Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
Swoją drogą ciekawe dlaczego w trzycyfrowych jest "ładniejszy" wtyk jack, a w lepszych body jakiś wynalazek...
mystical
10-08-2016, 21:47
Widzę jakąś konferencję praową z tłumem fotografów gadających do swoich aparatów. Albo w kościele ksiądz "co Bóg złączył .." a fotograf "Cichy tryb. Cichy tryb! Seryjne! Pstryk!
Oj tam oj tam - od razu wróżysz apokalipsę :P
zasadnicze pytanie o 5DIV to jaką matrycę ta wsadzą? i czy 1EV na DR (bo więcej nie będzie) robi aż taką różnicę, pozostałe parametry z przecieków ciekawe ale bardziej dla filmowców, dualpixel? komu to potrzebne - też do filmowania bardziej bo do fotografii potrzebne jak świni siodło - na razie potencjał technologii dualpixel wydydaje się być kompletnie niewykorzystany w fotografii (jeszcze bardziej niż wi-fi w innych korpusach :mrgreen:). no chyba że ktoś potrzebuje więcej megapixeli ale nie chce 5DS. ale ogólnie ciekawy korpus się szykuje.
zasadnicze pytanie o 5DIV to jaką matrycę ta wsadzą? i czy 1EV na DR (bo więcej nie będzie) robi aż taką różnicę, pozostałe parametry z przecieków ciekawe ale bardziej dla filmowców, dualpixel? komu to potrzebne - też do filmowania bardziej bo do fotografii potrzebne jak świni siodło - na razie potencjał technologii dualpixel wydydaje się być kompletnie niewykorzystany w fotografii (jeszcze bardziej niż wi-fi w innych korpusach :mrgreen:). no chyba że ktoś potrzebuje więcej megapixeli ale nie chce 5DS. ale ogólnie ciekawy korpus się szykuje.
1dx2 dla zawodowców foto wszelkiej maści, 5d4 dla filmujących entuzjastów, 6d2 dla całej reszty fanów pełnej klatki. Do tego niszowy 5ds.
Jaką matrycę wsadzą? W zasadzie bez znaczenia, będą inne atrakcje ;)
1dx2 dla zawodowców foto wszelkiej maści, 5d4 dla filmujących entuzjastów, 6d2 dla całej reszty fanów pełnej klatki. Do tego niszowy 5ds.
Jaką matrycę wsadzą? W zasadzie bez znaczenia, będą inne atrakcje ;)
zawsze myślałem że 5D to raczej sprzęt do robienia zdjęć taki wypozycjonowany pod naszych rodzimych (i pewnie nie tylko) zawodowców a filmowanie to tylko dodatek, ja chwilowo jestem bardiej niż zadowolony z mojego sprzetu więc nie mam zamiaru nic kupować, a nawet opycham zbędne rzeczy bo postanowiłem zminimalizowac ilość noszonych gratów ale dla mnie matryca ma zawsze znaczenie podstawowe, a nad innymi atrakcjami mogą zacząć mysleć jak wykorzystają to co mają np. wi-fi np. do zrobienia wyzwalacza który będzie dział a nie sprawiał wrażenie że działa - i tak większośc tych atrakcji co je mogą wymyślić już od dawna pracuje w ML i jeśli ktoć chce mieć to już je ma ;) bezkosztowo ;)
optyczne.pl pisza że jednak na dość odległym horyzoncie :-)
jeśli miał bym obstawiac, to wczesniej nowe 6D
Przecież Canon ma dość przejrzysty system premier. Tak więc teraz 5D mk IV, wiosną 6D II. Przed IV kwartałem 2016 muszą zdążyć z nowym systemem bezlusterkowym lub nowymi kompaktami o dużych matrycach. Nowy 7D III najwcześniej w 2018. Wcześniej oczywiście jakieś xxxD i xxD (w tym 100D II - chyba, że w to miejsce bezlustra). I to cała filozofia.
Kolekcjoner
15-08-2016, 14:18
... 5d4 dla filmujących entuzjastów,....
To podobno już słabnie. Nawet sam Canon traktuje nowe piątki raczej jak poligon doświadczalny niż jakiś konkret dla filmujących. Realnie mają serię C i wątpię żeby chcieli zabijać ją lustrzankami. Zresztą wielu filmowców też się przekonało, że jakiś czas dslr-ami można protezować ale przy poważniejszych zleceniach to zawracanie głowy.
pan.kolega
16-08-2016, 21:30
To podobno już słabnie. Nawet sam Canon traktuje nowe piątki raczej jak poligon doświadczalny niż jakiś konkret dla filmujących. Realnie mają serię C i wątpię żeby chcieli zabijać ją lustrzankami. Zresztą wielu filmowców też się przekonało, że jakiś czas dslr-ami można protezować ale przy poważniejszych zleceniach to zawracanie głowy.
No i to właśnie są dobre zmiany, bo to właśnie pozwala Canonowi zapakować bardzo dobrą a nawet rewelacyjną jakość filmów do lustrzanki bez obawy zabijania czegokolwiek. Zawodowiec i tak obecnie kupi dedykowany do filmowania sprzęt dla różnych "drobnych" ;) udogodnień i ergonomii.
Ja pierdzielę, poczekam jeszcze na oficjalną premierę, może będzie tam coś, czego w tych rumorsach nie napisali... Dla fotografującego użytkownika to nie widzę tutaj żadnych istotnych udogodnień w stosunku do mk3. A tak liczyłęm na odchylany LCD, na plener fajna sprawa. Może dadzą w 6d2.
Ja pierdzielę, poczekam jeszcze na oficjalną premierę, może będzie tam coś, czego w tych rumorsach nie napisali... Dla fotografującego użytkownika to nie widzę tutaj żadnych istotnych udogodnień w stosunku do mk3. A tak liczyłęm na odchylany LCD, na plener fajna sprawa. Może dadzą w 6d2.
Z mojego punktu widzenia także nic ciekawego.
Z chęcią natomiast zobaczę jak sobie poradzili z szumem na wysokim ISO w porównaniu z 6D czy 5DIII.
Mnie wyścig na wysokie ISO już dawno przestał interesować. Używam od dawna max 1600 w porywach do 3200 w naprawdę ekstremalnych sytuacjach. Wolałbym za to ISO 50 na dole.
No i to właśnie są dobre zmiany, bo to właśnie pozwala Canonowi zapakować bardzo dobrą a nawet rewelacyjną jakość filmów do lustrzanki bez obawy zabijania czegokolwiek. Zawodowiec i tak obecnie kupi dedykowany do filmowania sprzęt dla różnych "drobnych" ;) udogodnień i ergonomii.
Dokładnie :) 4K + DPAF to główna atrakcja 5d4. Doprawiona 30MPx, żeby w foto też coś było lepiej.
P.S. Jeśli chodzi o AF w trybie filmowania, to pewnie seria C nawet się nie zbliża do 5d4. Ale wiadomo, profi nie używają AF ;)
Mnie wyścig na wysokie ISO już dawno przestał interesować. Używam od dawna max 1600 w porywach do 3200 w naprawdę ekstremalnych sytuacjach. Wolałbym za to ISO 50 na dole.
tez tak mam. w 6D nie widze pola do poprawy jakosci zdjec pod wzgledem szumow i szczegolow, bo to co ten aparat wyrabia nawet na ogladanym z wytrzeszczem ekranie 4K (tak z 40cm :) ) opuszcza kompletnie szczeke. rowniez DR tego aparatu nie stanowi dla mnie problemu - moze i odstaje od Sonikona, ale nie zdarzyla mi sie sytuacja, zebym tutaj byl ograniczany przez aparat.
dla mnie pod wzgledem matrycy jest jeden obszar poprawy (nie wiem czy realny): jeszcze lepsza separacja barw na kanalach czerwonym i niebieskim. zdarzaja mi sie wschody/zachody slonca, gdzie jednak trzeba uwazac przy wolaniu RAW-ow, zeby zachowac plynnosc tonalna przejsc.
https://canon-board.info/imgimported/2016/08/27753950020_95f02aec18_c-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7075/27753950020_95f02aec18_c.jpg)
poza tym, to standardowo upieram sie, ze implementacja Wifi w aparatach Canona jest skandaliczna i udowadnia (jak zwykle), ze Azjaci nie kumaja myslenia uzytkowego i maja zero wyobrazni w kwestii ulatwiania uzytkownikom zycia. juz 6D mkI moglby spokojnie automatycznie backupowac zdjecia na komorke, korzystac z jej GPS-a zamiast wlasnego (bo wbudowany nie jest idealny, a poza tym niepotrzebnie zuzywa baterie kiedy aparat jest wylaczony), korygowac automatycznie swoj zegar (godzina, strefa czasowa, czas letni/zimowy).
no i nieodmiennie od wielu lat mam jeden problem uzytkowy. gdzie rece mi opadaja, jak widze niezdolnosc do jego rozwiazania przez Canona... zdejmujac aparat ze statywu i chcac pracowac recznie musze zrobic trzy kroki: 1. wlaczyc IS obiektywu, 2. zmienic tryb seryjny (wylaczyc 2 sekundowy timer), 3. wylaczyc MLU. montujac go z powrotem na statywie takie same trzy czynnosci w druga strone. nauczony doswiadczeniem w punkcie pierwszym przelatuje od razu wszystkie 3 stabilizowane obiektywy (bo dostatecznie wiele razy zapomnialem w przeszlosci).
zeby mi zgrzytaja nad kretynstwem takiego rozwiazania. to powinna byc jedna programowalna wajcha na obudowie (ON - wlaczone MLU, 2 sekundowe opoznienie, dezaktywowanie stabilizacji w szkle). ale nie da sie. nawet w 5Ds, aparacie praktycznie dedykowanym do focenia ze statywu, nie pomysleli o jakims uproszczeniu zycia...
zeby mi zgrzytaja nad kretynstwem takiego rozwiazania. to powinna byc jedna programowalna wajcha na obudowie (ON - wlaczone MLU, 2 sekundowe opoznienie, dezaktywowanie stabilizacji w szkle). ale nie da sie. nawet w 5Ds, aparacie praktycznie dedykowanym do focenia ze statywu, nie pomysleli o jakims uproszczeniu zycia...
A tego nie da się zrobić C1/C2 (pomijam IS, którego rzeczywiście nie ma w menu, a mógłby być; i rzeczywiście trzeba wyłączać IS na statywie?)?
W najnowszych puszkach Canon mocno podciągnął funkcjonalność Wi-Fi, najlepiej wypożyczyć 5d4 i przetestować.
Kolekcjoner
17-08-2016, 11:19
Dokładnie :) 4K + DPAF to główna atrakcja 5d4. Doprawiona 30MPx, żeby w foto też coś było lepiej.
P.S. Jeśli chodzi o AF w trybie filmowania, to pewnie seria C nawet się nie zbliża do 5d4. Ale wiadomo, profi nie używają AF ;)
No bo nie używają, nie wiem co takiego w tym ekscytującego.
A tego nie da się zrobić C1/C2 (pomijam IS, którego rzeczywiście nie ma w menu, a mógłby być; i rzeczywiście trzeba wyłączać IS na statywie?)?
jesli mnie pamiec nie myli w niektorych body Canona da sie przeprogramowac ktorys guzior korpusu do "aktywowania" IS-u. wtedy ten na szkle mozna by na stale wylaczyc.
EDIT: ale w 6D nie da sie, doczytalem instrukcje
rozwiazanie nie jest dla mnie idealne, bo mam tez AF pod kneflem (mam wylaczone dla spustu migawki), wiec przy foceniu z lapy musialbym dwa guziory kontrolowac. w praktyce wyklucza to kompletnie jakiekolwiek szybkie focenie, ale szczesliwie nie miewam takich potrzeb.
pogrzebie i sprawdze. jest to faktycznie jakies rozwiazanie.
natomiast C1/C2 nie zalatwiaja sprawy. to jest przewidziane do innych zastosowan i dla moich potrzeb o kant d* potluc. sek w tym, ze nie da sie zapisac czesciowych ustawien (wiec np. tylko ustawien trybu seryjnego i MLU, tylko trzeba wszystko razem do kupy). to obejmuje tez zapamietane ISO, przyslone, czas. wiec w realu jest od czapy, bo trzeba nawet wiecej ustawien zmieniac niz "tylko" zmienic tryb seryjny i MLU :(
W najnowszych puszkach Canon mocno podciągnął funkcjonalność Wi-Fi, najlepiej wypożyczyć 5d4 i przetestować.
no... to ja moze poczekam az sie w mojej wypozyczalni pojawia.
z czego 5D w zasadzie to nie jest moja puszka. 6D mi bardziej odpowiada, ona jest lepiej skrojona na landzafciarza/podroznika. no ale jak sie 6DmkII pojawi, to bede przygladal sie temu wifi
No bo nie używają, nie wiem co takiego w tym ekscytującego.
Do tej pory funkcjonalność DPAF była dosyć ograniczona. Teraz sporo się zmieniło (ekran dotykowy, wykrywanie twarzy i śledzenie obiektu) i AF jest jak najbardziej używalny. W reportażu praca z DPAF znacznie ułatwia pracę. Podobnie na wszelkiej maści gimbalach.
Gdzie można wypożyczyć?
Jakie wypożyczyć jak jeszcze go nie ma... Ręce opadają jak się czyta ostatnio to forum
Gdzie można wypożyczyć?
Canon nie wyslal Ci puszki do testow?
Canon nie wyslal Ci puszki do testow?
Wysłał 3D lata temu. Świetna pucha. Jest na co czekać :mrgreen:
To mnie zrobili w penisa, dostalem gumowego K1.
ale 3D mkII lepszy! szczegolnie na wyzszych ISO... poza tym pieknie pracuje z 50/1.4 L ;)
To mnie zrobili w penisa, dostalem gumowego K1.
przypominam, ze to dzieci czytaja, wiec bez takiego slownictwa!
kauczukowe sie mowi!
przypominam, ze to dzieci czytaja, wiec bez takiego slownictwa!
kauczukowe sie mowi!
Jak sie juz takie znajda (co czytaja), to maja wieksze pojecie o "tych" sprawach.
Z reszta teraz to chyba graja w te pokemony...
A teraz wracajac do tematu, jak patrze na specke 5d4 to... chyba wolalbym kupic druga 3'ke (uzywke w dobrym stanie), niz pchac sie w te nowosci.
Kolekcjoner
17-08-2016, 17:47
Do tej pory funkcjonalność DPAF była dosyć ograniczona. Teraz sporo się zmieniło (ekran dotykowy, wykrywanie twarzy i śledzenie obiektu) i AF jest jak najbardziej używalny. W reportażu praca z DPAF znacznie ułatwia pracę. Podobnie na wszelkiej maści gimbalach.
Tak poprawiła się znacznie. Co nie zmienia faktu że do filmu to nawet ciężko dostać obiektywy z AF.
A co do repo to kamery które ergonomicznie mają w tym zastosowaniu sens dają radę z AF bez problemu. Choć ja widzę że niektórzy kamerzyści i tak nawet wtedy wyłączają AF ;).
BTW: AF też całkiem się przydaje na kranie :).
xxkomarxx
17-08-2016, 22:52
Jak sie juz takie znajda (co czytaja), to maja wieksze pojecie o "tych" sprawach.
Z reszta teraz to chyba graja w te pokemony...
A teraz wracajac do tematu, jak patrze na specke 5d4 to... chyba wolalbym kupic druga 3'ke (uzywke w dobrym stanie), niz pchac sie w te nowosci.
Tylko ta specyfikacja nic nie mowi o nowym aparacie. Po testach bedzie mozna ocenic co wartuje.
Jak wyszla 5dmk3 tez bylo duzo jekow ze nic nowego ze ta sama kiepska matryca, a po czasie ze super sprzet.
Tylko ta specyfikacja nic nie mowi o nowym aparacie. Po testach bedzie mozna ocenic co wartuje.
Jak wyszla 5dmk3 tez bylo duzo jekow ze nic nowego ze ta sama kiepska matryca, a po czasie ze super sprzet.
Panie a AF? Wysokie ISO, dwa sloty na karty - cos by sie tam jeszcze znalazlo w porownaniu do 5d2.
xxkomarxx
17-08-2016, 22:58
Panie a AF? Wysokie ISO, dwa sloty na karty - cos by sie tam jeszcze znalazlo w porownaniu do 5d2.
Ja wiem, ale ile bylo narzekania. Ludzie chyba sami sobie wmawiaja ze nie potrzebuja nowosci :-)
Ja wiem, ale ile bylo narzekania. Ludzie chyba sami sobie wmawiaja ze nie potrzebuja nowosci :-)
jednak odwrotnie:
Ludzie chyba sami sobie wmawiaja ze potrzebuja nowosci
prawda jest natomiast:
Ludzie chyba sami sobie wmawiaja ze nie chca nowosci
w kapitalizmie biznes sie kreci jak ludzie wydaja kase - a skuteczna metoda na wytresowanie ich do tego jest wpojenie przekonania, ze "chce = potrzebuje" (oprocz oczywiscie notorycznego przekonywania czego to znowu ludzie by nie chcieli)
mnostwo ludzi to jak najbardziej lyka. ale to nadal sa dwa zupelnie rozne czasowniki. w kontekscie gadzetow elektronicznych meskiej czesci publicznosci ciezko ta roznice dostrzec... ale jak sie chwile pomysli: zona/dziewczyna/mama praktycznie zawsze chce sobie kupic nowa torebke albo buty. ale jak sie popatrzy do jej szafki... to naprawde trzeba byc kobieta, zeby brnac daej w zaparte i utrzymywac, ze ta torebka/buty sa realnie potrzebne :lol:
Ludzie chyba sami sobie wmawiaja ze nie potrzebuja nowosci :-)
Jak patrzę na niektóre nowości to serio wolę kupić coś starszego.
Powyższe zdanie nie dotyczy 1DX II ;)
xxkomarxx
18-08-2016, 08:54
Z tymi torebkami i butami to masz racje. Moja ma tego tyle ze sie w garderobie nie miesci a butow z 60 par. Jak gdzies mamy wyjsc na jakies przyjatko to nigdy nie ma w co sie ubrac wiec jedzie cos kupic i co sie okazuje, noz nie ma butow ktore pasuja. Kobiety sa jakies inne :-)
Co do sprzetu i nowego 5d, puszka bedzie fajna i nietania dlatego jest tyle narzekan, bo ci tych ktorzy marudza po prostu na nia nie stac wiec wmawiaja sobie i innym ze jest niepotrzebna i ze to tylko marketing.
ci tych ktorzy marudza po prostu na nia nie stac wiec wmawiaja sobie i innym ze jest niepotrzebna i ze to tylko marketing.
Nie przesadzaj. Twój argument to jakby kalka twierdzeń fanbojów apla ;)
Niektórzy naprawdę nie potrzebują 30mpx i bajerów 4k. Mają to głęboko gdzieś. Do robienia dobrych zdjęć wystarcza im nawet stare 5D lub crop.
xxkomarxx
18-08-2016, 09:06
Nie przesadzaj. Twój argument to jakby kalka twierdzeń fanbojów apla ;)
Niektórzy naprawdę nie potrzebują 30mpx i bajerów 4k. Mają to głęboko gdzieś. Do robienia dobrych zdjęć wystarcza im nawet stare 5D lub crop.
Nie mowie ze kazdy potrzebuje, tylko ze jak znikna 5dmk3 to innego nie bedzie, a nowa piatka nie bedzie gorsza od poprzednika. Nie rozumiem tylko narzekań bo 4k bo 30mpx itp.
Do robienia dobrych zdjec potrzeba pomyslu i wyczucia w polaczeniu z odrobina wiedzy. Aparat to tylko narzedzie ktore mniej lub bardziej pomaga.
Nie rozumiem tylko narzekań bo 4k bo 30mpx itp.
Jak będzie zobaczymy. Zakładam że gorzej raczej nie będzie.
Co do 30mpx. Stara piątka miała 12mpx. Nie wiem czy to była kwestia mpx ale obrazowanie tego aparatu na niskim ISO jest IMO lepsze niż w 5DIII i 6D.
Przecież w 1DXII mogli spokojnie dowalić 30mpx a nie zrobili tego.
Albo taki 5Ds z 50mpx. Jak już wcześniej napisał Akustyk jest to aparat praktycznie stworzony do zdjęć ze statywu. Niestety nie da się bezkarnie ładować Bóg wie ile mpx na matrycę o określonych rozmiarach bez konsekwencji.
Kwestia wideo osobiście w ogóle mnie nie interesuje więc zwisa mi czy dadzą tam 4K i pierdylion klatek na sekundę.
Z tego co widzę, to WIfi i GPS jest już przesądzone więc pewne jest, że body będzie bardziej plastikowe.
xxkomarxx
18-08-2016, 09:17
Dla mnie cale video jest niepotrzebne juz od 2 wersji, ale nic nie poradze, po prostu nie uzywam
EF 16-35mm f/2.8L III & EF 24-105mm f/4L IS II Images & Specifications (http://www.canonrumors.com/ef-16-35mm-f2-8l-iii-ef-24-105mm-f4l-is-ii-images-specifications/)
EF 16-35mm f/2.8L III & EF 24-105mm f/4L IS II Images & Specifications (http://www.canonrumors.com/ef-16-35mm-f2-8l-iii-ef-24-105mm-f4l-is-ii-images-specifications/)
24-105 sie wydluzyl o 4-11 mm (wedlug Canon EF 24-105mm f/4L IS USM Lens Specifications and Measurements (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Lens-Specifications.aspx?Lens=355) ) i nieco inaczej wyglada...
ciekaw jestem, czy ten 16-35 bedzie mial ostre rogi ;)
szkoda ze zumowanie jest znowu zewnętrzne
liczyłem po cichu na wewnętrzne, bo czyszczenie/wymiana smarów obiektywu jednak kosztuje
a 16-35 ma ostre rogi ,ten f4;D
Kolekcjoner
18-08-2016, 11:54
Jak będzie zobaczymy. Zakładam że gorzej raczej nie będzie.
Co do 30mpx. Stara piątka miała 12mpx. Nie wiem czy to była kwestia mpx ale obrazowanie tego aparatu na niskim ISO jest IMO lepsze niż w 5DIII i 6D.
Była zupełnie inna konstrukcja matrycy.
Z tego co widzę, to WIfi i GPS jest już przesądzone więc pewne jest, że body będzie bardziej plastikowe.
Będzie też dużo mniejsze.
xxkomarxx
18-08-2016, 12:18
1,3mm na dlugisci i 0,5mm wysokosci to nie jest duzo.
iekaw jestem, czy ten 16-35 bedzie mial ostre rogi
Sądzę, że z rogami będzie dobrze. To w końcu trzecie podejście ;)Gorzej będzie z ceną...
--- Kolejny post ---
Była zupełnie inna konstrukcja matrycy.
Znaczy się lepsza? Nie idzie tak zrobić aby 20mpx dawało takie fajne kolory i plastykę jak stara piątka? Canonie! Wyprodukuj proszę limited edition 5D z MFA :mrgreen:
Tymczasem przegapiliście nowość. 5D III with limited edition camera strap. Okazja.
http://proclub.pl/strefa_canon/lustrzanki_zaawansowane/canon_eos_5d_mark_iii_body_jubileuszowy_pasek.html
To co? 16-35 III za 9000pln? 24-105 II 5500pln goly i w zestawie z 5dIV za 15999?
ja obstawiam 7,5/3,5/ 13999
No to przynajmniej w kwestii 24-105 jesteś optymistą. Oby.
Kolekcjoner
18-08-2016, 15:21
Znaczy się lepsza? Nie idzie tak zrobić aby 20mpx dawało takie fajne kolory i plastykę jak stara piątka? Canonie! Wyprodukuj proszę limited edition 5D z MFA :mrgreen:
Inna - przede wszystkim droga w produkcji. Ja traktuję te dywagacje na temat lepszości obrazka ze starej piątki trochę mitologicznie. Ciekaw jestem ile osób w ślepym teście potrafiłoby stwierdzić jakim aparatem było robione zdjęcie 8-).
No i mamy nową cenę 5dIV. Za 3799 euro :-))) nie wiadomo tylko czy goły czy z kitem.
Mówcie sobie co chcecie, ale ja bym kupił budżetową wersję nowej 5-tki z matrycą z mk1. Bez kozery mogę stwierdzić, że miałem z tamtego aparatu najbardziej soczyste obrazki.
We havenât been able to nail down cost in the United States, but we expect it to be between $3200-$3500 body only. We do know that the body will cost north of $4200 in Canada.
Read more: EOS 5D Mark IV (http://www.canonrumors.com/tag/eos-5d-mark-iv/#ixzz4HhLHa1Rf)
5dmk3 kosztuje 2,6 $
wiec w sumie taka cena jak poprzednika na poczatku
Mówcie sobie co chcecie, ale ja bym kupił budżetową wersję nowej 5-tki z matrycą z mk1. Bez kozery mogę stwierdzić, że miałem z tamtego aparatu najbardziej soczyste obrazki.
matryca z 5d z dobrym afem i lv to chyba marzenie niejednego canoniarza :mrgreen:
Tymczasem przegapiliście nowość. 5D III with limited edition camera strap. Okazja.
http://proclub.pl/strefa_canon/lustrzanki_zaawansowane/canon_eos_5d_mark_iii_body_jubileuszowy_pasek.html
W UK strasza tym paskiem juz od dluzszego czasu.
matryca z 5d z dobrym afem i lv to chyba marzenie niejednego canoniarza :mrgreen:
Problem nie w genialności matrycy z 5D, która dla mnie była nieakceptowalna z racji braku detalu ale w niezrozumiałym podejściu Canona do kwestii nasycenia barw.
W końcu za to właśnie wszyscy lubią 5D.
Poczynając od 5DII zaczęły się wymoczkowate kolory w światłach i cieniach. Nie wiem czy to kwestia matryc czy też oprogramowania. Jak dotąd jakie takie nasycenie prezentuje 5DS ale do matryc Sony to jeszcze daleko. Światła nadal bezbarwne, bez potencjału.
Dla landszafciarzy Fuji Velvia była ideałem pięknej kolorystyki pomimo tragicznie małego DR (może 5-6 EV). Canon daje jakąś niby neutralną kolorystykę ale do krajobrazu to się praktycznie nie nadaje. Nowe 5DIV pewnie nic tu nie wniesie ale problem jest widoczny gołym okiem.
Na fotoblogii cos napisali o nowej piątce, są zdjęcia. Canon EOS 5D Mark IV â peĹna specyfikacja i zdjÄcia produktowe wyciekĹy do interntetu | Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/9340,canon-eos-5d-mark-iv-pelna-specyfikacja-i-zdjecia-produktowe-wyciekly-do-interntetu)
Przyznam, że mi kombinacja 30 Mpx i 7 fps bardzo podchodzi. Wolałbym oczywiście jeszcze więcej fps, ale nie kosztem mniejszej ilości Mpx.
Dlatego do dziś mam ten aparat. Robie plenery
Ta cena 3800 Eur to jakiś mocno ponury żart. Jak tak dalej pójdzie to zamówię sobie jakiegoś Nikona ze 105/1.4 :/
Ta cena 3800 Eur to jakiś mocno ponury żart. Jak tak dalej pójdzie to zamówię sobie jakiegoś Nikona ze 105/1.4 :/
Ale będziesz wtedy passe. Na olimpiadzie tylko leszcze chodzą z Nikonami :-)
Idąc tą drogą Canon nowego 6dII w przyszłym roku wstawi w cenie Nikona d750.
Kolekcjoner
19-08-2016, 00:12
Problem nie w genialności matrycy z 5D, która dla mnie była nieakceptowalna z racji braku detalu ale w niezrozumiałym podejściu Canona do kwestii nasycenia barw.
Poczynając od 5DII zaczęły się wymoczkowate kolory w światłach i cieniach. Nie wiem czy to kwestia matryc czy też oprogramowania. Jak dotąd jakie takie nasycenie prezentuje 5DS ale do matryc Sony to jeszcze daleko. Światła nadal bezbarwne, bez potencjału.
Dla landszafciarzy Fuji Velvia była ideałem pięknej kolorystyki pomimo tragicznie małego DR (może 5-6 EV). Canon daje jakąś niby neutralną kolorystykę ale do krajobrazu to się praktycznie nie nadaje. Nowe 5DIV pewnie nic tu nie wniesie ale problem jest widoczny gołym okiem.
Problem w tym że to o czym piszesz to wyłącznie opinie, a nie obiektywne prawdy. Znam wiele osób dla których sprawy mają się zgoła inaczej ale nie sądzę żeby był jakikolwiek sens w dyskusji o gustach 8-).
Pomijam kwestie osób biegłych w obróbce raw-ów, które potrafią wycisnąć z nich praktycznie co chcą.
nie zgadzam sie o tyle, ze ja nie widze jakies wielkiej roznicy w kolorystyce 5D mkI a mkII.
widze niemala pomiedzy 5D mkII a 6D. ten drugi korpus IMHO duzo lepiej reaguje na nasycanie barw czy podnoszenie kontrastow.
co do roznicy w detalach - dla mnie ilosc detalu w 5D mkI nie jest wielkim problemem. ogladajac zdjecia z roznych aparatow na monitorze 4K (po eksporcie do tej rozdzielczosci!) widze podobny poziom szczegolow miedzy 6D a 5DmkII. i tylko nieco mniejszy z 5D mkI - bo to wbrew pozorom nie jest gigantyczna roznica. de facto to fotki z 5D mkI wydaja sie bardziej szczegolowe niz z Fuji X-E1 (16Mpix), choc tu czescia problemu moze byc demozaikowanie przez Lightrooma. Spadek to ja widze dopiero przy Panasoniku LX100, ktory de facto tez ma 12Mpix ale jednak na znacznie mniejszej matrycy.
ogladajac ta sama scene sfocona 5D mkI i 5D mkII na 100% widac roznice w szczegolowosci. tylko to sie potem nie przeklada na wyglad foty przeskalowanej do ekranu 4K, na ktorym, naprawde, widac na raz na jednym zdjeciu zarabista ilosc detali. ja nie mam dla siebie zastosowan, gdzie potrzebowalbym ze zdjecia wiecej wyciagnac. to wzorowe, pocztowkowe 4K (o pieknych kontrastach i kolorach) to i tak jest gigantyczna jakosc w porownaniu z nawet lepszymi zdjeciami spotykanymi w zyciu. nawet dobrej jakosci gazety czy albumy foto nie zblizaja sie do tego poziomu.
różnica w kolorach jest widoczna gołym okiem między MKI a nowszymi puchami, w classicu delikatne, miękkie z łagodnymi przejściami tonalnymi, w nowych nachalne, twarde, cukierkowe, techniczne. Bynajmniej ja je tak odbieram :)
Czyli lepsze 5DI niż 5DII?
Nie ma aby lepszego AF w następcach?
Ja pisałem o kolorach, różnica w AF między mki a mkii nie zauważalna praktycznie
W ogóle kolejne modele piątki różnią się tak niezauważalnie, ze trzeba bardzo uważać przy zakupie, żeby się nie pomylić.
Aż dziw, że nikt nie napisał jeszcze o Dual Pixel RAW. Wreszcie jakaś (być może) sensowna aplikacja Dual Pixel'a oprócz AF. Z grubsza polegająca na zapisie oprócz normalnych danych RAW o obrazie również informacji z poszczególnych "połówek" pikseli. Czyli dostajemy dodatkowo informacje o głębi. Pierwsze wykorzystanie tego jakie mi na myśl przychodzi to selektywne wyostrzanie tylko tej części obrazu, która znajduje się w głębi ostrości. Ale pewnie będą też inne.
Oczywiście od razu nasuwa się pytanie: czy tylko 5d4 czy być może wkrótce również starsze puszki z DP (np. 7d2).
Aż dziw, że nikt nie napisał jeszcze o Dual Pixel RAW. Wreszcie jakaś (być może) sensowna aplikacja Dual Pixel'a oprócz AF. Z grubsza polegająca na zapisie oprócz normalnych danych RAW o obrazie również informacji z poszczególnych "połówek" pikseli. Czyli dostajemy dodatkowo informacje o głębi. Pierwsze wykorzystanie tego jakie mi na myśl przychodzi to selektywne wyostrzanie tylko tej części obrazu, która znajduje się w głębi ostrości. Ale pewnie będą też inne.
Oczywiście od razu nasuwa się pytanie: czy tylko 5d4 czy być może wkrótce również starsze puszki z DP (np. 7d2).
No jest też jakiś pomysł: Bokeh Shift - diabli wiedzą co to za zwierz, ale chodzi o majstrowanie przy rozmyciu z wykorzystaniem Dual Pixel RAW.
Bokeh Shift
Podobno już potwierdzone. Będzie można majstrować z rozmyciem po fakcie... Na razie jedynie w DPP.
Dobry AF w live view to bym lyknal.
Jest jakiś sklep w kraju z możliwością preorderu 5Dmk4?
Raczej trudno preorderować coś, co jeszcze oficjalnie nie istnieje i w ogóle nie zostało jeszcze zaprezentowane przez producenta. Podawana specyfikacja to tylko przecieki.
Taka mozliwość bywała czasami na cyfrowe.pl.
Po ukazaniu się nowego modelu mieli towar w ofercie i po cenie rekomendowanej można było zamówić i czekać.
Ja tak kupiłem drukarkę Pro-1 no ale się naczekałem chyba ze 3 miesiące.
Raczej trudno preorderować coś, co jeszcze oficjalnie nie istnieje i w ogóle nie zostało jeszcze zaprezentowane przez producenta. Podawana specyfikacja to tylko przecieki.
Wiesz co pytam czy gdzieś można, nie pytam czy trudno. Technicznie nie trudno, a zapowiedz będzie w przyszłym tygodniu. Jeśli pierwsze sztuki już pływają po świecie w transportach do sklepów, to raczej to istnieje.
Wiesz co pytam czy gdzieś można, nie pytam czy trudno.
Więc odpowiadam prosto. Nigdzie nie można na razie.
Więc odpowiadam prosto. Nigdzie nie można na razie.
Digital rev tv ma w ofercie ;)
Przepraszam - mieli.
dabum tssssyy....
EF 16-35mm f/2.8L IS III & EF 24-105mm f/4L IS II USD Pricing (http://www.canonrumors.com/ef-16-35mm-f2-8l-is-iii-ef-24-105mm-f4l-is-ii-usd-pricing/)
dabum tssssyy....
EF 16-35mm f/2.8L IS III & EF 24-105mm f/4L IS II USD Pricing (http://www.canonrumors.com/ef-16-35mm-f2-8l-is-iii-ef-24-105mm-f4l-is-ii-usd-pricing/)
Wychodzi na to, że cena w PL to będzie jakieś 13tys. minimum. I tak się sprzeda...
dabum tssssyy....
bez jakiegos szoku i niedowierzania...
jakos tak to mialo wyladowac. 2200 zielonych to sporo, nawet jesli im sie w koncu udalo zrobic szklo pod pelna klatke a nie tylko APS-C... no ale jak ktos zarabia i potrzebuje, to bedzie ostrzyzonyz welenki...
1100 USD za 24-105... to przypuszczam, ze nagle wiele osob zakres 70-105 przestanie bolec (i cena 24-70/4) a wielu innym 24-105 mkI nagle zacznie robic lepsze zdjecia :lol:
.......wszystkie krzyżowe i 2 sloty na CF
No to masz, tylko dlaczego koniecznie CF ?
W zasadzie jest mi obojętnie typ slotów jakkolwiek różne to dla mnie zaleta.
Pracuję w RAW, na oba zrzucam to samo, mały to magazyn "na wszelki wypadek", operacyjnie używam duży.
Raz mi się już przydało.
Gdy wyjeżdżam na dłużej, wszystko jest w archiwum, to formatuję oba.
jp
Bo w mkiii po chamsku okroili prędkość zapisu sd, po drugie jakoś nie mam zaufania do sd. Przy zapisie równoległym dużego Rawa aparat zastyga bo sd nie wyrabia. Wiadomo sd dużo tańsze więc jest to jakiś plus
Wiadomo sd dużo tańsze więc jest to jakiś plus
i wchodzi do kazdego lapsa, co z punktu widzenia amatora jest zaleta.
z punktu widzenia obiektywnego SD to szit. majac wybor miedzy SD a CF chyba kazdy szanujacy swoja prace fotograf wybierze do przechowywania setek zdjec karte majaca jednak jakas odpornosc mechaniczna :(
z punktu widzenia obiektywnego SD to szit. majac wybor miedzy SD a CF chyba kazdy szanujacy swoja prace fotograf wybierze do przechowywania setek zdjec karte majaca jednak jakas odpornosc mechaniczna :(
Otóż to. Zostawiłem kiedyś kartę cf ze zdjęciami z pleneru w kieszeni od spodni, wyprala się i zdjęcia bez problemu zgralem na kompa, gdzie sd sypia się od tak.
gdzie sd sypia się od tak.
SD także da się wyprać i działa. Jednak nie przeczę,że CF jest solidniejsze.
bez jakiegos szoku i niedowierzania...
1100 USD za 24-105... to przypuszczam, ze nagle wiele osob zakres 70-105 przestanie bolec (i cena 24-70/4) a wielu innym 24-105 mkI nagle zacznie robic lepsze zdjecia :lol:
nie rozumiem
teraz 24-105 I kosztuje 1 k$ to 100 $ więcej za na pewno lepszy obiektyw sprawi ze nie będzie chętnych?
mogę się założyć ze nie będzie problemu ze sprzedażą tego szkła
no i prawie trafiłem w typowaniu ta cenę ;D
nie rozumiem
teraz 24-105 I kosztuje 1 k$ to 100 $ więcej za na pewno lepszy obiektyw sprawi ze nie będzie chętnych?
no i prawie trafiłem w typowaniu ta cenę ;D
Nie kosztuje 1000 dolców. Można spokojnie kupić za 800 i to bynajmniej nie w najtańszym sklepie:
CANON 24-105 MM F/4.0L EF IS USM - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-24-105-mm-f/40l-ef-is-usm.html)
To, że nowa wersja będzie droższa (i lepsza)to mnie wcale nie dziwi. Taki trend.
nie rozumiem
jesli mowimy o nowkach to oczywiscie ta roznica w cenie jest niewielka. i IMHO to jest raczej martwiace - znaczy prawdopodobnie, ze g* poprawili :) tylko tyle, zeby niektorzy brali nowy mkII zamiast uzywanego mkI :(
ja tez. standardowe zoomy rzadza sie tym prawem, ze im wiekszy zoom, tym bardziej zaj* (i kij z tym co robia w szerokim kacie :D :D :D ). a jeszcze jak jest czerwony pasek... :lol:
i kij z tym co robia w szerokim kacie
Zakładam jednak, że poprawili osiągi tego szkła na 24mm. Pytanie o ile. Co do ceny w PL to zobaczymy. Zakładam, że tanio nie będzie...
michalab
22-08-2016, 13:17
dabum tssssyy....
co do 16-35 to coś tutaj ewidentnie nie pasuje, albo ver III albo IS. Do tej pory wersje z IS i bez miały własne numerki.
--- Kolejny post ---
dabum tssssyy....
co do 16-35 to coś tutaj ewidentnie nie pasuje, albo ver III albo IS. Do tej pory wersje z IS i bez miały własne numerki.
Zakładam jednak, że poprawili osiągi tego szkła na 24mm. Pytanie o ile. Co do ceny w PL to zobaczymy. Zakładam, że tanio nie będzie...
nu ale nie prawnego obowiazku zakupu w ten kraju ;D
stany, niemce czy brytole maja przyjazne sklepy on-line
ale mówienie ze nowa wersja jest droższa jest dla mnie nieporozumieniem
to tylko 100$ więcej na otwarcie
Kolekcjoner
22-08-2016, 13:58
jesli mowimy o nowkach to oczywiscie ta roznica w cenie jest niewielka. i IMHO to jest raczej martwiace - znaczy prawdopodobnie, ze g* poprawili :) tylko tyle, zeby niektorzy brali nowy mkII zamiast uzywanego mkI :(
Też cudów bym się nie spodziewał. To ma być tani L-kit do FF, a nie szkło dla onanistów ;). Jak ktoś potrzebuje czegoś lepszego to ma krótsze zoomy albo jeszcze lepiej stałki. Zrobienie wypasionego optycznie zooma w tym zakresie i świetle skończyło by się ceną z 8 na początku. Wątpię żeby dla kogokolwiek miało to sens.
Też cudów bym się nie spodziewał. To ma być tani L-kit do FF, a nie szkło dla onanistów ;). Jak ktoś potrzebuje czegoś lepszego to ma krótsze zoomy albo jeszcze lepiej stałki. Zrobienie wypasionego optycznie zooma w tym zakresie i świetle skończyło by się ceną z 8 na początku. Wątpię żeby dla kogokolwiek miało to sens.
Że tani kit do FF, to się zgodzę. Ale pierwszy 24-105 był na 12Mpx, a teraz mamy 50 i będzie więcej (wróć: 5d4 już jest ca. 60Mpx w trybie dual pixel) . Zresztą czwórka będzie z przodu jak nic :lol: (w cenie PLN).
stany, niemce czy brytole maja przyjazne sklepy on-line
Mieszkając kiedyś w UK sprawdzałem ceny i szału nie było. Nie widziałem większej różnicy w stosunku do cen w PL. Stany to wiadomo, mają taniej.
--- Kolejny post ---
teraz mamy 50 i
50 mpx to wciąż ewenement. O ile mnie pamięć nie myli to na forum udziela się JEDEN użytkownik tego body.
Dodatkowo w najbardziej wypasionej puszcze canona (1DXII) dowalili jedynie 20mpx.
Że tani kit do FF, to się zgodzę. Ale pierwszy 24-105 był na 12Mpx
i tam mial uczciwe rogi? no chyba ze 450D miales na mysli ;)
a teraz mamy 50 i będzie więcej (wróć: 5d4 już jest ca. 60Mpx w trybie dual pixel) . Zresztą czwórka będzie z przodu jak nic :lol:
ale rozdzielczosc to tylko czesc tematu optyki. tutaj 24-105 jeszcze jakos ciagnal, poza ekstremalnymi rogami przy 24~28mm.
24-105 mkI ma paskudne dystorsje i dramatyczny spadek jakosci w rogach w szerokim kacie. to jest raczej kwestia ograniczenia gabarytem obiektywu i nie wydaje mi sie, zeby tu mozliwe byly cuda ponizej rozmiaru doniczki na tulipany ;) i patrzac na cene mkII... nadal nie sa te cuda mozliwe ;)
Zgubiłem pewnego pięknego dnia dwie karty microSD w kowerterach do SD. Po 2 miesiącach przy rutynowym czyszczeniu filtra od pralki znalazły się w nim. Wysuszyłem - chodzą do dzisiaj, a było to ponad 2 lata temu.
Zgubiłem pewnego pięknego dnia dwie karty microSD w kowerterach do SD. Po 2 miesiącach przy rutynowym czyszczeniu filtra od pralki znalazły się w nim. Wysuszyłem - chodzą do dzisiaj, a było to ponad 2 lata temu.
w aparacie ich uzywasz?
jestes pewny, ze chcesz kiedys zafundowac mu zwarcie na skutek korozji kart, ktore kosztuja jakies kompletnei smieszne pieniadze?
swoja droga, to oczywiscie CF tez takie cos przetrwa, tzn. mozna po praniu odzyskiwac dane.
Myślę, że będziecie zaskoczeni in plus jakością nowego 24-105. Obejdzie się bez BR i innych cudów. Po prostu pierwsza wersja była projektowana nieco na od... A i możliwości projektowania optyki od tego czasu mocno się zmieniły.
Resztą (np. dystorsje) zajmie się soft w postprocesie albo puszce (o ile dobrze kojarzę 5d4 ma już w puszce pełne DLO).
Co do kart SD, to rzeczywiście mechanicznie jest to g...no nie do przyjęcia. Dlatego od jakiś dwóch lat używam w aparatach wyłącznie micro SD :lol:
Kolekcjoner
22-08-2016, 15:08
Mnie padły 3 SD. Jedna to była nawet ta złota Sandiska. Masakra co za g......
Jakie SD nie sa, warto miec jedna w aparacie jako backup.
Ceny nowych sloikow wysokie, ale to nie sprzet dla amatora. Z reszta, srednio za kotleta w UK trzeba chyba zaplacic 1500-2000 funtow, wiec sie inwestycja szybko zwraca.
w aparacie ich uzywasz?
jestes pewny, ze chcesz kiedys zafundowac mu zwarcie na skutek korozji kart, ktore kosztuja jakies kompletnei smieszne pieniadze?
Adaptery wyrzuciłem, natomiast obie microSD nie miały śladów korozji. Używam ich głównie w kamerkach (Drift, DJI itp). Mam kilka pełnych SD i to one są głównie jako backup w body, te natomiast to są backupy backupów i używane do focenia dosłownie raz na ruski rok.
Karty tanie nie były, ok 200 zł za szt (obie 64GB class 10 sandiska).
Co do kart SD, to rzeczywiście mechanicznie jest to g...no nie do przyjęcia. Dlatego od jakiś dwóch lat używam w aparatach wyłącznie micro SD
To sobie poczytaj na forum o przygodach użytkowników z kartami micro SD używanymi z adapterem.
To sobie poczytaj na forum o przygodach użytkowników z kartami micro SD używanymi z adapterem.
Oczywiście nie czytałem i pewnie dlatego nie wiem. Używam kilku kart Kingston U3 80/90 32GB. Jak dotąd bez jakichkolwiek problemów. To nie jest ani jakaś super marka, ani super karta (raczej z tańszych).
A gdzie ten wątek rodem z horrorów? ;) Chętnie poczytam do poduchy :)
A gdzie to można znaleźć? Ja używam i zwykłych SD i mocro SD w adapterze i z micro SD jeszcze nie miałem problemu, za to kilka zwykłych SD już się pokruszyło.
Co do kart SD, to rzeczywiście mechanicznie jest to g...no nie do przyjęcia. Dlatego od jakiś dwóch lat używam w aparatach wyłącznie micro SD
Od kilkunastu lat używam kart SD ,pewnie przypadek ,ale nie miałem awarii karty :) .
--- Kolejny post ---
Adaptery wyrzuciłem, natomiast obie microSD nie miały śladów korozji. Używam ich głównie w kamerkach
Tak ,micro SD w dedykowanych slotach ,działaja bez zarzutu ,a le z adapterm ?-IMHO kilka niepotrzebnych dodatkowych styków .
--- Kolejny post ---
Jakie SD nie sa, warto miec jedna w aparacie jako backup.
Ja jade na CF 32 ,kończy sie ,przejście na SD 32 ,nie jako backup tylko następny dysk.
czasem kombinuję szybszy transfer na CF a wolniejszy na SD.
Ja jade na CF 32 ,kończy sie ,przejście na SD 32 ,nie jako backup tylko następny dysk.
czasem kombinuję szybszy transfer na CF a wolniejszy na SD.
A ja na 2x64 SD mam 4x32CF ^^
Od kilkunastu lat używam kart SD ,pewnie przypadek ,ale nie miałem awarii karty :) .
To nie chodzi o awarię, a o trwałość mechaniczną. Wbudowane czytniki (np. macbook pro, toshiba, ale również inne) działają na najnowsze karty jak gilotyna obcinając stopniowo krawędzie i obudowa karty rozpada się. Im nowsze karty tym bardziej gów...any plastik i szybciej ten proces postępuje. W ten sposób wyrzuciłem już kilka całkiem drogich kart SD do kosza i wtedy powiedziałem: dość!
P.S. a karta SD 1GB :lol: sprzed pewnie ponad 10 lat ciągle jak nowa. Ale wtedy dobry plastik był tańszy :lol:
P.S.2 Teraz wyrzucam do kosza co najwyżej adaptery, ale one prawie nic nie kosztują.
pan.kolega
22-08-2016, 18:03
Myślę, że będziecie zaskoczeni in plus jakością nowego 24-105. Obejdzie się bez BR i innych cudów. Po prostu pierwsza wersja była projektowana nieco na od... A i możliwości projektowania optyki od tego czasu mocno się zmieniły.
Resztą (np. dystorsje) zajmie się soft w postprocesie albo puszce (o ile dobrze kojarzę 5d4 ma już w puszce pełne DLO).
Nie ma żadnych podstaw to twierdzenia, że obecna wersja była w jakikolwiek sposób gorsza niż mogła być. Ani, że technologia optyki zmieniła się dramatycznie od 2005 poza normalnym postępem wynikającym z doświadczenia. Dla mnie pozostaje jednym z najbardziej udanych szkieł w historii Canona. Ciągle nie da się zbudować lepszego obiektywu o tych parametrach w tej cenie i gabarytach. Na pewno da się zawsze ulepszyć budowę i wyeliminować wady mechaniczne, które wyszły w praniu
Zaostrzyły się :lol: natomiast wymagania użytkowników i konkurencja, nie tylko ze strony "kundelków" ale i innych systemów.
Na pewno pozostanie duża dystorsja na szerokim końcu, z tej prostej przyczyny, że zumy o takim zakresie tak mają. Choćby stolec wystąpił obficie na minerałach (akustyk wie coś o proktologii geologicznej :p ) póki co, szeroki zum będzie miał beczkę. Ilu kolegów może pochwalić się posiadaniem tak wyśmienitego produktu jak 11-24/4, "ciemnego" :roll:zuma ledwo ponad 2x, który jednak na szerokim końcu ma zniekształcenia większe niż 24-105.:!: ( Za to na 24 mm ma zero zniekształceń). Sigma 24-105 Art ma niewiele mniejszą dystorsję na szerokim, kosztem większej dystorsji na reszcie zakresu i większych gabarytów.
Nie spodziewam się żadnej rewolucji w dystorsji w nowej wersji, mam nadzieję, bo inaczej musieliby spieprzyć coś innego. Wygląda na to, że będzie zauważalnie cięższy i tu nie ma zaskoczenia. Spodziewam się lepszej ostrości w rogach, oby nie kosztem zamulenia kontrastu albo gorszego centrum. Może lepsze makro? Bo jeśli już ma to być uniwersalne szkło, to niech będzie. Ale to by osłabiło dodatkowo biednego 24-70/4 który już teraz jest niekochany, szczególnie na rynkach peryferyjnych....:cry: Perfekcyjny 24-105 w tej cenie dobiłby 24-70, na szczęście :mrgreen: jest to niemożliwe.
A gdzie to można znaleźć? Ja używam i zwykłych SD i mocro SD w adapterze i z micro SD jeszcze nie miałem problemu, za to kilka zwykłych SD już się pokruszyło.
Pierwszy przykład z góry.
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/microsd-64-gb-umarla-z-fotografiami-100960/
Nie spodziewam się żadnej rewolucji w dystorsji w nowej wersji, mam nadzieję, bo inaczej musieliby spieprzyć coś innego. Wygląda na to, że będzie zauważalnie cięższy i tu nie ma zaskoczenia. Spodziewam się lepszej ostrości w rogach, oby nie kosztem zamulenia kontrastu albo gorszego centrum. Może lepsze makro? Bo jeśli już ma to być uniwersalne szkło, to niech będzie. Ale to by osłabiło dodatkowo biednego 24-70/4 który już teraz jest niekochany, szczególnie na rynkach peryferyjnych....:cry: Perfekcyjny 24-105 w tej cenie dobiłby 24-70, na szczęście :mrgreen: jest to niemożliwe.
Nie, możliwości makro pozostały bez zmian praktycznie.
różnica w kolorach jest widoczna gołym okiem między MKI a nowszymi puchami, w classicu delikatne, miękkie z łagodnymi przejściami tonalnymi, w nowych nachalne, twarde, cukierkowe, techniczne. Bynajmniej ja je tak odbieram :)
Dokładnie moje odczucia, po 5mk1 obrazek żadnej 5-ki już mnie nie zachwyca... techniczny, sztuczny i cukierkowy, dlatego żadne mk2 i 3 mnie nie skusiła, myślę że podobnie będzie z mk4, po prostu sztucznie. Podobną zmianę na gorsze w obrazku zauważyłem w Fuji, X-100, X-Pro1/ X-E1 miały ładny naturalny obrazek, ale już nowsze X-E2, X-T1, X-100S/T (z nowym X-Trans) od niego odeszły w stronę cukierkowatości i sztuczności. W życiu do krajobrazu nie wybrałbym nowego Fuji (chyba że X-A2 z Bayerem bo obrazek jest cudny) ani Canona. Do iwentów i ludzi ok, bo tu cukierkowatość wielu wręcz pożąda.
To nie chodzi o awarię, a o trwałość mechaniczną. Wbudowane czytniki (np. macbook pro, toshiba, ale również inne) działają na najnowsze karty jak gilotyna obcinając stopniowo krawędzie i obudowa karty rozpada się. Im nowsze karty tym bardziej gów...any plastik i szybciej ten proces postępuje. W ten sposób wyrzuciłem już kilka całkiem drogich kart SD do kosza i wtedy powiedziałem: dość!
Tak ,tylko tym zjawiskiem ,dotknięte sa wszystkie produkty klienta detalicznego:od jednorazówek do golenia po samochody.Normalny użytkownik zdaje sobie z tego sprawę i nie oczekuje ,ze produkt za kilkadziesiąt PLN będzie służył latami. Ja po pierwszych ,nawet drobnych objawach niesprawności wyrzucam :czytnik,karte ,accu i co mi tam podpadnie :) .
Tak ,tylko tym zjawiskiem ,dotknięte sa wszystkie produkty klienta detalicznego:od jednorazówek do golenia po samochody.Normalny użytkownik zdaje sobie z tego sprawę i nie oczekuje ,ze produkt za kilkadziesiąt PLN będzie służył latami. Ja po pierwszych ,nawet drobnych objawach niesprawności wyrzucam :czytnik,karte ,accu i co mi tam podpadnie :) .
I tu się różnimy. Karty micro jak już napisałem używam dwa lata i zamierzam jeszcze przynajmniej kilka (wspomnianą kartę SD ponad 10-letnią również używam do fotopułapki, obecnie pod norą borsuczą :), najwyżej pogryzą ;) ). W mojej okolicy raczej nikt nie wyrzuca rocznych aut, mimo, że wielu narzeka i jeździ na naprawy gwarancyjne :lol:
pan.kolega
22-08-2016, 19:15
Widać gołym okiem, że niektóre dzisiejsze karty SD są cienke i delikatne, inne o wiele solidniejsze, wystarczy pomacać, żeby wiyciągnąć wnioski na temat obchodzenia się z nimi. Dla mnie nie problem, bo nigdy nie wkładam do kieszeni gołych kart (w CF zapychają się dziury śmieciem i kurzem a gubienie kart nie jest dla mnie akceptowalne) i używam jak największych pojemności żeby nie przekładać ciągle. Laptopy mają tandetne czytniki, ale ja laptopów do fotografowania w ogóle nie używam. W ten sposób udało mi się nie zepsuć ani jednej karty. A moja pierwsza karta to był CF o pojemności 4 MB. Na jeden jpeg.:lol:
Laptopy mają tandetne czytniki, ale ja laptopów do fotografowania w ogóle nie używam.
Od dawna używam czytnika w laptopie (do laptopa podłączony jest zewnętrzny monitor). Jeszcze nie udało mi się uszkodzić żadnej karty SD.
Ernest_DLRS
22-08-2016, 19:52
Ja używam czytnika SD w moim Macbooku i nie miałem problemu z kartami. Jak ktoś wciska szura ociera na siłę to jego wina. Pół sekundy poświęconego czasu więcej i spokojniejsze obchodzenie się z przedmiotami jeszcze nikogo nie zabiło.
Kolekcjoner
22-08-2016, 21:22
Co do tych wszystkich opowieści o psuciu się to problemem jest to, że tu można wszystko napisać i wszystko udowodnić. Kluczem do sprawy jest to kto jak często i czego używa. U mnie padły SD ale być może, że są zbyt intensywnie i w zbyt wielu urządzaniach używane.
SD której używam czasem w odtwarzaczu audio (jakaś zabytkowa Toschiba) siedzi tam niewyjmowana chyba już z 5 lat i działa i można by się nią zachwycać jaka trwała i pisać na forach, że SD to najtrwalsze karty na świecie i ludzie piszą głupoty o ich awaryjności :lol:.
Gdzies juz podali jak wyglada w srodku nowy 24-105? Moze odgrzeja kotleta jak to bylo z 50 1.8 stm.
Kolekcjoner
22-08-2016, 22:38
Nie bardzo. Jest więcej elementów asferycznych i bodaj mniej soczewek.
Gdzies juz podali jak wyglada w srodku nowy 24-105?
Tutaj z gruba:
New Canon EF lenses (http://www.northlight-images.co.uk/Canon_new_lenses.html)
Mniej soczewek i grup. Masa większa.
MateuszJ
22-08-2016, 23:16
Wychodzi na to, że cena w PL to będzie jakieś 13tys. minimum. I tak się sprzeda...
Chwila, skąd z 2199$ zrobiło się 13k PLN ?? Licząc po kursie nawet 4.0PLN mamy 8800 PLN. I tak właśnie obstawiam, czyli 8999 PLN za 16-35L3.
24-105L2 to już w ogóle taniocha, raptem 1099$ czyli jakieś 4400PLN.
Zakładam, że obydwa szkła będą perfekcyjne lub perfekcji bliskie. Marzę o tym nowym 16-35 (mam wersję II, którą chętnie oddam w dobre ręcę ;-))
Sent from my iPad using Tapatalk
Przy takich cenach to C24-70/2.8II wygląda atrakcyjniej :D
Przy takich cenach to C24-70/2.8II wygląda atrakcyjniej :D
Sam chce go kupic ale czekam na wersje IS (i chyba sie nie doczekam, przynajmniej w tym roku).
Chwila, skąd z 2199$ zrobiło się 13k PLN ??
Przeliczałem cenę aparatu a nie obiektywu.
Zakładam, że obydwa szkła będą perfekcyjne lub perfekcji bliskie.
tja... zdefiniuj swoja "perfekcyjnosc" :) jedyne pasujace co ja moge powiedziec o starym 24-105, to ze jest perfekcyjnym przykladem ograniczen optycznych takiego zooma ;) jest jeszcze bliski perfekcji Nikkor 24-120 VR - ale tam sa nie tylko ograniczenia fizyki ale i ogolna optyczna padaczka ;)
osobiscie jakos nie widze, zeby wypuscili szklo mocno poprawione i chcieli za nie tylko 100 USD wiecej. nie kojarze w ostatnich 10 latach takiego epizodu w wykonaniu Canona, moze z wyjatkiem 50/1.8 STM
osobiscie jakos nie widze, zeby wypuscili szklo mocno poprawione i chcieli za nie tylko 100 USD wiecej.
Jako niepoprawny optymista zakładam, że jednak będzie lepiej na 24mm. Tyle tylko, że to szkło nie będzie kosztować 100 dolców więcej ;)
Pierwszą wersję OEM można kupić za ok. 3 tys. Dwójka będzie zapewne kosztować jakieś 4500 zł (jak dobrze).
Natomiast cena nowej wersji 16-35 to w ogóle was wyrwie z butów :)
--- Kolejny post ---
osobiscie jakos nie widze, zeby wypuscili szklo mocno poprawione i chcieli za nie tylko 100 USD wiecej. nie kojarze w ostatnich 10 latach takiego epizodu w wykonaniu Canona, moze z wyjatkiem 50/1.8 STM
Kupno używanego 50 STM to jeden z lepszych zakupów jakie ostatnio zrobiłem. Optyka niby nie zmieniona a jednak więcej listków przysłony i dobry AF robią swoje. Dla mnie wystarczy.
No więc właśnie.
Ja tydzień temu kupiłem z komisu, ale nieużywane 24-105 za 2500 zł, na pełnej gwarancji. Nowe szkło będzie wyraźnie droższe...
a ja właśnie swój próbuje sprzedać
trochę z żalem bo bardzo ostry
ale napaliłem się na nowość ;)
a co do cen to jednak z czasem nasza wartość nabywcza rośnie
przynajmniej u mnie, nawet się zastanawiam czy 5mk3 nie wymienic na mk4:confused:
Stwierdziłem, że przy tym szkle dopłata za nowy ok. 500 zł i pełna gwarancja jest warta grzechu.
Oczywiście, nowa wersja będzie lepsza, ale moja sztuka radzi sobie bardzo dobrze - już przetestowana na krótkim wyjeździe.
Dodanie do 24-70/2.8 IIL IS byłoby super, ale cena pewnie powali - skoro Nikkor kosztuje ponad 10 tys.
Przeliczałem cenę aparatu a nie obiektywu.
Cenę, bazując na nowościach z ostatniego roku liczę między 15,600 a 17,100 pln.
Powinni celować w okolicach konkurenta (d810) ale dystrybutorzy w EU mają to głęboko w d...
Jak będzie w granicach 14 tys będę się cieszył.
MateuszJ
23-08-2016, 21:57
Akustyk: Definicja ta nazywa się EF 35mm F1.4L II. Reszta tego co napisałeś to zwyczajne marudzenie i utyskiwania.
--- Kolejny post ---
Aptur: A no to sorry. 13k PLN za 5D4 to moim zdaniem kwota bardzo bliska tego, co zobaczymy.
Ukazało się C16-35/4L w rozsądnej cenie o nienagannej optyce. To jest precedens. Canon umie robić ciemne zoomy i z poziomu bieda-zoomów (C17-40/4L, C70-200/4L) przeszedł w obszar stabilizowanych fajnych amatorskich szkieł. C24-105 jest trudny technicznie i niekoniecznie musi jakoś błysnąć ale przyzwoity to będzie.
Ukazało się C16-35/4L w rozsądnej cenie o nienagannej optyce. To jest precedens.
ale precedens czego? bo nie mowimy o 100 USD wiecej (w porownaniu z 17-40), tylko tama na starcie bylo ze 400 USD (50% ceny).
Canon umie robić ciemne zoomy i z poziomu bieda-zoomów (C17-40/4L, C70-200/4L) przeszedł w obszar stabilizowanych fajnych amatorskich szkieł. C24-105 jest trudny technicznie i niekoniecznie musi jakoś błysnąć ale przyzwoity to będzie.
ale 24-105 mkI tez jest przyzwoity. ma paskudny szeroki kat (twarde winietowanie, spore dystorsje i gwaltowna utrate ostrosci w rogach) ale jak ktos go rzadko uzywa ponizej 32mm to ciezko na to szklo narzekac. zracy oczy bokeh czy podatnosc na flary to nie sa jakies wyjatkowe przypadlosci w tego rodzaju zoomie (nikt go do portretu czy detali natury nie kupuje). przypuszczam, ze wlasnie to flarowanie bedzie poprawione w mkII i moze troche z rogami w szerokim kacie. nic wiecej dla uzytkownikow 22Mpix, zapewne na 50Mpix bedzie troche roznicy w rozdzielczosci.
jesli taka jak wyzej poprawa sie uda, to za kwote 100USD (przy porownaniu nowek) to bedzie latwy wybor. ale nie oczekujmy tu naprawde skoku jakosciowego w rodzaju jak ww. 17-40 -> 16-35IS. w tym drugim przypadku sporo osob upgrade'owalo szkla, bo przyrost jakosci byl bardzo zauwazalny. w przypadku posiadaczy 24-105 mkI jakos nie spodziewam sie gwaltownego rzutu na mkII.
A ja w sumie z zaciekawieniem patrzę na 16-35 III. Mogłoby mi zastąpić 20A i 15-35/4, bo Tamron 15-30 jest po prostu za ciężki. Jeśli zaś chodzi o 5d4 cóż, cena zweryfikuje zapotrzebowanie nań. Mnie te bajery zupełnie nie są potrzebne, ciekawie brzmi dual pixel Raw, ale można sobie wyobrazić, że przy wyższym ISO takie pliki pójdą w 70-80MB a poza tym i tak pewnie będzie to można korygować wyłącznie w DPP.
A ja w sumie z zaciekawieniem patrzę na 16-35 III.
Coś czuję, że to szkło im się wreszcie uda.
Tamron 15-30 jest po prostu za ciężki.
Fakt. Niezła kobyła.
ciekawie brzmi dual pixel Raw, ale można sobie wyobrazić, że przy wyższym ISO takie pliki pójdą w 70-80MB a poza tym i tak pewnie będzie to można korygować wyłącznie w DPP.
Dokładnie tak będzie.
No to liczę na 6d2 albo obniżenie ceny mk3 :) Moje dwie szóstki po sezonie będą się nadawały na wymianę, mają już chyba z 80k każda :)
Moje dwie szóstki po sezonie będą się nadawały na wymianę, mają już chyba z 80k każda
Co to jest... Pociągną spokojnie jeszcze ze dwa razy tyle :)
--- Kolejny post ---
No to liczę na 6d2 albo obniżenie ceny mk3
Mk3 to fajny sprzęt tylko problem polega na tym, że daje taki sam obrazek jak 6D a kosztuje jeszcze raz tyle. Jak tu żyć? ;)
w końcu się znalazło jakieś bardziej realne (chociaż nadal mające niewielkie znaczenie) zastosowanie dual pixel - pytanie jak będzie w rzeczywistości a nie w specyfikacji
A tymczasem pojawił się rumor Tamrona o rzekomym 115/1.4 VC na Photokinie. Niestety raczej tylko rumor...
w końcu się znalazło jakieś bardziej realne (chociaż nadal mające niewielkie znaczenie) zastosowanie dual pixel - pytanie jak będzie w rzeczywistości a nie w specyfikacji
Na pewno rewolucji nie będzie, ale coś przydatnego w bardzo specyficznych przypadkach. Ludzie się strasznie nakręcili na tą opcję i myślą że to drugie Lytro - mogą się niemiło rozczarować.
Hmmm, a ja myślę, że DP RAW to może być strzał w dziesiątkę. Dlaczego? Lustrzankowy AF zawsze obarczony jest pewnym błędem (w przeciwieństwie do hybrydowego, gdzie w końcowej fazie ostrzenia możliwe jest bardzo dokładne ustawienie ostrości za pomocą detekcji kontrastu). Wszyscy wiemy, że robiąc dłuższą serię fotek nawet statycznego obiektu otrzymujemy zawsze jeden lub dwa kadry różniące się wyraźnie ostrością. Gorzej, gdy mamy okazję zrobić tylko jedno ujęcie i właśnie ono charakteryzuje się suboptymalną ostrością. I jeśli teraz w postprocesie otrzymamy możliwość mikrokorekcji ostrości, to będzie super sprawa! :)
P.S. Rozpatrując ten cały wynalazek w szerszym kontekście, jest to próba zniwelowania przewagi jaką mają bezlusterkowce. Lustrzanki mają szybszy i pewniejszy AF (zwłaszcza w przypadku sporego "defokusa" - jasne szkła albo długoogniskowe), ale mniej precyzyjny. Teraz jeśli ktoś będzie potrzebował większej precyzji, to otrzyma ją za cenę większych plików (i być może mniejszej szybkostrzelności). Patrząc jeszcze dalej, to perspektywa bezlusterkowego FF od Canona znowu się oddala ;)
Ale jak ma działać ten DP Raw ? Wyobrażam sobie to tak, że jeden poziom pikseli jest minimalnie pod drugim i wtedy naturalnie będzie różna odległość od obiektywu, co będzie umożliwiało zarejestrowanie 2 różnych punktów ostrości, ale nie wyobrażajmy sobie, że będzie można jakoś płynnie korygować tę ostrość w jakimśtam zakresie :D
Hmmm, a ja myślę, że DP RAW to może być strzał w dziesiątkę. Dlaczego? Lustrzankowy AF zawsze obarczony jest pewnym błędem (w przeciwieństwie do hybrydowego, gdzie w końcowej fazie ostrzenia możliwe jest bardzo dokładne ustawienie ostrości za pomocą detekcji kontrastu). Wszyscy wiemy, że robiąc dłuższą serię fotek nawet statycznego obiektu otrzymujemy zawsze jeden lub dwa kadry różniące się wyraźnie ostrością. Gorzej, gdy mamy okazję zrobić tylko jedno ujęcie i właśnie ono charakteryzuje się suboptymalną ostrością. I jeśli teraz w postprocesie otrzymamy możliwość mikrokorekcji ostrości, to będzie super sprawa! :)
alternatywny punkt widzenia (landszafciarza): tego rodzaju Dual Pixel jest kompletnie bezuzyteczny. bo przy f/8 tak czy siak bedzie ostre ;)
natomiast matryca z dwoma rodzajami pikseli, z ktorych jedne sa "mniejsze" od drugich, daje fenomenalne mozliwosci w zakresie dodatkowego DR w swiatlach i zdolnosci do rejestrowania przejsc tonalnych. jesli jeszcze na dodatek te mniejsze piksele bylyby tylko czerwone i niebieskie (bo zielony i tak sa malo istotne w kontekscie roznicowania kolorow)... to to moglby byc mega hit. prawda, ze to by bylo kosztem czulosci matrycy i jej wydajnosci na wysokich ISO... ale w landszafcie to akurat mocno drugorzedna kwestia...
Ale jak ma działać ten DP Raw ? Wyobrażam sobie to tak, że jeden poziom pikseli jest minimalnie pod drugim i wtedy naturalnie będzie różna odległość od obiektywu, co będzie umożliwiało zarejestrowanie 2 różnych punktów ostrości, ale nie wyobrażajmy sobie, że będzie można jakoś płynnie korygować tę ostrość w jakimśtam zakresie :D
Mniej więcej. Ale oba punkty "ostrości" pewnie nie będą optymalne (bo wtedy de facto otrzymalibyśmy ten sam obraz), więc prawdopodobnie będzie istnieć właśnie możliwość regulacji w niewielkim zakresie pomiędzy nimi? Możliwe zresztą, że ta mikrokorekcja będzie się odbywać po prostu automatycznie.
--- Kolejny post ---
alternatywny punkt widzenia (landszafciarza): tego rodzaju Dual Pixel jest kompletnie bezuzyteczny. bo przy f/8 tak czy siak bedzie ostre ;)
natomiast matryca z dwoma rodzajami pikseli, z ktorych jedne sa "mniejsze" od drugich, daje fenomenalne mozliwosci w zakresie dodatkowego DR w swiatlach i zdolnosci do rejestrowania przejsc tonalnych. jesli jeszcze na dodatek te mniejsze piksele bylyby tylko czerwone i niebieskie (bo zielony i tak sa malo istotne w kontekscie roznicowania kolorow)... to to moglby byc mega hit. prawda, ze to by bylo kosztem czulosci matrycy i jej wydajnosci na wysokich ISO... ale w landszafcie to akurat mocno drugorzedna kwestia...
He, he, a landszafciarze to używają AF do czegoś?? ;)
Co do konstrukcji matrycy, to oczywiście DPAF ma oba subpiksele identyczne. W międzyczasie pojawiło się sporo różnych patentów Canona (np. heksapixel), a i pewnie także podobnych do opisanych przez Ciebie. Lektura patentów jest bardzo specyficzna, a to co przedstawiają różne witryny z cyklu xxxrumors, to niestety najczęściej kompletne pomieszanie z poplątaniem (i stąd biorą się potem takie rewelacje jak 200-600/5.6).
He, he, a landszafciarze to używają AF do czegoś?? ;)
do lenistwa :)
ale nie no... osobiscie chwale sobie ten opcjonalny ficzer.
to oczywiście DPAF ma oba subpiksele identyczne. W międzyczasie pojawiło się sporo różnych patentów Canona (np. heksapixel), a i pewnie także podobnych do opisanych przez Ciebie. Lektura patentów jest bardzo specyficzna, a to co przedstawiają różne witryny z cyklu xxxrumors, to niestety najczęściej kompletne pomieszanie z poplątaniem (i stąd biorą się potem takie rewelacje jak 200-600/5.6).
tego rodzaju pomieszane piksele byly kiedys w Fuji S5Pro jesli mnie pamiec nie myli. dawalo to zauwazalna poprawe swiatel.
a co do patentow i mediow... oczywiscie, nie musisz mnie przekonywac, ze w mediach nawet jesli siedza osoby rozumiejace co czytaja, to i tak podlegajace presjom marketingowym, zeby przemalowywac myszy i sprzedawac jako slonie desktop. wiec 200-600/5.6 mnie nie dziwi. moze f/2.8 by mnie zdziwil :) ale tez nie jakos drastycznie
A tymczasem pojawił się rumor Tamrona o rzekomym 115/1.4 VC na Photokinie. Niestety raczej tylko rumor...
...jak 85/1.8IS i 100/2IS - Canona - 2 lata już minęło i nic.
Chociaż ten 105/1.4VC to może być ta twoja przepowiednia i oddźwięk - 135/1.8VC ;-)
...jak 85/1.8IS i 100/2IS - Canona - 2 lata już minęło i nic.
Chociaż ten 105/1.4VC to może być ta twoja przepowiednia i oddźwięk - 135/1.8VC ;-)
Canon produkuje tak wiele patentów optyki, że przewidywanie na ich podstawie produktów praktycznie mija się z celem. Odniosłem wrażenie (może mylne), że Tamron jest mniej "rozrzutny" i łatwiej o pewne wnioski.
--- Kolejny post ---
do lenistwa :)
a co do patentow i mediow... oczywiscie, nie musisz mnie przekonywac, ze w mediach nawet jesli siedza osoby rozumiejace co czytaja, to i tak podlegajace presjom marketingowym, zeby przemalowywac myszy i sprzedawac jako slonie desktop. wiec 200-600/5.6 mnie nie dziwi. moze f/2.8 by mnie zdziwil :) ale tez nie jakos drastycznie
Na lekturę patentów nie pozwala mi czas, a bardzo często również wiedza. Chętnie poczytałbym "przetrawione" przez kogoś kto ma pojęcie. Jest jeden dobry blog o sensorach, ale niekoniecznie zorientowany na fotografię, a w szczególności Canona. Innymi słowy, brak mi dobrego źródła.
Na pewno rewolucji nie będzie, ale coś przydatnego w bardzo specyficznych przypadkach. Ludzie się strasznie nakręcili na tą opcję i myślą że to drugie Lytro - mogą się niemiło rozczarować.
Lytro się nie spodziewam, ale cieszy jakieś realne wykorzystanie DP (nie twierdzę że to temat na każde zdjęcie ale DP zaczyna coś robić bo dotąd miałem wrażenie że nic nie robi, oprócz kłopotów oczywiście) - widział ktoś jakiś bardziej teoretyczny opis tej zmiany płaszczyzny ostrości przez DP - chętnie przeczytam bo z wypowiedzi na forum nie bardzo wynika jak to niby miałoby działać :mrgreen:
Lytro się nie spodziewam, ale cieszy jakieś realne wykorzystanie DP (nie twierdzę że to temat na każde zdjęcie ale DP zaczyna coś robić bo dotąd miałem wrażenie że nic nie robi, oprócz kłopotów oczywiście) - widział ktoś jakiś bardziej teoretyczny opis tej zmiany płaszczyzny ostrości przez DP - chętnie przeczytam bo z wypowiedzi na forum nie bardzo wynika jak to niby miałoby działać :mrgreen:
Nie napotkałem nigdzie w komentarzach, opiniach na nic co byłoby wiarygodne, więc też jestem ciekaw.
BTW Cena jednak zapowiada się w granicach 16 tys :(.
Przetwarzanie obrazów to nie moja specjalność, ale domyślam się, że skorygowany obraz będzie wyliczany za pomocą całkiem skomplikowanej transformacji tradycyjnego zapisu (RAW) i zapisu informacji o ostrości (DPRAW). Więc oprócz pojemniejszych kart pamięci i dysków przyda się też szybszy procek na biurku lub kolanach. Do tego stopnia, że nie sądzę, żeby 5d4 mógł sam wyprodukować skorygowanego JPGa. Choć kto wie, DLO już ponoć sam potrafi zrobić...
P.S. Pamiętam jak po prezentacji 70d przedstawiciele Canona odmówili odpowiedzi na pytanie czy podczas odczytu obrazu z matrycy DP odczytywany jest każdy subpiksel osobno czy zsumowana wartość. Teraz wiadomo już dlaczego.
P.S.2 Miło byłoby gdyby okazało się, że 70d, 80d i 7d2 uzyskają również taką możliwość (DPRAW). Abstrahując jednak od możliwości technicznych, to niestety z marketingowego punktu widzenia raczej nie ta bajka ... :lol:
Chodzą słuchy po mieście, że cena w PL ma być na poziomie 15900 zł brutto. Za takie pieniądze, uczciwie i szczerze mówiąc to oczekiwałbym puszki klasę wyższej niż 5d. Przynajmniej z rumorsów nie wynika nic, co miałoby dać jakiś wielki bonus w stosunku do mk3 w kwestii fotografii naturalnie. Dual Pixel jakoś mnie nie rusza, a już na pewno nie za taką dopłatą.
Chodzą słuchy po mieście, że cena w PL ma być na poziomie 15900 zł brutto. Za takie pieniądze, uczciwie i szczerze mówiąc to oczekiwałbym puszki klasę wyższej niż 5d. Przynajmniej z rumorsów nie wynika nic, co miałoby dać jakiś wielki bonus w stosunku do mk3 w kwestii fotografii naturalnie. Dual Pixel jakoś mnie nie rusza, a już na pewno nie za taką dopłatą.
Ja przechodzę z classica, więc dla mnie głównie liczy się w tej chwili AF i matryca.
Po pracy z 7d2 czasami ciężko się wraca do starej piątki :)
Przetwarzanie obrazów to nie moja specjalność, ale domyślam się, że skorygowany obraz będzie wyliczany za pomocą całkiem skomplikowanej transformacji tradycyjnego zapisu (RAW) i zapisu informacji o ostrości (DPRAW). Więc oprócz pojemniejszych kart pamięci i dysków przyda się też szybszy procek na biurku lub kolanach. Do tego stopnia, że nie sądzę, żeby 5d4 mógł sam wyprodukować skorygowanego JPGa. Choć kto wie, DLO już ponoć sam potrafi zrobić...
P.S. Pamiętam jak po prezentacji 70d przedstawiciele Canona odmówili odpowiedzi na pytanie czy podczas odczytu obrazu z matrycy DP odczytywany jest każdy subpiksel osobno czy zsumowana wartość. Teraz wiadomo już dlaczego.
P.S.2 Miło byłoby gdyby okazało się, że 70d, 80d i 7d2 uzyskają również taką możliwość (DPRAW). Abstrahując jednak od możliwości technicznych, to niestety z marketingowego punktu widzenia raczej nie ta bajka ... :lol:
Jakiś uczony w piśmie jest potrzebny - może akustyk ogarnia matematycznie temat - ja kiedyś co prawda popełniłem pracę z przetwarzania obrazów, nawet ponoć się podobała ale to było dość dawno :mrgreen:.
Ogólnie to pewnie jest jak piszesz normalny obrazek z polączonych pikseli oraz dodatkowa informacja z odległością od płaszczyzny ostrości (bo to da się wyciagnąć z dual piksela dla każdego pixela) plus dekonwolucja, pytanie czy taka informacja wystarczy do sensownego obliczania obrazów w innych płaszczyznach ostrości - niektóre pluginy (topaz?) mają takie filtry do poprawiania ostrości ale one chyba zgadują tą odległość (lub przesunięcie) - wydaje się że to jest zależne od obiektywu - czyli trzeba wiedzieć jak obiektyw rozmywa - albo twierdzić że i tak rozmywają podobnie (tak twierdzą chłopaki co do DLO podtawiają informację z innego obiektywu wpisując w exifa ze zamiast podłego 70-300 za 400 zł mają elkę za 4000zł :mrgreen: i jakoś to im działa lub wydaje się im że działa - kto to wie).
potencjalne zastosowania duże typowo np. macro z focus stackingiem z jednego zdjęcia :) pytanie w jakim zakresie to będzie działać :) nie mówiąc o trywialnej korekcie słabo trafionego zdjęcia.
widzę rownież pewne problemy
DPP - nie przepadam zwykle włączam raz po pojawieniu się nowej wersji i to jest ostatni raz :mrgreen:
Tylko wybrane obiektywy (podobnie jest z DLO) :mrgreen:
Oczywiście tylko obiektywy canona (o to nasza ulubiona firma może zadbać) - na szczęście moja S50A trafia za każdym razem :mrgreen:
ale se pospekulowałem
michalab
24-08-2016, 19:54
Jeśli chodzi o zwiększanie ostrości to te pixele DP mogą pozwolić na użycie w algorytmach wyostrzania - ale z blura nie zrobią ostrego zdjęcia, to ciężko sobie wyobrazić, natomiast w drugą stronę - dodać blura wyglądającego jak bokeh będzie dużo łatwiej.
no to zawodowcy powinni być zadowoleni - marzenia się spełniają :mrgreen: będzie większy próg wejścia dla amatorów :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Jeśli chodzi o zwiększanie ostrości to te pixele DP mogą pozwolić na użycie w algorytmach wyostrzania - ale z blura nie zrobią ostrego zdjęcia, to ciężko sobie wyobrazić, natomiast w drugą stronę - dodać blura wyglądającego jak bokeh będzie dużo łatwiej.
to nie działa w ten sposób, raczej nie piszą o wyostrzaniu (nie ośmieszaliby się) - mz software będzie liczył ostry obraz dla nowej płaszczyzny ostrości, pytanie jak efektywne to będzie (i raczej nie bedą zapisywać pixeli DP bo to chyba nikomu do szczęścia niepotrzebne chyba że do zabaw typu dual iso jak w ML ale o tym nikt nie pisze - to zrobią w piątej wersji)
michalab
24-08-2016, 20:10
to nie działa w ten sposób, raczej nie piszą o wyostrzaniu (nie ośmieszaliby się) - mz software będzie liczył ostry obraz dla nowej płaszczyzny ostrości, pytanie jak efektywne to będzie
No właśnie do tego chyba jednak trochę za mało informacji, bo z tego nie zbuduje się pełnego modelu 3d. Natomiast oczywiście reklamować będą to tak jak napisałeś.
Moim zdaniem to będzie właśnie tak efektywne jak napisałem - tzn. dodanie ostrości będzie działać znacznie lepiej niż dotychczasowe algorytmy wyostrzania, ale znacząco gorzej niż gdyby oryginalnie wyostrzyć w innym miejscu. Dodanie blura będzie pewnie za to dużo bliżej realnego bokehu niż tego co można zrobić zwykłym blurem bez info o odległości. Przesunięcie ostrości to nic innego, jak dodanie jej w jednym miejscu a ujęcie w innym.
No ale zobaczymy.
Chodzą słuchy po mieście, że cena w PL ma być na poziomie 15900 zł brutto.
Jak tak będzie, to trzeba kupować szybko 5D3 jak cena pójdzie w dół do jakichś 8000 PLN ...
Dodanie blura będzie pewnie za to dużo bliżej realnego bokehu niż tego co można zrobić zwykłym blurem bez info o odległości
To wydaje się być realne technicznie. Przy obecnym zapotrzebowaniu w pewnych dziedzinach fotografii na ogromne rozmycie :mrgreen: ten ficzer może być przełomem na miarę wyostrzania.
michalab
24-08-2016, 21:01
To wydaje się być realne technicznie. Przy obecnym zapotrzebowaniu w pewnych dziedzinach fotografii na ogromne rozmycie :mrgreen: ten ficzer może być przełomem na miarę wyostrzania.
Stawiam, że będzie software'owe ograniczenie do pełnej dziury danego obiektywu. Tzn. z 35f2 IS nie zrobisz sobie rozmycia jakie dałoby f1.4.
Kolekcjoner
24-08-2016, 21:04
Moim zdaniem nie ma to większego sensu. Już są matryce mające 16 EV i raczej jest tylko kwestią czasu kiedy będzie się dało wyciągnąć jeszcze więcej przy zachowaniu dotychczasowej technologii.
według Canon Rumors: Canon EOS 5D Mark IV 3499 USD; 3700 EUR
pan.kolega
24-08-2016, 22:11
Mącenie w tym temacie jest pewnie Canonowi trochę na rękę.
A realnie, jedyne, co DP Raw daje, to wbudowana w RAW informacja o odległości od płaszczyzny ostrości punktów fotografowanej sceny na każdym pikselu matrycy. To oczywiście daje możliwość podrasowania pięknie rozkładu GO w postprocesie. Oraz oczywiście focus peaking. Niestety nie ma możliwości przesunięcia ostrości, bo z bokehu nie da się zrobić ostrego.
Skąd się biorą informacje, że piksele są na różnych głębokościach? Ja nic o tym nie wiem.:shock:. Nie widzę żadnej możliwości wykorzystania czegoś takiego w technologii DP.
--- Kolejny post ---
Stawiam, że będzie software'owe ograniczenie do pełnej dziury danego obiektywu. Tzn. z 35f2 IS nie zrobisz sobie rozmycia jakie dałoby f1.4.
Ale to właśnie będzie główna i w zasadzie jedyna korzyść z tego DP rawa, że będzie sobie kreować dowolne, realistyczne, nie do odróżnienia od optycznego, boke.
Jak tak będzie, to trzeba kupować szybko 5D3 jak cena pójdzie w dół do jakichś 8000 PLN ...
Możesz zapomnieć o takiej cenie. Stanieje nieznacznie a potem zniknie ze sklepów.
Możesz zapomnieć o takiej cenie. Stanieje nieznacznie a potem zniknie ze sklepów.
Jezeli w ogóle stanieje.
Aż tak dobrej pamięci nie mam, ale nie było tak, że w cenie 5dII wlazło 6d i oczywiście drożej 5dIII? Fajna polityka że zabawki coraz droższe i to pewnie cena za dokładanie kolejnych bajerów (a w 6d przy okazji okrojenie podstaw - AF).
Aż tak dobrej pamięci nie mam, ale nie było tak, że w cenie 5dII wlazło 6d i oczywiście drożej 5dIII? Fajna polityka że zabawki coraz droższe i to pewnie cena za dokładanie kolejnych bajerów (a w 6d przy okazji okrojenie podstaw - AF).
USD/PLN jest wyżej wyceniany o 20% dzisiaj w porównaniu do okresu premiery mk3, wycenę 5d mk3 kojarzę w okolicach 12-13 tys, więc +20% to wychodzi 15,6k. Trzeba podziękować zagranicy, że płacimy ekstra frycowe za każdy importowany towar.
5d4 będzie mogło służyć za dalmierz :P
https://snapshot.canon-asia.com/article/en/eos-5d-mark-iv-first-look-at-the-features-and-functions-of-canons-new-full-frame-dslr
Więcej danych o nowej piątce
Canon Announces the EOS 5D Mark IV DSLR (http://www.canonrumors.com/canon-announces-the-eos-5d-mark-iv-dslr/)
to tak.. skoro slowo cialem sie stalo, to na chwilke ten watek bedzie przymkniety, zeby w watku o plotkach byly dyskusje o plotkach (i inne pogloski, marzenia, mokre sny, wyznania, "napisz do Kasi" itd. itp.) a o faktycznych produktach juz byly dedykowane im watki. 5D mkIV juz istnieje, juz jest do d* i nikt takiego go nie chcial, mozemy miec osobny o nim watek na najblizsze 5-6 lat (tyle mu trzeba, zeby od "szajsu" stal sie "kultowy") ;)
Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/obiektywy/canon-ef-24-105mm-f-4l-is-ii-usm.bhtml)
taaaa,zwietrzyli krew
Dotąd Canon produkował matryce wyłącznie na potrzeby własnych aparatów foto i kamer. W związku z kurczącym się rynkiem foto poszukuje teraz innych możliwości zagospodarowania zdolności produkcyjnych swoich fabryk sensorów CMOS. Będzie dostarczać matryce zewnętrznym firmom z branży motoryzacyjnej, automatyki przemysłowej itp.
pan.kolega
02-09-2016, 16:42
Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/obiektywy/canon-ef-24-105mm-f-4l-is-ii-usm.bhtml)
taaaa,zwietrzyli krew
Sprzedają po 5299? Ciekawe skąd ta cena.......
Cena w USA? $1099.-
kurs PLN/USD dzisiaj? 3.92
VAT Polska? X1.23
kalkulator......
1099 x 3.92 x 1.23. =. 5299.- dokładnie co do 1 PLN .
Pytania? Proszę kierować do Goldman Sachs, Deutsche Bank etc......:lol:
Poza tym to taniej niż miało być :-)
Na cyfrowe.pl tyle samo. Jak będzie po 2500 dajcie znać.
24-105 II na starcie został wyceniony taniej niż wersja pierwsza. Tylko co z tego, gdy wersja pierwsza obecnie kosztuje ok. połowę tego co II a przeciętnego użytkownika mało interesuje cena startowa. O cenie nowego 16-35 to już w ogóle nie ma co mówić. Jaka jest cena 5D mark IV także wiecie. Ja rozumiem, że dla niektórych to są relatywnie nieduże kwoty a sprzęt foto podobno tanieje. Jest taki nowy wątek na forum. Nosi tytuł "golenie baranów". Tak jakoś mi się skojarzyło ;)
pan.kolega
02-09-2016, 17:36
24-105 II na starcie został wyceniony taniej niż wersja pierwsza. Tylko co z tego, gdy wersja pierwsza obecnie kosztuje ok. połowę tego co II a przeciętnego użytkownika mało interesuje cena startowa. O cenie nowego 16-35 to już w ogóle nie ma co mówić. Jaka jest cena 5D mark IV także wiecie. Ja rozumiem, że dla niektórych to są relatywnie nieduże kwoty a sprzęt foto podobno tanieje. Jest taki nowy wątek na forum. Nosi tytuł "golenie baranów". Tak jakoś mi się skojarzyło ;)
Ależ cena nowej wersji też spadnie....po latach jak i starej wersji. Wersja I kosztuje mniej bo ma już 11 lat i Canon postanowił zrobić z niego prawdziwego kita.
Poza tym to taniej niż miało być :-)
Na cyfrowe.pl tyle samo. Jak będzie po 2500 dajcie znać.
Wedlug słów Green Day "Obudź mnie jak się skończy wrzesień".
Like my father's come to pass
Seven years has gone so fast
Wake me up when September ends
Chodzi tu więc o wrzesień 2023. :mrgreen:Wtedy stanieje wersja Ii do 2500 PLN. Dam Ci znać. Oczywiście pod warunkiem sprzyjającego kursu dolara.:p
jest w podobnej cenie jak np. absurdalnie wysoko wyceniona optyka do bezlusterkowców typu fuji czy olympus, a kryje pełną klatkę i pewnie jest lepszy, a po podpięciu do fullfrejma daje znacznie większe możliwości, elki nawet takie o których się pisze na forum że się nie nadają do fotografowania są warte swojej ceny :mrgreen: skoro ktoś kupuje fuji czy olympusa to canon też uwierzył że można sprzedawać w takiej cenie :mrgreen:
no nic, sprzedalem I, poczekam az stanieje II i ja kupie
na razie sie przeprosiłem z 24-70L, może to będzie udany związek?
no nic, sprzedalem I, poczekam az stanieje II i ja kupie
na razie sie przeprosiłem z 24-70L, może to będzie udany związek?
Pierwsza wersja?
pierwsza ale nie mam zastrzeżeń do niego
ostry,ładnie rysuje, 2.8 się czasem przydaje
ale ciężki taki, no i nie ma 105 na końcu;(
Kolekcjoner
09-09-2016, 16:42
M5 on the road :).
More Canon EOS M5 Images & Specifications (http://www.canonrumors.com/more-eos-m5-images-specifications/)
Czyżby Canon miał zamiar wypuścić sensownego bezlusterkowca ;).
Sensor: 24.2 million pixel APS-C CMOS
AF: dual pixel CMOS AF
**Touch AF
More AF points than any other camera (We donât know the exact number)
DIGIC 7
Continuous shooting: 7fps
Continuous shooting in live view: 9fps
ISO Sensitivity: 100-25600
Video: FullHD 60fps, 5-axis electronic image stabilization
Dynamic NFC, Bluetooth built-in
Media: SD / SDHC / SDXC card
Size: 115.6 x 89.2 x 60.6 mm
Weight: 427g
Read more: http://www.canonrumors.com/more-eos-m5-images-specifications/#ixzz4Jlncw3Ox
M5 wygląda na fajny korpus, choć jest parę rzeczy, które mi się mniej podobają (brak 4K i , chyba, brak gibanego EVF, co stanowi pewien regres w stosunku do M3). Jest za to parę innowacji w ofercie Canona od drobiazgów typu bluetooth po stabilizację video (DIGIC 7 na coś się przyda). Najbardziej jednak jestem ciekaw DPAF tzn. czy będzie istotna jakościowo (np. małe punkty ostrości) i ilościowo różnica w stosunku do tego co jest np. w 80d.
P.S. Skrytykowałem tylko to czego nie ma. Nie podoba mi się również wyścig kto da więcej bezsensownych (dla mnie) kółek, ale rozumiem, że to element retro-mody, a może i nawet komuś się to podoba, i, co gorsza, przydaje :lol:
P.S. Skrytykowałem tylko to czego nie ma. Nie podoba mi się również wyścig kto da więcej bezsensownych (dla mnie) kółek, ale rozumiem, że to element retro-mody, a może i nawet komuś się to podoba, i, co gorsza, przydaje :lol:
ale co nie tak z tymi kolkami? jesli dobrze widze to M5 m jedno do ruchu przeslona, drugie do regulacji czasow (w trybie M). i troche redundantnie ale jednak bardzo logicznie uzytkowo - jedno do kontroli przyslony plus tarcza kompensacji ekspozycji.
fantastyczna sprawa, bo te rzeczy ze soba nie koliduja a pozwalaja bardzo wygodnie pracowac. jakby jeszcze byla dedykowana tarcza do ustawienia ISO to juz w ogole idealny aparat.
to M5 to nie jest dla pstrykacza. to wyglada jak zrobiony na serio lekki aparat dla kogos kto juz ma i uzywa normalny DSLR Canona. i to normalny w znaczeniu: z obsluga ELAN-owa a nie Rebelowa...
ja tylko czekam na cene ale juz odkladam w skarpete... bo dokladnie na cos takiego czekalem. zwlaszcza ze mam w zestawie z uczciwym optycznie szerokokatnym zoomem (zaczynajacym sie na ekwiwalencie 24mm) i mam malutka i leciutka stalke ekw. 35mm.
Co nie tak? Ja to nazywam pozorną ergonomią. Sam chcę decydować o tym do czego służy dane kółko. Po co mi wydumane kółko z korektą ekspozycji? Którego nie mogę do niczego innego użyć? W trybach Tv czy Av jest po prostu redundantne, a w M niepotrzebne w 90% sytuacji. Ale tak jak napisałem, może komuś się to przyda. Mi wystarczą dwa. W M5 widzę cztery! I jeszcze jedno: każde z tych kółek powinno mieć blokadę :lol:
P.S. Nigdy też nie narzekałem na ergonomię Rebela, jedno kółko to też całkiem dobre i wystarczające rozwiązanie, jeśli jego funkcje można modyfikować w sensowny sposób umieszczonym przyciskiem.
Kolekcjoner
09-09-2016, 21:11
M5 wygląda na fajny korpus, choć jest parę rzeczy, które mi się mniej podobają (brak 4K i , chyba, brak gibanego EVF, co stanowi pewien regres w stosunku do M3). Jest za to parę innowacji w ofercie Canona od drobiazgów typu bluetooth po stabilizację video (DIGIC 7 na coś się przyda). Najbardziej jednak jestem ciekaw DPAF tzn. czy będzie istotna jakościowo (np. małe punkty ostrości) i ilościowo różnica w stosunku do tego co jest np. w 80d.
Nie marudź już z tymi kółkami ;).
4K :lol:.
.....
ja tylko czekam na cene ale juz odkladam w skarpete... bo dokladnie na cos takiego czekalem.
Tu rodzi się właśnie pytanie na ile Canon zwietrzył te oczekiwania, bo że czytają rankingi sprzedaży to widać.
Zwietrzyć, to może i zwietrzył. Ale przygotowanie tego korpusu zajęło baaaaardzo dużo czasu (koncepcja znana była już przynajmniej rok temu), a pisałem tutaj o tym korpusie pewnie parę miesięcy temu. Oczywiście wiem co było przyczyną i dlatego bardzo jestem ciekaw rezultatu końcowego. Gdyby AF okazał się choć zbliżony możliwościami do A6300, to nie był to czas zmarnowany.
Mimo, że mam już sporą część szklarni EF-M (notabene bardzo fajną), to osobiście wątpię, żebym dołączył do grona właścicieli M5. Musiałby być lepszy od 80d, a i tak skreśla go brak 4K.
P.S. Szkoda, że 5dIV nie ma pięciu kółek, byłby model olimpijski albo dla feministek :lol:
--- Kolejny post ---
P.S. 2. Jeszcze a propos wietrzenia (tu pozdrowienia od moich borsuków :lol:). Canon zwietrzył też bardzo mocno 4K. Miało nie być, a jest. I w 1dx2 i w 5dIV... Który następny? Nie mam pojęcia i osobiście wątpię. Najpierw trzeba trochę wydoić, potem pomyśli się o reszcie. Może 7d3? Bo 6d2 to chyba jeszcze nie...
Kolekcjoner
09-09-2016, 21:35
Zwietrzyć, to może i zwietrzył. Ale przygotowanie tego korpusu zajęło baaaaardzo dużo czasu (koncepcja znana była już przynajmniej rok temu)....
Nie o to chodzi ile nad nim myśleli tylko jak wycenią.
Krótko mówiąc parametry na papierze to jedno a cena drugie.
Co z tego że np. takie C700 wygląda na papierku całkiem nieźle jak cena jest idiotyczna i podejrzewam że jak nie przecenią (i to mocno) to będzie ją można zobaczyć jedynie w Canon Camera Museum ;).
Kolekcjoner
09-09-2016, 21:37
4K - powoli zaczyna pełnić taką samą rolkę jak kiedyś sławetne 3D w telewizorach. Wszyscy to mieli tylko nikt nie potrafił powiedzieć do czego to jest ;).
4K - powoli zaczyna pełnić taką samą rolkę jak kiedyś sławetne 3D w telewizorach. Wszyscy to mieli
Ja nie miałem. I dobrze.
pan.kolega
09-09-2016, 21:42
chyba, brak gibanego EVF, co stanowi pewien regres w stosunku do M3).
Nie wiem co to jest gibany EVF, :pale gibany ekran z tyłu, co najmniej jak w M3 chyba jednak jest.
Nie podoba mi się również wyścig kto da więcej bezsensownych (dla mnie) kółek, ale rozumiem, że to element retro-mody, a może i nawet komuś się to podoba, i, co gorsza, przydaje :lol:
No ja jestem cały za kôłkami, a nawet przeciwko nadmiernej kustomizacji interfejsu usera. Kustomizacja interfejsu usera jest dla mnie redundantna :lol::lol::lol: Niech to producent raz dobrze przenyśli, a ja nie mam czasu ani ochoty tego dostrajać. Jak się dobrze zrobi kółka, to nie trzeba nawet blokad. Najważniejsze, że widać ustawienia na rzut okiem, lepiej niż na najlepszym wyświetlaczu, i nawet jak się coś przestawi, to jest to oczywiste, bo się tym okiem nawykowo rzuca na te kółka.
M już miał zresztą bardzo dobry system obsługi dotykowej.
Tyle, że z aparatu poniżej 300 g z baterią robi się bliżej pół kilo i jakiś taki fudżikowaty.
Tani raczej nie będzie, ale obawiam się, że się skuszę.
No ja jestem cały za kôłkami, a nawet przeciwko nadmiernej kustomizacji interfejsu usera. Kustomizacja interfejsu usera jest dla mnie redundantna :lol::lol::lol: Niech to producent raz dobrze przenyśli, a ja nie mam czasu ani ochoty tego dostrajać. Jak się dobrze zrobi kółka, to nie trzeba nawet blokad. Najważniejsze, że widać ustawienia na rzut okiem, lepiej niż na najlepszym wyświetlaczu, i nawet jak się coś przestawi, to jest to oczywiste, bo się tym okiem nawykowo rzuca na te kółka.
Szczerze? Nie mam ochoty patrzeć na te kółka ani na aparat w ogóle. Chcę widzieć tylko obraz i informacje w wizjerze, resztę załatwiać odruchowo bez odrywania oka od kadru. Kółka to dla mnie gadżet, nie ergonomia.
Niestety Canon zdaje się szykować kolejny taki gadżet: elektroniczne okienko w obiektywie. Po jaką cholerę mam jeszcze patrzeć dodatkowo na obiektyw? Wszystkie informacje o głębiach ostrości, trybie pracy IS itp powinny być w wizjerze. No, ale podobnie jak kółka taki bajerek świetnie się sprzeda bazując na różnych sentymentach ery analogowej i tradycyjnym gadżeciarstwie :lol:
Bardzo "luszczankowaty" i ciężki.
Mi się kółka podobają. Serii trzycyfrowej nie umiem obsłużyć niestety.
Matryca będzie chociaż z 80D? Bo to byłby plus.
Nie wiem co to jest gibany EVF, :pale gibany ekran z tyłu, co najmniej jak w M3 chyba jednak jest.
Chodzi o wizjer z możliwością odchylania w górę. Dla mnie to super sprawa, bo odpada noszenie i podłączanie wizjera kątowego. EVF dołączany do M3 ma taką możliwość, wbudowany w M5 niestety chyba już nie.
Wymiary prawie identyczne jak w lustrzankowym 100D - mam nadzieję że to będzie osobna linia bezlusterkowców i nie zarzucą kompaktowego wzornictwa pierwszych M-ek
Chodzi o wizjer z możliwością odchylania w górę. Dla mnie to super sprawa, bo odpada noszenie i podłączanie wizjera kątowego. EVF dołączany do M3 ma taką możliwość, wbudowany w M5 niestety chyba już nie.
no tylko ten gibany do M3 to w diabla bakszyszu kosztuje i pewnie na zastosowaniu w M1 i M3 sie skonczy...
Kolekcjoner
09-09-2016, 22:08
Matryca będzie chociaż z 80D? Bo to byłby plus.
Tak .
pan.kolega
09-09-2016, 22:24
no tylko ten gibany do M3 to w diabla bakszyszu kosztuje i pewnie na zastosowaniu w M1 i M3 sie skonczy...
Niestety do M1 nie pasuje. Za to do G?X.
Ale im więcej światełek i literek w wizjerze tym mniej widać tego co się fotografuje i tego nie da się obejść.
Po co mi wydumane kółko z korektą ekspozycji? Którego nie mogę do niczego innego użyć? W trybach Tv czy Av jest po prostu redundantne, a w M niepotrzebne w 90% sytuacji.
No, no... Korekta ekspozycji w trybach Tv i Av zbędna? Hmmm... I to w Canonie, który miewa tendencje do "ochrony świateł" bez względu na wszystko?
Ja tam sobie kółka bardzo chwalę, żaden to dla mnie "retro gadżet". Skakanie po menu żeby ustawić podstawowe parametry ekspozycji to dla mnie ergonomiczna zbrodnia.
Kolekcjoner
12-09-2016, 13:00
Cena podobno ma być 899$.....
ale to chyba juz z 18-55 a nie za sama mydelniczke ?
jakby nie kminil... to M3 sie za to kupi z wizjerem...
ale to chyba juz z 18-55 a nie za sama mydelniczke ?
jakby nie kminil... to M3 sie za to kupi z wizjerem...
Za sam korpus. Po za tym Canon już raczej nie łączy korpusów z 18-55, tylko z 15-45.
Co do ceny, to jak na Canona wygląda całkiem umiarkowanie.
Z M3 raczej bym nie porównywał, bo to zupełnie różne aparaty. Sensor, AF, seria, ergonomia, kółka :lol:, wszystko inne.
Z M3 raczej bym nie porównywał, bo to zupełnie różne aparaty. Sensor, AF, seria, ergonomia, kółka :lol:, wszystko inne.
od 80D tez wszystko inne. tylko cena taka sama. i tu juz naprawde wymiekam...
od 80D tez wszystko inne. tylko cena taka sama. i tu juz naprawde wymiekam...
Eeeee, no właśnie to może być taki bezlusterkowy 80d. Podobieństw sporo - sensor, seria, ergonomia, video. Zobaczymy jak AF wypadnie.
Mam 80d i w tym korpusie nie ma nic specjalnie ciekawego, może z wyjątkiem AF w video i AF dla szkieł f/8. Ale obie te rzeczy M5 będzie mieć podobne, a może i lepsze. No owszem, ekranik LCD wygodniejszy w 80d z pewnością, ale korpus i większy i cięższy.
Jeśli z czymś mam porównywać jeszcze, to z a6300. Wiadomo, 4K niestety M5 nie ma. AF podejrzewam, że też nie osiągnie tego poziomu (tutaj mam nadzieję jednak się pomylić). Szybkostrzelność mniejsza. Obudowy magnezowej i uszczelnień brak. I w tym porównaniu rzeczywiście cenowo M5 wygląda tak sobie.
P.S. Ciekawe jakie zasilanie będzie mieć M5. Tak na oko, to nie wydaje mi się, żeby ten uchwyt pomieścił LP-E6. Gripa pewnie też nie będzie w ofercie.
Kolekcjoner
12-09-2016, 17:51
Eeeee, no właśnie to może być taki bezlusterkowy 80d. Podobieństw sporo - sensor, seria, ergonomia, video. Zobaczymy jak AF wypadnie.
Mam 80d i w tym korpusie nie ma nic specjalnie ciekawego, może z wyjątkiem AF w video i AF dla szkieł f/8. Ale obie te rzeczy M5 będzie mieć podobne, a może i lepsze. No owszem, ekranik LCD wygodniejszy w 80d z pewnością, ale korpus i większy i cięższy.
Jeśli z czymś mam porównywać jeszcze, to z a6300. Wiadomo, 4K niestety M5 nie ma. AF podejrzewam, że też nie osiągnie tego poziomu (tutaj mam nadzieję jednak się pomylić). Szybkostrzelność mniejsza. Obudowy magnezowej i uszczelnień brak. I w tym porównaniu rzeczywiście cenowo M5 wygląda tak sobie.
P.S. Ciekawe jakie zasilanie będzie mieć M5. Tak na oko, to nie wydaje mi się, żeby ten uchwyt pomieścił LP-E6. Gripa pewnie też nie będzie w ofercie.
Obiektywnie patrząc to wielu innych rzeczy też pewnie nie będzie miał takich jak A6300 natomiast jeśli będzie to korpus zbliżony poziomem do A6000 to wróżę Canonowi szybki prymat w bezlusterkowcach. Takiego czegoś brakowało w systemie.
Natomiast z mojego punku widzenia to jeśli ta cena jest prawdziwa to jest to zbyt dużo.
BTW: - mówisz o AF w A6300 - trochę z nim miałem do czynienia - jako śledzący to IMHO proteza
Cena preorder ma być 799 usd. Ta podawana 899 ma pewnie wzmóc zamówienia preorder. Natomiast sadze, ze za chwile i tak cena spadnie to 700. Inne pytanie, jak ceny z US (o ile są prawdziwe) przełożą się na mumię europejską i żeby znowu nie okazalo sie, ze 799 usd to 5000zl.
Kolekcjoner
12-09-2016, 22:41
Cena preorder ma być 799 usd. Ta podawana 899 ma pewnie wzmóc zamówienia preorder. Natomiast sadze, ze za chwile i tak cena spadnie to 700. Inne pytanie, jak ceny z US (o ile są prawdziwe) przełożą się na mumię europejską i żeby znowu nie okazalo sie, ze 799 usd to 5000zl.
Dokładnie. Tak samo jak za MkIV 3500$ = 18 tyś PLN :lol:
Kolekcjoner
13-09-2016, 12:21
I nowe słoiki:
Images of the EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM & EF 70-300mm f/4-5.6 IS II Leak Out (http://www.canonrumors.com/images-of-the-ef-m-18-150mm-f3-5-6-3-is-stm-ef-70-300mm-f4-5-6-is-ii-leak-out/)
I nowe słoiki:
Images of the EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM & EF 70-300mm f/4-5.6 IS II Leak Out (http://www.canonrumors.com/images-of-the-ef-m-18-150mm-f3-5-6-3-is-stm-ef-70-300mm-f4-5-6-is-ii-leak-out/)
Miło widzieć, że, zgodnie z przewidywaniami, nano usm ma kolejne zastosowanie. Jeśli Canon nie zaszaleje z ceną (a pewnie nie), to może być fajne szkiełko z szybkim AF-em. Jedyne co mnie martwi, to nie widzę ogranicznika zakresu?
Ciekawe, że nano usm nie trafia póki co do szkieł EF-M. Można wysnuć wniosek (może błędny), że AF w M5 nie będzie zbyt szybki?
Kolekcjoner
13-09-2016, 13:00
Ciekawe, że nano usm nie trafia póki co do szkieł EF-M. Można wysnuć wniosek (może błędny), że AF w M5 nie będzie zbyt szybki?
No... szczególnie, że EF-ów przecież w żaden sposób do M5 się nie podepnie ;).
EF-M różnią się mocno od EF-ów. Nie dość, że nie kryją pełnej klatki, to widoczna jest mocna tendencja do miniaturyzacji (ciemne, często f/6.3, dodatkowo sporo winietujące). Dodatkowo minimalistyczne wykonanie, nie trzeba żadnych okienek itp. Wydawałoby się, że do tej optyki nano usm jest idealnym rozwiązaniem. Skoro jednak nie, to muszą decydować koszty i/lub wystarczająca szybkość napędu STM.
Kolekcjoner
13-09-2016, 14:20
Może decydować jeszcze co innego. STM-y fajnie działają ze śledzącym dualpiksel - przynajmniej tak jest w kamerach - lepiej niż usm.
Z tym że ja znając Canon stawiałbym na to że to zwyczajnie kwestia kasy lub pozycjonowania.
Kolekcjoner
13-09-2016, 14:27
A jeszcze jedno mi się przypomniało. To co robi kamera z obiektywem przy śledzeniu ostrości to zwyczajne zarzynanie napędu - być może te STMy są bardziej odporne na tego typu eksploatację???
Wszystko to prawda, co napisałeś. Tyle, że nano usm ma właśnie łączyć zalety STM (płynność) z USM (prędkość). Jakoś w przypadku 18-135 nie było oporów, że zastąpić napęd STM napędem nano usm.
Konstrukcja EF 70-300mm f/4-5.6 IS II jest bardzo podobna do Tamrona SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD: 17 elementów / 12 grup. Co więcej oba obiektywy mają takie samo maksymalne powiększenie. Dodatkowo Canon jest trochę lżejszy. Mam nadzieję, że Canon będzie w podobnej cenie do Tamrona i może trochę lepszy optycznie.
A może ten Canon to rebrandowany Tamron ;o ;)
Kolekcjoner
14-09-2016, 19:29
Pojawiły się bardziej dokładne dane M5:
More Canon EOS M5 Specifications Emerge (http://www.canonrumors.com/more-canon-eos-m5-specifications-emerge/)
Hmmm... słowo klucz.... cena!
Shutter speed: 1 / 4000-30 seconds
Nie mogli zrobić normalnego aparatu ;-)
Kolekcjoner
14-09-2016, 19:46
Jednak LP-E17...
Ciężko wróżyć ale tu się spodziewam takiej samej lipy jak w A6000.
Ponoć jutro Sigma ma nas zaskoczyć obiektywem 500/4 ze stabilizacją. Dość odważny krok, trochę jestem zdziwiony, że nie wybrali jakiejś niszy (np. 500/5.6). Nawet jeśli optyka będzie super, to i tak są na straconej pozycji. Osobiście bałbym się kupić taki obiektyw nawet za pół ceny Canona 500/4, a przecież taka cena jest mało realna. Zresztą Sigma parę razy próbowała już sił w segmencie supertele i niewiele z tego wyszło. Może tym razem liczą na użytkowników Sony? ;)
Poczekajcie jutro do 19.00, będziecie zaskoczeni znacznie bardziej ;)
Poczekajcie jutro do 19.00, będziecie zaskoczeni znacznie bardziej ;)
Rozumiem, że chodzi o jeszcze inny obiektyw?
Czekam od dawna na 85mm f/1.4 z linii ART. I od czerwca tego roku nie pojawiły się o nim żadne nowe plotki :( I mam nadzieje że nie zostanie pokazany żaden bardziej ekstrawagancki obiektyw jak np.
- 85mm f/1.0
- 135 f/1.4
Ja chce zwykłą 85 f/1.4 o jakości i wadze takiej jak 50mm z linii ART!
Noooooo, 135/1.4 byłby baaaardzo niszowym obiektywem, tak ze względu na cenę jak i rozmiary/wagę. Najzabawniejsze, że bardzo by mi się przydał, a tak muszę zaczekać z fotografowaniem aż opadną liście :lol:
P.S. I tak bym nie kupił ;)
P.S.2 Jak ktoś lubi takie obrzyny, to jest Canon 200/2.0 L IS. Nawet raz widziałem :lol:
Czekam od dawna na 85mm f/1.4 z linii ART. I od czerwca tego roku nie pojawiły się o nim żadne nowe plotki :( I mam nadzieje że nie zostanie pokazany żaden bardziej ekstrawagancki obiektyw jak np.
- 85mm f/1.0
- 135 f/1.4
Ja chce zwykłą 85 f/1.4 o jakości i wadze takiej jak 50mm z linii ART!
Nikon wypuścił 105/1.4 i to juz wazy 1 kg. 135/1.4 to juz bylby naprawde wielki klocek.
Debatujecie o złych ogniskowych ;) chociaż Nikkor taki 105 to miód malina...
Tamron 70-300 usd vc II? Byłoby śmiesznie :D ale to raczej żart z mojej strony :)
Ja ma byc zaskoczenie to nawet nie zgaduje
Konstrukcja EF 70-300mm f/4-5.6 IS II jest bardzo podobna do Tamrona SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD: 17 elementów / 12 grup. Co więcej oba obiektywy mają takie samo maksymalne powiększenie. Dodatkowo Canon jest trochę lżejszy. Mam nadzieję, że Canon będzie w podobnej cenie do Tamrona i może trochę lepszy optycznie.
A może ten Canon to rebrandowany Tamron ;o ;)
Canon spoznil sie 6 lat a w tym czasie swietny Tamron podebral mase klientow. Sam kupilem ten obiektyw a pogonilem 70-200 f4 is. Z M5 tez sie spoznili, na dodatek wypuscili niedorobione body w kosmicznej cenie.
Co fo tele to chetnie bym przytulil jakiegos fajnego Tamrona albo Sigme z zakresu 400/5.6 albo 500/5.6
Kolekcjoner
19-09-2016, 00:31
Canon spoznil sie 6 lat a w tym czasie swietny Tamron podebral mase klientow.
A masz jakieś dane na ten temat - ilu tych klientów odpadło?
krolewicz
19-09-2016, 06:03
Ponoć jutro Sigma ma nas zaskoczyć obiektywem 500/4 ze stabilizacją. Dość odważny krok, trochę jestem zdziwiony, że nie wybrali jakiejś niszy (np. 500/5.6). Nawet jeśli optyka będzie super, to i tak są na straconej pozycji. Osobiście bałbym się kupić taki obiektyw nawet za pół ceny Canona 500/4, a przecież taka cena jest mało realna. Zresztą Sigma parę razy próbowała już sił w segmencie supertele i niewiele z tego wyszło. Może tym razem liczą na użytkowników Sony? ;)
nic z tego nie wyszło, bo autofocus w tych obiektywach był po prostu gówniany
A masz jakieś dane na ten temat - ilu tych klientów odpadło?
Wystarczy poczytac opinie klientow w internecie i zobaczyc ilosc recenzji z kilku sklepow online, przejrzec galerie np flickr żeby wiedziec jak popularne jest to szkło. To wszystko sa klienci ktorzy nie wybrali szkla systemowego, m.in starenkiego i srednioudanego 70-300is usm. Potem sie zreflektowali i wypuscili Lke za 6k ale w nizszej półce nie bylo konkurencji dla Tamiego. Teraz dopiero sie pojawiła. Po 6 latach.
Ciekawe, że rewolucyjny 600/4 L IS BR DO zaginął gdzieś w laboratoriach Canona... :(
Ja bym wolał dla odmiany coś ciemniejszego w zakresach 400-600 i prostszego, nie musi być L, byleby było ostre od pełnej dziury. Niech zrobią 400/5.6, 500/5,6, 600/6.3 i byłbym happy :) nie musi od razu być turboświetlne 500/2.8 L. I dziwne że jakoś nikt z niezależnych producentów takich instrumentów (dobrych) nie zrobił. Pierwszy który by wypuścił taki zestaw w rozsądnej cenie pozamiatałby wszystkie systemowe telestałki.
To racja. 500/5.6 ze stabilizacją w rozsądnych pieniądzach to byłoby coś :) Aczkolwiek zoomy 150-600 na 500mm mają tylko 1/3ev ciemniej, a optycznie są bardzo przyzwoite. Może więc lepiej 400/4 ze stabilizacją ? :)
Tak czy siak dzisiejsze premiery raczej nie będą dla amatorów fotografii ptaków...
może być, choć 400/5.6L już jest całkiem słusznych rozmiarów, a 400/2.8 to już wyrzutnia rakietowa, pewnie 400/4 nie byłoby wiele mniejsze ;) No i tak, te zooomy 150-600 to w zasadzie jedyna alternatywa jesli ktos nie chce bankrutowac wydając kasę na kilka stałek z tego zakresu. I mnie też ciągle kuszą te zoomy..
Pierwszy który by wypuścił taki zestaw w rozsądnej cenie pozamiatałby wszystkie systemowe telestałki.
mysle, ze w przypadku producentow systemowych (tzn. wlasciwie Canon i Nikon) te wielkie biale "narzady meskie" pelnia role misia, ktorym Canon czy Nikon pokazuja na co ich stac.
bo sprzedaz 2000 egzemplarzy tych obiektywow na 4 lata (z czego 1900 do budki AP na olimpiadzie/igrzyskach zimowych/szmaciance/superbowlu/...) nie pokrywa raczej kosztow ich projektowania i calej zabawy w hodowanie tych ogromnych soczewek.
firmom trzecim to sie zwyczajnie nie oplaca. nawet jakby to mialo byc wylacznie w roli misia i to mialy byc 3 egzemplarze (na Photokine, do gabinetu prezia i do archiwum firmy)...
Canon spoznil sie 6 lat a w tym czasie swietny Tamron podebral mase klientow. Sam kupilem ten obiektyw a pogonilem 70-200 f4 is. Z M5 tez sie spoznili, na dodatek wypuscili niedorobione body w kosmicznej cenie.
Co fo tele to chetnie bym przytulil jakiegos fajnego Tamrona albo Sigme z zakresu 400/5.6 albo 500/5.6
no , ja tez pogoniłem 70-200 f4 is ale by kupić 70-300 is L
nie wpadłem na pomysł kupienie Tamiego bo po co?
żeby np. zaoszczędzić 4k pln :P :D a wydać na dwie fajne fotograficzne wycieczki ;) kwestia priorytetów..
żeby np. zaoszczędzić 4k pln
to zalezy od warunkow brzegowych. ja foce duzo ze statywu i tutaj nie bedziemy sie naprawde klocic, ze Tamronem foci sie lepiej
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://static1.squarespace.com/static/551c0102e4b0440bd845ec0c/552a9ecfe4b0a8996a452bce/552a9ed1e4b0a8996a452f21/1428857131437/tripod-collar2.jpg)
70-300L pod tym wzgledem daje gigantyczny komfort i oszczedza mnostwo czasu (bo nie trzeba 17 razy przekadrowywac :) ).
:P :D a wydać na dwie fajne fotograficzne wycieczki ;) kwestia priorytetów..
dobry pomysl. kupisz 70-300L i sprobujesz powtorzyc te kadry, ktore Tamronem "nie wyszly" bo glowica nie wytrzymala takiego przeciazenia ;)
mi statyw do niczego prócz zdjęć nocnych nie jest potrzebny i może czasem gdy chcę nagrać filmik, ale tachanie tego żelastwa z plecakiem nie jest tego warte ;) ale spoko, przyjąłem do wiadomości, rozumiem ;)
Kolekcjoner
19-09-2016, 14:25
Wystarczy poczytac opinie klientow w internecie i zobaczyc ilosc recenzji z kilku sklepow online, przejrzec galerie np flickr żeby wiedziec jak popularne jest to szkło. To wszystko sa klienci ktorzy nie wybrali szkla systemowego, m.in starenkiego i srednioudanego 70-300is usm. Potem sie zreflektowali i wypuscili Lke za 6k ale w nizszej półce nie bylo konkurencji dla Tamiego. Teraz dopiero sie pojawiła. Po 6 latach.
No cóż w internetach to ja czytam masę rzeczy ;). Problem w tym że to może się mieć zupełnie nijak do wyników sprzedaży. Szczególnie że Polska to mało reprezentatywny kraj (ze względu na zarobki) - strategia firm idzie w kierunku rynków gdzie zarabia się zupełnie inne pieniądze - zarówno entuzjaści jak i zawodowcy.
A jeśli już powołujemy się na przykłady u nas, to znam dwa gdzie znajomi kupili niesieni falą entuzjazmu rzeczone Tamrony. W efekcie po pewnym czasie pozbyli się ich z ulgą na rzecz 70-300L 8-).
Ja uważam że to działa zupełnie inaczej niż piszesz. Nikt nikomu niczego nie podbiera, ani nie zabiera. Zwyczajnie firmy się mijają i w efekcie zarabiają wszyscy i mali i duzi.
Ja bym wolał dla odmiany coś ciemniejszego w zakresach 400-600 i prostszego, nie musi być L, byleby było ostre od pełnej dziury. Niech zrobią 400/5.6, 500/5,6, 600/6.3 i byłbym happy :) nie musi od razu być turboświetlne 500/2.8 L. I dziwne że jakoś nikt z niezależnych producentów takich instrumentów (dobrych) nie zrobił. Pierwszy który by wypuścił taki zestaw w rozsądnej cenie pozamiatałby wszystkie systemowe telestałki.
Np. takie coś:
Nikon Nikkor 200-500mm f/5.6E AF-S ED VR - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-nikon-nikkor-200-500mm-f-56e-af-s-ed-vr.html) ? Przy tym delikatnie mówiąc wypas optyczny to nie jest ;).
Robienie ciemnych stałek jest o tyle bez sensu, że nawet przy światłosile o jakiej piszesz rozmiary soczewek będą na tyle duże że zbyt tanio nie wyjdzie. Zaprojektowanie też kosztuje. Czyli amatorzy się nie rzucą, a entuzjaści i zawodowcy oleją i kupią "normalne". Szczególnie że na zachodzie kilka tysięcy papierków to jest często jedna wypłata więc po co kupować substytut jak można mieć wypas :). Myślę że to jest przyczyna że powstają raczej takie konstrukcje jak Sigmy czy Tamrona 150-600.
Chodzi mi o to, że gdyby w 2009-2010 Canon wypuścił to szkło razem z Lką - czyli do wyboru do koloru, to nikt by na Tamrona nawet nie spojrzał. Ale jednak wielu pasjonatów, amatorów na Lkę nie stać i ci wybrali Tamrona, na czym Canon z pewnością stracił.
Dobrze że producenci niezależni w ostatnich latach zajęli bardzo ofensywną pozycję i zarówno Sigma serii Art, jak i Tamron odkąd wprowadził wreszcie ultrasonic motor i super stabilizację poważnie zagrozili Canonowi i Nikkorowi dając ludziom solidne optycznie i tańsze alternatywy lub zupełnie nowe konstrukcje jak T15-30/2.8, Sigma 18-35/1.8 na cropa czy wspomniane zoomy 150-600. Na tyle poważnie, że ci byli wręcz zmuszeni do odświeżenia swoich modeli i wprowadzenia nowych, ot choćby C100-400 II, 16-35/4. Dobrze dla nas, mamy wybór, sporo klientów spojrzało w tej dekadzie na producentów niezależnych. Sam na nich patrzyłem podejrzliwie jeszcze 7-8 lat temu (jak na firmy od podróbek), ale teraz dla mnie u nich jest zdecydowanie ciekawsza oferta.
O to tylko takie moje luźne refleksje ;)
Kolekcjoner
19-09-2016, 15:18
Chodzi mi o to, że gdyby w 2009-2010 Canon wypuścił to szkło razem z Lką - czyli do wyboru do koloru, to nikt by na Tamrona nawet nie spojrzał. Ale jednak wielu pasjonatów, amatorów na Lkę nie stać i ci wybrali Tamrona, na czym Canon z pewnością stracił.
A tak zyskali i jedni i drudzy, Tamron sprzedając tanie szkła i Canon sprzedając drogie eLe - mam wrażenie, że sam pomysł tego szkła zrodził się właśnie poprzez działanie konkurentów. Zauważ że nowe 70-300 tylko wypełnia lukę na rynku nikomu nie zagrażając póki co. W Japońskich firmach raczej rzadko dochodzi do konfrontacji na przysłowiowe "śmierć i życie".
na zamienniki zawsze będzie popyt bo są tańsze
ja tez tak zaczynałem, z czasem dojrzałem do świadomego wydawania pieniędzy
i wole dać więcej za lepiej;)
A tak zyskali i jedni i drudzy, Tamron sprzedając tanie szkła i Canon sprzedając drogie eLe - mam wrażenie, że sam pomysł tego szkła zrodził się właśnie poprzez działanie konkurentów. Zauważ że nowe 70-300 tylko wypełnia lukę na rynku nikomu nie zagrażając póki co. W Japońskich firmach raczej rzadko dochodzi do konfrontacji na przysłowiowe "śmierć i życie".
No możliwe. Z tym, że nie zgodzę się, że nowy 70-300 wypełni jakąś lukę - jaką? Mało jest 70-300 na rynku? Chyba tylko po starym IS USMie, bo z nim już wstyd przy obecnych konstrukcjach pokazywać że ma się coś takiego w ofercie.
becekpl, no właśnie ostatnimi laty te zamienniki nierzadko pokazują miejsce w szeregu systemowym szkłom :) w sensie ta sama jakość za dużo mniejsze pieniądze. Przykład Sigma Art 50/1.4. Mnie Canon chyba nie przekona już do jakiegokolwiek swojego szkła, chyba że używanego, bo to samo mam u konkurencji za dużo mniej. Obecne ceny to jakies nieporozumienie. Miałem ochote na 16-35/4 ale jak spojrzałem na ceneo to szybko mi przeszło. Wolę wrócić do 17-40. 80% tego co robię to Tamron 28-300 w zupełności mi wystarcza, a takiego szkła nikt inny nie ma. Miałbym brać wiekową Lkę 3 razy droższą, 3 razy cięższą i 3 razy większą? Na szczescie nie zarabiam na fotkach, nie jestem purystą w kwestii doskonałości szkła, tak samo jak na szczęście nie jestem audiofilem :) no co dla kogo..
Kolekcjoner
19-09-2016, 18:14
No możliwe. Z tym, że nie zgodzę się, że nowy 70-300 wypełni jakąś lukę - jaką? Mało jest 70-300 na rynku? Chyba tylko po starym IS USMie, bo z nim już wstyd przy obecnych konstrukcjach pokazywać że ma się coś takiego w ofercie.
Wypełnili lukę w swojej ofercie. Jak sam pisałeś mieli oalbo starocia albo drogą eLę :).
Oczywiście, każdy patrzy ze swojego punktu widzenia. Ja na przykład nie kupuję szkieł niesystemowych ze względu na brak pewności, że za jakiś czas jak zmienię firmware w kamerach nagle okaże się że na "na sztuce" mam już tylko manuale ;). Do tego niektóre szkła Canona niedawno wypuszczone są po prostu wybitne jakościowo np. 35/1.4 czy 100-400L albo 16-35L czy 70-300L i dla kogoś kto normalnie zarabia lub z tego żyje nie ma sensu kupowanie zamienników.
becekpl, no właśnie ostatnimi laty te zamienniki nierzadko pokazują miejsce w szeregu systemowym szkłom :) w sensie ta sama jakość za dużo mniejsze pieniądze. Przykład Sigma Art 50/1.4.
no ,faktycznie to doskonały przykład
canon który kosztuje 1500 zeta porównujesz z sigma która kosztuje 3500 zeta....jak w życiu, miało być taniej jest 3x drożej
wybieram Canona
Miałem ochote na 16-35/4 ale jak spojrzałem na ceneo to szybko mi przeszło. Wolę wrócić do 17-40.
te szkła dzieli przepaść i jest to jeden z najlepszych moich zakupów w ostatnim czasie
Tamron 28-300 w zupełności mi wystarcza, a takiego szkła nikt inny nie ma. Miałbym brać wiekową Lkę 3 razy droższą, 3 razy cięższą i 3 razy większą?
ja tak zrobilem:D
i nie żałuje, zdjęcia na safari wyszły super
nie patrz na koszty tylko na końcowy efekt
te szkła dzieli przepaść i jest to jeden z najlepszych moich zakupów w ostatnim czasie
Z tą przepaścią to bym nie przesadzał ale przyznaję, że 16-35/4 to zacne szkło i w relatywnie dobrej cenie jeśli chodzi o Canona :shock:
jak plotki to plotki
wyczekiwana sigma 85 1.4 Art
i
sigma 12-14 f4 Art
i sigma 500 f4 DG OS HSM Sport
Pictures and specs of the three new Sigma lenses | Nikon Rumors (http://nikonrumors.com/2016/09/19/pictures-and-specs-of-three-new-sigma-lenses.aspx/#more-107160)
--- Kolejny post ---
i się jeszcze odniosę ogólnie do wypowiedzi przedpiśców
zakupy mnie nauczyły że kompromis jest zawsze kompromisem, a zamienniki zamiennikami a co tanie to drogie lub jak to u mnie na wsi mawiają tanio kupisz dwa razy kupisz - generalnie zgadzam sie z beckiem ale nie zawsze :mrgreen:
unikam zamienników, unikam drogich systemowych nie elek, unikam tanich (szczególnie starych konstrukcji) systemowych nie elek - to najcześciej badziew optyczny jest pomimo pozytywnych recenzji (taki przepłacony przeciętniak), kupiłem S50A i jestem zadowolony - było warte każdej złotówki którą zapłaciłem, to moje jedyne niesystemowe szkło - to nie jest zamiennik C501.4 :mrgreen: - te szkła nawet koło siebie nie stały, jeśli będe kupował następną stałkę to jest duże prawdopodobieństwo że będzie to sigma z serii art (ale może się okazać że to jednak elka będzie)
ktoś chciał duże tele od sigmy jest w rumorsach :mrgreen: to sport więc ciekawi mnie cena, ja na szczęście nie potrzebuję takiego sprzętu
małe tele ten słynny 70-300 - zgadzam się tamron nie jest konkurencją canona, chyba nawet tej budżetowej nie elki
ktoś chciał duże tele od sigmy jest w rumorsach :mrgreen: to sport więc ciekawi mnie cena, ja na szczęście nie potrzebuję takiego sprzętu
Stawiam start na okolice 25 tyś choć dziwny to ruch Sigmy. W tej cenie kupują to już prof albo prawdziwi hobbiści a tutaj mają Canona w cenie 40 tyś.
jak plotki to plotki
wyczekiwana sigma 85 1.4 Art
i
sigma 12-14 f4 Art
i sigma 500 f4 DG OS HSM Sport
małe tele ten słynny 70-300 - zgadzam się tamron nie jest konkurencją canona, chyba nawet tej budżetowej nie elki
Sigma 500 F4, nie F5, a już miałem powiedziec, że słowo ciałem się stało hahahaa :D Ale i tak brawo Sigma!
Co do 50/1.4 Art to raczej myślałem o Lce. Różnica 1.4 a 1.2 to nie jest przepaść nie do zasypania, aczkolwiek przyjmuję do wiadomości, że puryści powiedzą, że nie ma w ogóle co porównywać ;)
Co do 70-300 to chyba w drugą stronę - ten stary Canon nie jest konkurencją dla Tamiego, bo o Lce nie mówię, a ten nowy to zobaczymy dopiero co potrafi ;)
becekpl, końcowy efekt z obu Tamronów absolutnie mnie zadowala(ł) w kwestii obrazka i manuala (podobnie jak zadowala mnie mp3 i dobre słuchawki zamiast wyciszonej salki z systemem audio). Z Sigmą 12-24 już gorzej, ale też zrobiłem nią wiele udanych kadrów. Nie wyobrażam sobie wydać teraz kilkadziesiąt tys. na 28-300L i na 11-24/f4L i targać dodatkowe kg. Ciekawe jak wypadnie porównanie nowej Sigmy 12-24 z tym Canonem 11-24 :)
Co do 50/1.4 Art to raczej myślałem o Lce. Różnica 1.4 a 1.2 to nie jest przepaść nie do zasypania, aczkolwiek przyjmuję do wiadomości, że puryści powiedzą, że nie ma w ogóle co porównywać ;)
odpowiem przewrotnie najcześciej S50A fotografuję w okolicach 1.8 więc najchętniej zapłaciłbym połowę za nieistniejącą wersję S501.8A gdyby była równie dobra :mrgreen: (oglądałem te nowe tamrony jakby ktoś pytał ale jakoś mnie nie przekonały - za to mają dobry marketing :mrgreen:) w szkle interesuje mnie magia i jakość optyczna - magię potrafię wygenerować sam ale z jakością optyczną już mi tak dobrze nie idzie więc tu muszę polegać na producencie szkła, konkurencja tej sigmy osiąga podobną jakość (jak sigma) w okolicach między 2.8 a 4 gdybym chciał stałką focić na f4 to używalbym elki 24-105 :mrgreen: byłoby taniej i wygodniej i mniej szkieł do dźwigania :mrgreen:.
--- Kolejny post ---
Sigma 500 F4, nie F5, a już miałem powiedziec, że słowo ciałem się stało hahahaa :D Ale i tak brawo Sigma!
5999$ preorder w B&H ktoś zupełnie nieźle trafił z ceną, bo widzialem taką tutaj lub u żółtych
Ernest_DLRS
19-09-2016, 22:57
Za $6000 to już można wyrwać 500f/4Lis w super stanie.
Kolekcjoner
19-09-2016, 23:13
5999$ preorder w B&H ktoś zupełnie nieźle trafił z ceną, bo widzialem taką tutaj lub u żółtych
30 tyś - już widzę te kolejki w sklepach ;).
Co do 12-24 to wychodzi jakieś 8 tysięcy też nieźle.
30 tyś - już widzę te kolejki w sklepach ;).
Co do 12-24 to wychodzi jakieś 8 tysięcy też nieźle.
jeśli chodzi o 85 1.4 to też się może okazać że elka canona jest jednak konkurencyjna :)