PDA

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8]

Jacek_Z
05-08-2018, 19:38
..- idea podpięcia wszystkiego do wszystkiego w ML tez się nie spełniGdyby tak było to Sony A7 by nie miało tylu użytkowników ilu ma.
To się ludziom bardzo podoba. Mogą podpiąć szkła ze starych analogów, z Leiki itd. itp.

mirror
05-08-2018, 20:09
Gdyby tak było to Sony A7 by nie miało tylu użytkowników ilu ma.
To się ludziom bardzo podoba. Mogą podpiąć szkła ze starych analogów, z Leiki itd. itp.

w sony to konieczność - braki w szkłach systemowych, ceny szkieł systemowych i desperaci muszą podpinać szkła EF canona a ponoć szkła do MLa muszą mieć jakieś cudowne właściwości i te z lustrzanki mają nie działać - w canonie to będzie egzotyka - wątpię żeby producent brał to pod uwagę - ile procent uzytkowników będzie chciało to robić - znaczy te szkła lajki? bo o itp i itd się nie wypowiem, któtki register distance ma swoje zalety ale warto by było aby te zalety nie przesłoniły nam zalet natywnego EFa :mrgreen: - serio to bardziej się spodziewam adaptera ale chyba wolałbym natywny EF (mam szklarnię Lki i sigma art i nie planuję zakupów) jak będzie zobaczymy, jak nie będzie działać to kupimy 5DIV a potem jego następcę i po zawodach - temat prosty jak drut - jeszcze przez conajmniej 10-15 lat lustrzanki bedą do kupienia/używania - a może i więcej.

fret
05-08-2018, 21:04
Straszny brzydal z tego nowego Nikona. Może by nie było źle, gdyby Canon włożył swoje bezlustro do obudowy po lustrzance. Na plus wygląd, ergonomia i lepsze chłodzenie :)

Jacek_Z
05-08-2018, 21:33
w sony to konieczność - braki w szkłach systemowych, ceny szkieł systemowych i desperaci muszą podpinać szkła....
To tylko część prawdy. Część chce podpiąć Limitedy, Takumary czy nawet Heliosy bo chcą się bawic bokeh. Albo filmują w manualu i wolą płynniej chodzące szkła manualne. itd. itd.

To, że Canon (księgowi) nie ma w tym interesu to oczywiste, ale czy użytkownicy nie wybiorą wtedy systemu, w którym to będzie możliwe? Bo stary manual kupi za kilka stów, tysiaka, można nie chcieć szkieł L.

Straszny brzydal z tego nowego Nikona.
Nie widać dokładnie, ale też tak uważam. Ale mi się podobał Df (i nikomu poza mną ;))

xxkomarxx
05-08-2018, 21:34
Niech zrobia nowy bagnet nowe szkla i ogranicza produkcje luster. Kupie sobie szkla za bezcen do wymierajacego systemu.

jinks
05-08-2018, 21:50
Niech zrobia nowy bagnet nowe szkla i ogranicza produkcje luster. Kupie sobie szkla za bezcen do wymierajacego systemu.A jak zjeździsz już swoje body to szkła podepniesz do sony przez adapter [emoji14]

xxkomarxx
05-08-2018, 21:56
A jak zjeździsz już swoje body to szkła podepniesz do sony przez adapter [emoji14]

Do konca zycia starczy to co jest na rynku. Jak teraz mozna kupic canona 5d w stanie idealnym z przebiegami ponizej 5 tys to dlaczego kiedys mialoby byc inaczej.

miszak
05-08-2018, 23:03
Niech zrobia nowy bagnet nowe szkla i ogranicza produkcje luster. Kupie sobie szkla za bezcen do wymierajacego systemu.

Jest mnóstwo szkieł EF L z serii nie wspieranych już przez serwis. Kupujesz je? Ciekawe ile kupiłeś ? Są w dobrych cenach.
Ja nie kupiłem ani jednego. Znam kilka osób, które kupiły. Nikt się jednak specjalnie na te szkła nie rzuca...

xxkomarxx
05-08-2018, 23:17
Jest mnóstwo szkieł EF L z serii nie wspieranych już przez serwis. Kupujesz je? Ciekawe ile kupiłeś ? Są w dobrych cenach.
Ja nie kupiłem ani jednego. Znam kilka osób, które kupiły. Nikt się jednak specjalnie na te szkła nie rzuca...

Masz racje. Nie kupuje. Biore nowe szkla bo sa po prostu lepsze.

Moj post byl taka mala prowokacja.
Poczekam co canon wymodzi i jak to sie bedzie sprawdzać.
Aparat i szkla to tylko narzedzia do pracy

mirror
05-08-2018, 23:27
To tylko część prawdy. Część chce podpiąć Limitedy, Takumary czy nawet Heliosy bo chcą się bawic bokeh. Albo filmują w manualu i wolą płynniej chodzące szkła manualne. itd. itd.

trudno mnie będzie przekonać - przechodziłem tą chorobę - heliosy mam ze dwa, a takumarów małem kilka - dwie 50/1.4 bo było słabo na 1.4 więc myslałem że to słaby egzemplarz ale w końcu kupiłem sigmę arta i się wyleczyłem z m42, :mrgreen: takumar 50 1.8 - ten był niezły, takumar 35 obie i jasną i ciemną (ciemną to jeszcze mam) 28 3.5, macro 100 też fajna i pewnie coś tam jeszcze - nawet jako amator uważam że to egzotyka - chcesz mieć zdjęcia musisz zapłacić za szkło, inaczej tylko tracisz czas, a mój amatorski czas również jest cenny - to są promile użytkowników, pobawią sie chwilę i jeśli chcą zrobic coś konkretnego to kupią coś konkretnego Lkę, sigmę, nowego tamrona co najwyżej na forum napiszą że to świetne i ostre od 1.4 :mrgreen: obiektywy bo trzeba to przecież komuś opchnąć.

miszak
05-08-2018, 23:53
Gdyby tak było to Sony A7 by nie miało tylu użytkowników ilu ma.

Dokładnie tak. Ja nie rozumiem tego fenomenu ake moja koleżanka od początku ery cyfrowej siedziała w P z uwagi na manuale. Przeszła do sony i dalej kupuje te pleśniaki i do tego nimi fotografuje. Znam kilka osób z zasobami 5-15 manuali. Ja mam konwerter i jakieś tam szkła ale... nie focę tym.

Jacek_Z
06-08-2018, 00:10
No i pod moim postem miszak i mirror - i dwa odmienne zdania.
Ja mam Arta 85 więc wiem o czym mówisz (ostrość), ale mam też "dziwną" miękką optykę i nie mam pretensji o brak ostrości, tylko jestem zadowolony z tego jak malują. Nikomu nie muszę ściemniać jak sa ostre, bo ich nie sprzedaję :)

akustyk
06-08-2018, 09:00
wybaczcie bezposredniosc, ale pomysl, jakoby Canon mial wybrac nowy bagnet pod katem tego, zeby uzytkownicy mogli uzywac jakichs manualnych kundli i to za cene natywnej kompatybilnosci z EF-em jest... doszczetnie porabany!
i to jest dosc lagodne ujecie mojej opinii :)

przez ostatnie 10 lat Canon daje ostro w palnik fenomenalnymi szklami EF - swietnie zaprojektowanymi mechanicznie o wzorowym balansie miedzy jakoscia optyczna a wielkoscia. i to te szkla sa motorem napedowym systemu EOS i dzieki nim (no bo nie korpusom pokroju 6D mkII!) ta firma generalnie pomiata wszelka konkurencja ze swoim 50% udzialu w rynku. mozemy sobie opowiadac o zapinaniu bog jeden wie jakich tam szkiel do korpusow Canona, ale duzo czesciej to wlasnie szkla EF zapina sie do innych korpusow (rowniez tych wielkosci gierki Eliektronika czy pudelka od fajek, produkowanych przez firme od telewizorow :D ) co docelowo konczy sie zakupem korpusu EOS kiedy delikwent dojdzie do wniosku, ze chcialby miec systemowy korpus z wygodna ergonomia i uchwytem :)

Canon po prostu doskonale rozumie to, co internetowym onanistom zajmuje pare lat zeby ogarnac: to obiektywy generuja niewolnikow systemowych. nakretki do nich maja bardzo trzeciorzedne znaczenie

jestem sklonny sie zalozyc, ze jakikolwiek bezlusterkowiec Canona bedzie obslugiwal szkla EF 'out-of-the-box'. jesli to bedzie inny bagnet, to tam bedzie zapakowany od razu z korpusem adapter, i cale zamieszanie wylacznie po to, zeby w dniu premiery uzytkownik dostal kitowy 24-70 (zauwazalnie mniejszy niz EF 24-70/4) i 35/1.8 (wielkosci 50/1.8 STM), a ciagu roku od tego jeszcze 50/1.4, potem 28/2 i 24/2. w zasadzie wpakowanie stabilizacji w taka matryce tez byloby nieglupie

summa summarum - nie wierze w alternatywny bagnet o ile nie beda z tego wynikaly naprawde bardzo duze korzysci. a nie widze na dzien dzisiejszy takich korzysci, ktore uzasadnialyby porzucenie pelnej kompatybilnosci z EF-em. nie ma takiego ficzera, dla ktorego warto byloby porzucic peczki zaj* modeli obiektywow. w odroznieniu od Nikona Canon nie rozmienia sie na drobne i nie marnuje zasobow R&D na klepanie czegos, co potem zostanie porzucone (DL, 1, dziesiatki spacerzoomow pod DX). a w odroznieniu od Sony ma pelny wybor optyki i jest lepszy cenowo w nowych obiektywach, a egzystencjalnie w uzywanych (w sensie, ze istnieje cos takiego jak rynek uzywanych mobiektywow Canona. co wiecej jest gigantyczny)

kmeg
06-08-2018, 09:01
^^ Alleluja! +1

jan pawlak
06-08-2018, 09:35
....przez ostatnie 10 lat Canon daje ostro w palnik fenomenalnymi szklami EF ...

Bardzo ładne, płomienne głoszenie wiary.

No cóż, tylko że wiara i fakty/fizyka to 2 różne światy.

W rankingu testów DxO pierwszy obiektyw marki Canon jest dopiero na 51 miejscu.
A przed nim jest 6 obiektywów Sigmy i Zeiss na bagnecie EF

https://www.dxomark.com/lenses/launched-between-1987-and-2018/mount_type-Canon_EF/focal-from-1-to-1500/aperture_max-from-0.95-to-45/amp;viewMode-list/amp;yDataType-global/launch_price-from-0-to-13000-usd#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=rankDxo

jp

miszak
06-08-2018, 09:42
wybaczcie bezposredniosc, ale pomysl, jakoby Canon mial wybrac nowy bagnet pod katem tego, zeby uzytkownicy mogli uzywac jakichs manualnych kundli i to za cene natywnej kompatybilnosci z EF-em jest... doszczetnie porabany!
...mozemy sobie opowiadac o zapinaniu bog jeden wie jakich tam szkiel do korpusow Canona, ale duzo czesciej to wlasnie szkla EF zapina sie do innych korpusow (rowniez tych wielkosci gierki Eliektronika czy pudelka od fajek, produkowanych przez firme od telewizorow :D ) co docelowo konczy sie zakupem korpusu EOS kiedy delikwent dojdzie do wniosku, ze chcialby miec systemowy korpus z wygodna ergonomia i uchwytem :)

Mi coś umknęło chyba... ktoś tak uważa na temat tego nowego bagnetu? Oczywiście masz rację jeśli chodzi o nowy bagnet C w 100% :-) Klienci o jakich wspomniałem istnieją ale to nie jest porównywalne z rynkiem ef.

Co do kolejnej części to hmmm... Siedzę w grupie ml od 3 lat i chyba nikt z moich znajomych nie kupił specjalnie obiektywu canona aby go podpinać do ml innej firmy. A nie, był taki przypadek ze 100-400 ze dwa lata temu. Poza tele nie znam takiego przypadku. Wygląda to odwrotnie. Ludzie przechodząc z canona chcą zachować część szklarni i pracują z tymi szkłami na innych body.
A sytuacja, że ktoś kupuje jakąś A7 i potem zbiera do tego body szkła L aby na końcu przejść na canona świetnie pasuje do sezonu ogórkowego :-)

robertskc7
06-08-2018, 09:43
A sony na którym ? :)

luso
06-08-2018, 10:01
A tu znajduje się trochę bardziej niezależne porównanie optyki w kategorii 70-200 f/4
https://www.lensrentals.com/blog/2018/08/mtf-tests-for-the-canon-70-200mm-f4-is-ii/

W tym teście trudno dostrzec przewagę wyrobu Sony. Można by nawet powiedzieć, że w cenie obiektywu sprzedawany jest produkt obiektywo podobny ;-)

P.S.
Nie rozumiem dlaczego boicie się tak bardzo adapterów. Sigma tworząc adapter mc-11 udowodniła, że da się to zrobić dobrze :-)

zdebik
06-08-2018, 10:10

Ciekawe gdzie w tym wszystkim jest marketing?

tomfoot
06-08-2018, 10:12

https://www.dxomark.com/lenses/launched-between-1987-and-2018/mount_type-Canon_EF/focal-from-1-to-1500/aperture_max-from-0.95-to-45/amp;viewMode-list/amp;yDataType-global/launch_price-from-0-to-13000-usd#hideAdvancedOptions=false&viewMode=list&yDataType=rankDxo

jp

Sprzedaż iluś tam milionów sztuk obiektywów (pewnie grubo ponad 100) jest kwestią wiary opartej na wyborze użytkowników, którzy osobiście przekonali się co do jakości produkowanych szkieł.
Natomiast ślepa wiara w testy i rankingi publikowane w gazetach lub internecie świadczy o zdecydowanie wąskich możliwościach podejmowania samodzielnych decyzji zakupowych przez konsumenta.

Gdy akustyk napisał, to co napisał (a pod czym można tylko się podpisać), było pewnym że rozpocznie się powielanie w odpowiedzi bełkotu z folderów i rankingów.

mirror
06-08-2018, 10:20
)

+1
dodatkowo rzeczone manualne kundle można podpiąć do bagnetu EF i nie ma z tym problemu (jak przy bagnecie nikona) - jak ktoś lubi tracić czas
m42 jest dobre dla sprzedawców m42 dla wszystkich innych to strata kasy i czasu

co do podpinania do obiektywów EF canona do sony to ciągle czytam ze ktoś to robi bo po pierwsze są, a po drugie są lepsze - takie opinie ciągle znajduję w internetach - widocznie internety kłamią

wydaje się że nawet aktywny kolega pisał że podpina swoje długie tele przez adapter i pasał o tym w tym wątku? bo wersja do sony nie istnieje? to jak z tym podpinaniem szkieł canona do sony - nie zdarza się czy jest nagminne.

akustyk
06-08-2018, 10:49
nie wiem... ja tylko bywam z aparatem w roznych miejscach, w tym rowniez takich bardzo nawiedzanych przez fotografow walczacych (np. Paryzewo, Islandia, Wenecja)... i tak, owszem, tam widac obiektywy z czerwonym paskiem zapiete do czegos wielkosci pudelka od fajek :) i to jest kombinacja ktora widuje czesciej niz m4/3 czy Pentaksy :)

czy czesciej niz A7/A9 z podpietym szklem Sony to sie nie wypowiem. raczej rzadziej do istotnie rzadziej. ale IMHO nadal dostatecznie czesto, zeby nie mowic tu o indywidualnych przypadkach...

jesli chodzi o M42 czy OM, bo to sa glowne dwie opcje manualnych szkiel do EOS... umowmy sie, ze w gre wchodza dwie ogniskowe: 50mm i 135mm, bo to sa latwo i tanio dostepne obiektywy w tych mocowaniach (nawet w Polsce, gdzie ten rynek jest stosunkowo duzy, ale ceny napompowane i w ogole "Niemiec plakal jak sprzedawal") ewentualnie w wariantach jasniejszy (i nieproporcjonalnie drogi) lub ciemniejszy (wtedy tani). z czego w przypadku Canona obecnie zakupy Pancolarow, Zenitarow czy OM 50/1.8 ogolnie mijaja sie z cena, bo 50 STM jest tani a optycznie te szkla zjada na sniadanie. i zostaja tak naprawde 135/3,5, ktore i w OM-ie i w M42 sa fajne, choc nie bez wad (Takumar czy Sonnar maja przecietny bokeh, a Jupiter bardzo miekki kontrast)

cala reszta szkiel M42 to egzotyka. 28mm mija sie z celem (chyba ze dla "ardyzdy"), 85mm sa nie do kupienia, 200mm takie sobie, 35mm jeszcze bardziej takie sobie...

akustyk
06-08-2018, 10:58

mujboze... jakie to czytanie ze zrozumieniem jest trudne... a wybiorcze cytowanie takie latwe...

przytocze pelny cytat, bo cos cie sie ucielo (ta pogrubiona czesc):

przez ostatnie 10 lat Canon daje ostro w palnik fenomenalnymi szklami EF - swietnie zaprojektowanymi mechanicznie o wzorowym balansie miedzy jakoscia optyczna a wielkoscia

teraz chetnie poslucham jak to te wiaderka Sigmy sie w powyzsza definicje wpisuja...

bo mnie osobiscie tradycyjnie duzo lepiej wychodza zdjecia tymi obiektywami, ktore optycznie sa gorsze ale ze soba zabiore na wyjazd. niz tymi wszystkimi super-hiper ostrzejszymi wiaderkami Sigmy czy Zeissa, ktore lezalyby na polce w domu, bo jeszcze mnie nie porznelo zeby nosic to caly dzien na plecach... :) tylko ze ja raczej po zdjeciach oceniam, niz po wykresach DXO...

miszak
06-08-2018, 11:00
+1
dodatkowo rzeczone manualne kundle można podpiąć do bagnetu EF i nie ma z tym problemu (jak przy bagnecie nikona) - jak ktoś lubi tracić czas
m42 jest dobre dla sprzedawców m42 dla wszystkich innych to strata kasy i czasu

co do podpinania do obiektywów EF canona do sony to ciągle czytam ze ktoś to robi bo po pierwsze są, a po drugie są lepsze - takie opinie ciągle znajduję w internetach - widocznie internety kłamią

wydaje się że nawet aktywny kolega pisał że podpina swoje długie tele przez adapter i pasał o tym w tym wątku? bo wersja do sony nie istnieje? to jak z tym podpinaniem szkieł canona do sony - nie zdarza się czy jest nagminne.

Trochę chyba ominąłeś sens tego co pisałem.

...Ludzie przechodząc z canona chcą zachować część szklarni i pracują z tymi szkłami na innych body.
A sytuacja, że ktoś kupuje jakąś A7 i potem zbiera do tego body szkła L aby na końcu przejść na canona świetnie pasuje do sezonu ogórkowego :-)

Czujesz różnicę pomiędzy "ludzie mają szklarnię EF i przechodza do innego systemu z tą szklarnią" a "ludzie kupują aprataty sony, pentax, olumpus itp. i budują szklarnie w oparciu o szkła canona"? Ja nie znam nikogo z tej drugiej grupy. Znasz? Daj jakiś namiar bo na pewno jest na forum tu czy na sąsiedzkim. Kolegę, który kupił ML SONY i dokupił szklarnię canona do tego. Zdarzy się, że ktoś kupi jakieś szkło bo mu pasuje i tyle. Jakiegoś szału w tym kierunku wbrew tu podawanym opiniom nie ma. Wystarczy poczytac forum kkm lub inne ML.

Tak podpinam sigmę 150-600 z mc-11. Podpinałem ją do Canona 7d i teraz podpinam do a6300. To jest to o czym piszę. I tak to jest jedna z nielicznych opcji, których nie ma w systemie E bo ten system ma dopiero kilka lat a nie kilkadziesiąt. Nikt chyba nie dyskutuje o tym, że canon nie jest największy i nie ma dużo wszystkiego? Natomiast to, że użytkownicy sony wykupują szkła canona bo nie mają co podpiąć do swoich puszek to deliakntie mówiąc czysta fantazja piszącego i nic więcej.

jan pawlak
06-08-2018, 11:02
mujboze... jakie to czytanie ze zrozumieniem jest trudne... a wybiorcze cytowanie takie latwe...

przytocze pelny cytat, bo cos cie sie ucielo (ta pogrubiona czesc):

teraz chetnie poslucham jak to te wiaderka Sigmy sie w powyzsza definicje wpisuja...

bo mnie osobiscie tradycyjnie duzo lepiej wychodza zdjecia tymi obiektywami, ktore optycznie sa gorsze ale ze soba zabiore na wyjazd. niz tymi wszystkimi super-hiper ostrzejszymi wiaderkami Sigmy czy Zeissa, ktore lezalyby na polce w domu, bo jeszcze mnie nie porznelo zeby nosic to caly dzien na plecach... :) tylko ze ja raczej po zdjeciach oceniam, niz po wykresach DXO...

Każdy ma prawo wierzyć (i głosić) co chce. To nie wada ani przestępstwo.
Jeszcze.

jp

PS

01-08-2018 zwany dniem dzisiejszym w wątku Bezlusterkowce Nikona czeka z utęsknieniem na spełnienie obietnicy/słowa ..otworzę ponownie jutro

miszak
06-08-2018, 11:07
nie wiem... ja tylko bywam z aparatem w roznych miejscach, w tym rowniez takich bardzo nawiedzanych przez fotografow walczacych (np. Paryzewo, Islandia, Wenecja)... i tak, owszem, tam widac obiektywy z czerwonym paskiem zapiete do czegos wielkosci pudelka od fajek :) i to jest kombinacja ktora widuje czesciej niz m4/3 czy Pentaksy :)

czy czesciej niz A7/A9 z podpietym szklem Sony to sie nie wypowiem. raczej rzadziej do istotnie rzadziej. ale IMHO nadal dostatecznie czesto, zeby nie mowic tu o indywidualnych przypadkach...
...

Masz dużo racji tylko błędną ocenę. To nie sa ludzie, którzy dokupili szkła canona do a7/a9 tylko ludzie, którzy zmienili puszkę canona na sony a pozostawili szklarnię. Trudno powiedzieć czy docelowo czy czasowo. Takich osób jest wiele na forach sony. Niektórzy, chyba starsi, nie mogą się rozstać ze swoimi obiektywami inni je stopniowo wymieniają. To jakiś tam proces. Osoby, które w chodzą w system z zamiarem kupowania szkieł canona praktycznie nie ma. Ja się nie spotkałem. Pojedyńcze szkło czasem ktoś kupi, najczęściej używane i czeka aż się pojawi opcja systemowa. Tak to wygląda w praktyce.

akustyk
06-08-2018, 11:20
Masz dużo racji tylko błędną ocenę. To nie sa ludzie, którzy dokupili szkła canona do a7/a9 tylko ludzie, którzy zmienili puszkę canona na sony a pozostawili szklarnię.

moze i tak byc, to nawet bardziej prawdopodobne

Trudno powiedzieć czy docelowo czy czasowo. Takich osób jest wiele na forach sony. Niektórzy, chyba starsi, nie mogą się rozstać ze swoimi obiektywami inni je stopniowo wymieniają. To jakiś tam proces. Osoby, które w chodzą w system z zamiarem kupowania szkieł canona praktycznie nie ma.

powiem tak: jak kupowalem Fuji tez mialem zamiar trzymac sie tylko szkiel XF. ale ceny takich rzeczy jak XF 10-24 czy XF 23/1.4 przekonaly mnie, ze nie bede mial wszystkiego co bym chcial a w tym przypadku nie bylo opcji przejsciowki na EOS z zachowaniem automatyki.

zgadzam sie, ze malo kto kupuje korpus, zeby kupowac do niego szkla zapinane przez adapter. de facto tego tez dotyczy moja uwaga czemu uwazam pomysl innego mocowania w bezlusterkowcu Canona za nonsens :)

natomiast niezaleznie od tego mysle, ze po etapie marzen i ogladania wykresow i pomiarow w sieci (choc nie wszyscy tak daleko docieraja) nastepuje etap rzeczywistosci. i kwestii takich jak dostepnosc i ekonomia. w obu tych kwestiach Canon zwyczajnie wymiata.

Ja się nie spotkałem. Pojedyńcze szkło czasem ktoś kupi, najczęściej używane i czeka aż się pojawi opcja systemowa. Tak to wygląda w praktyce.
tez tak mysle

Pawel92
06-08-2018, 11:45
Zapowiadany bezlusterkowiec FF Canona nie spędza mi sny z powiek, aczkolwiek gdyby miał parametry 5DIV i gibany ekran, to pewnie bym się zaczął zastanawiać. Dojdzie do tego ergonomia puszki., ano zobaczymy.
Interesował by mnie natomiast nowy bagnet i jakieś nowe szkiełka z tym bagnetem. Np. 50 1.2 lub 1.4 bądź 135/2. Możliwość podpinania szkieł EF byłoby plusem, ale , dla mnie, nie jest ona koniecznością (mamy tylko 3L-ki).

kmeg
06-08-2018, 14:23

jpJa to bym chciał kiedyś zobaczyć z 5 zdjęć, z których jesteś wyjątkowo dumny jakie zrobiłeś tymi wypasami technicznymi z DXO. Jeśli sprzęt jaki masz jest technicznie tak doskonały to zrobienie nim dobrego zdjęcia jest prostsze i łatwiejsze niż jakaś przedpotopową technologia. Doczekam się kiedyś? Gadasz i gadasz o tej technologi a zdjęć adekwatnych do niej nie pokazujesz. Może bym sie przekonał i jakoś zrozumiał ten kompletny brak ergonomi i drożyznę szkieł do FF ML Sony ???

jan pawlak
06-08-2018, 16:20
Ja to bym chciał kiedyś zobaczyć z 5 zdjęć, z których jesteś wyjątkowo dumny jakie zrobiłeś tymi wypasami technicznymi z DXO. Jeśli sprzęt jaki masz jest technicznie tak doskonały to zrobienie nim dobrego zdjęcia jest prostsze i łatwiejsze niż jakaś przedpotopową technologia. Doczekam się kiedyś? Gadasz i gadasz o tej technologi a zdjęć adekwatnych do niej nie pokazujesz. Może bym sie przekonał i jakoś zrozumiał ten kompletny brak ergonomi i drożyznę szkieł do FF ML Sony ???

Czyli uważasz że co trzeba oceniać na zdjęciu by zobaczyć różnicę pomiędzy technologią lustrzanek a technologią ML ?
"Ocznie", na monitorze, bez procedury testowej, oprzyrządowania itd.

I jaki wpływ na tą oceną, jaki efekt na zdjęciu będzie miało np. :
- używanie EVF z wszystkimi zaletami zamiast OVF ?
- AF na całej matrycy z wszystkimi zaletami w stosunku do tradycyjnego lustrzankowego systemu ?
- mniejsze body ML
- .......

Jesteś pewien że czujesz czym różni się technologia ML od technologii lustrzanek ?

jp

tomfoot
06-08-2018, 16:33
Ja to bym chciał kiedyś zobaczyć z 5 zdjęć, z których jesteś wyjątkowo dumny jakie zrobiłeś tymi wypasami technicznymi z DXO. Jeśli sprzęt jaki masz jest technicznie tak doskonały to zrobienie nim dobrego zdjęcia jest prostsze i łatwiejsze niż jakaś przedpotopową technologia. Doczekam się kiedyś? Gadasz i gadasz o tej technologi a zdjęć adekwatnych do niej nie pokazujesz. Może bym sie przekonał i jakoś zrozumiał ten kompletny brak ergonomi i drożyznę szkieł do FF ML Sony ???

Oj tam, przesadzasz. Kolega pokazuje swoje zdjęcia, ma w końcu podpiętą stopkę z własnymi albumami i nic nie ukrywa. Tu masz próbkę możliwości: https://public.fotki.com/janusz-pawlak/travels/drezno/dsc03469-kodak-1600.html To zdaje się dość stare zdjęcie, ale pamiętam, że kolega jest z niego wyjątkowo dumny. Przekonało Cię? Zmieniasz system?

kmeg
06-08-2018, 17:37
Czyli uważasz że co trzeba oceniać na zdjęciu by zobaczyć różnicę pomiędzy technologią lustrzanek a technologią ML ?
"Ocznie", na monitorze, bez procedury testowej, oprzyrządowania itd.

I jaki wpływ na tą oceną, jaki efekt na zdjęciu będzie miało np. :
- używanie EVF z wszystkimi zaletami zamiast OVF ?
- AF na całej matrycy z wszystkimi zaletami w stosunku do tradycyjnego lustrzankowego systemu ?
- mniejsze body ML
- .......

Jesteś pewien że czujesz czym różni się technologia ML od technologii lustrzanek ?

jp

Wybacz ale ja wieszam na ścianach swoje zdjęcia (tzn zrobione przez siebie) a nie wykresy z DXO :) Jak kupuje nowy obiektyw, body lub cokolwiek to po to aby zrobic lepsze zdjęcie lub takie jakiego jeszcze nie zrobiłem bo nie mogłem z powodu ograniczeń sprzetu. I tyle. Ty masz widzę inna wizję - ok, masz do tego pełne prawo ale może czas przyznać, że po prostu jesteś gadzeciażem i sprzetowcem (i jak napisałem masz do tego pełne prawo jeśli to daje Ci satysfakcję). Serio zobaczyłbym jakieś zdjęcia pokazujące przewagę i wtedy może zmienił bym swoje nastawienie do ML, które używasz. Obecnie poza AF i ewentualnym używaniu pleśniawek czy ogólnie obcych obiektywów to takich nie widzę.

Ps. Z niecierpliwością czekam na ML FF Canona aby zobaczyć czy obiorą ten kierunek co ja chcę, szybciej jednak w moim plecaku wyląduje m50+22/2.

jan pawlak
06-08-2018, 18:04
Wybacz ale ja wieszam na ścianach swoje zdjęcia (tzn zrobione przez siebie) a nie wykresy z DXO :) Jak kupuje nowy obiektyw, body lub cokolwiek to po to aby zrobic lepsze zdjęcie lub takie jakiego jeszcze nie zrobiłem bo nie mogłem z powodu ograniczeń sprzetu. I tyle. Ty masz widzę inna wizję - ok, masz do tego pełne prawo ale może czas przyznać, że po prostu jesteś gadzeciażem i sprzetowcem (i jak napisałem masz do tego pełne prawo jeśli to daje Ci satysfakcję). Serio zobaczyłbym jakieś zdjęcia pokazujące przewagę i wtedy może zmienił bym swoje nastawienie do ML, które używasz. Obecnie poza AF i ewentualnym używaniu pleśniawek czy ogólnie obcych obiektywów to takich nie widzę.

ok.

1.
Na pojedynczych zdjęciach zobaczyć można różnicę pomiędzy (matryca+obiektyw) X a (matryca+obiektyw) Y, praktycznie nie zobaczymy różnicy pomiędzy technologią ML a technologią "lustrzanka".
Ogólnie ML to większe możliwości i "łatwiejsze" wykonywanie zdjęć głownie jako zalety/funkcje związane z EVF oraz AF (czułość) na całej matrycy

2.
Też z wyjazdów robię po jednym/kilka dużych wydruków, stąd dążenie do dużej liczby pikseli (i matryca R) oraz ostrych obiektywów (pomocne w wyborze DxO, nie trzeba wieszać wykresów !)
Robię w RAW i obrabiam tak jak lubię by nam przypominały wrażenia/odczucia jakie mieliśmy "będąc tam", np :
Photo: przedpokójKint | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/sopot1/album-domu/przedpokjkint.html)
Photo: SalonS3int | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/sopot1/album-domu/salons3int.html)
Photo: pokojAni | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/sopot1/album-domu/pokojani.html)

Tam wiszą zdjęcia z 5Dx oraz A7Rx

jp

miszak
06-08-2018, 18:22
Wybacz ale ja wieszam na ścianach swoje zdjęcia (tzn zrobione przez siebie) a nie wykresy z DXO :) Jak kupuje nowy obiektyw, body lub cokolwiek to po to aby zrobic lepsze zdjęcie lub takie jakiego jeszcze nie zrobiłem bo nie mogłem

Wyzwałeś JP na ubitą ziemię dawaj teraz swoją wystawkę do porównania. Bardzo jestem ciekawy jak to wygląda. Jeśli chodzi o zdjęcia w sieci to bliżej mi do Twojego widzenia świata przez obiektyw niż do JP. Natomiast z drugiej strony wystawka jan_Pawlak dla mnie jest świetna. Nie mogę się zdobyć na wysupłanie kasy u siebie na takie coś. Mam trochę powieszonych fot od 20×30 do 60x90 ale rozrzucone to i niesystematyczne. Nabrałem chęci przez kolegę JP :-)
kmeg pokaż swoją. Może mocniej mnie zainspiruje :-)

A tak na marginesie może przyjmijmy jedną opcję - albo obrazy albo dxo. Ja tu widzę, że opcja dxo jest stosowana w zależności od okoliczności. Ja nigdy nie podpieram się dxo ale moi kontrdyskutanci często. Wydaje mi się, że Ty też ale nie sprawdzam w tej chwili więc jeśli się mylę z góry przepraszam. Nagle pojawia się tekst jak wyżej
Umówmy się na stałe, że to co teraz powiedziałeś ma sens i za 7 postów nie wrócimy do dyskusji o wykresie na dxo.

mirror
06-08-2018, 18:37
tytułem podsumowania podeprę się cytatem z nikoniarzy bo moim zdaniem dość dobrze ogarnia temat ostatnich postów

"Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt."

Witek.K. (forum.nikoniarze.pl)

akustyk
06-08-2018, 18:49

Witek fajny facet jest i to jest celne podsumowanie, ale... zebysmy mieli jasnosc... on ma Fuji X. no to oczywiscie te naklady u niego nie moga byc minimalne czy wrecz srednie. ani efekty maksymalne :)

grussen Witku, bo byc moze czytasz! :)

kmeg
06-08-2018, 18:49
^^
Miszak, wybacz, że odpisuje tak ale jestem poza domem i na komórce i wycinanie posta będzie mnie kosztowało za dużo czasu. Cześć moich zdjęć jest w stopce więc można mieć jakiś pogląd. Co do tego co umnie wisi to ja wolę minimalizm więc więcej niż dwie ramki nie wiszą ( ok wisiały ale ponieważ nie chce mi się wiercić dziur to były rzepy, które mają tendencję do odpadania). Ja po prostu zdjęcia w ramkach wymieniam co jakiś czas. Aktualnie wisi to (tylko takie zdjęcia mam komórce) co w załączniku do posta.

Ja nie drukuje z zasady zdjęć większych niż 45/40*30 (no chyba, że kwadrat) bo ten wymiar jest dla mnie optymalny. Lubię minimalistyczne czarne ramki z Ikea (szczególnie te za 29 zł z passpartou, problem taki, że nie tylko ja je lubię ;) ). Druk to 14 PLN na dobrym ploterze Epsona w lokalnym zakładzie co kuma czacze. Uważam, że zdjęcia należy drukować bo to jest inny poziom odbiorub (i tu duży plus dla JP). W moim przypadku żadnego z tych zdjęć nie zrobiłbym lepiej ML - a tego z Frece to pewnie wcale (aku + pewnie ręce by mi odpadły od płytkiego gripa). Zmiana na ML dla zmiany nic mi nie daje.

https://canon-board.info/imgimported/2018/08/7c72566972d8eebe32344741bcf0e06d-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180806/7c72566972d8eebe32344741bcf0e06d.jpg)1067

jan pawlak
06-08-2018, 18:57
tytułem podsumowania podeprę się cytatem z nikoniarzy bo moim zdaniem dość dobrze ogarnia temat ostatnich postów

Witek.K. (forum.nikoniarze.pl)

Dobre, ale mamy inne, węższe odczucia pojęcia hobby.
Hobby dla mnie robienie tego co sprawia przyjemność.
W sumie jednak się pokrywa.

jp.

PS
Zdenerwowana mama przepytuje córkę dlaczego tak późno wróciła do domu.
C : Całował mnie, potem zdjął mi ubranie ...
M : ..i co dalej, co dalej ?
C : dalej to nie wiem jak się nazywa ale od teraz to jest moje hobby !

--- Kolejny post ---

^^
Miszak, wybacz, że odpisuje tak ale jestem poza domem i na komórce i wycinanie posta będzie mnie kosztowało za dużo czasu. Cześć moich zdjęć jest w stopce więc można mieć jakiś pogląd. Co do tego co umnie wisi to ja wolę minimalizm więc więcej niż dwie ramki nie wiszą ( ok wisiały ale ponieważ nie chce mi się wiercić dziur to były rzepy, które mają tendencję do odpadania). Ja po prostu zdjęcia w ramkach wymieniam co jakiś czas. Aktualnie wisi to (tylko takie zdjęcia mam komórce) co w załączniku do posta.

Ja nie drukuje z zasady zdjęć większych niż 45/40*30 (no chyba, że kwadrat) bo ten wymiar jest dla mnie optymalny. Lubię minimalistyczne czarne ramki z Ikea (szczególnie te za 29 zł z passpartou, problem taki, że nie tylko ja je lubię ;) ). Druk to 14 PLN na dobrym ploterze Epsona w lokalnym zakładzie co kuma czacze. Uważam, że zdjęcia należy drukować bo to jest inny poziom odbiorub (i tu duży plus dla JP). W moim przypadku żadnego z tych zdjęć nie zrobiłbym lepiej ML - a tego z Frece to pewnie wcale (aku + pewnie ręce by mi odpadły od płytkiego gripa). Zmiana na ML dla zmiany nic mi nie daje.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180806/7c72566972d8eebe32344741bcf0e06d.jpg1067

Fajne zdjęcia.
Mamy widać inne zainteresowania i inne cele wieszania zdjęć.

jp

miszak
06-08-2018, 19:38
kmeg dzięki :-) Też lubię takie ramki. Foty super. Z resztą ja tu już pisałem, że robisz foty jakie mi się podobają. Co do mnie to ja nie lubię u siebie dwóch rzeczy- kwadratów poza moż 3-5 fotami z tysięcy i tych białych pasków. Moja żonka teraz robi wystawkę z hmmm no nie wiem czy nie będzie to kilkaset zdjęć i ona robi to z tymi białymi paskami i mówii jakie to fajne jest... ;-) Zrobię i ja jakąś fotkę bo ma z 5 teraz powieszonych. Zdjąłem ptaszarnię ale jak się zdecyduję gdzie wbić gwoździe to pokażę.
Generalnie teraz robię fotoksiążki otwierane na płasko 30x30 i to mi odpowiada. Foty 30x60 lub 4szt 30x15 dla mnie bomba. Niestety tanie nie są.....

mirror
06-08-2018, 20:41
Witek fajny facet jest i to jest celne podsumowanie, ale... zebysmy mieli jasnosc... on ma Fuji X. no to oczywiscie te naklady u niego nie moga byc minimalne czy wrecz srednie. ani efekty maksymalne :)

grussen Witku, bo byc moze czytasz! :)

wydaje się (o ile czegoś nie pokręciłem) że kiedys robił canonem 6D - on ciągle zmieniał korpusy ale do zdjęć pytań nie miałem

miszak
06-08-2018, 21:01
Skończyłem walkę z gałęziami w ogrodzie i zrobiłem fotkę u siebie. Teraz 5 szt. Mam jeszcze fajne ściany....

1070

--- Kolejny post ---

ok.

1.
Na pojedynczych zdjęciach zobaczyć można różnicę pomiędzy (matryca+obiektyw) X a (matryca+obiektyw) Y, praktycznie nie zobaczymy różnicy pomiędzy technologią ML a technologią "lustrzanka".
Ogólnie ML to większe możliwości i "łatwiejsze" wykonywanie zdjęć głownie jako zalety/funkcje związane z EVF oraz AF (czułość) na całej matrycy

2.
Też z wyjazdów robię po jednym/kilka dużych wydruków, stąd dążenie do dużej liczby pikseli (i matryca R) oraz ostrych obiektywów (pomocne w wyborze DxO, nie trzeba wieszać wykresów !)
Robię w RAW i obrabiam tak jak lubię by nam przypominały wrażenia/odczucia jakie mieliśmy "będąc tam", np :
Photo: przedpokójKint | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/sopot1/album-domu/przedpokjkint.html)
Photo: SalonS3int | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/sopot1/album-domu/salons3int.html)
Photo: pokojAni | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy. (http://public.fotki.com/janusz-pawlak/sopot1/album-domu/pokojani.html)

Tam wiszą zdjęcia z 5Dx oraz A7Rx

jp

Ja zerknąłem na pierwszy link i myślałem, że to wsio... Jedziesz na maksa :D

tmielcarz
06-08-2018, 22:18
Skończyłem walkę z gałęziami w ogrodzie i zrobiłem fotkę u siebie. Teraz 5 szt. Mam jeszcze fajne ściany....

1070

Co jest na tych fotach po prawej ? Wygląda trochę jak Balos Beach na Krecie z innego ujęcia :)

1071

jan pawlak
07-08-2018, 05:49
Ja zerknąłem na pierwszy link i myślałem, że to wsio... Jedziesz na maksa :D.

1.
To "przypominajki" z 11 lat, wisi u mnie i u moich przyjaciół ich więcej.
Twierdzą że to dlatego by zaoszczędzić na malowaniu ścian.

2.
Na jednym z linków są naklejone na drzwi szafy zdjęcia (5D2) z Manhattanu.
Był pomysł aby całe drzwi były "zdjęciem" ale na próbnych okazało się że bardzo brak rozdzielczości

Gdyby np. ML FF Canona (lub inny aparat/lustrzanka) miał np. 70+ Mpix i był obiektyw który tą rozdzielczość przeniesie to wtedy byłoby widać efekt na tych (dużych) wydrukach, mogłyby być większe

3.
Masz mało miejsca, można kilka różnych zdjęć nawiązujących np. do pór roku i zmieniać ekspozycję co miesiąc.

jp

jan pawlak
07-08-2018, 06:24
cd.
Przyglądałem się Twoim zdjęciom a czas wpisywania minął, nie mogłem dokończyć.

Mnie interesuje inny typ zdjęć ale te Twoje zdjęcia osób i ich kompozycja na ścianie są (dla mnie) więcej niż ok
"chylę czoła"

Jaką ogniskową to zdjęcie pomieszczenia zamieszczone powyżej ?

jp

miszak
07-08-2018, 08:50
cd.
Przyglądałem się Twoim zdjęciom a czas wpisywania minął, nie mogłem dokończyć.

Mnie interesuje inny typ zdjęć ale te Twoje zdjęcia osób i ich kompozycja na ścianie są (dla mnie) więcej niż ok
"chylę czoła"

Jaką ogniskową to zdjęcie pomieszczenia zamieszczone powyżej ?

jp

Dzięki :)

Fota robiona 10mm fish eye na a6300.

Co jest na tych fotach po prawej ? Wygląda trochę jak Balos Beach na Krecie z innego ujęcia :)

Papagayo beach. Balos mam też nawet się zastanawiałem czy do kompletu nie dołożyć ale tak odkładam i odkładam.... ;-)

jinks
07-08-2018, 09:40
A jednak łączy nas jedno. Zdjęcia ;)

miszak
07-08-2018, 10:28
A jednak łączy nas jedno. Zdjęcia ;)

No właśnie. Najdziwniejsze jest to, że 4-5 osób, które się odezwały robią kompletnie odmienne foty i inaczej je prezentują. "Nie zazębiamy się" się lub tylko trochę i nie jest to problemem. Jak przejdziemy do sprzętu to... U mnie na ścianie są foty z dwóch systemów. Ciekawe czy widać, które z canona, ktore z sony :D

tomfoot
07-08-2018, 10:38
Ciekawe czy widać, które z canona, ktore z sony :D

Oczywiście, że widać. Czarno-białe są z canona :mrgreen:

miszak
07-08-2018, 10:43
Oczywiście, że widać. Czarno-białe są z canona :mrgreen:

Ktoś jeszcze strzeli zanim wyjawię ten sekret? ;-)

mkamelg
08-08-2018, 00:10
U mnie na ścianie są foty z dwóch systemów. Ciekawe czy widać, które z canona, ktore z sony :D

Co do tych kolorowych to górne jest z Canona a dolne z Sony.

jan pawlak
08-08-2018, 08:09
Co do tych kolorowych to górne jest z Canona a dolne z Sony.

Gdyby oba kolorowe zdjęcia były *.jpg z ustawieniami "fabrycznymi" puszek, bez żadnej ingerencji w post procesie w kolory to można by oceniać.
W wywoływarce mam filtr, przy otwieraniu plików RAW zmniejszam (trochę) nasycenie i temperaturę.

Na ale tutaj trudno mi oceniać, ... też tak zagłosuję jak TY, dolne to Sony

jp

miszak
08-08-2018, 08:41
Panowie, że tak powiem.... pudło prawie wszystko :)

Powiem Wam jeszcze ciekawostkę, że wydrukowanych zdjęć nikt nie jest w stanie odróżnić. To tylko strzały są. Oglądają u mnie ludzie i pytają co z czego jest i często jest albo zdziwienie "Taki dobry obrazek z 7d?" albo " To z sony można miec takie kolory?" . Tak więc wpływ sprzętu kończy się gdzieś pomiędzy naciśnięciem spustu a dotknięciem czegokolwiek w wywoływarce albo coś takiego a my tu ciężkie działa wytaczamy w dyskusji jakie kolory sa lepsze ( wiadomo, że skóra jest dobra w canonie a ogólnie kolory to chyba w pentaxie.... przynajmniej kiedyś były hahahah).

Obydwie kolorowe fotki są z 7D na 10 mm. B&W to A6000 z sel 50/1,8. One do końca nie są czarnobiałe tylko z lekkim przybarwieniem czegoś tam tak na poziomie kilku procent i prawie tego nie widać. Generalnie te kolorowe to sa po prostu miejsca, któe nas urzekły w pierwszej wizycie na kanarach i foty dały się zrobić w tak wąskich formach. Jeden lubi a drugi nie. Ja też mam mieszane uczucia jeśłi chodzi o wartość fotografii jako rajobrazowej ale lubię te kolory na szarej ścianie. Seria czarnobiała urzeka wszystkich, którzy wejdą i mi również się podoba. Foty zrobione nad bałtykiem w końcu sierpnia, kiedy to występuja jak ja to nazywam "mleczne pogody". Coś takiego kiedy niby jest słońce i niby jest mgła, której nie widać. Polecam szukać takich dni u nas na wybrzeżu bo o jest bajka :)

PS

A tak na marginesie to mam też akwarium ;-)

tomfoot
08-08-2018, 09:47
miszak pytanie do Ciebie, a właściwie kilka pytań odnośnie a6300:
1. na jak długo tak naprawdę wystarczy aku w a6300
2. jeden obiektyw (zoom), jaki byś do tego aparatu wskazał? 18-105? (mówimy o amatorskim wykorzystaniu)
3. możesz pokazać tu jakiekolwiek sample z tego body?
Jak widzisz nie jestem zabetonowanym canonierem lustrzankowym - znajomy chce kupić aparat, a ja właściwie chyba polecę mu właśnie ten :-)

miszak
08-08-2018, 11:58
miszak pytanie do Ciebie, a właściwie kilka pytań odnośnie a6300:
1. na jak długo tak naprawdę wystarczy aku w a6300
2. jeden obiektyw (zoom), jaki byś do tego aparatu wskazał? 18-105? (mówimy o amatorskim wykorzystaniu)
3. możesz pokazać tu jakiekolwiek sample z tego body?
Jak widzisz nie jestem zabetonowanym canonierem lustrzankowym - znajomy chce kupić aparat, a ja właściwie chyba polecę mu właśnie ten :-)

1. Kurcze nigdy tego nie liczyłem... Jak kupiłem A6000 to pierwsze wrażenie było takie, że nie ma akumulatora :D Dużo zależy od użycia EVF. Niewiele się pomylę jesli podam, że ok. 200 przy pracy głównie na EVF do 400 jeśli mało evf a dalej 600+ przy samym LV i dalej to znajomi twierdzą, że na pokazach lotniczych przy zdjęciach seryjnych na LV przekraczają 1000. Ja osobiście mam gripa i nie zdarzyło mi się aby na całodziennej wycieczce zabrakło mi prądu i dla mnie na co dzień problem energii nie istnieje (mam trzeci aku w zapasie jakby co ale jeszcze chyba nigdy go nie użyłem) a dodatkowo naprawdę bez jakiejkoliwek ściemy ten aparat z gripem jest najwygodniejszym apratem do trzymania w ręku jaki trzymałem. Teraz idąc często stosuję pasek nadgarstkowy i sprzęt jest jak przyklejony. Dużo też pożerają funkcje sieciowe tak więc tryb samolotowy na co dzień musi być włączony.

2. Zoomy masz do wyboru 18-200 w kilku wersjach. 18-135, 18-105, 16-70, 16-50, 18-55. Dla mnie zdecydowanie 18-105 bo ja od lat fociłem 24-105 i 105/4 to jest to czego potrzebuję w zoomie. Obiektyw lekki, zoom się nie wysuwa. Dobry AF. Jakościowo Podobny do 24-105. Lepszy na długim końcu i ze słońcem jakby miał fajniejsze kolory, które, szybciej niż canon, traci przesuwając się pod słońce. Na 105/4 minimalnie ostrzejszy od canona. Power zoom to było coś, czego się obawiałem ale chodzi to bardzo dobrze, ni ema co porównywać do 16-50 czy olków. Dla niektórych wadą jest resetowanie się na 18mm po wyłączeniu. Wadą są zniekształcenia geometryczne. Ja nie fotografuję pokazowo architektury i nie koryguję tego i nie widze tego w codziennej pracy. W jpeg jest automatyczna korekcja jeśli ktos chce. 16-70 genialnie współgra z body wielkości a6xxx. Niestety orbazek daje podobny do 18-105 a cena to kosmos. 18-135 jest również fajniedopasowany do puszki. Jest naprawdę mały. Dyskutowaliśmy tutaj, że te szkła do ML nie są wcale mniejsze ale... uwierz mi jest niby tylko centymetr krótszy i ma centymetr mniejszą średnice od ef-s18-135stm ale przy ciężarze o 20% mniejszym robi to sporą różnicę w poręczności. Daje dobry obrazek ale wg mnie f4 robi różnice a cena jak na 18-135 raczej wysoka. To szkło jak stanieje na pewno będzie popularne. Chwalą sobie podróżnicy za rozmiar i wagę. 18-200 to już inna bajka. Tak jak wszędzie superzoom dla niektórych. Jedna uwaga - kupowałbym w kicie z 16-50 bo to chyba wychodzi 200 zeta. 16 jest szerokie. O ile pamiętam to 16mm wychodzi po korekcji wad geometrycznych czyli realnie jest to nieco szerzej. Malutkie szkiełko. Bierzesz sprzęt do kieszeni czy na rower. Ja traktuję jako nicnieważące malutkie szkiełko rezerwowe "jakby co".

3.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2110933679230522&set=pb.100009417311860.-2207520000.1533721264.&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2086975318293025&set=pb.100009417311860.-2207520000.1533721264.&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2068500016807222&set=pb.100009417311860.-2207520000.1533721266.&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2075416562782234&set=pb.100009417311860.-2207520000.1533721266.&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2142366766087213&set=a.2053633721627185.1073741827.100009417311860&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2122575304733026&set=a.2053633721627185.1073741827.100009417311860&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2122581061399117&set=pb.100009417311860.-2207520000.1533721264.&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2078736045783619&set=pb.100009417311860.-2207520000.1533721266.&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2076382459352311&set=pb.100009417311860.-2207520000.1533721266.&type=3&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2072727316384492&set=pb.100009417311860.-2207520000.1533721266.&type=3&theater

Hahaha nie no zabetonowany to chyba nie jesteś :D Ja tylko dam Ci i Twojemu znajomemu jedną radę - zalety tego soniacza wychodzą z czasem i ten sprzęt często otrzymuje przy pierwszym kontakcie niższą ocenę niż zasługuje. Miałem z nim odwrotnie niż z canonem. Kupowałem 50 d to był zachwyt i powolne studzenie emocji. To samo z 7d. Kupiłem A6000 to byłem wściekły. Z KKmu to mnie chcieli chyba wyrzucić tak jechałem po tej marce i aparacie. Ale z czasem drobnymi kroczkami ten sprzęt zdobywał moje uznanie i tak doszedłem do wymiany na a6300.... bo a6500 wyceniają kosmicznie ;-) Kupić nie kupić ale sprawdzić dokłądnie trzeba bo cena jest teraz bardzo konkurencyjna.

tomfoot
08-08-2018, 12:02
miszak dziękuję!

Z tym, że te linki mi nie działają, a nie korzystam z pejsbuka.

miszak
08-08-2018, 12:12
miszak dziękuję!

Z tym, że te linki mi nie działają, a nie korzystam z pejsbuka.

Ja na fb jestem w maire nowy to nawet nie wiem czy jak się nie ma konta to dziła czy nie.... u mnie działają. A moze znajomy ma?

Na kompie ze zdjeciami to będę chyba dopiero w piątek popołudni/weekend. Jeśli jeszcze będziesz potrzebował to coś wrzucę, no problem.

tomfoot
08-08-2018, 12:17
Ja na fb jestem w maire nowy to nawet nie wiem czy jak się nie ma konta to dziła czy nie.... u mnie działają. A moze znajomy ma?

Na kompie ze zdjeciami to będę chyba dopiero w piątek popołudni/weekend. Jeśli jeszcze będziesz potrzebował to coś wrzucę, no problem.

A na Twojej stronie nie ma nic z a6300, tak? Oki. Poszukam czegoś na flickrze.

miszak
08-08-2018, 12:25
A na Twojej stronie nie ma nic z a6300, tak? Oki. Poszukam czegoś na flickrze.

Nie chyba nie ma :(

marfot
15-08-2018, 11:47
Szykuje się wysyp nowości:
https://www.canonrumors.com/updated-modules-registered-for-certification/

Dwa korpusy z baterią LP-E6 i 8 obiektywów.
Pewnie nadchodzi pogrubiony M5 mark 2 ;)
Ale co to za szkła ? :roll:
Jak produkowane na Tajwanie to pewnie plastyczaki EF-M.

luso
15-08-2018, 12:17
Lub nowy ML FF z nowym bagnetem i z podstawowymi obiektywami do niego ;)

jotes25
15-08-2018, 15:10
8 obiektywów?? Imponujące!! ;) Coś mi się wydaje, że w tej liczbie będą jednak też nowe extendery mk IV.

jan pawlak
15-08-2018, 18:16
Lub nowy ML FF z nowym bagnetem i z podstawowymi obiektywami do niego ;)

Jestem przekonany że tak właśnie jest

jp

luso
15-08-2018, 20:39
Jak by tak było to był bym "trochę" zaskoczony :P

jotes25
15-08-2018, 21:11
Szkła do bezlustra FF są gotowe u Canona mniej więcej od 2012 roku czyli od momentu finalizacji Dual Pixela.

W tej chwili wymieniane są też wcześniejsze kluczowe resztki (np. 70-200 czy 400/2.8), w których ewentualna wymiana firmware wymagałaby usługi serwisowej (a dodatkowo wprowadza się np. nowe powłoki). No ale tego nie da się przeczytać na rumorsach ;)

jinks
16-08-2018, 13:20
A to nie jest tak, że oni dopiero te szkła opatentowali i będą wypuszczać 1-2 rocznie ;) jak dla mnie to jest całkowicie nie w stylu canona.
8 obiektywów?? Imponujące!! ;) Coś mi się wydaje, że w tej liczbie będą jednak też nowe extendery mk IV.

jotes25
16-08-2018, 15:51
Nie, te obiektywy mniej więcej w ciągu ca. pół roku na pewno się pojawią. Jedne szybciej, inne później.

Pierwsza piątka wg mnie wygląda następująco:

400/2.8 III L IS
300/2.8 III L IS
extender 1.4 IV
extender 2 IV
i ostatnie nie wiem co, prawdopodobnie też L-ka (135?)

Te trzy pozostałe, to na pewno nie L-ki:
EF-M 35/1.4 STM
może jakiś zoom standardowy EF-M ze światłem 2.8-4
i nowy kit EF-M ;)

Jak łatwo zauważyć, w tej koncepcji nie ma miejsca na szkła z nowym bagnetem do bezlustra FF.

To oznacza, że albo nie mam racji albo nie będzie nowego bagnetu ;) albo nie będzie bezlustra FF w najbliższym czasie...

P.S. Jakby się mocniej zastanowić, to pewnie dałoby się dokładniej przewidzieć co się pojawi. Jakoś szczególnie nie czekam na żaden obiektyw, więc aż tak mnie to nie interesuje. Czekam już od paru lat na 600/4 DO i trochę już zwątpiłem. Zwłaszcza, że nawet jak się pojawi, to nie kupię go jako nówkę, a na używki przyjdzie poczekać. Jakiś inny DO byłby miłym zaskoczeniem, choć uważam, że akurat 600/4 to najlepsze miejsce na tę technologię.

akustyk
16-08-2018, 16:17
To oznacza, że albo nie mam racji albo nie będzie nowego bagnetu ;) albo nie będzie bezlustra FF w najbliższym czasie...

i jedno i drugie. bedzie bezlustro FF jak juz sie Nikon wypruje ze swoim, a Canon wypusci brakujace STM-y: 17-35/3.5-5.6, 20/2.8 STM, 135/2.8 STM. i wtedy wejdzie bezlusterkowiec. z normalnym bagnetem EF i z normalna bateria LP-E6...

P.S. Jakby się mocniej zastanowić, to pewnie dałoby się dokładniej przewidzieć co się pojawi. Jakoś szczególnie nie czekam na żaden obiektyw,

ja bym z wielka radoscia przygarnal 135/2.8. taki w 3/4 wagi i rozmiaru 135/2 (nie zeby ten byl duzy, ale...), jakby tylko cenowo nie zaszaleli...

poza tym to ja mam wishlist EF-S... 22/2 IS, 15-70/4 IS, 50-135/4 IS... chociaz to raczej juz lista marzen jest, realnie to nie robie sobie zludzen...

jotes25
16-08-2018, 16:55
W tej chwili 135/2 w Polsce ma cashback na poziomie do 25%. Jak trzeba będzie, to Canon na pewno jest w stanie sprzedawać to szkło jeszcze taniej. Nie sądzę, żeby zaprzątał sobie głowę 135/2.8. Zwłaszcza, że konkurencja nie ma nic do zaoferowania.

Co do EF-S, to jestem w stanie wyobrazić sobie coś zbliżonego do 15-70/4, choć wielkiej przewagi nad 15-85 w tym nie widzę. Raczej należy się spodziewać odwrotu od EF-S na rzecz EF-M. Pierwszym zwiastunem może być 35-tka, której nigdy w EF-S się nie doczekaliśmy.

KNC
16-08-2018, 17:11
400/2.8 z tc chcę! :P no i bezlustro :)

jinks
16-08-2018, 18:17
Raczej należy się spodziewać odwrotu od EF-S na rzecz EF-M.

Też tak myślę. Podejrzewam, że w najbliższych latach amatorski crop przesunie się na serię EOS-M. Ci bardziej zaawansowani przejdą na serię 6d lub 7d.
Nawet na dzień dzisiejszy gdyby ktoś ze znajomych chciał kupić jakiś tzw. "lepszy aparat" to nie doradzałbym jak kiedyś serii xxxd, ale M50.

Pierwszym zwiastunem może być 35-tka, której nigdy w EF-S się nie doczekaliśmy.

Nigdy tego nie mogłem zrozumieć. Czekałem do końca mojej przygody z cropem choć byłem bardzo zadowolony ze swojej S30/1.4 :) Nikon wypuścił 35/1.8 za 800zł i sprzedał tego bardzo dużo.
Każdy powinien mieć w swojej torbie 50mm lub jego odpowiednik ;)

gnd
16-08-2018, 18:28
Nikona 35 można było z powodzeniem używać na FF. Winieta mi się nawet podobała;)

akustyk
16-08-2018, 19:07
Nigdy tego nie mogłem zrozumieć. Czekałem do końca mojej przygody z cropem choć byłem bardzo zadowolony ze swojej S30/1.4 :) Nikon wypuścił 35/1.8 za 800zł i sprzedał tego bardzo dużo.
Każdy powinien mieć w swojej torbie 50mm lub jego odpowiednik ;)

Jest 35/2 IS, optycznie miodzio w cropie. Tylko ta cena i gabaryt... :(

jinks
16-08-2018, 20:12
Jest 35/2 IS, optycznie miodzio w cropie. Tylko ta cena i gabaryt... :(Racja! Świetny obiektyw i jak na dzisiejsze ceny wcale nie taki drogi. Tylko, że dla cropa trochę za późno się pojawił. Większość z zacięciem stałkowym już dawno przeszła na FF. Choćby to miał być używany, wysłużony 5d.
Jeśli wyjdzie ten 35 ef-m/1.4 mam nadzieję, że będzie mały. Seria EOS M zaczyna być coraz ciekawsza. Myślę, że w najbliższych latach sporo osób dokupi go sobie na wakacje i codziennego niezobowiązującego focenia.

jotes25
16-08-2018, 22:29
Spodziewany EF-M 35/1.4 STM nie będzie tańszy od używki 35/2 IS.

luso
17-08-2018, 21:24
Ale będzie o jedną działkę jaśniejszy :P ;)

jotes25
17-08-2018, 21:44
Ale będzie o jedną działkę jaśniejszy :P ;)

I pewnie będzie mieć duuuużo większą winietę ;)

luso
17-08-2018, 23:26
Winieta sprawi, że zdjęcia będą magiczne :P

KNC
28-08-2018, 20:28
taki biorę w ciemno :)

Jacek_Z
01-09-2018, 10:04
Poproszę o bezlusterkowcu pisać w innym miejscu. Potem będzie nawet cały dział na forum.
Tu chwilowo zamykam, byście z rozpędu nadal tu nie pisali :)

http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/spekulacje-i-plotki-na-temat-nowosci-canonaz-bezlusterkowce-108531/

candar
09-10-2019, 09:16
Watek w DSLR zamknięty :( to dam tutaj
Wyciekła specyfikacja prototypu Canona EOS-1D X Mark III
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/32801-wyciekla-specyfikacja-prototypu-canona-eos-1d-x-mark-iii-czego-spodziewac-sie-po-kolejnym-flagowym-korpusie

EDIT: przenioslem. bo i slusznie tu powinien byc. a watek mozna po chwilowym rocznym zamknieciu ponownie otworzyc :D. akustyk

Nowa matryca, stabilizacja i tryb seryjny 30 kl./s brzmi ciekawie :)

akustyk
09-10-2019, 09:26
Poproszę o bezlusterkowcu pisać w innym miejscu. Potem będzie nawet cały dział na forum.
Tu chwilowo zamykam, byście z rozpędu nadal tu nie pisali :)

to jako ze chwila minela, to otwieram na powrot :)

zdebik
09-10-2019, 16:23
to jako ze chwila minela, to otwieram na powrot :)Ciekawe co z bramkami na A4 ^^ - ptaszki/kotki* ćwierkają/mruczą*, że otwarte :).

* - niepotrzebne skreślić

Ciekawe jak te 30fps'ów w nowym 1D będzie zrobione, coś czuje, że będą to 8mpix jpgi.

Kolekcjoner
16-10-2019, 15:21
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-5d-mark-v-is-in-the-works-cr2/
"We have been told that Canon still has plans to update its most popular professional full-frame camera, the EOS 5D Mark IV."

Ciekawe. Oznaczałoby to że nadal jest zapotrzebowanie na tego typu sprzęt. To jest dla osób które patrzą bez entuzjazmu na bezlusterkowce dobra wiadomość.

capo-di_tutti-capi
16-10-2019, 15:28
Nie.
Jak się pojawi -będzie to kolejny dowód że lustrzanki umierają.

A od premiery EOS 1D X III rozpocznie się odliczanie dni do daty zgonu DSLR.

jinks
16-10-2019, 15:38
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-5d-mark-v-is-in-the-works-cr2/
"We have been told that Canon still has plans to update its most popular professional full-frame camera, the EOS 5D Mark IV."

Ciekawe. Oznaczałoby to że nadal jest zapotrzebowanie na tego typu sprzęt. To jest dla osób które patrzą bez entuzjazmu na bezlusterkowce dobra wiadomość.Niech zgadnę - środkowy punkt af podwójnie krzyżowy czuły dla f2.8 do -5EV+ 60 bocznych też niby podwójnie krzyżowych, ale o średniej precyzji. Wszystko skoncentrowane na środku kadru :)

jinks
16-10-2019, 15:41
Nie.
Jak się pojawi -będzie to kolejny dowód że lustrzanki umierają.

A od premiery EOS 1D X III rozpocznie się odliczanie dni do daty zgonu DSLR.5-tka będzie jeszcze miała kilka iteracji.

Kolekcjoner
16-10-2019, 15:45
Nie.

Ale że co? Nie ma zapotrzebowania?
Canon to dosyć pragmatyczna firma, nie prowadziliby prac nad czymś co nie ma perspektyw....

capo-di_tutti-capi
16-10-2019, 16:02
Nie:

To jest dla osób które patrzą bez entuzjazmu na bezlusterkowce dobra wiadomość.

https://static.wixstatic.com/media/fc036f_a491b88810334682afeaca51a9822a2e~mv2.jpg/v1/fill/w_647,h_396,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01/fc036f_a491b88810334682afeaca51a9822a2e~mv2.webp

marfot
16-10-2019, 16:14
Ale że co? Nie ma zapotrzebowania?
Canon to dosyć pragmatyczna firma, nie prowadziliby prac nad czymś co nie ma perspektyw....

Nikon modelem D850 zakończył erę DSLR FF "do wszystkiego". Canon też wypuści pożegnalną "5". Może takiego EOSa 3 ;)

Kolekcjoner
16-10-2019, 19:00
Nie:

https://static.wixstatic.com/media/fc036f_a491b88810334682afeaca51a9822a2e~mv2.jpg/v1/fill/w_647,h_396,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01/fc036f_a491b88810334682afeaca51a9822a2e~mv2.webp

Coś się nie ładuje??

capo-di_tutti-capi
16-10-2019, 19:48
A ja widzę.

[już wam strona -nomen omen- staje od tego nocnego spamu z pornolami]

Kolekcjoner
16-10-2019, 19:51
A ja widzę.

[już wam strona -nomen omen- staje od tych nocnych postów z pornolami]

Hmmmm.... no ja tam nie wnikam co komu od czego "staje" :lol:....

candar
16-10-2019, 21:01
A mnie bardzo ciekawi czy przypadkiem do 5D V nie wstawią bagnetu RF :mrgreen: Było to dość ciekawa koncepcja, aby podnieść sprzedaż szkieł RF i bardziej doić na droższych szkłach bo EF-y to praktycznie kosztują ułamek ceny RF. A jak widać ostatnio cała para idzie w szkła z mocowaniem RF.

To zapewne bajdurzenie, bo flange focal distance w RF wyklucza wprowadzenie go do DSLR, ale u Canona nigdy nie wiadomo co tam wymyślą ;)

capo-di_tutti-capi
16-10-2019, 21:20
Przecież Canon po 2011 roku z EF L odnowił wszystko https://www.dpreview.com/products/canon/lenses?subcategoryId=lenses&view=Grid&page=1
poza: 14/2.8, 24/1.4, 50/1.2, 135/2, 200/2, 300/2.8, 500/4 i 800/5.6.

Kolekcjoner
17-10-2019, 00:44
A mnie bardzo ciekawi czy przypadkiem do 5D V nie wstawią bagnetu RF :mrgreen: Było to dość ciekawa koncepcja, aby podnieść sprzedaż szkieł RF i bardziej doić na droższych szkłach bo EF-y to praktycznie kosztują ułamek ceny RF. A jak widać ostatnio cała para idzie w szkła z mocowaniem RF.

To zapewne bajdurzenie, bo flange focal distance w RF wyklucza wprowadzenie go do DSLR, ale u Canona nigdy nie wiadomo co tam wymyślą ;)
Fizyki nie przeskoczą. Możliwe jest stworzenie wizjera hybrydowego - był kiedyś chyba nawet tutaj taki patent ale czy to ma sens rynkowy wątpię. Prędzej uwierzę że zrobią bezlustro pod EF.

jinks
17-10-2019, 10:15
Możliwe jest stworzenie wizjera hybrydowego - był kiedyś chyba nawet tutaj taki patent ale czy to ma sens rynkowy wątpię. Prędzej uwierzę że zrobią bezlustro pod EF.

Wprowadzenie RF to dla canona strzał w 10. W tej bogatszej części świata wszyscy wymieniają swoje ef-y na nowe odpowiedniki. A możliwość bezproblemowego korzystania z ef-ów przez adapter ciągle pozostała gdyby komuś to jednak nie odpowiadało. W USA wygląda to całkowicie inaczej. Ludzie z branży ślubnej kupują po 2 a nawet 3 sztuki EOSa R + nowe L-ki RF. Amatorzy nie gorzej. U nas najczęściej robimy tylko analizy i porównania poczynań C, N i S ;)

Co do wizjera hybrydowego to mało kto zauważył, ale w 90d jest śledzenie twarzy przy pracy z wizjerem optycznym. Oczywiście, że nie ma co tego porównywać do DPAF, ale ciekawe, czy pociągną/rozwiną ten temat w nadchodzących 1dx III i 5d V :)

Pytanie brzmi: czy gdyby dopracowali śledzenie twarzy/oka przez wizjer optyczny w dslr-ach do poziomu porównywalnego do EOS R to ludzie dalej przechodziliby na MLe? Nie wiem na ile to jest możliwe technologicznie, ale na pewno im się to nie opłaca ;)

akustyk
17-10-2019, 10:47
Wprowadzenie RF to dla canona strzał w 10. W tej bogatszej części świata wszyscy wymieniają swoje ef-y na nowe odpowiedniki.

no... kumpel ostatnio w Chicago byl... na ulicy 1D i D5 normalnie leza. wsrod lisci z drzew trzeba szukac, bo powoli sa zasypywane. a jeszcze winter is comming i lada dzien bedzie trzeba wykuwac jak artefakty starozytnych Rzymian...

tak sie rzucili na te aparaty z telewizorami w bogatej Hameryce...

Bechamot
17-10-2019, 13:01
wystarczy zamienic nazwe aparatu z R pro na 5 mkV , z c5mkV na R Pro i mamy piatke z bagnetem RF , a erke z bagnetem EF.

czy to wazne jak sie aparat nazywa ?

wprowadzenie bezlustra i bagnetu RF upraszcza wiele spraw , ktorych rozwiazanie w lutrze byloby karkolomne a tym samym drogie.

aptur
18-10-2019, 13:26
Nikon modelem D850 zakończył erę DSLR FF "do wszystkiego". Canon też wypuści pożegnalną "5". Może takiego EOSa 3 ;)

Czyżby wreszcie mieli wypuścić 3D? Tego co pewien kolega z forum widział już kilka dobrych lat temu? :mrgreen:

Kolekcjoner
08-11-2019, 21:07
Patent na długie białasy pod EF..
https://www.canonrumors.com/patent-new-big-white-lens-designs-for-the-ef-mount/

michalab
09-11-2019, 14:50
Patent na długie białasy pod EF..
https://www.canonrumors.com/patent-new-big-white-lens-designs-for-the-ef-mount/
Czy część z nich właśnie nie wyszła w nowej wersji? Może będą miały nowy soft do lepszej współpracy z RF. Takie tele przez adapter EF-RF są równie dobre jakie byłyby natywne RF.

elduce
10-11-2019, 00:55
Zanim pojawiła się eRka, to jeszcze miałem nadzieję na jakieś 200-500 f5,6, czy 200-600 f5,6-6,3 pod bagnet EF, teraz już raczej nie...

zdebik
27-11-2019, 13:23
W UK z okazji Black Friday cena 5d4 spadła w wex do £2499 ofc z gripem.

tomfoot
27-11-2019, 16:50
W UK z okazji Black Friday cena 5d4 spadła w wex do £2499 ofc z gripem.

To nieco drożej niż u nas w każdy poniedziałek, wtorek i środę.

zdebik
27-11-2019, 17:04
To nieco drożej niż u nas w każdy poniedziałek, wtorek i środę.A mówią, że w Polsce drożyzna...

szandor
03-01-2020, 16:01
Na rumorsach jest info o specyfikacji nowej 1DXIII:

https://www.canonrumors.com/canon-eos-1d-x-mark-iii-specifications/

a w komentarzach słychać jęki zawodu, tudzież stwierdzenie, że to specyfikacja z 1DXII.

jinks
03-01-2020, 16:37
Mnie tylko zastanawia dlaczego jedynie środkowy punkt AF jest podwójnie krzyżowy o podwyższonej precyzji od f2.8.

candar
03-01-2020, 16:57
Mnie tylko zastanawia dlaczego jedynie środkowy punkt AF jest podwójnie krzyżowy o podwyższonej precyzji od f2.8.

MZ mowa jest raczej o czułości środkowego bloku czujników od f/2.8

W EOS-1D X Mark II było tak: "pionowy rząd pięciu punktów AF na środku umożliwia AF w kierunkach pionowym, poziomym i ukośnym, zapewniając doskonałą precyzję AF"

3632

kmeg
03-01-2020, 19:28
Na rumorsach jest info o specyfikacji nowej 1DXIII:

https://www.canonrumors.com/canon-eos-1d-x-mark-iii-specifications/

a w komentarzach słychać jęki zawodu, tudzież stwierdzenie, że to specyfikacja z 1DXII.Na fejsie placz. Lubię nowe premiery od Canona bo można się relaksować przy płaczu ;)

zdebik
04-01-2020, 00:35
Dziwi brak DP przy 4K60.

jan pawlak
04-01-2020, 06:59
Dziwi brak DP przy 4K60.

To jest aparat dedykowany dla pewnej grupy użytkowników i pewnego obszaru zastosowań.
Również można się dziwić że brak funkcji automatyki dla początkujących

jp

zdebik
04-01-2020, 11:49
To jest aparat dedykowany dla pewnej grupy użytkowników i pewnego obszaru zastosowań.
Również można się dziwić że brak funkcji automatyki dla początkujących

jp

Brak automatyki dla bogatego nooba to najwiekszy mankament tego sprzętu. Canon zapewne liczył, że właściciel wynajmie fotografa który będzie za niego nosil sprzęt i ustawiał parametry :)

jinks
04-01-2020, 13:50
Dziwi brak DP przy 4K60.Pełna zgoda. Przez ostatnie lata dużo częściej trafiałem na użytkowników 1dxII wykorzystujących go do video niż do foto sportu, czy pracy w ekstremalnych warunkach. Głównie przez świetną jakość 4k. A dpaf w video to już nie jest bajer dla amatorów. Coraz więcej osób żyjących z fotografii wykonuje też filmy. Szukają sprzętu hybrydowego, do wszystkiego. Dlatego nie dziwię się, że są narzekania na różne braki. W końcu to najwyższy model firmy mającej większość rynku. Nie możemy wymagać i czasem trochę ponarzekać? ;)

Kolekcjoner
06-01-2020, 03:27
https://www.canonrumors.com/canon-eos-1d-x-mark-iii-summary/

Bufor na 1000 RAWów - powiem szczerze, że fotografia zmierza w dziwnym kierunku :lol:....

swallow77
07-01-2020, 00:17
Pełna zgoda. Przez ostatnie lata dużo częściej trafiałem na użytkowników 1dxII wykorzystujących go do video niż do foto sportu, czy pracy w ekstremalnych warunkach. Głównie przez świetną jakość 4k. A dpaf w video to już nie jest bajer dla amatorów. Coraz więcej osób żyjących z fotografii wykonuje też filmy. Szukają sprzętu hybrydowego, do wszystkiego. Dlatego nie dziwię się, że są narzekania na różne braki. W końcu to najwyższy model firmy mającej większość rynku. Nie możemy wymagać i czasem trochę ponarzekać? ;)A do tego nie służy C300?

Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

jinks
07-01-2020, 23:40
A do tego nie służy C300?

Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu TapatalkaPewnie. Jednak z tego co ostatnio obserwuję bardzo dużo osób szuka kamery, która obsłuży foto i video. I może za dużo by chcieli od producentów sprzętu :D

marfot
08-01-2020, 22:29
Będzie nowy tele RF:
https://www.canonrumors.com/canon-rf-70-400mm-f-4-5-5-6l-is-usm-to-be-announced-this-year-cr3/

Z gruba taki długi jak 70-300L z adapterem. W 1kg się pewnie nie zmieszczą.
Te 70mm zamiast 100 to jest pokusa w stosunku do typowego 100-400.

jinks
08-01-2020, 22:44
Czekam na stałki RF 28-50-85 f1.8, ale kompaktowe, fajne optycznie i przystępne cenowo (2-3k zł). Obawiam się, że to nastąpi dopiero na emeryturze :D

marfot
08-01-2020, 22:58
Obawiam się, że to nastąpi dopiero na emeryturze :D

Jeśli na mojej to nie jest tak źle ;)

zdebik
09-01-2020, 16:00
https://www.optyczne.pl/14506-news-Canon_zaprzestaje_rozwoju_obiektyw%C3%B3w_na_bagne t_EF.html

jinks
09-01-2020, 17:27
https://www.optyczne.pl/14506-news-Canon_zaprzestaje_rozwoju_obiektyw%C3%B3w_na_bagne t_EF.html

EF-y te bardzo i średnio polularne w zasadzie wszystkie odświeżono. Również sporą część niszowych szkiełek jak np. TS-y, czy specjalistyczne tele. Większość najczęściej sprzedawanych szkieł ma oznaczenie mkII lub nawet mkIII. W EF-ie nie ma już za bardzo nad czym pracować a wprowadzenie RF to świetny zabieg ekonomiczny. Ludzie od nowa będą kupować to samo. No może trochę lepsze.

W EF w zasadzie nie doczekaliśmy się tylko aktualizacji 85/1.2L, 50/1.2L i 50/1.4 - sporo osób błagało o nową wersję :) W tym ostatnim w zasadzie wystarczyło trochę poprawić budowę mechaniczną.

zdebik
09-01-2020, 17:38
W EF w zasadzie nie doczekaliśmy się tylko aktualizacji 85/1.2L, 50/1.2L i 50/1.4 - sporo osób błagało o nową wersję :) W tym ostatnim w zasadzie wystarczyło trochę poprawić budowę mechaniczną.

135 f2 tez się nie doczekała...

swallow77
09-01-2020, 17:39
.

85/1.2 ma drugą wersję, lepszą optycznie od pierwszej, ale nie tak dobrą jak wersja RF..

Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

jinks
09-01-2020, 17:48
135 f2 tez się nie doczekała...Powiem bardzo subiektywne: do tego szkła można jedynie wstawić IS żeby je poprawić. Nic więcej nie trzeba :)
85/1.2 ma drugą wersję, lepszą optycznie od pierwszej, ale nie tak dobrą jak wersja RF..

Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu TapatalkaPowiedzmy, że brakowało szkła pokroju 85/1.4L IS tyle, że z f1.2 :) Dziś przy RF85 nie ma już tego problemu. No chyba, że dla kogoś 13k zł za jedno szkło to jednak trochę za dużo :)

luso
09-01-2020, 17:56
I jeszcze ef85/1.8...

akustyk
09-01-2020, 18:03
a co bys w niej poprawil?

Powiem bardzo subiektywne: do tego szkła można jedynie wstawić IS żeby je poprawić.
nie wiem, czy beltajace sie soczewki by akurat tego szkla nie pogorszyly

I jeszcze ef85/1.8...
poza aberracjami to tez nie widze co w EF 85/1.8 moznaby poprawic. to szklo jest fantastyczne juz w obecnej formie...

tomfoot
09-01-2020, 18:24
Niech canon poprawi w szkłach EF jedno. Obniży ceny w związku z ogłoszonym na forach fotograficznych końcem ery lustrzanek cyfrowych. Tak więc niech spuszczą ceny o 40% i nie muszą robić nic nowego. Z tym, że wbrew memu życzeniu raczej te ceny podniosą.

Kolekcjoner
09-01-2020, 18:28

Jest zima, trochę mały ruch na portalach to szukają sensacji. Ogólnie głosem spod stołu powiedzieli że skupiają się na RF - to nawet nie oznacza że na pewno nie będzie jakichś EFów w tym roku.
Oczywiście na forach już larum, że Canon to drugi Pentax i za chwilę nic nie będzie ;)...
Moim zdaniem ta wypowiedź była marketingowo delikatnie mówiąc niefortunna.

zdebik
09-01-2020, 18:37

Niestety muszę się zgodzić.

Canon Pentaxa nie pobije, jeszcze 8 lat temu system na wszelkie bolączki (jak dziś Sony), a dziś...

marfot
09-01-2020, 18:44
Jest zima, trochę mały ruch na portalach to szukają sensacji. Ogólnie głosem spod stołu powiedzieli że skupiają się na RF - to nawet nie oznacza że na pewno nie będzie jakichś EFów w tym roku.
Oczywiście na forach już larum, że Canon to drugi Pentax i za chwilę nic nie będzie ;)...

Gościu powiedział tyle:
“To date we’ve launched ten critically acclaimed lenses, and as it’s a new system we plan to continue this, launching more RF lenses while still fully supporting the EF lens system.
“And of course, should the market demand it, we are ready to create new EF lenses. But for now, our focus is on RF.”
Ślepy widzi, że koncentrują sie na RF bo na sztuki jest co robić nowego pod ten bagnet i z tego rozlicza ich rynek.
Czego konkretnie brakuje obecnie w systemie EF mają wskazać użytkownicy. Powodzenia!

Kolekcjoner
09-01-2020, 18:55
Tu jeszcze jest jeden aspekt. Gdyby to oświadczenie dotyczyło puszek /* to można by wylewać żale, że to już koniec i katastrofa i w ogóle trzeba kończyć z fotografią bo nie będzie czym focić ;). Ale obiektywów (pomijając że jest ich w bród) używa się od długo do bardzo długo - ja mam działające szkła EF z początku produkcji. Nawet gdyby nic nie robili nowego przez kilka lat to dla większości rozsądnych ludzi nie będzie żadnego problemu.
Z puszkami jest inaczej bo tu zużycie bywa u niektórych bardzo szybkie i czasem po półtora roku już przydałoby się wymieniać. Jeśli rzeczywiście będą chcieli wysłać szybko EF do Canon Camera Museum /** to przestaną robić najpierw puszki.

/* - nie zapominajmy o kamerach serii C
/** - skądinąd warto sobie tam poklikać ile razy już zmieniali mocowania

marfot
09-01-2020, 20:51
Szkła EF są atrakcyjne cenowo i jakościowo dla posiadaczy R a tym bardziej RP.
Przejściówka działa znakomicie więc nie ma paniki dla użytkowników obu bagnetów.
Ale przed testerami trzeba się wykazywać nowymi szkłami póki co high-endowymi bo inaczej swoim hejtem pogrążą nowy bagnet.

cauchy
09-01-2020, 21:05
a co bys w niej poprawil?

nie wiem, czy beltajace sie soczewki by akurat tego szkla nie pogorszyly

poza aberracjami to tez nie widze co w EF 85/1.8 moznaby poprawic. to szklo jest fantastyczne juz w obecnej formie...
w 135 dodał IS, a w 85tce skasował aberracje, dał deczko lepszą ostrość, mniejsze winietowanie i mniejszą odlegóść ostrzenia

Czego konkretnie brakuje obecnie w systemie EF mają wskazać użytkownicy. Powodzenia!
Wskazują od lat. Ode mnie - lepsza wersja 85/1.8, 400/f4 IS, 500/5.6 IS, 600/5.6 IS, obiektywy-odpowiedniki Tamrona 16-300 na cropa i 28-300 na FF, 150-600. Konkurencja w minionej dekadzie zrobiła ogromny postęp w stosunku do systemowych szkieł, a Canon nie zawsze potrafił na ten postęp odpowiedzieć.

marfot
09-01-2020, 21:40
w 135 dodał IS, a w 85tce skasował aberracje, dał deczko lepszą ostrość, mniejsze winietowanie i mniejszą odlegóść ostrzenia

Wskazują od lat. Ode mnie - lepsza wersja 85/1.8, 400/f4 IS, 500/5.6 IS, 600/5.6 IS, obiektywy-odpowiedniki Tamrona 16-300 na cropa i 28-300 na FF, 150-600. Konkurencja w minionej dekadzie zrobiła ogromny postęp w stosunku do systemowych szkieł, a Canon nie zawsze potrafił na ten postęp odpowiedzieć.

Temat odświeżenia 85/1.8 wraca od lat ale nijaka reakcja użytkowników na Tamrona 85/1.8VC daje do myślenia.

solti
09-01-2020, 22:47
Jak dla mnie przydałaby się tylko odświeżona wersja 50/1.4. Ale jeśli wypuszczą taką (nie L) w wersji RF za cenę zbliżoną do 35 RF, to też płakał nie będę. Zwłaszcza, jeśli będzie miała stabilizację;) 85/1.4 lubie taką, jaką jest, co do 50/1.4 mam cały czas mieszane uczucia. Mimo, że z R stała się bardzo powtarzalna.

luso
09-01-2020, 23:40
Temat odświeżenia 85/1.8 wraca od lat ale nijaka reakcja użytkowników na Tamrona 85/1.8VC daje do myślenia.

Ten Tamron jest znacznie cięższy niż samyang 85/1.4 FEeeeee.

akustyk
10-01-2020, 00:06
w 135 dodał IS

kupilbys za 2,5x ceny obecnego 135/2, przy 1,5x jego wagi i gdyby przez miotajace sie soczewki IS mial gorszy bokeh? z bokehem oczywiscie nie musi byc to prawda (chociaz podobno, choc nie potrafie na szybko znalezc zrodla, jest to spory problem przy projektowaniu IS), ale cena i waga to realna obawa.

, a w 85tce skasował aberracje, dał deczko lepszą ostrość, mniejsze winietowanie i mniejszą odlegóść ostrzenia

ja to widze tak: za 350 EUR to 85/1.8 daje wypasna optyke. pewnie, ze na pelnej dziurze nie jest takiej ostrosci w calym kadrze jak chocby przy f/2.8, ale nawet przy f/2.0 srodek kadru jest supcio do portretu czy detali natury. i wyjatkowo przyjemny bokeh.
pewnie, ze jest co poprawic (szczegolnie aberracje), ale juz tez taki nowy model kosztowalby sporo wiecej...

Konkurencja w minionej dekadzie zrobiła ogromny postęp w stosunku do systemowych szkieł, a Canon nie zawsze potrafił na ten postęp odpowiedzieć.
uj no, nie robmy sobie jaj z pogrzebu. takie 16-35/4 czy 16-35 III robia Nikonowi z d* jesien sredniowiecza, podobnie 70-200/4 (cenowo, jakosc optyczna Nikkorow jest dostatecznie zblizona), w porownaniu z 24-70/4 czy nawet 24-105/4 Nikonowski 24-120 to wstyd. ze wymienie kilka takich podstawowych szkielek z ostatnich lat...

Jak dla mnie przydałaby się tylko odświeżona wersja 50/1.4.

tez bym chcial, przylaczam sie do zyczen :)

Kolekcjoner
10-01-2020, 00:17

Myślę że w zależności od użytkownika lista mogłaby być jeszcze dłuższa. Raczej chodzi tu o to że system posiada wszystkie niezbędne szkła do pracy. I to często w kilku wariantach. Ogólnie te szkła stanowią o sile rynkowej Canona.

cauchy
10-01-2020, 11:05
akustyk nie mówię o Nikkorach tylko Sigmie i Tamronie

BTW nie zauważyłem dziwności w bokehu u szkieł z ISem/VC czy inną stabilizacją, może nie przyglądałem się uważnie, postaram się pozwracać na to uwagę :roll:

Kolekcjoner
11-01-2020, 00:25
https://www.canonnews.com/canon-patent-application-large-lcd-mirrorless
3677
To się już kiedyś pojawiło. Znając Canona może się okazać że wypuszczą jakieś wydmuchy bez pokręteł typu M1000 albo RPP ;).

michalab
11-01-2020, 00:38
Czyli telefon

rysz
11-01-2020, 00:44
Ano już się pojawiło: Samsung Galaxy NX
Na szczęście patent o niczym nie świadczy :P

cauchy
11-01-2020, 10:26
Bedzie żarlo baterie jak nie wiem

szandor
12-01-2020, 12:49
Nowa plotka na rumorsach na temat RmarkII:

https://www.canonrumors.com/potential-canon-eos-r-mark-ii-specifications-cr1/

Zródła nadal mówią nam o kolejnych aparatach EOS R, ale informacje w większości były dość niejasne.

Otrzymaliśmy jednak naszą pierwszą nieco informacyjną specyfikację Canon EOS R Mark II. Aparat, o którym mówiono nam więcej niż jeden raz, pojawi się w 2020 r.

Plotki dotyczące specyfikacji Canon EOS R Mark II:

32mp
IBIS
DIGIC X (inna wersja niż EOS-1D Mark III)
12 kl./s
ISO 100-51,200
1 gniazdo karty SD
1 gniazdo CFexpress
Brak przycinania wideo 4K z DPAF
Brak wideo RAW
5mp EVF

Kupiłbym, ale jak pomyślę o cenie...

robertskc7
12-01-2020, 13:51

Zródła nadal mówią nam o kolejnych aparatach EOS R, ale informacje w większości były dość niejasne.

Otrzymaliśmy jednak naszą pierwszą nieco informacyjną specyfikację Canon EOS R Mark II. Aparat, o którym mówiono nam więcej niż jeden raz, pojawi się w 2020 r.

32mp
IBIS
12 kl./s
ISO 100-51,200
1 gniazdo karty SD
1 gniazdo CFexpress
Brak wideo RAW
5mp EVF

Pierwssza wersja kosztowała coś ok 11,5k na start albo i więcej. Po 3 miesiącach można było kupić w promo za 8k. Myślę że z premierą będzie to samo. Zrobią ją we wrześniu, pod koniec sezonu i każdy poczeka do świąt z zakupem lub do kwietnia. to canon jedyna rewolucja jakiej się spodziewam to dwa sloty. Wizjer 5mp to już standard. W ibis nie wieże za bardzo. Oby była nowa matryca z niższym poziomem szumów, bo obeca szumi zbyt mocno. Ceną się nie martw jest kryzys :)

rysz
12-01-2020, 14:57
Ja się zastanawiam, czy wszystkie korpusy R będą miały tego typu ruchomy wyświetlacz, jak dotychczasowe. Jeśli tak, to raczej w ten system nigdy nie wejdę. A szkoda, bo sporo rzeczy mi się w systemie podoba :?

szandor
12-01-2020, 16:49
Pierwssza wersja kosztowała coś ok 11,5k na start albo i więcej. Po 3 miesiącach można było kupić w promo za 8k. Myślę że z premierą będzie to samo. Zrobią ją we wrześniu, pod koniec sezonu i każdy poczeka do świąt z zakupem lub do kwietnia. to canon jedyna rewolucja jakiej się spodziewam to dwa sloty. Wizjer 5mp to już standard. W ibis nie wieże za bardzo. Oby była nowa matryca z niższym poziomem szumów, bo obeca szumi zbyt mocno. Ceną się nie martw jest kryzys :)

Tanio nie będzie, ale i tak go kupię.

Ja się zastanawiam, czy wszystkie korpusy R będą miały tego typu ruchomy wyświetlacz, jak dotychczasowe. Jeśli tak, to raczej w ten system nigdy nie wejdę. A szkoda, bo sporo rzeczy mi się w systemie podoba :?

Dla mnie ten wyświetlacz jest OK, myślę że może być wzorem do naśladowania. Pasuje mi również, że można go odwrócić tyłem, ale to moja opinia.

rysz
12-01-2020, 19:19
Dla mnie ten wyświetlacz jest OK, myślę że może być wzorem do naśladowania. Pasuje mi również, że można go odwrócić tyłem, ale to moja opinia.

Problem pojawia się, gdy użyjesz płytki statywowej z możliwością mocowania w pionie (L bracket). Jak raz użyjesz, to ciężko wrócić do "normalnej", a taka mocno utrudnia korzystanie z wyświetlacza tego typu (dużo wygodniejszy jest odchylany w pionie, a najlepiej wypada coś takiego, jak w Fuji X-T3).
Z resztą nawet bez tego uważam, że jest to średnio wygodne. Zdecydowanie wolę mieć wyświetlacz w osi obiektywu.

szandor
13-01-2020, 17:24

32mp
IBIS
12 kl./s
ISO 100-51,200
1 gniazdo karty SD
1 gniazdo CFexpress
Brak wideo RAW
5mp EVF

Powyższa specyfikacja jest dementowana:

https://www.canonrumors.com/two-new-eos-r-bodies-coming-in-the-first-half-of-2020-cr3/

"O wiele więcej informacji pojawiło się po weekendowym opublikowaniu informacji o potencjalnych specyfikacjach Canon EOS R Mark II .
Znane źródło poinformowało nas, że opublikowane specyfikacje nie zgadzają się z następnymi 2 aparatami EOS R, które pojawią się w pierwszej połowie 2020 r.
Chociaż źródło podało, że nie mogą powiedzieć zbyt wiele w tej chwili pod względem specyfikacji, to było wspomniał, że Canon będzie „przyspieszał bieg”, jeśli chodzi o specyfikacje dla dwóch kolejnych korpusów EOS R."

W komentarzach ludziska wyrażają obawy, ze to jest zwiastun braku IBIS.

Kolekcjoner
13-01-2020, 19:50
W komentarzach ludziska wyrażają obawy, ze to jest zwiastun braku IBIS.

To jest zwiastun tego że ta specyfikacja to czyjeś wymysły ;)?
Pierwsza ma być zresztą puszka z dużą ilością MPx w lutym, a nie następca R.

jinks
24-02-2020, 22:51
Rumorsy spekulują o nowej lampie błyskowej https://www.canonrumors.com/canon-eos-r5-and-a-new-speedlite-appear-for-certification/
Ciekawe, czy wyjdzie coś pod nowe ML-e, ze wspomaganiem AF-u w postaci silnego doświetlenia LED :)

jan pawlak
21-07-2020, 07:12
Po 4 latach od wejścia na rynek 5DIV, najnowszego przedstawiciela bardzo dobrych aparatów kończy się historia lustrzanek Canona
Do muzeum fotografii trafia ostatni przedstawiciel lustrzanek.

Canona seria 5D DSLR jest zamknięta.
https://petapixel.com/2020/07/20/canons-5d-dslr-line-is-dead-report/

4844

jp

tomphoto
21-07-2020, 08:24
Po 4 latach od wejścia na rynek 5DIV, najnowszego przedstawiciela bardzo dobrych aparatów kończy się historia lustrzanek Canona
Do muzeum fotografii trafia ostatni przedstawiciel lustrzanek.

Canona seria 5D DSLR jest zamknięta.
https://petapixel.com/2020/07/20/canons-5d-dslr-line-is-dead-report/

4844

jp

Petapixel to taki pudelek... raczej

zdebik
21-07-2020, 10:26
Chętnie kupię dwie sztuki płacę 2000zł za sztukę szukam tylko miętowych!

jinks
22-07-2020, 00:09
Nie chce mi się wierzyć, że już teraz zamkną serię 5d. W LV byłby to w zasadzie współczesny bezlusterkowiec. Pewnie klasy R5, R6. Jeszcze będą chętni :)

Tom77
22-07-2020, 16:02
Nie chce mi się wierzyć, że już teraz zamkną serię 5d. W LV byłby to w zasadzie współczesny bezlusterkowiec. Pewnie klasy R5, R6. Jeszcze będą chętni :)

Czas pokaże, zrobili 6 i 7 więc może zrobią 8 albo 9 :)Za rok może im się odwidzieć

rysz
22-07-2020, 16:14

Możliwe, że zrobią jeszcze jedną super lustrzankę, do której wpakują wszystko, co mają i będzie to taki wypasiony następca 5D IV. Nazwali by to pewnie 3D analogicznie do EOSa 3 na film - na pożegnanie z technologią :roll:

trothlik
20-12-2020, 08:36
Witam wszystkich
Nie wiem czy to dobre miejsce, ale chciałem się dowiedzieć czy po nowym roku można spodziewać się spadku cen sprzętu?
Czy raczej nie ma na to co liczyć.
5D2 nadal działa ale przymierzam się do DX3.
Dziękuje

marfot
20-12-2020, 14:19
chciałem się dowiedzieć czy po nowym roku można spodziewać się spadku cen sprzętu?
Dziękuje

1DX mark III ma bardzo dobre opinie i nie widać woli przesiadki na R6/R5 w segmencie top pro. Podoba się OVF i szybki AF.
Wydaje mi się, że w tym segmencie wahania cen są mniejsze niż w popularnym sprzęcie. Puszka jeszcze świeża, z podażą Canon ma problemy.

Pewnie najlepiej jak indywidualnie wynegocjujesz dla siebie dobrą cenę u sprzedawcy.

michalab
21-12-2020, 12:04
Witam wszystkich
Nie wiem czy to dobre miejsce, ale chciałem się dowiedzieć czy po nowym roku można spodziewać się spadku cen sprzętu?
Dziękuje
Ja strzelam, że po nowym roku dolar będzie droższy, więc jeśli nawet ceny spadną w $ to w PLN już nie koniecznie.

jinks
21-12-2020, 12:15
Co roku jest tak, że najwięcej sprzętu jest kupowane wiosną i wczesnym latem. Wiadomo wakacje, imprezy sportowe, wszystko kwitnie i rośnie, sezon ślubny itd. I wtedy jest najdrożej. Najlepiej kupować na koniec roku - black friday, wyprzedaże, rabaty itp. obecnie jednak wszystko się popie$#&ło i ciężko cokolwiek przewidzieć. Gorzej też z dostępnością. Rabaty są w zasadzie na starsze modele, które chcą wyprzedać. Te nowe są drogie i trudnodostępne. Sony ma teraz mega rabaty. Może jednak a9? :D ;)

zdebik
31-03-2021, 21:07
Wiadomo coś na temat cashbacku?

Przydałby się wiosenny.

candar
01-04-2021, 17:29
Żadne spekulacje i jakby nic nowego u Canona, że mocowanie EF traci rację bytu. A z pewnością nie prima aprilis, info z 31 marca.

Canon wycofuje obiektywy EF w dość szybkim tempie. Canon EF 70-200mm f / 4L IS USM II, Canon EF 200 mm f/2L IS USM, jak i Canon EF 85mm f / 1.2L USM II zostały wycofane z produkcji.
https://www.canonrumors.com/canon-ef-70-200mm-f-4l-is-ii-usm-canon-ef-85mm-f-1-2l-usm-ii-discontinued/

Lustrzankowcy z DSLRami zostaną z ręka w nocniku bez wsparcia nową optyką na mocowanie EF. Czyi albo ML z nowymi RF , albo DSLRy z leciwymi L-kami EF.

Sumarycznie nie zaskoczyła mnie w ogóle ta informacja. To teraz nieprodukowane już L-ki EF będą miały od teraz status "kultowe" i cenę wyższą niż RF-owe odpowiedniki :mrgreen:

Przy okazji być może całkiem niezadługo mogą się sprawdzić ploty, że w nowych korpusach R zablokują programowo kompatybilność ze szkłami z mocowaniem EF, albo celowo je upośledzą.

Aktualna lista wycofanych na chwilę obecną szkieł EF
6075

Chciałby się rzec: kupujcie Canony z mocowaniem EF !!! one tak szybko odchodzą....

Eberloth
01-04-2021, 18:06
Już? Wpieki z policzków zeszły? Nie dziwi to ciągłe zainteresowanie posiadacza niszowego sprzętu tym, jak najważniejszy gracz na rynku rozdaje karty. Nie zamartwiaj się jednak o optykę EF. Będzie w użytku najdłużej ze wszystkich produktów konkurencji,

candar
01-04-2021, 18:24
W przeciwieństwie do innych nie mam klapek na oczach oraz jestem obecny w kilku innych systemach, gdzie śledzę na bieżąco sytuację :P Przykładowo u Nikona przybędzie łącznie 27 obiektywów z mocowaniem Z przed końcem 2022 r., że o innych producentach niezależnej optyki nie wspomnę ;) Ale fakt! najlepiej się okopać w jednym systemie canona i wierzyć, że będzie się z nim do śmierci.

ps.
proponuję zgłębić definicję słowa: "niszowy" https://sjp.pl/niszowy , bo jak widać z tym też słabo. Niszowe to zaczynają być L-ki na EF :mrgreen:

Eberloth
01-04-2021, 18:49
27 obiektywów! WOW. To wspaniale, że konkurencja wciąż goni. Ciągle mają wiele do zrobienia. Canon w EF zrobił / ma już wszystko. Pieski będą szczekać, ta karawana pojedzie dalej...

zdebik
01-04-2021, 19:34
Ło Panie, canony znowu zdjęć nie robią!

W czym teraz odstają?

Tom77
01-04-2021, 20:15
W przeciwieństwie do innych nie mam klapek na oczach oraz jestem obecny w kilku innych systemach, gdzie śledzę na bieżąco sytuację :P Przykładowo u Nikona przybędzie łącznie 27 obiektywów z mocowaniem Z przed końcem 2022 r., że o innych producentach niezależnej optyki nie wspomnę ;) Ale fakt! najlepiej się okopać w jednym systemie canona i wierzyć, że będzie się z nim do śmierci.

ps.
proponuję zgłębić definicję słowa: "niszowy" https://sjp.pl/niszowy , bo jak widać z tym też słabo. Niszowe to zaczynają być L-ki na EF :mrgreen:

Wycofują kilka kilkunastoletnich szkieł i jedno nowsze dla którego jest świetny zamiennik RF. To co przybędzie u Nikona nie ma najmniejszego znaczenia w tej chwili. To co ma Canon w EF jeszcze długo będzie w obiegu. Dziwisz się, że skupiają się na rozwoju tego co im świetnie wyszło ?

candar
01-04-2021, 21:01
Wycofują kilka kilkunastoletnich szkieł i jedno nowsze dla którego jest świetny zamiennik RF. To co przybędzie u Nikona nie ma najmniejszego znaczenia w tej chwili. To co ma Canon w EF jeszcze długo będzie w obiegu. Dziwisz się, że skupiają się na rozwoju tego co im świetnie wyszło ?

Ja się nie dziwię i cały czas jestem pod wrażeniem jak gościom z Canona świetnie idzie w goleniu ludzi z kasy (adaptery EF-RF, no bajka!). Serio! Zatrudniają tęgie głowy zmieniające tylko cyferkę i siup nowy aparat niczym nie różniący się od poprzednika. Vide wszystkie serie trzy xxxD i cztero xxxxD - cyfrowe. DSLRy z tych serii do tej pory leżą na kilogramy w supermarketach, aby delikwent wdepnął w system. Albo zrobią fajną puszkę, ale z plastiku (R6) winszując sobie 2x tyle co magnezowe konstrukcje u konkurencji. Geniusze marketingu! Potem przy okazji w korpusach stricte amatorskich usuwają środkowy styk ze stopki , aby przypadkiem nie kupować lamp błyskowych innych producentów oraz hucznie ogłaszają nowy wielki bagnet RF przemyślany tak, aby przypadkiem nie udało się zrobić adapterów na inne systemy. Wisienką na torcie jest już całkowite zamknięcie protokołów komunikacji przed konkurencją, aby ta nawet przy pomocy inżynierii wstecznej nie rozgryzła komunikacji pomiędzy bagnetem a obiektywem z mocowaniem RF (jak na razie idzie dobrze, bo poza samyangiem nikt się nie kwapi do wypuszczenia szkieł z mocowaniem RF). Mimochodem i po cichu wycofują z produkcji i kończą wypuszczanie nowych szkieł z mocowaniem EF i w ony sposób mamy cud, miód i orzeszki , wywiady, konferencje, wizyty w zakładach pracy - Forever Canon. Hulaj dusza - piekła nie ma! Całym sercem kibicuję Canonowi - tak trzymać! Jednego mi brakuje w nowych bezlusterkowcach Canona - osobno kupowanego EVF za połowę ceny aparatu, ale to się chyba da zrobić w następnym modelu.

tomfoot
01-04-2021, 21:38
Niestety, jak powyżej widać jeden smutny, stary i niespełniony fotoziut może uprzykrzyć czytanie forum...

Kolekcjoner
01-04-2021, 21:42
O zgrozo ostatnio kupiłem jakieś kolejne szkła i czekam na ten moment kiedy upadający Canon zacznie wyprzedawać w cenie bułek te szkła i doczekać się nie mogę ;)....
Za kilka lat na placu boju zostanie pewnie dwie może trzy firmy i to tylko z najdroższym sprzętem. Ja siedzę w systemie praktycznie tylko ze względu na video. Nie chce mi się nosić aparatu.
Wiem że to nie jest reprezentatywne ale ostatnio byłem w Dol. Strążyskiej - kupa luda i może wszystkiego były ze trzy osoby z aparatami. Reszta wszystko telefony. Strach się bać co będzie jak runą bastiony tele i GO w komórkach.

Kolekcjoner
01-04-2021, 21:43
Panowie bardzo proszę o zaprzestanie ataków personalnych...!

candar
01-04-2021, 22:00
Niestety, jak powyżej widać jeden smutny, stary i niespełniony fotoziut może uprzykrzyć czytanie forum...

Miło widzieć ukochanego wielbiciela! Bardzo dziękuję za tak przemiłe słowa pod moim adresem.

--- Kolejny post ---

O zgrozo ostatnio kupiłem jakieś kolejne szkła i czekam na ten moment kiedy upadający Canon zacznie wyprzedawać w cenie bułek te szkła i doczekać się nie mogę ;)....
Za kilka lat na placu boju zostanie pewnie dwie może trzy firmy i to tylko z najdroższym sprzętem. Ja siedzę w systemie praktycznie tylko ze względu na video. Nie chce mi się nosić aparatu.
Wiem że to nie jest reprezentatywne ale ostatnio byłem w Dol. Strążyskiej - kupa luda i może wszystkiego były ze trzy osoby z aparatami. Reszta wszystko telefony. Strach się bać co będzie jak runą bastiony tele i GO w komórkach.

Gdzie napisano, że Canon coś zacznie wyprzedawać "w cenie bułek te szkła"? :) Zupełnie jak: "Słuchacze pytają: Czy to prawda, że na Placu Czerwonym rozdają samochody? Radio Erewań odpowiada: tak, to prawda, ale nie samochody, tylko rowery, nie na Placu Czerwonym, tylko w okolicach Dworca Warszawskiego i nie rozdają, tylko kradną." ;)

Osobiście uważam, że nowe L-ki Canona z mocowaniem RF powinny mieć złoty pasek zamiast czerwonego, bo czerwony to i źle kojarzyć się komuś może a i symbolem statusu oraz niemałej przecież inwestycji w takową L-kę byłyby wyznacznikiem. :P

ps.
każdy dziś ma smartfona i każdy jest artystą fotografem, takie mamy czasy ;)

ps.2
ciekawi mnie jak za kilka lat wyląduje Pentax ze swoimi DSLRami :) Model K-3 III APS-C za 10.000 zł zadziwia ceną ;) https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/34082-pentax-k-3-iii-lustrzanka-wiecznie-zywa O resztę C/N/S jestem spokojny ;)

becekpl
01-04-2021, 22:22
Ja siedzę w systemie praktycznie tylko ze względu na video. Nie chce mi się nosić aparatu.

btw
włócząc się po necie natknąłem się na stronę rodaka mieszkającego w NZ. Robi świetne rzeczy i to wszystko......tadam , Lumixem!!!
https://www.kpictures.co.nz/

italy
01-04-2021, 22:38
btw
włócząc się po necie natknąłem się na stronę rodaka mieszkającego w NZ. Robi świetne rzeczy i to wszystko......tadam , Lumixem!!!
https://www.kpictures.co.nz/

Chyba muszę odkopać swego komunijnego Druha :)

atsf
01-04-2021, 23:23
Nic mnie tak nie wkurza, jak Canon, bo nic innego nie mam. Jeszcze nie mam.

cauchy
02-04-2021, 00:40
Strach się bać co będzie jak runą bastiony tele i GO w komórkach.
Już padają. Ale powoli, bo takim telefonicznym fotografom tele kojarzy się z podglądaniem sąsiadki i serio, słyszałem to już dziesiątki razy u rozmaitych jutuberów-recenzentów. Po co ci tele? Sasiadke chcesz podglądać? Daj spokój, to kup se lornetke [emoji38] tego rodzaju poziom jest u „masowego fotografa”.

Poza tym np apple bardzo konsekwentnie nie daje tele w iphonach i nie zanosi się na zmiany, nad czym ubolewam. Tak się składa że jestem na etapie wybierania nowego telefonu po czterech latach i fotograficznie jedyny który mnie satysfakcjonuje to jest S21 ultra. Tylko że to jest ćwierć kilogramowa cegła, plus Drugie tyle power bank i mam wagę lustra.

robertskc7
02-04-2021, 08:48
Propos drwin z producentów aparatów. Pamiętacie jak sony goniło C i N produkując co raz to nowsze lustrzanki z turbo bajerami i tymi ich reklamami w TV. Ooooo kiedy to było... a nie czekaj raptem 5 lat temu.

jinks
02-04-2021, 08:57

W ostatnich latach jak wyciągam swój wielki, czarny aparat w miejscu publicznym to wszyscy dziwnie się patrzą [emoji23][emoji12] co za czasy...

zdebik
02-04-2021, 09:49
Ja się nie dziwię i cały czas jestem pod wrażeniem jak gościom z Canona świetnie idzie w goleniu ludzi z kasy (adaptery EF-RF, no bajka!).

Canon robi to co Apple i nikt nikogo nie zmusza do kupowania produktów ww firm.

robcio
02-04-2021, 10:44
Przy okazji być może całkiem niezadługo mogą się sprawdzić ploty, że w nowych korpusach R zablokują programowo kompatybilność ze szkłami z mocowaniem EF, albo celowo je upośledzą.

Myśle, że strasznie demonizujesz to potencjalne zablokowanie.
To się musi odbyć softem, to przecież nikt Ci nie zabierze twojego aparatu i na siłę nie wrzuci nowego softu żeby ci coś zablokować.

Swoją drogą ktoś wie jaki jest wolumen sprzedaży tych wycofanych obiektywów?

Bo przez fora będzie się teraz przelewać fala dyskusji, że już nie można czegoś tam kupić, a serio może zupełnie nie było chętnych na te obiektywy bo są inne nawet w mocowaniu EF bardziej popularne.

Eberloth
02-04-2021, 11:02
Panowie bardzo proszę o zaprzestanie ataków personalnych...!

Wystarczy zabanować jednego trolla i będzie spokój jak makiem zasiał. Dziwne, że administracja to toleruje.

cynamon
02-04-2021, 11:30
To teraz, jak to wygląda z punktu widzenia kompletnego amatora, dysponującego leciwą sześćdziesiątką i trzema (dosłownie) obiektywami, za to z apetytem na dalsze...

Bardzo niepokoją mnie ruchy Canona, aczkolwiek przewidywalne i w sumie logiczne. Odwrót od ciężkich luster w zasadzie się dokonał, jak wynika z moich obserwacji. I co ma zrobić dinozaur podobny do mnie, focący hobbystycznie? Kupować szybko obiektywy marzeń w obawie, ze wkrótce staną się nieosiągalne? (Żeby chociaż uprzejmie zechciały stanieć... Ale gdzie tam...) A w perspektywie paru lat, kiedy pucha dokona żywota, zostanie się z plecakiem starych szkieł i bez perspektyw na nowe body...?

Czarnowidztwo? Oby.

zdebik
02-04-2021, 11:31
To teraz, jak to wygląda z punktu widzenia kompletnego amatora, dysponującego leciwą sześćdziesiątką i trzema (dosłownie) obiektywami, za to z apetytem na dalsze...

Bardzo niepokoją mnie ruchy Canona, aczkolwiek przewidywalne i w sumie logiczne. Odwrót od ciężkich luster w zasadzie się dokonał, jak wynika z moich obserwacji. I co ma zrobić dinozaur podobny do mnie, focący hobbystycznie? Kupować szybko obiektywy marzeń w obawie, ze wkrótce staną się nieosiągalne? (Żeby chociaż uprzejmie zechciały stanieć... Ale gdzie tam...) A w perspektywie paru lat, kiedy pucha dokona żywota, zostanie się z plecakiem starych szkieł i bez perspektyw na nowe body...?

Czarnowidztwo? Oby.Zawsze bedziesz mógł kupić 5d4 za skrzynkę wódki.

cynamon
02-04-2021, 11:42
Zawsze bedziesz mógł kupić 5d4 za skrzynkę wódki.

Ehe, ciekawe jaki będzie przelicznik za Canon 100mm f/2.8L :D
Ofert obiektywów R prawie 70 więcej niż do poczciwych luster...

candar
02-04-2021, 12:52
Canon robi to co Apple i nikt nikogo nie zmusza do kupowania produktów ww firm.

Ba... Kupowanie smartfona za 7.000 zł, który po roku będzie już przestarzały z niewymienialnym akumulatorem jest małą abstrakcją. Każdemu według potrzeb ;)

--- Kolejny post ---

Zawsze bedziesz mógł kupić 5d4 za skrzynkę wódki.

A za 1D X Mark III dwie "krzynki" ;)

Być może będzie jak z analogami, gdzie wiele lat temu kupiłem za grosze Canona New F-1 a obecnie chodzą nawet po 2k zł, поживём – увидим xd

--- Kolejny post ---

Myśle, że strasznie demonizujesz to potencjalne zablokowanie.
To się musi odbyć softem, to przecież nikt Ci nie zabierze twojego aparatu i na siłę nie wrzuci nowego softu żeby ci coś zablokować.

Od czego są aktualizacje oprogramowania? https://www.optyczne.pl/16259-news-Canon_EOS_R6_-_aktualizacje_oprogramowania.html ;) Co chwilę u dowolnego producenta okazuje się, że po aktualizacji zablokowano współpracę z innymi akumulatorami niż fabryczne. A lista zmian zawsze jest tak zachęcająca (podadzą info o usunięciu kilku błędów) , że każdy użytkownik po godzinie od ogłoszenia aktualizacji już ma ją wgraną ;) Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie robił aktualizacji oprogramowania w aparacie i obiektywach ;)

--- Kolejny post ---

Wystarczy zabanować jednego trolla i będzie spokój jak makiem zasiał. Dziwne, że administracja to toleruje.

Aby tylko jednego?

--- Kolejny post ---

Czarnowidztwo? Oby.

Zasadniczo odpowiedź jest prosta. Trzeba sobie wybrać drugi system "zapasowy". Wiele osób (nawet tutaj) siedzi w kilku systemach. Jeden tzw. spacerowy i wycieczkowy a drugi do pracy. Trzeba się jednak przełamać i nie zamykać się wyłącznie w obrębie jednego systemu i jednego producenta. Są systemy do których przez odpowiednie adaptery można dopinać posiadane szkła i zamiennie używać puszek jako "dokrętek" do szkieł. To żadna nowość i jakby elastyczność bez potrzeby nowych inwestycji.

zdebik
02-04-2021, 13:30
Ba... Kupowanie smartfona za 7.000 zł, który po roku będzie już przestarzały z niewymienialnym akumulatorem jest małą abstrakcją. Każdemu według potrzeb ;)

Telefony, kompy też mają na wypasie... Ja na szczescie tego mac os'a nie ogarniam i mam spokój.

Niestety nawet Samsung kopiuje ich pomysły, wraz z ostatnim hitem telefonem bez ładowarki.

Co do Canona, i tak wszystko kupuje firmowe, więc dla mnie zamienniki baterii czy inne szkła mogą nie istnieć. Ceny niestety mają konkret. Myślałem o R5 z gripem ale narazie poczekam :)

robcio
02-04-2021, 14:17
Od czego są aktualizacje oprogramowania? https://www.optyczne.pl/16259-news-Canon_EOS_R6_-_aktualizacje_oprogramowania.html ;) Co chwilę u dowolnego producenta okazuje się, że po aktualizacji zablokowano współpracę z innymi akumulatorami niż fabryczne. A lista zmian zawsze jest tak zachęcająca (podadzą info o usunięciu kilku błędów) , że każdy użytkownik po godzinie od ogłoszenia aktualizacji już ma ją wgraną ;) Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie robił aktualizacji oprogramowania w aparacie i obiektywach ;)

Wobec Twojego tłumaczenia to znaczy, że ja nie jestem ten każdy użytkownik i na tym poprzestańmy :D

cynamon
02-04-2021, 15:35
"Zasadniczo odpowiedź jest prosta. Trzeba sobie wybrać drugi system "zapasowy". Wiele osób (nawet tutaj) siedzi w kilku systemach. Jeden tzw. spacerowy i wycieczkowy a drugi do pracy. Trzeba się jednak przełamać i nie zamykać się wyłącznie w obrębie jednego systemu i jednego producenta. Są systemy do których przez odpowiednie adaptery można dopinać posiadane szkła i zamiennie używać puszek jako "dokrętek" do szkieł. To żadna nowość i jakby elastyczność bez potrzeby nowych inwestycji."

Prawda. To byłoby najlepsze wyjście. I piękne. Te możliwości... na samą myśl człowiek szerzej i swobodniej oddycha.
Tyle że to, co osiągalne i zrozumiałe dla takiego profesjonalisty (tak, obejrzałam foty na 35photo - szacunek ogromny), dla takiego przeciętnego pstrykacza jak ja nieosiągalne z powodów finansowych.

Niby można by zacząć produkować portrety polskich władców gdzieś w piwnicy, ale to pewnie skończyłoby się wizytą smutnych panów z rządu :mrgreen:

candar
02-04-2021, 15:38
Co do Canona, i tak wszystko kupuje firmowe, więc dla mnie zamienniki baterii czy inne szkła mogą nie istnieć. Ceny niestety mają konkret. Myślałem o R5 z gripem ale narazie poczekam :)

Wiem, rozumiem, że można i tak. Tyle tylko, że za cenę firmowej lampy Canona Speedlite EL-1 za 6.800 zł https://www.proshop.pl/Lampa-blyskowa/Canon-Speedlite-EL-1/2886919?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite można kupić znakomity zestaw lamp plenerowo-studyjnych firmy Qudralite/Godox np. Atlas 600 Pro TTL / AD300 PRO TTL / Quadralite Stroboss 60N. Jak dla mnie to system Qudralite/Godox ma najpełniejszą ofertą dla każdego szukającego dobrych lamp błyskowych.

Co kto lubi.

kmeg
02-04-2021, 15:48
Wiem, rozumiem, że można i tak. Tyle tylko, że za cenę natywnej lampy Canona Speedlite EL-1 za 6.800 zł https://www.proshop.pl/Lampa-blyskowa/Canon-Speedlite-EL-1/2886919?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite można kupić znakomity zestaw lamp plenerowo-studyjnych firmy Qudralite/Godox np. Atlas 600 Pro TTL / AD300 PRO TTL / Quadralite Stroboss 60N.

Co kto lubi.Przecież to są lampy do całkowicie czego innego. Gość który wali ścianki na Oscarach nie będzie używał studyjnej lampy Godoxa i potrzebuje czegoś max bezawaryjnego i sprawdzonego plus wsparcia jakie daje canon. Za to płacisz hajs.

candar
02-04-2021, 15:56
Przecież to są lampy do całkowicie czego innego. Gość który wali ścianki na Oscarach nie będzie używał studyjnej lampy Godoxa i potrzebuje czegoś max bezawaryjnego i sprawdzonego plus wsparcia jakie daje canon. Za to płacisz hajs.

Ile lamp reporterskich w życiu zabiłeś? Bo ja cztery. jedną utopiłem, dwie mi upadły i żarniki do wymiany a w kolejnej ładnie mnie popchnięto i wyłamała się podstawa lampy. Przy cenie 400 zł za Strobossa 60N nie obawiam się, że coś się wydarzy, ale przy cenie 6.800 zł trzymałbym ją za szybą. Z pewnością zawodowców stać na na kilkanaście takich lamp za 6k zł, ale nie zakładam, że każdy kupujący wyłącznie firmowy sprzęt Canona jest zawodowcem zarabiającym miliony na zdjęciach.

becekpl
02-04-2021, 16:22
"Zasadniczo odpowiedź jest prosta. Trzeba sobie wybrać drugi system "zapasowy". Wiele osób (nawet tutaj) siedzi w kilku systemach. Jeden tzw. spacerowy i wycieczkowy a drugi do pracy. Trzeba się jednak przełamać i nie zamykać się wyłącznie w obrębie jednego systemu i jednego producenta. Są systemy do których przez odpowiednie adaptery można dopinać posiadane szkła i zamiennie używać puszek jako "dokrętek" do szkieł. To żadna nowość i jakby elastyczność bez potrzeby nowych inwestycji."

Prawda. To byłoby najlepsze wyjście. I piękne. Te możliwości... na samą myśl człowiek szerzej i swobodniej oddycha.
Tyle że to, co osiągalne i zrozumiałe dla takiego profesjonalisty (tak, obejrzałam foty na 35photo - szacunek ogromny), dla takiego przeciętnego pstrykacza jak ja nieosiągalne z powodów finansowych.

Niby można by zacząć produkować portrety polskich władców gdzieś w piwnicy, ale to pewnie skończyłoby się wizytą smutnych panów z rządu :mrgreen:
zmień myślenie
piękne foty można też robić tanim sprzętem

candar
02-04-2021, 16:40
zmień myślenie
piękne foty można też robić tanim sprzętem

Dokładnie tak! Przykładowo gość robi foty 6D a wcześniej ma w galerii foty wykonane Canonem EOS 450D (EOS Rebel XSi, EOS Kiss X2)
https://www.flickr.com/photos/santiago_antonio_castro/

Można? Można i nawet trzeba.

Ogranicza nas tylko wyobraźnia i własne możliwości.

Tom77
02-04-2021, 21:58
Ja się nie dziwię i cały czas jestem pod wrażeniem jak gościom z Canona świetnie idzie w goleniu ludzi z kasy (adaptery EF-RF, no bajka!). Serio! Zatrudniają tęgie głowy zmieniające tylko cyferkę i siup nowy aparat niczym nie różniący się od poprzednika. Vide wszystkie serie trzy xxxD i cztero xxxxD - cyfrowe. DSLRy z tych serii do tej pory leżą na kilogramy w supermarketach, aby delikwent wdepnął w system. Albo zrobią fajną puszkę, ale z plastiku (R6) winszując sobie 2x tyle co magnezowe konstrukcje u konkurencji. Geniusze marketingu! Potem przy okazji w korpusach stricte amatorskich usuwają środkowy styk ze stopki , aby przypadkiem nie kupować lamp błyskowych innych producentów oraz hucznie ogłaszają nowy wielki bagnet RF przemyślany tak, aby przypadkiem nie udało się zrobić adapterów na inne systemy. Wisienką na torcie jest już całkowite zamknięcie protokołów komunikacji przed konkurencją, aby ta nawet przy pomocy inżynierii wstecznej nie rozgryzła komunikacji pomiędzy bagnetem a obiektywem z mocowaniem RF (jak na razie idzie dobrze, bo poza samyangiem nikt się nie kwapi do wypuszczenia szkieł z mocowaniem RF). Mimochodem i po cichu wycofują z produkcji i kończą wypuszczanie nowych szkieł z mocowaniem EF i w ony sposób mamy cud, miód i orzeszki , wywiady, konferencje, wizyty w zakładach pracy - Forever Canon. Hulaj dusza - piekła nie ma! Całym sercem kibicuję Canonowi - tak trzymać! Jednego mi brakuje w nowych bezlusterkowcach Canona - osobno kupowanego EVF za połowę ceny aparatu, ale to się chyba da zrobić w następnym modelu.

Nie rozumiem twojego podejścia. Albo to olbrzymie kompleksy albo chora zazdrość. Chcesz uczyć robienia biznesu światowego potentata ? Żyjesz z fotografii, nie stać cię na ten system, denerwuje cię polityka tej firmy to używaj sprzętu innej firmy. Moje odczucia są takie, że firma zrobiła w ostatnich latach mega dobrą robotę, mam wszystko czego mi od zawsze brakowało w tym systemie.

Kolekcjoner
02-04-2021, 22:05
Gdzie napisano, że Canon coś zacznie wyprzedawać "w cenie bułek te szkła"? :)
Nigdzie ale ja cały czas na to czekam - czytaj proszę co napisane a nie co sobie dopowiesz ;)....

Osobiście uważam, że nowe L-ki Canona z mocowaniem RF powinny mieć złoty pasek zamiast czerwonego, bo czerwony to i źle kojarzyć się komuś może a i symbolem statusu oraz niemałej przecież inwestycji w takową L-kę byłyby wyznacznikiem. :P

Niektóre nikkory maja złote paski z tego co pamiętam ;)...
A Elki - uwierz ale to bardzo dobra inwestycja. Wszystkie które mam służą i zarabiają więc spokojna głowa.
Inna rzecz że jestem pełen podziwu że Ci się chce jeszcze tu wypisywać te bajdy. Masz inne systemy na pewno dużo lepsze niż Canon więc po co tracić czas na udzielanie się w tym ciemnogrodzie?
Chyba że chcesz tu się bawić w jakieś nawracanie czy uświadamianie - ale tego bardzo nie lubimy więc jeśli będziesz kontynuował to się pożegnamy!

Eberloth
02-04-2021, 22:10
Chyba że chcesz tu się bawić w jakieś nawracanie czy uświadamianie - ale tego bardzo nie lubimy więc jeśli będziesz kontynuował to się pożegnamy!

Nie mogę się doczekać. I jestem pewien, że nie tylko ja.

zdebik
03-04-2021, 12:48
Najlepsze czasy były gdy wyznawcy Pentaxa chwalili swoje puchy. Co to bedzie jak wypuszczą FF. Do czego potrzebny? A potem K5II - po co się nawet pytali jak na wszystko było jedno remediu ;).

Szkła bajka, limitedy i jakiś Kanarek który na końcu chyba wszedł w FF, ale nie doczekał K1. Piekna sprawa.

Shadow
19-06-2023, 16:59
Czy coś wiadomo o następcy 5DMk IV? Chyba jeszcze nie przejdą kompletnie na bezlusterkowce.

zdebik
19-06-2023, 17:07
Czy coś wiadomo o następcy 5DMk IV? Chyba jeszcze nie przejdą kompletnie na bezlusterkowce.Obawiam się, że już to zrobili. R5 to już taka petarda...

cauchy
19-06-2023, 17:36
rzut oka na optyczne i wygląda na to, że ostatnie lustra Canon wypuścił w Q1 2020 - 850D i 1DxMk3
tak z ciekawostek, miałem ostatnio w rękach 5DsR i dla mnie to był już duży i ciężki kloc :)

Shadow
19-06-2023, 17:38
Obawiam się, że już to zrobili. R5 to już taka petarda...

To szybko im to poszło. Myślałem że jeszcze z 2-3 modele wyjdą i przez następne 10 lat będą funkcjonować równolegle z bezlusterkowcami. Pytam bo ogólnie cena ostatniej piątki jest bardzo atrakcyjna i nie wiem czy nie warto ją kupić zamiast pchać się w R5 czy R6 tym bardziej że i szkła są znacznie tańsze od systemu RF.

zdebik
19-06-2023, 17:51
To szybko im to poszło. Myślałem że jeszcze z 2-3 modele wyjdą i przez następne 10 lat będą funkcjonować równolegle z bezlusterkowcami. Pytam bo ogólnie cena ostatniej piątki jest bardzo atrakcyjna i nie wiem czy nie warto ją kupić zamiast pchać się w R5 czy R6 tym bardziej że i szkła są znacznie tańsze od systemu RF.Gdzieś tu jest zapytanie o nową puszkę dslr czy ml. I powiem tak, jak aparat ma fotografować osoby to ML.

Żonie mogę dać R5 z 85 1.2 i wiem, że chociaż nie fotografuje od 10 lat to 10/10 portretów wyjdzie trafione w oko. Gdzie z 5D3/4 bywało by róznie. Wiadomo jak ogarniesz temat jest dobrze, ale nadal punkty są zbite w środku.

Sam fotografując meble nadal używam 5D3 i nie mam problemu. Ale tam wiadomo f5.6 lub 8.

Shadow
19-06-2023, 17:54
Myślę że to wciąż świetny sprzęt tylko marketingowcy Canona chcą Ci wmówić że w zasadzie musisz kupić bezlusterkowca żeby zrobić udane zdjęcie. To tak jak z każdym kolejnym modelem samochodu.

cauchy
19-06-2023, 18:01
przez następne 10 lat będą funkcjonować równolegle z bezlusterkowcami.
10 lat? jest jeszcze jakaś puszka z 2013 ciągle produkowana?

do statycznych kadrów i martwej natury czy foto produktowej lustra ciągle się bronią, tylko już te z odchylanym ekranem ;)

Shadow
19-06-2023, 18:06
10 lat? jest jeszcze jakaś puszka z 2013 ciągle produkowana?

Jak by wyszły jeszcze 2 lub 3 modele to na 10 lat by starczyło. Wygląda jednak na to że wizjonerzy Canona mają inne plany.

zdebik
19-06-2023, 20:28
Myślę że to wciąż świetny sprzęt tylko marketingowcy Canona chcą Ci wmówić że w zasadzie musisz kupić bezlusterkowca żeby zrobić udane zdjęcie. To tak jak z każdym kolejnym modelem samochodu.5D3 odstaję trochę jeśli chodzi o matryce. Nowy LR już sobie dobrze radzi z szumami ale to też zajmuje czas, a rozjaśnianie cieni w 3'ce to tragedia.

akustyk
19-06-2023, 23:49
do statycznych kadrów i martwej natury czy foto produktowej lustra ciągle się bronią, tylko już te z odchylanym ekranem ;)

ja ostatnio wymienilem takie lustro z gibanym ekranem na takie z wespawanym na sztywno. i w sumie lepsze jest. jakbym mial wybor to moglbym jednak miec gibany ekran, ale z drugiej strony do tego nowego mam normalny L-bracket, a do tego poprzedniego nie udalo sie nikomu tego sensownie zaprojektowac (tak, zeby z gibanego ekranika mozna bylo swobodnie korzystac). a dla mnie aparat bez L-bracketa nie ma racji bytu

cauchy
19-06-2023, 23:57
Nie zliczę sytuacji, w których gibanik ratował mnie przed karkołomnymi pozami, a ostatni przykład z dziś, gdy chowałem się za krzakiem i tylko obracałem aparat na statywie w stronę rogasia żeby go widzieć w ekranie. A najbardziej karkołomne zadanie miałbym w kanionie Antylopy, tam bez tego niejeden kadr byłby na chybił trafił :D

a L-bracket spokojnie montuję, trochę on ekran ogranicza ale niewiele, zresztą pionowych kadrów prawie nie robię

akustyk
20-06-2023, 00:10
Nie zliczę sytuacji, w których gibanik ratował mnie przed karkołomnymi pozami, a ostatni przykład z dziś, gdy chowałem się za krzakiem i tylko obracałem aparat na statywie w stronę rogasia żeby go widzieć w ekranie. A najbardziej karkołomne zadanie miałbym w kanionie Antylopy, tam bez tego niejeden kadr byłby na chybił trafił :D

a L-bracket spokojnie montuję, trochę on ekran ogranicza ale niewiele, zresztą pionowych kadrów prawie nie robię

akurat L-brackety do 6D2 nie pozwalaja na pelne obrocenie ekranu do poziomych kadrow (tzn. ekranik na plasko, prostopadle do ziemii). i to jest zloty przyklad g* projektowania, bo np. do 750D udalo sie zrobic L-bracket pozwalajacy na to :/

cauchy
20-06-2023, 00:16
a no to kicha..

mirror
20-06-2023, 07:53
ciekawą opcją jest używanie półklatki (np. smallrig halfcage black mamba) zamiast l-bracketa do fragmentu półklatki przy gniazdach dokręca się małą płytkę arca
wady: cena, ciężar ale nie jest tak dużo cięższe od l-bracketa jak się wydaje że jest
zalety: gibany ekranik działa i nie blokuje się w żadnej pozycji i działa tak po prostu bez dziwnych manipulacji

Shadow
23-07-2024, 10:43
W lustrach wciąż pozostaje ta magia tego co widzisz w wzjerze a tego co za chwilę zobaczysz na ekranie. W bezlustrach magia się zatraciła. I powiedzmy sobie szczerze jeszcze żaden wizjer w bezlustrach nie jest wystarczająco dobry bez względu na to ile ma pikseli.

Maro66
23-07-2024, 11:00
Magia, to była w analogach, gdzie obraz pojawiał się dzięki chemicznym kąpielom. Wizjery optyczne są fajne, ale dopiero dzięki elektronicznym możemy zobaczyć co i jak zarejestruje aparat. Nie muszę już robić kilku zdjęć eksperymentując z parametrami. Ustawiam na żywo w wizjerze, tak więc mimo pewnego dyskomfortu i gorszej jakości, wizjery elektroniczne nie są takie złe. Żeby jeszcze nie żarły tyle prądu, chociaż tutaj wiąże się to nierozerwalnie z ciągłą pracą matrycy, co jeszcze bardziej drenuje ogniwo... Tak, pobór prądu jest główną niedogodnością dla mnie w tym przypadku. Reszta, podobnie jak kiedyś ergonomia nie są już dla mnie priorytetem. Jakość obrazka jest najważniejsza.

cohontes
23-07-2024, 12:15
W lustrach wciąż pozostaje ta magia tego co widzisz w wzjerze a tego co za chwilę zobaczysz na ekranie. W bezlustrach magia się zatraciła. I powiedzmy sobie szczerze jeszcze żaden wizjer w bezlustrach nie jest wystarczająco dobry bez względu na to ile ma pikseli.

czyżby? Jak ustawię w lustrze korektę ekspozycji na +3 to nie widzę tego samego w wizjerze jak i tego co będzie na ekranie :) więc no to nie jest magia.. po prostu dorabianie teorii

akustyk
23-07-2024, 12:49
Magia, to była w analogach, gdzie obraz pojawiał się dzięki chemicznym kąpielom. Wizjery optyczne są fajne, ale dopiero dzięki elektronicznym możemy zobaczyć co i jak zarejestruje aparat.

na szczescie nie jest to prawda. docelowe zdjecia nie sa tak go* przekontrastowane i pozbawione przejsc tonalnych ;)

plus... nazywanie podgladu na podstawie jakiegos JPEG-a tym "co zarejestruje aparat" jest gruba przesada. histogram ktory pokazuje celownik ma sie nijak do tego co nawet LR potrafi zrobic ze zdjecia. tak ze powtorze sie: na szczescie nie jest to prawda ;)

Nie muszę już robić kilku zdjęć eksperymentując z parametrami. Ustawiam na żywo w wizjerze, tak więc mimo pewnego dyskomfortu i gorszej jakości, wizjery elektroniczne nie są takie złe.

jak ogarniesz takie trudne urzadzenie jak swiatlomierz, to optyczne tez sa niezle. a przy tym widac w nich nieskonczenie wiecej niz w malenkich telewizorkach ;)

zupelnie nawiasem mowiac: w DSLR mozna odpalic LV i na tylnym ekraniku tez jest podglad tego co widzi procesor obrazu aparatu. z ta subtelna roznica, ze widac tez jakiekolwiek przejscia tonalne a nie tylko obraz godny karty graficznej SVGA z otchlani ubieglego wieku...

Maro66
23-07-2024, 13:14
No tak, za to w optycznym wizjerze na pewno zobaczysz, co będzie na zdjęciu pod kątem ekspozycji, koloru, że o kontraście, i przejściach tonalnych nie wspomnę :D
Jak zwał, tak zwał, elektronicznemu i tak będzie bliżej efektu końcowego niż optycznemu.

Światłomierz, światłomierzem, a efekt końcowy i tak jest często przypadkowy, no chyba że robisz zdjęcie ściany.

Magia wizjera, magia lustra, za chwilę będzie magia migawki mechanicznej, wagi, kształtu i nie wiem czego jeszcze.

atsf
23-07-2024, 13:42
Wszystko ma swoje zady i walety. Mnie irytuje w wizjerze elektronicznym to, że jeśli nie jest prawidłowo ustawiona ekspozycja, to wpływa to też na działanie AF, bo jak oko na ekranie nic nie widzi, to AF też nic nie widzi, a lustrzance nie występuje ten efekt. Niby AF w bezlusterkowcu jest czuły do minus-ileś-tam EV, ale ekspozycja musi być ustawiona tak, aby ekran coś pokazywał, a nie czarną plamę. Ostatnio robiłem zdjęcia jaskółek w locie nad wyrobiskiem żwiru przy sztywnych parametrach 1/3200 s, f/5,6, ISO 800, aż tu kątem oka zauważyłem wychodzącą w głębokim cieniu sarnę i aparat skierowany na nią nie był w stanie wyostrzyć, bo ekran był ciemny. Zanim zmieniłem czas ekspozycji, to mi sarna zwiała, a gdyby to była lustrzanka to, po pierwsze, i ja bym ją widział, i AF by ją widział, a nawet bardzo mocno niedoświetlone zdjęcie jakoś by się odratowało, ale ono by było. To samo z prześwietleniami.

akustyk
23-07-2024, 13:57
No tak, za to w optycznym wizjerze na pewno zobaczysz, co będzie na zdjęciu pod kątem ekspozycji, koloru, że o kontraście, i przejściach tonalnych nie wspomnę :D

zobacze to co fotografuje. a jak bedzie docelowo wygladac to moge sobie wyobrazic

z celownikiem elektronicznym widze jakas namiastke tego co fotografuje. i interpretacje procesora obrazu, ktora luzno przystaje do tego, co ja docelowo zrobie w LR. zwlaszcza ze normalnie mam ustawiony profil Standard z obnizonym kontrastem, dzieki czemu aparat z grubsza dobrze (z czego raczej z grubsza, niz dobrze) podpowiada mi czy zdjecie nie bedzie przeswietlone, co nijak nie przystaje do tego jak potem zdjecie bedzie wygladalo w LR jak mu zapuszcze normalny kontrast i nasycenie kolorow...

kwestia gustu. ja wole widziec co foce i polegac na oszacowaniu co z tego docelowo zrobie. a tam gdzie potrzebuje podgladu histogramu jest tylny ekranik, ktory w DSLR tez dobrze dziala ;)

Jak zwał, tak zwał, elektronicznemu i tak będzie bliżej efektu końcowego niż optycznemu.

jak juz pisalem: na szczescie nie ;)

na szczescie ten drewniany podglad jakosci SVGA ma sie nijak do docelowego wyniku. to wymaga oczywiscie troche odwagi (uwierzyc, ze aparat z telewizorem zamiast celownika naprawde nie zrobi az tak go* zdjecia) ale da sie przyzwyczaic.

celownik optyczny wymaga osobistej odwagi, ze dobrze sie ocenilo ekspozycje. albo sprawdzania po fakcie dopoki sie tego nie ogarnie. na ile mnie pamiec nie zawodzi... w 2004 zeszlo mi na wyrobieniu tej odwagi moze ze 2 miesiace.

Światłomierz, światłomierzem, a efekt końcowy i tak jest często przypadkowy, no chyba że robisz zdjęcie ściany.

z przypadkowoscia sie zdecydowanie nie zgodze. trzeba byc zupelnie nieswiadomym obslugi aparatu, zeby to bylo przypadkowe.

nie zawsze dokladnie takie samo jakie sie planowalo - zgoda.

zeby nie bylo watpliwosci - mam jedno i drugie. doceniam podglad elektroniczny w kazdym wypadku. na tylnym ekraniku. natomiast zdecydowanie nie jakosc obecnych EVF. sa lepsze niz 10 lat temu, ale nadal temu daleko do rozdzielczosci celownika optycznego i jego rozpietosci tonalnej ;) dla niektorych to jest wazniejsze niz podglad interpretacji sceny przez aparat w celowniku - zwlaszcza, ze ten podglad mam tez na tylnym ekraniku, jakkolwiek by to akurat w przypadku ciezkiego 5DIV bez gibanego ekraniku nie bylo niewygodne (na statywie nie jest, a to jest 90% przypadkow kiedy ten podglad mi sie przydaje).

EVF lubie do zdjec czarno-bialych. nie robie tego duzo i nie mam umiejetnosci wizualizacji jak konkretna scena bedzie wygladac po konwersji tylko na podstawie optycznego celownika. tutaj EVF jest pomocny tam gdzie niewygodnie jest korzystac z tylnego ekranika...

atsf
23-07-2024, 14:08
Jakby matrycę- i nic innego- z R7 wstawili do 7D Mark III, to by w segmencie APS-C było pozamiatane ;)

Shadow
23-07-2024, 17:52
Tutaj zgadzam się z tym co napisał @akustyk (https://www.canon-board.info/member.php?u=984). Magia polega na tym że jednak musisz sobie kilka rzeczy wyobrazić albo pomyśleć jak to skadrować, ustawić żeby wyszło. To coś jak przed laty robiłem prostym analogiem bez światłomierza i wszystko musiałem sam ustawić a później dostałem odbitkę i albo byłem pod wrażeniem jak mi się to ładnie udało zrobić albo wręcz przeciwnie jak to skopałem. W cyfrowych lustrach ten moment niepewności jest bardzo krótki tyle ile wymaga naciśnięcie przycisku przeglądania po wykonaniu zdjęcia ale jest. Natomiast w bezlustrach w zasadzie to co widzisz to dostaniesz. A poza tym jak już było wspomniane zawsze można posiłkować się funkcją LV żeby było jak w bezlusterkowcu. Osobiście rzadko z tego korzystałem.
Jest jeszcze inna zaleta optycznego wizjera. Oko tak się nie męczy jak na EVF. Niby nic a jednak na weselu po 12 godzinach ciągłego celowania naprawdę to robi różnicę.

Jacek_Z
23-07-2024, 19:22
Magia, to była w analogach, gdzie obraz pojawiał się dzięki chemicznym kąpielom. Wizjery optyczne są fajne, ale dopiero dzięki elektronicznym możemy zobaczyć co i jak zarejestruje aparat. Nie muszę już robić kilku zdjęć eksperymentując z parametrami. Ustawiam na żywo w wizjerze, tak więc mimo pewnego dyskomfortu i gorszej jakości, wizjery elektroniczne nie są takie złe. Jakość obrazka jest najważniejsza.
Jakość obrazka nie zależy od wizjera, ani bezlustra ani lustra. Zależy od matrycy i obiektywu.
Magię to dają niektóre obiektywy, od warunkiem pracy na płytkich GO.
Napisałeś "dzięki elektronicznym możemy zobaczyć co i jak zarejestruje aparat." i to największe kłamstwo, ciągle powtarzane (nie stanie się prawdą).
1. Jestem starym analogowcem. 2. W bezlustrach gdy robię BW to wybieram Picture Control (style) symulacje TRI-X, T_Max 400, Optima B&W, ale to i tak nie oddaje tego co potem widać na monitorze graficznym.

...za chwilę będzie magia migawki mechanicznej, .
Używam wyłącznie migawki mechanicznej, żałuję braku dźwięku lustra. Po prostu w mojej dziedzinie usłyszany dźwięk jest sygnałem, że zdjęcie zostało zrobione.
Sorry, ale ile lat trzeba fotografować by ekspozycja nie stanowiła problemu? Kontrast to ja widzę bez przyłożenia aparatu do oka. Serio. Wiem jakie światło i jakie rozłożenie plam jasnych, ciemnych, świateł, cieni daje jaki kontrast. Czy muszę użyć RAW 14 bitów ewentualnie dodatkowo błysku, blendy. Przejścia tonalne - sorry, ale wizjery elektroniczne pokazują to w sposób mocno zafałszowany i dlatego wizjerów nie znoszę.
Pracuję już właściwie wyłącznie na bezlustrach (pomijam zabawę analogiem) i uwielbiam w nich eyefocus. Ale nie znoszę wizjera elektronicznego.

candar
10-02-2025, 15:19
Canon składa wniosek patentowy na obiektywy „28-105mm F4”, „24-35mm F2” i „24-35mm F3.5” wykorzystujące plastikowe soczewki

https://www.canonwatch.com/are-resin-lens-elements-coming-to-future-canon-lenses-canon-patent/

Patent podejmuje wyzwanie stworzenia kompaktowego obiektywu zmiennoogniskowego o dużej aperturze i minimalnej aberracji. Aby to osiągnąć, firma Canon proponuje zastosowanie soczewek z tworzywa sztucznego, jak widać w przykładach takich jak 28-105 mm F4, 24-35 mm F2 i 24-35 mm F3.5.

Większe info tutaj: https://asobinet.com/canon-patent-applications-for-the-28-105mm-f4-and-24-35mm-f2-optical-systems-using-resin-lenses/

Będzie lżej i pewnie taniej :) plastikowe soczewki, plastikowy korpus a może i bagnet?

Leon007
10-02-2025, 15:27
Taniej w produkcji. Nie narzekaj, wszystko to z technicznego plastiku.
Dawno temu, w jakimś chyba Rossmannie, kupiłem za 12 zł lornetkę, całą plastikową. Nie wyrzuciłem jej, cały czas trzymam jako przykład przyrządu optycznego, przez który nic nie widać.

candar
10-02-2025, 15:32
Taniej w produkcji. Nie narzekaj, wszystko to z technicznego plastiku.

Spoko ;) już przerabiałem podobną konstrukcję Canon EF 38-76 mm f/4.5-5.6 prawie 30 lat wcześniej ;)

Leon007
10-02-2025, 15:34
Wiesz, teraz plastik w spożywce jest niemile widziany, to muszą go gdzieś upychać.

candar
10-02-2025, 15:46
Wiesz, teraz plastik w spożywce jest niemile widziany, to muszą go gdzieś upychać.

Lekkie "Amelinium" wyszło z mody to i trza go czymś zastąpić :mrgreen:

mystek
10-02-2025, 18:41
Co z tego, że będzie z plastiku, jak przynajmniej będzie drogie. :lol:

mirror
10-02-2025, 18:49
ale wszystkie plastikowe :mrgreen: bo takie pojedyncze plastikowe sa już od dość dawna zaraz ktoś napisze że to same zalety bo w okularach są od dawna i są dobre lekkie i tanie i można łatwo zrobić asferyczną soczewkę :mrgreen: cały plastikowy te pewnie kwesta czasu, cena oczywiście nie będzie mała bo to produkt innowacyjny i w sofcie pojawi się ptaszek "korekcja plastiku w soczewce" i nikt absoutnie nikt nie rozróżni czy zdjęcie było wykonane obiektywem z plastikową soczeką czy ze szklaną i będą się pojawiać konkursy i ankiety na forum żeby wskazać które jest które oczywiście na obrazku wiekości znaczka pocztowego.

marfot
10-02-2025, 20:32
ale wszystkie plastikowe :mrgreen: bo takie pojedyncze plastikowe sa już od dość dawna zaraz ktoś napisze że to same zalety bo w okularach są od dawna i są dobre lekkie i tanie i można łatwo zrobić asferyczną soczewkę :mrgreen: cały plastikowy te pewnie kwesta czasu, cena oczywiście nie będzie mała bo to produkt innowacyjny i w sofcie pojawi się ptaszek "korekcja plastiku w soczewce" i nikt absoutnie nikt nie rozróżni czy zdjęcie było wykonane obiektywem z plastikową soczeką czy ze szklaną i będą się pojawiać konkursy i ankiety na forum żeby wskazać które jest które oczywiście na obrazku wiekości znaczka pocztowego.

W okularach plastikowe soczewki są od dawna i niestety nie są tanie :mrgreen:
Trzeba zapłacić za każde uszlachetnienie, utwardzenie, powłokę antyrefleks niemal z osobna i wychodzi całościowa cena-kosmos.