Zobacz pełną wersję : Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy
adi760303
20-01-2009, 18:24
Mam pytanie. Czy kto z forum może starał się o dofinansowanie z urzędu pracy na usługi fotograficzne?
Z tego co się dowiedziałem żeby się starać o takie dofinansowanie to:
1. Być bezrobotym - na razie nie mam takiego problemu
2. Zarejestrować sie jako bezrobotny i wypełnic wniosek (szkolenia itp)
3. BusinessPlan
4. Decyzja o przyznaniu dofinasowania
5. I teraz warunk jej utrzymania (czyli zeby nie zwracac dofinansowania)
-12 miesięcy od otrzymana dotacji nie podejmowac pracy na umowę
-12 miesięcy prowawdzić działalność
-w ciągu 30 dni zakupić sprzęt
A zastanawiam mnie jedno. Czy jak się otrzyma dotacje to czy mozna podjąc prace w innej firmie na umowe zlecenie, dzieło? tak aby nie stracic dotacji w jednym z UP mowią ze mozna w innym że nie można..
ile można wyciągnąć takiego dofinansowania?
adi760303
20-01-2009, 18:49
ile można wyciągnąć takiego dofinansowania?
Jak ci dadzą to nawet koło 18 tys. PLN
obecnie jest dokładnie 14,7 tyś.
a prace nie tyle mozesz podjąć co zawierasz z nimi umowa o dzieło czy zlecenie to nei ma róznicy dla ciebie, bynajmniej podejmujesz ją tak ze ty im wystawiasz rachunek za pracę a oni ci płaca.
wtedy jest to zupełnie legalne i jest to traktowane jak bys miał klienta - bo tak naprawde go masz.
PS pamietaj ze to nie oni cie zatrudniają tylko masz z nimi podpisaną umowę zlecenie lub dzielo.
Witam
Żeby nie zwracać dofinansowania, musisz zarejestrować działalność gospodarczą. Jako przedsiębiorca wykonujesz "pracę" na podstawie umów cywilno prawnych z innymi podmiotami. Mogą to być m.in. umowa zlecenia lub o działo. Nie możesz się zatrudniać na umowę o pracę. Możesz de facto wykonywać pracę na etacie, ale umowa musi być umową zlecenia, a nie umową o pracę. Poszukaj sobie w internecie jakie warunki musi spełniać umowa zlecenia by nie mogła być uznana za umowę o pracę.
Pozdrawiam
Ja tez mam kilka pytan:
1. czy zarejestrowana dzialalnosc musi po tych 12 m-cach przyniesc zysk (czy jesli jest strata to trzeba zwrocic dofinansowanie?)?
2. Czy orientuje sie ktos ile mozna dostac tego dofianansowania na dzien dzisiejszy (bo podobno od stycznia tego roku mialo znacznie wzrosnac-do poziomu 20-30tys zł
też słyszałem o wzroście ale na tablicy dofinansowania w moim PUPie bylo nadal 14,7tyś
a czy przyniesie zysk po 12 miechach to nikogo nie interesuje
musisz tlylko po zarejestrowaniu firmy co 3 miesiące przynieśc im dowody opłacenia zusu oraz co 6 miesięcy potwierdzenie prowadzenia dzialalności chyba z urzedu skarbowego
Jeśli dostaniesz dotacje to 30% musisz mieć własnego wkładu
np. dostajesz 10 tys. to musisz wykazać że 3 tys. dodadkowo zainwestowałeś w firmę.
Z kontrolą różnie bywa, ja co 6 miesięcy tylko musiałem zanosić info o niezaleganiu z ZUS i US. Kolega natomiast co miesiąc musiał się stawiać w innym rejonie.
A ile ci kasy dadzą zależy od biznesplanu, ilości chętnych i srodkach jakimi dysponuje dany UP. U mnie dawali 11 tys.
w sumie wydaje mi się*iż ,przyznanie dofinansowania nie powinno być większym kłopotem przy dobrze napisanym biznes-planie. Ponieważ przyznane pieniądze trafią do obiegu więc będą napędzać gospodarke, a to przyczynia się do rozwoju gospodarczego państwa ;-)
Wie ktoś ile wynosi składka na zus przy takiej działalności gospodarczej biorąc pod uwagę, że będziemy zakładem jednoosobowym?
w sumie wydaje mi się*iż ,przyznanie dofinansowania nie powinno być większym kłopotem przy dobrze napisanym biznes-planie. Ponieważ przyznane pieniądze trafią do obiegu więc będą napędzać gospodarke, a to przyczynia się do rozwoju gospodarczego państwa ;-)
Wie ktoś ile wynosi składka na zus przy takiej działalności gospodarczej biorąc pod uwagę, że będziemy zakładem jednoosobowym?
Przez pierwsze 2 lata płacisz 30% stawki, czyli ok. 240zł. Po 2 latach płacisz juz 100%, czyli coś ok. 720zł. oczywiście przy założeniu że jest to twoja pierwsza działalność.
adi760303
20-01-2009, 22:42
obecnie jest dokładnie 14,7 tyś.
a prace nie tyle mozesz podjąć co zawierasz z nimi umowa o dzieło czy zlecenie to nei ma róznicy dla ciebie, bynajmniej podejmujesz ją tak ze ty im wystawiasz rachunek za pracę a oni ci płaca.
wtedy jest to zupełnie legalne i jest to traktowane jak bys miał klienta - bo tak naprawde go masz.
PS pamietaj ze to nie oni cie zatrudniają tylko masz z nimi podpisaną umowę zlecenie lub dzielo.
Czyli przykładowo. Moja żona która obecnie pracuje zwalnia się lub jest zwalniana bo kryzys. Rejestrruje się w UP stara się o dotacje. I jako pracodawac moze zawrzec umowe zlecenie z firma w której wczesniej pracowala bo się okazało ze firma jednak bez nej nie moze zyć a firma która się założyla przychodzi dochody w np. weekendy.,
Tylko czy profil zakładanej firmy a wykonywanej pracy na umowie zleceniu będzie musiał być zblizony czy traktowac to jako usługi :)
Czyli przykładowo. Moja żona która obecnie pracuje zwalnia się lub jest zwalniana bo kryzys. Rejestrruje się w UP stara się o dotacje. I jako pracodawac moze zawrzec umowe zlecenie z firma w której wczesniej pracowala bo się okazało ze firma jednak bez nej nie moze zyć a firma która się założyla przychodzi dochody w np. weekendy.,
Tylko czy profil zakładanej firmy a wykonywanej pracy na umowie zleceniu będzie musiał być zblizony czy traktowac to jako usługi :)
Jako klient tak. Warunek dotacji jest taki że nie mozesz pozostawać z byłym pracodawcą w stosunku pracy, upewnij się dokładnie bo juz nie pamiętam albe było coś takiego ze były pracodawca nie moze być twoim 100% żródłem dochodu. UP zabezpiecza się przed takimi praktykami bo pracodawcy zwalniają pracowników wymuszając ich aby zakładali działalności bo dla nich to jest korzystniejsze.
A to czy profil prowadzenia działalności jest zbliżony czy taki sam nie ma znaczenia bo i tak mozesz świadczyć takie usługi jakie sobie wpiszesz w PKD
Przemek Lipski
21-01-2009, 02:32
Jeszcze jedna ważna informacja. Na to dofinansowanie z UP trzeba mieć żyrantów (nie pamiętam tylko, czy jeden wystarczy)!
adi760303
21-01-2009, 09:48
Jako klient tak. Warunek dotacji jest taki że nie mozesz pozostawać z byłym pracodawcą w stosunku pracy, upewnij się dokładnie bo juz nie pamiętam albe było coś takiego ze były pracodawca nie moze być twoim 100% żródłem dochodu. UP zabezpiecza się przed takimi praktykami bo pracodawcy zwalniają pracowników wymuszając ich aby zakładali działalności bo dla nich to jest korzystniejsze.
A to czy profil prowadzenia działalności jest zbliżony czy taki sam nie ma znaczenia bo i tak mozesz świadczyć takie usługi jakie sobie wpiszesz w PKD
Dokładnie. Tylko ze własnie pracodawaca chce zone zmusic do załozenia firmy. TYle ze my chcemy zalozyc firme zwizana z fotografią a zona obecnie pracuje w pośrednictwie finansowym. Zastanawiam mnie jaka forma wspołpracy mogłaby być pomiedzy naszymi firmami (w sensje tytuł faktury, umowy itp)
Tak jak pisałem, jeśli masz w PKD wpisane usługi finansowe to normlanie wystawiasz fakture na takie usługi. możesz równie dobrze usługi budowlane sobie zgłosić i też świadczyć takie usługi.
adi760303
21-01-2009, 11:36
Tak jak pisałem, jeśli masz w PKD wpisane usługi finansowe to normlanie wystawiasz fakture na takie usługi. możesz równie dobrze usługi budowlane sobie zgłosić i też świadczyć takie usługi.
Czyli będziemy mieli firme mix (usługi fotograficzne, usługi informatyczne, usługi finansowe)
Czyli będziemy mieli firme mix (usługi fotograficzne, usługi informatyczne, usługi finansowe)
Ważne tylko żebyś miał w działalności możliwość wykonywania usług na jakie chcesz związać się zleceniem z daną firmą.
Sama nazwa Twojej firmy nie ma znaczenia.
Wystawiasz fakturę na której piszesz usługa zgodna z umową ...
a czy jak tos juz wczesniej zalozyl dzialanosc gospodarcza (tak jak ja w listopadzie) i ma umowę o współpracę, to moze sie zalapac jeszcze na dofinansowanie? przed zalozeniem dzialoanosci gospodarczej nie bylem zarejestrowany jako bezrobotny.
Ja starałam się o dofinansowanie i dostałam je pod koniec ubiegłego roku. Tak więc jestem na bieżąco. Tyle, że w tym roku mozna dostać więcej kasy :) W razie jakiś pytań to pisać smiało na maila rocher@gmail.com lub gg 329213
pianista
21-01-2009, 13:58
ja tez korzystałem z dofinansowania. żadnego wkładu własnego nie miałem. było to już parę lat temu i wtedy dostałem 11,5 tys.; z tego co wiem to teraz suma jest w okolicach 18 tys.; kasy nie trzeba zwracać pod warunkiem że przez 12 miesięcy prowadzi się działalność. czyli opłacamy ZUS i płacimy podatki. to czy jest zysk czy strata to nikogo nie interesuje.
pzd.
speed555
21-01-2009, 14:02
a czy są kontrole w siedzibie firmy??
bo np. zarejestruje dziallanosc w mieszkaniu rodziców a mieszkam sam gdzie indziej i sprzęt wzięty za pieniadze z dotacje bedzie jakby porozrzucany w roznych miejscach.
czy moge miec problem ze w razie kotroli nie bedzie mnie ani sprzetu w siedzibie??
bo np. zarejestruje dziallanosc w mieszkaniu rodziców a mieszkam sam gdzie indziej i sprzęt wzięty za pieniadze z dotacje bedzie jakby porozrzucany w roznych miejscach.
czy moge miec problem ze w razie kotroli nie bedzie mnie ani sprzetu w siedzibie??
Ja dostacje dostałem prawie 3 lata temu. i wkład musiałem wykazać w wysokości 30%.
Sprzęt jaki dostnaiesz musisz mieć wprowadzony na stan. W razie kontroli musisz mieć go w siedzibie firmy.
Ważne: przy rejestrowaniu firmy w wpisie ewidencji i Regonie wpisz miejsce wykonywania działalności - adres firmy z dopiskiem "oraz u klienta". W ten sposób zabezpieczysz się tym ze możesz np. wozić ze soba kase fisklaną i inny sprzęt. Wiadomo że rzeczy typu laptop, aparat itp jest sprzętem mobilnym więc mozeż go wozić gdzie chcesz, ale np. stacjonarny komputer czy meble to już mozesz mieć problemy.
Wiadomo jaki mamy US, jest jedna ustawa a interpretacji tyle co urzędów skarbowych i wszystko zależy od widzimisie i humoru babki z US.
Najlepiej wszystkie pytania skieruj do swojego urzędu skarbowego. Tam ci wszystko powiedzą.
Kontrole US masz tam gdzie jest dokumentacja, czyli np. u księgowej jeśli chodzi o bierzący rok. Jeśli kontrolują cię za kilka lat wstecz to juz w siedzibie firmy gdzie musisz przechowyać dokumenty z 5 lat.
speed555
21-01-2009, 15:42
ale chodzi mi o kontrole z urzedu pracy...
ale chodzi mi o kontrole z urzedu pracy...
na kontrolę musisz się sam zgłaszać do UP w terminach jakie ci wyznaczą.
Głównie im chodzi o zaświadczenia o niezaleganiu. Sprzętu ci nie sprawdzają bo to nie ich brocha co z nim zrobisz.
speed555
21-01-2009, 16:00
o to mi chodzilo dzieki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wlasnie dzwonilem do swojego UP i jednak odbywaja sie kontrole w siedzibie firmy i musze im udosteopnic sprzęt do kontroli:/
No to sam widzisz, co rejon to różne wymagania.
Ja musiałem zaświadcznenie o niezaleganiu przynieść do nich po 6 mieisącach i drugie po 12 na podsumowanie i zamknięcie okresu i to było wszsytko. Żadnej kontorli w firmie nie miałem w tej sprawie.
Znajomy z Wrocławia musiał co miesiąc biegać.
adi760303
21-01-2009, 17:40
No to sam widzisz, co rejon to różne wymagania.
Ja musiałem zaświadcznenie o niezaleganiu przynieść do nich po 6 mieisącach i drugie po 12 na podsumowanie i zamknięcie okresu i to było wszsytko. Żadnej kontorli w firmie nie miałem w tej sprawie.
Znajomy z Wrocławia musiał co miesiąc biegać.
kompi. A czy oprocz dofinansowania z UP staraleś sie może o jakieś inne np. z funduszy UE?
Przymierzałem się do tego, ale biurokracja mnie rozwaliła.
miałem możliwość dostać 60 tys, ale jak dostałem tone papierów, formularzy to sobie odpuściłem. Musiałbym jeździć po sądach, bankach szukać żyrantów i zbierać potrzebną dokumentację że mi się odechciało. nie mam na to czasu.
A i tak nie miałem gwarancji ze coś dostanę. Bo komisja sama sobie ustala komu i ile dadzą.
Z tymi kontrolami to różnie jest. W grupie 20 z którymi odbywałam szkolenie po otrzymaniu dotacji, kontrole były tylko u tych, którzy wynajmowali lokal na cele działalnosci, sprawdzali czy rzeczywiście lokal jest. UP chce miec faktury na udokumentowanie zakupu. A poza tym UP to chyba umawia się na wizyty kontrolne wczesniej jesli już chce przyjśc.
~kompi a czy zamias żyrantów nie możesz przedstawić oświadczenia notarialnego o poddaniu się egzekucji na okresloną kwotę? Wiem, że tak można zrobić w przypadku dofinansowania z UP, może z środków unijnych tez można
~kompi a czy zamias żyrantów nie możesz przedstawić oświadczenia notarialnego o poddaniu się egzekucji na okresloną kwotę? Wiem, że tak można zrobić w przypadku dofinansowania z UP, może z środków unijnych tez można
Nie wiem, przy składaniu podania musiałem mieć żyrantów którzy razem ze mną podpisywali umowę na 12 miesięcy.
Z zakupami jest tak ze najpierw dajesz im listę co chcesz kupić z kwotami i dopiero ci kase przeleją. Trochę to trwa. Jeśli się ceny zmienią to jest problem bo jeśli coś zdrożeje to dopłacasz z własnej kasy bo nie możesz wydać więcej.
Mi robili całą kwotę na grupy np. na meble mogłem przeznaczyć np. 600zł, na komputer nie więcej niż 3 tys. Ja chciałem stacjonarny i laptopa to musiałem się tłumaczyć po co mi dwa kompy i musiałem udowodnić ze jest mi niezbędny.
Więc nie mozna sobie kupiwać byle czego bo z wszystkiego się tłumaczysz. Ale udało sie.
pianista
21-01-2009, 19:40
mozna tez sie poddac egzekucji.
co do kontroli to chyba faktycznie co rejon to inne zasady. ja mialem kontrole 2 razy z UP. raz na samym poczatku gdzie sprawdzili czy sprzet na ktory dostalem dofinansowanie faktycznie kupilem i drugi raz w 11 miesiacu, sprawdzali czy sprzet dalej jest. za kazdym razem umawiali sie ze mna telefonicznie takze jest czas sie przygotowac.
Nie wiem, przy składaniu podania musiałem mieć żyrantów którzy razem ze mną podpisywali umowę na 12 miesięcy.
Z zakupami jest tak ze najpierw dajesz im listę co chcesz kupić z kwotami i dopiero ci kase przeleją. Trochę to trwa. Jeśli się ceny zmienią to jest problem bo jeśli coś zdrożeje to dopłacasz z własnej kasy bo nie możesz wydać więcej.
Mi robili całą kwotę na grupy np. na meble mogłem przeznaczyć np. 600zł, na komputer nie więcej niż 3 tys. Ja chciałem stacjonarny i laptopa to musiałem się tłumaczyć po co mi dwa kompy i musiałem udowodnić ze jest mi niezbędny.
Więc nie mozna sobie kupiwać byle czego bo z wszystkiego się tłumaczysz. Ale udało sie.
Bo o tym, że żyrantów można zastapić aktem notarialnym o poddaniu się egzekucji nikt w UP nie mówi, ja się dowiedziałam od innych ludzi, którzy w tym samym czasie dostali dotację. Upewniłam się w UP i rzeczywiście się okazało, że żyranci to jedna z dwóch możliwości zabezpieczenia pożyczki. Tak więc warto się o to spytać w swoim UP.
Sprawa druga, ja nie musiałam się tłumaczyć z kasy, widocznie mój biznes plan (dośc obszerny) dołączony do standardowego urzedowego formularza wystarczająco urzedniczkom nakreslił temat.
Wydaje mi się, że przy składaniu wniosku bądz tez pisaniu bizes planu przy staraniu się o to dofinansowanie, warto wcisnąć do "wkładu własnego" co tylko się da z tego co już posiadamy.
U mnie proces otrzymania dotacji przebiegł bezproblemowo, złożyłam dokumenty, dostałam decyzje, poszłam na kurs, kasa wpłynęła na konto a ja teraz się ciesze nowymi "zabawkami" :)
Życzę wszystkim, którzy w tym roku się starają, by poszło równie gładko jak u mnie
Jeśli dostaniesz dotacje to 30% musisz mieć własnego wkładu
np. dostajesz 10 tys. to musisz wykazać że 3 tys. dodadkowo zainwestowałeś w firmę.
A ile ci kasy dadzą zależy od biznesplanu, ilości chętnych i srodkach jakimi dysponuje dany UP. U mnie dawali 11 tys.
wkład własny musisz już uwzględnić we wniosku który składasz tylko ze wkład własny to nie moze być kasa tylko juz posiadany sprzęt.
A kasy dadza tyle ile jest w biznes planie nie moga dac mniej. jak nie mają tyle to nie dadzą wogóle.
to jest tak ze jak napiszesz na rachunku dla firmy poprostu "usługi" i tej firmie bedzie pasić to nikt nie sprawdzi co im za usługi świadczyłeś.
Warunek dotacji jest taki że nie mozesz pozostawać z byłym pracodawcą w stosunku pracy, upewnij się dokładnie bo juz nie pamiętam albe było coś takiego ze były pracodawca nie moze być twoim 100% żródłem dochodu.
nie ma czegoś takiego w umowie ze pracodawca były nie może byc jedynym żródłem dochodu bynajmniej ja nic takiego nie znalazłem.
A kod PKD musisz wpisać w prfil tylko taki jak masz w biznes planie nie mozesz dac kilku jeśli masz tylko jeden we wniosku sprawdziłem sam bo wniosek miałem na jeden a działalność kilka i musiałem wykreślać. (ale poźniej znow mozńa dopisac i nikt o niczym nie wie:D - choć to nielegalne i mozna stracić dofinansowanie
a czy jak tos juz wczesniej zalozyl dzialanosc gospodarcza (tak jak ja w listopadzie) i ma umowę o współpracę, to moze sie zalapac jeszcze na dofinansowanie? przed zalozeniem dzialoanosci gospodarczej nie bylem zarejestrowany jako bezrobotny.
Nie ta dotacja jest na OTWARCIE działalności gospodarczej, ewentualnie teraz mozęsz dostać na utworzenie nowego stanowiska pracy - czyli byś musiał kogoś zatrudnić płacic za niego zus etc. (a kasa jest taka sama jak na otwarcie działalności)
Teoretycznie kontrola powinna byc w siedziby przed przyznaniem wniosku - mi powiedzieli zę będzie ale nie miałem kolega tez nie miał. wiec pewnie jak im się chce iśc to idą i kontrolują ale co mają kontrolowac jak firmę mam w prywatnym mieszkaniu i tu nie bede przyjmował klientów.. to takie dosć umowne jest to kontrolowanie.
czy zamias żyrantów nie możesz przedstawić oświadczenia notarialnego o poddaniu się egzekucji na okresloną kwotę? Wiem, że tak można zrobić w przypadku dofinansowania z UP
Tak można, są 3 formy zabezpieczenia przez UP na oddanie kasy: żyranci, poświadczenie notarialne i coś jeszcze:d nie pamietam
http://www.pup.slupsk.pl/publikacje/data/wzory/regulamin2007.pdf - regulamin dotacji
http://www.pup.slupsk.pl/publikacje/n_srodki.php rozporządzenia ministrów o dotacji tej.
nie ma czegoś takiego w umowie ze pracodawca były nie może byc jedynym żródłem dochodu bynajmniej ja nic takiego nie znalazłem.
Nie ma - urzędowi pracy to lata, ale ZUS nie. I nam nie powinno. A chodzi o to, żeby płacić ten najniższy, czyli coś ponad 300 zł, a nie ten wyższy, czyli ok. 800 zł. Ten niższy przysługuje tylko wtedy, jeśli nie pracujemy/będziemy pracować dla pracodawcy, z którym byliśmy związani umową na etat - odpowiednie oświadczenie wypełniamy w ZUS. Ot, takie zabezpieczenie ZUS, żeby pracodawcy za bardzo nie kombinowali i płacili pełny ZUS (bo przecież mógłby się dogadać z pracownikiem, ten zakłada działalność i płaci 300 zł ZUS - różnica 500 zł to już coś...).
Jeśli się ceny zmienią to jest problem bo jeśli coś zdrożeje to dopłacasz z własnej kasy bo nie możesz wydać więcej.
Można wydać więcej, chodzi o to, żeby nie wydać mniej. Choć, pewnikiem to zależy od poszczególnych PUPów...
choć to nielegalne i mozna stracić dofinansowanie
Jest jeszcze jeden trik, dzięki któremu można trochę kasy wydać, hmmm, inaczej. Np. znajomy chce kupić laptopa - to wpisujemy go do wniosku. Kupujemy laptopa na firmę (za kasę znajomego, więc i oddajemy mu lapka of corz...). My cieszymy się dodatkową kaską (2 kafle to nie byle co - można kupić 1 całkiem niezłe szkło).
Ponad 2 lata i setny post...
MM-architekci
09-02-2009, 23:20
Odswieze nieco temat.
Ktos w tym roku cos dzialal w temacie ? Ciagle czekam az pojawi sie wniosek na stronie urzedu i lipa. Ponadto mialo byc wiecej kasy a wychodzi ze bedzie podobnie , 5x srednie wynagrodzenie , poki co za III kwartal niecale 3000 zl wiec 15000zl , a niestety ceny polecialy i problem heh.
Druga sprawa czy ktos probowal/kupowal uzywany sprzet i czy to ma sens generalnie jesli chodzi o kwestie zalatwiania tego , osoba ktora sprzedaje pomimo wystawienia umowy kupna-sprzedazy powinna miec papierek/dowod zakupu sprzetu ktory sprzedaje czy obejdzie sie ?
..dotacja jest na OTWARCIE działalności gospodarczej, ewentualnie teraz mozęsz dostać na utworzenie nowego stanowiska pracy - czyli byś musiał kogoś zatrudnić płacic za niego zus etc. (a kasa jest taka sama jak na otwarcie działalności)
Czy zatrudniając nowego pracownika, dostając dofinansowanie musimy spełnić jakieś wymagania? Mam na myśli, czy podobnie jak z otwarciem działalności gospodarczej musimy tego pracownika zatrudniać minimum rok czasu?
Czy taka dotacja przysuguje za każdne nowo utworzone stanowisko pracy?
Najlepiej, jakbyś spytał się w swoim PUP'ie(każdy ma swój regulamin), ale z tego co pamiętam, to musisz zatrudnić pracownika na minimum 24 miesiące (w przypadku małej firmy) i 36 (przy średniej).
Pozdrawiam,
Odswieze nieco temat.
Ktos w tym roku cos dzialal w temacie ? Ciagle czekam az pojawi sie wniosek na stronie urzedu i lipa. Ponadto mialo byc wiecej kasy a wychodzi ze bedzie podobnie , 5x srednie wynagrodzenie , poki co za III kwartal niecale 3000 zl wiec 15000zl , a niestety ceny polecialy i problem heh.
Druga sprawa czy ktos probowal/kupowal uzywany sprzet i czy to ma sens generalnie jesli chodzi o kwestie zalatwiania tego , osoba ktora sprzedaje pomimo wystawienia umowy kupna-sprzedazy powinna miec papierek/dowod zakupu sprzetu ktory sprzedaje czy obejdzie sie ?
na wniosek nie czekaj na stronie bo żadko się pojawia poprostu idz i zapytaj.
a ceny narazie nie zmienili
co do sprzetu uzywanego to tylko umowa starczy.
MM-architekci
10-02-2009, 20:19
Wniosek jednak jest takze wszystko ok. Niestety nadal jest 15k pomimo glosow i info ze ma byc wiecej ech.
Co do umowy dopytam sie , mam wypisane co musze wyjasnic to i o to bede meczyl , jesli tylko umowa wystarczy to dobrze ;].
żona jest w trakcie zakładanie firmy i w związku z tym mam jedno pytanie odnośnie składania Wniosku o Jednorazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej: mianowicie kiedy należy go złożyć?:
- po założeniu firmy (uzyskaniu Zaświadczenia o wpisie do działalności gospodarczej, uzyskaniu nr REGON itd) - działalność ma zamiar rozpocząć od 1.03.2009r. i jutro zaczyna całą papierologie; (jeżeli po to jaki jest czasookres w którym należy złożyć taki Wniosek?)
czy
- przed uzyskaniem (Zaświadczenia i REGONU) należy złożyć Wniosek
MM-architekci
10-02-2009, 23:35
Oj chyba wypadalo by przeczytac regulamin dofinansowania.... jasno jest powiedziane ze wpierw sklada sie wniosek i po zatwierdzeniu , ewen szkoleniu itd mozna zakladac firme ale nie wczesniej !
MM-architekci dziekuję za szybką odpowiedź :-)
dokładnie jak pisze MM
trzeba to zrobić przed!! nawet jak nazwa wskazuje "Jednorazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej" czyli na podjęcia a nie po otwarciu.
i narazie niech da sobie spokój z zakładaniem firmy, bo wniosek wypełnienie papiery to nibny moment ale oni go przejrza, zaopiniują, ew poprawka, szkolenie "ABC przedsiębiorczości" to ok miesiaca lub dwuch moze wyjść wiec na spokojnie
po uznaniu wniosku podpisanie umowy i dopiero wtredy mozna iśc zakładać firmę.
MM-architekci
11-02-2009, 16:28
Czy ktos moze potwierdzic jak to jest z uzywanym sprzetem ? chcialem kupic 5d , nawet za wlasna kase i odrazu miec obie umowy , bo kto normalny bedzie czekal 2 miesiace , w 2 urzedach u mnie mowia ze komisja moze wolac papierka potwierdzajacego zakup/pochodzenie od 1 wlasciciela , jak w to w praniu wyglada ? trzeba miec to na uwadze czy olac mozna ?
Rozmawiałem u siebie w styczniu i powiedzieli, że pieniądze będą większe, bo zmienia się ustawa. Dodatkowo, jeśli zmieni się średnia krajowa - powinno być więcej. Chyba że to wynik oszczędności Ministerstwa Finansów ;-|.
W przypadku używek trzeba mieć zaświadczenie, że nie został kupiony z kasy unijnej.
15 kafli - biorąc pod uwagę podwyżki sprzętu o ok. 30% - to faktycznie trochę mało się robi.
MM-architekci
11-02-2009, 17:13
nowy reg juz jest i jak byk ze kwota wynosi 5x srednie wynagrodzenie ktore wzrosnie o ile , 5 zl ? ... wiec porazka
skad niby ktos ma miec zaswiadczenie ze nie zostal kupiony ze srodkow unijnych ? kolejna paranoja...
byłem dzisiaj w PUP i niestety wszelkie formalności mogą trwać nawet.... 2 m-ce :shock: i nie ma gwarancji że dostaniemy się do programu.
żona pasuję ponieważ taki przestój się jej nie kalkuluje. życzę powodzenia w uzyskiwaniu funduszy :-)
byłem dzisiaj w PUP i niestety wszelkie formalności mogą trwać nawet.... 2 m-ce :shock:
Przecież to jest oczywste. Chyba nie myślałeś że załatwisz wszystko tak od ręki.
Przecież to jest oczywste. Chyba nie myślałeś że załatwisz wszystko tak od ręki.
no ale aż 2 m-ce!!! to jakaś paranoja
MM-architekci
11-02-2009, 22:00
O matko widze ze siejecie zamet...
To moze trwac i 2 tyg i 4 miesiace , wszystko zalezy ile sie wnioskow uzbiera do 1 etapu czyli weryfikacji , poczatek roku , wszyscy zaczynaja skladac wiec powinno isc to sprawnie , pozniej szkolenie i po wszystkim , wiec calosc moze i w miesiacy sie zamknac. Tak czy owa roznie to bywa , i nie mozna jednozacznie okreslic czasu , trzeba sie z tym liczyc niestety.
Jutro ide od urzedzu , wypytam sie o pare spraw .
Normalka - urzędy zbierają ludzi w grupy i jest to dla nich świetne rozwiązanie zamiast cackać się z każdym pojedynczo. Wniosków zawsze jest dużo, przynajmniej u mnie - w 2008 r. coś ok. 150 ludków.
żona pasuję ponieważ taki przestój się jej nie kalkuluje. życzę powodzenia w uzyskiwaniu funduszy
Tzn. jest zatrudniona? Najlepiej dogadać się (z właścicielem firmy) i można to trochę ominąć. Ale to zależy, gdzie się pracuje i jaki ten szef jest. Teraz jest okazja, bo kryzys, oszczędności, więc szef może pójdzie na rękę - zarobi jeszcze na tym...
Ale dotacje są ok. - dostajemy 15 kafli na sprzęt etc. Na ZUS idzie ok. 4000 zł, więc i tak czysty zysk.
MM-architekci
11-02-2009, 23:45
moze zonie lepiej oplaca sie juz teraz wystartowac z dzialalnoscia niz czekac 2 miesiace np , a dofinansowanie az tak nie potrzebne
no coz ja zaczynam walke , trzymac kciuki ;]
tak mi się nasunęło po lekturze tego wątku parę rzeczy:
Obniżony ZUS mają tylko ci, którzy zakładają PIERWSZY RAZ działalność gospodarczą.
Podczas 12 miesięcy można pracować na umowę zlecenie.
Utrzymanie firmy w rozumieniu PUP polega na opłacaniu składek ZUS i rozliczaniu się z US.
Zysk czy strata są nieistotne dla PUP - są istotne dla was jeśli lubicie płacić podatki.
Sprzęt kupowany do firmy nie musi być nowy, może być używany. (Ale pamiętajcie, że przy zakupach powyżej 2000 zł trzeba od umów odprowadzić podatek)
Do kosztorysu biznes planu czy jak tam te nasze wypociny zwał nie wpisujcie kosztów reklamowy firmy bo na to PUP nie daje. (Może być za to np. kasa na remont lokalu)
Warto zrobić biznes plan na maksymalną możliwą do uzyskania kwotę a nawet na o kilka tysięcy większą ujmując te kilka tysięcy jako wkład własny - wówczas łatwiej dostać kasę. Tego co kupiliście za swoje PUP sparwdzac nie będzie więc piszta co chceta albo piszta to, co już mata.: )
Różne PUP-y dają różne kwoty, czasem w jednym jest 17 a w drugim 12 klocków. Wynika to z faktu że niektóre urzędy wolą wydać kasę na szkolenia (przetarg fikcja, kolega wygra, odpali działkę) niż nierobom bezrobotnym, którzy często na tydzień tylko zwalniają się z roboty żeby wyrwać dotację.
Czytajcie uważnie regulaminy, bo każdy jest inny a każdy urzędnik grafoman klepiąc to i rżnąc od kolegi z drugiego końca Polski dorzucił twórczo coś od siebie.
Sprawdźcie czy w regulaminie jest wymóg kursu ABC przedsiębiorczości dla osób z wykształceniem ekonomicznym - jeśli takie macie, to nie tracicie czasu na te bzdury. Kurs można też zrobić poza PUP odpłatnie w różnych firmach od kursów. Kilka stówek za to szybciej bez czekania na PUPowy. Popularna jest wersja kursu "bez uczęszczania"; )))))
Kontroli się nie bójcie bo PUP zwykle o nich uprzedza a osoby kontrolujące nie odróżnią canona od nikona a co dopiero 17-40 od 70-200. Numery sprzętu z faktur sprawdzą tylko wredoty wybitne.
Piszę o tym nie nakłaniając do oszustwa z zakupów ale znając życie. No bo ktoś może myśleć że 400D mu do ślubów wystarczy i kupić sobie do takiej firmy. Po paru ślubach zobaczy że ma dość męczenia się i zechce czegoś innego. A sprzęt kupiony z kasy PUP trzeba mieć 5 lat (kto z nas ma jedno body nieanalogowe 5 lat? ).
Więc sprzęt z PUP się pcha, kupuje się inny a na kontrolę trzeba pożyczyć 400D od kogoś znajomego. Jakby coś z numerami to nasz jest w serwisie, zepsuł się itp.
Ze szkłami tak samo.
Jeśli myślicie na poważnie o otwieraniu biznesu foto za kasę z PUP to jest jedna rzecz o której warto pamiętać: TO ZA MAŁO KASY i warto mieć z czego dołożyć.
A jak już przy kasie jesteśmy:
Program Operacyjny Kapitał Ludzki - duża kasa, choć nie tak łatwa do dostania
szukajcie dofinansowań dla działalności otwieranych na terenach wiejskich i miejsko - wiejskich (gminy do 20 000 mieszkańców) tam jest jeszcze więcej do wyrwania. Czasem warto poczekać, przemeldować się albo odpalić piszącemu projekt unijny 5 - 10% bo są już takie firmy na rynku a papierologia jest zabójcza.
Ale warto próbować, zwłaszcza jak się jest młodym, bezrobotnym albo i kobietą.
Kasy z UE jest i tak więcej niż nasza administracja potrafi przejeść a ludzie wykorzystać, Więc bierzcie jak się da bo tak nie będzie w nieskończoność.
to nie paranoja tylko polski urzad;)
Co do uzywek to PUP ma druk umowy odpowiedni na ktorym zawierasz umowe plus dodatkowo jest drugi druk i tam jest chyba ze uzywka nie kosztuje wiecej niz nowy itp i moze wlasnie tam jest to ze sprzet nie byl z dotacji cchoc nie pamietam aby cos takiego gdzies bylo..
W simie wystarcza umowa taka a nic od sprzedajacego urzad nie chce tylko pamietaj i oplaceniu podatku od umowy PCC3 jesli umowa jest na wiecej niz 1000 pln.
O matko widze ze siejecie zamet...
To moze trwac i 2 tyg i 4 miesiace , wszystko zalezy ile sie wnioskow uzbiera do 1 etapu czyli weryfikacji , poczatek roku , wszyscy zaczynaja skladac wiec powinno isc to sprawnie , pozniej szkolenie i po wszystkim , wiec calosc moze i w miesiacy sie zamknac. Tak czy owa roznie to bywa , i nie mozna jednozacznie okreslic czasu , trzeba sie z tym liczyc niestety.
Jutro ide od urzedzu , wypytam sie o pare spraw .
UP ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku zgodnie z ustawą/regulaminem, tak przynajmniej widnieje w moim UP. W praktyce bywa różnie, ja wczoraj złożyłem i grzecznie czekam, byłem chyba jednym z pierwszych na ten rok. Jeśli chodzi o kwotę, to u mnie jest to 18tyś. Znajomemu w zeszłym roku rozpatrywali wniosek tydzień czasu, pozytywnie oczywiście.
Niestety urzędnicy lubią interpretować przepisy po swojemu, składając wniosek miła pani zdziwiła się, że w "wish liście" zakupów wpisałem
1. aparat fotograficzny
2. obiektyw... spytała.. a po co mi obiektyw do aparatu i to za 5000zł? Kazała dopisać wyjaśnienia co i po co... tak samo - po co monitor, jeśli kupuję laptopa ;) Z tego co się dowiedziałem jest też 10% tolerancji przy zakupach jak już dostaniemy pieniążki - przydatne przy zmieniających się cenach sprzętu foto, można wtedy kupić ciut droższe body, a tańszy obiektyw, lub na odwrót...
MM-architekci
12-02-2009, 08:34
10% tolerancji ? Czyli zanizac cene lepiej ? Bo tak chcialem zrobic i jak cos doplacic , wlasnie tak 5% mniejsza wpisac , bo slyszalem ze jak powiedzmy wpisze 10000 zl a kosztuje 9000 zl to mam problem ;]
Podatek 2% jak widze ten PPC3 wiec nie zrujnuje ;]
Sa druki na zakupy sprzetu uzywanego ? dopytam.
Z ta kwota hmm dziwne , a ilu krotnosc sredniego wynagrodzenia u Ciebie jest , 6 ?
Proponuję iść do swojego Urzędu Pracy i wypytać o te 10%, może to być po prostu kwestia interpretacji urzędników. Z drugiej strony jak kupujesz używany sprzęt, to chyba sprzedawca nie będzie robił problemów, żeby wpisać trochę inną wartość na umowie.
Jeśli chodzi o kwotę - jest to 6-krotność średniego wynagrodzenia, taką ustawę podpisał Prezydent 14 czy 15 stycznia 2009.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/18-tys-zl-na-zalozenie-firmy-1892126.html
http://firma.onet.pl/1896853,wiadomosci.html
Ale jak już ktoś tutaj pisał, być może Urzędy sobie te kwoty interpretują wg własnego widzi misie, najlepiej samemu wypytać na miejscu ;)
Odnośnie używanego sprzętu - w nowym wniosku (na 2009 rok) jest rubryka nowe/używane w harmonogramie zakupów, wcześniej tego nie było.
moze zonie lepiej oplaca sie juz teraz wystartowac z dzialalnoscia niz czekac 2 miesiace np , a dofinansowanie az tak nie potrzebne
no coz ja zaczynam walke , trzymac kciuki ;]
im wcześniej wystartuje tym lepiej ponieważ jej firma daje b.dobre warunki jak ktoś zdecyduje się na własną działalność.
odnośnie dofinansowania, to przy przechodzeniu na 'swoje' chciała coś przy okazji urwać z kasy państwa (zakup laptopa + ewentualnie rzutnik). jednak nie jest to niezbędny sprzęt do jej pracy więc sobie to daruje, szkoda czasu
u nas w PUP dają 6-cio krotność średniej krajowej, no i trzymamy kciuki
pzdr
"Kontroli się nie bójcie bo PUP zwykle o nich uprzedza a osoby kontrolujące nie odróżnią canona od nikona a co dopiero 17-40 od 70-200. Numery sprzętu z faktur sprawdzą tylko wredoty wybitne.
A sprzęt kupiony z kasy PUP trzeba mieć 5 lat (kto z nas ma jedno body nieanalogowe 5 lat? ).
Więc sprzęt z PUP się pcha, kupuje się inny a na kontrolę trzeba pożyczyć 400D od kogoś znajomego. Jakby coś z numerami to nasz jest w serwisie, zepsuł się itp.
Ze szkłami tak samo."
co do zakupów to w wykazie co chcemy kupić mi pani mowiła aby nie pisac dokładnie jaki to aparat np 5d tylko samo aparat samo obiektyw aby nie blo problemu jak się kupi inny
co do 10% różnicy.
u mnie była tak ze ceny sie zmieniły i różnica nie wiem jaka była ale była inna niż w specyfikacji - poprsoli mnie tylko aby przy rozliczaniu się napisać korekte specyfikacji i było ok.
MM-architekci
12-02-2009, 16:50
Hmm ok dzieki za rady , wiec opisywac ogolnikowo bardzo wybrany sprzet ?
Tak czy owak dzis bylem , faktycznie 6 krotnosc , cos kol 17600 zl , brawa dla urzedu ze 1 lutego 09 zamiescili regulamin i wniosek z zeszlego roku...
Niestety wylazl inny minus - musze sie zarejestrowac i wpierw zapisac na szkolenie a po odbyciu skladac wniosek , to jakas paradio , tak jak bylo na odwrot , to przynajmniej mialo rece i nogi :/... ponoc dlugo sie czeka , ile , dowiem sie jutro jak wezme papiery zeby sie zarejestrowac i zapisac. Niby mozna na wlasna reke chyba odbyc szkolenie w zew firmie ale za wlasne pieniadze , wole chyba to niz czekac 1-2 w kolejce na szkolenie a pozniej bog wie ile na rozpatrzenie wniosku. Masakra , tak czy owak nie poddaje sie ;]
Zdecydowanie trzeba miec conajmniej 1 zyranta a najlepiej 2 bo to mocno calosc upraszcza. Uzywane mozna kupic , ale trzeba wziac pod uwage ze komisja moze wolac papierek np na pochodzenie sprzetu itd.
Hmm ok dzieki za rady , wiec opisywac ogolnikowo bardzo wybrany sprzet ?
Pytałem i tak też mi powiedzieli
- aparat fotograficzny
- obiektyw
- lampa błyskowa
- komputer przenośny
I tyle, najwyżej jeśli będą wątpliwości czemu obiektyw kosztuje 6 czy 9tyś, to dopiszesz wyjaśnienia.
Niestety wylazl inny minus - musze sie zarejestrowac i wpierw zapisac na szkolenie a po odbyciu skladac wniosek , to jakas paradio , tak jak bylo na odwrot , to przynajmniej mialo rece i nogi
Dobrze, że u mnie nie ma żadnych szkoleń ;) Natomiast w samym Urzędzie i na stronie nadal stare wnioski i przepisy są wywieszone ;)
hmm ktos tu jest z wawki?:) jas dzisiaj bylem ale ludzie z informacji od dotacji poszli do domu o 11 zamiast o 15 wiec niczego sie konkretnego nie dowiedzialem... ale podobno dopiero w marcu ma byc nowy formularz i regulamin..troche szkoda..jutro przejade sie tam z rana i postaram zlapac kogos konkretnego :)
MM-architekci
12-02-2009, 20:28
W lodzi nadal wisza stare reg i wnioski... smiech mnie ogarnia. Jutro jak bede rejestrowal sie o wszystko wypytam kiedy to w koncu ruszy i ile bede czekal na szkolenie , spr je zalatwic na wlasna reke chyba jesli tylko dadza taka mozliwosc.
Dziwne z tymi szkoleniami ogolnie... zaluje ze wniosku nie skladalem w zeszlym roku.
im wcześniej wystartuje tym lepiej ponieważ jej firma daje b.dobre warunki jak ktoś zdecyduje się na własną działalność.
Jeśli wcześniej pracowała na etat i teraz rozpocznie działalność i będzie wystawiać jej rachunki/faktury, to nie przysługuje jej ulgowy ZUS.
Ja nie musiałem zaliczać żadnych szkoleń z przedsiębiorczości, ani przed, ani w trakcie, ani po. W sumie nie wiem po co są te kursy, skoro niczego ciekawego nie można się dowiedzieć... Lepiej zagadać ze znajomą koleżanką z biura rachunkowego.
No, Panowie, walczcie, walczcie, bo warto.
MM-architekci
12-02-2009, 22:34
A ile wam uplynelo czasu od zlozenia wniosku do podpisania umowy i wyplacenia dofinansowania ?
adi760303
13-02-2009, 00:23
Podczas 12 miesięcy można pracować na umowę zlecenie.
na umowę zlecenie jako osoba fizyczn czy jako firma która zakładasz, bo to jest bardzo ważne.
kwietowy
13-02-2009, 00:32
Ja wlasnie jestem w trakcie czekania na wyniki takowego podania o dotacje, chcieli mnie namowic jak co do poczekania bo od 1 marca GUS zmienia srednia krajowa:P i bedzie 18500zl(obecnie 17800zl). Jedno czego sie dowiedzialem analizujac to jak wydawac pieniadze decyduje kazdy PUP, mi powiedzieli, ze nie moge na pieniedzy na leasing wydac, a wiem, ze w innych miastach mozna. Co do sprzetu to tak jak juz bylo pisane w PUP'ie poradzili nie wypisywac np.: komputer+monitor+soft tylko zestaw komputerowy.
Co do cen to u mnie mozliwe jest odchylenie 20% inaczej nie bedzie akceptowane, dodatkowo wymagane jest poreczenie: weksel, zastaw, osoba fizyczna o sredniej z 3 miesiecy min. 2000zl.
Jeszcze zostaly dwa tygodnie i bede wiedzial co z tego wyjdzie;)
Co do obniżonego ZUSu to nie można prowadzić własnej działalności przez 60 miesięcy przed zarejestrowaniem kolejnej.
Co do obniżonego ZUSu to nie można prowadzić własnej działalności przez 60 miesięcy przed zarejestrowaniem kolejnej.
Nie można tego jakoś obejść? ja mam 4 lata przerwy :/
A ile wam uplynelo czasu od zlozenia wniosku do podpisania umowy i wyplacenia dofinansowania ?
Początek września - złożenie wniosku. Informacja o pozytywnym rozpatrzeniu koniec października. Podpisanie umowy i wypłacenie kasy - koniec listopada. Zawsze jak się podpisuje umowę kasa powinna być już na koncie. Działalność - początek grudnia. Mogłem wszystko przyspieszyć o jakieś 2 tygodnie (przesunął się termin podpisania umowy).
Nie można tego jakoś obejść? ja mam 4 lata przerwy :/
Niech założy ktoś z rodziny - żona itp.
na umowę zlecenie jako osoba fizyczn czy jako firma która zakładasz, bo to jest bardzo ważne.
Osoba bezrobotna ubiegająca się o przyznanie środków z Funduszu Pracy na podjęcie działalności gospodarczej składa do Powiatowego Urzędu Pracy wraz z oświadczeniem o:
...
5. niepodejmowaniu zatrudnienia w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej;
... To już jest kwestia interpretacji, ale wydaje się, że umowa-zlecenie nie jest "podejmowaniem zatrudnienia", aczkolwiek warto spytać w urzędzie. Na pewno można w ramach prowadzonej działalności.
Początek września - złożenie wniosku. Informacja o pozytywnym rozpatrzeniu koniec października. Podpisanie umowy i wypłacenie kasy - koniec listopada. Zawsze jak się podpisuje umowę kasa powinna być już na koncie. Działalność - początek grudnia. Mogłem wszystko przyspieszyć o jakieś 2 tygodnie (przesunął się termin podpisania umowy).
A w którym PUP? Łuków? Bo ja z okolic właściwie.
Z tego co piszesz wynika, że przekroczyli termin 30 dni na rozpatrzenie wniosku, do tego miesiąc czasu czekania na podpisanie umowy, trochę to zajmuje...a zlecenia umykają...
adi760303
13-02-2009, 13:43
Osoba bezrobotna ubiegająca się o przyznanie środków z Funduszu Pracy na podjęcie działalności gospodarczej składa do Powiatowego Urzędu Pracy wraz z oświadczeniem o:
...
5. niepodejmowaniu zatrudnienia w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej;
... To już jest kwestia interpretacji, ale wydaje się, że umowa-zlecenie nie jest "podejmowaniem zatrudnienia", aczkolwiek warto spytać w urzędzie. Na pewno można w ramach prowadzonej działalności.
Własnie. To ze mozna w ramach prowadzonej działalnosci mozna świadczyc usługi na umowe zlecenie - to ja już wiem.
Natomiast - najwazniejsze. jeżeli chcesz świadzyć umowe zlecenie jako osoba fizyczna (a tym samym pracodawca składki odprowadza) co wg. PUP jest niezgodne z punktem 5. Podobno. BO co PUP to inna wersja.
Dlatego chcialem sie dowiedziec.
Więc lepiej nie ryzykować. A umowę-zlecenie zawsze można wypisać na kogoś z rodziny ;)
IMO 12 miesięcy można jakoś przeboleć, najważniejsze by dostać te dofinansowanie.
A w którym PUP? Łuków? Bo ja z okolic właściwie.
Yhym.
W przypadku umowy zlecenie raczej nie ma znaczenia czy na firmę czy osobę, skoro NIP jest ten sam. Zresztą, lepiej wypisać umowę o dzieło (szczególnie dla kogoś z rodziny, kto pracuje).
adi760303
13-02-2009, 14:51
Yhym.
W przypadku umowy zlecenie raczej nie ma znaczenia czy na firmę czy osobę, skoro NIP jest ten sam. Zresztą, lepiej wypisać umowę o dzieło (szczególnie dla kogoś z rodziny, kto pracuje).
Tutaj raczej chodzi aby osoba która teraz pracuje na umowe o prace, mogal dostac dofinansowanie na dzialalnosc i ewentualnie wrocic do pracy swojej wczesniejszej ale na umowe zlecenie lub umowe o dzielo.
MM-architekci
13-02-2009, 14:54
Okazuje sie ze jeden urzad jedno a drugie drugie.
W PUP 1 w ktorym sie rejestruje nie ma szkolen :D Ani przed ani po , sukces. Moge odrazu skladac wniosek. Facet powiedzial zeby poczekac bo na chwile obecna kwota wynosi 17800 zl a od 1 marca ( pewnie bedzie nowe srednie wynagrodzenie wyzsze ) kwota ma wynosic 18500 zl ! Generalnie potwierdzil ze jednak czeka sie ten miesiac na rozpatrzenie wniosku. Mam nadzieje ze pod tym idzie w miare sprawnie i ciagu kolejnego miesiaca uda sie uruchomic firme , zalatwic zakupy i wszelkie formalnosci.
Przecież niektóre firmy tak właśnie zatrudniają pracowników, żeby uniknąć opłat na zusy itp, każą im rejestrować własną działalność i wystawiać sobie faktury.
Generalnie potwierdzil ze jednak czeka sie ten miesiac na rozpatrzenie wniosku. Mam nadzieje ze pod tym idzie w miare sprawnie i ciagu kolejnego miesiaca uda sie uruchomic firme , zalatwic zakupy i wszelkie formalnosci.
We wniosku o dofinansowanie określa się termin rozpoczęcia działalności, może to ma jakiś wpływ także na czas rozpatrywania wniosku i podpisania ewentualnej umowy.
Tutaj raczej chodzi aby osoba która teraz pracuje na umowe o prace, mogal dostac dofinansowanie na dzialalnosc i ewentualnie wrocic do pracy swojej wczesniejszej ale na umowe zlecenie lub umowe o dzielo.
Ale po co na umowę o dzieło/zlecenie skoro można podpisać umowę (albo i nie) i wystawiać rachunki firmie? To będzie raczej korzystniejsze. Umowa zlecenie odpada, bo jest kosztowna i trzeba płacić składki.
Przecież niektóre firmy tak właśnie zatrudniają pracowników, żeby uniknąć opłat na zusy itp, każą im rejestrować własną działalność i wystawiać sobie faktury.
To jest nieopłacalne. A ZUS się przed tym zabezpieczył -jeśli pracowałeś gdzieś na umowę o pracę i zakładasz działalność oraz wystawiasz tej firmie rachunki/faktury (w zależności kot na czym jest - ale korzystniej na KPiR niż Vacie), to nie przysługuje Ci ulgowy ZUS (niewiele ponad 300 zł), tylko standardowy (ponad 800). Ale to tylko, jeśli pracowało się wcześniej na etat (pół, ćwierć).
adi760303
13-02-2009, 15:10
Ale po co na umowę o dzieło/zlecenie skoro można podpisać umowę (albo i nie) i wystawiać rachunki firmie? To będzie raczej korzystniejsze. Umowa zlecenie odpada, bo jest kosztowna i trzeba płacić składki.
Ano dlatego że zona pracuje w pośrednictwiem finansowym a tam są umowy z Bankam ze musi się pracować w tym pośrednictwie a nie świadczyc usług dla pośrednictwa przez inna firme (w tym wypadku założona z dofinasowania)
To jest nieopłacalne. A ZUS się przed tym zabezpieczył -jeśli pracowałeś gdzieś na umowę o pracę i zakładasz działalność oraz wystawiasz tej firmie rachunki/faktury (w zależności kot na czym jest - ale korzystniej na KPiR niż Vacie), to nie przysługuje Ci ulgowy ZUS (niewiele ponad 300 zł), tylko standardowy (ponad 800). Ale to tylko, jeśli pracowało się wcześniej na etat (pół, ćwierć).
jesteś pewien o czym piszesz?
u żony w firmie dziewczyny tak pracuja.
zwolniły się, założyły działalność (są na książce PiR), na koniec miesiąca wystawiają rachunek za przepracowane godziny i dostają kasę na konto. oczywiście płacą przez pierwsze 2 lata niski ZUS - tak to tam funkcjonuje już kilka lat.
wczoraj byliśmy u księgowej i też powiedziała że przez pierwsze 2 lata ZUS jest preferencyjny.
a co do jak piszesz nieopłacalności przy normalnym ZUS-ie, po wyliczeniach wyszło że też jest się pare setek/miesiąc do przodu
po mału głupieję od tego wszystkiego :???:
Być może masz rację - ja się konsultuję z koleżanką z biura rachunkowego i robię wszystko wg jej wskazówek + księgowość z firmy, dla której pracuję (skoro główna księgowa woli umowę o dzieło [bo korzystniej dla mnie] zamiast zlecenie i wyjaśnia dlaczego, to jej wierzę).
Ponadto w ZUS powiedzieli mi, że tak - mogę mieć ten preferencyjny przez 2 lata, ale tylko wtedy, kiedy podpiszę oświadczenie, że nie będę pracował dla poprzedniego pracodawcy, u którego byłem zatrudniony na umowę o pracę i nie będę mu wystawiał faktur (no właśnie - może rachunki można, he he).
W ten sposób chcą się zabezpieczyć - pracodawca nie płaci 8 stów za ZUS, tylko Ty płacisz 300.
Tak czy inaczej - w przypadku, gdy jesteśmy zatrudnieni na umowę o pracę i chcemy jednak założyć tę działalność, to trzeba się zwolnić i pójść na bezrobocie. Ale przecież można to ominąć (żona dalej pracuje, ale umowa o dzieło jest na np. Ciebie). Kwestia dogadania się z szefem (byłym, he he).
Gdyby ktoś miał wątpliwości
http://msp.money.pl/wiadomosci/zarzadzanie/artykul/nowe;skladki;zus,196,0,182468.html
przykre....
MM-architekci
13-02-2009, 17:21
Patrz na date publikacji tego na stronie - 2006-09-05 15:13:54 , troche nieaktualne informacje ;]
adi760303
13-02-2009, 17:36
jesteś pewien o czym piszesz?
u żony w firmie dziewczyny tak pracuja.
zwolniły się, założyły działalność (są na książce PiR), na koniec miesiąca wystawiają rachunek za przepracowane godziny i dostają kasę na konto. oczywiście płacą przez pierwsze 2 lata niski ZUS - tak to tam funkcjonuje już kilka lat.
wczoraj byliśmy u księgowej i też powiedziała że przez pierwsze 2 lata ZUS jest preferencyjny.
a co do jak piszesz nieopłacalności przy normalnym ZUS-ie, po wyliczeniach wyszło że też jest się pare setek/miesiąc do przodu
po mału głupieję od tego wszystkiego :???:
Wiec jak to jest z tematem mojej zony. Moze po założeniu dzialalnosci przez PUP podjądz wspołprace ze swoim byłym pracodawca na umowe zlecenie - ale nie jako forma tylko jako osoba fizyczna? :)
Wiec jak to jest z tematem mojej zony. Moze po założeniu dzialalnosci przez PUP podjądz wspołprace ze swoim byłym pracodawca na umowe zlecenie - ale nie jako forma tylko jako osoba fizyczna? :)
to jest tak że możesz pracować dla byłego pracodawcy ale forma zatrudnienia (umowa o dzieło bądz umowa zlecenie) nie może mieć znamion pracy na umowe o prace.
Z tego co piszesz wynika, że przekroczyli termin 30 dni na rozpatrzenie wniosku, do tego miesiąc czasu czekania na podpisanie umowy, trochę to zajmuje...a zlecenia umykają...
to co do 30 dni to moga ci powiedziec ze nie spełniałeś warunków brak szkolenia abc i dlatego sie przedłużyło.
oiomariuszoio
13-02-2009, 23:05
witam
Moglby mi ktos pomoc w wypełnieniu wniosku o przyznanie środkow z Funduszu Pracy na podjecie dzialalnosci gospodarczej???
jesli ma ktos wzór jak to wypelnic to prosze o przeslanie na maila : mariusz.baran1@op.pl
za pomoc dziekuje
MM-architekci
14-02-2009, 00:49
Jak nie wiesz jak wypelnic wniosek to dobra rada odpusc sobie...
adi760303
14-02-2009, 01:44
to jest tak że możesz pracować dla byłego pracodawcy ale forma zatrudnienia (umowa o dzieło bądz umowa zlecenie) nie może mieć znamion pracy na umowe o prace.
A mozna jaśniej na moim przykładzie
witam
Moglby mi ktos pomoc w wypełnieniu wniosku o przyznanie środkow z Funduszu Pracy na podjecie dzialalnosci gospodarczej???
jesli ma ktos wzór jak to wypelnic to prosze o przeslanie na maila : mariusz.baran1@op.pl
za pomoc dziekuje
Może skontaktuj się z nimi.
http://allegro.pl/item552833053_canon_5d_mark_ii_24_105_nie_plac_ani _grosza.html
A mozna jaśniej na moim przykładzie
adi a jako kto i jak pracowałeś a jak teraz będziesz pracowałes??
Zgodnie z nowym brzmieniem art. 29 Kodeksu pracy, umowa o pracę ma określać strony stosunku pracy, rodzaj umowy, datę jej zawarcia oraz warunki pracy i płacy, w tym w szczególności:
rodzaj pracy,
miejsce wykonywania pracy,
wynagrodzenie za pracę odpowiadające rodzajowi pracy, ze wskazaniem składników wynagrodzenia,
wymiar czasu pracy,
termin rozpoczęcia pracy.
szczegóły:
http://www.prawo-pracy.pl/zawieranie_umowy_o_prace-a-21.html
adi760303
17-02-2009, 13:53
adi a jako kto i jak pracowałeś a jak teraz będziesz pracowałes??
Zgodnie z nowym brzmieniem art. 29 Kodeksu pracy, umowa o pracę ma określać strony stosunku pracy, rodzaj umowy, datę jej zawarcia oraz warunki pracy i płacy, w tym w szczególności:
rodzaj pracy,
miejsce wykonywania pracy,
wynagrodzenie za pracę odpowiadające rodzajowi pracy, ze wskazaniem składników wynagrodzenia,
wymiar czasu pracy,
termin rozpoczęcia pracy.
szczegóły:
http://www.prawo-pracy.pl/zawieranie_umowy_o_prace-a-21.html
A wiec tak. Moja zona obecnie pracuje w pośrednictwie finansowym. Pracodawca zastanawia się nad jej zwolnieniem ale nie wyklucza jej ponownego zatrudnienia (mowi coś od 3 - 6 miesiecy). Chcielismy załozyc firme i skorzystac z dofinansowania. bedzie osoba bezrobotna - ok moze sie starac. Dostanie ok, utrzyma firme przez rok mysle ze ok, natomiast co z tym zeby wrocila do pracy do swojego bylego pracodawcy i aby nie zwracac dofinansowania?. Słyszalem ze umowa zlecenie wchodzi w gre ale raz mowią ze tak a raz ze nie. Dodatkowo zona jak by wrocila musia tam posiadac min. umowe zlecenie
, natomiast co z tym zeby wrocila do pracy do swojego bylego pracodawcy i aby nie zwracac dofinansowania?. Słyszalem ze umowa zlecenie wchodzi w gre ale raz mowią ze tak a raz ze nie. Dodatkowo zona jak by wrocila musia tam posiadac min. umowe zlecenie
Twoja żona może wrócić to pracy ale na zasadzie współpracy pomiędzy byłym pracodawcą, a nową powstałą firmą. Okres pomiędzy rozwiązaniem umowy o pracę a podjęciem współpracy musi wynieść 3 m-ce. Do tego czasu może pracować na umowę zlecenie pod warunkiem ze będzie już po otwarciu firmy.
Będąc bezrobotnym i czekając na decyzję komisji PUP podjąć zatrudnienia w żadnej formie nie może.
ktos zna osobe...firme itd pomocna odplatnie przy tym zagadnieniu?:))
jak uslyszalem od ludzi ze im po 5 razy wracalo z roznych powodow to jakos zwatpilem we wlasne umiejetnosci ksiegowe :)))
MM-architekci
18-02-2009, 10:33
wnioski po 5 razy wracaly ? z powodu bledow ?... wypelnij , idz do urzedu , sprawdza wniosek , przynajmniej tak mi powiedziano.
ktos zna osobe...firme itd pomocna odplatnie przy tym zagadnieniu?:))
jak uslyszalem od ludzi ze im po 5 razy wracalo z roznych powodow to jakos zwatpilem we wlasne umiejetnosci ksiegowe :)))
W Częstochowie powstała specjalna komórka, Coś tam...Wspierania Przedsiębierczości i właściwie oni pomagają we wszystkim za darmo .Jak jest u Ciebie nie wiem, ale może po prostu zapytaj w UP.
adi760303
18-02-2009, 15:47
Twoja żona może wrócić to pracy ale na zasadzie współpracy pomiędzy byłym pracodawcą, a nową powstałą firmą. Okres pomiędzy rozwiązaniem umowy o pracę a podjęciem współpracy musi wynieść 3 m-ce. Do tego czasu może pracować na umowę zlecenie pod warunkiem ze będzie już po otwarciu firmy.
Będąc bezrobotnym i czekając na decyzję komisji PUP podjąć zatrudnienia w żadnej formie nie może.
Własnie nie moze. Poniewaz jako firma (która zakłada) nie moze swiadczyc usług dla posrednictwa poniewaz podobno pośrednictwo podpisuje umowy z bankiem ze tylko oni i jej pracowiny moga podpisywac umowy z klientem (wiec moj zona z firma odpada - podobno
)
Własnie nie moze. Poniewaz jako firma (która zakłada) nie moze swiadczyc usług dla posrednictwa poniewaz podobno pośrednictwo podpisuje umowy z bankiem ze tylko oni i jej pracowiny moga podpisywac umowy z klientem (wiec moj zona z firma odpada - podobno
)
Dowiedz się dokładnie - może wystarczy upoważnienie dla firmy Twojej żony na wykonywanie stosownych czynności w imieniu firmy (poprzedni pracodawca) z którą nawiązuje współpracę.
adi jeśli żona pisze wiosek i wew niosku że będzie firma posrednictwa finansowego to ok przejdzie to.
a jeśłi inny rodzaj we wniosku pisze to jeśli pracodawca zgodzi się ze ona będzie wystawiać na rachunku tylko "uslugi" czy coś co podchodzi pod dzialalnośc we wniosku i poda kwotę to tez to przejdzie. i będzie ok.
Adi - działalność nie żona otworzy taką by móc i robić to co robiła dla poprzedniej firmy i świadczyć usługi fotograficzne - jeśli takie chcecie oczywiście
tylko ze wniosek raczej pisze się na jedna jakąs konkretną działalność lub jeden kierunek a posrednictwo finansowe i fotografia to dwa inne
tylko ze wniosek raczej pisze się na jedna jakąs konkretną działalność lub jeden kierunek a posrednictwo finansowe i fotografia to dwa inne
W takim razie wniosek napisać na fotografię - a w UM czy też UG zawsze można działalność rozszerzyć już po przyznaniu wniosku i otworzeniu działalności.
W takim razie wniosek napisać na fotografię - a w UM czy też UG zawsze można działalność rozszerzyć już po przyznaniu wniosku i otworzeniu działalności.
chyba nie tak od razu a dopiero po roku :>
MM-architekci
20-02-2009, 13:11
wlasnie , tak hop siup nie ma raczej ;] , tzn mozna ale moga sie pojawic problemy jak urzad sie o tym dowie
adi760303
20-02-2009, 13:19
Dowiedz się dokładnie - może wystarczy upoważnienie dla firmy Twojej żony na wykonywanie stosownych czynności w imieniu firmy (poprzedni pracodawca) z którą nawiązuje współpracę.
Własnie podobno nie wystarczy. Podobno tylko moze byc jako pracownik tego pośrednicta w ramach umowy (zlecenie, umowa o dzielo) ale wtedy z dofinansowana nici,
No i chcielismy dofinasowanie na fotografie. i zastanawiamy sie co z tym zrobic.
wlasnie , tak hop siup nie ma raczej ;] , tzn mozna ale moga sie pojawic problemy jak urzad sie o tym dowie
Dowiem się dokładnie ale wydaje mi się, ze dla UP nie ma to żadnego znaczenia - ważne by opłacać ZUS.
Nie ma przecież przeszkód, żeby wykonywać różne działalności.
Np na działalność foto potrzebny sprzęt foto i stąd wniosek o dotację,
a na działalność np handlową potrzeba tylko umiejętności sprzedaży i odpowiedni wpis w wykonywanej działalności.
Lub też działalność foto tak dobrze prosperuje, że chcemy otworzyć własne studio i sprzedawać np sprzęt foto. Potrzebujemy wtedy odpowiedni wpis.
Dla UP jest ważne by posiadać wnioskowany sprzęt i opłacać składki ZUS.
Ja sie ostatnio dowiadywalem i bylo, ze musisz utrzymac firme przez rok, czyli oplacac ZUS i wtedy po tym okresie nie musisz ich splacic... ale... jak wejdziecie na strone urzedu pracy w wawie np... to jest tam informacja, ze wszelkie te przepisy moga ulec zmianie... jakie i ktore, nawet wtedy babka nie wiedziala, wiec tez nie daja teraz nawet kasy, tylko czekaja... musicie sledzic strone urzedu.
MM-architekci
20-02-2009, 13:35
W lodzi jest wszystko jasne , pomimo ze regulamin stary :D , wnioski pzyjmuja , radzil facet czekac do 1 marca bo wlasnie wyliczona srednie wynagrodzenie za 4 kwartal 2008.
zyys ale dotacje dostaniesz na konkretny pomysl itd , chyba ze tym wniosku uwzgledniasz firme ktora wlasnie i jedno i drugie mozna robic , ale czy to przejdzie ;]
zyys ale dotacje dostaniesz na konkretny pomysl itd , chyba ze tym wniosku uwzgledniasz firme ktora wlasnie i jedno i drugie mozna robic , ale czy to przejdzie ;]
dokladnie, chcesz swiadczyc uslugi foto, piszesz bp na uslugi foto, dostajesz kase na uslugi foto i nie mozesz ich wykorzystac na sprzedaz foto :>
MM-architekci
20-02-2009, 14:17
A ja mam inne , jaka forme opodatkowania wybraliscie ? ryczalt ? ile on wynosi przy uslugach fotograficznych ? 8.5% czy moze 5.5% ( podchodzi pod dzialalnosc wywtorcza jakby nie patrzec ;] ) , czy niestety wolny zawodo i 20% ? :)
dokladnie, chcesz swiadczyc uslugi foto, piszesz bp na uslugi foto, dostajesz kase na uslugi foto i nie mozesz ich wykorzystac na sprzedaz foto :>
Nie rozumiecie mnie: składasz dotację na foto - kupujesz foto i robisz foto.
Ale działalność może otworzyć na różne usługi i je również wykonywać, a nie tylko foto. Dotację jeśli dostaniesz na foto to nie możesz na nic innego wykorzystać.
Dotacja ma służyć rozwojowi przedsiębiorczości i ideą jest by taka działalność przetrwała jak najdłużej i przynosiła zyski - nie ma obostrzeń, że nie można rozwijać działalności. Obostrzenie jest tylko takie, że nie można spożytkować dotacji niezgodnie z przeznaczeniem lub też na wykorzystanie w zastrzeżonych działalnościach.
A ja mam inne , jaka forme opodatkowania wybraliscie ? ryczalt ? ile on wynosi przy uslugach fotograficznych ? 8.5% czy moze 5.5% ( podchodzi pod dzialalnosc wywtorcza jakby nie patrzec ;] ) , czy niestety wolny zawodo i 20% ? :)
czemu niestety...? na początek ryczałt jest ok, ale tu nie możesz robić sobie kosztów, 5,5% nie przejdzie - wg mnie jak chcesz się tym na poważnie zająć to liniowy jest dobry bo progów nie ma, możesz zarobić dużo.. ale na początek ryczałt będzie dobry
Polecam kartę podatkową. Stały podatek, bardzo prosta księgowość a właściwie jej brak. Nawet rachunków nie trzeba wystawiać. Konta firmowego też nie musisz otwierać. Miesięczny podatek to 247 zł minus składka zdrowotna którą odliczasz i do zapłaty zostaje jakieś 77 zł.
Nie rozumiecie mnie: składasz dotację na foto - kupujesz foto i robisz foto.
Ale działalność może otworzyć na różne usługi i je również wykonywać, a nie tylko foto. Dotację jeśli dostaniesz na foto to nie możesz na nic innego wykorzystać.
Dotacja ma służyć rozwojowi przedsiębiorczości i ideą jest by taka działalność przetrwała jak najdłużej i przynosiła zyski - nie ma obostrzeń, że nie można rozwijać działalności. Obostrzenie jest tylko takie, że nie można spożytkować dotacji niezgodnie z przeznaczeniem lub też na wykorzystanie w zastrzeżonych działalnościach.
cytat z umowy ..................
Działalność, na którą uzyskano pomoc powinna być prowadzona samodzielnie przez minimum 12 miesięcy i w tym okresie biorca winien opłacać składki na ubezpieczenie społeczne z tytułu prowadzenia tej działalności i jednocześnie w tym czasie nie może podejmować innego zatrudnienia.
W okresie trwania umowy nie wolno zawieszać, likwidować czy zmieniać rodzaj działalności gospodarczej, na którą udzielono środki.
Niedotrzymanie warunków spowoduje obowiązek zwrotu uzyskanej pomocy wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia uzyskania środków.
MM-architekci
20-02-2009, 23:35
Ale to ktos korzysta z ryczaltu ? Chodzi mi ostatecznie pod jaka stawke podpadaja uslugi foto :) , jak 8.5% to ok , jak 20% troche gorzej.
Karta podatkowa ok , ale po placic nawet te 80 zl , jak wyjdzie ze praktycznie nic sie nie zarabia ;].
Przemysle sprawe. Poza tym rozne miasta itp i rozne sa jesli mnie pamiec nie myli w karcie podatkowej kwoty.
Dowiem się dokładnie ale wydaje mi się, ze dla UP nie ma to żadnego znaczenia - ważne by opłacać ZUS.
Nie ma przecież przeszkód, żeby wykonywać różne działalności.
Dla UP jest ważne by posiadać wnioskowany sprzęt i opłacać składki ZUS.
No właśnie nie możesz otworzyć innych do dostajesz tylko na taq i w umowie jest jasnonapisane ze nie mozesz innych otwierać choc jak po złozeniu otworzysz to UP raczej sie nie dowie wiec mogłbyś też cos innego robic
ale to jest niebezpieczne..
A ja mam inne , jaka forme opodatkowania wybraliscie ? ryczalt ?
Gdzieś w jakiejś ustawie jest ze niestety foto nie moze byc rozliczana jako ryczałt.
Ja jestem na KPiR i jest rewelka samemu mozna wszystko robić.
Działalność, na którą uzyskano pomoc powinna być prowadzona samodzielnie przez minimum 12 miesięcy i w tym okresie biorca winien opłacać składki na ubezpieczenie społeczne z tytułu prowadzenia tej działalności i jednocześnie w tym czasie nie może podejmować innego zatrudnienia.
W okresie trwania umowy nie wolno zawieszać, likwidować czy zmieniać rodzaj działalności gospodarczej, na którą udzielono środki.
Niedotrzymanie warunków spowoduje obowiązek zwrotu uzyskanej pomocy wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia uzyskania środków.
Dokladnie to o czymmowie wyżej - nie możesz oficjalnie i tyle.
MM-architekci
21-02-2009, 10:10
Faktycznie cos szukam i wychodzi na to ze karta podatkowa.
Ok , ale to oc tej kwoty bazowej , wychodzi rzeczywiscie 247 zl , odpada jeszcze czesc/cala sskladka zdrowotna ?
247 zł jest ustalone na cały rok.w zeszłym roku było mniej .Natomiast składka zdrowotna może się zmieniać x razy w ciągu roku i tego się nie przewidzi .
Niestety coraz mniej podmiotów może się rozliczać w ten sposób, ale fotograf może.
MM-architekci
21-02-2009, 13:42
Tak tak rozumiem to jasne ;] tylko poki co nigdzie jakos nie widzialemy zeby od tej podstawy , 247 , odejmowalo sie zdrowotna , w ryczalcie to wiem ze tak.
Plusy i minusy korzystania z karty podatkowej
Rozliczanie w formie karty podatkowej jest korzystne w przypadku, gdy prowadzona przez nas działalność gospodarcza przynosi niewielkie dochody, a koszty ich uzyskania są również niskie. Dodatkową zaletę stanowi brak obowiązku prowadzenia ksiąg rachunkowych, składania zeznań podatkowych, deklaracji o wysokości uzyskanego dochodu oraz wpłacania zaliczek na podatek dochodowy, chociaż na żądanie klienta należy wystawić fakturę. Firmy, których roczny obrót nie przekracza 10 000 euro, są zwolnione z podatku VAT.
Tu masz źródło http://www.moneta.pl/artykul/20425/2/Plusy-i-minusy-korzystania-z-karty-podatkowej.html
Podatnicy, którzy wybrali kartę podatkową, nie muszą prowadzić ewidencji środków trwałych, posiadać rachunku bankowego- mogą rozliczać się w formie gotówkowej.
Mimo wskazanych zalet wybór tej zasady rozliczeń z fiskusem narzuca wiele ograniczeń, gdyż nie można:
– prowadzić innej pozarolniczej działalności gospodarczej (zakaz ten nie dotyczy pracy na etacie i prowadzenia gospodarstwa rolnego) poza zgłoszoną przez podatnika do rozliczenia w formie karty,
– korzystać z usług innych zakładów i przedsiębiorstw (poza usługami specjalistycznymi),
– stosować ulg i odliczeń, w tym także wspólnego opodatkowania małżonków czy preferencyjnych zasad dla samotnych rodziców,
– pomniejszać kwoty karty o odpowiednią stawkę procentową ustaloną dla ubezpieczeń społecznych, z wyłączeniem składki zdrowotnej (rekompensuje się tylko 7,75% podstawy jej wymiaru).
Jeżeli nasz małżonek prowadzi działalność gospodarczą o podobnym zakresie, korzystamy z usług osób, których nie zatrudniamy, liczba naszych pracowników jest większa od określonej w ustawie- nie możemy rozliczać się w formie karty podatkowej.
MM-architekci
21-02-2009, 17:38
Dzieki :)
Hmm czyli faktycznie na 1 rok dzialnosci karta podatkowa wydaje sie lepsza , chyba ze kompletnie nic nie zarobie ;]
Samodzielnie - czyli osobiście.
nie może podejmować innego zatrudnienia - czyli nie może zawrzeć umowy o pracę.
Zmiana rodzaju działalności to np. zamiana usług fotograficznych na np produkcyjne czy na dowolnie inną działalność nie będącą usługami foto.
Przepis ten nie zabrania świadczenia różnego rodzaju usług - mówi tylko, ze nie wolno zmieniać działalności na którą udzielono środki nie ma mowy o otwieraniu nowej, innej. Czyli przestajemy robić zdjęcia i robimy ksero. Nie ma zakazu robienia i zdjęć i świadczenia usług ksero. Nie ma zakazu rozwijania własnej działalności.
Ustawodawcy chodzi o to by nie traktować dotacji z EFS jako bezzwrotnych pożyczek. że na ściemniamy i wymyślimy fikcyjną firmę dostaniemy kasę a robić będziemy zupełnie coś innego.
Więc spokojnie można i wziąć kasę i rozwijać foto, a przy okazji dorabiać sobie świadcząc inne usługi.
Przepis ten nie zabrania świadczenia różnego rodzaju usług - mówi tylko, ze nie wolno zmieniać działalności na którą udzielono środki nie ma mowy o otwieraniu nowej, innej. Czyli przestajemy robić zdjęcia i robimy ksero. Nie ma zakazu robienia i zdjęć i świadczenia usług ksero. Nie ma zakazu rozwijania własnej działalności.
Ustawodawcy chodzi o to by nie traktować dotacji z EFS jako bezzwrotnych pożyczek. że na ściemniamy i wymyślimy fikcyjną firmę dostaniemy kasę a robić będziemy zupełnie coś innego.
Więc spokojnie można i wziąć kasę i rozwijać foto, a przy okazji dorabiać sobie świadcząc inne usługi.
Ale nie możesz prowadzić ksero bez odpowiedniego wpisu w urżedzie o kolejnym nr PKD.
Bo ten co wpisujesz na wniosek to tylko go rejestrujesz i tylko takie rzeczy Twoja firma moze robić.
A gdy chcesz coś kserować czy cokolwiek innego powinieneś rozszerzyć zakres usług swojej firmy poprzez dodanie do niej kolejnego nr PKD a tego oficjalnie nie można robić.
Ale nie możesz prowadzić ksero bez odpowiedniego wpisu w urżedzie o kolejnym nr PKD.
Bo ten co wpisujesz na wniosek to tylko go rejestrujesz i tylko takie rzeczy Twoja firma moze robić.
A gdy chcesz coś kserować czy cokolwiek innego powinieneś rozszerzyć zakres usług swojej firmy poprzez dodanie do niej kolejnego nr PKD a tego oficjalnie nie można robić.
W moim Powiatowym Urzędzie Pracy jest taka możliwość. Trzeba tylko zwrócić się z podaniem do Dyrektora PUP o możliwość rozszerzenia działalności.
Z tego co się orientuję nie ma przeszkód w uzyskaniu takiej zgody.
niby jest - to i ja słyszałem ale jak masz działalność foto to ci nie pozwola raczej mieć pośrednictwa pieniędzmi czy innych całkiem innych to raczej chodzi ze jeśli masz zwykłe foto że możesz tez foto reklamowe robic itp.
czyli moszą być zbierzne te działalności choć nie wiem do końca.
MM-architekci
23-02-2009, 20:24
A to jak zaloze ze robie "zwykle" foto np slubniaki itp a bede chcial reklamowe trzeba rozszczerzac dzialalnosc ? Jest to az dokladnie sklasyfikowane , czy pod pojeciem "uslugi fotograficzne" mozna robic wszystko , kazdy temat , z tym zwiazany ?
Rejestrujac firme w urzedzie, wypisz wszystkie pola dzialalnosci fotograficznej... nawet fotografia lotnicza :) ... wtedy wszystko bedzie zgodne z zalozeniami. Dzialalnosc np. FOTOGRAFIK - fotografia taka-siaka, grafika reklamowa itp...
Za dopisanie nowych pozycji w urzedzie chyba trzeba zaplacic iles tam... Wiec, zrob to odrazu.
http://www.pkd-24.pl/
Najlepiej wypisać wszystkie kody związane z fotografią, dodatkowo z grafiką, przygotowaniem do druku itp. działalnością wydawniczą. Bez przesady, ale późniejsze rozszerzenie to koszty i jazdy (np. Urząd Statystyczny), więc koszty.
Działalność fotograficzna jest szeroko sklasyfikowana. Podczas rejestracji możesz wziąć książkę klasyfikacji i będzie wszystko jasne. Za wpis płacisz kasę, więc 100 w plecy. Można ją jakoś odliczyć, ale data rejestracji powinna być taka sama jak data założenia działalności. Czy jakoś tak...
A to jak zaloze ze robie "zwykle" foto np slubniaki itp a bede chcial reklamowe trzeba rozszczerzac dzialalnosc ? Jest to az dokladnie sklasyfikowane , czy pod pojeciem "uslugi fotograficzne" mozna robic wszystko , kazdy temat , z tym zwiazany ?
Oczywiście że możesz robić każdy rodzaj zdjęć. Wpisujesz ,,usługi fotograficzne ,, i z głowy.Co do zmiany (rozszerzenia) działalności to składając wniosek musisz wykazać:aktywa, pasywa , bilans otwarcia,sporządzić analize finansową przedsięwzięcia, zestawić koszty stałe i zmienne,itd. To wszystko jest podstawą do otrzymania dotacji. Spróbuj teraz rozszerzyć działalność bez wpływu na to co wymieniłem ! Wyjścia są dwa. Złamać umowę i liczyć że PUP się nie dowie lub wystąpić do PUP o zmianę umowy.
Dodam jeszcze że końcowe rozliczenie z PUP należy zrobić po 12 miesiącach.
Tak w temacie, mogę się pochwalić, we wtorek podpisuję umowę, dostałem dofinansowanie.
Wniosek złożony 11go lutego, rozpatrzony wg pisma, które dostałem 17go, otrzymałem go 23go lutego, 3go marca podpisuję umowę.
Najwięcej nerwów było z załatwieniem dwóch poręczycieli, przepisy są w tym temacie po prostu idiotyczne, łatwiej kredyt w banku dostać. Potrzeba dwóch poręczycieli - nie może to być mąż z żoną, ale jeśli mąż poręcza, żona musi też osobiście w urzędzie podpisać! A urząd wiadomo do 15tej czynny, w soboty zamknięty, ludzie pracują... nie wystarczy podpisane oświadczenie, musi być w obecności urzędnika PUP.... sporo ludzi ma problemy z załatwieniem tego.
Aha, w dodatku poręczyciel musi mieć umowę o pracę na min. 18 miesięcy od daty poręczenia.
ilona1974
27-02-2009, 11:53
Witam, czy ktoś składał wniosek na rozpoczęcie działalności w PUP w Słupsku?
Jak długo sie czeka na decyzję w tym miescie?
WItam ilono - ja składałem, jak coś prosze na PW o terminy.
Ale konkretnie terminów nie pamietam ale moge popatrzeć w domu na umowe kiedy co bylo.
ilona1974
27-02-2009, 13:09
Przy składaniu wniosku powiedziano mi, że będę czekała ponad miesiąc ponieważ mają wnioski z zeszłego roku i one w pierwszej kolejności będą rozpatrywane, zależy mi na czasie wniosek złożyłam dopiero tydzień temu a jeszcze kurs ABC przedsiębiorczości... Chciałam założyć działalność w kwietniu ale nic z tego nie wyjdzie zanim PUP się za to weźmie miną tygodnie. Ile trwa taki kurs ABC?
Przy składaniu wniosku powiedziano mi, że będę czekała ponad miesiąc ponieważ mają wnioski z zeszłego roku i one w pierwszej kolejności będą rozpatrywane, zależy mi na czasie wniosek złożyłam dopiero tydzień temu a jeszcze kurs ABC przedsiębiorczości... Chciałam założyć działalność w kwietniu ale nic z tego nie wyjdzie zanim PUP się za to weźmie miną tygodnie. Ile trwa taki kurs ABC?
Kurs ABC przedsiębiorczości z aspektami prawnymi dotyczącymi działalności gospodarczej trwa ok. 30 godz. (4-6h dziennie, w zaleznosci jakie maja moce przerobowe)... W 2 tygodnie i po sprawie (Koszalin).
MM-architekci
27-02-2009, 14:07
u mnie 40 czy 50 nawet wiec to roznie bywa , tzn w 1 urzedzie bo w moim w ogole go nie ma ;] , ciekawe ile bedzie czekania , niby w miesiac rozpatruja , tak mi mowiono , chcialbym do targow lodzkich sie wyrobic i moze tam kupic sprzet
ilona1974
27-02-2009, 16:56
Dla mnie taki kurs jest bez sensu, mają na nim uczyć jak wypełnić wniosek na dotację, jak napisać biznesplan no i jak otworzyć firmę. W Słupsku aby iść na kurs należy najpierw złożyć wniosek a potem na kurs wysyłają (oczywiście można się zapisać na ten kurs przed złożeniem wniosku ale to ponoć dłużej trwa). Jak już wypełniłam wniosek i napisałam biznesplan to z resztą też sobie poradze, a tak na marginesie to od kwietnia ponoć zmieniają się przepisy i wszystko załatwimy w jednym okienku. Więc po co ten kurs?
MM-architekci
27-02-2009, 17:09
Kurs oczy jak prowadzic firme , co i jak zalatwiac itd itp i grom ludzi m zero pojecie o tym , wedlug mnie to dobra opcja , patrzac na wyksztalcenie naszego spoleczenstwa , tylko powinien byc dobrowolny , a jesli juz po weryfikacji wnioski a nie przed jak ostatnio slyszalem , bo to bzdura kompletna.
ten kurs daje ogólne informacje o prowadzeniu firmy tylko choć jest pare przydatnych informacji.
Ilono z zeszłego roku nie moga rozpatrywac bo Ci co złożyli w tamtym roku to pod koniec odrzucili wszystkie wnioski bo nie bylo kasy i musża je na nowo złozyc na jakichś nowych drukach.
Kurs w słupsku trwa tydzień.
PS a na jaka działalność złożyłaś wniosek?
ilona1974
27-02-2009, 17:45
Co do wniosków z ubiegłego roku to jest ich 30 i te mają pierszeństwo (tak mówią w PUP) . Zdziwiło mnie to ponieważ gdy ja chciałam złożyć na początku lutego to nie chcieli przyjąć bo i tak by odrzucili (z powodu braku regulaminu i kasy) to tak jak pisałeś te z zeszłego roku też powinni odrzucić. Moja działalność nie ma nic wspólnego z fotografia(większość wypowiedzi jest na ten temat), chcę otworzyć sklep spożywczo-przemysłowy (przewaga spożywki) i myślę, że bez kursu też sobie poradzę ale na to nie mam wpływu jak trzeba to ukończę może coś ciekawego sie dowiem czego nie wyczytałam w necie.
To są bzdury wygadywane przez urzędników, ja miałem podobnie, nie chcieli mojego wniosku przyjąć w styczniu, bo niby nie było wniosków na 2009 rok, koledze inna urzędniczka przyjęła, tyle, że w lutym, jakieś oświadczenie napisał, że się zgadza na nowe warunki, dostał dofinansowanie jako jeden z pierwszych w roku.
Moim zdaniem mają tam po prostu jeden wielki burdel, urzędnik sobie ustala zasady jakie chce, już nie mówiąc o tym, że każdy PUP ma inne regulaminy, a to jest po prostu śmieszne, zasady nie powinny być uzależnione od miasta, w którym się mieszka i widzimisia urzędnika.
Tyle, że niestety, jeśli ktoś się będzie próbował kłócić o swoje prawa...to oczywiście w odwecie urzędnik może nasz wniosek odrzucić..taki Kraj.
MM-architekci
27-02-2009, 22:08
Nie sa od miasta a wrecz od urzedy , w lodzi sa dwa i kazdy na innych zasadach przyznaje dofinansowanie ;] bede w poniedzialek/wtorek chcial sie zarejestrowac i zlozyc wniosek , ciekaw jestem jak pojdzie.
trzeba byc zameldowanym w miescie, w ktorym sie mieszka i sklada wniosek?
trzeba byc zameldowanym w miescie, w ktorym sie mieszka i sklada wniosek?
Tak,trzeba być zameldowany w danym mieście (powiecie) w którym się mieszka i składa wniosek ale może to być meldunek tymczasowy.
Pozdrawiam
Mam wielką prośbę, ma ktoś już wyliczoną tą tabelkę - pkt. VII ze strony 4 (zestawienie przewidywanych wyników finansowych na dwa kolejne lata działalności)
Po prostu dostaję białej jak widzę tę część wniosku - pewnie ktoś z Was ma to już za sobą. Właśnie staram się o tą dotację bo przechodzę na "legala" w ślubniakach.
Mój mail natoh1@interia.pl albo na forum :-)
łatwiej będzie rozpocząć działalność gospodarczą:
http://gospodarka.gazeta.pl/firma/1,31560,6335913,MG__od_konca_marca_latwiej_bedzie_ rozpoczac_dzialalnosc.html
Mam wielką prośbę, ma ktoś już wyliczoną tą tabelkę - pkt. VII ze strony 4 (zestawienie przewidywanych wyników finansowych na dwa kolejne lata działalności)
Pisz co chcesz.
łatwiej będzie rozpocząć działalność gospodarczą:
http://gospodarka.gazeta.pl/firma/1,31560,6335913,MG__od_konca_marca_latwiej_bedzie_ rozpoczac_dzialalnosc.html
niech sobie te ułatwienia wsadzą.. zrobiliby lepiej żeby łatwiej było prowadzić działalność a nie ją zaczynać. To co jest teraz na początku działalności to nic w porównaniu do późniejszych przejść z ZUSem czy USem.. Więc to czy będzie na początku te parę kartek mniej to pryszcz.. obniżyli by składkę na ZUS o stówkę czy dwie i to byłaby korzyść..
ilona1974
05-03-2009, 14:10
Witam ponownie jednak PUP w Słupsku działa szybciej jak myślałam , dziś panowie z PUP byli oglądać lokal, który chcę wynająć. Może z decyzją zmieszcza się jednak w miesiącu. Oby tak dalej działali.Jeszcze kurs ABC przedsiębiorczości.
MM-architekci
05-03-2009, 15:18
Ja poki co czekam , na papierki pewne , i na kurs z kurii ktory jest w przyszlym tygodniu , uznalem ze lepiej bedzie uwzglednic ten papierek niz zostawic pusta rubryke , okaze sie czy bylo warto.
Jesli chodzi o mnie ( student wieczorowki , ponizej 25 roku zycia ) to moge skladac wniosek po rejestracji odrazu , z tego co wiem pozostaly osoby po rejestracji musza odczekac 3 miesiace. Chociaz co urzad to inne przepisy pewnie.
wg regulaminu można składać odrazu wniosek wczesniej było 2 miesiące :))
ze strony UP Wwa
Ponieważ pojawił się cień szansy na możliwoiść wydania 17000 PLN na sprzęt (tylko i wyłącznie) zwracam się do specjalistów o radę.
Najpierw napiszę co już mam:
Puszka - 50D + BG-E2N + 3 aku
Szkła - C50/1.4; C135/2.0L; TOKINA 11-16/2.8; Σ 15-30/3.5-4.5; C28-105/3.5-4.5II; C70-200/2.8L
Konwerter - C2.0x
Swieczki - 580EXII, 430EX+dyfuzor
Do każdego szkło polar i UV, cokin połówki szara, pomarańczowa, niebieska
Statywy nadające się raczej pod lampy, bledna złota i srebrna.
Co robię:
sport (rajdy głównie), śluby (jako drugi póki co - ale chcę zacząć na własny rachunek), trochę koncertów no i chcę zacząć portret (na początek w warunkach domowego ministudia), portret w plenerze.
Z góry dziękuję za rady i argumenty za "tym" i przeciw "tamtemu"...
Podpowiedzcie mi co po pierwsze sprzedać, a potem co kupić (i ewentualnie gdzie)
sebcio80
10-03-2009, 10:13
kupuj taki sprzet, ktory pozwoli na siebie i na Ciebie w przyszlosci zarobic i raczej wybieral bym obiektywy pod FF
jaki sprzet masz teraz? bo to istotne
15-30/3.5-4.5; C28-105/3.5-4.5II - po co Ci takie cos?
pod cropa 50mm mi osobiscie zupelnie nie pasuje
bral bym 35 1.4 85 1.8 70-200 2.8 16-35 2.8
moze body uzywka 5D z fakturka VAT? na sluby najlepsza opcja
Nie jestem specjalistą, ale też bym dokupił 5D, ale mając budżet raczej nowe mk2.
15-30/3.5-4.5; C28-105/3.5-4.5II bym sprzedał i w zależności od tego co lubisz kupił jakiś jeden dobry zoom (24-70?) albo stałki (24, 35?). 85 na razie bym sobie podarował skoro masz 70-200 2,8.
Opcji jest wiele - można by na cropie trzymać zooma, a z na 5D żonglować stałkami... Albo na obu różne stałki...
MacGyver
10-03-2009, 11:03
Nie jestem specjalistą, ale też bym dokupił 5D, ale mając budżet raczej nowe mk2.
Do fotografii sportowej 40D czy 50D są dużo lepszym narzędziem od 5D, nawet MkII.
Dlatego nie pisałem o wymianie puszki, ale dokupieniu drugiej - głównie z myślą o ślubach/portretach/koncertach.
Nie mam zamiaru sprzedawać puszki. A Sigma i 28-105 pójdą pod młotek.
Pomarzyć można :), czyli: wyrzuciłbym Σ 15-30/3.5-4.5; C28-105/3.5-4.5II; C70-200/2.8L, na to miejsce 70-200 2.8 IS, koszty wymiany powiedzmy 0zł to do sportu :)
Na śluby Kupić 5d mk2 + fish + 35mm 1.4 + dozbierac z czasem do 85 1.2 :)
MM-architekci
10-03-2009, 11:37
To kup 5DmkI jak mozesz , jak nie mkII , do tego wzial bym 35/1.4 a reszta jak wolisz i czego brakuje bo i tak zestaw masz dosc spory.
wyrzuciłbym C70-200/2.8L, na to miejsce 70-200 2.8 IS to do sportu :)
Na co mu IS w sporcie???
Przydaje się np. przy panoramowaniu...
Znaczy się chodziło o panning? Np.: http://www.lumisfera.pl/photoSession/3622/KOLARSTWO+-+panning.html
wydania 17000 PLN )
sodóweczka uderza jednak niejednemu http://canon-board.info/showthread.php?p=530485#post530485
ile w Twoim miescie przypada slubów na jednego posiadacza aparatu ? 0.45 ??
ja bym wzial tak jak koledzy doradzali, 35L, 16-35, moze bez fiszaja - nie wszyscy go lubia. Do tego 5D wersje pierwsza - szkoda wydawac drugie tyle na MkII. I powinnien byc Git, jak starczy to 85 1.2
sodóweczka uderza jednak niejednemu http://canon-board.info/showthread.php?p=530485#post530485
ile w Twoim miescie przypada slubów na jednego posiadacza aparatu ? 0.45 ??
Nie sodóweczka a zapewne dofinansowanie na rozpoczecie działalności gospodarczej. Po co Ci tyle jadu ? Sam nie umiesz/nie możesz/nie chcesz załatwić sobie takiej kasy to po co obrażasz innych ?
Janusz Body
10-03-2009, 13:56
.... jak starczy to 85 1.2
Starczy to jest uwiąd :mrgreen: Po co 85/1.2 ? to ponad 5k zł do 50D? hmmmmm... "niezabardzo".
MM-architekci
10-03-2009, 14:18
To jak kolega ma brac dofinansowanie i nie wiem na co wydac to niech sie jeszcze dobrze zastanowi , bo co jak co ale po tym co ma , i po doswiadczeniu jakie ma , sam powinien wiedziec czego mu do bracy brakuj alebo warto zmieniac , a nie szukac na forum 28 osob ktore wymienia liste w zasadzie w 90% pod wlasne preferencje ktore czesciowo moga oczywiscie sie pokrywac.
Myslicie ze taki np piekarz to sie pyta na forum po paru latach pracy w zawodzie co kupic do pracy ?...
jasnezetak
10-03-2009, 14:24
Osobiście kupił bym jakiegoś full fram'a - typu 5dII lub jakąś 1..
Co do szkieł - szeroki - 16-35 lub 24 L 1.4 ewentualnie 35 L 1.4 no i 85 L 1.2
Oczywiście bez dopłaty ani rusz.. :-)/./.
Starczy to jest uwiąd :mrgreen:
Old enough to know better
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
przepraszam oczywisice
Osobiście kupił bym jakiegoś full fram'a - typu 5dII lub jakąś 1..
Co do szkieł - szeroki - 16-35 lub 24 L 1.4 ewentualnie 35 L 1.4 no i 85 L 1.2
Oczywiście bez dopłaty ani rusz.. :-)/./.
Bliski ci watek:)
To jak kolega ma brac dofinansowanie i nie wiem na co wydac to niech sie jeszcze dobrze zastanowi
Jak dają, to brać - choćby i cokolwiek. Nad czym się tu zastanawiać? :)
Kolekcjoner
10-03-2009, 15:03
To jak kolega ma brac dofinansowanie i nie wiem na co wydac to niech sie jeszcze dobrze zastanowi , bo co jak co ale po tym co ma , i po doswiadczeniu jakie ma , sam powinien wiedziec czego mu do bracy brakuj alebo warto zmieniac , a nie szukac na forum 28 osob ktore wymienia liste w zasadzie w 90% pod wlasne preferencje ktore czesciowo moga oczywiscie sie pokrywac.
Myslicie ze taki np piekarz to sie pyta na forum po paru latach pracy w zawodzie co kupic do pracy ?...
No nie da się zaprzeczyć słuszności tych tez :-D. W szczególności piekarzowi ....:mrgreen:.
Janusz Body
10-03-2009, 15:15
Jak dają, to brać - choćby i cokolwiek. Nad czym się tu zastanawiać? :)
Oddać potem trzeba.
5d mkI + 24 1.4 L + 50 1.2 L (na aps-c te szkła też dadzą radę) i jeszcze zostanie
sprzedasz 15-35, 28-105, 50 1.4 to i może dołożysz do np 17-40, na moje oko najlepszy zoom w stosunku cena/jakość (kiedyś używki po 1800 w idealnym stanie)
także 5d 17-40L 24L 50L 135L 70-200L 580ex to jakby nie patrzyć najwyższa półka :)
ilona1974
10-03-2009, 19:28
Witam, czy ktoś się orientuje gdzie w Słupsku można zrobić kurs ABC przedsiębiorczości ? Zależy mi na czasie a na kurs w PUP trzeba czekać ...
jeśłi w pupie nie wiedza to chyba nie można zrobić bo mi robili ludzi ez lęborka ale moze w zdzach lub innych takich miejscac wiedzą coś.
MM-architekci
10-03-2009, 22:19
poszukaj oferty jakies szkoly itp , przedstaw ja w pupie z pytaniem czy moze byc , trzymaj sie tylko zasady ze to szkolenie powinno miec taki zakres i trwac tyle co w pupie co najmniej , a nie powinno byc problemu
Oddać potem trzeba.
? Z tego co wiem, to jeśli tylko utrzymasz tą działalność przez rok to nic nie trzeba oddawać. Podatnik zapłaci :)
Jeśli by to miała być tylko pożyczka, to ja nie widzą sensu nic brać "na siłę" - robić tym co się ma (zwłaszcza że zestawik konkretny), a zarabiane pieniążki inwestować w te szkiełka, których nam brakuje.
Nie szukam na forum 28 osób, które wymienią listę sprzętu "pod siebie" tylko szukam opinii wszystkich, którzy się tą opinią chcą podzielić (od tego jest forum) - potem dopasować te opinie do zestawu, który w jakiś tam sposób sobie wymyśliłem.
kicha
zanim coś napiszesz to zastanów się pięć razy czy masz do tego prawo :twisted:
hmmmm wszyscy tylko o szkłach ..a legalny soft juz masz photoshop itd...?:))
hmmmm wszyscy tylko o szkłach ..a legalny soft juz masz photoshop itd...?:))
zgadzam sie z przedmówcą, chociażby lightroom by się zdał :) co jak co ale gdzieś te fotki bedziesz musiał wywołać z "cyfrowych negatywów"
zgadzam sie z przedmówcą, chociażby lightroom by się zdał :) co jak co ale gdzieś te fotki bedziesz musiał wywołać z "cyfrowych negatywów"
dpp
zoombrowser z raw image task
Picasa
ze tak tylko na szybko wspomne
W zestawie, który sobie wymyśliłem jest miejsce na PS... i kilka innych rzeczy niż body i szkło, ale to generalnie "drobiazgi"... Mimo wszystko priorytetem jest drugie body (jakie) i słoiki.
? Z tego co wiem, to jeśli tylko utrzymasz tą działalność przez rok to nic nie trzeba oddawać. Podatnik zapłaci :)
zamykajac po tym okresie dzialalnosc zostaje do zaplaty podatek od tego co zakupilismy z dofinansowania.
Heh lubie takie pytania, moim zdaniem sam powinienes wiedziec na co wydac, wiesz jakie foto robisz masz pojecie o sprzecie to w czym problem ? ;-)
Jesli moge doradzic ,wykup wycieczke na Mautitiusa z jakas fajna dziewczyna ;-) Choc 17k hmm na dlugo nie starczy ;-)
Drugie body: myslisz o slubach, koncerty - najlepsze w tej chwili wydaje sie 5D II, docenisz iso 6400, jesli przy sportach AF 50 Ci nie wystarcza i łączysz bardziej z nim przyszlosc to 1d...
bierhoff
12-03-2009, 11:47
W pierwszym poście jest informacja że tyklo sprzęt.
50D + 4/17-40 + 1.4/50 + 1.8/85 + 2/135 + 2.8/70-200 + 580EXII
Może być?
Jesli moge doradzic ,wykup wycieczke na Mautitiusa z jakas fajna dziewczyna ;-) Choc 17k hmm na dlugo nie starczy ;-)
Na takie projekty jeszcze chyba kasy nie dają ;-) Chociaż niedługo kto wie... w ramach niwelowania niżu demograficznego może będą jakieś "darmowe" kempingi ;-)
W pierwszym poście jest informacja że tyklo sprzęt.
50D + 4/17-40 + 1.4/50 + 1.8/85 + 2/135 + 2.8/70-200 + 580EXII
Może być?
Sprzęt to równierz statyw, światło, parasolki itp...:-D
MM-architekci
12-03-2009, 19:48
zamykajac po tym okresie dzialalnosc zostaje do zaplaty podatek od tego co zakupilismy z dofinansowania.
A kto Ci to powiedzial ? Dlaczego mam 2 razy placic podatek niby ? Pierwsze slysze , zreszta to by bzdura kompletna byla...
Autorze tematu , ja wiem o co ci chodzi ale Ty nie do konca wiesz o co mi chodzi chyba poprostu.
A co do osoby ktora pisal ze brac bo daja i podatnik zaplaci to super , typowa mentalnosc...
ps podatnik nie placi akurat
Właśnie Twoja podpowiedź z pierwszej strony była inspiracją do wymyślenia zestawu... Mi możesz napisać wprost o so Ci chodzi ;)
A kto powiedział, że po roku będę zamykał działalność:confused: Szczerze to nawet nie mam takiego zamiaru...
To podsumujmy (bo się kwaśno robi...)
Pierwotny zestaw, który sobie wymyśliłem:
5D MkI (MkII trochę ;-) za drogi) - 6000PLN
16-35/2.8L - 5500PLN
35/1.4L - 5000PLN
Statyw Benro C-268M8+B-1+PU-50 - 1400PLN
Statyw do blendy - 100PLN
Wyszło 18000PLN bo muszę mieć jakiś wkład własny :mrgreen: No i tak bym to widział... Co Wy na to? Coś zmienić?
5D + 17-40L + 50 f1.4 + 85 f1.8 + 70-200L + 580ex mkII + jakies statywy,torby i filtry = 17k pln
tak rozdysponowalbym swoje 17k pln.
MM-architekci
12-03-2009, 20:17
Wkladu wlasnego nie musisz miec , tak czy owak dostaje sie z PUP obecnie 18500 zl , w innym dziale masz temat o dofinansowaniu.
Co do zestawu masz Tokine szeroka ona jest pod FF ? Nie dublowal bym setu 50D+Tokina i 5D+16-35 , zwlaszcza ze jak zalozysz 35/1.4 pod 5D nie bedziesz chcial wraca do 16-35 ;]
Zamiast tego pomyslal bym o 85/1.2.
Ale jak mowie pisze to w wiekszosci , w oparciu o swoje potrzeby ale patrzac na to co masz.
Co do 5dmkI , wiesz ze szansa na kupno nowego jest rowna prawie zeru ? Wez to pod uwage we wniosku , jesli cos chcesz kupic uzywane , to do wniosku trzeba dawac umowe przedwstepna , a kto ci ja da i bedzie czekal na oplacenie calosci jak zbyt na 5D jest od reki ;] , wiec zostaje zakup odrazu za wlasne srodki , ja tak zrobilem , z nadzieje ze uwzglednia go pozytywnie we wnisku , z czym raczej nie powinno byc problemu bo cena nowych 5dmkI w wiekszosci sklepow internetowych jest chora , wiadomo dlaczego.
Dodam ze ja majac w zasadzie oficjalnie 5DmkI i 85/1.8 430EXI chce dokupic drugie 5DmkI , 35/1.4 , 135/2L , 430EXII , pare duperel do tego , windoze , i za reszte 4000-4500 zl sprzet oswietleniowy ale studyjny. Wszystko pod katem glownie slubow itd uroczystosci , studia oraz poki co narazie nie zarobkowej reporterki , ale ten temat jak sie rozwinie , to sie okaze ;]
Tylko boli trochę cena 85... Tyle co 5D mkII. Ale zobaczymy...
MM-architekci
12-03-2009, 23:26
Ostatnio na Allegro byl/jest 7400 nowy z fva , ale licytacja. Maz troche szkielek wedlug mnie zbednych , moze z innych tez np nie korzystasz , jak juz pisalem ja podchodze do zakupow pewnie inaczej niz ty , i inni tez , 85/1.2 to jest szklo ktore wiem ze musze miec ;] , wiem ile kosztuje , ale majac realna szanse zakupu nie zastanawial bym sie. Kiedys myslalem ze po co mi 5D , przeciez to lampy nawet nie ma :D , a zbiegiem czasu zmienia sie zdanie , a po kupnie cieszysz sie jak dziecko ze jednak dobrze zrobilem ze to czy tamto kupiles , no i ciezka znalezc kogos kto bylby nie zadowolony z obrazka z 85/1.2 w polaczeniu z 5d ;]
Dwa idą na sprzedaż: Sigma 15-30 i C28-105.
lukaszlada
13-03-2009, 00:28
Dwa idą na sprzedaż: Sigma 15-30 i C28-105.
Dobra decyzja. Ja bym za 17k kupil 5d z gripem. Do tego 85/1.8L(1k zl), 24/1.4L(5k zl) lub 14/2.8L(5k zl) 15/2.8(fish)(3k zl).
Na pewno nie zmienil bym 50/1.4 na 50/1.2..
ladny zestaw bys mial w tym momencie. Ja uwielbiam stalki dlatego taki zestaw wymyśliem, 5D mkI byl gdzies nowy...Na digarcie czytalem cosz 7k kosztowal w mmz dwa tygodnie temu.. zastanowil bym się nad 5DmkII nawet jesli mialbym dolozyc cos do niego.
50D 5D
oba z gripami
580exII 430
15/2.8, 24/1.4L, 50/1.4, 85/1.8, 135/2.0L 70-200/2.8L.
Na sprzet do studia sadze ze ok. 10k zl bys musial miec zeby to sluzylo w celach zarobkowych i nie bylo tania chinszczyzna.
Witam..
Zacznę od OT
Proszę o nieprzyklejanie do podobnego wątku (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44913) bo jego założyciel ma inne wymagania i będzie się mieszać..
Przechodząc do meritum:
Pytanie jest takie - żona dojrzała do założenia działalności bo dzieci do szkoły poszły i w domu się nudzi :mrgreen: - a że ma już jakieś doświadczenie i mamy trochę sprzętu to głównym profilem działalności będzie fotografia - docelowo ślubna i produktowa (na początek jakieś małe rzeczy) itp. i teraz co byście proponowali dokupić do tego co już mamy, czyli aktualnie:
Canon 5D mkI, szkiełka Canona -16-35f2.8L, 35f1.4L, 135f2L 50f1.4 i 85f1.8
no i lampę 580 EX wer. I.. do tego 2 laptopy całkiem przyzwoite - na obu licencjonowane windowsy, C1 (nie Pro co prawda ale wystarcza) na jednym oryginalny Photoshop Elements, do tego tablet,
no i teraz dylemat co dokupić - dotacja jest w wysokości 18600 PLN więc i dużo i nie ;),
myślałem o 5d2, drugiej lampie 580tce i .. no właśnie - 85L? 50L? 24L? czy co jeszcze wymyśleć - zamiast szkła Photoshopa CS4 ? Monitor zewnętrzny np. Eizo? czy może jeszcze coś innego? Jak szkła to wyłącznie Canona - Sigmy żadnej czy innego czegoś nie chcę nawet za cenę znacznie wyższej kasy (zwłaszcza że nie mojej ;) )
Napiszcie proszę na co byście w takim układzie przeznaczyli kasę? - kwota nie jest graniczna - jak będzie trzeba to ten tysiąc czy dwa się dołoży więc powiedzmy że maksymalnie około 20 000 to byłaby kwota do wydania..
Pozdrawiam
aha - jako sposób opodatkowania będzie wybrany prawdopodobnie liniowy z VATem - więc jak będzie to w kosztach to oczywiście nie zaszkodzi ;) no i VAT się odliczy czyli nawet jak się więcej troszkę dołoży ponad kwotę dotacji to się potem wyjmie ;)
Generalnie mnie zastanawia jedno - jak można mając jakieś już tam spore doświadczenie foto(bo chyba laik działalności by nie zakładał) zakładać takie dziwne tematy z gatunku "co kupić"?
Generalnie mnie zastanawia jedno - jak można mając jakieś już tam spore doświadczenie foto(bo chyba laik działalności by nie zakładał) zakładać takie dziwne tematy z gatunku "co kupić"?
A normalnie - jak ktoś nie wie to pyta - konkretnie w moim przypadku to kwestia tego że jest określona pula kasy i trzeba ją optymalnie wykorzystać - mam już sporo sprzętu i teraz mam możliwość się doposażyć - nie pytam "jak zacząć" albo "co kupić na początek" tylko co z tego o czym pisałem ew. coś innego bardziej się przyda/jest konieczne w wykonywaniu zarobkowej działalności fotograficznej - jako amator mam swoją wiedzę i doświadczenie ale jako ktoś kto na tym nie zarabia nie i o to pytam tych co już wiedzą.. czy np. lepiej kupić monitor, światłomierz czy jeszcze jakieś szkło np. bo pula jest określona.
Z tego co wiem to student dzienny nie może być bezrobotny-> nie może dostać dotacji z PUP. Ktos wie jak ten zapis ominąć? Jest wiele pomysłów rodzących się w głowach studentów a chore prawo bezczelnie je tłamsi.
Pytam bo sam mam myśle świetny pomysł na biznes a brakuje mi troche pieniędzy na dobry start.
MM-architekci
15-03-2009, 16:53
To nie chore prawo , student dzienny ma sie uczyc , moze dostac stypendium , wiec poniekad jest w tym sens , a dofinansowanie jest ludzi bezrobotnych , wiec trudno zeby student studiow dziennych byl bezrobotny ;] , wieczorowka tez pod to nie powinno podpadac ale jednak ma sie to szczescie.
Ominac sie nie da , zaloz na kogos innego z rodziny , o ile jemu dadza to wiekszych problemow pozniej nie powinno byc , chociaz ja bym sie dobrze zastanowil nad sensem takiej zabawy bo pozniej moze byc troche problemow formalnych itp.
MM-architekci jedno drugiego nie wyklucza. Wszędzie się trąbi by brac los w swoje ręce-> zakładać firmy … . A coraz większej rzeczy uczących się ludzi który prawdopodobnie będą wykształceni odcina się do tego dostęp. Nie tylko ja ale z tego co wiem jest ogromna rzesza ludzi(studentów) którzy maja świetne(wg nich) pomysły na biznes, jednak brak im grosza na start. Bo niby studia SA darmowe duperele… ale tak naprawdę wiadomo ile to kosztuje i często nawet to stypendium to mało. I tak gro z nich pracuje po sklepach czy w Mc’Donaldach…. .
Ja prowadzę już działalność od jakiś 3lat.
Dotacji z UP nie dostanę więc. Ale słyszałem, że sa jakieś środki unijne na rozwój działalności. Moze ktoś z was wie coś więcej na ten temat?
Dotacji z UP nie dostanę więc. Ale słyszałem, że sa jakieś środki unijne na rozwój działalności. Moze ktoś z was wie coś więcej na ten temat?
Na dotacje z UP trzeba mieć status bezrobotnego i zakładać firmę po raz pierwszy więc słusznie zauważyłeś.
Jednak jako osoba prowadząca działalność, jeżeli stwożysz miejsce pracy możesz zasięgnąć również dofiansowania.
Co do dotacji z UE czytałem, że trzeba wybrać który program będziemy rozwijać no i w każdym województwie są to inne postulaty. Oczywiście wiadomo w jakim celu będziemy się starać o dotację - my grono Canon-Board ;d, lecz również jestem ciekaw jak takie skromne studio fotograficzne można by było doposażyć z tych funduszy europejskich, ponieważ nigdzie nie przeczytałem że może to być dofinansowanie właśnie na studio fotograficzne. (żródło Newsweek)
MM-architekci jedno drugiego nie wyklucza. Wszędzie się trąbi by brac los w swoje ręce-> zakładać firmy … . A coraz większej rzeczy uczących się ludzi który prawdopodobnie będą wykształceni odcina się do tego dostęp. Nie tylko ja ale z tego co wiem jest ogromna rzesza ludzi(studentów) którzy maja świetne(wg nich) pomysły na biznes, jednak brak im grosza na start. Bo niby studia SA darmowe duperele… ale tak naprawdę wiadomo ile to kosztuje i często nawet to stypendium to mało. I tak gro z nich pracuje po sklepach czy w Mc’Donaldach…. .
Przepraszam bardzo, ale czy tylko PUP daje dotacje na założenie działalności? No offence, ale zamiast biadolić, jaki to polski student biedny i uciśniony, proponuje najpierw poszukać informacji o dotacjach. Nikt Ci na tacy pieniędzy nie poda, ale trochę wysiłku i na prawdę można wystartować ze swoim biznesem. PO KL 6.2, inkubatory przedsiębiorczości i lokalne konkursy na ciekawe biznesplany czekają.. ;)
kogut masz rację, i ja to wiem, tylko to juz nie jest tak łatwe i pewne jak "zwykła dotacja". Nikt nie biadoli bo jakoś sie ciągnie.
Wiem, że nie jest proste, ale patrząc z 2 strony, gdyby każdy mógł w "15 min" zalatwić sobie 40 tys dotacji, to 70% założonych w ten sposób firm by padło.. A chyba nie o to w tej dotacji chodzi ;) Dlatego jest z tym tyle biegania, żeby urzędy przekonały się o przygotowaniu i motywacji do prowadzenia biznesu przez beneficjenta.
Ja na twoim miejscu zaciągnął bym języka w urzędzie marszałkowskim. Ja dostałem ostatnio dotacje 40000zł (bez ściemy) na działalność fotograficzną. Jeśli chcesz sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat to zapraszam na priwa.
Wcale nie musisz być bezrobotnym żeby taką dotacje dostać, nie możesz tylko mieć zarejestrowanej działalności gospodarczej od co najmniej 1 roku. Jeśli chodzi o dofinansowanie na rozwój przedsiębiorstwa to trzeba mieć 50% własnego wkładu. Ja tak przynajmniej usłyszałem.
Gregio napisz coś więcej, pewnie nie tylko mnie by interesowało jak ponad dwukrotnie zwiększyć budżet startowy.
kogut nie to co mi chodziło. I tak większość tych firm jest zakładana tylko dla tej kasy, przynajmniej w "moim" powiecie, po okresie 12miesiecy firmy nie ma.
Misiek87
16-03-2009, 17:29
A ja mam pytanie. Bo sam chcialem zalozyc firme jako osoba fizyczna i starac sie o dotacje. Mialaby to oczywiscie byc firma foto, ale budowana od podstaw... Pieniadze z dotacji chcialbym przeznaczyc na sprzet: dodatkowe obiektywy, moze laptop i strona internetowa. I teraz mam pytanie:
Powiedzmy nie bede mial zlecen przez 2-3 miesiace... I co wtedy? Albo nawet najczarniejszy scenariusz - co jesli w ogole nie bede mial zlecen? Wtedy oplacam tylko ZUS i te cale pieniadze sa moje (tzn zakupiony sprzet)? Bede mial kontrole w siedzibie firmy i wtedy pokazuje po prostu tylko zakupiony sprzet czy jeszcze jakies faktury itd?
Musze zwrocic wtedy te pieniadze?
Powiedzmy nie bede mial zlecen przez 2-3 miesiace... I co wtedy?
Kryzys ;) Oplacasz ZUS, zakupiony sprzet jest Twoj ale musisz miec na niego faktury.. musisz jakos udokumentowac zakup sprzetu przedstawionego w biznes planie. Pieniadze z odsetkami musisz zwrocic jesli nie dotrzymasz przynajmniej jednego z warunkow umowy.
Ja myslalem, ze foto to taka specyficzna dzialalnosc.. ja najpierw zbieralem klientow, podpisywalem umowy, bralem zaliczki.. pozniej sie otwiera firme nie liczac na szczescie ze byc moze wpadnie klient i sie zarobi i co jesli takiego klienta nie bedzie :roll:
Misiek87
16-03-2009, 18:06
A jakie sa te warunki umowy?
podobno kazdy PUP moze miec inne ale "Misiek, ale Ty sie chlopie rzucaj".. Google nie znasz? http://www.up.warszawa.pl/index1.php?grup=jed&n=68
MM-architekci
16-03-2009, 18:35
Wejdz na strone swojego urzedu pracy i sciagnij regulamin z wnioskiem , skoro chcesz zalozyc firme to chyba warto zaczac od poczytania co nieco...
Gregio napisz coś więcej, pewnie nie tylko mnie by interesowało jak ponad dwukrotnie zwiększyć budżet startowy.
http://www.dotacjeue.org.pl/default.aspx?docId=8060
Zainteresowanym a nie wiedzącym jak się zabrać do tego proponuje kontakt z urzędami marszałkowskimi lub urzędami pracy.
A jak jest z podatkami: w grę wchodzi tylko ryczałt i karta podatkowa?
Co wybraliści na usługi foto i napiszcie ile płacicie.
liniowy.. a ile płacimy to się dopiero okaże - z ryczałtem na foto to śliska sprawa: polecam http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86905
MM-architekci
25-03-2009, 21:53
ryczlat 20% - do pewnego progu miesiecznych przychodow podatek w sumie wychodzy rowny 0 , powyzej tego progu juz odprowadzasz 20%
karta podatkowa - jak juz ktos wspominal zalezy od paru rzeczy , ilosci mieszkancow np w danym miescie , tak czy owak kwoty cos 200-270 zl odjac czesc skladki zdrowotnej czyli ok 60-80 zl co miesiac stalej oplaty , o ile nie zacznie sie kokosow zarabiac ;]
poczytaj temat o bo juz o tym bylo wspomniane co nieco
heh ciekawe rzeczy tam pisza , ile ludzi tyle informacji :D
w grę wchodzi pełna dowolność zarówno z Vat jak i bez.
Co do księgowości na zasadach ogólnych jak i VAT problemu nie ma problem pojawia się gdy dochód przekracza określoną kwotę to już nie możesz nie być płatnikiem VAT.
Musisz sobie określić jakie będą Twoje dochody jeśli duże to lepiej liniowy. W pierwszym roku działalności świata nie zwojujesz więc lepiej zasady ogólne i wtedy 18 % podatku płacisz.
Karta tylko do wybranych usług nie wiem czy dotyczy foto - sprawdź. Na pewno jest jakieś udogodnienie dla artystów i foto się do niej zalicza ale ogranicza Ci to działalność tylko do usług foto.
Jeśli planujecie wydatki na sprzęt nie tylko z dotacji, a w tej branży nigdy sprzętu za dużo ;) to warto być VATowcem.
Praktycznie od dowolnych rekwizytów potrzebnych do sesji (np nowy rower dla dziecka ;) ) wyjazdów i czego tylko dusza zapragnie sfotografować można odliczać VAT.
Praktycznie od dowolnych rekwizytów potrzebnych do sesji (np nowy rower dla dziecka ;) ) wyjazdów i czego tylko dusza zapragnie sfotografować można odliczać VAT.
Zakładając, że to nie jest luźny żart na dobranoc...
Jesteś pewien takiej wykładni prawa podatkowego?:???: Prowadzę jakiś czas swoją działalność (jako główną: architektura) ale usługi foto mam wpisane w którymś tam podpunkcie.
Jak dla mnie to brzmi niczym jazda po bandzie, a skarbówkę staram się omijać z daleka. Naturalnie bym się nie spierał, bo to spora różnica w podatku jakbyś przypadkiem miał rację - wtedy trzeba będzie bardzo pomęczyć panią księgową o "zwrot niesłusznie nadpłaconego podatku VAT":evil:
Jak dla mnie to brzmi niczym jazda po bandzie
:) oczywiście trochę przejaskrawiłem ale np zakup rekwizytów do sesji zdjęciowych jak najbardziej możesz wliczyć w koszta - w granicach oczywiście rozsądku bo za rekwizyt nie możesz np uznać mercedesa S-klasy :) mimo, ze faktycznie możesz wykonać taką sesję dla Mercedesa. Z samym VATem, aż tak kolorowo nie jest nie wszystko da się odliczyć. Koszty wyjazdu na plener tak ale już sam hotel z obostrzeniami. Napiszę coś więcej jak skonsultuję z księgową gdzie mogę, a gdzie nie :)
:) oczywiście trochę przejaskrawiłem [...] Napiszę coś więcej jak skonsultuję z księgową gdzie mogę, a gdzie nie :)
Oczywiście8-) Jednakże rzuca to jakieś światło na nowe możliwości, które wcześniej zdawałem się przeoczać, a szkoda, bo mogłoby się uzbierać na jakiś porządny statyw.
Gdybyś miał formalną "receptę" co podchodzi pod definicję "rekwizytu", najlepiej podpartą jakimś wyciągiem prawnym, nie tylko ja bym się pewnie żywotnie zainteresował tematem. Dzięki.
Na tzw. chłopski rozum rekwizyt czy też ogólnie koszty nie powinny przekroczyć samej wartości zlecenia - ale w US mogą nie podążać tą drogą dedukcji:grin:
a czy starając się na dofinansowanie na fotografię ślubną i okolicznościową mógłbym kupić Sigmę 150-500mm f4,5-6,3? Byłyby pytania: po co to panu?
Byłyby problemy?
Oczywiście ten obiektyw wykorzystywałbym do przyrody.
nie było by pytań bo oni się aż tak nie znaja a przeciez dofinansowanie mozesz wydac na dokupienie szkalrni do tej co masz wiec jeśli uwazasz zę taki obiektyw jest vci potrzebny w foto ślubnej to twoja inwencja twórcza.
to tak jak bys chciał np kupić obudowe podwodną - powiesz ę masz zlecenia na takie zdjęcia ślubne i co...
myślicie że takie zakupy przejdą:
Kalkulacja wydatków niezbędnych do uruchomienia działalnosci godp., zał nr. 1
środki z funduszu pracy - dotacja
Aparat lustrzanka + objektyw 4000
objektyw tamron 1600
grip zasilajacy 340
3 karty sandisk 250
bateria zapasowa 90
samochód osobowy 7700
komputer osobisty 3000
program antywirusowy 320
programy do edycji zdjęć 1200
= 18500zł
środki własne
strona internetowa wraz z pozycjonowaniem 2500
wpis działalności do rejestru 150
zakup materiałów 500
rejestracja i ubezpieczenie samochodu 600
= 3750zł
Czemu nie, choć nie w tej kolejności...;)
Najpierw zakładasz działalność (rejestracja firmy, konto, nip, regon, vat...). Później inwestujesz, a to co wypisałeś to normalne koszty prowadzenia działalności i Twoje narzędzia pracy.
Nie wiem jak jest w przypadku dofinansowania i jego rozliczenia, ale wypadałoby mieć jakieś dochody, żeby móc odliczyć sobie koszty - od razu zlecenie za xxxxx pln? Bardzo miło ale to rzadkie:) Sensowniej rozłożyć inwestycję na miesiące, tak myślę (i tak zrobiłem).
ps: jednorazowo na f-vat możesz mieć 3500 netto (z tego co pamiętam), jeśli chcesz wrzucić całość w koszta, a nie amortyzować na X miesięcy - tylko samochód jednym rzutem Ci nie przejdzie.
MM-architekci
26-03-2009, 17:02
O jaka dotacje chodzi ? z PUP ? Nie zakladasz firmy zanim nie zlozysz wniosku o dotacjie !
Wiec nie wprowadzajcie ludzi w blad.
Poza tym poczytaj regulamin , nie mozna kupic samochodo za pieniadze z dotacji.
Nie rozpisuj dokladnie ile np kupisz kart pamieci , duperele wrzuc w jedno np osprzet fotograficzny , dopisz w nawiasie , karty , aku itp i cala kwote i juz , pozniej sobie kwote sam rozdzielisz jak uznasz za stosowne.
Kasy z dotacji sie nie odpisuje , to dotacja przecierz.
nie mozna kupic samochodo za pieniadze z dotacji.
jak nie jak tak, chyba ze ostatnio cos sie zmienilo ale bez problemu mozna bylo kupic samochod. Z tego co mi wiadomo to jak zwykle zalezalo od danego PUPu.
myślicie że takie zakupy przejdą:
Kalkulacja wydatków niezbędnych do uruchomienia działalnosci godp., zał nr. 1
środki z funduszu pracy - dotacja
Aparat lustrzanka + objektyw 4000
objektyw tamron 1600
grip zasilajacy 340
3 karty sandisk 250
bateria zapasowa 90
samochód osobowy 7700
komputer osobisty 3000
program antywirusowy 320
programy do edycji zdjęć 1200
= 18500zł
środki własne
strona internetowa wraz z pozycjonowaniem 2500
wpis działalności do rejestru 150
zakup materiałów 500
rejestracja i ubezpieczenie samochodu 600
= 3750zł
po pierwsze to pisze się obiektyw nie "objektyw:
po drugie to wszystko musi być nazwane - tzn. program do edycji zdjęć to np. "Adobe Lightroom", aparat to Canon 40d + obiektyw 18-55IS itd.
po trzecie od 1 kwietnia wpis jest za darmo więc nie zdążysz z tym 150 zł,
po czwarte dotacja na dzień dzisiejszy to 17000 a nie 18500 (info z przedwczoraj)..
po piąte do tego trzeba podać planowane miejsce zakupu..
po szóste w środkach własnych podajesz to co już masz aktualnie..
po siódme samochód nie przejdzie (przynajmniej u mnie w UP)..
po ósme - jak nie masz szkoły foto to u nas zażądali jakiegokolwiek kwitu o szkoleniu - najlepiej tego z Kurii (to nie żart)
To na szybko tyle..
po piąte do tego trzeba podać planowane miejsce zakupu..
o rany, o tym w zyciu nie slyszalem. Dobrze, ze planowane czyli w sumie nie musi byc to docelowe miejsce zakupu? ;-)
o rany, o tym w zyciu nie slyszalem. Dobrze, ze planowane czyli w sumie nie musi byc to docelowe miejsce zakupu? ;-)
dokładnie.. bo to wypełnia się w formularzu wniosku.. ale możesz gdzie indziej kupić - mówiąc że zdrożało albo nie było.. nie jest wiążące - w zamyśle było żeby można było sprawdzić ceny czy nie przeginasz ale to fikcja
deejay24h
26-03-2009, 19:02
.
po ósme - jak nie masz szkoły foto to u nas zażądali jakiegokolwiek kwitu o szkoleniu - najlepiej tego z Kurii (to nie żart)
T
Mój znajomy dzis otrzymał pozytywna decyzje na dofinansowanie bez żadnej szkoły foto czy tez jakiegokolwiek kursu foto.
Mój znajomy dzis otrzymał pozytywna decyzje na dofinansowanie bez żadnej szkoły foto czy tez jakiegokolwiek kursu foto.
Mój też ;) - ale to o tym kursie miła pani zasugerowała żeby dać bo "lepiej wygląda" że się już niby coś robiło w tym względzie..
To widać znająca się na rzeczy. Na szczeście w Katowicach chcieli tylko portfolio dokumentujące umiejętności.
To widać znająca się na rzeczy. Na szczeście w Katowicach chcieli tylko portfolio dokumentujące umiejętności.
hehe, serio?? to chyba łatwiej kwitek z kurii niż porządne portfolio :mrgreen:
MM-architekci
26-03-2009, 20:42
Artrus to u Ciebie maja bardzo duze wymagania co do wniosku.
Co do srodkow wlasnych , mi facet kazal pisac to co sam chce wlozyc w firme a nie co mam.
Jak widac , kazdy urzad co innego wiec o to czy w takiej formie ta lista jest ok to trzeba isc z wnioskiem na brudno i przedlozyc go do sprawdzenia.
Tez nie musialem dokladnie opisywac jaki mam sprzet kupic a tym bardziej gdzie mial bym go kupic.
Ciekawe, że zasady przyznawania dotacji są różne. W tarnowskim PUP dopuszczają przeznaczenie maksymalnie 4 tys. na zakup samochodu. Poza tym sam na dniach składam wniosek i już wiem, że:
- teraz już nie 17 tys. a 15...
- zakupy za dotację powinny być dobrze uzasadnione,
- muszą być dokonane w ciągu 30 dni od przyznania środków,
- trzeba mieć pod nie "podkładki" - fakturę proforma, ofertę handlową czy co tam jeszcze można uzyskać od sprzedawcy,
- trzeba się spieszyć, bo zapewne niebawem z puli Ministerstwa Pracy zaczną wypłacać "zapomogi" dla bezrobotnych, którzy spłacają kredyty we frankach i kurek z kasą na otwierane działalności może zostać przykręcony.
MM-architekci
26-03-2009, 22:01
Nie zostanie przykrecony bo jakim cudem ? To jest kasa unijna , maja pule do wydania , wiec zadne zapomogi nie maja na to wplywu bo dostali by po *upie pewnie.
Dziwne ze macie 15 czy tam 17 tysi , owszem bylo 15 ale dlatego ze byla 5 krotna wartosc sredniego a teraz jest 6 krotna i nieco sama srednia wzrosla , stad 18.5k
A urzad kazdy ma inne zasady przyznawaia , czesc z nich jest podstawa , a reszta ustala sam urzad , ba w urzedy w jednym miescie moga miec inne zasady wiec pytac sie o wszystko najlepiej w urzedzie !
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w IV kwartale 2008 r. - 3.096,55 zł (http://www.wskazniki.pl/?doc_id=186907)
Wysokość przyznanych bezrobotnemu środków na podjęcie działalności gospodarczej nie może przekroczyć 6 – krotnej wysokości przeciętnego wynagrodzenia. 3096x6=18576.
deejay24h
26-03-2009, 22:21
blum i w zabrzu dokładnie tyle jest:)
jak bylem ostatnim razem w "moim" PUPie to dostalem informacje, ze jest 17600. Nie mam pojecia od czego to zalezy :?
jak bylem ostatnim razem w "moim" PUPie to dostalem informacje, ze jest 17600. Nie mam pojecia od czego to zalezy :?
Mnie tyle właśnie przyznali, ale to było w lutym w marcu jest już 18500,-
Wiele osób wypowiada się tu wprowadzając ludzi w błąd. Np. jeśliby ktoś zaczął załatwiać sprawę od założenia firmy a później starał się o dotację z PUP, to może o niej zapomnieć.
Wiele osób wypowiada się tu wprowadzając ludzi w błąd.
Tak ale czytajac ten temat mozna dojsc do wniosku, ze niektorym zainteresowanym nie chce sie isc do okienka zapytac, pobrac odpowiednie papiery, poczytac i ewentualnie zrozumiec a pozniej pytac. Wroc, ktorsza droga - wejsc na strone www swojego PUPu i pobrac papiery ;)
Przeciez tam wszystko jest napisane.
Np. jeśliby ktoś zaczął załatwiać sprawę od założenia firmy a później starał się o dotację z PUP, to może o niej zapomnieć.
no bo to jest "przyznanie srodkow na podjecie dzialalnosci", wystarczy czytac ze zrozumieniem ;)
no bo to jest "przyznanie srodkow na podjecie dzialalnosci", wystarczy czytac ze zrozumieniem ;)
Dokładnie !
co do zakupów to można kupić samochód pod warunkiem, że nie będzie wykorzystywany pod działalność transportową (przewóż osób, towarów). Ale można nim np. dojeżdzać do klienta.
U mnie jest dalej 18.500zł, więc nie wiem o czym mówicie.
Zaświadczenie o ukończeniu kursu foto mam. Kuria na dniach dosle mi zaświadczenie o uko ńczeniu kursu:)
U mnie jest dalej 18.500zł, więc nie wiem o czym mówicie.
Prawidłowo...
Czego nie rozumiesz ?
MM-architekci
27-03-2009, 00:30
i przynajmniej to powinno byc w kazdym urzedzie
bylo 17600 bo liczyli za III kwartal srednie bodaj stad ta zmiana byla od marca jakos , dlatego sam czekalem z wnioskiem , jak zakoncze batalie zdam relacje co i jak w lodzi sie odbywa w urzedzie 1
Bartosz Bienia
27-03-2009, 21:28
Witam Serdecznie.
Generalnie przypadkowo trafiłem na ten wątek..i powiem tak.. Warto próbować..Ja tak zrobiłem i sie udało... Dostałem maksymalną kwote dostępną u mnie w mieście..a jest to ładna suma na zainwestowanie w sprzęt i rozkręcenie interesu. Ja generalnie już mam to za sobą...teraz czekam na termin podpisania umowy..no i zajmę sie otwieraniem własnej firmy..a to z tego co mi wiadomo to od 1 kwietnia nawet to ma być ułatwione i ma ograniczać sie do wizyty w jednym urzędzie..Niedługo okaże sie ile w tym prawdy..:)
Tylko tak jak było pisane.. Nawet nic nieruszajcie w temacie zakładnia firmy przed podpisaniem umowy z urzędem pracy.
Więc zachęcam wszystkich do próbowania i korzystania z tego co nam dają.
Dostałem maksymalną kwote dostępną u mnie w mieście
ja tez tak chce ale ja o dofinansowanie z PUPu sie nie staram :twisted:
Bartosz Bienia
27-03-2009, 22:02
No tak...unia daje znacznie większą kase... Może z czasem jak biznes sie rozkręci postaram sie o kolejną...bo później jest jeszcze możliwość na "doposażenie stanowiska pracy dla pracownika" czy jakoś tak...