Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
Canon wzbogaci zestaw obiektywów EF-M:
New EF-M Prime Likely Coming Ahead of CP+ [CR2] (http://www.canonrumors.com/new-ef-m-prime-likely-coming-ahead-of-cp-cr2/)
Co by to nie było to jednak jest to znak czasu - system M jest traktowany poważnie.
Hehe, nowa stałka? Mam już wszystkie stałki EF-M :lol: i nie potrzebuję więcej.
Per analogiam do EF-S najbardziej prawdopodobna jest 60mm macro, pewnie z jakimś (H)IS-em.
Zooma zresztą też nie potrzebuję, jest tele, UWA itd. System EF-M uważam za kompletny. A że skromny? Z założenia miał być mały, więc nie może być za dużo obiektywów ;)
A gdybym miał popuścić wodze fantazji, to chciałbym EF-M 400/6.3 DO Nano USM IS ;)
Mogliby wprowadzić jasne, uszczelnione obiektywy jak Zuiko Olympusa. Tylko pewnie w cenie X2 by nikt nie kupił;)
Kolekcjoner
17-01-2018, 23:42
Hehe, nowa stałka? Mam już wszystkie stałki EF-M :lol: i nie potrzebuję więcej.Wiesz może Ci się to wydać dziwne ale są jeszcze inni użytkownicy tego systemu i oni nie mają i mogą potrzebować więcej ;).....
Wiesz może Ci się to wydać dziwne ale są jeszcze inni użytkownicy tego systemu i oni nie mają i mogą potrzebować więcej ;).....
Bardzo jasne stałki mogą być fajną siłą napędową systemu M. Coś jak w Fuji albo Leice.
Bardzo jasne stałki na APS-C to znaczy f/(1.4, 1.2, 1.0) ?
P.S. Zakładam, że jasne zoomy na APS-C to f/1.8...
Bardzo jasne stałki na APS-C to znaczy f/(1.4, 1.2, 1.0) ?
P.S. Zakładam, że jasne zoomy na APS-C to f/1.8...
Fuji operuje jasnością f/1.2, f/1.4 dla typowych ogniskowych: 24,35,56 mm. Coś z takiego zestawu mogłoby zagościć w systemie M np. 50/1.2.
Jasne zoomy nie wychodzą małe. Chyba nic z tego.
Fuji operuje jasnością f/1.2, f/1.4 dla typowych ogniskowych: 24,35,56 mm. Coś z takiego zestawu mogłoby zagościć w systemie M np. 50/1.2.
Jasne zoomy nie wychodzą małe. Chyba nic z tego.
takich stałek w canonie dla apsc nie bedzie - przyczyna jest prosta canon nie chce żeby na canon-boardzie po raz kolejny pojawiła sie dyskusja "jasnośc 1.2 jest jasnością 1.2 niezależnie od wielkości matrycy" :mrgreen: dlatego takich stałek w systemie M nie bedzie
Canon Rumors napisał, że Canon rozsyła zaproszenia dla VIP na prezentację czegoś bezlustrowatego. Czyżby jakiś wysoki model cropa czy jednak oczekiwane FuFu?
http://www.canonrumors.com/canon-sends-invites-to-dealers-for-major-mirrorless-presentation-next-month/
Canon Rumors napisał, że Canon rozsyła zaproszenia dla VIP na prezentację czegoś bezlustrowatego. Czyżby jakiś wysoki model cropa czy jednak oczekiwane FuFu?
Canon Sends Invitation to Dealers for Major Mirrorless Presentation Next Month (http://www.canonrumors.com/canon-sends-invites-to-dealers-for-major-mirrorless-presentation-next-month/)
Chyba M50 :cry:
Chyba M50 :cry:Jeszcze nie czas na łzy. Raczej to coś większego :)
Canon Sends Invitation to Dealers for Major Mirrorless Presentation Next Month (http://www.canonrumors.com/canon-sends-invites-to-dealers-for-major-mirrorless-presentation-next-month/)
Podobno mają uroczyście nadać pierwszej M-ce status "classic" i ogłosić ją modelem kultowym
Kultowo kiepski af. Poza tym przyzwoity mały wariat;)
W dyskusji na CR pod tym "rumorem" ktoś rzucił pomysł, że to będzie prezentacja M6 z innowacyjnym okrągłym sensorem :lol:
Ja stawiam na FuFu. Komentarze pod postem CR jak zwykle kręcą się wokół tego samwego: 4k, canon już za późno i miałem 5d i tysiąc elek ale wszystko sprzedałem dla Sony :)
pan.kolega
20-01-2018, 11:10
Wolałbym uchylny a nie gibany ekranik i tyle.
Ja odwrotnie. Uchylne to tani ersatz gibanych.
Canon opanował niezawodną technologię zaawansowanego gibania :idea: w przeciwieństwie do niektórych innych producentów.
Uchylać na blaszkach to każdy potrafi.:roll: :lol:
Ja odwrotnie. Uchylne to tani ersatz gibanych.
Canon opanował niezawodną technologię zaawansowanego gibania :idea: w przeciwieństwie do niektórych innych producentów.
Uchylać na blaszkach to każdy potrafi.:roll: :lol:
Miałem gibany ekranik już w G3 i A630. Wszystko działało długie lata. Przy kompaktach to było dla mnie podstawowe kryterium zakupu.
No ale jak ten ekranik zrobił się dotykowy to teraz uchylny jest dla mnie idealny - mam takowy w G7XII.
Jestem bardzo praworęczny. Nic nie umiem wyklikać lewą ręką i ten gibany ekranik po lewej stronie jakoś mi nie pasuje.
No ale jak sensor w nowym bezlusterkowym FF będzie OK to idę na każdy kompromis ;)
Wiesz może Ci się to wydać dziwne ale są jeszcze inni użytkownicy tego systemu i oni nie mają i mogą potrzebować więcej ;).....
... albo mniej ;),
ale czegoś innego np. odpowiednik 85/1,8 lub 100/2 - nie musi być f/1,2, wystarczy względnie jasne i kompaktowe.
... albo mniej ;),
ale czegoś innego np. odpowiednik 85/1,8 lub 100/2 - nie musi być f/1,2, wystarczy względnie jasne i kompaktowe.
Co do f/1.2, to szczerze powątpiewam czy Canon kiedykolwiek jeszcze wyprodukuje taki obiektyw (po co walczyć o jakieś ułamki światła, skoro matryce są coraz lepsze?), a już prawie na pewno nie EF-M. Również wspomniane 85/1.8 czy 100/2 nie mają specjalnie sensu jako EF-M, bo nie będą mniejsze niż klasyczne EF + adapter.
Zaproponowałem EF-M 400/6.3 DO Nano USM IS, bo światło f/6.3 daje już jakiś konkretny zysk na średnicy teleobiektywu/wadze elementów optycznych. Dodatkowo Canon raczej nie odważy się wypuścić obiektywu f/6.3 jako EF czy EF-S (AF!), a jako EF-M jest to jak najbardziej możliwe i praktykowane.
artykuł o bezlusterkowcach
https://fstoppers.com/originals/what-canons-full-frame-mirrorless-system-needs-be-successful-213001
i generalnie się z nim zgadam - przejściówki adaptery to słabe i potencjalnie rodzące problemy rozwiązania, natywne EF będzie lepsze :mrgreen:
bezlustro ff nie musi być małe :mrgreen: powinno być ergonomiczne
i jak będzie grubsze - to może zmieści jakąś sensowną baterię w sensownym uchwycie
to że nikon musi zmienić bagnet :mrgreen: współczuję użytkownikom z wypasioną optyką - bo ten co ma jest stary i mu sporo brakuje we współczesnych czasach to nie oznacza że canon musi coś robić z mocowaniem EF
ostanio oglądałem film (tfu) influencera "dlaczego zmieniłem na system dla wyznawców nowej wiary" (nie chodzi o sony jakby kto pytał) - biduś znaczy influencer musiał kupić gripa bo korpus był za mały do wygodnej pracy
Lepiej niech się pośpieszą z tym bezlustrem FF bo:
"Photographer David Burnett Switches to Sony After 40 Years of Canon"
https://petapixel.com/2018/01/23/photographer-david-burnett-switches-sony-40-years-shooting-canon/
;)
ps. wg CR premiera stałek ef-m przesunięta a ten nowy bezluster to ma być super 35 :)
https://petapixel.com/2018/01/23/photographer-david-burnett-switches-sony-40-years-shooting-canon/
;)
ps. wg CR premiera stałek ef-m przesunięta a ten nowy bezluster to ma być super 35 :)
jaki związek ma to co dla Burnetta dobre z tym co dla mnie dobre - trzeba se powiedzieć jasno - żaden :mrgreen: ale fakt muszą się pospieszyć
ale super 35 nie jest wcale super :mrgreen: bo formaty filmowe są małe - chyba nikt nie czeka na niepełnoklatkowe bezlustro od canona , a przynajmniej ja nikogo takiego nie znam
ale super 35 nie jest wcale super :mrgreen: bo formaty filmowe są małe - chyba nikt nie czeka na niepełnoklatkowe bezlustro od canona , a przynajmniej ja nikogo takiego nie znam
Nie zgodzę się, ma jedno coś co się nazywa 4k, a jaki lament jest zawsze pod Canonem? Nie ma 4k i zle się nim kreci filmy ;)
Najnowszy ranking sprzedaży aparatów w Japonii.
https://www.dpreview.com/news/0966656912/2018-japan-bcn-camera-rankings-canon-dominates-dslrs-tops-sony-in-mirrorless?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2018-january-24&ref_=pe_1822230_269812400_dpr_nl_296_42
Trzecie miejsce w rynku lustrzanek ma Pentax z udziałem 4,2%, czyli widać, że Sony uśmierca system DSLR (a raczej SLT) i mocowanie A. Za to w bezlusterkowcach jest dość remisowo, nie sądziłem, że canon ma taki duży udział. Może to tylko w Japonii.
Trzecie miejsce w rynku lustrzanek ma Pentax z udziałem 4,2%, czyli widać, że Sony uśmierca system DSLR (a raczej SLT) i mocowanie A. Za to w bezlusterkowcach jest dość remisowo, nie sądziłem, że canon ma taki duży udział. Może to tylko w Japonii.
W zeszłym roku jeśli dobrze pamiętam, Canon był 1 w Japonii jeśli chodzi o bezlusterkowece. Teraz spadł na 2 prawie z tym samym wynikiem co Sony, w księgowości to raczej zauważono :)
Nie zgodzę się, ma jedno coś co się nazywa 4k, a jaki lament jest zawsze pod Canonem? Nie ma 4k i zle się nim kreci filmy ;)
ale z czym sie nie zgodzisz że format super 35 jest mniejszy niż fullframe?
--- Kolejny post ---
Najnowszy ranking sprzedaży aparatów w Japonii.
https://www.dpreview.com/news/0966656912/2018-japan-bcn-camera-rankings-canon-dominates-dslrs-tops-sony-in-mirrorless?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2018-january-24&ref_=pe_1822230_269812400_dpr_nl_296_42
brak danych liczbowych - ile było tych luster bezluster i kompaktów - ogólnie to jak podać dane żeby ich nie podać - i wróżyć z fusów
ale z czym sie nie zgodzisz że format super 35 jest mniejszy niż fullframe?
nie zgadzam się z tym:
"ale super 35 nie jest wcale super"
;)
;)
a jednak się myliłem (składam samokrytykę) to co używa Burnett ma jednak związek z tym co używamy - facet używał 6D (bo 1dx jest dla niego za duży) czyli naturalnym następca był 6DII i co i nico bo ktoś "przesprycił" :mrgreen: wizerunkowo to dość tragicznie wyszło
a jednak się myliłem (składam samokrytykę) to co używa Burnett ma jednak związek z tym co używamy - facet używał 6D (bo 1dx jest dla niego za duży) czyli naturalnym następca był 6DII i co i nico bo ktoś "przesprycił" :mrgreen: wizerunkowo to dość tragicznie wyszło
O tym czego on naprawdę używa można sobie poczytać w wywiadzie z nim przed magiczną konwersją :)
https://www.digitalphotopro.com/profiles/david-burnett-photographer-at-large/
Ważne, że w świat poszło, że zamienił Canon na Sony, większość i tak nie wie kto to jest ten Burnett ;)
Zdaje się, że góra urodziła mysz:
More About the “Major Mirrorless Presentation”, It’s the Canon EOS M50 (http://www.canonrumors.com/more-about-the-major-mirrorless-presentation-its-the-eos-m50/)
No to czekamy dalej na grubasa FF :(
Zdaje się, że góra urodziła mysz:
More About the âMajor Mirrorless Presentationâ, Itâs the Canon EOS M50 (http://www.canonrumors.com/more-about-the-major-mirrorless-presentation-its-the-eos-m50/)
No to czekamy dalej na grubasa FF :(
niech duuuuużo produkują kiedyś kupię używkę za 800zł :mrgreen: zamiast telekonwertera :mrgreen: bo tak czas zweryfikuje realną wartość takiego sprzętu
niech duuuuużo produkują kiedyś kupię używkę za 800zł :mrgreen: zamiast telekonwertera :mrgreen: bo tak czas zweryfikuje realną wartość takiego sprzętu
Z tego co piszą, ten M50, mimo, że nie FF, to może być najciekawszy aparat Canona od wielu lat. Ale nie będę spekulować, bo konkrety już wkrótce.
Za to z innej beczki (a raczej słoika :lol:). Propozycje na ten i przyszły rok:
EF-M 32 1.x STM
EF 50 1.4 IS (nano?) USM
EF 135/2 IS USM L
EF 70-200 2.8 IS DO (L?)
EF 200-600 5.6 USM (nano?)
EF 400/2.8 (1.4x ?) IS L DO USM
EF 600/4 (1.4x ?) IS L DO USM
P.S. W ten 200-600 to raczej nie wierzę, ale co tam, niech będzie ;)
P.S.2 Pewnie jedno czy dwa szkiełka EF-S też się pokażą, ale nie mam pomysłu... Np. odpowiednik tego EF-M czyli EF-S 32 1.x STM czy wersje kitów z napędem nano (zwłaszcza 55-250).
P.S.3 Ponoć u Canona jest nacisk na to, by każdy nowy obiektyw miał coś wyróżniającego go na tle rozwiązań konkurencji. Nie wszystkie te propozycje spełniają ten warunek. Z drugiej strony takie 24-105 II czy 16-35 III raczej też nie.
P.S.4 Nie ma też żadnego zooma EF zgodnego z PZ-E1. Niedopatrzenie! Jakieś propozycje?
wierze czy nie, ale takie 400/2.8 z tc to bym brał :)
wierze czy nie, ale takie 400/2.8 z tc to bym brał :)
Każdy by brał! :) Zwłaszcza jak ma dwie nerki :lol:
EF 50 1.4 IS (nano?) USM
ciekaw jestem ceny i czy bokehu nie spie* tak jak w 35/2... ale bylbym zainteresowany
EF 135/2 IS USM L
lubie moje nerki, wiec pasuje
EF 70-200 2.8 IS DO (L?)
poprosze w wariancie f/4 i malutkie gabarytowo.
ja bym jeszcze chcial EF-S 22/2 IS, wielkosciowo jak EF 28/2.8 IS. i 135/2.8, moze byc bez IS, ale z calym dorobkiem nowoczesnego inwentarza (szybciutki AF, obudowa klasy 24-70/4 albo 35/2). i w zasadzie mam komplet tego co potrzebuje
Canon m50 już za rogiem...
I już mi się podoba? Dlaczego? Nie ma piep...nego hipsterskiego kółka do korekcji ekspozycji :lol: Jakbym chciał kółka i inne sreberka, kupiłbym fuja :lol:
A z konkretów, to 4K, DiGIC 8, do 10 klatek na sekundę i nowy format CR3 cokolwiek to (oprócz kompresji) oznacza...
O! I wreszcie chyba porządny gibany ekranik jak w lustrzankach :)
574
--- Kolejny post ---
poprosze w wariancie f/4 i malutkie gabarytowo.
Jest od Tamrona, będzie w tym roku jeszcze od Sigmy. Kwestii gabarytów 70-200/4 raczej nikt nie przeskoczy, jeśli ma kryć pełną klatkę...
ja bym jeszcze chcial EF-S 22/2 IS, wielkosciowo jak EF 28/2.8 IS. i 135/2.8, moze byc bez IS, ale z calym dorobkiem nowoczesnego inwentarza (szybciutki AF, obudowa klasy 24-70/4 albo 35/2). i w zasadzie mam komplet tego co potrzebuje
Niestety tych szkiełek moja szklana kula nie pokazuje wcale...
RobertON
20-02-2018, 18:40
Niestety tych szkiełek moja szklana kula nie pokazuje wcale...
To wypada zaopatrzyć się nową szklaną kulę, tylko żeby pasowała do starego pierścienia :)
Dobrze że wstrzymałm sie z zakupem M5 po obniżkach cen,po cichu liczyłem że M50 będzie miał wizjer po lewej stronie jak u Fuji,S,O,P
Będzie dobrze. Warto było zaczekać.
Poszerzony Dual Pixel (100% matrycy w pionie).
Wykrywanie oka (ale nie wiem na razie czyjego ;) , choć pewnie fotografowanego).
Ulepszony Dual Pixel AF (więcej punktów, lepsze serwo).
Cicha migawka (elektroniczna?).
I, co ciekawe, niby LP-E12, a mam ich cały worek :lol:
597
598
599
Widać, że Canon pozycjonuje M50 poniżej M5 (pokrętło trybów po prawej, brak trybu C etc.)
https://www.canonwatch.com/canon-eos-m50-specifications-image-leaked-introduces-new-raw-file-format-viewfinder/
24.1 Megapixels APS-C CMOS
•Dual pixel CMOS AF
•DIGIC 8
•4K video
•Standard ISO: 100-25600 (extended ISO: 51200)
•Continuous: Up to 10 frames / sec (at servo AF: up to 7.4 frames / sec)
•EVF: 2.36 million dot organic EL
•3 type 104 million dots Bali angle touch panel liquid crystal
•Wi-Fi · Bluetooth · NFC installed
•Supports the next-generation CR3 RAW format and the new C-RAW compression format. The C – RAW format is 40% smaller in file size than conventional RAW, and it corresponds to in – camera RAW development and digital lens optimizer
•Color: Black / White
•Pre-orders start on February 27, 2018
Fajny, ale wszystko oczywiście będzie zależało od ceny. Póki co Canon się ceni jeśli chodzi o bezlusterkowce.
Na tle takiego Sony A6300 to d... nie urywa (a może się mylę?), a wątpię, żeby był tańszy od Sony.
Fajny, ale wszystko oczywiście będzie zależało od ceny. Póki co Canon się ceni jeśli chodzi o bezlusterkowce.
Na tle takiego Sony A6300 to d... nie urywa (a może się mylę?), a wątpię, żeby był tańszy od Sony.
Będę chciał właśnie zastąpić A6300 tym M50. Nie wiem jeszcze czy to będzie mieć sens (cena/możliwości). Na razie specyfikacja wygląda obiecująco.
Co do Sony, problem należy rozpatrywać w kontekście dostępnych szkieł. Z tymi dla APS-C u Sony jest słabo, a w przypadku szkieł FF często cena jest bardzo problematyczna i dostępność także. Przykład pierwszy z brzegu, 70-200/2.8. U Canona nie ma problemu, żeby kupić (używany) za 6 tysięcy, u Sony praktycznie wchodzi w grę nowy za 2x tyle... Szeregu ogniskowych (stałki) na razie nie ma u Sony i nie wiadomo kiedy będą. Od 135, przez 200, 300 i tak dalej jeszcze kilka...
Kolekcjoner
25-02-2018, 02:02
Brzydki strasznie :mrgreen:.
ktoś na to czekał?
na co to komuś?
toż takich zabawek pełno już na rynku...
Nie da się ukryć. Jak dla mnie może być jeszcze brzydszy, byle robił to co trzeba :)
--- Kolejny post ---
ktoś na to czekał?
na co to komuś?
Czekałem, pewnie kupię :)
Chyba najciekawsza premiera Canona od wielu, wielu lat.
Ponieważ to jednak dość niski segment rynku, to na tym forum nie wypada się raczej zachwycać. Zachwyty będą dopiero za kilka lat jak rozwiązania z M50 trafią do 6d mark III :lol:
Ponieważ to jednak dość niski segment rynku, to na tym forum nie wypada się raczej zachwycać. Zachwyty będą dopiero za kilka lat jak rozwiązania z M50 trafią do 6d mark III :lol:
ale chodzi o takie rozwiazania jak g* ergonomia malej mydelniczki? to ja juz wole antycznosc 6D mkI ;) nie zeby ten dawal nadmiar powodow do zachwytow, ani jego nastepca...
Canon EOS M50 Body (Black) $779
Sony Alpha a6300 Mirrorless Digital Camera (Body Only, Black) $798.00
Źródło:
Here is the USD Pricing for the EOS M50 & Speedlite 470EX-AI (http://www.canonrumors.com/here-is-the-usd-pricing-for-the-eos-m50-speedlite-470ex-ai/)
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1222744-REG/sony_ilce6300_b_alpha_a63000_mirrorless_digital.ht ml
mkamelg -> No tak, ale większość osób tu na forum bardziej interesować będą ceny w Polsce, a nie na Zachodzie.
U nas A6300 body kosztuje ~3400-3600 zł (można je było mieć w promocji po 3100 zł), a A6000 z kitem to wydatek ~2200-2400 zł. Co Canon oferuje za podobne pieniądze?
Nie da się ukryć. Jak dla mnie może być jeszcze brzydszy, byle robił to co trzeba
Dokładnie, design to sprawa drugorzędna. Poza tym tak źle nie wygląda, jest nawet nieźle.
Gdyby tak czepiać się wszystkich szczegółów to nie wybralibyście żadnego modelu, żadnej firmy, bo nie ma idealnego modelu, w dodatku takiego który podobałby się wszystkim.
mkamelg -> No tak, ale większość osób tu na forum bardziej interesować będą ceny w Polsce, a nie na Zachodzie.
U nas A6300 body kosztuje ~3400-3600 zł (można je było mieć w promocji po 3100 zł), a A6000 z kitem to wydatek ~2200-2400 zł. Co Canon oferuje za podobne pieniądze?
Dokładnie, design to sprawa drugorzędna. Poza tym tak źle nie wygląda, jest nawet nieźle.
Gdyby tak czepiać się wszystkich szczegółów to nie wybralibyście żadnego modelu, żadnej firmy, bo nie ma idealnego modelu, w dodatku takiego który podobałby się wszystkim.
jest, A7RIII :D
Ogromne "pryzmaty pentagonalne" jako znak rozpoznawczy bezlusterkowców to jednak nieporozumienie.
Kolekcjoner
25-02-2018, 22:53
ktoś na to czekał?
na co to komuś?
Podasz przykłady, bo ja właśnie planuję zakup podobnej zabawki w najbliższych miesiącach....
Przy okazji tych wszystkich premier zawsze mam nadzieję, że odświeżą jakaś stałkę USM "nie L-kę". Coś na wzór 35/f2 IS. Najbardziej czekam na nowe 50mm 1.4. Wygląda jednak na to, że to pobożne życzenia :)
O tak, stałki USM (poza wspomnianą 35 f2 IS)są faktycznie już nie młode. Również czekam na odświeżone 50 USM i 85 USM.
Przy okazji tych wszystkich premier zawsze mam nadzieję, że odświeżą jakaś stałkę USM "nie L-kę". Coś na wzór 35/f2 IS. Najbardziej czekam na nowe 50mm 1.4. Wygląda jednak na to, że to pobożne życzenia :)
Przecież już odświeżyli i wypuścili 50/1.8 stm :-)
Oczywiście, że przydałaby się nowa pięćdziesiątka...
no ja mam taki osobisty wish-list: EF-S 15/28, EF 24/2 USM (moze byc bez IS-a), EF 50/1.4 IS (jakby byl wielkosci i jakosci 35/2 to pewnie bym nawet i jego cene strawil ;) ) i wreszcze EF 135/3.2 IS (bo 2.8 juz pewnikiem dorobiloby sie czerwonego paska... i ja wtedy nie mam nerki na zbyciu)
Jak Canon pójdzie ostro w bezlusterkowce to zapomnijcie o jakimkolwiek odświeżaniu stałek EF / EF-S. Sony już jakiś czas temu pożegnało bagnet A i cała para idzie w szkła E / FE.
Jak Canon pójdzie ostro w bezlusterkowce to zapomnijcie o jakimkolwiek odświeżaniu stałek EF / EF-S. Sony już jakiś czas temu pożegnało bagnet A i cała para idzie w szkła E / FE.Jeśli wypuszczą jakieś bardziej zaawansowane ff to ja chętnie. Tylko żeby na podstawowy komplet szkieł do tego nie trzeba było czekać 15 lat :) Osobiście jestem fanem stałek USM nie-L, bo mają ładny bokeh, są w miarę ostre a przede wszystkim bardzo kompaktowe. Niektóre wymagają jednak odświeżenia. Niestety kolejne CP+, photokiny i inne imprezy coraz bardziej utwierdzają mnie w przekonaniu, że to nigdy nie nastąpi.
Nastąpi, nastąpi, ale nie tak prędko. Bardzo zdziwiłbym się, gdyby np. pojawił się nagle następca 85/1.8. Za to 50/1.4 jest zupełnie realny w ciągu ca. 2 lat.
Jeśli wypuszczą jakieś bardziej zaawansowane ff to ja chętnie. Tylko żeby na podstawowy komplet szkieł do tego nie trzeba było czekać 15 lat :) Osobiście jestem fanem stałek USM nie-L, bo mają ładny bokeh, są w miarę ostre a przede wszystkim bardzo kompaktowe. Niektóre wymagają jednak odświeżenia. Niestety kolejne CP+, photokiny i inne imprezy coraz bardziej utwierdzają mnie w przekonaniu, że to nigdy nie nastąpi.
Chyba jednak trochę wody upłynie.
https://www.dpreview.com/news/8035532316/manager-says-canon-is-willing-to-cannibalize-dslr-sales-with-mirrrorless-cameras
Za to 50/1.4 jest zupełnie realny w ciągu ca. 2 lat.
bedzie cięzko..., musieli by dac IS, poprawic/zmienic silnik itd...
po prostu za dobry/za tani wyszedł im 50mm stm, i trzeba by znaleśc cholernie dobry pomysł zeby ci co potrzebują "budżetowej" (nie L) 50-tki mieli sie na nowinke skusic
po prostu za dobry/za tani wyszedł im 50mm stm, i trzeba by znaleśc cholernie dobry pomysł zeby ci co potrzebują "budżetowej" (nie L) 50-tki mieli sie na nowinke skusic
jako posiadacz 35/2 IS moge powiedziec tylko... IS i STM sa dostatecznym rozgranicznikiem miedzy takim nowym 50/1.4 a 50/1.8 STM (ktory tez bez wad nie jest). IS robi ogromna roznice przy "kamerunowaniu", a to jest dla targetu 50/1.4 zauwazalny plus.
IS i przede wszystkim nano USM i pozamiatane :)
STM jest fajny, ale do demonów szybkości niekoniecznie należy, zwłaszcza, gdy trzeba przeostrzyć cały zakres. Ostatnio zorientowałem się nawet, że w takiej sytuacji archaiczny 50/1.8 II jest szybszy (!) od nowej wersji STM.
A nano USM jest tani w produkcji, a będzie jeszcze tańszy jak włożą go do popularniejszych szkieł (do L-ek nie trafi nigdy). 50/1.4 jest tutaj idealnym kandydatem.
Poniżej przykład jak wymiata nano USM przy sporym przeostrzeniu na ciemnym (300mm f/5.6) końcu zooma 70-300:
https://www.youtube.com/watch?v=9H7UKCUPu5Y
Miałem przez chwilę 50stm i to co pierwsze zwróciło moja uwagę to idealnie trafiający AF, ostrość i...brzydki bokeh ;) szczególnie poza centrum kadru. Wróciłem do 50/1.4, który ma całkiem ładne rozmycie, przyzwoitą ostrość i niestety beznadziejną budowę mechaniczną. Lekkie puknięcie w wysunięty tubus i naprawa za 500 zł. AF jest wolny i średnio precyzyjny a używam najczęściej na f2-2.2. IS nie jest mi niezbędny do szczęścia. Wystarczy zachowanie aktualnych parametrów optycznych, ale z nowym silnikiem USM i bardziej zawartą budową. Bardzo lubię, moje 50mm, ale w wakacje na plażę go nie wezmę, bo do środka wpadnie garść piachu. Natomiast takie 85/1.8 już tak a jest to szkło tej samej klasy (cena, jakość optyczna).
Napęd nano USM zajmuje jednak więcej miejsca niż obecny micro USM w 50/1.4. Ale zakładam, że nowa wersja szkła będzie i tak większa ze względu na optykę i IS. Oczywiście w granicach rozsądku, bez przesady rodem z ostatnich szkieł Sigmy.
jotes25 z tą szybkością też prawda. Szczególnie jeśli się zrobi trochę ciemnej. Nano wymiata, ale możemy sobie co najwyżej pomarzyć :) jak dla mnie mogliby to szkło zrobić nawet w wersji f1.8 albo f2, byle z dobrym af-em i ładna plastyką.
Miałem przez chwilę 50stm i to co pierwsze zwróciło moja uwagę to idealnie trafiający AF, ostrość i...brzydki bokeh szczególnie poza centrum kadru. Wróciłem do 50/1.4, który ma całkiem ładne rozmycie, przyzwoitą ostrość i niestety beznadziejną budowę mechaniczną.
Kwestia bohehu w STM to jest sprawa o której stosunkowo mało się mówi. Generalnie pod tym względem jest lepiej niż w starej wersji ale jednak 50/1.4 ma wciąż zdecydowanie lepszy bokeh.
Natomiast precyzja AF w STM jest bardzo dobra. Zero potrzeby jakiejkolwiek mikroregulacji a sprawdzałem na dwóch egzemplarzach.
Nowa 50/1.4 będzie miała normalny USM i na bank lepszą ostrość. Będzie też pewnie kosztować jakieś 3500 :)
Nowa 50/1.4 będzie miała normalny USM i na bank lepszą ostrość. Będzie też pewnie kosztować jakieś 3500 :)
Jak przygrzeją taką cenę za standardową 50-kę (nie L), to ślubuję, że z tego powodu zmienię system (ale nie na sony :-))
Jedno jest pewne - ten obiektyw zmieni świat fotografii :D
Jak przygrzeją taką cenę za standardową 50-kę (nie L), to ślubuję, że z tego powodu zmienię system (ale nie na sony :-))Patrząc na cenę 35 f 2 IS to bardziej bym orzewidywał cenę 1800-2500. Droższemu nie wróżę sukcesu na miarę 50 stm, a za 2 tysie to pewnie bym się skusił.
Ja w dalszym ciągu czekam na 85 is.
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Patrząc na cenę 35 f 2 IS to bardziej bym orzewidywał cenę 1800-2500.
oj pewnie duzo blizej 2500 niz 1800.
Droższemu nie wróżę sukcesu na miarę 50 stm, a za 2 tysie to pewnie bym się skusił.
ale on nie ma sie sprzedawac w takich ilosciach jak 50/1.8
za to, o ile Canon go zlosliwie nie przytnie (a w to watpie, na czym jak na czym, ale na szklach Canon nie obcina) to to bedzie szklo na ktore wysupla kase ogromny odsetek zarabiajacy na chleb (z fotografii) badz troche lepiej sytuowany posiadacz dzisiejszego 50/1.4 USM.
ze co? chyba na spadek ceny do jakiegos akceptowalnego poziomu
możesz się nie doczekac, jesli była by optycznie OK, to odebrała by eLce znaczna częśc potencjalnych nabywców
Kolekcjoner
07-03-2018, 20:02
To nie ma na co czekać tylko zamawiać: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-canon-85-mm-f-14-l-ef-is-usm.html?recommender_box_placement=productpage_sim ilar&recommender_box=quarticon
Nawet jest dostępny od ręki 8-).
To nie ma na co czekać tylko zamawiać: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-canon-85-mm-f-14-l-ef-is-usm.html?recommender_box_placement=productpage_sim ilar&recommender_box=quarticon
Nawet jest dostępny od ręki 8-).
Chodziło mi o następce 85 1.8 USM.
Chodziło mi o następce 85 1.8 USM.
Zapomnij o wersji tego szkła z IS. Jak chcesz IS to masz kupić 85/1.4 L IS. Swoją drogą bardzo fajne szkło.
Zapomnij o wersji tego szkła z IS. Jak chcesz IS to masz kupić 85/1.4 L IS. Swoją drogą bardzo fajne szkło.Bardziej rozważałem Tamrona 85 1.8 ze stabilizacją, ale jednak nie w tym roku. ;)
Bezlusterkowiec FF Canona na podobieństwo Leici podobno istnieje:
A Prototype Full Frame Mirrorless From Canon Exists [CR1] (http://www.canonrumors.com/a-prototype-full-frame-mirrorless-from-canon-exists/)
Nie ma gripa na wielgachną baterię to może być kicha.
No i nie daj Boże dopinany EVF.
Fajnie by było, gdyby Canon miał dwa prototypy:
1. coś z priorytetem małych rozmiarów (jak w linku), kupowany najczęściej jako dodatkowy korpus,
2. pełnowartościowe bezlustro na poziomie 5D dla tych, którym lustra się znudziły.
Fajnie by było, gdyby Canon miał dwa prototypy:
1. coś z priorytetem małych rozmiarów (jak w linku), kupowany najczęściej jako dodatkowy korpus,
2. pełnowartościowe bezlustro na poziomie 5D dla tych, którym lustra się znudziły.
Fajnie by było, gdyby jeden sensor przyzwoitej klasy (ciut lepiej niż 5DIV) zapakowany był w proste amatorskie body oraz półprofesjonalne z różnymi gadżetami, większe, wiecej fotek z baterii itp.
Znowu coś do podgrzania atmosfery wokół bezlustra FF:
https://www.canonwatch.com/yet-another-mention-of-canon-working-on-a-full-frame-mirrorless-camera/
no i na CR:
Canon Full Frame Mirrorless is Definitely Coming, and The Wait Won’t Be as Long as We Thought (http://www.canonrumors.com/canon-full-frame-mirrorless-is-definitely-coming-and-the-wait-wont-be-as-long-as-we-thought/)
Za diabła nie idzie wyrozumieć czy to prosta amatorska puszka czy jakaś konkurencja dls S:roll:
To będzie hit! Canon EOS M5 MARK II
Zastanawiam się jak można by było oszukać prawa fizyki zmniejszyć odległość między mocowaniem a matrycą by był cieńszy aparat i mocowanie z obiektywem EF? No chyba że przed matrycą będzie układ soczewek, luster czy coś? Rozumiem nowe obiektyw jak w starych dalmierzowcach małe i z niewielka odległością od matrycy o nazwie EFF. Do tego przejściówka wielkości kilkudziesięciu mm. (odległości krawędzi bagnetu od kliszy: m39 -29,5 mm;M42 -46,5 mm - pomiar może być niedokładny o 0,5 mm)
Zastanawiam się jak można by było oszukać prawa fizyki zmniejszyć odległość między mocowaniem a matrycą by był cieńszy aparat i mocowanie z obiektywem EF? No chyba że przed matrycą będzie układ soczewek, luster czy coś? Rozumiem nowe obiektyw jak w starych dalmierzowcach małe i z niewielka odległością od matrycy o nazwie EFF. Do tego przejściówka wielkości kilkudziesięciu mm. (odległości krawędzi bagnetu od kliszy: m39 -29,5 mm;M42 -46,5 mm - pomiar może być niedokładny o 0,5 mm)
Wyobrażam sobie, że określenie "nowe body posiada bagnet EF" trzeba rozumieć w ten sposób, że nie zmieniono funkcjonalności tego bagnetu czyli układ styków, sposób transmisji pozostaje. Wtedy przejściówka jest tylko pierścieniem dystansowym oddalającym klasyczne obiektywy EF na żądaną odległość. Taka przejściówka nic nie robi więc nie będzie mulić i spowalniać starych obiektywów.
Swoją drogą nie wierzę w debiut tego body bez żadnego obiektywu wykorzystującego nowe możliwości. Podejrzewam, że pojawi się nowe kompaktowe 50/1.4 ;)
Czy kompaktowe oznacza wielkości 35 L II czy może 85L f/1.4?
Czy kompaktowe oznacza wielkości 35 L II czy może 85L f/1.4?
Były czasy, kiedy Canon, Nikon, Pentax oferowali całkiem zgrabne 50/1.4 z AF. Średniutkie optycznie ze średniutkim AF. Gdy Zeiss i Sigma wypuścili swoje wygrywarki testów o jasności f/1.4 to Canon też dał się wpuścić w ten nurt. Tak też kłapali użytkownicy - masa nie gra roli, winiety ma nie być, ostrość po same rogi.
Póki co C35/2 IS to jeden z nielicznych rozsądnie wyważonych użytecznych obiektywów nie przeznaczonych do wygrywania testów.
50/1.4 to łatwy obiektyw, bez problemów da się upakować w zgrabne pudełko. Z winietą i średnim bokehem ale porządnym AF.
Jasne, jeśli 50/1.4 ma nie wygrywać testów (być wybitne optycznie) to pewnie może być w miarę małe.
Canon zaczął poprawiać doskonałe:
The Canon EF 70-200mm f/4L IS II is Coming in April [CR3] (http://www.canonrumors.com/the-canon-ef-70-200mm-f-4l-is-ii-is-coming-in-april-cr3/)
Marketingowców Canona chyba krew zalała, że sprzedają to szkło w rozsądnej cenie i jest wreszcie rozwiązanie :mrgreen:.
Autentycznie jestem ciekaw co tam zrobiono. Może dodali +1EV do stabilizacji?
The Canon EF 70-200mm f/4L IS II is Coming in April [CR3] (http://www.canonrumors.com/the-canon-ef-70-200mm-f-4l-is-ii-is-coming-in-april-cr3/)
Marketingowców Canona chyba krew zalała, że sprzedają to szkło w rozsądnej cenie i jest wreszcie rozwiązanie :mrgreen:.
Było już o tym na forum. Też się cholernie zdziwiłem. Podobno jest tam jakiś problem z "pływającym AF" ale ni cholerę nie wiem co to za zwierz. To szkło ma wszędzie bardzo dobre recenzje. Może cena za niska? :mrgreen: Pewnie zrobią ostre do granic i przywalą cenę jak w 16-35 III :mrgreen:
Tak przy okazji to ciekaw jestem kiedy wreszcie zrobią nowe 50/1.4. To będzie jakieś święto chyba.
xxkomarxx
24-03-2018, 23:46
Marzy mi się porządna 50mm ale chyba w canonie nie doczekam.
Sprawa zgrabnego 50/1.4 nie wygląda wesoło. Prawdopodobne są 50/1.4L IS oraz 50/1.8IS.
Od 2015 roku chyba nie było patentu Canona na 50/1.4 (niestety to jakiś dziwoląg z wklęsłą przednią soczewką i długi na 100mm).
Dlatego pomyślałem, że może coś wypuszczą extra dla nowego bezlustra FF.
1.8 stm?
1.8 stm?Jak na budżetową wersję 50tki jest więcej niż idealny. Czekamy jednak również na odświeżenie wersji 1.4 :)
Jak na budżetową wersję 50tki jest więcej niż idealny. Czekamy jednak również na odświeżenie wersji 1.4 :)
50 STM jest fajna za tą kasę. Stara 50/1.4 daje jednak lepszy bokeh.
pan.kolega
26-03-2018, 08:21
Da się tam pare rzeczy odświeżyć. Np. pracę pod światło. Stabilizację zawsze. Ceny nie można znacznie podnieść dla f/4, ale można zawsze "ulepszyć" konstrukcję jednocześnie obniżając koszt...
50 STM jest fajna za tą kasę.
to jest bardzo porzadna 50-tka w ogole. mala, lekka, uczciwie zbudowana i porzadna optycznie. zaprojektowana zeby robic fajne zdjecia a nie zeby bic zadne rekordy. z naturalnym kontrastem i wlasciwymi dla takiego obiektywu wadami optycznymi (troche winiety i komy, bez lekkiego przymkniecia fajnie mieksza).
Stara 50/1.4 daje jednak lepszy bokeh.
wiecej bokehu, na pewno. a czy lepszy...? inny, bardziej charakterystyczny, ale nie upieralbym sie, ze ladniejszy. co na pewno to ma te 2/3 dzialki wiecej swiatla, to daje dodatkowe mozliwosci.
to jest bardzo porzadna 50-tka w ogole. mala, lekka, uczciwie zbudowana i porzadna optycznie. zaprojektowana zeby robic fajne zdjecia a nie zeby bic zadne rekordy. z naturalnym kontrastem i wlasciwymi dla takiego obiektywu wadami optycznymi (troche winiety i komy, bez lekkiego przymkniecia fajnie mieksza).
wiecej bokehu, na pewno. a czy lepszy...? inny, bardziej charakterystyczny, ale nie upieralbym sie, ze ladniejszy. co na pewno to ma te 2/3 dzialki wiecej swiatla, to daje dodatkowe mozliwosci.
Bokeh w STM i tak jest zdecydowanie lepszy niż w starej wersji ale jednak 50/1.4 ma przyjemniejsze rozmycie:
https://neilvn.com/tangents/review-canon-50mm-lenses-bokeh/
Co do pierwszej części pełna zgoda. Gdyby był 2x droższy to i tak mielibyśmy do czynienia ze świetną ofertą. Mnie najbardziej zaskoczyła świetna ostrość i bardzo celny AF, który w gorszych warunkach niestety trochę zwalnia i ta celność już znacznie spada przy poruszających się obiektach.
Co do drugiej części - bokeh to trochę kwestia gustu i upodobań. Dla mnie wersja 1.4 przymknięta do 1.8 albo nawet f2.2 daje wyraźnie ładniejsze rozmycie.
Nie mam nic do 50/1.8STM. Wręcz polecam to szkło każdemu kto ma lustrzankę. Jestem jednak skłonny wydać 2-3k zł za poprawioną wersję 1.4 :)
Nowe bezlustro FF rodzi się w wyjątkowych bólach:
The State of the Canon Full Frame Mirrorless Development (http://www.canonrumors.com/the-state-of-the-canon-full-frame-mirrorless-development/)
Wychodzi na to, że wszystko co było powiedziane dotąd to jakieś insynuacje.
Zwraca uwagę to zdanie:
"We’ve also been told by multiple people that development of this product has been unlike any other camera Canon has developed over the last decade, including the Cinema EOS line. Photographers are actually more involved in the development than any time in the past."
Ja to odbieram tak, że Canon jest tak zestresowany że wypuści bubla, że w nieskończoność będzie coś tam doskonalił w laboratoriach.
Zaczynam jakby lepiej rozumieć ludzi kupujących Sony i nabieram szacunku dla zdolności do fizycznego wypuszczenia na rynek ich produktu.
Acha... to jest podkręcanie oczekiwań. Zatrzyma kilka osób przy canonie, kilka powstrzyma przed zmianą innego systemu...
mnie sie osobiscie marzy bezlusterkowe 88D (nazwijmy to 88M). formatu 77D, wiec z gornym ekranikiem LSD. z wypasionym celownikiem elektronicznym, miejscem na LP-E5 (a nie jakies go* pastylki na 100 zdjec), bagnetem EF-S i GPS-em. pelna klatka mi tu do niczego nie jest potrzebna
i to by u mnie byl aparat do wszystkiego, poza pelnoprawnym plenerem landszaftowym, gdzie mam juz zapakowany 15-kilogramowy plecak z 6D (i ten zestaw, tak w kwestii matrycy jak i optyki pokrywa 90% moich potrzeb i 110% moich umiejetnosci) :)
Kolekcjoner
06-04-2018, 15:49
Nowe bezlustro FF rodzi się w wyjątkowych bólach:
The State of the Canon Full Frame Mirrorless Development (http://www.canonrumors.com/the-state-of-the-canon-full-frame-mirrorless-development/)
Wychodzi na to, że wszystko co było powiedziane dotąd to jakieś insynuacje.
Zwraca uwagę to zdanie:
"We’ve also been told by multiple people that development of this product has been unlike any other camera Canon has developed over the last decade, including the Cinema EOS line. Photographers are actually more involved in the development than any time in the past."
Ja to odbieram tak, że Canon jest tak zestresowany że wypuści bubla, że w nieskończoność będzie coś tam doskonalił w laboratoriach.
Zaczynam jakby lepiej rozumieć ludzi kupujących Sony i nabieram szacunku dla zdolności do fizycznego wypuszczenia na rynek ich produktu.
Wychodzi na to że plotki bierzesz za prawdy objawione ;).....
Coś złego, że wg _PLOTEK_ Canon bardziej intensywnie współpracuje z fotografami przed wypuszczeniem finalnego produktu? To super, efekt konkurencji. Nigdzie nie jest napisane jak długo nad tym pracują więc skąd założenie z tym "w nieskończoność"? Nie spodziewałbym się pogromcy A7III na całym polu bo raczej Canon aż tak sobie wysoko poprzeczki jeszcze podnosić nie musi. Sensowna wielkość i bateria, konsumowanie bagnetu EF, ekranik obracany we wszystkie strony i dobrej jakości wizjer, jak zmieszczą wyświetlacz na gorze to super, AF z DSLR ale na większości matrycy, i kupuje to... Reszta opcji z ich obecnych DSLR.
Coś złego, że wg _PLOTEK_ Canon bardziej intensywnie współpracuje z fotografami przed wypuszczeniem finalnego produktu? To super, efekt konkurencji. Nigdzie nie jest napisane jak długo nad tym pracują więc skąd założenie z tym "w nieskończoność"? Nie spodziewałbym się pogromcy A7III na całym polu bo raczej Canon aż tak sobie wysoko poprzeczki jeszcze podnosić nie musi. Sensowna wielkość i bateria, konsumowanie bagnetu EF, ekranik obracany we wszystkie strony i dobrej jakości wizjer, jak zmieszczą wyświetlacz na gorze to super, AF z DSLR ale na większości matrycy, i kupuje to... Reszta opcji z ich obecnych DSLR.Czyli 6d mk2 tylko z opcją LV, bez lustra i z wizjerem elektronicznym. Niewiele trzeba zmienić. Wiele osób twierdzi, że brak bezlustra FF u canona jest spowodowany brakiem technologii. Ja myślę, że wszystko mają tylko czekają na odpowiedni moment.
Zakładam, że Canon już na starcie będzie miał bardzo dobry system AF, w porównaniu do produktów oferowanych przez konkurencję (DPAF, eye af). Dodatkowo matryca, którą wkładają do 5dmk4 jest bardzo dobra. Z tych powodów twierdzę, że jeśli będą chcieli będą mogli już na starcie skutecznie konkurować z topowymi bezlusterkowcami konkurencji.
Czyli 6d mk2 tylko z opcją LV, bez lustra i z wizjerem elektronicznym. Niewiele trzeba zmienić. Wiele osób twierdzi, że brak bezlustra FF u canona jest spowodowany brakiem technologii. Ja myślę, że wszystko mają tylko czekają na odpowiedni moment.
Coś w ten deseń, matrycę wolałbym z 5d4 ale wiadomo. Mogą sobie nawet nowy fizyczny bagnet jakiś wymyślić, ważne aby była bardzo dobra przejściówka i idealna współpraca z EF. Najważniejsza jest ergonomia aby to potem nie było małe niewygodne coś z wielkimi ogórami (sorry, obiektywami).
O przejściówkę się nie martwię. Mam najtańszy chiński zamiennik ef do m I śmiga. To tylko przedłużacz styków.
Kolekcjoner
07-04-2018, 14:56
Niewiele trzeba zmienić. Wiele osób twierdzi, że brak bezlustra FF u canona jest spowodowany brakiem technologii.
Jakiej technologii?
... Wiele osób twierdzi, że brak bezlustra FF u canona jest spowodowany brakiem technologii...
Chyba na o...ch, a ten brak technologii sprawia, że na rynku japońskim C wyprzedza S w bezlustrach ;)
Jakiej technologii?
Sensora BSI, sensora stacked. Umówmy się, że w pierwszym wcieleniu FF mirrorless od Canona nie są to rzeczy niezbędne. Ale za chwilę będą konieczne. Nie wątpię, że Canon jest w stanie sobie z nimi poradzić (patrz chociażby patenty). Tyle, że to będzie kosztować. Sporo. Kto za to zapłaci? Bo u Sony za R&D w tym zakresie płacą użytkownicy większości smartfonów na świecie... Ile czasu zajęło Canonowi jako takie dopracowanie dual-pixela? Dużo, a temat nie jest jeszcze żadną miarą skończony.
Dlatego myślę, że poszukiwanie ciekawego/konkurencyjnego rozwiązania jest też jednym z powodów, dla którego musimy tak długo czekać na ten aparat. Zresztą przedstawiciele Canona wielokrotnie o tym wspominali, że wg nich technologia jeszcze nie dojrzała do stworzenia aparatu konkurencyjnego do lustrzanek (głównie o AF właśnie chodzi).
Chyba na o...ch, a ten brak technologii sprawia, że na rynku japońskim C wyprzedza S w bezlustrach ;)No, ale ciągle nie ma bardziej zaawansowanego bezlustra FF u canona co niektórzy postrzegają jako brak możliwości technologicznych a nawet twierdzą że C nigdy już nie dogoni S, bo jest "w lesie" :)
Dla mnie w tej chwili największą zaletą bezlusterkowców jest AF z matrycy, a canon ze swoim DPAF jest na bardzo dobrej drodze.
Tia, lepsze jest Sony z worem różnych technologii i skopanym bagnetem... :D
--- Kolejny post ---
No, ale ciągle nie ma bardziej zaawansowanego bezlustra FF u canona ...
Bo to nie Canon wyleciał z rynku, tylko Sony :) To Sony musi szukać za wszelką cenę ratunku, Canon może się spokojnie rozwijać :)Ci "niektórzy", to chyba za dużo czasu na "o...ch" spędzają :)
nie chce mi się wierzyć, że czegoś nie potrafią, czegoś im brakuje. To zwykłe, perfidne olewanie klientów, odgrzewanie 10x tego samego kotleta. Tyle.
Kolekcjoner
07-04-2018, 21:03
Sensora BSI, sensora stacked. Umówmy się, że w pierwszym wcieleniu FF mirrorless od Canona nie są to rzeczy niezbędne. Ale za chwilę będą konieczne. Nie wątpię, że Canon jest w stanie sobie z nimi poradzić (patrz chociażby patenty). Tyle, że to będzie kosztować. Sporo. Kto za to zapłaci? Bo u Sony za R&D w tym zakresie płacą użytkownicy większości smartfonów na świecie... Ile czasu zajęło Canonowi jako takie dopracowanie dual-pixela? Dużo, a temat nie jest jeszcze żadną miarą skończony.
Dlatego myślę, że poszukiwanie ciekawego/konkurencyjnego rozwiązania jest też jednym z powodów, dla którego musimy tak długo czekać na ten aparat. Zresztą przedstawiciele Canona wielokrotnie o tym wspominali, że wg nich technologia jeszcze nie dojrzała do stworzenia aparatu konkurencyjnego do lustrzanek (głównie o AF właśnie chodzi).
Nie wiem jak to nazywać ale technologia matryc w nowych puszkach Canona jest dosyć zaawansowana. Przy małym iso już niewiele odstaje od konkurencji, a przy wysokich wykazuje nawet niewielką przewagę. Rzeczą dyskusyjną jest czy są to w ogóle istotne różnice. Przy czym wszystko to przy podwójnej liczbie pikseli.
No i jak to wyklucza możliwość wypuszczenia bezlustra FF - nie mam pojęcia?
Moim zdaniem to są dyskusje o czymś co kompletnie nie ma znaczenia. Mamy szczątki informacji o poczynaniach tych korpo i jakiekolwiek przewidywania co będzie dalej to czyste wróżenie z fusów.
Mi obrazowanie matryc Canona wystarcza, a wszystkie te dyskusje o DR przypominają trochę dzielenie włosa na czworo.
Jednak rzecz idzie o co innego: w bezlustrach matryca spełnia również funkcję układu ostrości i (coraz częściej) również migawki. I tutaj ogólnie obowiązuje zasada im szybciej możesz czytać informację z matrycy (w szczególności całą) tym lepiej (o ile potrafisz ją przetworzyć i nie puścić aparatu z dymem :lol:). Np. wprowadzenie warstwy pamięci do sensora w Sony A9 daje mniej więcej 10x większą szybkość odczytu całego sensora w stosunku do obecnych matryc Canona.
Tyle teoria. W praktyce fotografowania muszę przyznać, że coraz częściej lepiej sprawdza mi się AF bezlusterkowców Sony niż lustrzanek Canona. I nie chodzi tutaj nawet o tak oczywiste rzeczy jak wykrywanie twarzy czy śledzenie oka. Co gorsza, wszystko to z obiektywami... Canona. Bo Sony albo ich nie ma albo życzy sobie zbyt wiele (czytaj: nie stać mnie :lol:).
Jotes jakich soniaczy i Canonow używasz ?
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Jotes jakich soniaczy i Canonow używasz ?
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Najczęściej 80d i a6300.
jan pawlak
09-04-2018, 09:02
Jestem przekonany że R&D Canona potrafi skonstruować (lub juz skonstruowali) bezlusterkowca zaawansowanego technologicznie.
Myślę jednak że odpowiedzialni za rozwój/strategię produktową foto mają "ból głowy".
Są chyba 2 problemy kluczowe.
1.
By zatrzymać "przy marce" użytkowników Canona bezlusterkowiec musi być porównywalny technologicznie z A7, A7R, A7S, A9 a Sony ostro je rozwija, wypuszcza już 3 wersje, rozwija też na tym poziomie technologicznym body APS-C.
Nikon też chce się liczyć na tym rynku.
Taki produkt Canona będzie konkurencyjny z dużym obszarem lustrzanek Canona, produkowanymi i projektowanymi.
Wcześniejsze zatrzymanie rozwoju i produkcji to duże koszty/straty, duże zaległości magazynowe, utylizacja itd.
2.
Układ AF składajacy sie z detekcji fazy i detekcji kontrastu na dużej powierzchni matrycy przy zapewnieniu szybkości i pewności działania (śledzenie obiektu/oka) to wyzwanie dla konstrukcji obiektywów systemowych.
Obiektywy lustrzanek konstruowane były :
a.
"Silnikowo" do pracy z detekcją fazy, detekcja kontrastu wymusza w obiektywie inny sposób pracy silnika
b.
"Optycznie" do pracy z detektorami fazy umieszczonymi wokół środka strumienia światła. A np. w A7M3 detektory AF (693 punkty) obejmują 93% powierzchnii matrycy.
W obiektywie systemowym płaszczyzna główna, w stosunku do obiektywów lustrzankowych jest cofnięta od matrycy (by zapewnić "prawidłową" ogniskową) ale najbliższa matrycy soczewka jest bliżej niej.
A aby zapewnić skuteczność pracy AF na skraju matrycy promienie na skraju matrycy muszą padać "jak najbardziej" prostopadle do/na soczewek pikseli.
Oczywiście każdy obiektyw podpięty (sygnałowo, bagnetowo) do puszki da obraz.
By jednak wykorzystać w pełni potencjał puszki powinien to być obiektyw skonstruowany pod (ten) bezlusterkowiec
Sony (Zeiss) agresywne rozwija obiektywy systemowe, inni producenci zaczęli od "dorabiania przejsciówek" by szybko zaistnieć na tym rynku ale deklarują (i juz się pojawiają) swoje obiektywy systemowe do stosowania w bezluserkowcach Sony.
Mam nadzieję że Canon "da sobie radę" w tym zakresie
jp
Wydaje mi się, że kluczowy jest inny problem. Jest nim niejednorodność środowiska klientów firm fotograficznych. Można ich podzielić z grubsza na fotografów i gadżeciarzy. Rynek bezluster, to w dużej części rynek gadżetów. Problemem Canona jest raczej to, jak wejść na ten rynek nie tracąc wizerunku powaznej firmy produkującej sprzęt dla fotografów.
michalab
09-04-2018, 09:30
Wydaje mi się, że kluczowy jest inny problem. Jest nim niejednorodność środowiska klientów firm fotograficznych. Można ich podzielić z grubsza na fotografów i gadżeciarzy. Rynek bezluster, to w dużej części rynek gadżetów. Problemem Canona jest raczej to, jak wejść na ten rynek nie tracąc wizerunku powaznej firmy produkującej sprzęt dla fotografów.
No ale gadżeciarze zawsze byli i jakoś canon im też sprzedawał sprzęt, inaczej raczej nie byłby liderem.
jan pawlak
09-04-2018, 09:40
Czyli chcesz powiedzieć ze jeśli Canon wypuści "lepszy" bezlustwerkowiec od Sony/Nikona to fotografowie Canonowscy nadal będą kupowali 6D2, 5D4, 7D2, .... ?
jp
Ale teraz maja nowego lidera. Możliwe, że taka jest przyszłość rynku. Nie liczy się manie racji, tylko manie pieniędzy i kupowanie :)
--- Kolejny post ---
Nikon niczego jeszcze nie wypuścił. Jeśli chodzi o stronę fotograficzną, to Canon cały czas wypuszcza sprzęt lepszy niż Sony, mam nadzieję, że bezlusterkowce będą kontynuować tę tradycję.
jan pawlak
09-04-2018, 16:05
Bardzo interesujące wywiady z przedstawicielami liczących się producentów foto z CP+.
W tym z Canona, technologie potrzebne do konstrukcji bezlusterkowca FF są, teraz czas składani/dogrywania, w ciągu najbliższego roku ma/może się ukazać na rynku.
Nikon (ponoć) jest na ostatniej prostej do bezlusterkowca FF, może mieć bagnet E (Sony).
Sony dużo sobie obiecuje po obiektywie 400mm/2,8 który jest znacznie lżejszy od konkurencyjnych i powstał w konsultacji z reporterami "sportowymi" oraz od popytu na A7M3.
Trudności z konstrukcją obiektywów systemowych (przez producentów niezależnych) dla bezlusterkowców są pokonywane.
Letnie igrzyska olimpijskie w Japonii, rok 2020 to wyzwanie dla wszystkich producentów, na ten termin "wszystko" musi być dostępne
https://www.dpreview.com/interviews/5014039475/cp-2018-interviews-the-reign-of-the-dslr-is-almost-over
jp
Nikon (ponoć) jest na ostatniej prostej do bezlusterkowca FF, może mieć bagnet E (Sony).
Cwaniacy. Mogli przecież zrobić z mocowaniem EF.
jan pawlak
09-04-2018, 16:39
Cwaniacy. Mogli przecież zrobić z mocowaniem EF.
Bagnet E jest technologia "otwartą", (dokumentacja dostępna, każdy może stosować bez żadnych ustaleń/zezwoleń i żadnych opłat) i dostosowaną specjalnie do bezlusterkowców.
jp
Jakoś brak mi wiary w ten bagnet, to prosta droga do upadku Nikona.
--- Kolejny post ---
Bagnet E jest technologia "otwartą"...
I na dodatek jest technologią dostosowaną do formatu APS. Brak mi wiary w pełnoklatkowego Nikona idącego tą drogą. Chyba, że Nikon faktycznie stoi nad przepaścią...
jan pawlak
09-04-2018, 17:51
--- Kolejny post ---
I na dodatek jest technologią dostosowaną do formatu APS. Brak mi wiary w pełnoklatkowego Nikona idącego tą drogą. Chyba, że Nikon faktycznie stoi nad przepaścią...
Skoro jest tak jak piszesz to Nikon spadnie w tą przepaść na Sony która tą technologię stosuje z powodzeniem w bezlusterkowcach FF, powstały już trzecie wersje A7, A7R, a A7S trzecia wersja w przygotowaniu i jest A9, sprzedaż rośnie, w sprzedaży kilkadziesiąt obiektywów FF z bagnetem E, w testach jakościowych w czołówce itd.
Spadnie więc Nikon miękko.
jp
Masz rację, rynek foto jest przejmowany przez gadżeciarzy. Nikon ma jeszcze możliwość wyboru.
Czyżby Canon próbował pogodzić obydwa środowiska?
http://www.youtube.com/watch?v=L_3o2lqRq2E
https://photorumors.com/2018/03/20/new-canon-concepts-100-400mm-smartphone-camera-and-a-360-degree-intelligent-camera/
^^ Fajowe! Będzie się sprzedawało.
Kolekcjoner
11-04-2018, 13:57
^^ Fajowe! Będzie się sprzedawało.
A jak dostanie mało punktów na dxo? ;)
A jak dostanie mało punktów na dxo? ;)To i tak się będzie sprzedawało bo to super pomysł. Nie wiem czy ktoś to wcześniej robił.
xxkomarxx
21-04-2018, 12:00
Skoro jest tak jak piszesz to Nikon spadnie w tą przepaść na Sony która tą technologię stosuje z powodzeniem w bezlusterkowcach FF, powstały już trzecie wersje A7, A7R, a A7S trzecia wersja w przygotowaniu i jest A9, sprzedaż rośnie, w sprzedaży kilkadziesiąt obiektywów FF z bagnetem E, w testach jakościowych w czołówce itd.
Spadnie więc Nikon miękko.
jp
Pod warunkiem, ze ich produkt będzie konkurowal z tym co zrobil sony.
Sony jest firmą elektroniczną, z fotografią mają tyle wspólnego, że kupili Minoltę i przerobili ją na elektronikę. Coś jak znany portal na "o". Chłopaki mierzą z dużym zaangażowaniem, oceniają, komentują, tylko o fotografii nie mają żadnego pojęcia, a jeśli je mają, to bardzo skutecznie to pojęcie maskują. Teraz druga strona medalu: większość klientów też nie ma pojęcia o fotografii :)
xxkomarxx
21-04-2018, 14:17
Sony jest firmą elektroniczną, z fotografią mają tyle wspólnego, że kupili Minoltę i przerobili ją na elektronikę. Coś jak znany portal na "o". Chłopaki mierzą z dużym zaangażowaniem, oceniają, komentują, tylko o fotografii nie mają żadnego pojęcia, a jeśli je mają, to bardzo skutecznie to pojęcie maskują. Teraz druga strona medalu: większość klientów też nie ma pojęcia o fotografii :)
Tylko aparat to elektronika. Zrobili kawal dobrego sprzetu i nie ma co pisac ze nie.
Tylko aparat to elektronika. Zrobili kawal dobrego sprzetu i nie ma co pisac ze nie.
telefon komorkowy to tez elektronika. i mozna robic je swietnie a mimo to lezec i kwiczec z udzialem rynkowym, bo warstwa funkcjonalna jest niedorobiona.
wyciagne tylko przyklad takiego Samsunga. jak 10 lat temu klepal wlasne telefony, to mialy fajne specyfikacje ale nikt tego nie kupowal. jak zaczeli sprzedawac telefony z Androidem to nagle pozamiatali rynek. bo wreszcie uzytkownik zauwazyl w tym uzyteczne narzedzie...
Jak dodadzą trochę sensownych obiektywów i poprawią ergonomię, to nawet się zgodzę, że to kawał dobrego sprzętu. Obecna filozofia (małe, niezbyt wygodne body i walizka wielkich szkieł) jakoś mnie nie przekonuje.
Teraz druga strona medalu: większość klientów też nie ma pojęcia o fotografii :)
Tutaj pomoże uczenie maszynowe - to tylko kwestia czasu jak aparaty będą miały opcje asystenta fotograficznego + same obróbka odpowiednio zdjęcie. Stawiam, że Sony będzie miała to jako pierwsze.
xxkomarxx
21-04-2018, 22:01
Od lat siedze w Canonie (cyfrowo od 20d). Mialem soniaka a73 na 2 tygodnie do testow. Poza gorsza ergonomia slowa zlego nie moge powiedziec. I jesli mam juz oceniac to 5d4 z swoja cena i tym co pokazal byl dla mnie rozczarowaniem. Soniacz mnie mega pozytywnie zaskoczyl. Polecam wziac do reki pobawic sie a nagle wyjdzie ze mozna lepiej. Canon po prostu dba o swoj portfel i ma gdzies uzytkownika. Wpakowalem w ten system mnostwo czasu i bardzo bym chcial rewolucji a nie ciaglego ciagnieca za kut... z obietnica ze bedzie lepiej... kiedys
jan pawlak
22-04-2018, 07:53
Od lat siedze w Canonie (cyfrowo od 20d). Mialem soniaka a73 na 2 tygodnie do testow. Poza gorsza ergonomia slowa zlego nie moge powiedziec. I jesli mam juz oceniac to 5d4 z swoja cena i tym co pokazal byl dla mnie rozczarowaniem. Soniacz mnie mega pozytywnie zaskoczyl. Polecam wziac do reki pobawic sie a nagle wyjdzie ze mozna lepiej. Canon po prostu dba o swoj portfel i ma gdzies uzytkownika. Wpakowalem w ten system mnostwo czasu i bardzo bym chcial rewolucji a nie ciaglego ciagnieca za kut... z obietnica ze bedzie lepiej... kiedys
Zaczynałem "cyfrowo" w Canonie jeszcze wcześniej, "przeszedłem" wiele puszek, skończyłem na 5D3.
Mistrzem ergonomii był dla mnie 1Ds2.
Po przejściu (z powodów także tych o których piszesz) na A7R2 miałem trochę kłopotów z dogadaniem się dłoni z aparatem. Po jakimś czasie było już intuincyjnie/dobrze. A w wersjach 3 (A7R3, A7M3, wieksze aku, głębszy grip) jest jeszcze lepiej.
Na ostatnim wyjeździe zamieniliśmy się i przez jakiś czas miałem w ręku 5D4 ..... i miałem kłopoty z ergonomią (byłem zaskoczony) i miałem uczucie że trzymam duży klocek. Koledze też A7R3 "nie leżał".
To kwestia przyzwyczajenia i dogadania ręki z body, większość z nas wiele wiele..... wiele godzin pieściło w rękach lustrzanki
Nowy bezlusterkowiec FF Canona jest już w testach.
Jest nadzieja że będzie dobry/konkurencyjny
jp
OBawiam sie będzie wykastrowany do granic możliwości tak żeby było co odgrzewać przez następne 10 lat :P
400tkę już sprzedałem, zbliżam się do A7III :p
OBawiam sie będzie wykastrowany do granic możliwości tak żeby było co odgrzewać przez następne 10 lat :P
Przecież będą dwa body FF - flagowy i gorszy:
Two Prosumer Mirrorless Camera Bodies in Development [CR2] (http://www.canonrumors.com/two-prosumer-mirrorless-camera-bodies-in-development-cr2/)
Oprócz ceny czymś się będą różnić. Nie wierzę, że oba będą do bani. Ten gorszy musi z konieczności konkurować z A7III.
A do tego DXO plajtuje:
Industry News: DxO Labs Goes Into Receivership (http://www.canonrumors.com/industry-news-dxo-labs-goes-into-receivership/)
Canonowi łatwiej będzie wykupić entuzjastyczną recenzję (albo i całe to DXO) i zebrać grono napaleńców. Ja czekam ;)
jan pawlak
22-04-2018, 16:55
Canon to duża firma ale chyba, przy tym co robi Sony i zapowiada Nikon, nie może tak grać, wypadnie z rynku bezlussterkowców FF.
A to jest rynek który będzie lada chwila dominujący w segmencie aparatów foto z wymienną optyką.
Z A7M3 musisz uzbroić w cierpliwość, to jest inna filozofia użytkownika, to tak jakbyś jeździł na nartach i przesiadł się na deskę. Trochę czasu minie aż poczujesz ten aparat.
Przynajmniej ja tak miałem po przejściu na A7R2
jp
Tutaj pomoże uczenie maszynowe - to tylko kwestia czasu jak aparaty będą miały opcje asystenta fotograficznego + same obróbka odpowiednio zdjęcie. Stawiam, że Sony będzie miała to jako pierwsze.
Wątpię aby taki w 100% automat działał zawsze bezbłędnie.
Może w większości przypadków tak ale nie będzie nieomylny :lol:
A do tego DXO plajtuje:
Industry News: DxO Labs Goes Into Receivership (http://www.canonrumors.com/industry-news-dxo-labs-goes-into-receivership/)
Canonowi łatwiej będzie wykupić entuzjastyczną recenzję (albo i całe to DXO) i zebrać grono napaleńców. Ja czekam ;)
Skoro plajtują to biznes słabo idzie a więc i klientów mało (wierzących w te pseudo rankingi) - po co więc tam kupować recenzje?
Działalność dxo stała się nieopłacalna, bo jeden z czytelników skopiował całą jego treść i powrzucał na wszystkie fora, tak że już nikt nie chce czytać oryginału.
...A do tego DXO plajtuje:
Gwoli ścisłości chodzi, to DxO Labs znalazło się w sytuacji określanej we Francji (firma jest francuska) nazwą "redressement judiciere", która nie jest równoznaczna z ogłoszeniem bankructwa, mimo iż do tego jest już bliżej niż dalej. Chyba nie wyszedł im na zdrowie pomysł z aparacikiem DxO One.
Firma jest do kupienia, jakby ktoś był zainteresowany. Złośliwi twierdzą, że to Nik Software przynosi pecha.
DxO Mark ma się ponoć dobrze, więc o rankingi matryco-obiektywów możemy być spokojni.
Pono bezlustro FF od Canona w pierwszym tygodniu września...
Eberloth
06-05-2018, 22:42
Którego roku?
xxkomarxx
06-05-2018, 23:20
Canon mial juz bezlustro. Byla akcja serwisowa bo wypadalo w 5 d [emoji23]
To informacja z marca:
https://www.canonwatch.com/canons-full-frame-mirrorless-camera-announced-photokina/
Teraz jak Nikon się ociąga do 2019 to Canon się nie wychyli.
Moja informacja z maja tego roku :)
Taki sobie obrazeczek spodobał mi się, dość luźno związany z tematem tego wątku:
804
Co to jest? ;)
Centrum badań i testowania dxomark, bo przecież to oni mają światowe niczym Kargul i Pawlak technologie. Jeżeli zaś nie to, to musi być fabryka szkieł canona :-)
Fajne "piecyki" niekoniecznie do podgrzewania atmosfery związanej z bezlustrem FF Canona :lol:
Fajne "piecyki" niekoniecznie do podgrzewania atmosfery związanej z bezlustrem FF Canona :lol:
Być może to piece do produkcji soczewek asferycznych - glass-molded (GMo).
Te soczewki w obiektywach Canona zapewnią sukces bezlustra ;)
W każdym razie mnie w systemie trzymają szkła i kolory.
Hm. Natomiast w pewnych sprawach niewiele się zmieniło :-)
https://keyassets.timeincuk.net/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/12/2018/01/Canon-Factory-visit-4-1.jpg
Być może to piece do produkcji soczewek asferycznych - glass-molded (GMo).
Dokładnie :) Widać, że Canon jest nastawiony na przemysłową/zautomatyzowaną produkcję tych elementów optycznych. Chętnie zobaczyłbym dla porównania jak to wygląda np. u Sigmy.
W każdym razie mnie w systemie trzymają szkła i kolory.
Kolory konkurencja zawsze ma jeszcze szansę dopracować. Co do obiektywów, to np. Sony brnie w szkła bez skali odległości i możliwości ręcznego ostrzenia bez zasilania. W sumie na pierwszy rzut oka wydaje się to dość logiczne w bezlustrach. Jednak gdy wyciągam aparat z plecaka, to możliwość ręcznego, wstępnego ustawienia ostrości tak, aby po włączeniu widzieć w miarę ostry obraz w wizjerze okazuje się całkiem przydatna. Myślę, że Canon nie zrezygnuje z tej możliwości, przynajmniej w obiektywach L.
--- Kolejny post ---
Hm. Natomiast w pewnych sprawach niewiele się zmieniło :-)
https://keyassets.timeincuk.net/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/12/2018/01/Canon-Factory-visit-4-1.jpg
Podobnie wygląda to u innych producentów optyki, nadal wiele rzeczy robi się ręcznie.
Podobnie wygląda to u innych producentów optyki, nadal wiele rzeczy robi się ręcznie.
Ale to akurat jest na plus. https://keyassets.timeincuk.net/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/12/2018/01/Canon-Factory-visit-11-630x498.jpg
Niewiara w to że Canon ugrduli wreszcie jakieś sensowne bezlustro przybiera kuriozalną postać:
Well, Here’s Another Mirrorless Option for Your Canon Glass (http://www.canonrumors.com/well-heres-another-mirrorless-option-for-your-canon-glass/)
Ludzie zaczynają wykorzystywać szkła Canona do czego bądź. Dramat :cry:
A tutaj coś wręcz przeciwnego: New Type of Camera Coming from Canon Ahead of Photokina [CR1] (http://www.canonrumors.com/new-type-of-camera-coming-from-canon-ahead-of-photokina-cr1/)
A tutaj coś wręcz przeciwnego: New Type of Camera Coming from Canon Ahead of Photokina [CR1] (http://www.canonrumors.com/new-type-of-camera-coming-from-canon-ahead-of-photokina-cr1/)
Wydaje się być projekcją marzeń użytkowników lustrzanek Canona, przechodzących na bezlustro:
1. wielgachny grip
2. bagnet EF
3. do tego pewnie takie bebechy:
Patent: Quad Pixel AF and a Hybrd DSLR (http://www.canonrumors.com/patent-quad-pixel-af-and-a-hybrd-dslr/)
czyli pryzmat pentagonalny i EVF jednocześnie.
Czego to się nie wymyśla, żeby nie zaoferować przyzwoitego sensora i tyle ;)
Wydaje się być projekcją marzeń użytkowników lustrzanek Canona, przechodzących na bezlustro:
1. wielgachny grip
2. bagnet EF
3. do tego pewnie takie bebechy:
Patent: Quad Pixel AF and a Hybrd DSLR (http://www.canonrumors.com/patent-quad-pixel-af-and-a-hybrd-dslr/)
czyli pryzmat pentagonalny i EVF jednocześnie.
Czego to się nie wymyśla, żeby nie zaoferować przyzwoitego sensora i tyle ;)
Czy ja dobrze rozumiem:
- "pryzmat pentagonalny" to znaczy, że to będzie lustrzanka
- "EVF jednocześnie" z możliwością przełączania się pomiędzy OVF i EVF?
Czy może bezlusterkowiec, który pomiędzy wyświetlaczem LDC w EVF, a okiem będzie miał wstawiony pruznat?
Czy ja dobrze rozumiem:
- "pryzmat pentagonalny" to znaczy, że to będzie lustrzanka
- "EVF jednocześnie" z możliwością przełączania się pomiędzy OVF i EVF?
Czy może bezlusterkowiec, który pomiędzy wyświetlaczem LDC w EVF, a okiem będzie miał wstawiony pruznat?
Wszystko co mieści się pod pojęciem "hybrydowy wizjer" jest możliwe. Z diagramu wg linku nie wynika jak technicznie zostanie zrealizowane przełączanie między EVF a obrazem czysto optycznym z pryzmatu.Na pewno są oba te elementy (poz. 108 i 118 na schemacie).
Pierwszy patent Canona w temacie był chyba z 2014 roku. Nie było to proste.
Też przychylam się do tego, że prawdopodobnie nadchodzący bezlusterkowiec FF canona wprowadzi coś innego, nowego jeśli chodzi o wizjer. Jakiegoś rodzaju hybrydę. EF musi zostać. I tak jak żartuje marfot matryca o średnich o osiągach :) Canon zawsze zostawia sobie pole do poprawy. Tak żebyśmy zawsze chcieli kupować nowszy model :)
Wizjer hybrydowy byłby super :-)
Dawać mi to bezlustro, kasa czeka :D
Tak z ciekawości na jaką kwotę jesteś przygotowany.
Po ukazaniu się 6DII, zdecydowałem się na 5DIV ale ręka mi zadrżała i taką kasę trzymam teraz na bezlustro Canona. Zaczyna mi wyglądać, że to może być mało :(
Można hejtować A7III ale cena jest OK (to już nie do Ciebie ale tak ogólnie ;))
Można hejtować A7III ale cena jest OK (to już nie do Ciebie ale tak ogólnie ;))
Ja wiem czy ok? Za dwa lata będzie 4999 :-) +cashback oczywiście
A czego oczekujesz w stosunku do 6d2?
A zakładacie , że matryca będzie na poziomie 6dmk2 czy 5dmk4?
A zakładacie , że matryca będzie na poziomie 6dmk2 czy 5dmk4?To już są spekulacje: level hard ;)
A zakładacie , że matryca będzie na poziomie 6dmk2 czy 5dmk4?
Myślę, że to zależy od tego czy Canon planuje jedno czy dwa bezlustra FF.
Jeżeli jedno to matryca może być nawet ciut lepsza niż w 5DIV. W końcu jest trochę przestrzeni do rozwoju w stosunku do np. D850.
Zakładam, że poziom matrycy z 6DII się już nie powtórzy. Żaden z projektantów nie pójdzie w takie coś w nowym wyrobie.
To już są spekulacje: level hard ;)
Ja wam powiem. Lepiej niż w 6DII nie będzie :)No może trochę. Chodzi o to, aby posiadacze 6DII pomyśleli o wymianie. O jakości 5DIV możecie zapomnieć.
xxkomarxx
14-05-2018, 22:13
Sadze ze jesli wyjdzie bezlustro to jakosci 5d4. Musza pokazac ze mozna za odpowiednia cene rzecz jasna. Nie moga pozwolić sobie na kastrata bo do soniaka mozna podpiac przeciez to co daje canon i dziala bardzo sprawnie.
2.Układ AF składajacy sie z detekcji fazy i detekcji kontrastu na dużej powierzchni matrycy przy zapewnieniu szybkości i pewności działania (śledzenie obiektu/oka) to wyzwanie dla konstrukcji obiektywów systemowych.
Obiektywy lustrzanek konstruowane były :
a.
"Silnikowo" do pracy z detekcją fazy, detekcja kontrastu wymusza w obiektywie inny sposób pracy silnika
ad 2 - jak i dla każdych innych obiektywów - muszą dawać ostry obraz po boku.
ad 2B - silnik musi się inaczej obracać??? ;) Nie róbmy jaj, o ile w ogóle ma być wymuszony inny sposób pracy (na czym to polega?) to kwestia sterowania silnikiem. Linijka kodu.
b.
"Optycznie" do pracy z detektorami fazy umieszczonymi wokół środka strumienia światła. A np. w A7M3 detektory AF (693 punkty) obejmują 93% powierzchnii matrycy.
W obiektywie systemowym płaszczyzna główna, w stosunku do obiektywów lustrzankowych jest cofnięta od matrycy (by zapewnić "prawidłową" ogniskową) ale najbliższa matrycy soczewka jest bliżej niej.
A aby zapewnić skuteczność pracy AF na skraju matrycy promienie na skraju matrycy muszą padać "jak najbardziej" prostopadle do/na soczewek pikseli.
Oczywiście każdy obiektyw podpięty (sygnałowo, bagnetowo) do puszki da obraz.
By jednak wykorzystać w pełni potencjał puszki powinien to być obiektyw skonstruowany pod (ten) bezlusterkowiec
Sony (Zeiss) agresywne rozwija obiektywy systemowe, inni producenci zaczęli od "dorabiania przejsciówek" by szybko zaistnieć na tym rynku ale deklarują (i juz się pojawiają) swoje obiektywy systemowe do stosowania w bezluserkowcach Sony.Dobrze napisałeś (zerknij co podkreśliłem), ale nie wyciągnąłeś samodzielnego wniosku. Bo tu jest największy problem u Sony. Które myślało, że to APS-C będzie królowało i zrobiło swoje NEXy z trochę małym otworem jak na FF.
Nikon (ponoć) jest na ostatniej prostej do bezlusterkowca FF, może mieć bagnet E (Sony).To by był samobój z 2 względów - otwór Sony jest zbyt mały dla doskonałej optyki z soczewkami blisko matrycy (jak w bezlustrach).
Ja może przypomnę, że Nikon długo był firmą nr 1, a Canon go wyprzedził zmieniając bagnet na taki, który posiada większy otwór.
Bagnet E jest technologia "otwartą", (dokumentacja dostępna, każdy może stosować bez żadnych ustaleń/zezwoleń i żadnych opłat) i dostosowaną specjalnie do bezlusterkowców.4/3 też i co z tego? bagnet to mechanika. Otwór, 3 skrzydełka (najczęściej), zatrzask. Styki. Można to zrobić na 100 sposobów, z czego 50 będzie równie doskonałych. "Specjalnie dla bzlusterkowców" - w marketingu pracujesz czy co? Nie powtarzaj bełkotu.
I na dodatek jest technologią dostosowaną do formatu APS. Brak mi wiary w pełnoklatkowego Nikona idącego tą drogą. Chyba, że Nikon faktycznie stoi nad przepaścią...Oczywiście, że nikon nie wykorzysta tego bagnetu. Bo zrobi większy otwór i będzie chciał sprzedawać głównie swoje obiektywy, a nie napędzać sprzedaż innym.
Spadnie więc Nikon miękko.Nie wiem dlaczego nikonowi by miało żależec na podpinaniu obiektywów od Sony. Producenci niezależni - Sigma itp na pewno zaczną robić szkła pod Nikona i Canona. Ba, nawet sądzę, że Sigma czeka z konstrukcjami pod bezlustra (z większym ich wysypem) do czasu gdy będzie znana specyfikacja body N i C, będzie znana odległość i średnica bagnetu. By wiedzieli jak duża będzie mogła być ostatnia soczewka i w jakiej odległości musi być. Na to wskazują ostatnio pokazane protezy na SONY ARTów Sigmy.
Ja, jako klient byłbym bardzo za unifikacją. Chciałbym by Canon i Nikon miały taki sam bagnet. Ale nie ma mowy, to się nie stanie. Tym bardziej bagnet Sony nie przejdzie, jest za mały. Bezlustra Canona i Nikona będą miały większą dziurę, optykę z lepszymi brzegami, mniejszą winietą i będą mogły mieć lepszy AF (po czasie, jak to dopracują).
Jedni są pełni zachwytu inni pogardy, ale jedno jest pewne - wszędzie rozmowa o korpusach sony :)
Jedni są pełni zachwytu inni pogardy, ale jedno jest pewne - wszędzie rozmowa o korpusach sony :)
Czyli dział marketingu zasłużył na premie ;) Tutaj na tym forum to akurat głównie się o tym mówi "dzięki" jan pawlak, który stał się swoistym ambasadorem tej marki :mrgreen:
kiedys to sie ojciec lodowke w domu bal otworzyc, bo tam tez mogl byc socjalizm... :lol:
a tak po prawdzie... Sony pakuje bardzo ostra kapuche w media, zeby pisaly peany na ich temat - czy to sponsorowane "iwenciki" dla niedobitkow papierowej prasy, czy tez media cyfrowe i "influenserzy" albo "ambasadorzy" (roznica w zasadzie w jawnosci tego "influensingu" :) ), wiec ciezko sie dziwic, ze wszedzie o nich pisza, skoro za to jest zaplacone...
to samo z Fiudzi...
True...ale ludzie to łykają w skutek czego liczne zmienny systemu i fora wypełnione dylematami odnośnie sensu bezlustra. Co do influencerów, vlog-erów i innych "testerów" chyba znak naszych czasów. Z jednej strony mamy informację na temat nowego albo niezbyt powszechnego sprzętu a z drugiej są to ludzie, którzy profesjonalnie testują a często praktycznie w ogóle nie fotografują. Tak na codzień, zupełnie dla przyjemności.
kiedys to sie ojciec lodowke w domu bal otworzyc, bo tam tez mogl byc socjalizm... [emoji38]
a tak po prawdzie... Sony pakuje bardzo ostra kapuche w media, zeby pisaly peany na ich temat - czy to sponsorowane "iwenciki" dla niedobitkow papierowej prasy, czy tez media cyfrowe i "influenserzy" albo "ambasadorzy" (roznica w zasadzie w jawnosci tego "influensingu" :) ), wiec ciezko sie dziwic, ze wszedzie o nich pisza, skoro za to jest zaplacone...
to samo z Fiudzi...
True...ale ludzie to łykają w skutek czego liczne zmienny systemu i fora wypełnione dylematami odnośnie sensu bezlustra.
ale to faktycznie sa liczne zmiany systemu?
i naprawde tylko w jedna strone? bo ja widze tez calkiem sporo przypadkow, kiedy ludzie majac po dziurki w nosa malutkich guziczkow, mizernego uchwytu, smiesznych bateryjek i porypanego menu, decyduja sie w koncu kupic sobie body systemowe :) bo szklarnia i tak juz jest EF, biorac pod uwage zaj* wybor i jakosc tychze, w polaczeniu z ich przystepna cene (bo odpowiedniki Sony czesto maja te dwa pierwsze ale z cena juz bywa gorzej...)
pytam realnie, bo mi sie to jako nie dodaje. wedlug szumu internetowego wszyscy juz dawno wyrzucili przestarzalego Canona i dawno kupili takiego czy innego wszystkomajacego bezlusterkowca. tylko koniec koncow Canon mial i ma 50% udzialu na rynku. a obawiam sie, ze jak juz upichca tego pelnoklatkowego bezlusterkowca, to pozamiataja wszelkie te A7* pod dywan. bo nawet jak tam bedzie matryca gorsza od Sony (a bedzie, co sie mamy oszukiwac), to natywna obsluga, wybor i ceny szkiel EF rozwiaza dylematy wyboru klientow. bo to nie jest polka amatorska gdzie Zenon sie podjara byle ficzerem i leci kupic. to jest odbiorca, ktory kupuje system. a ten w Canonie jest bardzo rozbudowany, jakosciowo swietny a koniec koncow rowniez tani...
Co do influencerów, vlog-erów i innych "testerów" chyba znak naszych czasów. Z jednej strony mamy informację na temat nowego albo niezbyt powszechnego sprzętu a z drugiej są to ludzie, którzy profesjonalnie testują a często praktycznie w ogóle nie fotografują. Tak na codzień, zupełnie dla przyjemności.
tak samo bylo w epoce kamienia... o pardon: prasy papierowej...
michalab
15-05-2018, 10:44
kiedys to sie ojciec lodowke w domu bal otworzyc, bo tam tez mogl byc socjalizm... :lol:
Ale dzięki temu mało kto wierzył TV czy prasie, ani nie powtarzał propagandowej papki nawet z nią nie dyskutował. Teraz to już chyba tak nie działa.
Tutaj na tym forum to akurat głównie się o tym mówi "dzięki" jan pawlak
Ostatni post Jana jest kilka stron wcześniej, od tego czasu nazwa firmy, którą wspomniałeś powtórzyła się ponad 10 razy (nie licząc cytatów). ;-).
To taka technika marketingowa, jeden chwali, kilku z nim dyskutuje, aby było wiarygodniej do wszystkich ról wybiera się takich, którzy wierzą w to co piszą. Rozpoznawalność marki rośnie.
Ostatni post Jana jest kilka stron wcześniej, od tego czasu nazwa firmy, którą wspomniałeś powtórzyła się ponad 10 razy (nie licząc cytatów). ;-).
To taka technika marketingowa, jeden chwali, kilku z nim dyskutuje, aby było wiarygodniej do wszystkich ról wybiera się takich, którzy wierzą w to co piszą. Rozpoznawalność marki rośnie.
No tak to dziala. Jak już wątek umiera albo się chłodzi to jan pawlak wrzuca coś nowego i zabawa trwa (choc oczywiście wątpię aby był on płatnym influencerem lub ambasadorem). Zawsze można napisać na forum Canona, że laserowy wskaźnik doczepiony do Sony drga mniej niż na Canonie i zabawa się rozkręca ;)
Najważniejsze w tej zabawie, że marketing bezluster ff porzucił już temat wielkości - jest więc szansa, że moja dłoń na bezlustrze Canona nie będzie się musiała "transformować" bo ja chyba nie mam tak plastycznej dłoni jak jan nowak ;)
Ale dzięki temu mało kto wierzył TV czy prasie, ani nie powtarzał propagandowej papki nawet z nią nie dyskutował. Teraz to już chyba tak nie działa.
i to jest dla mnie jeszcze bardziej szokujace :/ ze w XX wieku ludzie wierza mediom. ktore kupuja ci sami ludzie, ktorzy kupuja politykow, i ktore zostaly zredukowane do roli slupa reklamowanego, bo tresci krytycznych jest minimum, reszta to reklama jawna lub niejawna (teksty sponsorowane)...
za komuny jakos dzialala asocjacja miedzy partia a tuba propagandowa. teraz polaczenie jest posrednie (ten sam sponsor, czyli rodzic w grafie zaleznosci) wiec dla 90% odbiorcow zrobila sie to zbyt trudna zaleznosc :)
marfot - To zależy jakiego pokroju będzie to aparat. Jak zrobią jakiś mniej zaawansowany, ale będzie miał to czego mi potrzeba to ok, jak zrobią jakiś pro, hiper, super za 20tys to też kupię. Chociaż wolałbym coś w okolicy 2000$. jotes25 - nie czego oczekuję w stosunku 6d2, ale czego oczekuję w ogóle. 6D2 to w/g mojej opinii najlepsze lustro canona, a mi właśnie o to chodzi aby nie było to lustro :P
jotes25 - nie czego oczekuję w stosunku 6d2, ale czego oczekuję w ogóle. 6D2 to w/g mojej opinii najlepsze lustro canona, a mi właśnie o to chodzi aby nie było to lustro :P
No, ale tak konkretnie co ma umożliwiać bezlustro czego nie możesz zrobić za pomocą 6d2?
To po co kupuje się bezlustro, aparat nie będzie hałasował przy robieniu fot. W przypadku zdjęć w ciągu dnia ilość robionych przezemnie fot wzrośnie niebotycznie, a jeśli ogarnęli by używanie lamp z elektroniczną migawką to robienie zdjęć w ciągu nocy okaże się jeszcze skuteczniejsze.
To po co kupuje się bezlustro, aparat nie będzie hałasował przy robieniu fot. W przypadku zdjęć w ciągu dnia ilość robionych przezemnie fot wzrośnie niebotycznie, a jeśli ogarnęli by używanie lamp z elektroniczną migawką to robienie zdjęć w ciągu nocy okaże się jeszcze skuteczniejsze.
Aaaa, czyli musisz poczekać na bezlustro z globalną migawką (bezgłośność, lampa). Pewnie zostało parę lat jeszcze... :lol:
Tzw. cicha (elektroniczna) migawka w dzisiejszych bezlustrach bardzo zniekształca rzeczywistość (Witkacy byłby zachwycony :lol:). Tego zwykle na pierwszy rzut oka nie widać, zwłaszcza w fotografii przyrodniczej, ale jak się porówna np. dwa kolejne kadry to już czasami włos dęba na głowie staje :lol: Chyba, że zamierzasz wyłącznie statyczne fotki ze statywu pstrykać z nieruchomym modelem, to będzie OK. Jakimś rozwiązaniem jest też zakup A9, ale nie miałem okazji sprawdzić w praktyce. Bo o problemach z migawką elektroniczną raczej rzadko się wspomina na forach...
A9 nie można używać z lampami w trybie elektronicznej migawki. Także wole poczekać na 2x tańszego canona z taka samą lipą :P
Lecący myszołów nie wystarszy się migawki, więc takie ruchome obiekty można tłuc w tradycyjny sposób.
A co pokaże canon i czy w ogóle coś pokaże to zobaczymy, może w końcu spełni moje oczekiwania :D
Znając Canona (który oferuje tylko solidne i dopracowane rozwiązania ;) ), to w nadchodzącym bezlustrze FF może wcale nie być elektronicznej migawki...
Znając Canona (który oferuje tylko solidne i dopracowane rozwiązania ;)
ale masz wifi w aparacie i probowales tego uzywac :)
nie zapytam, czy miales kaprys spiac dwa aparaty z jednym telefonem, bo to juz by bylo tak dopracowane rozwiazanie, ze telefon by chyba spalilo...
ale masz wifi w aparacie i probowales tego uzywac :)
Używam cały czas i jestem całkiem zadowolony :) Nawet dzisiaj zdążyłem już zrobić kilka zdjęć, 80d + 400/5.6 stoi sobie cały czas u zimorodków, sprawdzam czy zaczęły karmić już.
nie zapytam, czy miales kaprys spiac dwa aparaty z jednym telefonem, bo to juz by bylo tak dopracowane rozwiazanie, ze telefon by chyba spalilo...
hehe, czytasz w moich myślach :lol: Właśnie nabyłem 18-135 + PZ-E1 i chcę tam postawić jeszcze drugi aparat z tym ustrojstwem. Oczywiście przyda mi się mały router, bo przełączanie tabletu pomiędzy dwoma sieciami Wi-Fi byłoby ciut czasochłonne. Do pełni szczęścia zabraknie równoczesnego obrazu z obu aparatów, ale to jest dla mnie zrozumiałe (choć nie problem, żeby to zrobić). Poza tym oprócz tabletu mam przecież jeszcze telefon w kieszeni :)
Ogólnie rozumiem twój sceptycyzm, zwłaszcza na początku rozwiązanie Canona było słabe. Teraz w zasadzie nie stwarza mi żadnych problemów, ani nie nakłada ograniczeń. Myślę, że doceniłbyś bardziej, gdybyś porównał z innymi producentami. Ja mam porównanie z Sony i to jest właśnie poziom Canona sprzed kilku lat... Mało do czego się nadaje.
Mnie ostatnio bardzo ujęła możliwość zdalnego "ręcznego" ostrzenia. Bardzo przydatna rzecz np. gdy doskonały Dual Pixel nie jest jednak w stanie ustawić ostrości z jakiegoś powodu (np. zapadających ciemności). A pewnie i inne zastosowania się znajdą, na które jeszcze nie wpadłem (np. focus stacking?).
Znając Canona (który oferuje tylko solidne i dopracowane rozwiązania ;) ), to w nadchodzącym bezlustrze FF może wcale nie być elektronicznej migawki...Może też nie być wizjera. Tylko ekran i dpaf.
marfot - To zależy jakiego pokroju będzie to aparat. Jak zrobią jakiś mniej zaawansowany, ale będzie miał to czego mi potrzeba to ok, jak zrobią jakiś pro, hiper, super za 20tys to też kupię. Chociaż wolałbym coś w okolicy 2000$.
Ja też się godzę na wszystko - cenę wolałbym jednak raczej do 15k PLN. Zapłacę tylko za sensor - reszta duperelni jak tam im wyjdzie ;).
Elektroniczna migawka jest już w 6d2, więc raczej na pewno dadzą ją do bezlustra. Ale czy ogarnie to lampy to wątpię...choć samo już wywalenie lustra da mi pewne możliwości.
Serwis dpreview trochę się tłumaczy z nadmiernego skupienia uwagi na sony w ostatnim czasie: https://www.dpreview.com/articles/5446051925/brands-and-breakthroughs-here-s-why-you-ve-heard-so-much-about-sony-recently
Czytelnicy czują, że coś jest nie tak :D
Serwis dpreview trochę się tłumaczy z nadmiernego skupienia uwagi na sony w ostatnim czasie: https://www.dpreview.com/articles/5446051925/brands-and-breakthroughs-here-s-why-you-ve-heard-so-much-about-sony-recently
Czytelnicy czują, że coś jest nie tak :D
Na BH Photo zamieszczono od początku roku 20 opinii o 6DII (a 70 od premiery) i 98 opinii o A7III (pierwsza opinia z kwietnia).
Podobna cena startowa obu body i adresat a tu taka różnica w zainteresowaniu.
Niech wytłumaczą kupujący ;)
Elektroniczna migawka jest już w 6d2, więc raczej na pewno dadzą ją do bezlustra. Ale czy ogarnie to lampy to wątpię...choć samo już wywalenie lustra da mi pewne możliwości.Mówisz o trybie timelapse?
Kolekcjoner
16-05-2018, 03:39
Zakładam, że poziom matrycy z 6DII się już nie powtórzy. Żaden z projektantów nie pójdzie w takie coś w nowym wyrobie.Projektanci to akurat nie mają nic do powiedzenia w tej kwestii ;).
Na BH Photo zamieszczono od początku roku 20 opinii o 6DII (a 70 od premiery) i 98 opinii o A7III (pierwsza opinia z kwietnia).
Tylko ciekawe ile tych "opinii" jest prawdziwych - nie żebym coś podejrzewał :lol:.....
gnd - tak, timelapsowe ujęcia idą z elektronicznej migawki, to już tylko krok do puszczenia tego w normalny tryb zdjęć.
to samo z Fiudzi...Dodałbym do listy Olympusa. Może dlatego, że czytuje forum olka, ale wszędzie gogle mi wrzuca reklamy olka. Reklam nikona czy canona jak na lekarstwo.
Znam paru blogerów i yutuberów. Co oni biedni mogą za to, że pewne firmy się do nich zgłaszają, dają sprzet do testów, a C i N - nie. Firma daje to biorą. Ja bym się nie zarzekał, że nie wezmę (na test) ;) ale mam nadzieję, że bym zrecenzował obiektywnie.
To po co kupuje się bezlustro, aparat nie będzie hałasował przy robieniu fot. OK, jest to jakiś powód, sensowny. Ważny dla pewnej grupy fotografów. Dla innej grupy ważne jest co innego. Ba, najgorzej, że pewne cechy sprzętu skłaniają do bezluster, pewne do lustrzanek, inne do MF, a inne do małego APS-C.
Należy się pogodzić z tym, że nie będzie systemu najlepszego do wszystkiego. To czy bezlustra wyprą lustrzanki - nie wiadomo.
Fajnie by było gdyby (od strony fotografa patrząc) można było używać tej samej optyki na różnych body. Z maksymalną użytecznością (AF, stabilizacja itd.) Tak samo systemowych lamp, sterowników itp. Dlatego jak C i N pokażą (dobre) bezlustra to Sony się zmartwi.
W tym pojedynku, z praktycznie taką samą, niską ceną wygrał po prostu lepszy i dla wielu ciekawszy aparat. Ponadto do Sony a7 III nie do końca pasuje pozycjonowanie entry-level. Możliwości matrycy i bardzo zaawansowany AF przyrównałbym do tego, że kupujący w cenie 6d dostają 1d-X. Stąd taki popyt. W Polsce jest trochę inaczej z cenami 6,5 vs. 10k zł co dla wielu robi różnicę. A wiadomo, że canon to również ogromny wybór szkieł w różnych pułapach cenowych, również tych niskich...i największy rynek wtórny.
Wracając do sprawy wydaje mi się to bardzo zabawne, że taki serwis w reakcji na liczne komentarze pod wątkami o sony daje wpis, w którym tłumaczy się ze swoich działań :)
btw. nie mam zupełnie nic do Sony. Bardzo podoba mi się to co ostatnio wypuszczają. Nawet poważnie rozważałem przejście. Bawią mnie jednak te często sztuczne, pozerskie i "na siłę", współczesne działania marketingowo-promocyjne. Serio, często mam niezłą bekę z wypocin tych "znanych jutuberów" :D Sprawa tyczy się zresztą nie tylko Sony;)
No i konstruują się szkła dla bezlustra FF:
Patent: Canon Wide Angle Zoom for Full Frame Mirrorless Camera (http://www.canonrumors.com/patent-canon-wide-angle-zoom-for-full-frame-mirrorless-camera/)
Myślałem raczej o jasnych stałkach na początek a tu UWA.
Czyli odpuszczają bagnet EF? Bo jeśli tak, to jeszcze sporo szkieł do opatentowania a żarty ze szklarni sony ...no sami wiecie ;)
Nic nie odpuszczają ;)
Czy będzie nowa linia obiektywów z nowym bagnetem (EF-M lub innym). Wg mnie będzie.
Co do korpusów widzę to tak:
- prostszy dla entuzjastów z nowym bagnetem a umożliwiający podłączanie szkieł EF przez tradycyjny adapter (entuzjaści Sony zdają się zapominać, że to tylko kawałek rurki w przypadku Canona, a nie duży problem jak w przypadku Sony),
- droższy dla profi z wbudowanym "hiperadapterem" umożliwiającym zmianę odległości rejestrowej i tym samym podłączanie nowych i "starych" szkieł.
Ciekaw jestem czy ten prostszy korpus i nowe szkła będą po części efektem fiksacji Canona na punkcie niewielkich rozmiarów bezlustra (patrz EOS M i obiektywy dla tego systemu). Patent szkła 16-28 zdaje się wskazywać na taką ewentualność.
Oby wyciągnęli lekche z EOS M i dalobsie to trzymać, ale chyba tak bo M50 ma grip. M1 to była tragedia.
jan pawlak
23-05-2018, 17:47
Nic nie odpuszczają ;)
Czy będzie nowa linia obiektywów z nowym bagnetem (EF-M lub innym). Wg mnie będzie.
Co do korpusów widzę to tak:
- prostszy dla entuzjastów z nowym bagnetem a umożliwiający podłączanie szkieł EF przez tradycyjny adapter (entuzjaści Sony zdają się zapominać, że to tylko kawałek rurki w przypadku Canona, a nie duży problem jak w przypadku Sony),
- droższy dla profi z wbudowanym "hiperadapterem" umożliwiającym zmianę odległości rejestrowej i tym samym podłączanie nowych i "starych" szkieł.
Ciekaw jestem czy ten prostszy korpus i nowe szkła będą po części efektem fiksacji Canona na punkcie niewielkich rozmiarów bezlustra (patrz EOS M i obiektywy dla tego systemu). Patent szkła 16-28 zdaje się wskazywać na taką ewentualność.
Z tymi obiektywami do bezlustra to chyba nie chodzi o ich wymiary.
Dla obiektywów 16-35/2,8 było kolejno :
1. Canon :
- 130mm x fi 84mm
- 112mm x fi 89mm
- 128mm x fi 89mm
2. Sony
lustrzankowy 114mm x fi 82mm
do bezlustra 122mm x fi 89mm
Optycznie najprawdopodobniej chodzi o umożliwienie poprawnej pracy detektorów fazy aż do brzegów matrycy.
Najbliższa matrycy soczewka jest jak najbliżej matrycy, płaszczyzna główna tak była prawidłowa ogniskowa
jp
Widzieliście juź polską cenę S105A podaną przez optyczne?
P.s. Czy jeszcze niema wątku o tym obiektywie?
Wątek już jest, sam się w nim nawet wypowiadałeś http://www.canon-board.info/obiektywy-21/sigma-105-1-4-art-107460/index4.html
Panama Joe
25-05-2018, 12:12
Deliberowanie o przyszłej linii produktowej na podstawie zgłoszonego patentu to sztuka dla sztuki :) Podobnych patentów Canon czy Nikon mają całą masę.
To właśnie znaczy "plotkować" :)
jan pawlak
25-05-2018, 17:55
To właśnie znaczy "plotkować" :)
Jasne, pewności nie ma, ale :
1. Canon ma do lustrzanek FF obiektyw EF 16-35/2,8
2. Zgłasza patent (co kosztuje) na obiektyw 16-35/2,8 i definiuje go że do bezlustra
3. Wiadomo ze pracuje nad bezlustrem FF
jp
Marcin K
26-05-2018, 11:05
A ja mam taki dylemat...
Mam 5D Mark II.
Chce wymienić na nowszy model.
I teraz zastanawiam się, czy brać 5D Mark IV, czy poczekać do Photokiny.
Zastanawiam się, czy pokażą tam następcę 5D Mark IV, czy nie ?
Taka sytuacja...
Nawet jak pokażą, to pewnie z premierą sprzedażową w okolicach wiosny 2019. Jak nie będziesz chciał płacić frycowego za kupowanie nowości, to oznacza czekanie 1,5-2 lat.
Taka sytuacja.
A ja mam taki dylemat...
Mam 5D Mark II.
Taka sytuacja...
Następca 5d mark iv? Raczej 2020 niż 2018...
jan pawlak
26-05-2018, 13:07
Chce wymienić....
W prawidłowej odpowiedzi/uzasadnieniu tkwi rozwiązanie Twojego problemu.
Dlaczego chcesz wymienić, czy 5D4 ma a 5D5 może mieć to czego Ci brakuje teraz ?
A może potrzeba Ci "więcej" niż ulepszone body, może poznawanie/używanie "nowej" technologii, ma wyjść Canona FF bezlustro, są Sony A7/A9, ....
Po kilkunastu latach fotografowania coraz lepszymi aparatami Canona... sprzedałem wszystko i zacząłem z A7R2
jp
Tak, juz nawet dzieci w przedszkolach o tym wiedza.
Tak, juz nawet dzieci w przedszkolach o tym wiedza.
Ale rodzą się kolejne pokolenia - jak dadzą sobie radę w życiu bez tej wiedzy?
W prawidłowej odpowiedzi/uzasadnieniu tkwi rozwiązanie Twojego problemu.
jp
Geniusz! Po prostu geniusz!
A ja mam taki dylemat...
Mam 5D Mark II.
Taka sytuacja...
Cykl 5d trwał do tej pory około 3.5 roku. 2019/2020 wychodzi z tego cyklu. Z 5d2 masz raczej prosta sprawę bo o ile nie potrzebujesz szybciej niż 1/4000 to 6d2 to kosmos w porównaniu do 5d2.
jan pawlak
26-05-2018, 18:58
Ale nie wiadomo dlaczego chce wymienić.
Jeśli np. potrzebuje pikseli (wydruki) to :
- teraz ma 21Mpix,
- 6D2 to 25Mpix
- a 5D4 to 30Mpix i jest więc szansa na więcej w następnych wersjach piątki
jp
Marcin K
26-05-2018, 20:12
Ale nie wiadomo dlaczego chce wymienić.
Jeśli np. potrzebuje pikseli (wydruki) to :
- teraz ma 21Mpix,
- 6D2 to 25Mpix
- a 5D4 to 30Mpix i jest więc szansa na więcej w następnych wersjach piątki
jp
Drukuje maksymalnie 15 x 21, więc niby matryca wystarcza.
Z drugiej strony więcej pikseli, to mogę więcej cropować w obróbce.
Robię krajobrazy, portrety i czasami studio.
Chyba głównie chcę zmienić dla lepszego AF. Potem wyższego ISO i jakości przy wyższych ISO.
Niby matematycznie wychodzi, że to nie czas na następcę 5d MK IV, ale jakieś przecieki czytałem, że może być.
Generalnie delikatnie mówiąc nie jestem na bieżąco jeśli chodzi o możliwości techniczne aktualnie będących na rynku lustrzanek Canon.
Lata już nie wchodziłem na fora fotograficzne.
Teraz jak uznałem, że czas na zmianę zorientowałem się, że lekko już tych modeli nie ogarniam.
Teraz przy wymianie brałem pod uwagę tylko 5d MK IV lub jego następcę.
6D nie brałem pod uwagę, bo zakładałem, że masakrycznie dużej zmiany nie zobaczę.
A czy cena ma dla Ciebie znaczenie? bo 5dmkIV jest 2x droższy niż 6dmk2. Przy tym ten drugi jest już bardzo zaawansowanym aparatem. Nie sądzę by Cię ograniczał w jakiś sposób przy twoich ulubionych tematach fotograficznych. AF na pewno sporo lepszy niż w 5dmk2.
jan pawlak
26-05-2018, 23:11
Drukuje maksymalnie 15 x 21, więc niby matryca wystarcza.
Z drugiej strony więcej pikseli, to mogę więcej cropować w obróbce.
Robię krajobrazy, portrety i czasami studio.
Chyba głównie chcę zmienić dla lepszego AF. Potem wyższego ISO i jakości przy wyższych ISO.
Niby matematycznie wychodzi, że to nie czas na następcę 5d MK IV, ale jakieś przecieki czytałem, że może być.
Generalnie delikatnie mówiąc nie jestem na bieżąco jeśli chodzi o możliwości techniczne aktualnie będących na rynku lustrzanek Canon.
Lata już nie wchodziłem na fora fotograficzne.
Teraz jak uznałem, że czas na zmianę zorientowałem się, że lekko już tych modeli nie ogarniam.
Teraz przy wymianie brałem pod uwagę tylko 5d MK IV lub jego następcę.
6D nie brałem pod uwagę, bo zakładałem, że masakrycznie dużej zmiany nie zobaczę.
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-6D-Mark-II-versus-Canon-EOS-5D-Mark-IV-versus-Canon-EOS-5D-Mark-II___1170_1106_483
Tu są wyniki testów/porównań 5D2, 6D2 i 5D4 jakości technicznej zdjęć w 3 sytuacjach zdjęciowych, portret, krajobraz i sport(szumy przy słabym świetle)
Jeśli szumy są przyczyną chęci zmian to praktycznie obojętnie czy 5D4 czy 6D2.
Gdy zakres dynamiki Cie ogranicza to (z tych dwóch) tylko 5D4
Ale te testy nic nie "mówią" o AF, interfejsie itd.
jp
Marcin K
27-05-2018, 09:12
A czy cena ma dla Ciebie znaczenie? bo 5dmkIV jest 2x droższy niż 6dmk2. Przy tym ten drugi jest już bardzo zaawansowanym aparatem. Nie sądzę by Cię ograniczał w jakiś sposób przy twoich ulubionych tematach fotograficznych. AF na pewno sporo lepszy niż w 5dmk2.
Jeśli zobaczyłbym tak znaczącą różnicę między tymi aparatami, to cenę 5d Mark IV bym przebolał.
Teraz tylko faktycznie pytanie , czy rzeczywiście 6D MK II mi nie wystarczy.
Zacząłem oglądać jakieś recenzje z porównaniem 5d MK IV i 6d MK II i faktycznie zastanawiam skąd taka różnica w cenie.
Teraz już nie wiem sam ...
Jeśli zobaczyłbym tak znaczącą różnicę między tymi aparatami, to cenę 5d Mark IV bym przebolał.
Zacząłem oglądać jakieś recenzje z porównaniem 5d MK IV i 6d MK II i faktycznie zastanawiam skąd taka różnica w cenie.
Teraz już nie wiem sam ...Na pewno lepszy układ AF, możliwe że również matryca, bardzo solidna budowa. To ostatnie ma szczególne znaczenie jeśli rypiesz duże ilości zdjęć w trudniejszych warunkach - aparat się odbija, czasem pada deszcz itd. Chociaż wielu użytkowników 6d pisało o przebiegach 400k i ciągle działały OK.
Ja na razie wybrałem 6dmk2. Jeśli AF się sprawdzi w reportażu ślubnym to będę bardzo szczęśliwym człowiekiem :) różnicę w cenie też można wydać na cele foto.
^^ do tego lepsza matryca (tzn z tych nowszych), lepsza ergonomia, lepszy wizjer, migawka ponizej 1/4000, 4k
6d ma za odchylany ekranik, który robi robotę.
6d2 pod każdym względem jest znacząco lepszy od 5d2 (z wyjatkiem migawki). Największy wrzask jest na matryce ale przecież ona jest lepsza niż 6d1 a on miał lepsza niż 5d3.
jan pawlak
27-05-2018, 14:02
Tutaj jest porównanie 6D2, 5D4, D750, A7 II, K-1
https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d-mark-ii-review
A tutaj 6D2 z A7 II, A7 III, A7R3, D750
https://www.dpreview.com/reviews/sony-a7-iii-review/2
Nie wiem jakie masz obiektywy i jak bardzo chcesz zmienić
"W ciemno" gdybym był na Twoim miejscu to albo :
a. czekałbym na bezlustro FF Canona i zbierał kasę na dobre obiektywy
b. kupiłbym 6D2 (jako przejściowe/na razie) i za różnice w cenie do 5D4/5 kupiłbym dobry obiektyw,
Wersja ;
b to pozostanie na dłużej w świecie lustrzanek Canona,
a to przejście do świata bezluster albo w systemie Canona albo w konkurencyjnym w zależności od tego czym bezlustro FF Canona "się okaże"
jp
Myślę, że pokładacie zbyt duże nadzieje w tym potencjalnym bezlusterkowcu FF canona. Znając naszą ukochaną firmę to nie będzie od razu aparat "kompletny" jak (wiem, że tu się narażam ;) ) np. SONY a7III. AF, matryca, guzikologia...zawsze coś można zrobić tak, że będziemy potem masowo wymieniać na mk2, mk3 itd.
jan pawlak
27-05-2018, 16:10
Myślę, że pokładacie zbyt duże nadzieje w tym potencjalnym bezlusterkowcu FF canona. Znając naszą ukochaną firmę to nie będzie od razu aparat "kompletny" jak (wiem, że tu się narażam ;) ) np. SONY a7III. AF, matryca, guzikologia...zawsze coś można zrobić tak, że będziemy potem masowo wymieniać na mk2, mk3 itd.
To są praktyki gdy jest się liderem rynku w danym segmencie.
W bezlutrach (FF) jest zupełnie inna sytuacja, jest/prowadzi Sony i walczy Nikon.
Canon nie może stracić tego segmentu, uważam ze musi wypuścić aparat co najmniej z tej samej półki co A7 III
jp
Daniel_Daniel
28-05-2018, 22:19
Żadne słupki tego nie pokażą. Łatwo jest wręcz udowadniać tezę odwrotną, ale różnica w użytkowaniu canona 5dmiv w stosunku do 6dmii w mojej opinii jest kosmiczna. Na korzyść 5dmiv i to pomimo braku gibanego ekranika. Więc jeśli możesz przeboleć to‚ będzie Pan zdecydowanie zadowolony”.
Obydwa sprzętu są z wyższej półki ale dla mnie to różnica klas.
jan pawlak
29-05-2018, 08:16
Żadne słupki tego nie pokażą. Łatwo jest wręcz udowadniać tezę odwrotną, ale różnica w użytkowaniu canona 5dmiv w stosunku do 6dmii w mojej opinii jest kosmiczna. Na korzyść 5dmiv i to pomimo braku gibanego ekranika. Więc jeśli możesz przeboleć to‚ będzie Pan zdecydowanie zadowolony”.
Obydwa sprzętu są z wyższej półki ale dla mnie to różnica klas.
Tak też pozycjonuje je Canon, im "mniejsza" cyfra/liczba w nazwie typu tym wyższa półka.
Tylko z praktycznego punktu widzenia jak to się ma dla potrzeb używania przez normalnego amatora, jakości technicznej zdjęć, możliwości wykonywania zdjęć, interfejsu itd.
Ale na decyzje kupna wpływają rozum i emocje.
jp
Wypuszczą wreszcie jakis sensowny bezlusterkowiec z paroma fajnymi zoomami?
Kolekcjoner
29-05-2018, 23:37
W bezlutrach (FF) jest zupełnie inna sytuacja, jest/prowadzi Sony i walczy Nikon.
Podasz jakieś wiarygodne dane które to potwierdzają?
Powinieneś ograniczyć w sposób znaczący swoje oczekiwania...
Btw. szczególnie ciekawy jest ten fragment dotyczący walki Nikona :-). Komedia.
jan pawlak
30-05-2018, 08:38
W bezlustrach (FF) jest zupełnie inna sytuacja, jest/prowadzi Sony i walczy Nikon.
ok, takie są fakty :
1.
Pierwsze bezlustra FF Sony A7, A7R ukazały się 2013 roku
Sony ma aktualnie 4 różne typy bezluster FF z tego A7 III, A7R3 to już trzecie wersje.
W rankingach/ocenach wszystkich aparatów foto te bezlustra Sony znajdują się na czołowych miejscach.
2.
Canon nie ma żadnego bezlustra FF
3.
Pozycja Canona i Nikona jest w tym segmencie bezluster FF aktualnie dokładnie taka sama
Obie firmy twierdzą że pracują nad wypuszczeniem bezlustra FF
Żadnego do tej pory ani Canon ani Nikon nie "pokazały"
Chcesz dyskutować "z faktami" ?
jp
^^ A jak walczy Nikon bo ten wątek swojej wypowiedzi pominales???
^^ A jak walczy Nikon bo ten wątek swojej wypowiedzi pominales???
Czepiasz się ;)
Nikon "walczy" najbardziej, bo o ile w przypadku Canona można w przybliżeniu powiedzieć jak bezlusterkowiec FF będzie wyglądać (dual pixel rules :lol:), to Nikon jest wielką niewiadomą.
Choć zwykle korpusy wychodzą Nikonowi jednak lepsze niż Canonowi :D, to jednak nie wiadomo czy szkła Nikona są przygotowane na współpracę z bezlustrem ;) Bo Canona są, przynajmniej te wypuszczone od ca. 2013...
xxkomarxx
30-05-2018, 14:52
Moze nikon teoretycznie ma lepsze korpusy, tylko szkoda ze co model to wielkie akcje serwisowe bo cos nie tak. Nikon po prostu przerzucil dzial testowy na uzytkownikow.
Moze nikon teoretycznie ma lepsze korpusy, tylko szkoda ze co model to wielkie akcje serwisowe bo cos nie tak. Nikon po prostu przerzucil dzial testowy na uzytkownikow.
Coś w tym jest i dotyczy też w jakimś stopniu obiektywów (patrz 300/4 PF czy 200-500). Pewnie dlatego nigdy nie miałem i nie będę mieć Nikona :( Po prostu nie mam ochoty ani czasu na takie zabawy...
A wracając do tematu:
ponoć w przyszłym tygodniu zobaczymy nowe 70-200 ze światłem 4 i 2.8, obie ze stabilizacją.
To dość dziwna zagrywka jak na Canona. Wpierw powinni wypuścić 70-200/4 z jakimś nowym ficzerem typu hiper-szybki AF czy wbudowany TC tak, żeby wszyscy chcieli go kupić. A dopiero jak się obkupią (najwcześniej za trzy lata) pozwolić im się przesiąść na nowe szkło ze światłem f/2.8 :lol:
Tym razem ten manewr niestety się nie uda, ciekawe skąd ten pośpiech (zwłaszcza w odniesieniu do 70-200/2.8 IS II, któremu niewiele można zarzucić?). Pewnie szkła będą zoptymalizowane pod bezlustro ;), ciekawe czy rzeczywiście będą jakieś poszlaki...
jan pawlak
30-05-2018, 21:03
W każdej firmie tworzącej nowe wyroby, w dziale R&D jest realizowanych kilka różnych projektów które są na ogół na różnym stopniu rozwoju. Od decyzji o rozpoczęciu projektowania jakiegoś wyrobu do skończenie i gotowości do produkcji mija kilka lat.
Decyzja o rozpoczęciu produkcji zależy od ilości i "zajętości" linii produkcyjnych, ustalonych z poddostawcami harmonogramami itd.
Można założyć np taki scenariusz, ze Canon chce szybko "wypchnąć" to co ma już gotowe by zrobić w niedalekiej przyszłości miejsce na linii produkcyjnej na nowe wyroby które są w końcowej fazie procesu rozwojowego.
Na przykład miejsce na obiektywy do bezluster FF zaczynając od opatentowanego właśnie 16-35/2.8 i na następne.
jp
Moze nikon teoretycznie ma lepsze korpusy, tylko szkoda ze co model to wielkie akcje serwisowe bo cos nie tak. Nikon po prostu przerzucil dzial testowy na uzytkownikow.Najnowsza akcja serwisowa dla Canona 70d/80d :)
http://www.canonrumors.com/service-advisory-canon-eos-70d-for-error-70-error-80/
Could this be a hint of a new mount for the upcoming Canon full frame mirrorless?
https://www.canonnews.com/canon-patent-application-the-first-sniff-of-a-new-mount-for-canon
A wracając do tematu:
ponoć w przyszłym tygodniu zobaczymy nowe 70-200 ze światłem 4 i 2.8, obie ze stabilizacją.
To dość dziwna zagrywka jak na Canona. Wpierw powinni wypuścić 70-200/4 z jakimś nowym ficzerem typu hiper-szybki AF czy wbudowany TC tak, żeby wszyscy chcieli go kupić. A dopiero jak się obkupią (najwcześniej za trzy lata) pozwolić im się przesiąść na nowe szkło ze światłem f/2.8 :lol:
Tym razem ten manewr niestety się nie uda, ciekawe skąd ten pośpiech (zwłaszcza w odniesieniu do 70-200/2.8 IS II, któremu niewiele można zarzucić?). Pewnie szkła będą zoptymalizowane pod bezlustro ;), ciekawe czy rzeczywiście będą jakieś poszlaki...
No i zobaczyliśmy:
https://www.optyczne.pl/12496-news-Canon_EF_70-200_mm_f_2.8L_IS_III_USM.html (Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM)
https://www.optyczne.pl/12495-news-Canon_EF_70-200_mm_f_4L_IS_II_USM.html (Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM)
W komentarzach można znaleźć jakieś dziwne wypowiedzi sugerujące brak uszczelnień w wersji obiektywu o świetle f/4 które nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości:
https://downloads.canon.com/nw/camera/products/lenses/ef-70-200mm-f4l-is-ii-usm/features/ef_70_200mm_f4l_is_ii_usm_3a.jpg
Źródło: https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/products/details/lenses/ef/telephoto-zoom/ef-70-200mm-f-4l-is-ii-usm
No i zobaczyliśmy:
https://www.optyczne.pl/12496-news-Canon_EF_70-200_mm_f_2.8L_IS_III_USM.html (Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM)
https://www.optyczne.pl/12495-news-Canon_EF_70-200_mm_f_4L_IS_II_USM.html (Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM)
W komentarzach można znaleźć jakieś dziwne wypowiedzi sugerujące brak uszczelnień w wersji obiektywu o świetle f/4 które nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości:
https://downloads.canon.com/nw/camera/products/lenses/ef-70-200mm-f4l-is-ii-usm/features/ef_70_200mm_f4l_is_ii_usm_3a.jpg
Źródło: https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/products/details/lenses/ef/telephoto-zoom/ef-70-200mm-f-4l-is-ii-usm
bo optyczne=sigma :mrgreen:
tmielcarz
07-06-2018, 21:15
Ciekawe czy będą jakieś sensowne obniżki cen obecnych wersji, żeby pozbyć się zapasów ?
Ciekawe czy będą jakieś sensowne obniżki cen obecnych wersji, żeby pozbyć się zapasów ?
Zapomnij.
Ciekawe czy będą jakieś sensowne obniżki cen obecnych wersji, żeby pozbyć się zapasów ?Nie będzie żadnych obniżek bo nigdy ich nie było. Nastepca startuje z bazowa cena, która powoduje,że stare są wykupywane i tyle.
https://www.optyczne.pl/12534-news-Matryca_Canona_40_razy_wi%C4%99ksza_od_sensora_pe% C5%82noklatkowego.html
Kto to wyczyści i czym ;)