Zobacz pełną wersję : Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy
MM-architekci
06-08-2010, 16:31
V. postraszył i ludzie się boją ;)
a serio to w środę mamy dostarczyć zaświadczenia z zus i us o prowadzeniu działalności i dotacja będzie rozliczona..
to coś po roku co trzeba zrobić ? sam się do ciebie urząd odezwał ? w sumie to ja już 2 miesiące zwlekam heh i ciesza :mrgreen: , muszę po weekendzie tyłek ruszyć
to coś po roku co trzeba zrobić ? sam się do ciebie urząd odezwał ? w sumie to ja już 2 miesiące zwlekam heh i ciesza :mrgreen: , muszę po weekendzie tyłek ruszyć
przysłali pismo żeby dostarczyć:
1. Zaświadczenie z ZUS o tym że podlegało się ubezpieczeniu z tytułu prowadzonej działalności przez rok i że było to jedyne źródło ubezpieczenia
2. Zaświadczenie z US o tym że przez rok było się wpisanym w ewidencję podatników (czy coś takiego)
i kazali w ciągu 30 dni dostarczyć..
MM-architekci
07-08-2010, 08:45
po jakim czasie , od tych 12 miechów , dostałeś pismo ?
umowa podpisana była 3 lipca 2009 a pismo datowane na 23 lipca 2010
MM-architekci
07-08-2010, 10:51
Hmm urząd chyba o mnie zapomniał ;]
Hmm urząd chyba o mnie zapomniał ;]
urzędy nie zapominają, najwyżej naliczają więcej odsetek :mrgreen:
Niestety tak czasami bywa, można się pocieszyć Tylko tym że US nigdy nie zapomni :P
MM-architekci
07-08-2010, 11:37
No US w końcu po 4 miechach odezwał się i wyjaśnił sprawę przejście na KP itd i git , zero problemów , załatwione cacy.
A PUP od 2 miechów cisza , DG dalej prowadzę więc może dlatemu , poczekam i się wybiorę w końcu do nich.
BTW w kwestii dotacji , czy ktoś gmerał w temacie i są szanse na inne dotacji , rozwój działalności ? Szukałem ale lipa , może słabo szukałem bądź nie tam gdzie trzeba , a myślę że temat można by dalej pociągnąć.
Myślę tutaj o opcji np. dotacji na studio , względnie większy projekt a nie samemu o ile to wchodzi w grę.
No US w końcu po 4 miechach odezwał się i wyjaśnił sprawę przejście na KP itd i git , zero problemów , załatwione cacy.
A PUP od 2 miechów cisza , DG dalej prowadzę więc może dlatemu , poczekam i się wybiorę w końcu do nich.
BTW w kwestii dotacji , czy ktoś gmerał w temacie i są szanse na inne dotacji , rozwój działalności ? Szukałem ale lipa , może słabo szukałem bądź nie tam gdzie trzeba , a myślę że temat można by dalej pociągnąć.
Myślę tutaj o opcji np. dotacji na studio , względnie większy projekt a nie samemu o ile to wchodzi w grę.
szanse są ale trzeba w projekt trafić, no i dotacja z UP jest zaliczana do pomocy "de minimis" co często wyklucza parę projektów.. najlepiej zaglądać na strony swojego urzędu marszałkowskiego - tam z reguły są informacje o takich programach
z tego co sie orientuje dotacja na ropoczecie dzialalnosci wyklucza inne dotacje Unijne na dwa lata
MM-architekci
12-08-2010, 08:33
No to mi zostało jeszcze tylko 9 miechów więc mogę zacząć rozglądać się za czymś heh , generalnie myślałem pójść krok dalej czyli studio porządne , ale z tego co czytam większość dotacji jest na "innowacyjne" rozwiązania a to takim raczej nie jest ;]
to wymysl innowacyjne zdjecia ktore mozesz robic w studiu, skoro studio samo w sobie nie jest innowacja ;)
MM-architekci
12-08-2010, 19:25
e-plenery jak fotoknot :D
we wtorek idę do jakiejś org. zajmującej się m.in. kwestią dofinansowań to będę konkretnie wiedział czy jest szansa na zorganizowanie czegoś
san_chez
17-08-2010, 14:26
Nurtuje mnie pewna kwestia. Czy jeśli podpiszemy umowę z PUP i założymy DG, to możemy współpracować np. z agencjami fotograficznymi? Czy to jest tak, że przez pierwszy rok działalności nie możemy wykonywać pracy dla innych firm pod żadną postacią?
Mozna wspolpracowac na "umowe zlecenie"
ale chyba jest zalozenie, ze rodzaj usług na umowie zlecenie/o dzielo musi byc rozny od tych co masz w PKD, dobrze mowie?
i czy pracujac na umowe zlecenie mozna sie starac o to dofinansowanie?
nie ma zakazu pracowania dla innych firm. Prowadząc działalność gosp. masz prawo robić to co każdy przedsiębiorca a to, że masz dofinansowanie nie wpływa na swobodę działalności.
MM-architekci
17-08-2010, 15:59
nie ma zakazu pracowania dla innych firm. Prowadząc działalność gosp. masz prawo robić to co każdy przedsiębiorca a to, że masz dofinansowanie nie wpływa na swobodę działalności.
jako podwykonawca można , na etacie itp nie można , aż takiej swobody tu nie ma
Dokladnie tak, skladajac wniosek o dofinansowanie Twoim celem jest
zdobycie finansow na dzialalnosc i udowodnienie urzednikom w postaci
biznesplanu i rozmowy ze sobie poradzisz, a co bedziesz robic wolna reka ;)
Trzeba byc zarejestrowanym bezrobotnym czyli nie miec zawartej
umowy o prace, inne umowy (zlecenie, dzielo) sa dozwolone.
Przez rok czasu nie mozesz podejmowac umowy o prace i masz
obowiazek prowadzic DG przez rok od daty wpisu do ewidencji DG.
Widze, ze sporo osob ma wiele pytan, a tak szczerze mowiac
najprosciej jest zapytac lub zadzwonic do urzedu, tam naprawde
pracuja fajni ludzie, ktorzy szybko rozwieja watpliwosci :)
przynajmniej ja takie odnosze wrazenie...:)
Z chęcią pomoge i uwaga PUP to nie jedyna droga, sam pracuje przy POKL 6.2 w razie pyt czekam
Ratujcie bo zgłupiałem
Z góry przepraszam za obszernego posta, i zrozumiem jeśli ktoś po prostu przewinie w dół ;) Dla wyjaśnienia, jestem uważnym obserwatorem wątku, ale nie znalazłem, albo przegapiłem, informację na temat, czy PUP może zawęzić grono osób, które mogą starać się o dotację z Funduszu Pracy na rozpoczęcie działalności gospodarczej? Byłem przekonany, że warunkiem podstawowym i wystarczającym do złożenia wniosku jest fakt bycia zarejestrowanym jako bezrobotny. Planowałem złożenie dobrze opracowanego wniosku, z porządnym biznesplanem, analizą SWOT itd, tak żeby nie było się do czego przyczepić.
Spędziłem dziś trochę czasu na rozmowach z miłymi paniami z PUP, i okazało się, że nie jest to takie proste. Pierwsza, przekonywała mnie, że mogę dostać dotację jedynie w ramach środków EFS, a konkretnie Kapitał Ludzki 6.1 (Poprawa dostępu do zatrudnienia oraz wspieranie aktywności zawodowej w regionie - więc chyba w ogóle firmę foto ciężko byłoby tu podciągnąć). Termin składania wniosków mija jednak 31 sierpnia, wtedy, kiedy kończy się również okres wypowiedzenia mojej żony, bo to ona będzie zakładała firmę. Ponieważ wniosek może złożyć jedynie osoba bezrobotna, ta opcja odpada. Żona będzie bezrobotna od 1 września.
Nie zamierzaliśmy się jednak starać o środki unijne, więc po kilku próbach, wytłumaczyłem pani, chodzi mi o środki z Funduszu Pracy, określone w rozporządzeniu ministra na temat przydzielania jednorazowych dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczych i zostałem połączony z osobą odpowiedzialną za środki z funduszu pracy. Byłem pewien że dowiem się wreszcie szczegółów, ale niestety, jest wręcz przeciwnie.
Otóż według urzędniczki, aby złożyć wniosek o przyznanie środków, muszę łapać się na jeden z prowadzonych przez urząd programów, są dwa, jeden dla osób po 45-tym roku zycia, a drugi dla osób pragnących otworzyć firmę, której celem będzie aktywizacja bezrobotnych w regionie, czyli pewno jakieś prowadzenie szkoleń itp. Rozporządzenie ministra nic o tym nie wspomina, pani w urzędzie twierdzi, że urząd może sobie wprowadzać własne dodatkowe rozporządzenia, bo te ministerialne są "ogólne".
Wniosków od osób które chcą po prostu założyć działalność gospodarczą, niezwiązaną z wymienionymi wcześniej programami, nie przyjmuje się. Podobno parę miesięcy temu przyjęli kilka takich "luźnych" wniosków i osoby otrzymały dotacje. Czy to tylko u mnie takie kłody pod nogi, czy to normalne praktyki, czy może pani urzędniczka jest niedoinformowana? Kiedy drążyłem temat warunków określonych w ministerialnym rozporządzeniu, usłyszałem argument że "ja tu pracuję, to lepiej wiem". Rozumiem, że w danej chwili urząd może nie mieć środków. Ale przecież rozporządzenie jest ważne do 2013 roku, więc zrozumiałbym gdyby odpowiedź była: zabrakło pieniędzy, proszę naszykować wniosek i czekać. Wystąpiliśmy o nowe środki do starosty, jak będą, ogłosimy... Tym bardziej, że pod koniec zeszłego roku w tym samym urzędzie dowiedziałem się, że tak to właśnie wygląda - w momencie kiedy kończą się środki, urząd występuje o kolejne, i zaczyna od nowa nabór wniosków.
A może coś źle rozumiem, i powinienem mimo wszystko złożyć wniosek w którymś z wymienionych programów? Gdybym chociaż uzyskał informację, że wnioski będzie można składać od nowego roku, wiedziałbym przynajmniej że rozmawiam z urzędniczką o tym samym. Ale słyszałem jedynie "program 45lat albo EFS do 31 sierpnia". Z lektury postów w tym wątku wynika jednak, że są osoby które składały wnioski i otrzymywały dotację również w końcówce roku, a nie tylko na początku. Mam nadzieję że za bardzo nie zamotałem, i ktoś jest w stanie choć trochę rozjaśnić mi tą kwestię?
Z góry dziękuję
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps. Zapomniałem dodać, oczywiście nie łapię się na program 45+, a urząd pracy o którym mowa mieści się w Jeleniej Górze
czy PUP może zawęzić grono osób, które mogą starać się o dotację z Funduszu Pracy na rozpoczęcie działalności gospodarczej? Byłem przekonany, że warunkiem podstawowym i wystarczającym do złożenia wniosku jest fakt bycia zarejestrowanym jako bezrobotny.
Oczywiście, że może. Są wymogi, czasami różne w różnych urzędach. Nie każdy dostaję pieniądze. Nawiasem mówiąc sprawdź sobie - bo nie wystarczy być bezrobotnym 1 dzień, niektóre urzędy wymagają przynajmniej okresu 1 miesiąca lub dłużej.
Oczywiście, że może. Są wymogi, czasami różne w różnych urzędach. Nie każdy dostaję pieniądze. Nawiasem mówiąc sprawdź sobie - bo nie wystarczy być bezrobotnym 1 dzień, niektóre urzędy wymagają przynajmniej okresu 1 miesiąca lub dłużej.
Dzięki. U nas akurat jest jeden dzień.
A co do ograniczeń, ja zrozumiałbym różnego rodzaju kłody pod nogi, utrudniające złożenie wniosku. Ale w sytuacji obecnej wygląda na to, że duża grupa bezrobotnych jest po prostu odcięta od możliwości choćby ubiegania się o dotację, bo nie mieści się w tym konkretnym prowadzonym przez urząd programie. Czytając ten wątek nie natrafiłem na podobny przypadek. A przecież możliwość ubiegania się o dotacje na rozpoczęcie działalności gospodarczej z funduszu pracy powinna być dostępna bez względu na profil działalności. Dla działalności o określonych profilach są właśnie te dotacje z EFS...
Z mojej skromnej wiedzy, sprawa wyglada tak ze o dotacje z UP nalezy sie starac jak najwczesniej na poczatku roku, ja zlozylem wniosek w polowie kwietnia i w sierpniu dostalem pieniazki. Gosc powiedzial mi wowczas, trzeba bylo zlozyc wniosek w styczniu to juz (w kwiecietniu) mialby Pan kase na koncie. Rejestrowalem sie w tym samym dniu jako bezrobotny co zlozenie wniosku. Mniej wiecej 4 miesiace czekania bylo (gdy zabraknie kasy wnioski przesuwane sa automatycznie dalej, wg urzedniczek liczy sie kolejnosc skladania wnioskow) oczywiscie jest szereg innych tajemniczych czynnikow ktore wplywaja na przyznanie dotacji. Jedna z tajemnic otrzymania dotacji byly słowa "znajduje sie Pan w grupie osob po studiach, wiek mniej niz 30 lat czyli bardzo dobrze, bylabym spokojna o dotacje":) Pozniej drobna rozmowa predyspozycyjna dla przedsiebiorcy i juz. Nie wiem jak bylo u innych ale u mnie biznesplan skladalo sie na samym koncu, po szkoleniu na ktore urzad wyslal nas ok 3 miesiace po zlozeniu wniosku. Taki biznes plan ucza pisac na owym szkoleniu, wiec nie martwcie sie ze nie macie biznesplanu, skladajcie wnioski. Inna "tajemnica" jest to, ze jesli wysla nas juz na szkolenie pieniazki raczej dostaniemy na bank. Tyle na szybko ode mnie :)
Erg, no to napisz z zona taki wniosek, aby wynikalo z niego ze np. w 2gim roku dzialalnosci planuje ona zatrudnic jedna osobe - stworzcie do tego biznes plan i jazda ... i tak potem nikt nie weryfikuje tego z rzeczywistoscia, nie maja do tego prawa ;)
Co PUP to zwyczaj .... ważne jest, bo teraz odblokowali, część środków dystrybuują z POKL 61 i 62 tam mogą być różniste wytyczne, w które trzeba się wstrzelić, jeśli mow o FP ... to moim zdaniem, składaj nie patrząc na PZO*, bo moim zdaniem powinni Ci wydać decyzję administracyjną, jeśli odmowa przyjęcia :) niesty często kolejność decyduje o rozstrzygnięciu, więc nie zwlekaj, odnośnie żony, nic nie stoi na przeszkodzie, aby pracodawca poszedł jej na rękę ... ale muszę wiedzieć, czy sama się zwolniła, czy on jej wypowiedział ... poza tym, skąd ta wiedza o 31 sierpnia 2010 od PZO ? Musi być Regulamin
---
* Pani Z Okienka
to wymysl innowacyjne zdjecia ktore mozesz robic w studiu, skoro studio samo w sobie nie jest innowacja ;)Fotografia 3d? Będzie na czasie - właśnie wchodzą telewizory 3d.
Panowie a co po powiecie o unijnym działaniu 6.2?
Jak się do takiego czegoś przygotować?
Jak wyżej co można podrzucić pod innowacyjność?
Mam kilka pytań dotyczących samego podania. Mógłby ktoś mi pomóc, ktoś kto przeszedł walkę np z PUP'em?
Ja mam takie małe pytanie od znajomego, zastanawiam się czy kasa z UP musi być wydana w Polsce, czy sprzęt można np. zamówić w Niemczech?
a czy tlumaczenie faktur i tym podobnych rzeczy nie bedzie zbyt uciazliwe? niech kolega zadzwoni do urzedu pracy i tam zapyta
Ktoś już praktykował coś takiego?
u mnie w urzędzie można było przedstawić zagraniczna fakturę, ale musiała byc przetłumaczona przez tłumacza przysięgłego i do tego trzeba było przedstawić zaświadczenie z banku o kursie euro z danego dnia.
Jeśli nawet praktykował to nie znaczy że Twój UP cos takiego dopuści. Co UP to inne zasady, nawet w jednym mieście w UP i 2 różne podejścia.
Ja mam takie małe pytanie od znajomego, zastanawiam się czy kasa z UP musi być wydana w Polsce, czy sprzęt można np. zamówić w Niemczech?
Moze byc wydana zagranica, szczegolnie w UE, ale WARTO
zapytac w urzedzie, bo jak juz tu wiele razy napisano co
urzad to inne spojrzenie :) ja kupilem w UK.
Rozumiem że nie miałeś żadnego problemu z UP, wszystko przetłumaczyłeś ?
Majchalak
18-09-2010, 16:04
W Chorzowie też nie ma problemu, ale wiadomo, że pociąga to za sobą konieczność rejestracji VAT i VAT UE.
informacja z dzisiejszej Gazety Prawnej (http://edgp.gazetaprawna.pl/index.php?act=mprasa&sub=article&id=319786):
pomoc na załóżenie firmy - Tylko 200 mln zł zamiast 1,2 mld zł będzie miał w przyszłym roku Fundusz Pracy na dotacje dla debiutujących w biznesie
Osoby, które chcą otrzymać dotację na założenie własnej firmy, powinny jak najszybciej zgłosić się do urzędu pracy. Odchodzą bowiem do przeszłości złote czasy, kiedy bezrobotni otrzymywali maksymalną, wynoszącą obecnie 19,2 tys. zł pomoc finansową dla debiutujących w biznesie.
W przyszłym roku urzędy pracy będą przyznawać znacznie mniej dotacji i mogą być one niższe. Dyrektorzy urzędów będą mieć mniej pieniędzy na ten cel. W tym roku z dotacji na założenie firmy skorzysta ponad 60 tys. osób. W 2011 roku będzie jednak gorzej, bo w Funduszu Pracy na aktywne formy przeciwdziałania bezrobociu ma być znacznie mniej środków. W tym roku fundusz ma na ten cel 1,2 mld zł, a w przyszłym zaledwie 200 mln zł. Oznacza to, że mniej pieniędzy trafi m.in. na dotacje na założenie firmy i szkolenia, staże, roboty publiczne, a także do firm, które zatrudniają bezrobotnych.
Wniosek o dotację warto złożyć jak najszybciej. To ważne także dla tych osób, którym urząd odmówi w tym roku wsparcia ze względu na brak pieniędzy. Ich wnioski (choć zależy to od praktyki konkretnego urzędu pracy) mogą być rozpatrywane w pierwszej kolejności na początku 2011 roku.
Bezrobotni nie mogą, niestety, liczyć na to, że skoro o dotacje na biznes będzie trudniej w powiatowym urzędzie pracy, to łatwiej uzyskają ją ze środków unijnych. Procedura unijna jest bardziej skomplikowana od obowiązującej w powiatowym urzędzie pracy. Operatorzy, głównie firmy szkoleniowe, ogłaszając nabór chętnych, od razu wybierają tylko pewne grupy. Preferują na przykład osoby, które nie skończyły 25 lat. Ponadto niektórzy operatorzy ze względu na kończące się na ten cel pieniądze wypłacają im nie 40 tys. zł (maksymalna kwota), ale 20 tys. zł.
wymarzonyzawod
06-10-2010, 00:19
Heheheheh nie kombinuj :D
I tak- FV nie musi Ci nikt wystawiać, jedynie umowa kupna-sprzedaży, idziesz do UC, bierzesz jakiś tam kwitek zapomniałem nazwy (jak powiesz o co chodzi to Ci dadzą właściwy) wypełniasz go, składasz podpisy wraz z kumplem - "właścicielem" sprzętu i odnosisz do UC, płacisz podatek i to wszystko.
Czy nie jest tak, że sprzedający musi być 1 właścicielem sprzętu?
wymarzonyzawod
06-10-2010, 02:51
nie tak znowu do końca. Wnioski są różnie w różnych urzędach. Jedne mniej skomplikowane drugie bardziej. A człowiek nauczony życia w Polsce wszędzie szuka haczyków ;)
Np. ja miałem kilka niejasności. Chociażby z tabelką zakupową.
1. Czy jeśli kupuję np 2 sztuki lampy studyjnej takiej samej, to mam to rozpisać na 2 pozycje, czy tez wpisać w jednej z dopiskiem 2 szt. i zsumować kwotę?
2. W tabelce pozycji jest 18 a ja chcę kupić 25. Gdzie to wpisać. Czy można wyedytować (co nie jest proste bo to PDF) tabelkę i dopisać kilka wierszy czy tez to jest jakieś ograniczenie formalne że nie można więcej rzeczy niż jest pozycji w tabelce?
takie niby pierdoły, a człowiek się boi żeby nie odrzucili np. bo wniosek źle wypełniony...
No i jak to rozliczyć?
wymarzonyzawod
06-10-2010, 04:25
zrobisz kilka takich słubóww, a się przekonasz.
Trzeba było npisać że będziesz robił śluby w Warszawie..;)
Panowie z FFŚ i o to tyle szumu??
ripek, kolega nie będzie obrabiał zdjęć..;)
Nie chce być złośliwa a nawet bezczelna, ale znam się coś nie coś na fotografii i nie zdecydowałabym się na warsztat u pana?
Nie powinien Pan pokazywać 1 zdjęcia , przecież każdy doświadczony fotografik wie, że jest przepalone, źle ustawione światło.
Ech
http://www.b2warsztaty.pl/ to są niby te warsztaty? ;)
wymarzonyzawod
06-10-2010, 07:56
Bzdura.
Sklep nie może ci odmówić zrobienia korekty i wystawienia ponownej faktury. Wiem , bo zajmowałam się miedzy innymi tym.
Możesz zarządać zrobienia korekty i rozbicia na dwie faktury. Jeżeli Ci odmawiają postrasz ich odpowiednim organem.
Ale w związku z czym taka umowa? U mnie umowa kupna-sprzedaży musi być spisana tylko w przypadku zakupu sprzętu używanego o wartości powyżej 1 tys. PLN.
Ja natomiast mam problem innego nieco rodzaju. Zamówiłem obiektyw z innego miasta i okazało się sklep wystawił mi fakturę, do której wliczył koszt dostarczenia paczki kurierem. W umowie mam zapis, że środki z dotacji nie mogą być wydatkowane na pokrycie kosztów transportu towaru. Wiedziałem o tym i z góry założyłem, że ewentualne koszty dostawy zapłacę z własnej kieszeni. Napisałem w tej sprawie do sprzedawcy, poprosiłem o ponowne wystawienie faktury i niestety sprzedawca się na to nie zgadza. Teraz nie bardzo wiem co z tym zrobić. Mam nadzieję, że urząd nie będzie nadgorliwy i nie będzie się czepiał o te 20 zł. Czy ktoś z was miał taką sytuację?
EDIT:
Co do tej umowy kupna-sprzedaży to może kurka źle zrozumiałem. O co w tym tak naprawdę chodzi? Nie wystarczy PUPowi sama faktura?
Pytałem dziś w swoim UP i bez problemu mogę kupować rzeczy używane, bylebym miał umowę sprzedaży oraz z tego tytułu odprowadził odpowiedni podatek.
czyli nie muszę składając wniosek składać umowy za zakup używanego sprzętu?
Bo jeżeli muszę to przecież to taki sam problem jak umowa przedwstępna.
A.
MM-architekci
06-10-2010, 09:19
Czy byłaś u siebie w urzędzie pracy w ogóle ?
Nie chce być złośliwa a nawet bezczelna, ale znam się coś nie coś na fotografii i nie zdecydowałabym się na warsztat u pana?
Nie powinien Pan pokazywać 1 zdjęcia , przecież każdy doświadczony fotografik wie, że jest przepalone, źle ustawione światło.
Ech
http://www.b2warsztaty.pl/ to są niby te warsztaty? ;)
To chyba nie miejsce na takie wycieczki. Doświadczenia takiego jak Marek raczej nie masz więc może by tak na forum się przywitać a nie z biegu wymagać tylko ?
benicjusz
06-10-2010, 10:38
Te dotacje to fajna sprawa, niestety dla kogos kto prowadzi bez przerwy dzialalnosc od 13 lat i "jakos tam" sobie radzi, takie dotacje chyba sa poza zasiegiem - oczywisce to "na rozwoj firmy", a nie na rozpoczecie,
z jednej strony to dobrze ze daja na start to co nam (w domysle. spoleczenstwu sie nalezy), pomaga na ciezkim starcie, daje mozliwosci - o ile to jest dobrze wykorzystane, a nie tylko na rok i aby szpanowac nowymi FF oraz L-kami wsrod kolegow na plenerze.
jednakze jako prowadzacy dzialanosc czuje sie lekko dyskryminowany, tez bym zmienil komputer, zakupil nowego CS'a bo ledwo ta calosc zipie, moze jakies lepsze szklo, ale gdzie sie udac?
jakos chyba malo gramotny jestem, bo szukalem lecz nic nie znalazlem, oczywiscie reklam sejmiku i innych jednostek wspierajacych maly biznes jest bez liku to co z tego.
macie jakies pomysly?
MM-architekci
06-10-2010, 10:42
google nie boli , są programy wsparcia na rozwój już istniejących działalności , zależy też od regionu
poza tym ue wychodzi z założenia że jeśli ktoś działa te 13 lat np. to znaczy że dobrze sobie radzi , inwestuje i pomoc zbędna
benicjusz
06-10-2010, 10:48
tego sie balem, lecz tyle to i ja znalazlem, google jest pelne pytantan takich "nieudacznikow" jak ja, co to niby niezle sobie radza, ale prawda jak wiecie nie jest tak piekna jak to sobie UE mysli - czasem, a zreszta jest jak jest
No nic trzeba sie bedzie zakrecic od drugiej strony i "wykorzystac" system na wojka, zone czy bezrobotna kochanke ;)
MM-architekci
06-10-2010, 10:59
to pomyśl o tym jak możesz profil firmy rozwinąć np o inny zakres, czy też zatrudnić kogoś , na tą "innowacyjność" łatwiej coś szukac i nie musi to być nie wiadomo jaka innowacyjność a np no nie wiem rozszerzenie profilu o specjalistyczną fotografie architektury czy czegoś tam ;]
siądź z kartką papieru i pisz co ci przyjdzie do głowy
benicjusz
06-10-2010, 11:13
dziekuje za pomoc, co do zatrudniania to nie - wiem, ze pomaga w otrzymaniu funduszy, ale sam ledwo unosze sie na powierzchni tzw. "kreski w biznesie",
nic to musze sie zakrecic, bardziej w temacie, jest cos takeigo jak: Działanie III.6 Regionalnego Programu Operacyjnego moze to jest wlansie to czego szukam.
wymarzonyzawod
06-10-2010, 14:59
Czy byłaś u siebie w urzędzie pracy w ogóle ?
To chyba nie miejsce na takie wycieczki. Doświadczenia takiego jak Marek raczej nie masz więc może by tak na forum się przywitać a nie z biegu wymagać tylko ?
Masz rację - sorry Marek za wycieczkę...;)
Doświadczenie mam odpowiednie aby zobaczyć błąd, a z błędem fot staram się nie publikować.
MM-architekci
06-10-2010, 18:33
przepalenie nie musi być błędem , trzeba się trzymać sztywno tego co ksiązkach piszą i "mądrzy" gadają ? , zresztą nie wiem o którym zdjęciu mowa więc
Czy ktoś może orientuje się jak wygląda sprawa z PO KL 6.2 w małopolsce? Czy jeszcze można skorzystać z tych dotacji? Dotarłem do pewnych informacji, z których wynika, że ten program (przynajmniej w małopolsce) jest już zamknięty, niestety nie wiem na ile są to sprawdzone informacje. Jeśli ktoś coś wie, to proszę o info :)
Jeśli można, to też chciałbym się poradzić w sprawie PO KL 6.2.
Czy ktoś orientuje się, kiedy ruszy program w woj. Mazowieckim?
I druga sprawa - czy ktoś może polecić jakąś firmę zajmującą się pisaniem wniosków itp.?
Wiem, że odkąd ruszyło PO KL powstało trochę takich firm, tylko nie wiem, na jakich zasadach to działa.
Czy taka firma bierze % od otrzymanego dofinansowania, czy jest to tylko opłata jak za usługę?
Pozdr.
Jest masa takich ofert chociażby na allegro. Usługa stosunkowo tania, wniosek i biznesplan można mieć już od 100 zł wzwyż i to w 48 godzin. Opłata jednorazowa, z góry. Z gwarancją zwrotu opłaty w wypadku niepowodzenia (ciężko to uznać za pocieszające). Ale szczerze mówiąc, nie polecam, wręcz ostrzegam.
Żona wczoraj składała wniosek do PUP, ale szykowaliśmy go już dużo wcześniej i w międzyczasie zamówiliśmy sobie taki gotowy, wypełniony wniosek z biznesplanem, żeby mieć jakiś układ odniesienia, bo nie bardzo wiedzieliśmy jak się za to fachowo zabrać. Dostaliśmy do wypełnienia miniankietę na temat planowanej działalności, na jej podstawie miał powstać biznesplan. Ankietę wypełniłem bardzo szczegółówo, opisując specyfikę rynku foto, bo przecież ciężko oczekiwać żeby jakieś biuro pisania wniosków znało szczegóły wszelkich możliwych branż funkcjonujących na rynku.
Dostałem sztampowy biznesplan i wniosek, pełen ogólnych formułek, mało konkretów, dane liczbowe z sufitu. Tego typu biznesplanów można sobie za darmo poszukać na necie.
Autor twierdzi, że wniosek był pisany pod panie z okienka, i przeszedłby. Dla mnie był niespójny, nielogiczny i obnażał nieznajomość branży. Woleliśmy nie ryzykować, i poprawiliśmy po swojemu. Jeśli masz już wydać stówę czy dwie, to wydaj ją na wizytę w jakimś biurze księgowym, które faktycznie pisze takie wnioski ludziom na lokalnym rynku, nie wypełni go za Ciebie, ale powie na co warto zwrócić uwagę. W naszym PUPie po ogłoszeniu terminu naboru wniosków, był też do dyspozycji oddelegowany pracownik, który pomagał osobom szykującym wnioski wyjaśniać niejasności.
Roboty przy tym była masa, trochę chodzenia, poprawiania, zarwane nocki, ale jestem przekonany, że to co żona złożyła w PUPie, na głowę bije wniosek z allegro. Czy mam rację, okaże się wkrótce.
No chyba że masz dojście do jakiegoś pewnego biura, które zrobi to solidnie, ale tak na logikę, to za stówę tego zrobić się nie da. A płacić np tysiąc złotych za coś, co nie da Ci gwarancji w postaci otrzymania dotacji, to sprawa trochę ryzykowna.
Tak czy inaczej, radzę zacząć działać jak najszybciej, samo naszykowanie wniosku, wypełnienie wszystkich załączników, skompletowanie dokumentów trochę trwa, a warto mieć jeszcze czas na poprawki i poprawki do poprawek ;)
Pozdrówka
wymarzonyzawod
19-10-2010, 00:54
STAWKA PODATKU → KARTA PODATKOWA
Witam serdecznie.
Dzisiaj w urzędzie się dowiedziałam, że na usługi foto w przypadku katy podatkowej przypada opłata 255zł - zus 200zł to wychodzi 55zł
czy powinnam wpisać kwotę jaka jest do zapłacenia, czyli 255zł ? czy obniżona po odliczeniu zusu? czyli 55zł
Jaka FORMA OPODATKOWANIA -STAWKA PODATKU
Majchalak
20-10-2010, 23:23
pamiętaj, że odliczasz nie całą składkę (9%) tylko 7,75%... i w październiku odliczasz tą za wrzesień, którą płacisz w październiku...
wymarzonyzawod
11-11-2010, 00:40
Zadzwonił do mnie dzisiaj urząd pracy i każe złożyć wyjaśnienie, sugerują że działam zarobkowo. Mam na blogu wpisane, że sesja za niewielkie pieniądze.
Z tego co wiem marketing trzeba stosować na tu teraz, jeżeli zozyłam wniosek, staram się już teraz pozyskać hasłem reklamowym klientów, którym mogę wyjaśnić, że sesję wykonam po otrzymaniu sesji.
Podobno komuś innemu za takie działania w moim znaczeniu marketingowe nie przyznali dotacji.
Co o tym sadzicie?
No niestety taki wpis sugeruje że zarabiasz, może warto napisać że przyjmujesz zapisy a przewidywany termin realizacji to... i tu wpisz przybliżoną datę rozpoczęcia DG. Niestety w pup-ach (i nie tylko) pracują różni ludzie jedni kumaci i pomocni drudzy zakładający że wszyscy petenci to oszuści i kombinatorzy.
Jak dobrze pójdzie to zwrócisz cały zasiłek pobrany z PUP.
Kto cię najwidoczniej nie lubi że podesłał im takiego newsy, może być tak że wszystko im ładnie wyjaśnisz przyznają Tobie racje ale nie dostaniesz sianka czego nie życzę. Powodzenia
wymarzonyzawod
11-11-2010, 14:04
Kto cię najwidoczniej nie lubi że podesłał im takiego newsy, może być tak że wszystko im ładnie wyjaśnisz przyznają Tobie racje ale nie dostaniesz sianka czego nie życzę. Powodzenia
Hej dzięki za odpowiedź.
W załączniku o działaniach marketingowych podałam, że mam blog.
Jak najbardziej jest to dla mnie właściwe, szukanie klientów. Jak mam niby szukać. Właśnie tak dokładnie chce im przedstawić, a nawet udowodnić że w taki sposób podpisałam deklarację współpracy.
Nie mają żadnego dowodu , że zarabiam coś na tym, to tylko wzmianka w tekście, żaden cennik, oferta, nawet strona, tylko mój prywatny blog.
To trochę dziwne , moja znajoma (inna branża) dostała dotację, mimo że podała że ma stronę.
Kto ma mnie nie lubić ;)
A tak teoretycznie bezrobotny, składający wniosek chyba ma prawo do podejmowania próby zarobkowej, może zawsze z zasiłku zrezygnować po jej rozpoczęciu.
I na samym końcu ja naprawdę nie miałam płatnych sesji ;))) ech
Majchalak
11-11-2010, 14:12
Dziwne - jak ja składałem wniosek, to Pani z UP miała do mnie pretensje, że na stronie nie ma jeszcze ofert z konkretnymi cenami, bo to przecież nie świeże bułeczki i z dnia na dzień nie podpiszę umowy na jakieś zlecenie. Więc ja ceny miałem na stronie już przed rozpatrzeniem wniosku...
Jak już wcześniej pisali co PUP to inne zwyczaje...
Jak już wcześniej pisali co PUP to inne zwyczaje...
W moim wypadku zwyczaje były różne nawet w granicach jednego PUPu. Każda Pani z Okienka miała własne zdanie na temat tego, jak powinien być wypełniony wniosek. Więc jak są jakieś wątpliwości, to drążyć, drążyć, aż nie uzyskacie pełnej i satysfakcjonującej informacji.
Pozdrówka
wymarzonyzawod
14-11-2010, 03:02
Pytanie czy zwyczaje wystarczą. Czy to jest zgodne z prawem?
Majchalak
14-11-2010, 18:55
myślę, że nic Ci nie udowodnią, chyba, że właśnie jakaś nadgorliwa osoba im to zgłosiła, ale myślę, że wyjaśnienia wystarczą... przecież nie wystawiłaś nikomu rachunku, bo niby jak.
Jeśli jednak spisywałaś z kimś jakąś umowę nie mając działalności i pobierając zasiłek, to ja bym się bardzo zastanowił na Twoim miejscu zanim podjąłbym jakieś kroki...
ONI nic nie muszą udowadniać. Odrzucą wniosek bez podania przyczyny i co zrobisz?
Majchalak
15-11-2010, 00:34
ONI nic nie muszą udowadniać. Odrzucą wniosek bez podania przyczyny i co zrobisz?
oczywiście, nic nie muszą udowadniać, ale w Chorzowie, przy odrzucaniu wniosku podają przyczynę, w Mikołowie z kolei są punkty, w Świętochłowicach podobno wystarczy złożyć poprawnie wypisany wniosek... co Urząd to obyczaj, więc pisałem jak jest u mnie i w okolicy, może akurat koleżance się przyda.
wymarzonyzawod
15-11-2010, 03:34
Nie podjęłam się żadnej działalności, nie podpisałam żadnej umowy.
Moją koleżankę tak udupili, tyle że ta zaczęła sprzedawać (inna branża) a wniosek opisali jako niespójny.
Generalnie w Wawie są jaja. Moja znajoma (inna branża) podała we wniosku, że ma stronę, na niej ofertę, otrzymała dotację bez problemu. Ostatnio na 507 wniosków przeszło chyba 86 ;/
Mój przykład może być dla kogoś przestroga. Przynajmniej w Warszawie.
No nic jutro się wszystko wyjaśni ;(
A.
myślę, że nic Ci nie udowodnią, chyba, że właśnie jakaś nadgorliwa osoba im to zgłosiła, ale myślę, że wyjaśnienia wystarczą... przecież nie wystawiłaś nikomu rachunku, bo niby jak.
Jeśli jednak spisywałaś z kimś jakąś umowę nie mając działalności i pobierając zasiłek, to ja bym się bardzo zastanowił na Twoim miejscu zanim podjąłbym jakieś kroki...
Ja musiałam co kilka dni jeździć (200km) i składać kolejne oświadczenia na różne tematy... a to skąd i po co zdjęcia na stockach i co w związku z tym, a to ogłoszenia w necie, strona z propozycją usług itd... Złożenie oświadczenia rozumiem, tak jak i spisywanie całego protokołu z tym związanego, ale żeby co kilka dni wzywać, bo znaleźli nowe ogłoszenie w necie, a mam ich dziesiątki...
Kolejnym ubiegającym się o dotację polecam od razu wypełnić oświadczenia o braku przychodów z powodu umieszczonych ogłoszeń i starań promocyjnych. We wniosku warto napisać, że podjęło się już kroki o zdobycie klienta, np. ofertą na swojej stronie www, ale mówię - od razu z oświadczeniem o braku przychodów z tego tytułu...
Dokładnie, Ariene w PUPie broń Panie Boże nie mozna nawet wspomnieć, że zarabiałaś jakiekolwiek pieniądze będąc bezrobotnym inaczej nici z dotacji a i problemow moga narobić. My kaskę dostaliśmy aczkolwiek z drobnymi problemami (chodziło o żyrantów, jeden sie wykruszył a drugi okazało się, że ma jakies kredyty ale to dało się obejść)
Teraz czekamy na 1 grudnia na rozpoczecie działalności aby nie płacić za ZUS, ale wszystkie faktury i co gorsza przelewy muszą być wystawione w grudniu.
Moja żona na rozmowie pokazała zdjęcia ślubne i powiedziałą że robiła je u kuzynki :)
Niesamowicie wysmakowane poczucie humoru... no podziw :|
...
wymarzonyzawod
24-11-2010, 18:56
Ja musiałam co kilka dni jeździć (200km) i składać kolejne oświadczenia na różne tematy... a to skąd i po co zdjęcia na stockach i co w związku z tym, a to ogłoszenia w necie, strona z propozycją usług itd... Złożenie oświadczenia rozumiem, tak jak i spisywanie całego protokołu z tym związanego, ale żeby co kilka dni wzywać, bo znaleźli nowe ogłoszenie w necie, a mam ich dziesiątki...
Kolejnym ubiegającym się o dotację polecam od razu wypełnić oświadczenia o braku przychodów z powodu umieszczonych ogłoszeń i starań promocyjnych. We wniosku warto napisać, że podjęło się już kroki o zdobycie klienta, np. ofertą na swojej stronie www, ale mówię - od razu z oświadczeniem o braku przychodów z tego tytułu...
No widzisz , ty dotację dostałaś a ja prawdopodobnie przez to nie, dzisiaj się dowiadywałam, odjęli mi za działania organizacyjne-wiadomo. Mogę sobie pisać odwołania, ale i tak pewnie rozparcelują kasę do końca roku i będę mogła się ugryźć w g;/
Pozdrawiam wszystkich.
A.
Radzę zaczynać działalność nie od pierwszego tylko od 2. danego miesiąca. Zyskujemy wtedy jeden miesiąc mniejszego ZUSu.
wymarzonyzawod, ale gdzie jest napisane, że dostałam? Właściwie to pisałam, że nie dostałam... ileś stron wcześniej...
Majchalak
25-11-2010, 13:27
Radzę zaczynać działalność nie od pierwszego tylko od 2. danego miesiąca. Zyskujemy wtedy jeden miesiąc mniejszego ZUSu.
może rozwiń tę myśl, bo przecież składkę się proporcjonalnie co do dni liczy, pomijając składkę zdrowotną, bo ona jest stała niezależnie od tego, w którym dniu miesiąca się zacznie...
czyli jak zaczniesz 2. danego miesiąca to zapłacisz mniej o 1/30 składki na społeczne i wypadkowe i ew. FP.
Czyli krótko mówiąc będą to grosze.
grosze???! Może i tak ale w sumie ponad 2 paczki piechotą nie chodzi, i szkoda oddać złodziejom. Co do ZUSu, możesz rozpocząć i 30 danego miesiąca a i tak zdrowotne zapłacisz za cały miesiąc :(
Majchalak
29-11-2010, 13:25
jak dla mnie - GROSZE. tyle, że ja opłacam niższe składki :) ale warunki na niższe składki są przeważnie takie same jak na uzyskanie dotacji.
@diplo - zauważ, że magart napisał, że zyskuje miesiąc niższego ZUSu... tyle, że nie zauważył, że ten ZUS będzie niższy o kilka-kilkanaście złotych.
idąc dalej Twoim tropem ("szkoda oddać złodziejom") pytam - po co otwierać działalność? dochodówka idzie na złodziei, to samo tyczy się VATu, a ZUS to już w ogóle kradzież w biały dzień... wniosek - zasilajmy szarą strefę! tylko chyba wtedy nie dostaniemy dotacji, ale ona też pewnie od złodziei, tak?
Wiesz co uważam, że ZUS do najbardziej uczciwych i potrzebnych firm nie należy. Podatek VAT póki co 22% a lada moment 23% też za niski nie jest, bo podobnoż w innych krajach jest on niższy - czyli da się?
ZUS - istniej czy też raczej nie !!??
A u nas wiadomo jak jest, ale skoro Tobie sie podoba to chwała Ci Panie - pozazdrościć tylko.
Majchalak
29-11-2010, 14:34
nigdzie nie napisałem, że mi się to podoba... ale uważam, że skoro już ktoś dostaje dotacje, to z biznes będzie prowadził zgodnie z obowiązującym prawem...
idziesz później na spotkanie z klientem, a on Ci mówi, że ten drugi fotograf ma taniej, bo w sumie faktury nie wystawia, albo wystawi na 100 złotych a nie na 1600, a reszta pod stołem :/
Ja również nigdzie nie napisałem, że nie będę uczciwie prowadzić działalności. Będę płacił podatki i opłacaŁ ZUS, bo takie jest jak to ładnie ująłeś obowiązujące prawo ale nadal uważam iż ZUS jest zbędny a VAT mógłby być mniejszy. I też mnie wk@#$%ia, jeśli ktoś w ten sposób psuje rynek. Zresztą spójrz na te aukcje zleceń czy co to tam jest. Projekt dajmy na to ulotki czy innego badziewia 50, 70zł, dla mnie to rozbój w biały dzień.
ps. Więc generalnie obydwaj się z tym zgadzamy :)
Majchalak
29-11-2010, 18:01
wyszło na to, że się zgadzamy...
a wracając do tematu dotacji - ktoś w tym roku jeszcze się stara o dotację z UP?
a może siedzicie nad wnioskami o jakąś unijną dotację na rozwój przedsiębiorstwa?
lukeandro
29-11-2010, 18:14
W tym roku prawdopodobnie nie ma już szans. Mogę się mylić, ale wszystkie pieniądze są już rozdane. Jedynie co zostaje to możliwość zapisywania się na następny rok. I trzeba się spieszyć. Czytałem artykuł że chcą zmienić zasady przyznawania z bezzwrotnych dotacji na pożyczki. Ile w tym prawdy sam nie wiem, nigdy do końca nie wiadomo komu ufać w takich sprawach a wiadomości też potrafią kłamać.
Majchalak
29-11-2010, 18:27
właśnie dlatego pytałem czy ktoś się stara, bo mają z większym rygorem podchodzić do rozpatrywania wniosków. Rozchodzi się pewnie o to, że dziwnym trafem duża część (nie pamiętam jaki odsetek) firm "z dotacji" po roku kończy działalność.
Są jeszcze urzędy, w których mają sporo kasy... w Chorzowie np. chyba jeszcze 20 osobom mogą przyznać na ten rok (znaczy się z tegorocznych pieniędzy), więc pewnie w innych urzędach też coś się jeszcze znajdzie...
Dziaj były u mnie na kontroli panie z UP i mówiły, że w tym roku już nie mają kasy. W przyszłym roku podobno dotacje będą niższe.
lukeandro
29-11-2010, 19:07
właśnie dlatego pytałem czy ktoś się stara, bo mają z większym rygorem podchodzić do rozpatrywania wniosków. Rozchodzi się pewnie o to, że dziwnym trafem duża część (nie pamiętam jaki odsetek) firm "z dotacji" po roku kończy działalność.
...
A myślisz dlaczego tak jest ?? Wyciągają kasę, kupują sprzęt po roku sprzedają ( nie wszyscy i brońcie mnie jakbym potępiał wszystkich).
Prosty rachunek :
Dostajesz ~ 18 k
Sprzęt ~ 18 k
roczne opłaty (bez przychodu czyli bez podatku ) w granicach ~6-7k w zależności od wybranej formy rozliczania.
Sprzęt tanieje ~ 15%
Sprzedajesz to i jak masz pewne, że po roku wrócisz do pracy(albo do taty/mamy firmy) dlaczego nie zarobić przez rok około 8 k prawda ??
Taki zysk to nie zysk ale kieszonkowe masz:twisted:.
Wstydzić się mogą tacy ludzie, ponieważ w ten sposób blokują tych co na prawdę by chcieli wziąć los w swoje ręce.
Mogę się mylić bo mylić się każdy człowiek może. Jeśli tak poprawcie mnie.
Myślę, że mylisz się. Dużo osób nie daje rady z prowadzeniem działalności i dlatego firmy padają. Praca na własny rachunek jest dużym wyzwaniem.
Husky - tak na marginesie jak wygląda taka kontrola? Co sprawdzają?
Panie zapowiedziały się telefonicznie w piątek. Sprawdzały czy posiadam sprzęt zakupiony za pieniądze z zdotacji.
Aha, dzięki wielkie. Powiedz mi jeszcze czy sprawdzają dokładnie markę np. czy drukarka to dajmy na to Epson a nie Canon - jak masz napisane we wniosku oraz czy sprawdzają konkretny model. Ja nie mam z tym problemu ale myślę, że ludziom się przyda taka info.
Sprawdzali numery seryjne obiektywów i body. Nie interesowała ich firma.
Numery seryjne? cóż ok. Dzięki za info. Ja jutro zamawiam więc mam nadzieję, że też wszystko będzie ok. Powiedz mi czy zwracali jakąś szczególną uwagę na miejsce wykonywanej działalności. U nas chwilowo przynajmniej jesazcze w tym roku będzie w domu.
Siedzibą mojej firmy też jest miejsce zamieszkania. Nie stanowi to problemu dla UP.
w Kielcach na kontroli nawet nie sprawdzali czy sprzęt jest ten sam itp. zapowiedzieli się telefonicznie, przyszli z wypisanym protokołem - od wejścia do wyjścia zajęło im to może ze 3 minuty.. kolegę z kolei wezwali do siebie bo daleko by mieli żeby dojechać.. wszystko zależy od urzędnika - podejrzewam że niektórzy wolą się nie wychylać bo jak podpiszą że jest ok bez wnikania to koniec sprawy i mają z głowy, a jakby tak coś wyszło nie tak to ile dodatkowej roboty ;)
U mnie na szkoleniu panie z UP mówiły, że kontrole odywają się w siedzibie firmy. Trzeba mieć wtedy cały zakupiony sprzęt za pieniądze z dotacji. Kolega który z dotacji chciał kupić radiolinię montowaną na maszcie na dachu jakiegoś budynku spytał jak to w jego przypadku będzie bo będzie musiał wszystko zdemontować przy okazji pozbawiając odbioróców dostępu do internetu a potem wszystko montować od początku. Panie stwierdziły, że nie ma wyjątków od tego postępowania...
Coż i w takim razie co PUP to inne zasady, u nas miały być szkolenia a żadnych nie było :|
u nas szkoleń miało nie być, a podobno były... :D
Husky, historia Twojego kolegi tylko do tv się nadaje :P
Kolega który z dotacji chciał kupić radiolinię montowaną na maszcie na dachu jakiegoś budynku spytał jak to w jego przypadku będzie bo będzie musiał wszystko zdemontować przy okazji pozbawiając odbioróców dostępu do internetu a potem wszystko montować od początku. Panie stwierdziły, że nie ma wyjątków od tego postępowania...
Niech zażąda zwrotu kosztów:
a) demontażu sprzętu przez firmę posiadającą uprawnienia do prac wysokościowych
b) braku usług sieciowych przez czas trwania kontroli (np. udostępnienia klientom usługi alternatywnej)
c) montażu srpżetu... jak w pkt. a
zdRAWki
Dyskutować to możemy sobie tutaj ale gdy starasz się o 18 500,00zł to ...
Panie nie wiedzaiały co to jest radiolinia i jak to wygląda. Śmieliśmy się , że postawi w pokoju karton z napisem Radiolinia i przejdzie kontrolę ;)
W Łodzi póki co jeszcze pieniążki są. Składałem wniosek 9 listopada odpowiedź dostałem w 2,5 tyg. Oczywiście pozytywną. Nawet podwyższyli kwotę o 60 pln względem ostatniego kwartału. Jedyne ograniczenie w lodzi to wiek poniżej 30 lat i ukończony w tym lub poprzednim roku kurs z zakresu prowadzenia własnej działalności.
MM-architekci
09-12-2010, 14:02
U mnie na szkoleniu panie z UP mówiły, że kontrole odywają się w siedzibie firmy. Trzeba mieć wtedy cały zakupiony sprzęt za pieniądze z dotacji. Kolega który z dotacji chciał kupić radiolinię montowaną na maszcie na dachu jakiegoś budynku spytał jak to w jego przypadku będzie bo będzie musiał wszystko zdemontować przy okazji pozbawiając odbioróców dostępu do internetu a potem wszystko montować od początku. Panie stwierdziły, że nie ma wyjątków od tego postępowania...
Te panie pitolą jedno a w rezultacie jest inaczej zazwyczaj ;]
Ciągnę już 18 miesiąc , do tej pory urząd nie upomniał się o rozliczenie zakupów sic! , na dodatek kontroli też nie chcą robić.
Majchalak
09-12-2010, 14:39
Te panie pitolą jedno a w rezultacie jest inaczej zazwyczaj ;]
Ciągnę już 18 miesiąc , do tej pory urząd nie upomniał się o rozliczenie zakupów sic! , na dodatek kontroli też nie chcą robić.
U mnie się nie upominają, ale w umowie jest zapis, że to ja jestem zobowiązany do:
- rozliczenia dotacji do 60 dni od startu działalności;
- doniesienia do 30 dni od startu działalności wpisu do EDG i zaświadczenia z US, że jestem płatnikiem podatku dochodowego;
- doniesienia zaświadczenia o prowadzeniu działalności z UM i US, do 30 dni po roku od rozpoczęcia działalności.
... i to bez dodatkowych upomnień z ich strony.
W przeciwnym wypadku mogą odebrać pieniądze...
Nie masz takich zapisków w umowie?
MM-architekci
09-12-2010, 15:22
w zasadzie nie mam napisane do kiedy mam przedstawić papier że prowadziłem ten rok
"... do dnia roku ... " taki wlepek w sumie dziwnie napisany bez konkretów , jakby zapomnieli wpisać , poza tym wiem że jak coś przysyłają papierek o stawieniu się do rozliczenia a tu cisza od czerwca
Majchalak
09-12-2010, 15:55
:) nieźle... czyli po prostu jak się upomną, to im doniesiesz.
W moim PUP-ie widocznie nie chce im się wydzwaniać i wysyłać pism, więc wszystko wcześniej opisali w umowie.
witam
podepne sie pod temat , jest on zwiazany z UP ale troche z innej beczki
Jestem obecnie zarejestrowany w UP , zerkam sobie na szkolenia, i z grupowych interesuje mnie grafika, ale jest tez opcja " szkolenia indywidualne "
Czy składał ktoś taki wniosek na szkolenia , kursy zwiazane z fotografią?
Jest tez opcja "studia podypolomowe" i tez mnie zastanawia czy jest szansa powiazac to z kierunkiem zwiazanym z fotografia lub grafika, jesli ktos ma takie doswiasczenia to bylbym wdzieczny za informacje
a ja dzis mialem kontrole z urzedu pracy - panie sprawdzily czy oplacam skladki zus, czy posiadam zakupiony sprzet i czy jest zgodny ze specyfikacja podana we wniosku. oczywiscie wszystko wypadlo perfekcyjnie :)
MM-architekci
11-01-2011, 10:01
no od tak z #^2$^ to oni sobie przyjść nie mogą , to nie policja
Tak, kontrola byla zapowiedziana w piatek - w zasadzie to zapytano mnie, czy pasuje mi poniedzialek o 10, czy moze jakis inny termin. Wszystko na luzie - moze dlatego ze dotacje bralem po to aby na prawde rozwinac dzialanosc, a nie kombinowac? ;)
jak wcześniej pisałem - kontrola musi być, pewnie protokół był już spisany.. wykrycie jakiś nieprawidłowości nie leży w interesie urzędu.. bo wtedy robią się problemy, dodatkowo mnóstwo papierów, zwrot kasy z którym może być dodatkowy problem, tłumaczenie się przed przełożonymi i województwem z "braku nadzoru".. więc lepiej żeby wszystko było ok..
to nie US że musi coś znaleźć bo ma prowizję od mandatu ;)
moze dlatego ze dotacje bralem po to aby na prawde rozwinac dzialanosc, a nie kombinowac? ;)
Żeby tak wszyscy robili to było by super i dostawały osoby do tego przeznaczone, a nie że wezmę bo dają kasę kit z tym że nie mam bladego pojęcia.
witam mam pytanie
dostałam dotacje na otworzenie działalności usługi reklamowe
bede dopiero rejestrowac firme czy moge podać wiecej usług czy tylko reklamowe?
jesli mogę to wpisuje np projektowanie architektoniczne i czy moge zawrzec umowe zlecenie na projekt np domu czy musze sie obracać w branży reklamowej
troche to zamieszane ale może zdołacie mi pomóc
Uwierzysz na słowo piewszej lepszej osobie z forum?
witam mam pytanie
dostałam dotacje na otworzenie działalności usługi reklamowe
bede dopiero rejestrowac firme czy moge podać wiecej usług czy tylko reklamowe?
jesli mogę to wpisuje np projektowanie architektoniczne i czy moge zawrzec umowe zlecenie na projekt np domu czy musze sie obracać w branży reklamowej
troche to zamieszane ale może zdołacie mi pomóc
Zgłaszając działalność wypełniasz druk EDG-1 i tam możesz podać sobie dowolną liczbę rodzajów świadczonych usług. Ważne żeby na pierwszym miejscu było to, co wpisałaś we wniosku o dofinansowanie. A potem, kiedy firma będzie już działać, możesz zawierać umowy z zakresu usług podanych we wniosku.
Warunkiem otrzymania dotacji jest prowadzenie firmy przez rok, a to jak zarobisz pieniądze, skąd zlecenia, z jakich dziedzin, to już PUPu nie interesuje. Byle składki były popłacone. Tak przynajmniej jest u mnie, ale nie zaszkodzi dopytać się w Twoim PUPie
Pozdrówka
Pisząc "kiedy firma będzie działać, możesz zawierać umowy z zakresu usług podanych we wniosku" miałem na myśli usługi zawarte w EDG-1
Majchalak
19-01-2011, 12:03
Zgłaszając działalność wypełniasz druk EDG-1 i tam możesz podać sobie dowolną liczbę rodzajów świadczonych usług. Ważne żeby na pierwszym miejscu było to, co wpisałaś we wniosku o dofinansowanie. A potem, kiedy firma będzie już działać, możesz zawierać umowy z zakresu usług podanych we wniosku.
Można wpisać dowolną ilość świadczonych usług jeśli nie wymagają koncesji bądź zezwolenia...
Pisząc "kiedy firma będzie działać, możesz zawierać umowy z zakresu usług podanych we wniosku" miałem na myśli usługi zawarte w EDG-1
A jeśli przytrafi się usługa, której nie masz wpisanej - wtedy aktualizujesz wniosek EDG-1 i wystawiasz fakturę, rachunek czy co tam musisz...
bardzo dziekuje za odpowiedz juz przynajmniej wiem o co dokładnie pytać i jak załatwiać
pozdrawiam
może tytułem podsumowania:
- czy zakupy za dotację z UP można wrzucić w koszty uzyskania przychodu?
- czy można odliczać VAT?
MZ w koszty nie wolno (jesli chcesz spać przez prawie 6 lat spokojnie, bo jak ktos tu napisał a może się nie dopatrzą że dostaleś dotację) co do vatu to radzę się dowiedzieć w US bo troszkę się pozmieniało w vacie i min zniesiono korelację że jeśli coś nie jest kosztem to nie można odliczać vat, z drugiej strony jeśli dotacja jest zwolniona z vat to należało by uznać że wydatki z dotacji nie powinny miec odliczenia vat-u, ale lepiej zapytac swój US.
właśnie co do tego są wątpliwości. Ma moje oko z ustawy wynika, ze można w koszty zaliczyć zakupy z dotacji o ile nie jest to środek trwały lub wartość niematerialna.
MZ jeśli chciałbyś w koszty księgować wydatki z dotacji to sama dotację musiałbyś wykazać po stronie przychodów i opodatkować.
MZ w koszty nie wolno (jesli chcesz spać przez prawie 6 lat spokojnie, bo jak ktos tu napisał a może się nie dopatrzą że dostaleś dotację) co do vatu to radzę się dowiedzieć w US bo troszkę się pozmieniało w vacie i min zniesiono korelację że jeśli coś nie jest kosztem to nie można odliczać vat, z drugiej strony jeśli dotacja jest zwolniona z vat to należało by uznać że wydatki z dotacji nie powinny miec odliczenia vat-u, ale lepiej zapytac swój US.
...hm - ciekawe dlaczego uważasz że nie wolno wrzucić w koszty, toż to inwestycja, sprzęt, jeżeli bierzesz kredyt na działalność i kupujesz aparat to przecież można, a dotacja to też rodzaj kredytu...Mój księgowy uważa że można. Nawet jak kupiłeś przed założeniem firmy to wnosisz (dowolny) sprzęt, oczywiście konieczny do prowadzenia działalności, jako wkład w firmę, i jego wartość (określoną przez ciebie, ale nie z głowy) również traktujesz jako koszt.
Postaraj się o dobrego księgowego - to SKARB:)
...hm - ciekawe dlaczego uważasz że nie wolno wrzucić w koszty, toż to inwestycja, sprzęt, jeżeli bierzesz kredyt na działalność i kupujesz aparat to przecież można, a dotacja to też rodzaj kredytu...Mój księgowy uważa że można. Nawet jak kupiłeś przed założeniem firmy to wnosisz (dowolny) sprzęt, oczywiście konieczny do prowadzenia działalności, jako wkład w firmę, i jego wartość (określoną przez ciebie, ale nie z głowy) również traktujesz jako koszt.
Dzięki za radę, i poproś księgowego aby poczytał dobrze ustawę o pod dochodowym art 21 pkt 1 ust 46 47c oraz 23 ust 1 pkt 31 i 56.
Przy kredycie jest jak piszesz, przy zakupach z własnych środków przed rozpoczęciem DG również, z posiadanymi gratami też, ale dotacja to nie kredyt, dotacja jest zwolniona z podatku dochodowego więc zgodnie z art 23 pkt 1 Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów: ust 31: kosztów uzyskania przychodów ze źródeł przychodów znajdujących się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej lub za granicą, jeżeli dochody z tych źródeł w ogóle nie podlegają opodatkowaniu albo są zwolnione od podatku dochodowego; ust. 56: wydatków i kosztów bezpośrednio sfinansowanych z dochodów (przychodów), o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 46, 47a, 47c, 47d, 116, 122, 129, 136 i 137;
co do vatu nie jestem pewien bo nie rozliczałem dawno dotacji, ale na szkoleniu w jednym z pup-ów mówiono że vat odliczyć można mimo że nie wydatki z dotacji nie są KUP, w drugim PUP w tym samym czasie że vatu się nie odlicza, dlatego odsyłam do US-u (nie mam akurat takiego przypadku "na tapecie" i nie bardzo mam czas szukać tego w ustawie vatowskiej.
dofinansowanie jest z art. 21 pkt 121
art. 23 w pkt 56 nie wymienia art. 21 pkt 121
art. 23 w pkt 31 mówi o kosztach uzyskania przychodu a nie przychodzie
To się Pan księgowy zdziwi, jak mu powiem. Dzięki:)
dofinansowanie jest z art. 21 pkt 121
art. 23 w pkt 56 nie wymienia art. 21 pkt 121
art. 23 w pkt 31 mówi o kosztach uzyskania przychodu a nie przychodzie
Art. 23 generalnie mówi co nie jest kosztami uzyskania przychodu a pkt1 ust 31 mówi (niestety bardzo ogólnie) że nie są KUP koszty ze źródeł przychodów zwolnionych od podatku i z mojego doświadczenia wynika że tę ogólną definicję US rozciągnie na art 21 ust 121 (cholerka okulary muszę kupić bo przejechałem ten ustęp i podciągnołem tę dotację pod ust 129) jako źródło zwolnione z podatku. Dlatego zawsze odsyłam do własnego US po ich zdanie.
Tak już OT to wk... mnie to że nic nie może być jasno w przepisach napisane tylko z wieloma przypadkami trzeba lecieć do US sie pytać jak to traktują a żeby mieć 100% pewności trzeba wystąpić o interpretację indywidualną.
Majchalak
20-01-2011, 15:02
Pamiętaj, że SKARB nie bierze za Ciebie odpowiedzialności prawnej...
Co do rozliczenia dotacji:
Podatek dochodowy - po stronie przychodów nie dajemy dotacji, po stronie kosztów, wszystko kupione za dotację prócz amortyzacji środków trwałych.
VAT można odliczyć cały bez względu na to, czy środki trwałe, wyposażenie, czy pozostałe koszty. Z tym, że o zwrot VAT-u z przyspieszonym terminem 25 dni można się ubiegać po spełnieniu kilku warunków - przynajmniej jedna wystawiona faktura w danym okresie rozliczeniowym, uregulowane wszystkie faktury kosztowe (do dnia złożenia deklaracji VAT).
uważam tak jak Majchalak, tyle, ze jeszcze programów nie można amortyzować.
Ponieważ tak jak pisałem od dłuższego czasu nie miałem doczynienia z dotacjami więc nie zagłębiałem sie w temat, ale w świetle dzisiejszej dyskusji poczytałem trochę interpretacji indywidualnych i faktycznie (o dziwo) stanowisko jest takie:
do KUP można zaliczyć zakup towarów, materiałów, wyposażenia oraz środków trwałych ale tylko tych których wartość zakupu nie przekracza 3500 netto.
atmphoto
23-01-2011, 22:19
Przepisy podatkowe mówią wyraźnie, że nie można zaliczyć w koszty uzyskania przychodu wydatków, które były obięte dotacją. Sama dotacja z PUP jest rodzajem ulgi. Wyłączeniem jest tutaj zakup środków trwałych, których wartość nie przekracza 3500,00 (amortyzacja jednorazowa). Inna kwestią jest podatek od towarów i usług (VAT). Ustawa o VAT nie ogranicza prawa do odliczenia podatku VAT od towarów i usług zakupionych ze środków z dotacji. Wszystko zależy od formy opodatkowania jaką wybieramy przy zakłądaniu działalności oraz od tego czy chcemy byc podatnikiem VAT, czy wybieramy zwolnienie podmiotowe z tego podatku.
Wybierając zwolnienie od podatku VAT rozliczmy zawsze kwoty brutto co przy wykonywaniu usług fotografii ślubnej jest o tyle wygodne, że nie doliczamy podatku VAT i co za tym idzie nie odprowadzamy go do US. Pamiętajmy nasi odbiorcy usług (PM) nie potrzebują faktury VAT, bo i tak nie odliczą podatku naliczonego zawartego w tej fakturze.
Dylemat pojawia się w momencie kiedy oprócz usług fotografii ślubnej wykonywalibyśmy również usługi dla firm (fotografia reklamowa, imprezy firmowe, itp), a takie zawsze mogą się trafić. Wtedy faktura jest atutem dla odbiorcy, gdyż ma prawo odliczenia podatku zawartego w fakturze zakupu usługi.
Podsumowują wybór czy wybrać opodatkowanie VAT, czy też zwolnienie z VAT,decyzja zależy od indywidualnych potrzeb.
Pamiętać należy, że w przypadku wykonywania usług fotograficznych podatek VAT wyniesie 23% usługi netto i nasza PM będzie średnio zainteresowana, czy jesteśmy VAT-cem.
Korzyść podatkowa przy zakładaniu działalności = ogromna (zwrot 23%) i to w jakimkolwiek terminie, czy zwrot jednorazowy, czy podatek naliczony do przeniesienia :). Tylko co dalej? Czy mamy zamiar tak rozwinąć działalność by fotografia ślubna stanowiła tylko dorywcze źródło dochodu? Może rozwinąć usługi fotograficzne o fotografie reklamową i itp? Jeżeli to drugie to może warto zarejestrować się jako podatnik VAT (i tak gdy nasze obroty przekroczą określony w ustawie pułap czeka nas przystąpienie do VAT).
:)
Też stałem na takim stanowisku ja Ty jednak coś się pozmieniało, polecam poczytać interpretacje indywidualne w tym temacie. Wiem że są wydawane w konkretnej sprawie, ale jest ich tak wiele jednakowo brzmiących że należy uznać jak pisałem w podsumowaniu.
Majchalak
24-01-2011, 00:48
Przepisy podatkowe mówią wyraźnie, że nie można zaliczyć w koszty uzyskania przychodu wydatków, które były obięte dotacją.
A teraz wyobraź sobie sytuację, że za 50 % dotacji kupujesz towar, do dalszej odsprzedaży (w moim UP w regulaminie była taka możliwość). Zgodnie z tym co piszesz - nie wliczasz tego w koszty, tak?
Teraz to sprzedaj z 5% zyskiem... Będzie z 10 000 zł przychodu do opodatkowania, no bo przecież kosztów nie poniosłeś. Myślę, że m.in. dlatego pojawiło się mnóstwo interpretacji indywidualnych, o których wspomniał wyżej Strebor.
atmphoto
24-01-2011, 20:39
A teraz wyobraź sobie sytuację, że za 50 % dotacji kupujesz towar, do dalszej odsprzedaży (w moim UP w regulaminie była taka możliwość). Zgodnie z tym co piszesz - nie wliczasz tego w koszty, tak?
Teraz to sprzedaj z 5% zyskiem... Będzie z 10 000 zł przychodu do opodatkowania, no bo przecież kosztów nie poniosłeś. Myślę, że m.in. dlatego pojawiło się mnóstwo interpretacji indywidualnych, o których wspomniał wyżej Strebor.
Pisałem o środkach trwałych, nie o towarach handlowych. U mnie dopuszczalne jest 30% na towary i materiały.:)
Angelika44
02-02-2011, 22:58
:razz:Witam
Zamierzam starac sie o dofinansowanie. Zaczynam pisac biznes plan i naprawde nie mam pojecia czy to dobrze robie, mam caly plan w glowie ale nie wiem czy forma jest dobra itp. Bardzo potrzeba mi jakiejsc inspiracji, przykladu.:cry: Wiem, ze to bardzo duza prosba ale moze jest tu jakis szczesliwiec, ktory juz dostal dofinansowanie, zlituje sie i podzieli swoim biznes-planem ze mną?? :?:
Majchalak
02-02-2011, 23:42
Po roku chętnie kupię sprzęt, który zakupisz za dotację...
To zróbmy tak, ja podeślę biznesplan, a Ty za rok sprzedasz mi sprzęt za pół ceny, ok?
:razz:Witam
Zamierzam starac sie o dofinansowanie. Zaczynam pisac biznes plan i naprawde nie mam pojecia czy to dobrze robie, mam caly plan w glowie ale nie wiem czy forma jest dobra itp. Bardzo potrzeba mi jakiejsc inspiracji, przykladu.:cry: Wiem, ze to bardzo duza prosba ale moze jest tu jakis szczesliwiec, ktory juz dostal dofinansowanie, zlituje sie i podzieli swoim biznes-planem ze mną?? :?:
Angelika44
03-02-2011, 00:06
Po roku chętnie kupię sprzęt, który zakupisz za dotację...
To zróbmy tak, ja podeślę biznesplan, a Ty za rok sprzedasz mi sprzęt za pół ceny, ok?
Nie bardzo :) Ale mozemy sie umówic tak, ze po roku bede Tobie przekazywala kontakt do Par gdy bede miala terminy zajete? :)
Majchalak
03-02-2011, 00:09
jakbyś napisała, że po pięciu latach, to może bym uwierzył...
wracając do biznesplanu - starasz się o dotację z PUP? jeśli tak, to jest dość krótki wniosek do wypełnienia przeważnie i nie wiem jaki możesz mieć z nim problem...
Angelika44
03-02-2011, 14:28
Nie chodzi o wniosek, bo z tym nie mam problemu, tylko o biznes- plan.
Nikt mi nie pomoże? :(
Jeśli chodzi o zdjęcia to przepraszam ale nie chce spalić się na starcie. Robiłam już zdjęcia na 9 ślubach pracując u innego fotografa (mam już stronę) a podobno nie można działać w branży zanim nie dostanie się dofinansowania, prawda? ;) Dlatego mam takie opory żeby fotki pokazać ;)
Klientom zdjęcia się bardzo podobały, ja wiem, ze MUSZE i bardzo chce jeszcze duuuuuuuuuuuuuzo się nauczyć...
Majchalak
03-02-2011, 15:01
Nie chodzi o wniosek, bo z tym nie mam problemu, tylko o biznes- plan.
Nikt mi nie pomoże? :(
chyba nikt, skoro pomoc ma polegać na odwaleniu całej roboty i podesłanie biznesplanu.
Może napiszesz czego nie potrafisz w tym biznesplanie zrobić: analizy SWOT? to chyba jest jedyny "problem"...
Jeśli chodzi o zdjęcia to przepraszam ale nie chce spalić się na starcie. Robiłam już zdjęcia na 9 ślubach pracując u innego fotografa (mam już stronę) a podobno nie można działać w branży zanim nie dostanie się dofinansowania, prawda? ;) Dlatego mam takie opory żeby fotki pokazać ;)
Klientom zdjęcia się bardzo podobały, ja wiem, ze MUSZE i bardzo chce jeszcze duuuuuuuuuuuuuzo się nauczyć...
Była już tu taka osoba, która właśnie z tego powodu nie otrzymała dotacji... rozumiem, że łudzisz się, że jeśli nam nie podasz swojej strony, to osoby z Urzędu Pracy też nie znajdą jej w internecie.
Pamiętaj, że SKARB nie bierze za Ciebie odpowiedzialności prawnej...
Moja księgowa bierze odpowiedzialność dlatego trzyma mnie krótko :P
Szczególnie przy sprzedaży wewnątrzwspólnotowej - ile dodatkowych papierów do faktury musi być to byście nie uwierzyli :P
Kolekcjoner
03-02-2011, 15:47
Bardzo proszę już nie śmiecić. Zdjęcia jakie kto robi nie są przedmiotem tego wątku.
Nie wszystkie PUPy wymagają biznesplanów. W Kozienicach na ten przykład, w litopadzi 2010 nie chcieli, stąd może warto zapytać, czy jest potrzebny, bo może męczysz się niepotrzebnie?
Witam! Mam pytanie : czy jest szansa na otrzymanie dotacji na firmę foto jeśli nie posiada się wykształcenia fotograficznego (żadnej szkoły w tym kierunku)?. Dziękuję za ew odpowiedzi i wskazówki. Pozdrawiam.
Angelika44
04-02-2011, 18:10
Witam! Mam pytanie : czy jest szansa na otrzymanie dotacji na firmę foto jeśli nie posiada się wykształcenia fotograficznego (żadnej szkoły w tym kierunku)?. Dziękuję za ew odpowiedzi i wskazówki. Pozdrawiam.
Zawsze mozna spróbowac :)
to moze napisze z czym mam problem;
"Rodzaj przedsięwzięcia (branża, segment, profil, np.: handel, produkcja, usługi) – należy podać pełne i dokładne dane oraz symbol PKD"
wystarczy podac kod pkd;
74.81.Z Działalność fotograficzna?
Czy jak wy starliscie sie o dofinansowanie to bylo to tylko na foto czy moze dla wiekszego powodzenia wniosku rownież uwzglednic video? :)
I jeszcze jedno pytanie; jesli posiadam samochód, aparat, obiektywy, komputer, monitor... to warto wszystko uwzglednic we wkladzie wlasnym? Czy urzad nie stwierdzi, ze nie potrzebuje wiecej sprzetu na rozpoczecie dzialalnosci?
Majchalak
04-02-2011, 18:55
skoro składasz wniosek, to znaczy chyba, że potrzebujesz sprzętu, więc nie wiem czemu mieliby coś stwierdzać... ja w moim wniosku miałem wszystko o czym piszesz uwzględnione...
a masz zamiar kupić też kamerę? idąc tym tropem, to w sumie można jeszcze uwzględnić wiele innych rzeczy...
u mnie wystarczyło wpisać kod i rodzaj działalności, dokładnie tak, jak to zrobiłaś...
Angelika44
04-02-2011, 19:11
dziekuje za odpowiedz. Jesli chodzi o video to nie bede tego robic ale mysle czy to nie podniesie szans na dofinansowanie? Zawsze mozna przeciez krecic filmy 5dmk2... :)
Majchalak
04-02-2011, 20:36
jeśli nie masz czym udokumentować swoich umiejętności w filmowaniu, to ja bym na Twoim miejscu nie ryzykował... faktycznie filmowanie lustrzankami coraz modniejsze, ale do tego to jeszcze porządny mikrofon, jakiś Follow Focus, SteadiCam :P
nie traktował bym również pracowników z PUP jak idiotów, którzy nie wiedzą o co chodzi w danej dziedzinie, bo dostęp do internetu mają i często szukają tam jakichś wskazówek na temat danego rodzaju działalności. Na Twoim miejscu przemyślał bym też wprowadzenie zmian na stronie, bądź wyłączenie jej na czas rozpatrywania wniosku, bo osoba, która nie dostała dofinansowania przez to, że w necie była dostępna jej strona internetowa akurat z Warszawy była.
Angelika44
04-02-2011, 21:00
Tak, o tym juz czytalam dlatego zadbalam o to wczesneij :)
Na Twoim miejscu przemyślał bym też wprowadzenie zmian na stronie, bądź wyłączenie jej na czas rozpatrywania wniosku, bo osoba, która nie dostała dofinansowania przez to, że w necie była dostępna jej strona internetowa akurat z Warszawy była.
Czy w przypadku dotacji unijnych, też mogą odrzucić?
trzeszcz6
05-02-2011, 13:08
Czy w przypadku dotacji unijnych, też mogą odrzucić?
Moim zdaniem zależy czy to jest dotacja na założenie firmy, czy na rozwój już istniejącej. w drugim przypadku strona byłaby nawet konieczna :)
pozdrawiam :)
Miałem na myśli dofinansowanie na rozpoczęcie DG - projekt unijny 6.2
KrzysiekT
16-02-2011, 08:45
Witajcie, czy próbował już ktoś składać podanie o dotację z funduszy unijnych (sławny projekt 6.2 i 18 tys.)? Pytam, ponieważ dużo słyszy się, że radykalnie zostało obcięte finansowanie tego projektu i nie ma się nawet co wybierać do urzędu pracy. W moim wypadku chodzi konkretnie o Kraków.
Pozdrawiam.
Majchalak
16-02-2011, 17:57
w Chorzowie obniżyli do 12 tys. w tym roku, głównie będą wspierać osoby do 25 roku życia lub do 3 lat po ukończeniu studiów oraz ludzi po 45 roku życia.
takie mam info od znajomego, który w grudniu składał wniosek...
W pierwszej kolejności mają rozpatrywać wnioski z zeszłego roku.
Moim zdaniem zawsze warto spróbować, tylko zawsze zastanawia mnie, czemu ludzie tracą czas pisząc na forum, jeśli można przejść się do Urzędu i otrzymać info z pierwszej ręki.
Lulu1988
10-03-2011, 13:19
PUP w Tarnobrzegu:
"Wnioski przyjmowane będą do momentu wyczerpania środków finansowych przeznaczonych na tę formę aktywizacji osób bezrobotnych.
Maksymalna wysokość dotacji wynosi 17 000 zł.
Mając na uwadze konieczność racjonalizacji wydatków Funduszu Pracy oraz Europejskiego Funduszu Społecznego, a także kryteria przyjęte w Planie Działania na 2011r. dla Priorytetu IV PO KL w województwie podkarpackim dotyczące grup docelowych
w realizacji ww. formy Urząd będzie kierował się następującymi zasadami:
1. Środki na podjęcie działalności gospodarczej w pierwszej kolejności będą udzielane osobom bezrobotnym:
- niepełnosprawnym,
- powyżej 50 roku życia,
- długotrwale pozostającym w rejestrze urzędu pracy, tj.: łącznie przez okres 12 m-cy w okresie ostatnich 2 lat (z wyłączeniem okresów odbywania stażu i przygotowania zawodowego dorosłych),
- do 25 roku życia.
2. Dotacje nie będą udzielane osobom bezrobotnym, które w latach 2008 – 2010 otrzymały wsparcie w postaci stażu, szkoleń, prac interwencyjnych, dotacji w ramach projektu „Więcej szans w powiecie tarnobrzeskim” Działanie 6.1. Poddziałanie 6.1.3. PO KL.
3. Wsparcie zostanie udzielone osobom, których planowane przedsięwzięcie zostanie najwyżej ocenione ze względu na profil działalności i możliwości rozwoju firmy na rynku, planowaną efektywność ekonomiczną oraz posiadane kwalifikacje zawodowe.
Formularz wniosku i regulamin dostępne są na stronie internetowej w zakładce"
Zapewne w innych miastach regulamin będzie podobny.
Mnie załatwili pkt 2 bo w zeszłym roku odbyłem staż, czyt. przez 7 miesięcy zajmowałem się zakładem, a pracodawca zgarniał kasę :]
Apropos pracodawców: nawet Ci, którzy do tej pory mieli 5-10 niewolników (stażystów) mogą się ponownie o nich starać. Jedynym warunkiem jest gwarancja zatrudnienia na min. 3 miesiące.
Niemen miał rację.....dziwny jest ten świat.
W naszym regionie część PUPów obniżyła kwotę a część podwyższyła niezbędne kwalifikacje do uzyskania dofinansowania (typu 2 lata doświadczenia popartego świadectwem pracy, kierunkowe wykształcenie, odpowiednie kursy itp).
Jak ktoś wcześniej dobrze zauważył, lepiej jest się przejść do PUPu niż pytać na forum.
Ostatnio znajomy który brał dofinansowanie z UP, spytał mnie czy sprzęt który kupił może po kilku miesiącach sprzedać i kupić inny w tej kwocie co był ten pierwszy ewentualnie różnice pokryje, myślałem ze odpowiedz jest oczywista ze nie ale już mam wątpliwości, wiec jak to już z tym jest?
MM-architekci
23-03-2011, 10:57
W koncu po prawie 2 latach urzad wezwal mnie do rozliczenia heh.
Szybko sobie przypomnieli :)
Dzieki Czacha już wszystko wiem:)
Nie mozna.
teoretycznie nie można, praktyka wygląda nieco inaczej. wiele też zależy od up. w przypadku beneficjenta, który wpisał we wniosku "aparat fotograficzny, wartość 8k" (nie podaje dokładnej marki, ani modelu) oznacza to, że praktycznie może sobie zmienić 5d2 na d700 oraz inne konfiguracje. wartość obu jest - można powiedzieć - równoznaczna. podczas jakiejkolwiek kontroli, pracownik up nie ma obowiązku znać się na sprzęcie foto. podobnie jest z innymi branżami. najważniejsze, aby papiery się zgadzały, resztę, tak na dobrą sprawę to oni mają w głębokim poważaniu.
ps. pracowałem nad nie jednym wnioskiem do up, także wiem co mówię. :)
Byc moze pracowales nad wnioskami, ale widac ze nie wiesz co sie dzieje potem.
Papiery nie beda sie zgadzaly, bo faktura bedzie miala nowa date. To ze w umowie podpisanej z UP nie ma wypisanych dokladnie modeli wynika z opieszalosci urzednikow. Ja juz mialem kontrole z urzedu, sprawdzali wszystko lacznie z numerami seryjnymi i datami na fakturach...
MM-architekci
24-03-2011, 13:52
teoretycznie nie można, praktyka wygląda nieco inaczej. wiele też zależy od up. w przypadku beneficjenta, który wpisał we wniosku "aparat fotograficzny, wartość 8k" (nie podaje dokładnej marki, ani modelu) oznacza to, że praktycznie może sobie zmienić 5d2 na d700 oraz inne konfiguracje. wartość obu jest - można powiedzieć - równoznaczna. podczas jakiejkolwiek kontroli, pracownik up nie ma obowiązku znać się na sprzęcie foto. podobnie jest z innymi branżami. najważniejsze, aby papiery się zgadzały, resztę, tak na dobrą sprawę to oni mają w głębokim poważaniu.
ps. pracowałem nad nie jednym wnioskiem do up, także wiem co mówię. :)
czacha juz napisal odnosnie faktur
opcja jest jedna - papier na to ze dane szklo uleglo uszkodzeniu , z serwisu np , wtedy mozna sprzedac i zakupic inne sobie , ja tak zrobilem bo jednak zmienilem preferencje co do stalek
czacha juz napisal odnosnie faktur
opcja jest jedna - papier na to ze dane szklo uleglo uszkodzeniu , z serwisu np , wtedy mozna sprzedac i zakupic inne sobie , ja tak zrobilem bo jednak zmienilem preferencje co do stalek
W niektórych PUPach wnioski wpisywane są dość ogólnie (aparat fotograficzny, obiektyw canon itp). W takim przypadku spokojnie można wziąć dofinansowanie, w urzędzie pokazać stare 20d i kita a nowy sprzęt sprzedać. Wiele osób tak robiło rok temu i to nie tylko w branży foto.
W niektórych PUPach wnioski wpisywane są dość ogólnie (aparat fotograficzny, obiektyw canon itp). W takim przypadku spokojnie można wziąć dofinansowanie, w urzędzie pokazać stare 20d i kita a nowy sprzęt sprzedać. Wiele osób tak robiło rok temu i to nie tylko w branży foto.
Znasz ich dane (Regon itp?). Może trzeba by spełnić obywatelski obowiązek?
zdRAWki
Doprawdy urzednikow masz za idiotow ktorzy nie potrafia porownac danych napisanych na fakturze z tymi z pudelka lub aparatu? Bajki opowiadasz ..
MM-architekci
25-03-2011, 09:55
jakim cudem ? kupowali wszystko na umowe KS ? bo na fakture nie
No, a data? Poza tym są kontrole po ok pół roku... Nie da się zbytnio oszukać i myślę, że nie warto - i tak na sprzęt się kasę wydaje :)
Słyszałem o takich przypadkach. Powinno się to tępić, bo ktoś naprawdę potrzebuję dotacji a takie cwaniaki mu to zabierają. Ostatnio miałem przypadek, że znajomy pisał czy mu nie pożyczę pudełka i płyty z lightroomem bo ma kontrolę z UP a sprzedał już.
MM-architekci
25-03-2011, 17:52
kontrole sa wyrywkowo
wszystko zależy od miasta i osoby Cie obługującej. Jestem właśnie po rozliczeniu z PUPem. Ogólnie cała akcja rok temu przebiegała w milej atmosferze, gdy się spytałem gościa wprost jak to z tymi kontrolami jest to z przymróżeniem oka powiedział nigdy nic nie wiadomo.
Ogólnie to trzeba miec faktury na wszystko w miarę normalnie wydane pieniądze to się nikt nie doczepi tzn. kupując sprzęt komputerowy nie wpisywac laptopa za 6000zl i drukarkę za 200zł. Ja wszystko brałem z wyższej półki, a krzesła z IKEI dalej leżą na szafie poskładane w kartonach :)
Doprawdy urzednikow masz za idiotow ktorzy nie potrafia porownac danych napisanych na fakturze z tymi z pudelka lub aparatu? Bajki opowiadasz ..
Żadne bajki. We wniosku wpisujesz "aparat fotograficzny" - 20 000 zł i musisz mieć fakturę "aparat fotograficzny" na kwotę 20 000 zł. Ogólnie, żadnych szczegółów. W tedy możesz albo kupić 1d i sprzedać a na pierwszej kontroli pokazać coś innego, albo kupić 50d z fakturą na kwotę 20 000 (dopłacasz VAT a reszta kasy ci zostaje w kieszeni).
Na aparatach to jeszcze ktoś się może znać, ale na urządzeniach bardziej specjalistycznych możesz sobie wpisywać co chcesz.
Oczywiście wszystko "zapłacone gotówką"
jakim cudem ? kupowali wszystko na umowe KS ? bo na fakture nie
Każdy przedsiębiorca wystawi zawyżoną fakturę. Jedyne co trzeba zrobić to zapłacić różnice VAT, czasami jeszcze dochodowy. U nas z tego powodu, wprowadzili w tym roku ograniczenie na reklamę, bo sobie ludzie wpisywali horrendalne kwoty :)
No i na samym końcu dochodzimy do sedna sprawy. Moim zdaniem (jako osoby prowadzącej DG, nie w branży foto) takie postępowanie jest bez sensu. Bo jeśli i tak trzeba zapłacić ten VAT a czasami jeszcze dochodowy to już lepiej kupić sprzęt i mieć go dla siebie. Tak samo ze sprzedażą - zawsze sprzedając sprzęt prawie nowy, musimy opuścić parę groszy.
bo ktoś naprawdę potrzebuję dotacji a takie cwaniaki mu to zabierają Moim zdaniem branie dotacji to też jest cwaniactwo. Jeden musi ciężko pracować, żeby kupić sprzęt do firmy, drugi weźmie dotacje i wystawi swoje usługi na allegro po cenach dumpingowych (przez rok lub do pierwszej poważnej awarii sprzętu).
To z czego bedzie sie utrzymywal jesli wystawi dumpingowe ceny? Przeciez przy dotacji nie moze podjac innej pracy, zawiesic dzialalnosci itd. ... trzeba placic ZUS, trzeba z czegos jesc ... Twoja teoria o niskich cenach nijak mi nie pasuje ;)
MM-architekci
30-03-2011, 20:46
Branie dotacji to nie jest cwaniactwo. Gratuluje podejscia do sprawy.
zgadzam się branie dotacji to nie cwaniastwo. A nie branie ich bo ktoś nie wie jak i ubolewa nad tym jak inni mają się lepiej to raczej brak wiedzy, bo dotacji jest masę nie tylko te z UP, nie wiem jak w innych województwach ale u nas jest Śląskie Centrum Przedsiębiorczości i są tam dotacje praktycznie dla każdego i do kwót nawet 500 tyś zł !! Oczywiście są różne warunki i na różne cele.
Branie dotacji to nie jest cwaniactwo. Gratuluje podejscia do sprawy.
dla niektórych jednak jest, znam taką osobę. Na garnuszku i w mieszkanku u mamusi. Sprzęt mówi, że zostanie:(
Kolekcjoner
06-04-2011, 20:28
dla niektórych jednak jest, znam taką osobę. Na garnuszku i w mieszkanku u mamusi. Sprzęt mówi, że zostanie:(
Wiesz - to wykorzystywanie sprzyjających okoliczności, w biznesie niezwykle ważna umiejętność :grin:.
Wiesz - to wykorzystywanie sprzyjających okoliczności, w biznesie niezwykle ważna umiejętność :grin:.jasne, szkoda tylko, że biznes i to kiepski szybko się kończy;)
Prawie przebrnąłem przez cały wątek, jestem na etapie przygotowania wniosku i odbywania 4 dniowego szkolenia.
Dzisiaj facet prowadzący szkolenie mnie zaskoczył:
- pierwszym krokiem UP jest wizyta u Państwa w miejscu w którym będziecie prowadzić działalność, wyklucza się mieszkania bo zapewne spoldzielnia nie udzieli wam zgody, a jeżeli jest to domek to musi być osobne wejście i SZYLD :)
Co PUP to obyczaj. Moja Pani musiała się wykazać tytułem prawnym do pomieszczenia, w którym chciała prowadzić działalność. W przypadku domu, musiał to być akt własności i zaświadczenie o wpisie do ewidencji nieruchomości, od powiatowego inspektora nadzoru budowlanego.
Co PUP to obyczaj. Moja Pani musiała się wykazać tytułem prawnym do pomieszczenia, w którym chciała prowadzić działalność. W przypadku domu, musiał to być akt własności i zaświadczenie o wpisie do ewidencji nieruchomości, od powiatowego inspektora nadzoru budowlanego.
Tytuł prawny do lokalu, to naturalna procedura. Firma musi mieć siedzibę w sensie fizycznym, a to musi byc usankcjonowane albo aktem własności, albo umową najmu.
Tytuł prawny do lokalu, to naturalna procedura. Firma musi mieć siedzibę w sensie fizycznym, a to musi byc usankcjonowane albo aktem własności, albo umową najmu.
To wiem. Tyle że jedne PUPy wymagają tylko tytułu prawnego, inne każą sobie osobne wejście i szyld, a jeszcze inne osobną łazienkę...
Pytanie tylko czy PUP może wymagać czegoś, co prawnie nie jest wymagane przy prowadzeniu działalności ? Nie w każdym rodzaju działalności jest wymagane posiadanie lokalu z szyldem i osobnym wejściem.
Od mojej żony wymagano zgody zarządcy budynku mimo iż mieszkanie mamy własnościowe. Ja prowadząc swoją działalność nic takiego nie brałem i nigdzie nie przedstawiałem przy rejestracji w Urzędzie Miejskim - czy to nie jest absurd i ograniczanie swobody prowadzenia działalności przez PUP ?
Inna sprawa że np Będziński PUP stwierdził że żona nie może prowadzić podobnej działalności jak ja i że w tym wypadku "niech mąż Panią zatrudni" ...
(...)
Inna sprawa że np Będziński PUP stwierdził że żona nie może prowadzić podobnej działalności jak ja i że w tym wypadku "niech mąż Panią zatrudni" ...
A to już bardzo ciekawe podejście bo nie można zatrudniać żony.
...bezrobotny pozyskał lokal na prowadzenie działalności gospodarczej, z wyłączeniem
pomieszczeń w lokalach mieszkalnych...
taki zapis umieścili w kryteriach i wychodzi na to że mogą tego wymagać. Podobno do każdego ubiegającego się o takie dofinansowanie przyjeżdzają i oglądają. A to że swoją pracę wykonujesz u klienta ich mało obchodzi.
A no i bez wykształcenia w danym kierunku - będzie ciężko :)
A to już bardzo ciekawe podejście bo nie można zatrudniać żony.
Można. Problem jest tylko z wrzucaniem wynagrodzenia w koszty.
Można. Problem jest tylko z wrzucaniem wynagrodzenia w koszty.
To będzie się tylko nazywało "zatrudnienie" bo wynagrodzenie nie może byc kosztem, a dla ZUS'u nie będzie to pracownik tylko osoba współpracująca obłożona składkami w pełnej wysokości jak osoba prowadząca DG.
sir_zibo
14-04-2011, 14:40
Witam.
Nie wiem, czy pytanie pojawiło się wcześniej, bo przeczytałem tylko kilka ostatnich stron wątku, a zależy mi i tak na możliwie najaktualniejszych informacjach. Czy ktoś orientuje się może co jest lepszym wyjściem - zakupy na fakturę już na DG, czy może na fakturę jako osoba prywatna, ewentualnie paragon, mowa oczywiście o środkach z dofinansowania. Księgowa ojca radziła mi zakup sprzętu jeszcze przed rozpoczęciem działalności, ale ma tendencję do mylenia się, więc wolę się upewnić. Twierdziła, że są jakieś nowe zmiany i kupując już na firmę zostaję obarczony podatkiem, który bym musiał zapłacić w przypadku kończenia działalności, nic przy tym nie zyskując, bo VATu nie mogę i tak odliczyć. Może ktoś się w tym orientuje?
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc :)
Jeśli dany urząd nie wymaga zakupu przed lub po to - moim zdaniem - lepiej kupić już na firmę. VAT zawsze możesz odliczyć (choć nie licz że skarbowy ci go chętnie odda) - najlepiej traktować go jako nadpłatę na przyszłe miesiące.
Jedyny plus kupna nie na działalność jest taki, że niektóre towary mają wtedy dłuższą gwarancję / rękojmię (vide zakupy w Fotojoker)
Co do zatrudniania żony to panie z PUP tylko udowodniły jak "rzetelną" wiedzę posiadają.
Swoją drogą to jest jeden sposób na zatrudnienie - przy rozdzielności majątkowej podobno idzie wygrać sprawę sądową z ZUS i zatrudniać współmałżonka.
MM-architekci
15-04-2011, 13:49
Witam.
Nie wiem, czy pytanie pojawiło się wcześniej, bo przeczytałem tylko kilka ostatnich stron wątku, a zależy mi i tak na możliwie najaktualniejszych informacjach. Czy ktoś orientuje się może co jest lepszym wyjściem - zakupy na fakturę już na DG, czy może na fakturę jako osoba prywatna, ewentualnie paragon, mowa oczywiście o środkach z dofinansowania. Księgowa ojca radziła mi zakup sprzętu jeszcze przed rozpoczęciem działalności, ale ma tendencję do mylenia się, więc wolę się upewnić. Twierdziła, że są jakieś nowe zmiany i kupując już na firmę zostaję obarczony podatkiem, który bym musiał zapłacić w przypadku kończenia działalności, nic przy tym nie zyskując, bo VATu nie mogę i tak odliczyć. Może ktoś się w tym orientuje?
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc :)
A powiedziałeś księgowej w jakiej formie podatkowej chcesz się rozliczać ? Głównie od tego zależy czy brać na firmę czy nie.
sir_zibo
15-04-2011, 19:31
Księga przychodów i rozchodów
MM-architekci
16-04-2011, 09:41
Czyli zasady ogolne , no tu wiem tyle co nic wiecej sie nie wypowiadam. Szczerze nie wiem po co na start pakowac sie w taka forme , i do tego vat. Bawic sie pozniej w rozliczanie tego , szukanie kosztow itp sprawy. Rozumiem przy wiekszych obrotach czy sporych wydatkach ma to sens.
Mój księgowy liczył znajomemu jaką formę ma wybrać do szeroko rozumianej fotografii i zasady i jako VATowiec wychodziło najlepiej. Sesje fotograficzne się rozlicza na 8% VATu, a zwrot VATu to też miła rzecz (z samego dofinansowania wychodziło ok 3500 zł zwrotu).
MM-architekci
16-04-2011, 15:46
A masz dostep do wyliczen zeby to naocznie zobaczyc co i jak ? Bo az ciekaw jestem.
Majchalak
16-04-2011, 17:25
VAT zawsze możesz odliczyć (choć nie licz że skarbowy ci go chętnie odda) - najlepiej traktować go jako nadpłatę na przyszłe miesiące.
A co ma Urząd Skarbowy do Twoich pieniędzy? jeśli spełnisz określone warunki (wszystkie faktury zapłacone + wystawiona jakakolwiek faktura w miesiącu, za który składasz deklarację + zaznaczenie kwadracika ze zwrotem 25-dniowym) to do 25 dni masz pieniądze na koncie. Często wiąże się to z kontrolą, ale ta kontrola to nic strasznego...
Sesje fotograficzne się rozlicza na 8% VATu.
a jakaś podstawa prawna do tych 8%? bo nie znalazłem w ustawie, ani w załącznikach do niej...
a jakaś podstawa prawna do tych 8%? bo nie znalazłem w ustawie, ani w załącznikach do niej...
Załącznik do ustawy o podatku VAT, dokładnie "Usługi twórców i artystów wykonawców w rozumieniu przepisów ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych wynagradzane w formie honorariów za przekazanie lub udzielenie licencji do praw autorskich lub praw do artystycznego wykonania".
Wszystkie projekty graficzne tak rozliczamy i sesję fotograficzne packshotowe. Chociaż to pewnie zależy od konkretnego US, nasz na szczęście to akceptuje. Jak ktoś nie oddaje albumu ślubnego ze zdjęciami tylko same zdjęcia w formie cyfrowej, to spokojnie może robić na 8%. Nie wiem jak to by się miało, gdyby ktoś oddawał album ze zdjęciami i płytę DVD, wtedy pewnie 8% by nie przeszło.
Mam pytanie do osób, którym skończył się ten rok obowiązywania umowy z UP. Czy trzeba potem składać w urzędzie jakieś dokumenty, itp.? Jak wygląda procedura "rozliczania" się z UP po tym roku czasu?
Majchalak
06-07-2011, 17:30
Wszystko zależy od tego co jest w umowie z UP. Przeważnie trzeba dostarczyć zaświadczenie z UM, że działalność nie została zamknięta ani zawieszona przez rok i dodatkowo zaświadczenie z US, że jest się zarejestrowanym jako płatnik podatku dochodowego.
Procedura? Przynosisz papierki, pani kseruje i potwierdza zgodność z oryginałem i oddaje Ci albo niszczy przy Tobie podpisany przez poręczyciela weksel.
No właśnie w mojej umowie z UP nie ma nic na ten temat. Aktualnie mieszkam w innym mieście niż moim rodzinnym, w którym mam zarejestrowaną działalność i nie bardzo mi się chce tam jechać. Umowa przestała obowiązywać 1 lipca, urząd póki co milczy, to i ja będę milczał :)
No właśnie w mojej umowie z UP nie ma nic na ten temat. Aktualnie mieszkam w innym mieście niż moim rodzinnym, w którym mam zarejestrowaną działalność i nie bardzo mi się chce tam jechać. Umowa przestała obowiązywać 1 lipca, urząd póki co milczy, to i ja będę milczał :)
odezwą się, nie bój się.. a że są wakacje to szczerze mówiąc bym zadzwonił do nich i temat załatwił do końca..
mastercheat
07-07-2011, 01:34
odezwą się, nie bój się.. a że są wakacje to szczerze mówiąc bym zadzwonił do nich i temat załatwił do końca..
niekoniecznie się odezwą.
u mnie się nie odzywają bo w umowie jest napisane co i jak i do kiedy dostarczyć.
niekoniecznie się odezwą.
u mnie się nie odzywają bo w umowie jest napisane co i jak i do kiedy dostarczyć.
to tym bardziej bym zadzwonił - bo mogą się odezwać że skoro nie przyniosłeś kwitów w terminie to czekają na przelew :mrgreen:
Hubert Multana
05-09-2011, 12:41
Witam,
czy te dofinansowania na sprzęt foto są ciągle aktualne? Ile mniej więcej teraz można dostać?
undisputed
05-09-2011, 14:12
nie ma dofinansowań na "sprzęt foto", są dofinansowania na rozpoczęcie własnej działalności. wejdź na strone urzędu pracy w miejscu w którym mieszkasz to wszystko powinno pisać ;)
Z własnego doświadczenia radzę dzwonić do urzędów i nie polegać na ich stronach.
undisputed
05-09-2011, 17:16
a najlepiej jest się wybrać samemu, wszystkiego się dowiesz. pozatym uprzedzam, że nie jest wcale tak łatwo dostać pieniądze- nie jest tak, że rozdają każdemu kto się zgłosi jako chętny, żeby sobie kupić nowy sprzęt :P
Bialy_92
19-10-2011, 16:07
Witam. Ostatnio się zacząłem interesować. Mam do was pytanie? Jak to wygląda u osób młodych 20-22 lata?? Czy mają ciężej założyć firmę i uzyskać dofinansowanie?? Powiedzmy, że nie mam na razie żadnych warsztatów, i szkół ukończonych w kierunku fotografii. A chciałbym zacząć prowadzić firmę np: w fotografii produktowej.
KrzysiekT
19-10-2011, 16:35
Obecnie jest to niestety niemożliwe - info z mojego PUPu, jestem w podobnej sytuacji.
Bialy_92
19-10-2011, 16:36
Niemożliwe tzn czemu??
wiktor2323
19-10-2011, 18:04
W tym roku miało się to kończyć, ewentualnie nie mają kasy na dotacje.
U mnie jeszcze mają kaskę,dają 16000pln. I bym nawet dostał,ale wymagają ukończenia kursu fotograficznego.Ma ktoś może namiar na firmę specjalizującą się w tego typu kursach?
wiktor2323
24-10-2011, 18:29
Marek Bodzioch (jak pomyliłem to przepraszam) prowadzi warsztaty fotografii ślubnej, które można podciągnąć pod dofinansowanie ;)
U mnie jeszcze mają kaskę,dają 16000pln. I bym nawet dostał,ale wymagają ukończenia kursu fotograficznego.Ma ktoś może namiar na firmę specjalizującą się w tego typu kursach?
w Kielcach - jako taki kurs uznawali zaświadczenie z kurii że możesz focić w kościele - bo tam jest napisane że byłeś na kursie ;) - zapytaj czy to będzie im pasować. Uprzedzając kolejne pytanie dodam że te "kursy" cały rok są w Kurii w Łowiczu organizowane - więc daleko nie masz..
Kurs z kurii oczywiście może przechylić szalę zwycięstwa na Twoją stronę, ale jeżeli Twój UP będzie tak upierdliwy jak mój to najchętniej widziane byłyby 4-stopniowe studia z fotografii/grafiki/zarządzania/psychologi i ... pewnie znalezliby coś jeszcze. Kurs w Łowiczu na pewno się przyda, tym bardziej , że z tego co pamiętam trwa 2 czy 3 h i kosztuje ok 100 PLN.
MastaMarek
06-02-2012, 17:34
Witam bylem w urzedzie pracy dzis i jestem zdolowany troche. Potrzebuja abym mial umowe o prace, conajmniej 6 miesiaczna w zawodzie w ktorym chce teras rozpoczac dzialalnosc. Mam duzo referencji ale to dla nich nic. Musi byc umowa o prace. Co moge zrobic teras? Bardzo malo fotografow pracuje na umowe o prace. Bardzo by mi sie przydalo takie dofinansowanie, mam doswiadczenie bardzo duze i tu nagle takie cos :( ehhhh ...
Umowę o pracę? żeby zacząć działalność?? coś im się pomyliło chyba bo jednym z warunków chyba jest to że w czasie roku nie możesz być nigdzie na etacie ani nawet chyba na umowę zlecenie nic robić..
Umowę o pracę? żeby zacząć działalność?? coś im się pomyliło chyba bo jednym z warunków chyba jest to że w czasie roku nie możesz być nigdzie na etacie ani nawet chyba na umowę zlecenie nic robić..
No nie. Warunkiem jest żebyś był bezrobotny i w ciągu roku jak już dostaniesz kasę i założysz działalność nie możesz pracować nigdzie indziej na żadną umowę (o pracę, zlecenie itd.) w zawodzie w którym założyłeś działalność.
Ma to uniemożliwić szwindle typu:
"Pani Haniu, kryzys jest i jeżeli nie chce pani żebym panią zwolnił to bierze pani dotacje na 18tys. oddaje mi kasę i pracuje dla mnie dalej. Podwyżkę 200zł dołożymy. Co pani na to?"
Taki przykład z czapy trochę ale wiadomo o jaki mechanizm przekrętów mogłoby się rozchodzić.
A ten papier może być dlatego żeby odsiać ludzi którzy biorą kasę na rok na "przezimowanie". Wydadzą 18tys na sprzęt, przez rok zapłacą 5tys. małego ZUSu, sprzedają sprzęt za ~12k i są 7k na + za nic ;)
MastaMarek
07-02-2012, 10:24
Hej, przepraszam zle mnie zrozumieliscie. Musze miec udokumentowana umowe o prace jako fotograf aby oni wiedzieli ze sie na tym znam :( Nie mam czegos takiego ... i dla mnie to glupota. Musialem wczesniej pracowac na wlasnie tej umowie o prace aby oni mi teras mogli dac ta dotacje. Chca umowe o prace minimum 6 miesiecy, nawet umowa o zlecenie im nie pasuje :(
Moim zdaniem szukają pretekstu, żeby nie dać dotacji i tyle.
Kolekcjoner
08-02-2012, 06:05
Moim zdaniem szukają pretekstu, żeby nie dać dotacji i tyle.
No coś jest na rzeczy, bo ostatnio znajomy też mi mówił, że bardzo trudno teraz o dotację - podobno nie ma pieniędzy. Ostatnio wszędzie to słyszę :(.
KrzysiekT
08-02-2012, 06:16
Jutro (dziś?) idę do GUPu w Krakowie, to zdam relację co tam słychać w temacie "co do ślubów za max 20k zł", ale również słyszałem że bardzo ciężko teraz o kasę. Podobno łatwiej się już zapałać na unijne 6.2, tyle że tutaj sama ślubna nie wystarcza.
Hej, przepraszam zle mnie zrozumieliscie. Musze miec udokumentowana umowe o prace jako fotograf aby oni wiedzieli ze sie na tym znam :( Nie mam czegos takiego ... i dla mnie to glupota. Musialem wczesniej pracowac na wlasnie tej umowie o prace aby oni mi teras mogli dac ta dotacje. Chca umowe o prace minimum 6 miesiecy, nawet umowa o zlecenie im nie pasuje :(
Zrozumiałem bardzo dobrze:
A ten papier może być dlatego żeby odsiać ludzi którzy biorą kasę na rok na "przezimowanie". Wydadzą 18tys na sprzęt, przez rok zapłacą 5tys. małego ZUSu, sprzedają sprzęt za ~12k i są 7k na + za nic
Tak po części jest to krzywdzące, ale spójrz na ogół.
Takich przypadków jak powyżej był baaardzo spory % (wiem od znajomych z urzędu) dlatego pojawiają się takie obostrzenia.
Niestety ale dla urzędu jesteś potencjalnym przypadkiem jaki opisałem wyżej...
Tak po części jest to krzywdzące, ale spójrz na ogół.
Takich przypadków jak powyżej był baaardzo spory % (wiem od znajomych z urzędu) dlatego pojawiają się takie obostrzenia.
Niestety ale dla urzędu jesteś potencjalnym przypadkiem jaki opisałem wyżej...
Ale to jest kasa z UE i im zależy żeby ją wepchnąć do kieszeni każdemu kto się zgłosi bo:
1. Delikwent kupi sprzęt na faktury czyli państwo położy łapę na 23% VATu i 19% dochodowego u tych u których kupił. Dodatkowo te pieniądze nakręcają już działające firmy.
2. Delikwent przez rok poprawi statystykę bezrobocia i wspomoże ZUS.
3. A może coś z tej firmy wyjdzie i będzie płacił ZUS, a może nawet i jakieś podatki po roku?
4. Delikwent jest przez rok obywatelem bardziej zadowolonym bo coś dostał za free. Może nawet pójdzie na wybory i zagłosuje na tych, którzy wzięcie kasy umożliwili.
Same zalety :-)
MastaMarek
09-02-2012, 12:14
Jutro (dziś?) idę do GUPu w Krakowie, to zdam relację co tam słychać w temacie "co do ślubów za max 20k zł", ale również słyszałem że bardzo ciężko teraz o kasę. Podobno łatwiej się już zapałać na unijne 6.2, tyle że tutaj sama ślubna nie wystarcza.
Tez bardzo prosze o relacje jako ze tez jestem z Krakowa :) ciekawe co tobie powiedza.
Ale to jest kasa z UE i im zależy żeby ją wepchnąć do kieszeni każdemu kto się zgłosi
No pewnie by tak było gdyby nie fakt, że pieniędzy jest mniej niż chętnych na nie.
Trzeba robić jakiś odsiew. A to:
1. Delikwent kupi sprzęt na faktury czyli państwo położy łapę na 23% VATu i 19% dochodowego u tych u których kupił. Dodatkowo te pieniądze nakręcają już działające firmy.
2. Delikwent przez rok poprawi statystykę bezrobocia i wspomoże ZUS.
3. A może coś z tej firmy wyjdzie i będzie płacił ZUS, a może nawet i jakieś podatki po roku?
4. Delikwent jest przez rok obywatelem bardziej zadowolonym bo coś dostał za free. Może nawet pójdzie na wybory i zagłosuje na tych, którzy wzięcie kasy umożliwili.
Same zalety :-)
A szczególnie pkt. 2-3 bardzo interesują państwo.
A skoro jest więcej chętnych niż pieniędzy to chyba lepiej żeby trafiły do większych "pewniaków" a nie spryciarzy co tylko przezimują rok ze sprzętem w szafie ;)
KrzysiekT
09-02-2012, 16:27
Tez bardzo prosze o relacje jako ze tez jestem z Krakowa :) ciekawe co tobie powiedza.
Nie ma jeszcze info o rozdysponowaniu środków z ministerstwa, nie wiadomo jakie będą warunki aby otrzymać dotację. Czyli defacto nic nie wiadomo. Klasyk.
trzeba poczekać, aż budżety przyklasną. Doświadczenie pokazuje, że jakoś pod koniec lutego najwcześniej można się spodziewać konkretów w tym temacie.
MaciejDlugosz
02-03-2012, 15:08
Termin składania "wniosków o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej" do Powiatowego Urzędu Pracy w Rzeszowie był podany enigmatycznie. Ustalono jedynie datę rozpoczęcia, czyli datę od której można było składać wnioski. Jako początek wybrano dzień 13 lutego. Nie było jednak nic a nic wiadomo ile jest dokładnie czasu na złożenie wniosku (czy tydzień, czy dwa a może trzy?). Dziś zadzwoniłem i dowiedziałem się że "wytrzymali" 5 dni "nawału" składanych wniosków. Oficjalna informacja o zakończeniu (na stronie www PUP w Rzeszowie) pojawiła się w dniu 17 lutego. Napisano wtedy że od 20 lutego wstrzymują się z przyjmowaniem wniosków. Wydaje się że spóźnialscy mieli jeszcze 3 dni "extra" na dobiegnięcie do urzędu. Ale ... urząd pracuje tylko w dni robocze, więc gdy podali datę zakończenia to i tak już było "za późno". Czyli: "kto pierwszy ten lepszy"! W Rzeszowie można było wnioskować o 17 000 zł. Pieniądze dostanie 20 najlepszych osób. Rada - pobierać formularze jak najwcześniej, wypełniać i składać natychmiast (do dwóch dni) od rozpoczęcia naboru.
Lulu1988
03-03-2012, 10:25
5 dni to i tak "długo". W zeszłym roku w Tarnobrzegu przyjmowali tylko 1 (JEDEN) dzień, a na stronie było oczywiście napisane, że wnioski przyjmują do wstrzymania ;]
Witam Wszystkich. Zabieram sie za wniosek do UP o dofinansowanie i potrzebuje porady w kilku kwestiach od odsób które popełniły tak wniosek:
1. Czy można we wklad wlasny wpisać posiadany sprzet np. aparat, komp i czy fakt ze sprzed mam od jakiegos czasu i nie mam faktur/rachunkow na to ma znaczenie?
2. Mam już sprzęt, potrzebuję dotację na uzupełniene np dodatkowe szkła, nowy laptop, software. Czy radzicie przyznawać sie we wniosku do calego posiadanego sprzetu i czy w ogóle? Czy wpisać np puszke + jakiś obiektyw jao juz posiadany wkład, a prosic od dotacje na reszte sprzetu?? czy to ma sens?
3. Jaką forme działalności radzicie na początek zakładakjąc że klientami będą głównie osoby prywatne (sluby sesje rodzinne itp)? Doradzano ksiazke przych/rozchod i że nie ma co sie na początek pakować w VAT. Chętnie wysłucham opinii. Czy koś z was (Vatowców) rozlicza sesje np slubne na 8% jesli daje tylo pliki i co np z albumem slubnym?? jak to rozwiazac zeby nie trzeba bylo rozliczc tego w 23%??
4. Czy do wniosku dołączaliscie takie rzeczy jak porfolio?
5. Mam już stronę. Czy pisać to we wniosku aby nie przedobrzyć :)
Z góry Dzięki. Pozdrawiam.
3. Jaką forme działalności radzicie na początek zakładakjąc że klientami będą głównie osoby prywatne (sluby sesje rodzinne itp)?
Czekaj bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie. Chodzi Ci o to czy to ma być działalność prowadzona osobiście, spółka cywilna lub spółki prawa handlowego?
Czy bardziej o formę rozliczania(KPiR, ryczałt, karta podatkowa)?
Miałem na mysli działalność prowadzona osobiście :) czyli jaki rodzaj rozliczania byłby z twojego doświadczenia odpowiedniejszy.
Witam Wszystkich. Zabieram sie za wniosek do UP o dofinansowanie i potrzebuje porady w kilku kwestiach od odsób które popełniły tak wniosek:
1. Możesz wpisać. Co więcej, możesz to jednorazowo lub według stawki amortyzować i zaliczać jako koszt prowadzenia działalności.
Brak rachunków nie ma znaczenia. Określasz wtedy rynkową wartość ŚT np. średnia cena z allegro takiego ŚT z uwzględnieniem stopnia zużycia.
3. Jeśli będziesz rozliczał się według książki i miał małe koszty to VAT będzie oznaczał że częściej zapłacisz stawkę 23% zamiast dochodowego 18/19%. No chyba że są jakieś sposoby żeby sprzedawać według stawki 8% ale to ja się nie znam.
Dla klientów indywidualnych najczęściej nie ma znaczenia czy w ogóle dasz im jakiś dokument zakupu, a tym bardziej czy jest tam VAT. Nie będąc płatnikiem VAT zaliczasz w koszty faktury na całą kwotę (czyli także z VATem).
może podepnę się z pytaniem: co z podatkami jeśli chcemy sprzęt np po roku czy dwóch sprzedać aby kupić inny. Jak wtedy rozlicza się odliczony Vat, koszty uzyskania itp.
Kolejne pytanie jak mamy sprzęt nie wprowadzony do żadnych ewidencji (kupiony z mniej niż 1500 zł) np. obiektyw jakiś, a odliczymy od niego vat i wrzucimy w koszty.Jak go potem sprzedać?
Kolejne pytanie jak mamy sprzęt nie wprowadzony do żadnych ewidencji (kupiony z mniej niż 1500 zł) np. obiektyw jakiś, a odliczymy od niego vat i wrzucimy w koszty.Jak go potem sprzedać?
Normalnie. Po sprzedaży płacisz VAT i dochodowy od kwoty za jaką sprzedałeś w miesiącu w którym nastąpiła sprzedaż. Wyjątkiem jest sprzedaż ŚT amortyzowanego według stawki. Wtedy w koszt zaliczasz niezamortyzowaną część, więc teoretycznie możesz wykazać nawet przy sprzedaży stratę.
ok, czyli normalnie mogę nabywcy wystawić fakturę vat? (mimo ze nie prowadzę działalności pt sprzedaż sprzętu?)
i jeszcze jedno pytanie czy w związku z treści art. 23 pkt 45 ustawy o pod. doch. w koszty można wrzucić oprogramowanie i inne ŚT które amortyzujemy jednorazowo lub normalnie a zakupione z funduszy UP?
ok, czyli normalnie mogę nabywcy wystawić fakturę vat? (mimo ze nie prowadzę działalności pt sprzedaż sprzętu?)
Tak.
i jeszcze jedno pytanie czy w związku z treści art. 23 pkt 45 ustawy o pod. doch. w koszty można wrzucić oprogramowanie i inne ŚT które amortyzujemy jednorazowo lub normalnie a zakupione z funduszy UP?
Nie mam pojęcia, ja zakładałem działalność "normalnie", ale założę się że na 100% nie można.
Mam pytanie trochę z innej beczki, ale powiązane z prowadzeniem działalności. Otóż dostałem dziś maila o następującej treści:
"From: US weryfikacja <praca226@os.pl>
Subject:
Message Body:
Proszę podać REGON lub NIP"
Odpisałem z pytaniem w jakiej sprawie i dostałem odpowiedź, że w celu weryfikacji czy prowadzę legalnie działalność gospodarczą.
Wątpliwości moje są takie czy ten ktoś jest rzeczywiście z US, bo mail wskazuje na prywatny adres, poza tym się nie podpisał, właściwie to anonim.
Niby nie mam się czym martwić bo działalność prowadzona jest legalnie, ale czy US może w ten sposób sprawdzać? Może to jakaś "podpucha" powiedzmy włamywacza, żeby wyłudzić adres? Czy zdarzyło się Wam coś takiego?
Kolekcjoner
20-04-2012, 22:04
Bardzo wątpię żeby to był ktoś z US.
To fake jak nic.
Zrób fwd do GIODO i niech się tym zajmą.
Imho absulutnie nikt z US nie będzie Ci wysyłał takich wiadomości.
Na zdobycie adresu są prostsze sposoby, a przede wszystkim fakt, że ewidencja działalności w UM jest jawna.
Tak zrobię. Niech się ten ktoś martwi.
Kolekcjoner
21-04-2012, 21:51
Ja bym jeszcze zawiadomił US o tym.
a ja mam takie pytanie z innej beczki, jak ktoś robi na etacie, założył sobie firmę z usługami foto, to jakie ma szanse na jakiekolwiek dotacje? np. unijne na rozwój firmy? - ktoś się spotkał z tym tematem?
Koledzy,
Czy z dotacji z PUP można nabyć używany sprzęt? Jeśli sprzedający wystawia fakturę to chyba nie powinno być przeciwwskazań? Znalazłem gdzieś w necie w poradach prawnych nawet informację o tym, że może być używany, jednak należy sporządzić umowę kupna - sprzedaży oraz zdobyć od sprzedającego oświadczenie, że sprzęt nie był finansowany z jakichkolwiek dotacji.
Jak to jest w praktyce? Czy ktoś próbował rozliczać się z UP z dotacji kupując używane klamoty? Zmniejsza to koszta i to w niektórych przypadkach znacząco... :)
Ja brałem używany sprzęt, jeden z e-oko.pl dostałem fakturę vat-marżę i starczyło w dotacji, drugi brałem na umowę kupna-sprzedaży i też wszystko OK w urzędzie.
a ja mam takie pytanie z innej beczki, jak ktoś robi na etacie, założył sobie firmę z usługami foto, to jakie ma szanse na jakiekolwiek dotacje? np. unijne na rozwój firmy? - ktoś się spotkał z tym tematem?
czytałem gdzieś o tym, są jakieś dotacje dla mikro i małych przedsiębiorców. Szukaj w u siebie w okolicach, dużych miastach.
wyniki z googla:
https://www.google.pl/search?q=fundusze+unijne+dla+ma%C5%82ych+firm&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
lub tu coś może będzie:
http://www.bierzdotacje.pl/dotacje-dla-istniejacych-firm/
Z tym, ze wymogi formalne mogą zabić a dotację dla 10-20 tys może zabić biurokracja i odpadnięcie w konkursach, późniejsze zabezpieczenia, monitoring, itp......
westu, dzięki, o to w sumie mi chodziło. Mam zamiar kupić używkę body z rozsądnym przebiegiem i parę szkiełek. Czy oprócz umowy kupna - sprzedaży wymagałeś od sprzedającego oświadczenia o źródle sprzętu? Widziałem na różnych aukcjach opcję wystawienia faktury marża, nie wiem co to za różnica w porównaniu z fakturą vat, ale przypuszczałem, że UP to zaakceptuje.
Dzięki takiemu zabiegowi można kupić więcej za tę samą kasę i taki mam plan :)
Widziałem na różnych aukcjach opcję wystawienia faktury marża, nie wiem co to za różnica w porównaniu z fakturą vat,
Komis, pośrednik, sprzedaż powierzonej rzeczy, teoretycznie zarabia tylko na marzy i od niej płaci VAT.
śledzę watek dość uwaznie, ale jako że mam mało czasu zapyta wprost, myslę że to banalne pytania ;-)
za dwa dni podpisuje umowę z UP z którego otrzymałem dofinansowanie, maja mi przelac pieniązki w ten sam dzien - pytanie, czy po zaksiegowaniu pieniążków , moge juz teraz kupić sprzęt ? czy najpierw musze zalozyc działalnośc i na swoją firme mogę dopiero wówczas kupić to co napisałem we wniosku .
Bedę wdzięczny za odpowiedz.
Pozdrawiam,Piotrek
zapytaj o to w swoim urzedzie i przeczytaj umowę - tam wszystko bedzie wyjasnione.
dziekuję za szybka odpowiedz :) domyslam się ze w umowie bedzie czarno na białym ;) chciałem wiedziec mimo wszystko juz dziś.
zastanawiam sie jeszcze nad tym czy przed podpisaniem umowy będe mogł zmienić wpisany korpus i obiektyw ... a może po podpisaniu umowy bedzie mozliwość zmiany ?
Wszystko zalezy od urzedu i proponuje wszystkiego dowiadywac sie tam, a nie na forum ;)