon chyba jeszcze nie ogarnął sensora DP.

luso
18-06-2017, 12:23
45 punktów af, to przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Mam nadzieję, że jednak GPS zostanie w nowym modelu. To bardzo potrzebna funkcja w aparacie wycieczkowo-krajobrazowym.

kupisk3
18-06-2017, 14:59
Brak zapisu 4K nie jest problemem :mrgreen:
Magic Lantern odblokowało zapis 4K RAW w canonie 5d mkIII, zrobi to samo w 6d mk II

zdebik
19-06-2017, 10:41
Czy cos wiadomo o joyu w nowej 6'ce? Jakos trzeba wybierac te punkty.

akustyk
19-06-2017, 11:01

w 750D tez trzeba i zadnego joya nie ma ;)

tomfoot
19-06-2017, 11:08

Wiadomo. Nie będzie go.

robertskc7
19-06-2017, 11:16
Wiadomo. Nie będzie go.
fuck !

zdebik
19-06-2017, 11:17
Wiadomo. Nie będzie go.
Szkoda...

akustyk
19-06-2017, 11:45
ale w czym problem? jesli 6D mkII ma kosztowac kolo 2200 EUR (jak znam zycie) a nowki 5D mkIII chodza po 2500EUR... no to jak komus to jest potrzebne do zycia, to doplata 300 EUR za joystick (i dodatkowa karte pamieci) moze byc sensowna opcja.

zdebik
19-06-2017, 14:15
ale w czym problem? jesli 6D mkII ma kosztowac kolo 2200 EUR (jak znam zycie) a nowki 5D mkIII chodza po 2500EUR... no to jak komus to jest potrzebne do zycia, to doplata 300 EUR za joystick (i dodatkowa karte pamieci) moze byc sensowna opcja.
5d3 nie ma dp af i odchylanego ekranu :(.

akustyk
19-06-2017, 14:20
5d3 nie ma dp af i odchylanego ekranu :(.

no co zrobic... dla mnie 6D mkII nie ma GPS-a.

a DP i gibany ekranik maja 80D, 77D, 760D... ;)

7four
19-06-2017, 14:34
45 punktów af, to przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Mam nadzieję, że jednak GPS zostanie w nowym modelu. To bardzo potrzebna funkcja w aparacie wycieczkowo-krajobrazowym.

GPS nie mam i nie narzekam, funkcja dla mnie zbędna, zwykle wiem gdzie jestem i co fotografuję.

luso
19-06-2017, 15:31
Problem polega na tym, czy za kilka lat będziesz pamiętał gdzie byłeś i co fotografowałeś. GPS w takich sytuacjach może okazać się przydatny.

akustyk
19-06-2017, 15:44
Problem polega na tym, czy za kilka lat będziesz pamiętał gdzie byłeś i co fotografowałeś. GPS w takich sytuacjach może okazać się przydatny.

to nawet nie tak... programy do katalogowania (jak LR) maja funkcje nanoszenia zdjec na mape, a w ten sposob mozna sobie tez geotagowac RAW-y. wiec da sie zrobic.

rozchodzi sie o to, ze GPS zwyczajnie mnostwo roboty oszczedza. przywiozlem ostatnio prawie 2000 fot z tygodnia w Pieninach. 3/4 tego bylo z 6D ale pozostale z 750D... i ze 2 godzinki mi zeszly na poukladaniu tego na mapie. przy rocznym "urobku" na poziomie 12000 fot robionych po calej Europie... to nawet cena GP-E2 robi sie dla mnie przystepna :)

kmeg
19-06-2017, 16:05
to nawet nie tak... programy do katalogowania (jak LR) maja funkcje nanoszenia zdjec na mape, a w ten sposob mozna sobie tez geotagowac RAW-y. wiec da sie zrobic.

rozchodzi sie o to, ze GPS zwyczajnie mnostwo roboty oszczedza. przywiozlem ostatnio prawie 2000 fot z tygodnia w Pieninach. 3/4 tego bylo z 6D ale pozostale z 750D... i ze 2 godzinki mi zeszly na poukladaniu tego na mapie. przy rocznym "urobku" na poziomie 12000 fot robionych po calej Europie... to nawet cena GP-E2 robi sie dla mnie przystepna :)
Zawsze można użyć śladu z telefonu lub kupić takie antyczne urządzenie jak GPS logger (wielości troche większej niż paczka zapałek).

michalab
19-06-2017, 16:23
lub kupić takie antyczne urządzenie jak GPS logger (wielości troche większej niż paczka zapałek).
Używam, jest drobna niedogodność, że trzeba mieć dobrze ustawiony czas w aparacie.

akustyk
19-06-2017, 17:58
Zawsze można użyć śladu z telefonu lub kupić takie antyczne urządzenie jak GPS logger (wielości troche większej niż paczka zapałek).
ale probowales?

bo mnie GPS trackery z komorki sie nie sprawdzaja. bidna dokladnosc i bledy w rejestracji...

Używam, jest drobna niedogodność, że trzeba mieć dobrze ustawiony czas w aparacie.
to w sumie jest do przelkniecia.

z trojga zlego to juz wole wbudowany GPS. o wlaczaniu/wylaczaniu pamietam. a integruje sie bez problemu.

w sumie ten 6D mkII robi sie dla mnie zagwozdka bez GPS-a. i musze dokupic dodatkowy gadzet i znowu upgrade LR i jeszcze niemalo pieniedzy... jako ze mam oprocz 6D mkI aparat z gibanym ekranikiem i jeszcze do tego majacy uczciwy uklad AF (a nie ta namiastke z epoki 20D) to jakos mi sie nie pali...

kmeg
19-06-2017, 20:52
ale probowales?

bo mnie GPS trackery z komorki sie nie sprawdzaja. bidna dokladnosc i bledy w rejestracji...

Używam choć wiele zależy od telefonu oraz gdzie się go trzyma i gdzie się jest.

GPSLogger na andka działa mi ok.

marfot
20-06-2017, 20:56
z trojga zlego to juz wole wbudowany GPS.

No pewnie.
Przecież powinien być wbudowany i tyle. Jak ktoś nim zarządza to jego brocha ale w podróżniczym body ma być.